461

68 Suiker Schuilnamen, 16 Zoetstoffen en Marketing Lesje

Het ontwijken van suiker is tegenwoordig een kunst geworden. Er zijn reusachtige (lees: belachelijk) veel namen om suiker aan te duiden.

Wat je in dit artikel gaat leren:

  • De 68 schuilnamen van suiker (ook wel verborgen suikers genoemd)
  • Hoe je de schuilnamen kunt herkennen zonder ze te onthouden
  • De 16 namen van zoetstoffen

Maar eerst geef ik een marketing lesje.

Inhoud van dit artikel

Waarom zoveel schuilnamen? (marketing lesjes)

Er zijn als je het mij vraagt 2 verklaringen van waarom er zoveel schuilnamen zijn voor suiker.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

Reden #1: onwetendheid

Een groot deel van de consumenten herkennen de schuilnamen op de verpakking niet. Een naam als agave nectar klinkt bijvoorbeeld best onschuldig. Nu weet de consument niet dat hij of zij eigenlijk een product koopt met suiker.

Om alle schuilnamen te herkennen, kun je deze 4 regels volgen:

  • Bevat de term suiker, zoals ‘invertsuiker’
  • OF bevat de term ‘stoop’ of ‘siroop’, zoals ‘bietenstroop’
  • OF eindigt met ‘ose’, zoals ‘galactose’
  • Je houdt er dan nog een aantal over die je uit je hoofd moet weten (kunnen we dat niet op school leren… :P)

Reden #2: labels mooier maken (clean-labeling)

Stel we hebben een product met de volgende ingrediënten: suiker, tarwebloem, rozijnen, geconcentreerd bosvruchtenpuree, kaneel. 

Aangezien je het meest gebruikte ingrediënt vooraan moet zetten, weet je nu direct als consument dat er veel suiker aanwezig is. Laten we in dit geval er vanuit gaan dat 30% van het product uit suiker bestaat door de toegevoegde suiker.

Het vermelden van het volgende is dan veel slimmer: tarwebloem, rozijnen, suiker, glucosestroop, glucose-fructosestroop, geconcentreerd bosvruchtenpuree, kaneel. 

Nu staat tarwebloem en rozijnen opeens vooraan. Daarna zijn 3 namen gebruikt voor suiker, namelijk suiker, glucosestroop en glucose-fructosestroop. Als je van ieder 10% van het totale product gebruikt, kom je óók uit op 30% suiker.

Kortom, het laatste doet ‘gezonder’ voor, maar komt eigenlijk op precies hetzelfde neer als het eerste voorbeeld.

Deze technieken vallen onder de noemer clean-labeling. De betekenis is als je het mij vraagt het volgende: je product niet verbeteren, maar hem beter voordoen dan dat ie is.

In onderstaande video vertel ik hoe gevaarlijk toegevoegde suikers zijn:

Hieronder vind je de schuilnamen van suiker:

68 schuilnamen van suiker

  1. Agavenectar
  2. Agavesiroop
  3. Ahornsiroop (maple syrup)
  4. Barbados suiker
  5. Basterdsuiker
  6. Bietenstroop
  7. Bietsuiker
  8. Bruine suiker
  9. Caramel (verhitte suiker)
  10. Cassonade
  11. Dadelstroop
  12. Demerara
  13. Dextrose
  14. Druivensuiker
  15. Esdoornsiroop
  16. Fructose
  17. Fructosestroop
  18. Fruitsuiker
  19. Galactose
  20. Geleisuiker
  21. Glucose
  22. Glucose-fructosestroop
  23. Glucosestroop
  24. HFCS (High Fructose Corn Syrup)
  25. Honing
  26. Inuline
  27. Invertsuiker
  28. Invertsuikerstroop
  29. Isoglucose
  30. Kandij
  31. Karamel
  32. Kokosbloemsuiker
  33. Kokosbloesemsuiker
  34. Kristalsuiker
  35. Lactose
  36. Maisstroop
  37. Malt
  38. Maltodextrine
  39. Maltose
  40. Maple syrup (ahornsiroop)
  41. Maplesiroop
  42. Maïssuiker
  43. Melasse
  44. Melassestroop
  45. Melksuiker
  46. Moutsuiker
  47. Nectar
  48. Oerzoet
  49. Palmsuiker
  50. Parelsuiker
  51. Rietsuiker
  52. Rijststroop
  53. Rijstsuiker
  54. Ruwe rietsuiker
  55. Saccharose
  56. Sacharose
  57. Sapconcentraat
  58. Speltstroop
  59. Stroop
  60. Sucranaat
  61. Sucrose
  62. Suiker
  63. Tarwestroop
  64. Tarwestroop (wheat syrup)
  65. Threalose
  66. Vanillesuiker
  67. Vruchtensuiker
  68. Wheat syrup

En nu de zoetstoffen…

Hierover zijn een boel fabels te vinden op internet. Zo zijn er onderzoeken die een verband laten zien tussen kunstmatige zoetstoffen en gewichtstoename (bron). Helaas gaat het hier dan wel over observationele studies die niet zo betrouwbaar zijn.

Ondertussen zijn er meer betrouwbare studies die laten zien dat kunstmatige zoetstoffen juist tot een bescheiden gewichtsverlies leiden.

In een studie van 18 maanden met 641 kinderen hadden de kinderen die 250 ml light frisdrank dronken significant minder gewichtstoename dan de kinderen die reguliere frisdrank dronken (bron). Een ander overzichtsartikel met 15 klinische studies vond dat het vervangen van reguliere frisdrank met light frisdrank een bescheiden gewichtsverlies gaf van 0,8 kilo (bron).

Toch raad ik in de praktijk op geen enkele manier kunstmatige zoetstoffen aan wegens de volgende 4 argumenten:

  1. De lange termijn effecten van kunstmatige zoetstoffen zijn onbekend
  2. Vrijwel alle onderzoeken rondom kunstmatige zoetstoffen zijn gesponsord door de industrie
  3. Het is niet raadzaam om je te laten wennen aan zoetstoffen (paar honderd keer zoeter dan suiker)
  4. Het bevat geen enkele voedingswaarde, dus bijv. een kopje groene thee blijft altijd gezonder dan een glas light frisdrank

Hieronder vind je 16 namen van zoetstoffen:

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

16 zoetstoffen

  1. Acesulfaam-K (E950)
  2. Aspartaam (E951)
  3. Cyclamaat/natriumcyclamaat (E952)
  4. Glycerol (E422)
  5. Erythritol (E968)
  6. Lactitol (E966)
  7. Maltitol (E965)
  8. Mannitol (E421)
  9. Neohesperidine dihydrochalcon (E959)
  10. Sacharine (E954)
  11. Sorbitol (E420)
  12. Splenda (E955)
  13. Steviolglycoside (E960)
  14. Sucralose (E955)
  15. Thaumatine (E957)
  16. Xylitol (E967)

 

Video: Zoetstoffen – Gevaarlijk of Gezond?!

Doe mijn gratis dieet test en ontdek welke dieet voor jou het meeste resultaat oplevert

Wil je succes maar wil je je tijd niet verspillen aan diëten die niet passen bij jouw situatie?

Met al mijn kennis en ervaring heb ik een korte test ontwikkeld. De uitslag geeft je een dieet dat het beste past bij jouw situatie, jouw persoonlijkheid en jouw behoeften.

Hiermee vergroot je je kansen op een succesvol dieetproces, zonder jojo-effect of andere vervelende bijeffecten.

Het duurt slechts enkele minuten.

Ga naar de test en ontdek welke dieet het beste bij jou past  »»

7 reacties op dit artikel

  • Duidelijk rijtje!

    Zijn agavesiroop en agavenectar niet van een andere bron? waardoor het eigenlijk geen echte suiker is, maar een gezondere variant?

    Groet,
    J

    Jonathan
    • Het komt uit een chemisch proces van filtering en bewerking. Hierdoor verliest het zo’n beetje alle voedingsstoffen en heb je eigenlijk zoiets als fructose.

      Qua gezondheid maakt het dus niet zoveel uit of je dit eet of puur suiker.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Afschuwelijk al dat manipulatie en bedrog in de voedingsindustrie.

    Tamara
  • En wat is het effect van kokosbloesem suiker?

    Sjaak
    • Kokosbloesemsuiker wordt gemaakt van de nectar van biologische kokosbloesem.

      In de natuurlijke vorm, dus ongeraffineerd/bewerkt, is dat prima, maar in producten zit vaak de geraffineerde versie en die is dan gestript van alle voedingsstoffen.

      Een product dat suiker bevat zoals honing is meer aan te raden, want daar zitten ook voedingsstoffen in.

      Maar in verpakkingen zijn de toegevoegde suikers en schuilnamen van suikers leeggeroofd van voedingsstoffen dus het is geen toevoeging op je gezondheid.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Hoewel ik veel namen voor Suiker ken kwam ik er toch een aantal tegen die voor mij nieuw zijn. Dus weer iets bij geleerd.

    Zelf gebruiken we in ons gezin alleen de Maple siroop Klasse C (volgens het Etiket on-geraffineerd) , Honing direct van de Imker en Stevia als zoetmiddel. .

    Hoe zit het dan met deze 3 ‘suikerproducten’?

    Hoor graag uw reactie.

    Groet, Marjo
    PS. Trouwens goed boek je receptenbijbel ben er erg blij mee

    Marjo
  • Hallo Marjo,
    Zover ik weet is honing voornamelijk suiker en dus niet echt gezond. Met name buitenlandse honing is zodanig bewerkt dat alle belangrijke vitamines, mineralen en enzymen eruit zijn gefilterd. Zoals Oscar ook zegt. Wat overblijft is suiker en lege calorieën.
    Volgens mij is de enige ‘gezonde’ zoetstof Stevia, dat laat niet de insuline stijgen. Ik gebruik zelf de pure stevia die te koop is bij natuurwinkels.

    Loekie 23

Plaats een reactie

Doe de GRATIS afslank quiz en meet je ‘Afslank IQ’

Doe binnen 5 minuten mijn quiz en zie direct jouw afslank IQ score inclusief goede antwoorden.

Doe de quiz

Over HappyHealthy

Drs. Oscar Helm Afslankcoach, voedingsdeskundige, dieetpsycholoog en orthomoleculair therapeut

Hoi, ik ben drs. Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Ketogeen Dieet: Uitleg, Voedingsschema, 9 Recepten en 4 Gevaren

Wat is het ketogeen dieet en waarom val je er zoveel van af? Is het keto dieet gevaarlijk? Lees hier...

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Weekmenu en 9 Recepten

Er gaat onvolledige en onduidelijk informatie de ronde als het gaat om het koolhydraatarm dieet. Daa...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fatale Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 FATALE ...

25 Gouden Tips voor Snel Afvallen (zonder onzin hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 25 gouden tips om snel gewicht te verliezen zonder een waardeloos d...

HappyHealthy op Facebook!