846

Werkt Afvallen met Medicijn Orlistat? + Ervaringen en Bijwerkingen

Orlistat is een medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van obesitas en overgewicht.

Maar doet Orlistat werkelijk wat het belooft en kan het medicijn worden gebruikt als een goed middel tegen vetzucht?

In dit artikel worden de wetenschappelijke onderzoeksresultaten en de ervaringen van Orlistat gebruikers onder de loep genomen.

Ook geef ik je de meest voorkomende en gevaarlijke bijwerkingen van dit geneesmiddel.

Inhoud van dit artikel

Wat is Orlistat?

Orlistat, onder de merknaam te koop als Alli of Xenical, is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om mensen met overgewicht of obesitas te helpen gewicht te verliezen.

Het is een geneesmiddel die behoort tot de klasse van lipaseremmers. Een lipaseremmer zorgt ervoor dat vet niet omgezet kan worden in een vorm die het lichaam op kan nemen, waardoor een gedeelte van de vetten onverteerd het lichaam weer verlaten.

Het heeft milde bloeddrukverlagende eigenschappen, maar het belangrijkste effect is dat het de hoeveelheid vet vermindert dat wordt verteerd in de darmen. Simpel gezegd blokkeert Orlistat de opname van een deel van de vetten in je dieet. Deze onverteerde vetten verdwijnen dan uit je lichaam, met gewichtsverlies als gevolg.

Het verschilt daarom enigszins met andere afslanksupplementen, zoals CLA of glucomannan.

Een sterkere dosis van hetzelfde werkzame bestanddeel is enkel op doktersrecept verkrijgbaar in de apotheek en wordt verkocht onder de merknaam Xenical.

Om te bepalen of je te zwaar bent kun je met behulp van de Body Mass Index (BMI) calculator je BMI berekenen.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

Start keto test

 

Hoe werkt Orlistat?

Orlistat verpakking en capsules

Orlistat werkt door het enzym Lipase te blokkeren dat vetten in het voedsel dat je eet afbreekt.

Lipase helpt het lichaam om vetten te absorberen en wordt aangemaakt door de alvleesklier.

Door dit enzym te onderdrukken zal een gedeelte van het vet dat het spijsverteringskanaal passeert niet worden afgebroken en in plaats daarvan via de ontlasting het lichaam verlaten.

Onderzoekers vermoeden dat je met Orlistat ongeveer 30% minder vetten absorbeert (bron). Dit helpt met afvallen door het aantal calorieën dat je consumeert te verminderen.

Dit zorgt ook meteen voor de belangrijkste bijwerkingen van Orlistat. De olieachtige ontlasting (door de uitscheiding van vetten) en een verminderde opname van vetoplosbare vitaminen. Dat betekent heel wat ongemak op de pot.

Vetoplosbare vitamines (vitamine A, D, E en K) lossen niet op in water. Vetoplosbare vitamines absorberen het beste in het menselijk lichaam wanneer ze worden ingenomen met voeding met een hoog vetgehalte.

Doordat er minder absorptie van vetten plaatsvindt, zal ook de opname van vetoplosbare vitamines minder zijn. Daarom vind ik het persoonlijk raadzaam extra supplementen van deze vitamines in te nemen bij het gebruik van Orlistat.

Aanbevolen gebruik

Orlistat is verkrijgbaar in capsulevorm. Het wordt driemaal per dag oraal ingenomen wanneer er vetten worden genuttigd. Slik nooit meer pillen dan aanbevolen.

Het is belangrijk om een caloriearm- en vetarm dieet te volgen tijdens het gebruik van Orlistat. Als je veel vettig voedsel eet, heb je meer kans op bijwerkingen en spijsverteringsproblemen.

De vet remmende eigenschap van Orlistat heeft als nadeel dat vetoplosbare vitamines minder goed worden opgenomen. Slik je (multi)vitamines? Neem dan geen vitamines en Orlistat op hetzelfde moment van de dag in.

Wat zegt de wetenschap over Orlistat?

Er zijn verschillende wetenschappelijke studies gedaan naar Olistat en de algemene conclusie is dat het gebruik van Orlistat kan leiden tot bescheiden gewichtsverlies onder gebruikers.

Uit een overzichtsstudie waarbij 11 onderzoeken onder de loep werden genomen,  blijkt dat het gebruik van Orlistat tot 2,7 kg meer gewichtsverlies oplevert in vergelijking met een placebo (bron).

Van Orlistat is ook bewezen dat het de bloeddruk verlaagt en het risico op diabetes type 2 met bijna de helft kan verlagen (bronbron).

Dat gezegd hebbende is Orlistat geen wondermiddel. Verwacht dus niet dat je kilo’s zult afvallen na het slikken van deze pillen. Het kan net dat beetje extra geven, maar verwacht niet dat je er wekelijks kilo’s mee afvalt zonder er verder niets voor te hoeven doen.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Ervaringen met Orlistat

Gebruikers reageren over het algemeen goed op Orlistat en ervaren gewichtsverlies wanneer ze het gebruik ervan combineren met andere veranderingen in levensstijl.

Denk dan aan het volgen van een koolhydraatarm dieet en het beoefenen van fysieke activiteiten, zoals fitnessen, zwemmen, hardlopen, etc.

De meningen over Orlistat zijn op het internet nogal verdeeld. Veel mensen klagen met name over olieachtige ontlasting en buikpijn na het gebruik van de pillen.

Hieronder een kleine greep uit de ervaringen van gebruikers die ik op het internet tegenkwam:

Ik heb Orlistat jaren geleden gebruikt en het werkte voor mij zeer goed. Ik verloor veel lichaamsgewicht in relatief korte tijd. Ze hebben het een tijdje uit de schappen gehaald waardoor ik het niet meer kon kopen. Toen ik het vorig jaar opnieuw kocht leek het veel minder effect te hebben. Ik kwam erachter dat de ingrediënten zijn veranderd. Ze hebben de werkzame ingrediënten eruit gehaald. Nu werkt het een stuk minder goed. De nieuwe generatie Orlistat afslankpillen zou ik niemand aanraden. Zonde van je geld. – Esther

Twee maanden geleden ben ik begonnen met Xenical (Orlistat). Na het inbrengen van het spiraaltje ben ik 15 kg aangekomen in gewicht. Het leek wel alsof mijn stofwisseling amper nog op gang kwam. Ik baalde hier enorm van en zocht naar oplossingen. Toen kwam ik Xenical tegen en wilde ik het een poging geven. In combinatie met sporten ben ik 7 kg afgevallen. Het is voor mij geen wondermiddel, maar geeft net iets extra’s met afvallen en ben tevreden met het product en de resultaten tot nu toe – Milou, 41 jaar.

Ik begon met Orlistat vier dagen geleden en ben al 2 kilo kwijt. Het lijkt alsof mijn eetlust sterk is verminderd. Tussendoortjes heb ik totaal geen trek meer in. Wel vind ik de bijwerkingen erg vervelend. Ik heb enorm veel last van dunne ontlasting en maagkrampen als ik vettige voedingsproducten eet. Ik hoop dat dit stopt anders weet ik niet of ik het zolang volhoud. Iets anders wat mij toch wel stoort is de prijs. Ik betaalde 200 dollar om een potje van 180 capsules over te laten komen vanuit Amerika. Dat is een behoorlijk bedrag voor een alleenstaande moeder – José, Amsterdam

Opnieuw viel ik voor een afslankproduct ondanks dat ik misschien beter had moeten weten. Er zijn maar weinig pillen die écht doen wat ze beloven. Het enige middel dat voor mijn gevoel goed werkte was glucomannan. Maar nieuwsgierigheid zit in de mens en ik wilde toch een keer iets nieuws proberen. Helaas was Orlistat een verspilling van mijn geld. Ik viel er niets mee af, en de bijwerkingen waren niet te doen. Die brandende diarree was vreselijk. Ik zal ze in ieder geval niet opnieuw kopen. – Hans S, 47 jaar.

Mogelijke bijwerkingen van Orlistat

man met wc-rol in de hand zit op het toilet

Breng je graag wat tijd door op het toilet? Met het gebruik van Orlistat zal dat mogelijk meer worden.

Orlistat kan zorgen voor bijwerkingen op het spijsverteringstelsel, waaronder winderigheid en vloeibare ontlasting.

Frequent naar het toilet moeten vanwege diarree komt veel voor bij gebruikers van Orlistat.

Daarnaast kan op den duur een tekort aan vetoplosbare vitaminen ontstaan, zoals vitamine A, vitamine D, E en K, als gevolg van de uitscheiding van vetten.

Ook kunnen andere minder voorkomende bijwerkingen optreden. Raadpleeg direct je huisarts als één van de volgende bijwerkingen optreden tijdens het gebruik van Orlistat:

 • Diarree
 • Koorts
 • Moeite met ademhalen
 • Misselijkheid
 • Slaapproblemen
 • Vermoeidheid of zwakte
 • Spierverlies
 • Overgeven
 • Donkere urine
 • Gele ogen en huid
 • Maagkrampen
 • Huiduitslag

Om het risico op bijwerkingen te verminderen wordt aanbevolen om een vetarm dieet te volgen tijdens het gebruik van Orlistat.

Zwangere of borstvoeding gevende vrouwen, kinderen en ouderen met gezondheidsproblemen wordt afgeraden om Orlistat te gebruiken.

Wat zijn de nadelen van Orlistat?

De nadelen van Orlistat op een rijtje:

 • Orlistat is geen wondermiddel: het werkt alleen in combinatie met een caloriearm dieet en lichaamsbeweging.
 • Extra vitamines nodig: Orlistat kan de opname van vetoplosbare vitamines sterk verminderen.
 • Olieachtige ontlasting: een veelvoorkomende bijwerking, net als andere maag- en darmklachten zoals diarree of olieachtige lekkage uit je anus
 • Vetten heb je nodig: Orlistat kan gebruikers laten denken dat vetten niet gezond zijn en moeten worden vermeden. Maar vergeet niet dat je gezonde vetten nodig hebt voor een optimale gezondheid.

Wil je het liever bij natuurlijke afslanksupplementen houden? Lees dan mijn uitgebreide artikel over glucomannan konjac.

Waar kan je Orlistat kopen en wat is de prijs?

Orlistat is sinds 2006 zonder recept verkrijgbaar in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland is het alleen op doktersrecept verkrijgbaar bij de apotheek (bron).

Je zult dus eerst een afspraak moeten maken bij de huisarts en uitleg geven waarom je dit middel wilt gebruiken. Orlistat wordt niet vergoed door de verzekering en moet je dus zelf betalen.

De adviesprijs van een potje Orlistat met 90 capsules van 60 mg per stuk ligt tussen de 40 en 60 euro, afhankelijk van het merk dat je koopt.

Sinds 2022 lijkt Orlistat bij verschillende Nederlandse apotheken niet meer verkrijgbaar te zijn. Sommige apotheken geven aan dat de generieke varianten zoals Sandoz en CEVA niet (meer) leverbaar zijn. Andere apotheken geven aan dat Orlistat niet meer in Nederland geleverd mag worden.

Conclusie

Kan Orlistat helpen met gewichtsverlies? En is het de moeite waard om te proberen? Dat is de hamvraag van dit artikel.

Als we kijken naar wat de wetenschap zegt dan zien we dat Orlistat bescheiden effectief is in het stimuleren van gewichtsverlies. In vergelijking met placebo verloren patiënten die met Orlistat werden behandeld 2,7 kg extra gewicht (bron).

Van Orlistat is ook aangetoond dat het de bloeddruk enigszins verlaagt en het risico op diabetes type 2 met 37% kan verlagen (bronbron).

Orlistat wordt geadverteerd als afslankpil, maar is in werkelijkheid een lipaseremmer. Er is dus geen sprake van extra vetverbranding of het verhogen van de stofwisseling.

Interessant om te weten is dat uit onderzoek is gebleken dat een koolhydraatarm dieet net zo effectief werkt als een vetarm dieet gecombineerd met Orlistat afslankpillen (bron).

Een normaal koolhydraatarm dieet is geschikt voor iedereen die in een redelijk tempo gewicht wilt verliezen terwijl de gezondheid gelijktijdig wordt verbeterd.

Wil je meer weten over koolhydraatarm eten dan kan ik je de volgende artikelen aanraden:

Welk van de 7 buiktype heb jij en wat is jouw ideale dieetschema om jouw doel te bereiken?

Doe de test en ontdek direct hoe specifiek jij een platte buik krijgt

Wil je weten welke buiktype je hebt? Hoeveel calorieën jij per dag moet eten om je doel te bereiken? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende ontdekken:

 • Welk type buik jij hebt en potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Hoeveel calorieën en koolhydraten we aanraden voor jouw gewichtsdoel
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen
 • Een op maat gemaakt voedingsschema en recepten op basis van jouw lichaam en voorkeuren waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet en de buik van je dromen krijgt

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )