858

101 Paleo Recepten: Grondig Onderzoek + Review & Ervaringen

Het boek 101 Paleo Recepten bevat recepten voor het ontbijt, de lunch, het diner en het dessert. Wil jij een volwaardig Paleo dieet volgen met uitsluitend de toegestane voedingsmiddelen?

Dan kun je dit boek goed gebruiken om je dieet tot een succes te maken. Wij hebben het boek alvast voor jou bestudeerd en wij nemen jou graag mee in onze bevindingen.

Wat je in dit artikel gaat leren:

 • Wat Paleo is
 • Wat niet en wat wel te eten
 • Hoe dat moet met brood en melk
 • Wat experts over 101 Paleo Recepten zeggen

Inhoud van dit artikel

In het boek word je in 172 bladzijden meegenomen in de denkwijze en de recepten die voldoen aan de Paleo levensstijl.

Voor het volgen van dit dieet heb je een goede instructie echt nodig. Het is namelijk van sommige etenswaren moeilijk om te bepalen in hoeverre ze passen binnen het Paleo dieet. Wij zullen jou meer vertellen over dit unieke dieet.

Wat houdt het Paleo dieet in?

Het Paleo dieet is een omstreden dieetvorm, maar veel mensen zweren erbij. Het eetpatroon binnen dit dieet is afgestemd op de eetschema’s van onze voorouders.

Hierbij gaat het om onze voorouders van minimaal 10.000 jaar terug in de tijd. In de eetschema’s zullen uitsluitend etenswaren zitten die in die tijd ook al beschikbaar waren.

Geen gefabriceerde voeding meer, maar alleen wat de natuur ons te bieden heeft. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan groente, fruit en veel vlees. Bijvoorbeeld geen granen (was toen nog niet beschikbaar) en zout. Het is een dieetvorm die vooral in de Verenigde Staten populair is.

paleo dieet piramide

paleo dieet

Wat is het idee achter de Paleo levensstijl

Deelnemers aan het Paleo dieet, proberen de levenswijze zo goed mogelijk toe te passen. Je mag alleen eten en drinken wat er vroeger al beschikbaar was. Dit betekent dat het geen dieet is dat je eenvoudig toe kunt passen.

Vooral in het begin is het goed opletten wat je wel en wat je niet mag eten en drinken. Zoals onze voorouders aten was zeer goed voor onze genen en de stofwisseling.

Gefabriceerde voeding past niet binnen de levensstijl. Doordat het dieet grote invloed heeft op de dagelijkse gang van zaken, lijkt het meer op een levensstijl dan op een dieet.

Wat mag je bijvoorbeeld niet eten als je het Paleo dieet volgt?

Van de meeste etenswaren is het duidelijk of ze wel of niet geschikt zijn voor het Paleo eetpatroon. Toch zijn er ook nog omstreden voedingsmiddelen.

Door je aan de menu’s uit het boek 101 Paleo Recepten te houden, krijg je uitsluitend voedingsmiddelen binnen die voldoen aan de normen.

Hieronder tref je een overzicht aan van voedingsmiddelen die niet zijn toegestaan binnen het dieet. De fanatieke Paleo aanhangers noemen ze zelfs giftig.

 • Granen – bijvoorbeeld haver, tarwe en rijst
 • Bepaalde zuivelproducten
 • Peulvruchten – bijvoorbeeld bonen, erwten en pinda’s
 • Toegevoegde suikers
 • Plantaardige oliën – bijvoorbeeld maïsolie, olijfolie, palmolie

Click voor een grote afbeelding:

Weergave van voedingsmiddelen die wel en niet zijn toegestaan in het Paleo dieet

Is het Paleo dieet een gezond dieet?

Het dieet heeft grote pluspunten, maar zeker ook minpunten. Een groot nadeel is dat je bepaalde voedingsmiddelen niet meer binnenkrijgt, die je wel nodig hebt.

Voorstanders van het Paleo dieet spreken dit echter tegen. Onze voorvaders hadden het immers ook niet nodig. Daarnaast geeft het dieet de ruimte om veel vlees te eten, waaronder rood vlees. Vlees is goed want het zit vol met ijzer, eiwitten en mineralen, maar veel vlees eten is juist ongezond. Rood vlees is namelijk zeer slecht voor je hart en je bloedvaten.

In het boek 101 Paleo Recepten wordt goed gelet op de gezondheid. Voorzichtig zijn met het eten van rood vlees raden wij jou wel aan. Het Voedingscentrum adviseert om maximaal 500 gram rood vlees te eten per week. In het Paleo dieet ga je dit ruimschoots overtreffen.

Ontbijt volgens het Paleo dieet

Het Paleo dieet staat bekend als een dieet waarin je niet dagelijks rondloopt met een hongergevoel. Om een goede start van de dag te maken is een goed ontbijt belangrijk.

De meeste mensen die beginnen met het Paleo dieet zullen moeite hebben met het paleo ontbijt. Je moet namelijk afstappen van het standaard ontbijt.

Een broodje met zoet beleg zit er niet meer in binnen dit dieet. Toch zijn er voldoende lekkere alternatieven beschikbaar.

Over het algemeen geldt wel dat even snel een ontbijtje eten binnen het Paleo dieet niet zo eenvoudig is. Dit kun je ondervangen door de avond ervoor al eten klaar te zetten voor de volgende dag.

Ontbijt – 25 Paleo recepten

Nederlanders hebben het niet voor niets moeilijk met het ontbijt binnen het Paleo dieet. Brood vormt voor de meeste mensen namelijk een standaard onderdeel van het ontbijt.

In de 25 recepten uit het boek wordt duidelijk omschreven welke ingrediënten je nodig hebt en hoe je het maaltijd moet bereiden. Eieren, vis en fruit spelen een prominente rol in de recepten. In de ochtend spek en rood vlees zie je ook vaak in de recepten terug.

Lunch zoals beschreven in 101 Paleo Recepten

Ook aan de lunch moet je de nodige aandacht besteden en zeker niet overspringen. De lunch is niet alleen belangrijk om de voedingswaarden, maar het is ook een moment van rust in de dag.

Het probleem is dat je op het werk vaak geen keuken tot je beschikking hebt.

Ook ontbreekt het vaak aan tijd om veel aandacht te besteden aan het eten. In de recepten is hier rekening mee gehouden. Er zijn namelijk ook zogenaamde snelle recepten.

Lunch – 25 Paleo recepten

De 25 recepten zijn een combinatie van snelle gerechten en gerechten die meer tijd in beslag nemen.

Heb je weinig tijd? Kies dan voor een salade of een bakje met verschillende soorten vruchten. Vaak zal de lunch volgens het Paleo principe je veel meer tijd kosten. Hier moet je bij stil staan voordat je met het Paleo dieet begint.

Diner volgens het Paleo dieet

Het diner is voor vleeseters een echt feestje. Het diner zal je zeker een verzadigd gevoel geven. Na het eten heb je niet de indruk dat je aan het diëten bent.

Het kopen van de ingrediënten is vaak lastig. In de eerste week van het dieet zul je moeten leren wat je waar moet kopen.

Het is geen kwestie van de boodschappenkar volgooien en afrekenen. Vers fruit en groente is natuurlijk altijd goed, maar bij verpakte voedingswaren moet je geen producten kiezen waarin E-nummers verwerkt zitten.

Om alle ingrediënten te vinden kun je vaak niet alleen in de supermarkt terecht. Voor sommige producten moet je naar de biologische winkel. Het kan dus gebeuren dat je naar meerdere winkels moet om alle ingrediënten te verzamelen.

Diner – 25 recepten uit 101 Paleo Recepten

De recepten uit het boek zul je niet in één van de andere diëten tegenkomen. Het zullen voor de meeste mensen smakelijke gerechten zijn.

Vis en vlees zijn een belangrijk onderdeel van het diner. Er zit veel variatie in de gerechten en ze zijn geschikt voor het hele gezin. Er hoeven niet meerdere maaltijden bereid worden.

Hoe maak je een Paleo proof dessert?

Bij het bereiden van het dessert moet je goed opletten wat je wel en niet mag eten. In het boek 101 Paleo Recepten staan 25 desserts beschreven.

De desserts zijn:

Rekening houdende met bovenstaande lijkt het kiezen van een dessert lastig, maar er blijft een ruime keuze over.

De nadruk in de recepten ligt op weinig calorieën en koolhydraten en op een heerlijke smaak. Een nadeel is wel dat het vaak bewerkelijk is. Het kost je veel tijd om de desserts klaar te maken.

Wat zeggen andere websites over 101 Paleo Recepten?

Ook waren wij benieuwd hoe het boek door andere websites wordt beoordeeld. Wij hebben een aantal uitspraken uit reviews voor jou verzameld.

Het succes van De Paleo Revolutie schuilt in de verrassend lekkere en eenvoudige recepten.

Bron: Vetvrij.com

Een mooi product voor weinig geld. Voor ons is dat een insteek die iedereen zou moeten hebben

Bron: ppreviews.nl

De gerechten van het 101 Paleo Recepten Kookpakket zijn praktisch, lekker en ook nog eens goed door een beginner klaar te maken.

Bron: Leukafvallen.nl

paleo-dieet-recepten-boek

Conclusie – is het kopen van 101 Paleo Recepten een aanrader?

Het Paleo dieet is geen eenvoudig dieet om te volgen. Het is voor sommige voedingsmiddelen moeilijk om te achterhalen of ze volgens de Paleo denkwijze toegestaan zijn.

Het voordeel van 101 Paleo Recepten is dat het al voor jou is uitgewerkt.

Op het internet kun je ook diverse recepten vinden, maar in het boek worden ze nauwkeurig beschreven en het is een compleet overzicht. Doordat er een ruime keuze is aan recepten kun je het dieet goed variëren.

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

1 reactie op dit artikel

 • Help me voor nieuwe recepten ik het dieet volgen met dank

  Alice Gijbels

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 BewezenTips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

HappyHealthy.nl wint prijs ‘Website van het Jaar’ 2020!

HappyHealthy op Facebook!

HappyHealthy Facebook

Oscar’s sapjes

Array ( [A1 - Dopamine] => 91 [A2 - Acetylcholine] => 92 [A3 - GABA] => 93 [A4 - Serotonine] => 94 [B1 - Dopamine] => 96 [B2 - Acetylcholine] => 97 [B3 - GABA] => 98 [B4 - Serotonine] => 99 [Deel A] => 90 [Deel B] => 95 [Fysiek] => 101 [Geheugen en aandacht] => 100 [Karakter] => 103 [Persoonlijkheid] => 102 )