852

Wat is Cellulitis en Hoe Kan je het Verminderen op je Benen?

Heb je last van cellulitis/cellulite op je benen?

Dit vervelende schoonheidsprobleem kan niet alleen je uiterlijk beïnvloeden, maar ook je zelfvertrouwen.

Gelukkig zijn er manieren om cellulitis te verminderen en minder zichtbaar te maken.

In dit artikel leer je alles over cellulitis en hoe je het op je bovenbenen kunt verminderen.

Inhoud van dit artikel

Let op: In het Nederlands wordt het woord ‘cellulitis’ vaak gebruikt om onderhuids vet te omschrijven. In het Engels noemen ze dit ‘cellulite’. Cellulitis wordt in de medische wereld ook gebruikt om te verwijzen naar een bacteriële infectie van de huid en het onderliggende weefsel. Dit artikel richt zich echter op onderhuids vetweefsel!

Wat is cellulitis?

Cellulitis (of cellulite) is een soort vet dat zich net onder de huid bevindt. Het heeft een unieke structuur met knobbeltjes en kuiltjes in de huid. Veel voorkomende namen voor cellulitis zijn sinaasappelhuid en kwarkhuid.

Cellulitis komt het meest voor op de dijen en billen, maar kan ook op de buik, armen en andere delen van het lichaam voorkomen. Alle gebieden met veel natuurlijk vetweefsel kunnen cellulitis ontwikkelen.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Cellulitis is een typische vrouwenkwaal?

Cellulitis kan zowel bij vrouwen als mannen voorkomen.

Toch zien we cellulitis vaker bij vrouwen omdat de verdeling van lichaamsvet, bindweefsel en spieren bij mannen en vrouwen anders is. Rond 80-90% van volwassen vrouwen die de puberteit hebben doorgemaakt, heeft cellulitis (bron).

Minder dan 10% van alle mannen heeft cellulitis. Hoe dit komt? Omdat mannen meer ondersteunend bindweefsel hebben dan vrouwen. Mannen hebben ook een andere verdeling van vet waardoor ze minder vet rond hun dijen, benen en billen dragen.

De mate waarin je last hebt van cellulitis hangt af van je lichaamsvetpercentage, leeftijd en genen. De dikte van je huid heeft ook invloed of cellulitis zichtbaar is.

Cellulitis kan zichtbaarder worden naarmate je ouder wordt en je huid aan elasticiteit verliest. Doordat de huid dunner wordt, zal het onderhuidse bindweefsel meer opvallen. Een inactieve levensstijl kan ook het risico op cellulitis vergroten, net als zwangerschap.

Is cellulite gevaarlijk?

Cellulitis is een veel voorkomend verschijnsel, vooral bij vrouwen. Veel mensen vragen zich af of ze zich zorgen moeten maken over cellulitis, maar het is belangrijk om te onthouden dat het geen medisch probleem is.

Het kan wel ongemakkelijk zijn en sommige mensen vinden het esthetisch onaantrekkelijk. Dus als het iets is waar je je zorgen over maakt, lees dan vooral dit artikel door waarin je tips krijgt om de zichtbaarheid van cellulitis te verminderen.

Wat zijn de oorzaken van cellulitis?

Hoe krijg je cellulitis? Het is heel goed dat je deze vraag aan jezelf stelt. Wanneer je namelijk weet wat de oorzaken van cellulitis zijn, dan pas kun je er iets aan doen.

Het wegkrijgen van cellulitis doe je namelijk niet zomaar. Het lastige is alleen dat veel mensen niet precies weten waardoor cellulite komt. Maar daarmee ga ik je op weg helpen.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Oorzaak #1: hormonale veranderingen

Je lichaam heeft veel hormonen die verschillende functies hebben. Oestrogeen is één van deze hormonen, en helpt je om je huid elastisch en sterk te houden.

Naarmate je ouder wordt, maakt je lichaam minder oestrogeen aan. Dit zorgt ervoor dat de bloedsomloop en collageenproductie in ons lichaam afneemt.

Hierdoor kan het bindweefsel in je huid verslappen, waardoor vetcellen er makkelijker doorheen kunnen dringen. Dit is een van de redenen waarom cellulitis vaker voorkomt bij oudere vrouwen (bron).

Oestrogeen is echter niet de enige boosdoener van cellulitis. Ook andere hormonen, zoals cortisol en insuline, kunnen een rol spelen bij het ontstaan ​​van cellulitis.

Oorzaak #2: genetische aanleg voor cellulite

Veel vrouwen met cellulitis vragen zich af:

“Is cellulitis erfelijk bepaald?”

Het idee dat je cellulitis kunt erven van je ouders lijkt oneerlijk, maar het is helaas waar. Als je familieleden hebt met cellulitis, loop jij meer risico om het ook te krijgen (bron).

Dit komt omdat cellulitis deels erfelijk bepaald is en hoe je lichaam vet opslaat. Dus als cellulite in je familie voorkomt, dan kun je niet altijd veel doen om het te voorkomen.

Natuurlijk heeft het weinig zin om je daarop te richten. Je genen heb je nu eenmaal geërfd en kun je niet beïnvloeden. Dit kan je dus niet veranderen.

Wat je wel kunt veranderen is je leefstijl en eetpatroon. Denk je dat cellulite is veroorzaakt door een genetische aanleg? Dan zou ik eerst heel goed kijken naar je manier van leven (daarover later meer).

Oorzaak #3: leefstijlfactoren

Ongezond leven en het zichtbaar worden van cellulitis gaan hand in hand.

Leefstijlfactoren spelen een grote rol bij het ontstaan van cellulitis:

  • Roken
  • Alcoholconsumptie
  • Lichamelijke inactiviteit
  • Ongezonde voeding
  • Zwangerschap

Het eten van ultra-bewerkte voeding met ongezonde vetten of onvoldoende lichaamsbeweging kan bijvoorbeeld zorgen voor een toename aan vetcellen.

Lichamelijke inactiviteit en een sedentaire levensstijl kunnen ook bijdragen tot de ontwikkeling van cellulitis door de bloedsomloop te verminderen en het vermogen van het lichaam om vetafzettingen af te breken en af te voeren te belemmeren.

Wanneer je inactief bent, vermindert de doorbloeding, wat kan leiden tot een ophoping van vet in de cellen. Dit kan de karakteristieke bobbels of knobbels van cellulite veroorzaken.

Bovendien kan lichamelijke inactiviteit het vermogen van het lichaam aantasten om vet af te breken, wat ook kan bijdragen tot de ophoping van vet en de ontwikkeling van cellulitis.

Oorzaak #4: roken verergert cellulitis

Roken is een andere factor die ook het risico op cellulitis kan vergroten. Er is geen direct verband tussen roken en cellulitis, maar roken kan wel bijdragen aan het ontstaan ervan.

Dit komt omdat roken je huid beschadigt en minder elastisch maakt. Het vernauwt ook de bloedvaten in je lichaam en beschadigt de wand van de bloedvaten (bron).

Als je wilt voorkomen dat cellulitis erger wordt, is het daarom raadzaam om te stoppen met roken.

Wat te doen tegen cellulitis? 9 behandeling tips

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om cellulitis te verminderen.

Wat helpt echt tegen cellulitis? Hier zijn een aantal natuurlijke behandeling tips die kunnen helpen om cellulitis te verminderen.

Tip #1: begin met sporten om cellulite te verminderen

Sporten alleen zal cellulitis niet volledig wegwerken of zelfs voorkomen, maar het kan je lichaamsvetpercentage verlagen en leiden tot een egalere huid.

Door te sporten en spiermassa op te bouwen, kan je cellulitis helpen verminderen op verschillende manieren.

Ten eerste kan regelmatige fysieke activiteit de doorbloeding verbeteren en de verbranding van vet bevorderen, wat kan helpen om cellulitis te verminderen.

Ten tweede kan spiermassa opbouwen helpen om meer vetvrije massa aan te maken, waardoor cellulitis minder zichtbaar wordt.

Door te trainen met gewichten of met het eigen lichaamsgewicht, kun je spiermassa opbouwen en je stofwisseling verhogen. Bovendien verbrandt spierweefsel meer calorieën dan vetweefsel, wat kan helpen om gewichtsverlies te versnellen en cellulitis te verminderen.

Cellulitis verminderen met de Strakke Buik Bijbel

Strakke Buik Bijbel cover

In mijn bestseller de Strakke Buik Bijbel leg ik uit hoe je snel vet verliest en cellulite wegwerkt op een manier die verrassend makkelijk is.

Inclusief 6 verschillende thuis trainingsschema’s. Dit zal je helpen lichaamsvet te verbranden en je spieren te versterken.

Het zal je verbazen hoe snel je resultaten krijgt door thuis slechts 20 minuten aan de slag te gaan net mijn schema’s.

Daarnaast bevat de ‘Strakke Buik Bijbel meer dan 50 unieke en overheerlijke afslank recepten voor ontbijt, lunch, diner en verschillende tussendoortjes.

Klik hier voor meer informatie en ontdek een wetenschappelijk bewezen afslankmethode waarmee je op een leuke en effectieve manier vet verbrandt.

Tip #2: begin met afvallen (als je overgewicht hebt)

Afvallen is goed voor cellulite omdat gewichtsverlies kan helpen om onderhuids vet te verminderen waardoor cellulitis minder zichtbaar wordt.

Cellulitis wordt veroorzaakt door vetafzettingen die tegen het bindweefsel onder de huid duwen, wat zorgt voor een bobbelige huid.

Door af te vallen, kun je de hoeveelheid vet in je lichaam verminderen, wat kan helpen om de zichtbaarheid van cellulitis te verminderen.

Bovendien kan gewichtsverlies helpen om de bloedcirculatie te verbeteren en de afbraak van vet te bevorderen, wat verdere vermindering van cellulite kan ondersteunen.

Verder kan gewichtsverlies zorgen voor een strakkere huid, wat leidt tot een gladder en egaler huidoppervlak.

Heb je effectieve tips nodig die je kunnen helpen met afvallen? Lees dan dit artikel door.

Tip #3: maak gebruik van essentiële oliën

Essentiële oliën (ook wel etherische, aromatische of vluchtige oliën genoemd) zoals lavendelolie, rozenolie, pepermuntolie en kamille olie kunnen helpen om cellulitis te verminderen door de bloedcirculatie te verbeteren en de afbraak van vet te bevorderen.

Door essentiële oliën te gebruiken, je kunt ze toevoegen aan een warm bad of door ze te masseren op de huid, kun je de huid hydrateren, verzachten en versterken, wat kan helpen om cellulitis te verminderen.

Tip #4: consumeer veel groente(sap)

Het eten van veel fruit en groenten is goed tegen cellulitis omdat het lichaam kan voorzien van de voedingsstoffen die nodig zijn om een gezonde huid te behouden en vet te verbranden.

Fruit en groenten zijn rijk aan vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels, die kunnen helpen om het lichaam te ontgiften, te hydrateren en bijdragen aan een goede gezondheid van de huid.

Bovendien kunnen fruit en groenten helpen om ontstekingen te verminderen, de bloedcirculatie te verbeteren en het metabolisme te verhogen, wat kan bijdragen aan de vermindering van cellulite.

Heb je moeite met het eten van groenten en fruit? Dan kan het drinken van slowjuice sapjes de ideale manier zijn om aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit te komen.

Onze slowjuice sapjes bevatten meer dan 250 gram groente en fruit en zijn 100% puur, ambachtelijk en vers geperst en zijn vrij van toevoegingen.

Lees hier meer informatie over een Detox Sapkuur van 3, 5 of 7 dagen waardoor je veel belangrijke voedingsstoffen binnen krijgt, waaronder vitamines, mineralen en antioxidanten.

Vitamine C

Vitamine C is goed tegen cellulitis omdat het de gezondheid en elasticiteit van de huid kan helpen verbeteren, waardoor cellulitis minder opvalt. Vitamine C is een onmisbare voedingsstof die betrokken is bij de aanmaak van collageen, een eiwit dat de huid stevigheid en elasticiteit biedt.

Daarnaast is vitamine C een antioxidant die de huid kan beschermen tegen schade door vrije radicalen, wat cellulitis verder kan verminderen. Door het lichaam van voldoende voedingsstoffen te voorzien, waaronder vitamine C, kun je de gezondheid en het uiterlijk van de huid ondersteunen, wat cellulitis kan helpen verminderen.

Tip #5: de huid droogborstelen

De huid droogborstelen kan de bloedcirculatie stimuleren en helpen om de bobbelvorming van cellulitis glad te strijken.

Door met een droge borstel over de aangetaste huid te wrijven, kun je de bloedstroom verbeteren, de beweeglijkheid van het lymfevatenstelsel verbeteren en de huid exfoliëren.

Exfoliëren is een manier om de huidcellen van de bovenste huidlaag te verwijderen.

Tip #6: stop met roken

Als je wilt dat cellulite op je benen minder zichtbaar wordt, is het tijd om je sigaretje in de prullenbak te gooien. Want hoewel roken genormaliseerd is in de samenleving, is het allesbehalve gezond voor je lichaam.

Roken kan de huid uitdrogen en veroudering versnellen, wat kan leiden tot cellulitis – die onaantrekkelijke, bobbelige huid die je het liefst zo snel mogelijk onder een lange broek wilt verstoppen. Door te stoppen met roken, kun je de gezondheid en elasticiteit van je huid verbeteren, wat kan helpen om cellulitis te verminderen.

Stoppen met roken kan moeilijk zijn. Zoek ondersteuning als je denkt dat je die nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld door lid te worden van een steungroep, te praten met een therapeut of hulp te zoeken bij een zorgverlener.

Tip #7: drink meer water

Voldoende water drinken is goed tegen cellulitis omdat het kan helpen om het lichaam te hydrateren en te detoxen. Wanneer het lichaam voldoende water krijgt, kan het afvalstoffen en gifstoffen efficiënter afvoeren, wat kan helpen om cellulitis te verminderen.

Ook kan water drinken helpen om de bloedsomloop te stimuleren en de stofwisseling te verhogen.

De hoeveelheid water die je dagelijks zou moeten drinken is afhankelijk van een aantal factoren, zoals leeftijd, geslacht en lichaamsgewicht. Over het algemeen wordt aanbevolen om 2 liter water per dag te drinken.

Voldoende water drinken kan de gezondheid en het uiterlijk van de huid bevorderen en huidproblemen voorkomen.

Tip #8: vermijd bewerkte voedingsmiddelen

Als het begeleiden en helpen van tienduizenden vrouwen en mannen met afvallen mij iets heeft geleerd, dan is het wel dat de gemiddelde persoon een veel te rooskleurig beeld heeft over zijn of haar voedingspatroon.

Hoewel de meeste mensen denken dat ze gezond eten, zie ik vaak dat dit zelden het geval is. Veel mensen eten dagelijks bewerkte voedingsmiddelen.

Bewerkte voedingsmiddelen kunnen bijdragen aan cellulitis door het lichaam te voorzien van lege calorieën en ongezonde vetten, zout en toegevoegde suikers.

Door bewerkte voedingsmiddelen te vermijden, zoals chips, koekjes en diepvriesmaaltijden, kun je de inname van ongezonde ingrediënten verminderen die het risico op overgewicht verhogen.

Kortom, als je gezonder, slanker en energieker wilt zijn, wordt het tijd om bewerkte koolhydraten, ongezonde transvetten en toegevoegde suikers de deur uit te doen en te kiezen voor een gezonde koolhydraatarme levensstijl.

Gezonde koolhydraten zijn de onbewerkte of volkoren varianten. Het zijn de koolhydraten die minimaal bewerkt zijn, zoals onbewerkte volkoren varianten, fruit, groenten, peulvruchten en zilvervliesrijst.

Je zult zien dat een koolhydraatarm dieet niet alleen goed is voor je gezondheid, maar ook nog eens lekker en smakelijk kan zijn. Probeer het maar eens uit, je zult zien dat het de moeite waard is!

Tip #9: cellulitisbehandelingen kunnen helpen

Er zijn een aantal behandelingen die claimen cellulitis te verminderen, zoals lasertherapie, massage en radiofrequente golven. De meeste van deze behandelingen zijn echter slechts tijdelijke oplossingen (bron).

Lasertherapie

Lasertherapie kan helpen om de stevigheid van de huid te verbeteren en cellulitis te verminderen door de productie van collageen te stimuleren. Dit kan leiden tot een gladdere en strakkere huid.

Anti-cellulitis massage

Massage kan ook helpen om cellulitis te verminderen door het verbeteren van de bloedsomloop en het afvoeren van afvalstoffen uit het gebied. Dit kan leiden tot een vermindering van de ruwheid van de huid.

Radiofrequentiebehandelingen

Radiofrequentiebehandelingen kunnen ook helpen om cellulitis te verminderen door de productie van collageen te stimuleren en de huid te verstevigen. Dit kan leiden tot een gladdere en strakkere huid.

Het is belangrijk om te onthouden dat de resultaten van deze behandelingen kunnen variëren en dat het belangrijk is om met een arts te overleggen voordat je een behandeling ondergaat.

Tot slot

Cellulitis is een veelvoorkomend natuurlijk verschijnsel bij vrouwen van alle leeftijden.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om cellulitis te verbergen of je er onzeker over te voelen, is het belangrijk om te onthouden dat het een normaal verschijnsel is van het menselijk lichaam en dat het niets zegt over je gezondheid of eigenwaarde.

Gelukkig kan cellulitis worden verminderd door een gezonde levensstijl. Door veranderingen aan te brengen in je levensstijl, maak je cellulites op natuurlijke wijze minder zichtbaar.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

  • Welk type buik jij hebt
  • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
  • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )