shopify site analytics

suiker schuilnamen

68 Suiker Schuilnamen, 16 Zoetstoffen en Marketing Lesje

Het ontwijken van suiker is tegenwoordig een kunst geworden. Er zijn reusachtige (lees: belachelijk) veel namen om suiker aan te duiden.

In dit artikel geef ik je de 68 schuilnamen van suiker (ook wel verborgen suikers genoemd) en de 16 namen van zoetstoffen. Maar eerst geef ik je een marketing lesje.

Waarom zoveel schuilnamen? (marketing lesjes)

Er zijn als je het mij vraagt 2 verklaringen van waarom er zoveel schuilnamen zijn voor suiker.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze test en ontdek je “Afslank IQ”.

Reden #1: onwetendheid

Een groot deel van de consumenten herkennen de schuilnamen op de verpakking niet. Een naam als agavenectar klinkt bijvoorbeeld best onschuldig. Nu weet de consument niet dat hij of zij eigenlijk een product koopt met suiker.

Om alle schuilnamen te herkennen, kun je deze 4 regels volgen:

  • Bevat de term suiker, zoals ‘invertsuiker’
  • OF bevat de term ‘stoop’ of ‘siroop’, zoals ‘bietenstroop’
  • OF eindigt met ‘ose’, zoals ‘galactose’
  • Je houdt er dan nog een aantal over die je uit je hoofd moet weten (kunnen we dat niet op school leren… :P)

Reden #2: labels mooier maken (clean-labeling)

Stel we hebben een product met de volgende ingrediënten: suiker, tarwebloem, rozijnen, geconcentreerd bosvruchtenpuree, kaneel. 

Aangezien je het meest gebruikte ingrediënt vooraan moet zetten, weet je nu direct als consument dat er veel suiker aanwezig is. Laten we in dit geval er vanuit gaan dat 30% van het product uit suiker bestaat door de toegevoegde suiker.

Het vermelden van het volgende is dan veel slimmer:  tarwebloem, rozijnen, suiker, glucosestroop, glucose-fructosestroop, geconcentreerd bosvruchtenpuree, kaneel. 

Nu staat tarwebloem en rozijnen opeens vooraan. Daarna zijn 3 namen gebruikt voor suiker, namelijk suiker, glucosestroop en glucose-fructosestroop. Als je van ieder 10% van het totale product gebruikt, kom je óók uit op 30% suiker.

Kortom, het laatste doet ‘gezonder’ voor, maar komt eigenlijk op precies hetzelfde neer als het eerste voorbeeld.

Deze technieken vallen onder de noemer clean-labeling. De betekenis is als je het mij vraagt het volgende: je product niet verbeteren, maar hem beter voordoen dan dat ie is.

Hieronder vind je de schuilnamen van suiker:

68 schuilnamen van suiker

  1. Agavenectar
  2. Agavesiroop
  3. Ahornsiroop (maple syrup)
  4. Barbados suiker
  5. Basterdsuiker
  6. Bietenstroop
  7. Bietsuiker
  8. Bruine suiker
  9. Caramel (verhitte suiker)
  10. Cassonade
  11. Dadelstroop
  12. Demerara
  13. Dextrose
  14. Druivensuiker
  15. Esdoornsiroop
  16. Fructose
  17. Fructosestroop
  18. Fruitsuiker
  19. Galactose
  20. Geleisuiker
  21. Glucose
  22. Glucose-fructosestroop
  23. Glucosestroop
  24. HFCS (High Fructose Corn Syrup)
  25. Honing
  26. Inuline
  27. Invertsuiker
  28. Invertsuikerstroop
  29. Isoglucose
  30. Kandij
  31. Karamel
  32. Kokosbloemsuiker
  33. Kokosbloesemsuiker
  34. Kristalsuiker
  35. Lactose
  36. Maisstroop
  37. Malt
  38. Maltodextrine
  39. Maltose
  40. Maple syrup (ahornsiroop)
  41. Maplesiroop
  42. Maïssuiker
  43. Melasse
  44. Melassestroop
  45. Melksuiker
  46. Moutsuiker
  47. Nectar
  48. Oerzoet
  49. Palmsuiker
  50. Parelsuiker
  51. Rietsuiker
  52. Rijststroop
  53. Rijstsuiker
  54. Ruwe rietsuiker
  55. Saccharose
  56. Sacharose
  57. Sapconcentraat
  58. Speltstroop
  59. Stroop
  60. Sucranaat
  61. Sucrose
  62. Suiker
  63. Tarwestroop
  64. Tarwestroop (wheat syrup)
  65. Threalose
  66. Vanillesuiker
  67. Vruchtensuiker
  68. Wheat syrup

En nu de zoetstoffen…

De effecten van zoetstoffen op je gewicht en je gezondheid zijn als je het mij vraagt ongeveer hetzelfde als suiker.

Hier zijn bijvoorbeeld enkele feiten over light frisdranken:

  • Bij het proeven van iets zoets verwacht je lichaam suiker en gaat het alvast insuline aanmaken (bron). Insuline is het (buik)vetopslag hormoon.
  • In een onderzoek van 14 jaar kwam naar voren dat de kans op diabetes meer stijgt met light frisdranken dan de normale suiker variant (bron).
  • In hetzelfde onderzoek steeg de kans op diabetes met 33% als je iedere dag één glas light frisdrank nuttigt (bron).
  • In een ander onderzoek stond het dagelijks drinken van light frisdrank in verband met een 67% meer kans op diabetes type 2 (bron).
  • Uit een onderzoek kwam naar voren dat vrouwen die light frisdrank drinken maar liefst twee keer meer frisdrank drinken dan vrouwen die reguliere suikerrijke frisdrank drinken (bron). Dit komt omdat kunstmatige zoetstoffen verslavender zijn.
  • In een ratten studie waarbij ratten kunstmatige zoetstoffen namen waren dit de gevolgen: ze aten meer, hadden een vertraagd metabolisme en hadden een verhoging van 14% in vetpercentage, en dat terwijl ze minder calorieën hadden genuttigd (bron).

Hieronder vind je 16 namen van zoetstoffen:

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

16 zoetstoffen

  1. Acesulfaam-K (E950)
  2. Aspartaam (E951)
  3. Cyclamaat/natriumcyclamaat (E952)
  4. Glycerol (E422)
  5. Erythritol (E968)
  6. Lactitol (E966)
  7. Maltitol (E965)
  8. Mannitol (E421)
  9. Neohesperidine dihydrochalcon (E959)
  10. Sacharine (E954)
  11. Sorbitol (E420)
  12. Splenda (E955)
  13. Steviolglycoside (E960)
  14. Sucralose (E955)
  15. Thaumatine (E957)
  16. Xylitol (E967)

Verbrand snel overtollige kilo’s en buikvet met simpel te maken afslank recepten

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat 2 of de 3 mensen juist aankomt van een dieet in plaats van afvalt?

Om die reden heb ik een effectieve en moderne afslank methode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect compleet vermijdt.

Je krijgt daarbij overheerlijke recepten voor snelle vetverbranding met blijvend resultaat.

Je vindt onder andere het volgende in mijn populaire afslank receptenboek:

  • Meer dan 100 overheerlijke recepten die snel en makkelijk klaar te maken zijn (en waar de rest van het gezin ook van meegeniet)
  • Hoe je met mijn lekkere recepten, zoals vlees-, vis-, kip- of vegetarische gerechten, meerdere kilo’s per week verliest
  • 6 verschillende categorieën van recepten, met onder meer kipgerechten, visgerechten, vegetarische gerechten, salades, sauzen, dressings, desserts en meer
  • Tijdbesparende kant-en-klare dag- en weekmenu’s + boodschappenlijstjes

Ontdek hoe je meerdere kilo’s per week verliest met lekkere en simpel te maken afslank recepten:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

8 Reacties op "68 Suiker Schuilnamen, 16 Zoetstoffen en Marketing Lesje"

  1. Jonathan says:

    Duidelijk rijtje!

    Zijn agavesiroop en agavenectar niet van een andere bron? waardoor het eigenlijk geen echte suiker is, maar een gezondere variant?

    Groet,
    J

    • Drs. Oscar Helm says:

      Het komt uit een chemisch proces van filtering en bewerking. Hierdoor verliest het zo’n beetje alle voedingsstoffen en heb je eigenlijk zoiets als fructose.

      Qua gezondheid maakt het dus niet zoveel uit of je dit eet of puur suiker.

  2. Tamara says:

    Afschuwelijk al dat manipulatie en bedrog in de voedingsindustrie.

  3. Sjaak says:

    En wat is het effect van kokosbloesem suiker?

    • Drs. Oscar Helm says:

      Kokosbloesemsuiker wordt gemaakt van de nectar van biologische kokosbloesem.

      In de natuurlijke vorm, dus ongeraffineerd/bewerkt, is dat prima, maar in producten zit vaak de geraffineerde versie en die is dan gestript van alle voedingsstoffen.

      Een product dat suiker bevat zoals honing is meer aan te raden, want daar zitten ook voedingsstoffen in.

      Maar in verpakkingen zijn de toegevoegde suikers en schuilnamen van suikers leeggeroofd van voedingsstoffen dus het is geen toevoeging op je gezondheid.

  4. Marjo says:

    Hoewel ik veel namen voor Suiker ken kwam ik er toch een aantal tegen die voor mij nieuw zijn. Dus weer iets bij geleerd.
    Zelf gebruiken we in ons gezin alleen de Maple siroop Klasse C (volgens het Etiket on-geraffineerd) , Honing direct van de Imker en zelf gekweekte Stevia.
    Hoe zit het dan met deze 3 “suikerproducten” ?
    Alvast bedankt voor je reactie?

    Groet, Marjo
    PS. Trouwens goed boek je receptenbijbel ben er erg blij mee

  5. van Wijland says:

    Hoe zit het met stevig als zoetmiddel ?
    Hoor graag uw reactie.
    Met vr.groet
    Mevr.v.Wijland

  6. G says:

    Inuline staat ook in het rijtje, alleen dit is geen suiker maar een vezel.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *