943

Is CoolBest Gezond? Een Uitgebreide Analyse en Review

‘We keep it cool, you get the best!’

Een slogan die je ongetwijfeld zal kennen van de CoolBest vruchtensap reclames.

De prachtige foto’s op de verpakkingen en ook de stoere reclames in de sneeuw doen voorkomen alsof je hier met een wonderbaarlijk drankje te maken hebt.

De indruk wordt in elk geval gewekt dat een glas CoolBest per dag wonderen voor je gezondheid doet. Maar hoe zit het werkelijk? Gaat het hier om versgeperst vruchtensap?

Is CoolBest vruchtensap wel gezond? En bestaat er ook een gezonder alternatief voor CoolBest vruchtensap?

Op al deze vragen geef ik je antwoord in deze review. Dus pak een bak koffie ga er lekker voor zitten.

Wil je 100% natuurlijke gezonde slowjuice sappen die 100% puur zijn en geen onzin ingredienten bevatten?

Neem dan hier een kijkje en ontdek 100% pure sappen die voornamelijk gemaakt zijn met lokaal geoogste groente en fruit.

Deze groentesappen bevatten super foods en zijn niet gemaakt om je een suikerkick te geven, maar om daadwerkelijk iets bij te dragen.

Inhoud van dit artikel

Wat is CoolBest?

Coolbest verpakkingen orange, strawberry en coconut

CoolBest is een merk dat met name bekend is van verschillende smaken vruchtensappen.

In 1995 werd het eerste gekoelde vruchtensap in Nederland verkocht. Het vruchtensap van CoolBest bestaat voor 100% uit sap.

Wat CoolBest uniek maakt ten opzichte van veel andere vruchtensappen in de supermarkt is dat CoolBest producten van productie tot verkoop voortdurend gekoeld worden (bron).

De inhoud van CoolBest bestaat voor 60% uit sap uit concentraat. Dit is dus het pure sap wat uit de vruchten wordt geperst. De rest bestaat uit water. In CoolBest worden geen dierlijke producten verwerkt. Dat maakt deze vruchtensappen ook geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Om sap uit concentraat te maken wordt puur sap uit de vruchten geperst. Deze vruchten worden van tevoren grondig gewassen en schoongemaakt voordat ze worden geplet om geperst puur sap te produceren.

Door dit hele productieproces wordt de smaak van het fruit anders. Om dit tegen te gaan maken veel vruchtensap-fabrikanten gebruik van additieven om de smaak te versterken en de bacteriën onschadelijk te maken.

Hierdoor blijft het product een stuk langer houdbaar dan vers puur sap uit vruchten.

In Nederland mag een fabrikant zijn product niet zomaar vruchtensap noemen. Er moeten aan wettelijke eisen worden voldaan, zoals omschreven in het warenwetbesluit vruchtensappen die is afgeleid van Richtlijn 2012/12 EG. Dit betekent dat vruchtensap uit 100% sap moet bestaan.

Naast vruchtensap hebben we nog vruchtendrank. Dat bestaat voor 25-99% uit sap. En dan hebben we laatste nog vruchtenfrisdrank, dat maximaal 25% sap bevat. Kun je het nog volgen? ;)

Vruchtensap uit 100% sap is de gezondste optie van de drie omdat deze meer voedingstoffen bevat en alleen wordt gezoet met natuurlijke fruitsuikers. Vruchtensap kan echter nog steeds additieven bevatten. Voor zover ik weet is dit bij CoolBest niet (meer) het geval.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Wat zit er in CoolBest?

Coolbest mango smaak verpakking

Om even misverstand uit de wereld te helpen: CoolBest is een sap en geen smoothie.

Het verschil is eigenlijk dat bij sap het vruchtensap uit fruit (en groente) geperst is en dat bij een smoothie de hele vrucht erin verwerkt is.

CoolBest heeft verschillende soorten smaakcombinaties. Waarschijnlijk heb je weleens de verschillende CoolBest verpakkingen op de televisie of in de supermarkt gezien.

Zoals ik al zei bestaan deze CoolBest sappen voor 100% uit sap. Dat houdt in dat er geen andere ingrediënten aan de CoolBest producten worden toegevoegd.  Wat er wel in zit zijn onder andere fruitsuikers, afkomstig van het fruit zelf dat geperst wordt.

Om toch iets over de ingrediënten en de voedingswaarde van CoolBest te kunnen zeggen heb ik het populaire CoolBest Mango Blue gekocht. Je ziet dit product in de ochtend op menig eettafel staan.

Deze multivruchtensap bestaat uit sinaasappels en mango’s en kun je kopen in pakken van 1 liter bij de supermarkt.

Als je het pak omdraait om het etiket te bekijken dan zul je waarschijnlijk verbaasd zijn over de inhoud. Want wat zien we daar staan?

Ingrediënten: appel, sinaasappel 38%, mango 10%, witte druif en citroen.

Voedingswaardetabel per 100 ml CoolBest

Energie 47 calorieën
Vet: 0 gram
Koolhydraten: 10.7 g
Waarvan suikers:  10.5 g
Voedingsvezels: 0.39 g
Eiwitten: 0.3 g
Zout: 0.004 g

Als je het etiket goed bestudeert dan valt je meteen iets op. Bij de ingrediënten staat vruchtensap uit concentraat en dan wordt appel als eerste genoemd.

Je vraagt je misschien af hoe dat komt. Er staat toch helemaal geen appel op de verpakking van CoolBest Mango dream? Dat klopt! Maar toch wordt appel als eerste ingrediënt genoemd.

En dat betekent dat appel het ingrediënt is met de grootste hoeveelheid in CoolBest Mango dream. Want gelukkig kunnen de fabrikanten niet om de eisen van de voedselveiligheid heen.

Fabrikanten zijn namelijk verplicht om het ingrediënt met de grootste hoeveelheid als eerste op de verpakking te benoemen. Oftewel, verreweg het meeste wat je drinkt is appelsap en NIET sinaasappel of mango!

Als we namelijk verder kijken op de ingrediëntenlijst dan zien we dat bij sinaasappel 38% staat en mango slechts 10%. Tot zover dit drankje dat op de markt verkocht wordt als ‘mango en sinaasappelsap’.

En dan durven ze op het etiket ook nog eens schaamteloos ‘mango dream’ te schrijven. Ik weet niet wat jij ervan vindt, maar ik dit noem dit pure misleiding van de consument.

2,5 suikerklontje per 100 ml

Vrouw houdt handjevol suikerklontjes vast

Op het etiket lezen we ook ‘no sugar added’. Er wordt dus geen suiker aan CoolBest Mango dream toegevoegd.

Dan is dit hartstikke gezond, toch? Nou dat valt behoorlijk tegen…

Want ook al zijn er geen suikers aan toegevoegd, het product bevat per 100 ml nog steeds 10,4 gram aan natuurlijke suikers. Omgerekend zijn dat meer dan 2,5 suikerklontjes per 100 ml!  CoolBest Mango Dream bestaat dus voornamelijk uit vruchtenpulp, water en suiker.

En waarom het drinken van zoveel suiker niet goed is voor de lijn zal ik je haarfijn uitleggen: 

De structuur van het soort koolhydraat dat je eet (en de soort vezels dat het bevat) bepaalt hoe snel koolhydraten worden afgebroken in het lichaam en effect hebben op de bloedsuikerspiegel.

Gemiddeld genomen hebben onze spieren 150 gram koolhydraten per dag nodig en de lever 100 gram. Wie meer koolhydraten eet of drinkt dan het lichaam nodig heeft, zal uiteindelijk dikker worden omdat een te veel aan koolhydraten zal worden omgezet in vet.

CoolBest bevat als sap veel enkelvoudige koolhydraten (suikers) waardoor er grote pieken in de bloedsuikerspiegel ontstaan als je er veel van drinkt. CoolBest bevat ook amper vezels – die belangrijk zijn bij de regulatie van de bloedsuikerspiegel.

Voedingsvezels helpen de spijsvertering vertragen en de bloedsuikerspiegel onder controle te houden (bron). Als er te veel glucose in het bloed zit dan wordt het teveel aan glucose in het bloed onder invloed van insuline in de lever en spieren omgezet in glycogeen.

Op het moment dat ook dit niet voldoende is om de bloedsuikerwaarden te doen dalen, dan kan glucose worden omgezet in lichaamsvet.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Is CoolBest vruchtensap gezond?

Vruchtensap versus natuurlijke fruitsoorten

Het mag nu wel helder zijn dat CoolBest vruchtensap beslist geen wonderdrankje is.

Ook al bevat deze vruchtensap zeker een aantal vitamines en mineralen (denk aan vitamine C, bètacaroteen en kalium), is het eigenlijk een geconcentreerde bron van natuurlijke suikers uit fruit, aangevuld met water.

Maar doordat er de afgelopen jaren veel geld is gestoken in commercials en reclame wordt het door veel consumenten wel zo gezien. Fabrikanten van supermarktproducten hebben het misleiden van consumenten vandaag de dag als kunst verheven.

De drankjes voldoen in werkelijkheid nauwelijks nog aan de omschrijving en de prachtige foto’s op het etiket. En dat vind ik een kwalijke zaak. Want veel mensen denken oprecht dat ze er goed aan doen om dit soort vruchtensappen te drinken.

Bovendien bevat sap uit concentraat vaak meer koolhydraten en suikers dan heel fruit. Een hele sinaasappel bevat gemiddeld 15 g koolhydraten en een glas sinaasappelsap 24 g koolhydraten.

Een glaasje sap bevat dus een stuk meer koolhydraten. Dat komt omdat het maken van vruchtensap meer fruit vereist dan normaal in zijn geheel wordt gegeten. Additieven die aan vruchtensap worden toegevoegd, dragen ook bij aan calorieën.

Het klopt dat fruit de nodige suikers bevat, maar deze zijn wel ‘ingepakt’ in de voedingsvezels van de vrucht en worden dus ook langzamer in het bloed opgenomen. Daarom zouden ook de meest gezonde sappen uit concentraat met mate moeten worden geconsumeerd.

Uit een grote studie is gebleken dat de dagelijkse inname van suikerhoudende dranken (waaronder vruchtensap dat 100% uit puur sap bestaat) in verband staat met een verhoogde kans op het krijgen van kanker (bron).

De voedingsindustrie claimt op grote schaal dat vruchtensappen vol zitten met vitamines en mineralen. Maar in werkelijkheid verwijzen fabrikanten naar toegevoegde voedingstoffen en niet naar voedingstoffen die van nature in het product aanwezig zijn.

Vruchtensap uit concentraat is suikerrijk

Zelfs maar heel weinig van deze claims op vruchtensappen, verwijzen naar voedingstoffen die van nature in het product zitten. Uit een onderzoek van Foodwatch naar Duitse sap-producten is gebleken dat ongeveer 85% van de claims op verpakkingen in werkelijkheid uit toegevoegde vitamines en mineralen bestaan.

Fabrikanten maken slim gebruik van deze marketingstrategieën om hun producten een gezondere uitstraling te geven. In realiteit is dit natuurlijk schadelijk en bedrieglijk voor consumenten, maar gunstig voor voedingsfabrikanten.

Ook CoolBest maakt gebruik van prachtige teksten als ‘no sugar added’ en “100% fruit gehalte” op hun verpakkingen, terwijl de sappen wel flinke hoeveelheden suiker bevatten vanwege de hoge concentratie van fruitsuikers in het pak.

Vruchtensap is wel rijk aan vitamines, mineralen en heilzame plantaardige stoffen die bijvoorbeeld frisdrank wel mist. Maar houd er rekening mee dat veel voedingstoffen in verpakkingen met de tijd afbreken. Daarom bevat versgeperst sap dat meteen wordt ingevroren waarschijnlijk meer vitamines en mineralen dan sap uit pak dat wekenlang in de supermarkt ligt.

Wat zijn dan goede alternatieven voor CoolBest sap om te drinken? Voordat ik dit bespreek, bekijk nu eerst de video hieronder. In deze video vergelijkt diëtiste Janiek Vreeken verschillende populaire sappen en smoothies met elkaar (waaronder CoolBest!).

Gezond alternatief voor CoolBest sap

Groentesapjes van het merk Sapje op een rijtje

Voorstanders van sapjes beweren vaak dat het drinken van sap beter is dan het eten van hele groenten en fruit. Maar is dat ook zo?

Als je gezond bent en over het algemeen een gevarieerd dieet volgt, zal het drinken van een glas vruchtensap per dag geen probleem zijn.

Toch kun je beter een hele sinaasappel eten in plaats van het wegdrinken van 1-2 glazen sinaasappelsap. Betekent het dan dat je helemaal moet stoppen met het drinken van sappen? Nee, maar je moet alleen niet overdrijven en de ongezonde sappen vermijden.

 Als je vruchtensap drinkt met de intentie om gezond te blijven en suikerpieken te voorkomen, kies dan voor verse groentesappen in plaats van suikerrijke vruchtensappen uit de supermarkt.

Streef naar een sap dat vooral veel verse en onbewerkte groenten bevat, aangezien groente van nature minder suikers bevat dan fruit.

Een hoge inname van groenten en fruit is goed voor de gezondheid. Ook als dit met behulp van groentesappen gebeurt.

Een grote studie ontdekte dat mensen die drie keer of meer per week fruit- en groentesappen dronken, een verminderd risico liepen op de ziekte van Alzheimer (bron).

Dit kan te wijten zijn aan de hoge concentratie polyfenolen in de sappen. Polyfenolen zijn antioxidanten die voorkomen in plantaardig voedsel en waarvan wordt aangenomen dat ze hersencellen beschermen.

Afvallen als gezond neveneffect

Door meer gezonde dranken te drinken die weinig suikers en calorieën bevatten zul je op den duur ook afvallen. Dit is een prettig neveneffect van het overstappen naar groentesapjes.

Als je van sapjes houdt en aan je gezondheid wilt denken dan kan ik mijn sappen van HappyJuicy aanraden. Deze groentesapjes drink ik zelf ook en bestaan uit 100% natuurlijke ingrediënten en worden gemaakt met een slowjuicer.

Dit proces zorgt ervoor dat de groenten langzaam vermalen wordt en dat er meer vruchtvlees geproduceerd wordt. En dat maakt het perfect voor diegenen die het belangrijk vinden om de maximale voedingstoffen uit sap te halen.

Een slowjuicer geeft daardoor meer voedingstoffen door en produceert niet zoveel warmte als een snelle sapcentrifuge vanwege de langzame werking.

Voordelen van de groentesapjes van HappyJuicy

Andere voordelen van de sappen van Happyjuicy zijn:

 • Erg fris en unieke smaak
 • Enkel van lokale boeren
 • Duurzaam (Overblijfselen van het groente en fruit worden aan een lokale boer gegeven die het voert aan zijn scharrelvarkentjes )
 • Maar liefst 7 dagen houdbaar door de glazen fles
 • Maken gebruiken van seizoengroente
 • Tot 15% korting bij een abonnement

Deze sappen zijn ook verrijkt met extra gezonde superfoods, kruiden en specerijen, zoals kurkuma en gember, die een waslijst aan gezondheidsvoordelen hebben. Dat maakt deze groentesapjes geweldige krachtpatsers om de dag goed mee te beginnen.

Als je moeite hebt om elke dag voldoende groenten en fruit te eten, is het nuttigen van een groentesapje per dag een handige manier om toch genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen.

Bovendien neemt HappyJuicy je veel werk uit handen door de ambachtelijk geperste sapjes ingevroren aan huis te leveren.

In ingevroren toestand kunnen de groentesapjes maandenlang goed blijven. En als je meteen een groentesap box bestelt dan heb je en goede voorraad in huis. Wel zo handig!

Met HappyJuicy weet je in elk geval dat je kwaliteit en verantwoorde sapjes voor jou en je gezinsleden in huis haalt:

Via deze link ga je direct naar de overzichtspagina en kun je de lekkerste sapjes proberen met de hoogste korting.

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

1 reactie op dit artikel

 • Ik vind de teksten op de nieuwe verpakkingen Coolbest erg misleidend. In grote letters staat “GEEN SUIKER”, het eerste wat je ziet. Maar daaronder, in kleinere font, en cursief ook nog.. “added”. Één zin, één lettertype.
  Enkel vanwege dit zijn wij direkt gestopt met het kopen van Cool-niet-zo-best. 21x pakken per week.

  Jean

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )