610

Werkt Afvallen met Medicijn Orlistat? + Ervaringen en Bijwerkingen

Orlistat is een medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van obesitas en overgewicht.

Het heeft milde bloeddrukverlagende eigenschappen, maar het belangrijkste effect is dat het de hoeveelheid vet vermindert dat wordt verteerd in de darmen.

Simpel gezegd blokkeert Orlistat de opname van een deel van de vetten in je dieet. Deze onverteerde vetten verdwijnen dan uit je lichaam, met gewichtsverlies als gevolg.

Maar doet Orlistat werkelijk wat het belooft en kan het medicijn worden gebruikt als een goed middel tegen vetzucht?

In dit artikel worden de wetenschappelijke onderzoeksresultaten en de ervaringen van Orlistat gebruikers onder de loep genomen.

Ook geef ik je de meest voorkomende en gevaarlijke bijwerkingen van dit geneesmiddel.

Inhoud van dit artikel

Wat is Orlistat?

Orlistat, onder de merknaam te koop als Alli of Xenical, is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om mensen met overgewicht of obesitas te helpen gewicht te verliezen.

Het is een geneesmiddel die behoort tot de klasse van lipaseremmers. Een lipaseremmer blokkeert gedeeltelijk de vetopname uit je voeding en verhindert de opname van vetten uit voeding, waardoor een gedeelte van de vette onverteerd het lichaam weer verlaten.

Het verschilt daarom enigszins met andere afslanksupplementen, zoals CLA of glucomannan.

Een sterkere dosis van hetzelfde werkzame bestanddeel is enkel op doktersrecept verkrijgbaar in de apotheek en wordt verkocht onder de merknaam Xenical.

Om te bepalen of je te zwaar bent kun je met behulp van de Body Mass Index (BMI) calculator je BMI berekenen.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

Hoe werkt Orlistat?

Laten we eens kijken naar hoe Orlistat precies werkt.

Orlistat werkt door het enzym Lipase te blokkeren dat vetten in het voedsel dat je eet afbreekt.

Lipase helpt het lichaam om vetten te absorberen en wordt aangemaakt door de alvleesklier.

Door dit enzym te onderdrukken zal een gedeelte van het vet dat het spijsverteringskanaal passeert niet worden afgebroken en in plaats daarvan via de ontlasting het lichaam verlaten.

Onderzoekers vermoeden dat je met Orlistat ongeveer 30% minder vetten absorbeert (bron). Dit helpt met afvallen door het aantal calorieën dat je consumeert te verminderen.

Dit zorgt ook meteen voor de belangrijkste bijwerkingen van Orlistat. De olieachtige ontlasting (door de uitscheiding van vetten) en een verminderde opname van vetoplosbare vitaminen. Dat betekent heel wat ongemak op de pot.

Vetoplosbare vitamines (vitamine A, D, E en K) lossen niet op in water. Vetoplosbare vitamines absorberen het beste in het menselijk lichaam wanneer ze worden ingenomen met voeding met een hoog vetgehalte.

Doordat er minder absorptie van vetten plaatsvindt, zal ook de opname van vetoplosbare vitamines minder zijn. Daarom beveel ik extra vitamines aan bij het gebruik van Orlistat voor gewichtsverlies.

Aanbevolen gebruik

Orlistat is verkrijgbaar in capsulevorm. Het wordt driemaal per dag oraal ingenomen, bij voorkeur bij een maaltijd dat wat vetten bevat. Slik nooit meer pillen dan aanbevolen.

Het is belangrijk om een caloriearm- en vetarm dieet te volgen tijdens het gebruik van Orlistat. Als je veel vettig voedsel eet, heb je meer kans op bijwerkingen en spijsverteringsproblemen.

De vet remmende eigenschap van Orlistat heeft als nadeel dat vetoplosbare vitamines minder goed worden opgenomen. Slik je (multi)vitamines? Neem dan geen vitamines en Orlistat op hetzelfde moment van de dag in.

Wat zegt de wetenschap over Orlistat?

Er zijn verschillende wetenschappelijke studies gedaan naar Olistat en de algemene conclusie is dat het gebruik van Orlistat kan leiden tot bescheiden gewichtsverlies onder gebruikers.

Uit een overzichtsstudie waarbij 11 onderzoeken onder de loep werden genomen,  blijkt dat het gebruik van Orlistat tot 2,7 kg meer gewichtsverlies oplevert in vergelijking met een placebo (bron).

Van Orlistat is ook bewezen dat het de bloeddruk verlaagt en het risico op diabetes type 2 met bijna de helft kan verlagen (bronbron).

Dat gezegd hebbende is Orlistat geen wondermiddel. Verwacht dus niet dat je kilo’s kwijtraakt na het slikken van deze pillen. Het kan net dat beetje extra geven, maar verwacht niet dat je er wekelijks kilo’s mee afvalt zonder er verder niets voor te hoeven doen.

Ervaringen met Orlistat

Gebruikers reageren over het algemeen goed op Orlistat en ervaren gewichtsverlies wanneer ze het gebruik ervan combineren met andere veranderingen in levensstijl.

Denk dan aan het volgen van een koolhydraatarm dieet en het beoefenen van fysieke activiteiten, zoals fitnessen, zwemmen, hardlopen, etc.

De meningen over Orlistat zijn op het internet nogal verdeeld. Veel mensen klagen met name over olieachtige ontlasting en buikpijn na het gebruik van de pillen.

Hieronder een kleine greep uit de ervaringen van gebruikers die ik op het internet tegenkwam:

Ik heb Orlistat jaren geleden gebruikt en het werkte voor mij zeer goed. Ik verloor veel lichaamsgewicht in relatief korte tijd. Ze hebben het een tijdje uit de schappen gehaald waardoor ik het niet meer kon kopen. Toen ik het vorig jaar opnieuw kocht leek het veel minder effect te hebben.

Ik kwam erachter dat de ingrediënten zijn veranderd. Ze hebben de werkzame ingrediënten eruit gehaald. Nu werkt het een stuk minder goed. De nieuwe generatie Orlistat afslankpillen zou ik niemand aanraden. Zonde van je geld. – Esther

Twee maanden geleden ben ik begonnen met Xenical (Orlistat). Na het inbrengen van het spiraaltje ben ik 15 kg aangekomen in gewicht. Het leek wel alsof mijn stofwisseling amper nog op gang kwam. Ik baalde hier enorm van en zocht naar oplossingen. Toen kwam ik Xenical tegen en wilde ik het een poging geven. In combinatie met sporten ben ik 7 kg afgevallen. Het is voor mij geen wondermiddel, maar geeft net iets extra’s met afvallen en ben tevreden met het product en de resultaten tot nu toe – Milou, 41 jaar.

Ik begon met Orlistat vier dagen geleden en ben al 2 kilo kwijt. Het lijkt alsof mijn eetlust sterk is verminderd. Tussendoortjes heb ik totaal geen trek meer in. Wel vind ik de bijwerkingen erg vervelend. Ik heb enorm veel last van dunne ontlasting en maagkrampen als ik vettige voedingsproducten eet. Ik hoop dat dit stopt anders weet ik niet of ik het zolang volhoud. Iets anders wat mij toch wel stoort is de prijs. Ik betaalde 200 dollar om een potje van 180 capsules over te laten komen vanuit Amerika. Dat is een behoorlijk bedrag voor een alleenstaande moeder – José, Amsterdam

Opnieuw viel ik voor een afslankproduct ondanks dat ik misschien beter had moeten weten. Er zijn maar weinig pillen die écht doen wat ze beloven. Het enige middel dat voor mijn gevoel goed werkte was glucomannan. Maar nieuwsgierigheid zit in de mens en ik wilde toch een keer iets nieuws proberen. Helaas was Orlistat een verspilling van mijn geld. Ik viel er niets mee af, en de bijwerkingen waren niet te doen. Die brandende diarree was vreselijk. Ik zal ze in ieder geval niet opnieuw kopen. – Hans S, 47 jaar.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Mogelijke bijwerkingen van Orlistat

Breng je graag wat tijd door op het toilet? Met het gebruik van Orlistat zul je wel moeten.

Orlistat kan zorgen voor bijwerkingen op het spijsverteringstelsel, waaronder winderigheid en vloeibare ontlasting.

Frequent naar het toilet moeten vanwege diarree komt veel voor bij gebruikers van Orlistat.

Daarnaast kan op den duur een tekort aan vetoplosbare vitaminen ontstaan, zoals vitamine A, vitamine D, E en K, als gevolg van de uitscheiding van vetten.

Ook kunnen andere minder voorkomende bijwerkingen optreden. Raadpleeg onmiddelijk je huisarts als een van de volgende bijwerkingen optreden tijdens het gebruik van Orlistat:

 • Diarree
 • Koorts
 • Moeite met ademhalen
 • Misselijkheid
 • Slaapproblemen
 • Vermoeidheid of zwakte
 • Spierverlies
 • Overgeven
 • Donkere urine
 • Gele ogen en huid
 • Maagkrampen
 • Huiduitslag

Om het risico op bijwerkingen te verminderen wordt aanbevolen om een vetarm dieet te volgen tijdens het gebruik van Orlistat.

Zwangere of borstvoeding gevende vrouwen, kinderen en ouderen met gezondheidsproblemen wordt afgeraden om Orlistat te gebruiken.

De nadelen van Orlistat op een rijtje:

Orlistat is geen wondermiddel: het werkt alleen in combinatie met een caloriearm dieet en lichaamsbeweging

Extra vitamines nodig: Orlistat kan de opname van vetoplosbare vitamines sterk verminderen.

Olieachtige ontlasting: een veelvoorkomende bijwerking, net als andere maag- en darmklachten.

Vetten heb je nodig: Orlistat kan gebruikers laten denken dat vetten niet gezond zijn en moeten worden vermeden. Maar vergeet niet dat je gezonde vetten nodig hebt voor een optimale gezondheid.

Wil je het liever bij natuurlijke afslanksupplementen houden? Lees dan mijn uitgebreide artikel over glucomannan konjac.

Waar kan je Orlistat kopen en wat is de prijs?

Orlistat is sinds 2006 zonder recept verkrijgbaar in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland is het alleen op doktersrecept verkrijgbaar bij de apotheek.

Je zult dus eerst een afspraak moeten maken bij de huisarts en uitleg geven waarom je dit middel wilt gebruiken. Orlistat wordt niet vergoed door de verzekering en moet je dus zelf betalen.

Gemiddelde prijs

De adviesprijs van een potje Orlistat met 90 capsules van 60 mg per stuk ligt tussen de 40 en 60 euro, afhankelijk van het merk dat je koopt.

Conclusie

Kan Orlistat helpen met gewichtsverlies? En is het de moeite waard om te proberen? Dat is de hamvraag van dit artikel.

Als we kijken naar wat de wetenschap zegt dan zien we dat Orlistat bescheiden effectief is in het stimuleren van gewichtsverlies. In vergelijking met placebo verloren patiënten die met Orlistat werden behandeld 2,7 kg extra gewicht (bron).

Van Orlistat is ook aangetoond dat het de bloeddruk enigszins verlaagt en het risico op diabetes type 2 met 37% kan verlagen (bronbron).

Orlistat wordt geadverteerd als afslankpil, maar is in werkelijkheid een lipaseremmer. Er is dus geen sprake van extra vetverbranding of het verhogen van de stofwisseling.

Interessant om te weten is dat uit onderzoek is gebleken dat een koolhydraatarm dieet net zo effectief werkt als een vetarm dieet gecombineerd met Orlistat afslankpillen (bron).

Een normaal koolhydraatarm dieet is geschikt voor iedereen die in een redelijk tempo gewicht wilt verliezen terwijl de gezondheid gelijktijdig wordt verbeterd.

Wil je meer weten over koolhydraatarm eten dan kan ik je de volgende artikelen aanraden:

Verbrand snel overtollig buikvet met HappyHealthy Premium

De meeste diëten zijn incompleet, focussen zich op een beperkt aantal van de belangrijke elementen en pakken jouw doel niet bij de kern aan.

Met wekelijkse video’s, heerlijke recepten, weekmenu’s, apps en meer exclusieve tools leer jij binnen no-time een gezonde en leuke leefstijl te hebben waarmee jij jouw streefgewicht zal bereiken.

Het is belangrijk voor ons om ervoor te zorgen dat je een leefstijl aanleert waardoor je niet terugvalt in oude gewoonten.

Dus geen jojo-effect en geen honger lijden maar voorgoed afrekenen met overtollig buikvet.

Je kan HappyHealthy Premium op dit moment een maand lang voor één euro uitproberen.

Klik op de volgende link:

Neem direct een kijkje op de informatiepagina en leer hoe jij binnenkort jouw streefgewicht kan bereiken

Plaats een reactie

Doe de GRATIS afslank quiz en meet je ‘Afslank IQ’

Doe binnen 5 minuten mijn quiz en zie direct jouw afslank IQ score inclusief goede antwoorden.

Doe de quiz

Over HappyHealthy

Drs. Oscar Helm Afslankcoach, voedingsdeskundige, dieetpsycholoog en orthomoleculair therapeut

Hoi, ik ben drs. Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Keto Dieet: Uitleg, Voedingsschema, 9 Recepten en 4 Gevaren

Wat is het ketogeen dieet en waarom val je er zoveel van af? Is het keto dieet gevaarlijk? Lees hier...

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fatale Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 FATALE ...

25 Gouden Tips voor Snel Afvallen (zonder onzin hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 25 gouden tips om snel gewicht te verliezen zonder een waardeloos d...

HappyHealthy op Facebook!