Het ontwijken van suiker is tegenwoordig een kunst geworden. Er zijn reusachtige (lees: belachelijk) veel namen om suiker aan te duiden.
Wat je in dit artikel gaat leren:
- De 68 schuilnamen van suiker (ook wel verborgen suikers genoemd)
- Hoe je de schuilnamen kunt herkennen zonder ze te onthouden
- De 16 namen van zoetstoffen
Maar eerst geef ik een marketing lesje.
Inhoud van dit artikel
Waarom zoveel schuilnamen? (marketing lesjes)
Er zijn als je het mij vraagt 2 verklaringen van waarom er zoveel schuilnamen zijn voor suiker.
Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu
Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.
Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.
Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.
Reden #1: onwetendheid
Een groot deel van de consumenten herkennen de schuilnamen op de verpakking niet. Een naam als agave nectar klinkt bijvoorbeeld best onschuldig. Nu weet de consument niet dat hij of zij eigenlijk een product koopt met suiker.
Om alle schuilnamen te herkennen, kun je deze 4 regels volgen:
- Bevat de term suiker, zoals ‘invertsuiker’
- OF bevat de term ‘stoop’ of ‘siroop’, zoals ‘bietenstroop’
- OF eindigt met ‘ose’, zoals ‘galactose’
- Je houdt er dan nog een aantal over die je uit je hoofd moet weten (kunnen we dat niet op school leren… :P)
Reden #2: labels mooier maken (clean-labeling)
Stel we hebben een product met de volgende ingrediënten: suiker, tarwebloem, rozijnen, geconcentreerd bosvruchtenpuree, kaneel.
Aangezien je het meest gebruikte ingrediënt vooraan moet zetten, weet je nu direct als consument dat er veel suiker aanwezig is. Laten we in dit geval er vanuit gaan dat 30% van het product uit suiker bestaat door de toegevoegde suiker.
Het vermelden van het volgende is dan veel slimmer: tarwebloem, rozijnen, suiker, glucosestroop, glucose-fructosestroop, geconcentreerd bosvruchtenpuree, kaneel.
Nu staat tarwebloem en rozijnen opeens vooraan. Daarna zijn 3 namen gebruikt voor suiker, namelijk suiker, glucosestroop en glucose-fructosestroop. Als je van ieder 10% van het totale product gebruikt, kom je óók uit op 30% suiker.
Kortom, het laatste doet ‘gezonder’ voor, maar komt eigenlijk op precies hetzelfde neer als het eerste voorbeeld.
Deze technieken vallen onder de noemer clean-labeling. De betekenis is als je het mij vraagt het volgende: je product niet verbeteren, maar hem beter voordoen dan dat ie is.
In onderstaande video vertel ik hoe gevaarlijk toegevoegde suikers zijn:
Hieronder vind je de schuilnamen van suiker:
68 schuilnamen van suiker
- Agavenectar
- Agavesiroop
- Ahornsiroop (maple syrup)
- Barbados suiker
- Basterdsuiker
- Bietenstroop
- Bietsuiker
- Bruine suiker
- Caramel (verhitte suiker)
- Cassonade
- Dadelstroop
- Demerara
- Dextrose
- Druivensuiker
- Esdoornsiroop
- Fructose
- Fructosestroop
- Fruitsuiker
- Galactose
- Geleisuiker
- Glucose
- Glucose-fructosestroop
- Glucosestroop
- HFCS (High Fructose Corn Syrup)
- Honing
- Inuline
- Invertsuiker
- Invertsuikerstroop
- Isoglucose
- Kandij
- Karamel
- Kokosbloemsuiker
- Kokosbloesemsuiker
- Kristalsuiker
- Lactose
- Maisstroop
- Malt
- Maltodextrine
- Maltose
- Maple syrup (ahornsiroop)
- Maplesiroop
- Maïssuiker
- Melasse
- Melassestroop
- Melksuiker
- Moutsuiker
- Nectar
- Oerzoet
- Palmsuiker
- Parelsuiker
- Rietsuiker
- Rijststroop
- Rijstsuiker
- Ruwe rietsuiker
- Saccharose
- Sacharose
- Sapconcentraat
- Speltstroop
- Stroop
- Sucranaat
- Sucrose
- Suiker
- Tarwestroop
- Tarwestroop (wheat syrup)
- Threalose
- Vanillesuiker
- Vruchtensuiker
- Wheat syrup
In onderstaande video bespreekt Janiek de productgroepen waarin suikers vaak verborgen zitten:
En nu de zoetstoffen…
Hierover zijn een boel fabels te vinden op internet. Zo zijn er onderzoeken die een verband laten zien tussen kunstmatige zoetstoffen en gewichtstoename (bron). Helaas gaat het hier dan wel over observationele studies die niet zo betrouwbaar zijn.
Ondertussen zijn er meer betrouwbare studies die laten zien dat kunstmatige zoetstoffen juist tot een bescheiden gewichtsverlies leiden.
In een studie van 18 maanden met 641 kinderen hadden de kinderen die 250 ml light frisdrank dronken significant minder gewichtstoename dan de kinderen die reguliere frisdrank dronken (bron). Een ander overzichtsartikel met 15 klinische studies vond dat het vervangen van reguliere frisdrank met light frisdrank een bescheiden gewichtsverlies gaf van 0,8 kilo (bron).
Toch raad ik in de praktijk op geen enkele manier kunstmatige zoetstoffen aan wegens de volgende 4 argumenten:
- De lange termijn effecten van kunstmatige zoetstoffen zijn onbekend
- Vrijwel alle onderzoeken rondom kunstmatige zoetstoffen zijn gesponsord door de industrie
- Het is niet raadzaam om je te laten wennen aan zoetstoffen (paar honderd keer zoeter dan suiker)
- Het bevat geen enkele voedingswaarde, dus bijv. een kopje groene thee blijft altijd gezonder dan een glas light frisdrank
Hieronder vind je 16 namen van zoetstoffen:
Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode
Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?
Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam
Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.
Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.
16 zoetstoffen
- Acesulfaam-K (E950)
- Aspartaam (E951)
- Cyclamaat/natriumcyclamaat (E952)
- Glycerol (E422)
- Erythritol (E968)
- Lactitol (E966)
- Maltitol (E965)
- Mannitol (E421)
- Neohesperidine dihydrochalcon (E959)
- Sacharine (E954)
- Sorbitol (E420)
- Splenda (E955)
- Steviolglycoside (E960)
- Sucralose (E955)
- Thaumatine (E957)
- Xylitol (E967)
Gezondheidsnadelen van suiker
Dat te veel suiker niet gezond voor je is mag onderhand duidelijk zijn. Toch denk je misschien dat de gevaren van suiker overdreven zijn. Niets is minder waar.
Hieronder deel ik 3 ernstige gezondheidsproblemen die ontstaan door overmatig suikergebruik:
Gevaar #1: suiker verhoogt het risico op kanker
De consumptie van suikerhoudende dranken is de afgelopen decennia wereldwijd gestegen. Naar schatting wordt er nu 40% meer frisdrank gedronken dan in 1990.
Deze suikerhoudende dranken, zoals frisdrank, energiedrankjes en sappen, zitten vol met toegevoegde suikers. En het consumeren van drank waar veel suikers in zitten heeft een aantoonbaar negatief effect op het menselijk lichaam.
Je lichaam herkent lege calorieën uit dranken niet op dezelfde manier als calorieën uit voedsel. Een glas cola geeft je ook geen vol gevoel, waardoor je dit ook niet gaat compenseren door minder te eten (bron).
De resultaten uit een grootschalig onderzoek uit 2019 onderschrijven dat het drinken van suikerhoudende drank het risico op kanker kan verhogen. De studie bevatte de gegevens van meer dan 101.000 gezonde Franse volwassenen met een gemiddelde leeftijd van 42 jaar. Er werd een onderscheid gemaakt tussen suikerrijke dranken en kunstmatig gezoete dranken, zoals light frisdrank en suikervrije siropen.
Het onderzoek laat zien dat de consumptie van suikerhoudende dranken het risico op kanker en borstkanker aanzienlijk verhoogt. De consumptie van kunstmatig gezoete drank ging niet gepaard met een verhoogd risico op kanker.
En nu wil jij misschien weten op welke manier suikerhoudende dranken het risico op kanker verhoogt? De reden is simpel: de consumptie van toegevoegd suiker zorgt voor een verhoogd risico op overgewicht, wat op zijn beurt weer kan leiden tot allerlei soorten kanker, zoals alvleesklierkanker, darmkanker, baarmoederkanker, leverkanker, borstkanker, slokdarmkanker, enzovoorts (bron).
Suikerhoudende dranken lijken zelfs de toename van gevaarlijk buikvet (visceraal vet) te bevorderen. Kun je dan beter kunstmatig gezoete dranken drinken in plaats van suikerhoudende dranken? Zoals ik eerder schreef zijn kunstmatige zoetstoffen geen goed alternatief. Gewoon water drinken is de beste manier om goed gehydrateerd te blijven. Het bevat geen calorieën of suiker en is om vele redenen gezond.
Gevaar #2: te veel suiker eten maakt je dik
Iedere dag te veel suiker eten is een van de ergste dingen die je kunt doen voor je gezondheid. Het gevaar komt vooral van toegevoegde suikers in bewerkte voedingsproducten.
In fruit en groenten zit weliswaar van nature ook suiker, maar deze fruitsuikers hebben minder effect op je bloedsuikerspiegel. Ook bevat fruit en groenten de nodige vitamines, mineralen en vezels.
Toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten bevatten veel fructose, wat de lever kan overbelasten. Ook kan te veel fructose de werking van het hormoon leptine tegengaan. Leptine is een belangrijk hormoon dat de eetlust reguleert en je lichaam op tijd vertelt om te stoppen met eten (bron).
Anders gezegd, suikerhoudende dranken wakkeren hongergevoelens (cravings of hongerklop), waardoor je al snel geneigd bent om te overeten. Meer calorieën binnenkrijgen dan je verbrandt leidt op den duur tot gewichtstoename.
Ook kan veel suikerhoudende dranken drinken leiden tot ophoping van visceraal vet, oftewel orgaanvet. Dit is het meest schadelijke vet dat je in je lichaam kan hebben en verhoogt de kans op diabetes type 2 en hartaandoeningen (bron).
Gevaar 3: te veel suiker verhoogt het risico op hart- en vaatziekten
Voor lange tijd werd verzadigd vet als de grootste boosdoener gezien voor de toename in hart- en vaatziekten in de Westerse wereld.
De wetenschap komt daar nu langzaam van terug want er is steeds meer bewijs dat toegevoegde suikers een van de belangrijke oorzaken van hart- en vaatziekten zijn.
Als je meer dan 10% van je dagelijkse caloriebehoefte uit suikers haalt, loop je 30% kans meer het risico om te overlijden door hartaandoeningen. Loopt dit op tot meer dan 25% van je dagelijkse caloriebehoefte? Dan verdrievoudigd het risico (bron)! Dit verband blijft bestaan naarmate de inname van suiker toeneemt: een verhoogde suikerinname leidt tot meer kans op hartaandoeningen.
Het is dan ook niet verrassend dat veel observationele studies, sterke statistische verbanden vinden tussen overmatig suikergebruik en het risico op hartziekten (bron, bron).
Nog meer negatieve gezondheidseffecten van suiker op je lichaam:
- Te veel suiker eten kan leiden tot ernstige leveraandoeningen en het metabool syndroom.
- Te veel suiker kan leiden tot insulineresistentie, wat op zijn beurt het risico op diabetes type 2 verhoogt.
- Veel suiker eten kan zorgen voor ontstekingen. Deze ontstekingen kunnen het risico op kanker en andere ziekten verhogen.
8 populairste suikervervangers en gezonde alternatieven
Nu je weet wat de gevaren van suiker zijn denk je er misschien aan om te minderen of te stoppen met het eten van suikerrijke voedingsproducten.
En in jouw streven naar minder suiker ben je waarschijnlijk op zoek naar natuurlijke suikervervangers en de gezondste alternatieven.
Er zijn een aantal kunstmatige en natuurlijke zoetstoffen die je als alternatief kunt gebruiken, maar de meeste opties zijn niet per se gezond.
Ik heb het dan over:
- Aspartaam
- Sacharine
- Sucralose
Er zijn een aantal problemen met kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam en sucralose. Ze zijn niet zo onschuldig al je misschien denkt. Deze zoetstoffen hebben mogelijk een negatief effect op je eetlust (al is meer onderzoek nodig) en ook de langetermijneffecten zijn onbekend.
Kunstmatige zoetstoffen kunnen ook gezonde darmbacteriën aantasten (bron). Dit kan op zijn beurt leiden tot problemen in het spijsverteringskanaal en zelfs negatief effect hebben op je immuunsysteem.
Natuurlijke alternatieven voor suiker
Hoe zit het dan met de natuurlijke zoetstoffen?
Een logische keuze en de meest verantwoorde en natuurlijke zoetstof die de insulinespiegel niet laat stijgen is… Stevia!
Stevia is een natuurlijke stof die wordt gewonnen uit de bladeren van een plant genaamd Stevia rebaudiana. Deze plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, waar Stevia al honderden jaren door de inheemse bevolking werd gebruikt.
Maar Stevia werd pas écht populair toen twee Franse chemici twee stoffen konden isoleren waardoor Stevia zoet smaakt. Dit componenten zorgde ervoor dat Stevia tot wel 200-300 keer zo zoet smaakt als suiker (bron).
Stevia heeft een zeer onderscheidende smaak omdat het tegelijkertijd extreem zoet is en een bittere nasmaak achterlaat. Het smaakt dus heel anders dan suiker. Ik zou de smaak van Stevia nog het beste vergelijken met de smaak van zoethout!
Als je de bittere smaak van Stevia niet lekker vindt, probeer dan eens verschillende merken uit te proberen. Je zult merken dat er variatie zit aan smaak tussen de verschillende merken.
Is Stevia een veilige en gezonde keuze?
Suiker kan je bloedsuikerspiegel doen stijgen. Hoe minder suiker je eet (en dan met name bewerkte voeding met suiker en geraffineerde koolhydraten), des te stabieler je bloedsuikerspiegel zal zijn.
Meerdere onderzoeken (zowel dierenstudies als studies onder mensen) hebben aangetoond dat Stevia kan helpen de bloeddruk te verlagen (bron, bron).
Er zijn onderzoeken die erop wijzen dat stevia ontstekingen kan verminderen. Dit kan de progressie van veel chronische ziekten helpen vertragen of voorkomen en kan het verouderingsproces helpen tegengaan (bron).
Stevia is door wetenschappers de afgelopen jaren uitgebreid bestudeerd. Er lijken voordelige gezondheidseffecten te zijn bij mensen. Dat maakt Stevia een veilig en natuurlijk alternatief voor suiker.
Stevia levert ook geen energie (calorieën), dus het is een effectieve manier om voedsel en dranken zoeter te maken zonder bang te hoeven zijn voor gewichtstoename. Dat maakt het een van de beste natuurlijke alternatieven voor suiker.
Wil je Stevia kopen? Let er dan op dat je pure Stevia koopt zonder toevoegingen, zoals: aspartaam, sucralose, maltodextrine of erythritol.
Veel Stevia producten bevatten deze toevoegingen. Kijk daarom altijd even naar de ingrediëntenlijst op de verpakking.
En hoe zit het met de andere natuurlijke zoetstoffen?
Dit zijn de populairste vervangers:
- Yacon siroop
- Xylitol
- Erythritol
- Agavesiroop
- Honing
- Ahornsiroop
- Palmsuiker
- Diksap
Natuurlijke alternatieven zoals honing, ahornsiroop en palmsuiker bevatten minder fructose en iets meer voedingsstoffen, maar voor je lever is het onderscheid minimaal. Dus het eten van grote hoeveelheden van deze natuurlijke alternatieven veroorzaakt vergelijkbare gezondheidsproblemen als toegevoegd suiker.
Kies dan beter voor natuurlijke zoetstoffen, zoals yacon siroop, xylitol of erythritol. Deze zijn allemaal vrij onschadelijk en een gezonder alternatief. Dus hoewel Stevia mijn persoonlijke voorkeur heeft, kun je ook voor deze 3 kiezen als de smaak van Stevia je niet bevalt.
Het verruilen van suiker voor stevia kan enige tijd en moeite kosten. Maar uiteindelijk zul je merken dat je ook kunt genieten van eten en drinken met verschillende vervangingen en alternatieven voor suiker.
Video: Zoetstoffen – Gevaarlijk of Gezond?!
Video: VERBORGEN SUIKERS – Hoeveel suikerklontjes zitten er in je favoriete producten?
https://www.youtube.com/watch?v=FSDOXWERkcc
Welk van de 7 buiktype heb jij en wat is jouw ideale dieetschema om jouw doel te bereiken?
Doe de test en ontdek direct hoe specifiek jij een platte buik krijgt
Wil je weten welke buiktype je hebt? Hoeveel calorieën jij per dag moet eten om je doel te bereiken? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?
Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.
Je zal het volgende ontdekken:
- Welk type buik jij hebt en potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
- Hoeveel calorieën en koolhydraten we aanraden voor jouw gewichtsdoel
- Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen
- Een op maat gemaakt voedingsschema en recepten op basis van jouw lichaam en voorkeuren waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet en de buik van je dromen krijgt
Duidelijk rijtje!
Zijn agavesiroop en agavenectar niet van een andere bron? waardoor het eigenlijk geen echte suiker is, maar een gezondere variant?
Groet,
J
Het komt uit een chemisch proces van filtering en bewerking. Hierdoor verliest het zo’n beetje alle voedingsstoffen en heb je eigenlijk zoiets als fructose.
Qua gezondheid maakt het dus niet zoveel uit of je dit eet of puur suiker.
Afschuwelijk al dat manipulatie en bedrog in de voedingsindustrie.
En wat is het effect van kokosbloesem suiker?
Kokosbloesemsuiker wordt gemaakt van de nectar van biologische kokosbloesem.
In de natuurlijke vorm, dus ongeraffineerd/bewerkt, is dat prima, maar in producten zit vaak de geraffineerde versie en die is dan gestript van alle voedingsstoffen.
Een product dat suiker bevat zoals honing is meer aan te raden, want daar zitten ook voedingsstoffen in.
Maar in verpakkingen zijn de toegevoegde suikers en schuilnamen van suikers leeggeroofd van voedingsstoffen dus het is geen toevoeging op je gezondheid.
Hoewel ik veel namen voor Suiker ken kwam ik er toch een aantal tegen die voor mij nieuw zijn. Dus weer iets bij geleerd.
Zelf gebruiken we in ons gezin alleen de Maple siroop Klasse C (volgens het Etiket on-geraffineerd) , Honing direct van de Imker en Stevia als zoetmiddel. .
Hoe zit het dan met deze 3 ‘suikerproducten’?
Hoor graag uw reactie.
Groet, Marjo
PS. Trouwens goed boek je receptenbijbel ben er erg blij mee
Hallo Marjo,
Zover ik weet is honing voornamelijk suiker en dus niet echt gezond. Met name buitenlandse honing is zodanig bewerkt dat alle belangrijke vitamines, mineralen en enzymen eruit zijn gefilterd. Zoals Oscar ook zegt. Wat overblijft is suiker en lege calorieën.
Volgens mij is de enige ‘gezonde’ zoetstof Stevia, dat laat niet de insuline stijgen. Ik gebruik zelf de pure stevia die te koop is bij natuurwinkels.
Beste mensen,
Ik ben heel benieuwd of ieman stevia ook gebruikt ? En welk merk het beste is. Er zijn zoveel verschillende soorten en merken. Ik lees en zoek me suf.
Wilde het over de zelf gemaakte popcorn gooien. Nu heb ik daar Italiaanse strooikaas over heen gedaan. Maar voor de afwisseling wilde ik stevia uitproberen.
Gr. Annemieke
Er staat: “Stevia is door wetenschappers de afgelopen jaren uitgebreid bestudeerd. Er lijken nadelige gezondheidseffecten zijn bij mensen. Dat maakt Stevia een veilig en natuurlijk alternatief voor suiker.”
Nadelige gezondheidseffecten maakt Stevia een veilig en natuurlijk alternatief voor suiker???
Beste Olivia,
Bedankt voor je opmerking.
Dat is een typfoutje, bedankt voor dit op te merken, het moet natuurlijk zijn ‘voordelige effecten’ :-) Nogmaals bedankt voor je moeite, ik heb het nu aangepast! Mvg