1063

Crash Dieet: 4 Voors, 6 Tegens + Veilig Voorbeeld Weekschema

Iedereen wil snel afvallen. Of het nu is omdat je in dat speciale jurk wilt passen voor een bruiloft of uit ongeduld om dat hardnekkige buikvet kwijt te raken, velen denken dat een crash dieet uitkomst kan bieden.

Ik kan alvast verklappen dat een crash dieet voor snel resultaat kan zorgen op de weegschaal. Dat maakt het verleidelijk om een keer te proberen, maar is het ook een goed idee?

Crash-diëten zijn extreem caloriearme diëten die verschillende voordelen, nadelen en bijwerkingen hebben. Of een crash dieet voor jou het proberen waard is ontdek je in dit artikel.

 

Inhoudsopgave

Wat is een crash dieet?

vrouw houdt een meetlint om haar middel

Waarschijnlijk wil je weten of het crash dieet iets voor jou is. Dan ben je met dit artikel aan het juiste adres.

Een crash dieet is een ongewoon dieetplan waarmee je snel kunt afvallen in korte tijd. Het doel is om de dagelijkse calorie-inname dusdanig te verlagen dat op een snelle manier lichaamsgewicht verloren raakt.

Dit speciale dieet is vrij ongebruikelijk en ook niet gemakkelijk om te volgen, maar het biedt de mogelijkheid om in slechts een paar dagen tijd enkele kilo’s kwijt te raken.

Vaak wordt het gedaan door mensen die in korte tijd willen afvallen voor een aanstaande bruiloft, feest, fotoshoot, vakantie of andere speciale gelegenheden.

Wat vrijwel alle crash diëten met elkaar gemeen hebben is dat ze de calorie-inname drastisch beperken en meestal maar voor een korte tijd worden gevolgd.

Lees verder en kom erachter hoe een crash dieet precies in zijn werk gaat.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Hoe werkt een crash dieet?

man eet weinig voedsel op bord om gewicht te verliezen

Vrijwel elk dieet op de afslankmarkt maakt gebruik van een of andere vorm van calorierestrictie door het elimineren van calorieën, bepaalde voedselgroepen of macronutriënten.

Het crash dieet doet dit door je dagelijkse caloriebehoefte extreem te beperken. Je zult altijd gewicht verliezen als je gedurende een bepaalde tijd het aantal calorieën drastisch vermindert.

Dat calorieën de sleutel zijn tot gewichtsverlies mag geen verassing zijn, maar hoeveel calorieën moet je dan eten? Als je het exacte aantal calorieën eet dat je elke dag nodig hebt, behoud je jouw huidige gewicht.

Als je minder eet dan je lichaam nodig heeft, zul je afvallen. Een gemiddelde man heeft circa 2500 calorieën per dag nodig, voor een vrouw is dat 2000 calorieën.

Dat betekent dat een flink calorieën tekort tot slechts 1000 calorieën of nog minder onvermijdelijk zal leiden tot gewichtsverlies.

Omdat je lichaam onvoldoende energie binnenkrijgt om zijn dagelijkse functies uit te voeren, is het genoodzaakt om onder andere opgeslagen vet te verbranden.

Het verlies van vet en vocht

Maar er gebeurt nog veel meer in die eerste dagen van een crash dieet…

Onderzoekers hebben vastgesteld dat in de eerste week van een crash dieet, ongeveer 34% van het verloren lichaamsgewicht afkomstig is van lichaamsvet. De overige 66% van het verloren gewicht komt van vochtverlies en spierverlies (bron).

Dat is waar de kortetermijnwinst gedeeltelijk vandaan komt.

Het menselijk lichaam haalt zijn energie het makkelijkst uit koolhydraten. Koolhydraten leveren snelle energie, vooral enkelvoudige koolhydraten zoals witbrood, snoep, koekjes, frisdrank, etc. Deze energie wordt na de vertering omgezet in glucose.

Deze koolhydraten worden gedurende de dag niet allemaal gebruikt. Je lichaam zal eerst wat glucose als glycogeen opslaan en de rest ‘parkeren’ als vet.

Wat gebeurt er als je aanzienlijk minder koolhydraten per dag binnenkrijgt? Je lichaam zal een beroep moeten doen op andere energiebronnen, waaronder lichaamsvet.

Ook zal je flink wat vocht (watergewicht) kwijtraken. Dit komt omdat glucose in de vorm van glycogeen worden opgeslagen.

Als er geen glucose of glycogeen meer te krijgen is, gaat ook het water (vocht) dat aan glycogeen is gehecht verloren. Zodra glycogeen in je lichaam wordt opgeslagen bindt het zich aan watermoleculen.

Glycogeen bindt zich met water

Elke gram glycogeen in je lichaam kan 3 tot 4 gram water zich aan binden. Afhankelijk van een persoon, kan het menselijk lichaam gemakkelijk tot 500 gram glycogeen opslaan. Reken maar uit hoeveel vocht je kwijtraakt op het moment dat je drastisch zakt in koolhydraten en calorieën.

Er is dus niet alleen sprake van vetverlies, want ook het vocht wordt uit je spieren en lever geperst. Dit kan zeer motiverend werken omdat je weegschaal binnen enkele dagen een lager getal aangeeft.

Maar je hebt dus niet alleen lichaamsvet verloren. Het komt vaak voor dat mensen op een crash dieet een aanzienlijke hoeveelheid gewicht verliezen. Dat kan in de eerste weken wel oplopen tot een paar kilo, afhankelijk van het startgewicht van een persoon.

Dat is ook de reden waarom je plotselinge gewichtstoename kunt ervaren na het eten van een koolhydraatrijke maaltijd. Je lever en spieren nemen zoveel glucose op als ze kunnen, inclusief de 3-4 gram water dat zich bindt aan elke gram glycogeen.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Video: Waarom crashdiëten niet werken

 

Voordelen van een crash dieet

Er zijn veel voordelen en nadelen aan het volgen van een crash dieet. Laat ik de belangrijkste hiervan opnoemen:

#1: Je verliest snel gewicht

We kunnen er niet omheen, met een crashdieet kun je flink wat gewicht kwijtraken in een korte periode.

Het geeft een verbluffend resultaat om na een week op de weegschaal te staan en te zien dat je een stuk lichter weegt.

In het verleden hebben we ons zorgen gemaakt dat een korte periode van snel gewichtsverlies kan leiden tot een snelle gewichtstoename vanwege het zogeheten yoyo-effect.

Maar een nieuwe studie toont aan dat een crash dieet mogelijk wel degelijk kan helpen bij de behandeling van obesitas. Dat blijkt althans uit een nieuw Brits onderzoek (bron).

Onderzoekers van de Universiteit van Oxford hebben obese patiënten op een dieet van shakes, soepen en maaltijdvervangende repen gezet. Het hielp de zwaarlijvige deelnemers om bijna vier keer zoveel gewicht te verliezen dan de groep die geadviseerd werd om gezonder te eten en in calorieën te schrappen.

De onderzoekers wilden kijken of een crash dieet van slechts 810 calorieën per dag obese patiënten kon helpen, die door hun obesitas een verhoogd risico liepen op gezondheidsproblemen zoals hartziekten en diabetes type 2.

Aan het onderzoek namen in totaal 278 volwassenen deel. De helft van de deelnemers werd op een speciaal dieet gezet en kreeg regelmatig advies en ondersteuning. De andere groep kreeg alleen het advies om gezonder te leven en minder calorieën te eten.

Drie keer zoveel gewichtsverlies?

Tijdens de eerste twee maanden van het dieetprogramma kregen de deelnemers maaltijdvervangers, magere melk, water en een vezelsupplement. Normaal voedsel werd geleidelijk opnieuw geïntroduceerd gedurende de derde maand van het onderzoek en gedurende de volgende drie maanden kregen de patiënten de opdracht om door te gaan met het vervangen van een maaltijd per dag met shakes, soepen of repen.

Na 12 maanden hadden de deelnemers van de crash dieet groep gemiddeld 10,7 kg verloren. Dit was drie keer zoveel gewichtsverlies dan de groep die standaard advies had gekregen en ondersteuning van een verpleegkundige. Zij verloren ‘slechts’ 3,5 kg aan gewicht.

Hoewel crash diëten normaal gesproken niet worden aanbevolen, zijn er dus zoals je leest situaties waarin ze geschikt kunnen zijn voor mensen met chronische ziektes.

In het geval van zeer zwaarlijvige personen wiens gewicht duidelijk zorgt ​​voor aandoeningen, of mensen die niet kunnen worden geopereerd totdat ze aanzienlijk wat gewicht hebben verloren, kunnen artsen een dieet met zeer weinig calorieën voorschrijven.

#2: Het is betaalbaar

Als je geld wilt besparen en in een week tijd wilt afvallen dan kan een crash dieet een uitkomst voor je te zijn.

Omdat je minder eet dan gebruikelijk, zal je ook een stuk goedkoper in de supermarkt uit zijn. Dat maakt crash diëten over het algemeen goed betaalbaar om te volgen. Voor de prijs hoef je het dus zeker niet te laten.

#3: Het kan diabetes type 2 in remissie brengen

Een studie van de Newcastle Universiteit onderzocht 11 mensen met diabetes type 2 die hun voedselinname tot 600 calorieën per dag gedurende 8 weken hadden ingekort (bron). Drie maanden later waren 7 van de 11 onderzochte deelnemers vrij van diabetes.

Dit is goed nieuws, want het toont aan dat diabetes type 2 in remissie kan worden gebracht met behulp van een crash dieet.

Het lijkt erop dat een extreem caloriearm dieet signalen aan het lichaam geeft om het vet te verdrijven dat in de alvleesklier zit. Dit verhoogt de gevoeligheid voor insuline en zorgt ervoor dat de alvleesklier weer in staat is om meer insuline aan te maken.

De studie toonde duidelijke verbeteringen aan in de bloedsuikerspiegel in de mate waarin de deelnemers hun ziekte in remissie hadden gebracht.

Om de terugkeer van diabetes symptomen te voorkomen of te vertragen zullen de deelnemers nog steeds op hun dieet en lichaamsbeweging moeten letten.

#4: Het is kortdurend

Als je een crash dieet volgt dan kom je ver onder de 1000 calorieën te zitten. Dit is niet alleen heel weinig energie, het is ook letterlijk maar een heel klein beetje voedsel dat je eet.

Omdat dit op de lange termijn onhoudbaar is wordt een crash dieet maar voor een korte periode aanbevolen. Dat wil zeggen een tot ongeveer drie weken.

Met een crash dieet streef je naar ernstig calorietekort. Het te lang volgen betekent onvermijdelijk een gevoel van zwakte, vermoeidheid en slaperigheid.

Omdat het voor rap gewichtsverlies zorgt en vrij heftig is, is het dus niet nodig om een crash dieet voor een langere periode te volgen, zoals andere aangepaste diëten.

Nadelen van een crash dieet

#1: Risico op een tekort aan essentiële voedingsstoffen

ouder echtpaar maakt groenten in de keuken

Voor een gezonde voedingsbalans is het belangrijk dat je de energiebehoefte op de juiste macronutriënten verhoudingen afstemt.

Maar vaak zie je dat een crashdieet allerlei essentiële voedingstoffen mist om op de lange termijn gezond te blijven.

Het zijn vooral de crash diëten met goedkope maaltijdshakes die ongezond zijn. De meeste varianten bevatten belachelijk veel suikers en weinig voedingstoffen. Op die manier beroof je je lichaam van voedingstoffen, vitamines en mineralen.

Als voorbeeld: per 100 gram bestaat de voedingswaarde van de Weight care maaltijdshakes uit maar liefst 51 gram suikers. Dat is absurd veel voor een afslankproduct! Dat is geen gezonde maaltijdvervanging om voldoende eiwitten, vezels, calcium, gezonde vetten, ijzer, vitamine B1, etc. binnen te krijgen.

Een crash dieet heeft om die reden ook een zware invloed op je mentale gezondheid. Omdat je lichaam niet de voedingstoffen krijgt die het nodig heeft om goed te functioneren, kun je last krijgen van psychische problemen. Denk dan aan irritatie, moeheid, hoofdpijn en slaperigheid. Zelfs een laag libido (geen zin in seks) kan het gevolg zijn van een crash dieet.

Als je toch besluit om verder te gaan met een crash dieet, vul dan in ieder geval je voedingstoffen tekorten aan door wekelijks voldoende groente, fruit en vette vis te eten.

Richt je daarom op het voedsel dat je eet in plaats van calorieën tellen. Vanzelfsprekend zijn de hoeveelheid calorieën die je dagelijks tot je neemt van belang om af te vallen of je gewicht te onderhouden. Maar simpelweg alleen maar calorieën tellen en geen rekening houden met wat je eet, kan leiden tot ondervoeding of een tekort aan voedingstoffen.

#2: Je hormonen raken uit balans

vrouw stapt uit bed omdat ze zich niet lekker voelt

Een crash dieet dat te lang duurt kan voor een hormonale disbalans zorgen. Hormonale onevenwichtigheden treden op als er te veel of te weinig van een hormoon in de bloedbaan is.

Vanwege hun essentiële rol in het lichaam, kunnen zelfs kleine hormonale veranderingen gevolgen hebben voor je lichaam.  Dit is onverstandig want hormonen beheersen je eetlust, verzadigingsgevoel en de mate waarin lichaamsvet wordt opgeslagen (bron).

Je begrijpt waarschijnlijk dat een verstoring van deze hormonen zijn uitwerking heeft op je lichaamsgewicht. Een dieet met weinig calorieën kan bij sommige vrouwen onregelmatige menstruatiecycli veroorzaken.

Amenorroe, oftewel het uitblijven van bloedverlies voor een periode van minimaal 6 maanden tijdens de menstruatiecyclus van vrouwen, kan worden veroorzaakt door het eten van te weinig calorieën, te weinig koolhydraten, gewichtsverlies of stress (bron).

In een studie uit 2003 werden twintig tienermeisjes op een ketogeen dieet gezet en gevolgd voor een periode van 6 maanden. Van het keto dieet moet je weten dat het een extreem koolhydraatarm dieet is. Van de groep tienermeisjes ondervond 45% menstruatieproblemen en was er bij zes deelnemers sprake van amenorroe (bron).

Wat je ook vaak ziet is dat bij crash diëten vetrijk voedsel wordt vermeden omdat het veel calorieën bevat. In plaats daarvan eet men vetarme voedingsproducten gegeten (denk aan light pindakaas). Maar daar zitten vaak ontzettend veel verborgen suikers in, omdat de smaak door het gebrek aan vetten toch moet worden opgevangen.

Koolhydraten en je bloedsuikerspiegel

Enkelvoudige (snelle) koolhydraten leveren problemen op met insuline en verzadiging. Als we een maaltijd eten die enkelvoudige koolhydraten bevat, dan neemt de hoeveelheid bloedsuiker in de bloedbaan toe.

Dit wordt gemeten door de cellen in de alvleesklier, die vervolgens insuline in het bloed vrijmaakt. Insuline in de bloedbaan vertelt de cellen dat ze suiker uit het bloed moeten halen.

De overtollige glucose wordt vervolgens afgevoerd en opgeslagen als vet. Iets wat je natuurlijk liever niet ziet gebeuren als je doel is om vet te verbranden. Daarom is het belangrijk dat insuline weer in evenwicht wordt gebracht.

Ander nadeel is dat veel voedingsproducten vandaag de dag slecht verzadigen omdat ze veel snelle koolhydraten bevatten. Met andere woorden, je hebt binnen een mum van tijd weer honger, wat het lastig maakt om een crash dieet vol te houden.

Het eten van meer eiwitten en gezonde vetten heeft juist een langer verzadigend effect:

effect macronutrienten insuline verzadiging

Dit is ook de reden dat het koolhydraatarme dieet (met veel eiwitten en vetten) eenvoudiger is om vol te houden dan het vetarme dieet (bron).

Minder enkelvoudige koolhydraten eten en meer bewegen zijn bovendien eenvoudige manieren om je insulinewaarden weer op orde te brengen (bron).

#3: Je stofwisseling vertraagt

In eerste instantie lijkt een crash dieet helemaal zo gek nog niet.

Minder eten is immers een makkelijke manier om snel wat kilootjes te verliezen. Toch?

Tot op zekere hoogte is dat inderdaad waar.

Met een crash dieet kun je snelle gewichtsverlies resultaten halen. Als we kijken naar korte periodes – 3 dagen – van vasten, zoals intermittent fasting, dan blijkt het metabolisme te worden versneld met 14% (bron). ‘Geweldig!’ zou je in eerste instantie denken.

De stofwisselingssnelheid (efficiënte lichaamsverbranding) van ieder individu is genetisch bepaald en kan verschillen (bron), maar zal bij volwassenen sowieso vertragen na 96 uur niets eten (bron).

Je metabolisme wordt trager als je langer dan 3 dagen doet vasten of een dieet volgt met absurd weinig calorieën. Dit overlevingsmechanisme, dat is ontwikkeld als natuurlijke verdediging tegen hongersnood, betekent dat het lichaam zoveel vetreserves gaat opslaan.

Ook wordt de stofwisselingssnelheid verlaagd, zodat je lichaam minder calorieën nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Om te overleven is dit natuurlijk een zegen. Maar als je gewicht wilt verliezen dan kan dit mechanisme behoorlijk frustrerend zijn.

Dit is ook één van de redenen waarom zoveel mensen worstelen met gewichtstoename nadat men is gestopt met een crash dieet (bron). Je lichaam krijgt dan de kans om zoveel mogelijk calorieën op te slaan, om te voorkomen dat het weer wordt blootgesteld aan een langdurig calorie-tekort.

Een vertraging van het metabolisme kan de oorzaak er van zijn dat je op den duur niet meer afvalt. We zien dit vooral bij mensen die kampen met overgewicht en langdurig een crashdieet volgen. Ze eten absurd weinig maar vallen uiteindelijk niets meer af.

Kortom, chronisch te weinig eten  voor een lange tijd is geen goede keuze. Beter kies je 2 á 3 dagen in de week uit waarin je een maaltijd overslaat en de rest van de dagen eet je normaal. Een ander alternatief is om 1 dag in de week te vasten.

#4: Alles of niets mentaliteit

vrouw kijkt naar fruitstukken in de keuken

Mentaliteit en mindset blijft vaak onderbelicht als het gaat om snel afvallen. En dat is ontzettend zonde!
Mensen op een crash dieet hebben vaak onrealistische verwachtingen als het gaat om afvallen. Uiteindelijk wil je toch haalbare doelen stellen en ervoor zorgen dat die verloren kilo’s nooit meer terugkomen.
Daarvoor is meer nodig dan twee weken weinig eten. Ik heb het dan over bewustwording en duurzame gedragsverandering. Deze woorden klinken misschien wat nietszeggend, laat me daarom uitleggen wat ik precies bedoel.

Succesvol afvallen en het behouden van je streefgewicht komt neer op gezonde veranderingen in je leefstijl. Een crash dieet zorgt weliswaar op de korte termijn voor snelle resultaten, maar vaak zie je dat bij de meeste mensen de verloren kilo’s als een boemerang terugkomt.

Ben je daarom bewust van je huidige eetpatroon. Het is belangrijk om je huidige eetgewoontes onder de loep te nemen. Want alleen dan ben je in staat om die slechte eetgewoontes te veranderen.

De meeste mensen vinden een dieet volgen niet leuk. Begrijpelijk. Het verbiedt voedingsmiddelen die je eigenlijk graag zou willen eten. Daarom stellen ze zichzelf bloot aan een crashdieet.

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met een zogeheten ‘alles of niets’ mentaliteit (snel willen afvallen met een crash dieet) minder kans maken enkele kilo’s af te vallen (bron).

Waarom zijn slechte gewoontes moeilijk te veranderen?

Het zwaarste van het veranderen van slechte gewoontes is dat je iets doet wat je eigenlijk niet wilt of moeilijk vindt. Dat kan weglopen van uitdagingen zijn (afvallen), kiezen voor de makkelijkste weg (crash dieet) of juist toegeven aan verleidingen (ongezonde eten).

Wanneer je streeft naar perfectie dan verlies je snel je motivatie. Een positief lichaamsbeeld is belangrijk om het afvallen vol te houden.

Je kunt eenvoudige dingen doen om een positiever zelfbeeld te krijgen:

  • Begin met sporten
  • Waardeer wat je lichaam kan doen
  • Doe iets voor jezelf, zoals een massage of een manicure
  • Omring jezelf met positieve mensen die je ondersteunen
  • Stop met jezelf te vergelijken met anderen (zoals fitness modellen)
  • Wees niet te hard voor jezelf als iets niet lukt
  • Draag kleding die je leuk vindt en je goed passen
  • Kijk in de spiegel en zeg hardop dingen die je graag over jezelf hoort

Door flexibel te zijn en jezelf te vergeven als dingen niet lukken, kan je in moeilijke tijden gemotiveerd blijven. Meerdere studies hebben aangetoond dat mensen die hun lichaam verafschuwen, minder kans hebben om succesvol gewicht te verliezen (bron).

Als je nog steeds moeite hebt om motivatie te vinden met afvallen dan kan professionele hulp wellicht een uitkomst voor je zijn. Professionals zoals diëtisten, trainingsfysiologen en psychologen kunnen je helpen om de motivatie te vinden en kennis te vergroten bij het bereiken van je gewichtsverlies doelen.

In onderstaande video geef ik 5 hulpvolle mentaliteit tips:

#5: Het kan leiden tot spierverlies en vetzucht

oudere vrouw spant haar armspieren aan

Je volgt een crash dieet om van die overtollige kilo’s vet af te komen, maar je merkt op een gegeven moment dat er zich meer vet heeft opgehoopt rondom je buik.

Is dit het script van een slechte film? Nee, helaas niet!

Wetenschappers hebben vastgesteld dat mensen die een kortstondig crashdieet volgen, binnen het eerste jaar dat ze gestopt zijn, 30 tot 65% van dat verloren gewicht terug weer krijgen (bron). Ook blijkt dat 1 op de 3 mensen na het diëten zwaarder weegt dan voordat ze ermee begonnen (bron).

Tijdens het volgen van een crash dieet verliest het lichaam spiermassa en lichaamsvet (bron). Omdat lichaamsvet makkelijker terugkomt dan verloren spiermassa nadat je bent gestopt met een crash dieet, kan dit leiden tot een hoger vetpercentage.

Iedere kilo spiermassa verbrandt bijna honderd calorieën. Het verlies aan spiermassa zorgt ervoor dat je metabolisme trager wordt.

Spierverlies zorgt ook voor verminderde fysieke kracht. Een crash dieet volgen als je fanatiek doet sporten is dan ook het slechtste wat je kunt doen.

Je lichaam krijgt dan niet meer de kans om voldoende te herstellen en mist de noodzakelijke voedingstoffen om goed te functioneren.

Als je fanatiek  doet sporten dan wil je nooit meer dan 500 calorieën zakken in je dagelijkse energiebehoefte.

Tijdens gewichtsverlies neemt ook de behoefte aan eiwitten toe. Het eten van dagelijks voldoende eiwitten, bijvoorbeeld eiwitsupplementen, kunnen je helpen om spierverlies tijdens het afvallen te beperken (bron).

#6: Het beperkt zich tot symptoombestrijding

men kijkt naar gezond en ongezond voedsel en twijfelt

Succesvol afvallen is het over het algemeen een veel langzamer proces dan de meeste mensen denken.

De reden waarom een crash dieet je misschien aanspreekt is omdat je ermee snel kunt afvallen. En dat is grotendeels waar…

Maar blijven die kilo’s ook wel op de lange termijn? De resultaten zijn vooralsnog vrij teleurstellend.

In een studie, drie jaar nadat de deelnemers een gewichtsverliesprogramma hadden afgesloten, was slechts 12% van de deelnemers ten minste 75% van het verloren gewicht nog steeds kwijt, terwijl 40% van de groep juist méér gewicht erbij had kregen dan zij oorspronkelijk verloren waren (bron).

Let op: het gaat in deze studie niet om diabetici (zie voordeel 3) of obese mensen (zie voordeel 1), maar om mensen met wat overgewicht.  Het gros van de mensen dus

Probeer je mentaliteit te veranderen in plaats van je te richten op resultaten op de korte termijn. Een mentaliteitsverandering is dé sleutel om overtollig lichaamsvet weg te houden.

Het crash dieet is een vrij voorspelbare cyclus. Laten we nu eens kijken welke crash diëten op de afslankmarkt erg populair zijn.

De bekendste crash diëten op de afslankmarkt

groentesoep in kom

Hieronder zie je een overzicht van 6 verschillende crash diëten die erg populair zijn.

De meeste crash diëten die ik hieronder heb toegelicht zijn bedoeld voor de korte termijn.

Als je in korte tijd wilt passen in dat speciale jurkje of een speciale gelegenheid op de planning hebt staan, zoals een verjaardag of trouwerij, zijn sommige beschreven diëten misschien het proberen waard.

Het wordt in ieder geval aanbevolen om elke dag een multivitamine te nemen, voldoende water te drinken en er onmiddellijk mee te stoppen als je je ziek of duizelig voelt. Vanzelfsprekend begin je alleen met een crash dieet als je in een gezonde toestand verkeert.

Koolsoep dieet

Het koolsoep dieet belooft een gewichtsverlies van meer dan 4 kilo per week. Als je van onbeperkte hoeveelheid kool houdt, dan kun je met dit dieet je geluk niet op.

Op dit dieet mag je zoveel koolsoep eten als je maar wilt.

Het dieet telt veel vezels en kenmerkt zich door weinig vet te eten.

Wil je weten wat het juiste recept is voor het koolsoep dieet? Lees dan mijn uitgebreide artikel over het koolsoep dieet.

Ziekenhuis dieet

Het ziekenhuis dieet was oorspronkelijk bedoeld voor zwaarlijvige patiënten die in korte tijd veel moesten afvallen zodat ze konden worden geopereerd.

Maar het ziekenhuisdieet werd al snel populair onder artsen en verpleegkundigen die ook wat overgewicht wilde kwijtraken.

Een belangrijk kenmerk van het ziekenhuisdieet is dat je drie vaste eetmomenten per dag hebt: ontbijt, lunch en diner.

Het voedsel wat je eet (het is niet veel) is in principe redelijk gezond en bevatten nagenoeg geen vetten.

Eerder heb ik al een artikel geschreven over het ziekenhuis dieet, inclusief voorbeeld schema en boodschappenlijst.

Kippensoep dieet

Het kippensoepdieet is een 7-daags dieet waarbij je mag ontbijten en voornamelijk kippensoep eet.

Elke dag heb je de keuze uit 5 ontbijtgerechten:

  • Cruesli met magere melk
  • 250 ml yoghurt met gemengd fruit
  • 2 sneetjes volkoren brood met ricotta kaas
  • 1 glas druivensap met een mueslibol en cheddarkaas
  • 1 glas sinaasappelsap met ontbijtgranen en een kom magere melk

De rest van de dag kun je zoveel kippensoep eten als je wilt, maar je mag niets anders eten.

Net als het koolsoep dieet heeft het kippensoep dieet geen onderliggende theorie, behalve dat het mensen in staat stelt om zo snel mogelijk af te vallen. Maar het is een populair crash dieet dat rondzwerft op het internet.

Sap dieet

Je ziet steeds vaker mensen een sap dieet volgen. Het lijkt er dan ook op dat we met een nieuwe dieet rage te maken hebben: het sap reinigingskuurtje. Het bestaat uit een periode waarin je alleen maar sappen drinkt.

Het sap dieet wordt ook wel ‘sap vasten’ genoemd. Hierbij haal je sappen uit fruit en groenten (80% groenten en 20% fruit). Sommige mensen maken de bewuste keuze om biologisch fruit en groenten te kiezen, zodat hun sappen minder pesticiden en andere bestrijdingsmiddelen bevatten.

Een sapkuurtje kan een leuke manier zijn om te experimenteren met nieuwe soorten groenten en fruit en smaakcombinaties. Als je net begint met het maken van sapjes, overweeg dan om te beginnen met een paar recepten, en voeg dan ingrediënten toe of verwijder deze om nieuwe smaken uit te proberen.

Experimenteren met nieuwe sap recepten kan ook helpen voorkomen dat je je verveelt met de sappen die je drinkt.

Het probleem met het sap dieet is dat de meeste sappen meer suikers bevatten dan je denkt. Niet alleen dat, maar omdat eiwitten en gezonde vetten mist, kan het ook leiden tot ernstige bloedsuikerschommelingen.

Wil je een gezonde sapkuur volgen?

Klik dan hier en ontdek mijn 100% natuurlijke sapkuur en ontvang een kant-en-klaar schema om te volgen. De sapjes zijn voornamelijk gemaakt van lokale producten, bevatten superfoods en zijn ideaal als sapkuur.

HCG dieet

Ook het HCG dieet wint aan populariteit als crash dieet/afslankkuur.

Het HCG dieet is een extreem caloriearm dieet waarvan wordt beweerd dat je er – in combinatie HCG injecties – razendsnel mee kunt afvallen, tot wel een halve kilo per dag!

HCG staat voor humaan choriongonadotrofine: een hormoon dat in de prille zwangerschap in hoge waarde aanwezig is. Van dit hormoon gaat het verhaal de ronde dat het de stofwisseling stimuleert en helpt bij de vetverbranding.

Verschillende onderzoeken zijn echter tot de conclusie gekomen dat gewichtsverlies door het HCG dieet vooral te danken is aan de extreme caloriebeperking en niet door het HCG-hormoon (bronbronbron).

Toch het HCG dieet uitproberen? Weet dan dat het HCG dieet uit twee onderdelen bestaat:

Een strikte caloriebeperking van 500 calorieën per dag in combinatie met een korte behandelingsduur van HCG injecties (Bio HCG druppels kan ook)

Yoghurt dieet

Snel wat kilo’s kwijt? Dat kan ook met het yoghurt dieet. Ik durf alleen te wedden dat je na een week geen yoghurt meer kan zien!

Het yoghurt dieet is een streng en behoorlijk beperkend crash dieet en zou je niet langer dan zeven dagen moeten volgen. Als je lactose intolerantie hebt of andere gezondheidsproblemen, dan raad ik dit crash dieet sowieso niet aan.

Yoghurt is rijk aan eiwitten, vitamines, calcium, kalium en zink. Het is een verzadigend voedingsmiddel. Het wordt niet aanbevolen om alleen maar yoghurt te eten.

Om de maaltijden wat smakelijker te maken en constipatie te voorkomen kun je verse groenten, fruit en wat honing toevoegen aan de yoghurt maaltijden.

Dagen:

Ontbijt:

Lunch:

Diner/avondeten:


Maandag:



Haringsalade met avocado


Carpaccio met zilvervliesrijst


Dinsdag:


Avocado smoothie



Tofoe salade met kalkoenfilet


Woensdag:



Uitsmijter met groenten


Pak je favoriete Afslank Receptenbijbel gerecht


Donderdag:


Havermout met peer en frambozen



Biefstuk met zoete aardappel


Vrijdag:



Slawrap met zalm, avocado en taugé


Gestoofde prei met kip


Zaterdag:


Slow juice: limoen, ananas, spinazie en avocado


Wrap met gehakt


Tonijnfilet met gestoomde
groenten


Zondag:


Quinoa pannenkoek met dadels en walnoten


Appelsalade


Maak je lievelingsmaal

Uitleg voorbeeld schema

Aangezien ik uit ervaring weet dat sommige mensen een beetje eigenwijs zijn en toch een crash dieet willen proberen, heb ik een voorbeeld eetschema van 1 week gemaakt om veilig en snel af te vallen.

In bovenstaand eetschema sla je doordeweeks drie keer per week het ontbijt over en twee keer de lunch, waardoor je twee maaltijden nuttigt per dag. In het weekend eet je wel drie maaltijden.

Wil je op een gezonde manier snel afvallen?

vrouw met voor en na foto op weegschaal

We willen allemaal snelle afslankresultaten zien en we willen ook dat het zo eenvoudig en pijnloos mogelijk gebeurt.

Maar het eerste wat je jezelf zou moeten afvragen is: ben je gewoon op zoek naar manieren om zo snel mogelijk af te vallen? Of wil je blijvend lichaamsvet kwijtraken en voor de rest van je leven slank door het leven gaan?

Een crash dieet waarmee je jezelf verhongert is niet echt de manier om dat te doen. Je lichaam leert om minder calorieën te gebruiken en calorieën en vet efficiënter op te slaan.

De truc om succesvol af te vallen en vol te houden is door het geleidelijk aan te doen.

Gewichtsverlies houd je het langste vol wanneer het in een geleidelijk tempo gebeurt. Het maken van gezonde keuzes wordt een tweede natuur als je eraan gewend bent.

Een crash dieet zou je alleen moeten overwegen als je onmiddellijk (helaas vaak tijdelijk) gewicht wilt verliezen of lijdt aan extreem overgewicht (obesitas). Maar ik raad het niet aan voor langere tijd en ook niet voor iedereen.

Als je van plan bent om nooit meer dik te zijn, onthoud dan dat je beter een dieet kunt volgen waarmee je relatief snel afvalt en op de lange termijn kunt blijven volhouden.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

  • Welk type buik jij hebt
  • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
  • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

4 reacties op dit artikel

  • Hoi Oscar,

    Ik heb je boek gekocht en ben bezig aan week 1. Het valt me op als ik de ingredienten invoer dat ik per dag blijf hangen rond 1200-1400 calorieen. Dat is toch veel te weinig?

    Grt,
    MV

    Maarten V
    • Beste Maarten,

      Dat is weinig inderdaad, maar de calorie-inname is wel afhankelijk van je bewegingspatroon. Op https://happyhealthy.nl/hoeveel-calorieen-per-dag/ heb ik een calculator gezegd.

      Maar je punt klopt en in de volgende versie zal ik een apart hoofdstuk hier aan wijden.

      Je kunt het aantal calorieën in ieder geval snel ophogen door een handje noten te eten, een stuk zwarte chocolade, een avocado of je pakt een extra maaltijd uit mijn boek zoals dat je begint met een salade uit het boek en daarna overgaat naar de avondmaaltijd.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Beste Oscar,
    Ik kan nergens terug vinden wat je moet doen als je een crash dieet doet maar nu toch langzamer wil afvallen. Kun je mij helpen?? Eet nu gemiddeld 800cal en 7.5 khd.

    Groetjes Jolanda

    Jolanda
  • Hey Oscar, ik weet niet hoe ik mijn BMI en mijn calorieën per dag moet berekenen ik eet nu rond de 1200 calorieën per dag en sport elke dag. Ik wil graat een Diet volgen inclusief sport wat is het beste diet die ik kan volgen en hoe reken ik mijn BMI uit
    Groetjes, sinda

    Sinda

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )