846

Onderzoek: caloriearm dieet verklaart het metabolische effect na gastric bypass

De metabolische voordelen van gewichtsverlies bij mensen met (extreem) overgewicht zijn hetzelfde, of ze nu overtollige kilo’s verliezen door een strikt caloriearm dieet of een operatie.

Dat blijkt uit een nieuwe studie. Lees in dit nieuwsartikel hoe het precies zit!

Inhoud van dit artikel

In veel onderzoeken is een bariatrische ingreep (zoals een gastric bypass) naar voren gebracht als een bijna magische methode voor gewichtsverlies en het omkeren van diabetes type 2.

Een vraag die grotendeels onbeantwoord is gebleven door wetenschappers, is hoe het effect van een operatie verschilt van de effecten van een strikt caloriearm dieet.

Dit is nu onderzocht door wetenschappers van de Universiteit van Lund in Zweden en gepubliceerd in het tijdschrift Diabetes (bron).

Patiënten volgden zes weken lang een caloriearm dieet en kregen daarna een bariatrische ingreep. Op die manier konden de wetenschappers voor het eerst aantonen waarom verschillende gezondheidsmarkers verbeterden.

Bij een bariatrische operatie, een zogenaamde gastric bypass, wordt een groot deel van de maag en het eerste deel van de dunne darm van elkaar losgemaakt.

De patiënt moet voor de operatie voldoende afvallen om de omvang van de lever en de hoeveelheid vet rond de inwendige organen te verkleinen. Dit wordt gedaan om het risico op complicaties tijdens en na de operatie te verkleinen.

Bij het onderzoek waren 19 vrouwen betrokken met een body mass index (BMI) van meer dan 35. Negen hadden vanaf het begin diabetes type 2 en tien hadden een normale bloedsuikerspiegel.

Gedurende de zes weken voorafgaand aan de operatie volgden de deelnemers een caloriearm dieet met als doel 5% van hun lichaamsgewicht te verliezen. De deelnemers dienden voor en na het dieet en de operatie bloedmonsters in en ondergingen een zogenaamde postprandiale test, waarbij de reactie van het lichaam op een standaardmaaltijd wordt gemeten.

Patiënten met obesitas en diabetes type 2 zagen significante verbeteringen en metabole voordelen na gewichtsverlies, ongeacht of ze dit hadden bereikten met een dieet of bariatrische chirurgie, meldden de wetenschappers.

Normaal volgt de patiënt een strikt dieet van zes weken van minder dan 1000 calorieën per dag (oftewel een crash dieet) om het gewichtsverlies te bereiken.

In deze nieuwe studie is voor het eerst de effecten van het strikte caloriearme dieet en de operatie afzonderlijk bestudeerd. De resultaten laten zien dat alleen voeding voor het grootste positieve effect zorgde. De operatie zelf veroorzaakte weinig veranderingen.

“Meer dan 90 procent van alles wat er in het lichaam gebeurde, gebeurde als gevolg van het caloriearme dieet. Na de operatie is er weinig veranderd ”, zegt Peter Spégel, werkzaam bij Lund University Diabetes Center (LUDC) en het Center for Analysis en Synthesis (CAS).

“Waar we eerder dachten dat een effect van de operatie was, komt het eigenlijk door het dieet”, zegt universitair hoofddocent Nils Wierup, die samen met universitair hoofddocent Peter Spégel het onderzoek leidde.

De resultaten van het onderzoek roepen ook nieuwe vragen op. Kunnen we de conclusie trekken dat een caloriearm dieet op zichzelf gunstig is of dat de operatie niet nodig is? Volgens het onderzoeksteam mogen de resultaten niet op deze manier worden geïnterpreteerd.

“We weten dat gewichtsverlies alleen grote gunstige effecten heeft op de metabolische gezondheid. Het probleem is dat het voor de meeste mensen met obesitas erg moeilijk is om af te vallen en langdurig af te vallen.”

Een bariatrische ingreep kan namelijk zorgen voor een langduriger gewichtsverlies dan alleen door een dieet, zo reageren de wetenschappers.

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )