614

68 Suiker Schuilnamen, 16 Zoetstoffen en Marketing Lesje

Het ontwijken van suiker is tegenwoordig een kunst geworden. Er zijn reusachtige (lees: belachelijk) veel namen om suiker aan te duiden.

Wat je in dit artikel gaat leren:

  • De 68 schuilnamen van suiker (ook wel verborgen suikers genoemd)
  • Hoe je de schuilnamen kunt herkennen zonder ze te onthouden
  • De 16 namen van zoetstoffen

Maar eerst geef ik een marketing lesje.

Inhoud van dit artikel

Waarom zoveel schuilnamen? (marketing lesjes)

Er zijn als je het mij vraagt 2 verklaringen van waarom er zoveel schuilnamen zijn voor suiker.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

Reden #1: onwetendheid

Een groot deel van de consumenten herkennen de schuilnamen op de verpakking niet. Een naam als agave nectar klinkt bijvoorbeeld best onschuldig. Nu weet de consument niet dat hij of zij eigenlijk een product koopt met suiker.

Om alle schuilnamen te herkennen, kun je deze 4 regels volgen:

  • Bevat de term suiker, zoals ‘invertsuiker’
  • OF bevat de term ‘stoop’ of ‘siroop’, zoals ‘bietenstroop’
  • OF eindigt met ‘ose’, zoals ‘galactose’
  • Je houdt er dan nog een aantal over die je uit je hoofd moet weten (kunnen we dat niet op school leren… :P)

Reden #2: labels mooier maken (clean-labeling)

Stel we hebben een product met de volgende ingrediënten: suiker, tarwebloem, rozijnen, geconcentreerd bosvruchtenpuree, kaneel. 

Aangezien je het meest gebruikte ingrediënt vooraan moet zetten, weet je nu direct als consument dat er veel suiker aanwezig is. Laten we in dit geval er vanuit gaan dat 30% van het product uit suiker bestaat door de toegevoegde suiker.

Het vermelden van het volgende is dan veel slimmer: tarwebloem, rozijnen, suiker, glucosestroop, glucose-fructosestroop, geconcentreerd bosvruchtenpuree, kaneel. 

Nu staat tarwebloem en rozijnen opeens vooraan. Daarna zijn 3 namen gebruikt voor suiker, namelijk suiker, glucosestroop en glucose-fructosestroop. Als je van ieder 10% van het totale product gebruikt, kom je óók uit op 30% suiker.

Kortom, het laatste doet ‘gezonder’ voor, maar komt eigenlijk op precies hetzelfde neer als het eerste voorbeeld.

Deze technieken vallen onder de noemer clean-labeling. De betekenis is als je het mij vraagt het volgende: je product niet verbeteren, maar hem beter voordoen dan dat ie is.

In onderstaande video vertel ik hoe gevaarlijk toegevoegde suikers zijn:

Hieronder vind je de schuilnamen van suiker:

68 schuilnamen van suiker

  1. Agavenectar
  2. Agavesiroop
  3. Ahornsiroop (maple syrup)
  4. Barbados suiker
  5. Basterdsuiker
  6. Bietenstroop
  7. Bietsuiker
  8. Bruine suiker
  9. Caramel (verhitte suiker)
  10. Cassonade
  11. Dadelstroop
  12. Demerara
  13. Dextrose
  14. Druivensuiker
  15. Esdoornsiroop
  16. Fructose
  17. Fructosestroop
  18. Fruitsuiker
  19. Galactose
  20. Geleisuiker
  21. Glucose
  22. Glucose-fructosestroop
  23. Glucosestroop
  24. HFCS (High Fructose Corn Syrup)
  25. Honing
  26. Inuline
  27. Invertsuiker
  28. Invertsuikerstroop
  29. Isoglucose
  30. Kandij
  31. Karamel
  32. Kokosbloemsuiker
  33. Kokosbloesemsuiker
  34. Kristalsuiker
  35. Lactose
  36. Maisstroop
  37. Malt
  38. Maltodextrine
  39. Maltose
  40. Maple syrup (ahornsiroop)
  41. Maplesiroop
  42. Maïssuiker
  43. Melasse
  44. Melassestroop
  45. Melksuiker
  46. Moutsuiker
  47. Nectar
  48. Oerzoet
  49. Palmsuiker
  50. Parelsuiker
  51. Rietsuiker
  52. Rijststroop
  53. Rijstsuiker
  54. Ruwe rietsuiker
  55. Saccharose
  56. Sacharose
  57. Sapconcentraat
  58. Speltstroop
  59. Stroop
  60. Sucranaat
  61. Sucrose
  62. Suiker
  63. Tarwestroop
  64. Tarwestroop (wheat syrup)
  65. Threalose
  66. Vanillesuiker
  67. Vruchtensuiker
  68. Wheat syrup

En nu de zoetstoffen…

Hierover zijn een boel fabels te vinden op internet. Zo zijn er onderzoeken die een verband laten zien tussen kunstmatige zoetstoffen en gewichtstoename (bron). Helaas gaat het hier dan wel over observationele studies die niet zo betrouwbaar zijn.

Ondertussen zijn er meer betrouwbare studies die laten zien dat kunstmatige zoetstoffen juist tot een bescheiden gewichtsverlies leiden.

In een studie van 18 maanden met 641 kinderen hadden de kinderen die 250 ml light frisdrank dronken significant minder gewichtstoename dan de kinderen die reguliere frisdrank dronken (bron). Een ander overzichtsartikel met 15 klinische studies vond dat het vervangen van reguliere frisdrank met light frisdrank een bescheiden gewichtsverlies gaf van 0,8 kilo (bron).

Toch raad ik in de praktijk op geen enkele manier kunstmatige zoetstoffen aan wegens de volgende 4 argumenten:

  1. De lange termijn effecten van kunstmatige zoetstoffen zijn onbekend
  2. Vrijwel alle onderzoeken rondom kunstmatige zoetstoffen zijn gesponsord door de industrie
  3. Het is niet raadzaam om je te laten wennen aan zoetstoffen (paar honderd keer zoeter dan suiker)
  4. Het bevat geen enkele voedingswaarde, dus bijv. een kopje groene thee blijft altijd gezonder dan een glas light frisdrank

Hieronder vind je 16 namen van zoetstoffen:

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

16 zoetstoffen

  1. Acesulfaam-K (E950)
  2. Aspartaam (E951)
  3. Cyclamaat/natriumcyclamaat (E952)
  4. Glycerol (E422)
  5. Erythritol (E968)
  6. Lactitol (E966)
  7. Maltitol (E965)
  8. Mannitol (E421)
  9. Neohesperidine dihydrochalcon (E959)
  10. Sacharine (E954)
  11. Sorbitol (E420)
  12. Splenda (E955)
  13. Steviolglycoside (E960)
  14. Sucralose (E955)
  15. Thaumatine (E957)
  16. Xylitol (E967)

 

Gezondheidsnadelen van suiker

Dat te veel suiker niet gezond voor je is mag onderhand duidelijk zijn. Toch denk je misschien dat de gevaren van suiker overdreven zijn. Niets is minder waar.

Hieronder deel ik 3 ernstige gezondheidsproblemen die ontstaan door overmatig suikergebruik:

Gevaar #1: suiker verhoogt het risico op kanker

De consumptie van suikerhoudende dranken is de afgelopen decennia wereldwijd gestegen. Naar schatting wordt er nu 40% meer frisdrank gedronken dan in 1990.

Deze suikerhoudende dranken, zoals frisdrank, energiedrankjes en sappen, zitten vol met toegevoegde suikers. En het consumeren van drank waar veel suikers in zitten heeft een aantoonbaar negatief effect op het menselijk lichaam.

 Je lichaam herkent lege calorieën uit dranken niet op dezelfde manier als calorieën uit voedsel. Een glas cola geeft je ook geen vol gevoel, waardoor je dit ook niet gaat compenseren door minder te eten (bron).

De resultaten uit een grootschalig onderzoek uit 2019 onderschrijven dat het drinken van suikerhoudende drank het risico op kanker kan verhogen. De studie bevatte de gegevens van meer dan 101.000 gezonde Franse volwassenen met een gemiddelde leeftijd van 42 jaar. Er werd een onderscheid gemaakt tussen suikerrijke dranken en kunstmatig gezoete dranken, zoals light frisdrank en suikervrije siropen.

Het onderzoek laat zien dat de consumptie van suikerhoudende dranken het risico op kanker en borstkanker aanzienlijk verhoogt. De consumptie van kunstmatig gezoete drank ging niet gepaard met een verhoogd risico op kanker.

En nu wil jij misschien weten op welke manier suikerhoudende dranken het risico op kanker verhoogt? De reden is simpel: de consumptie van toegevoegd suiker zorgt voor een verhoogd risico op overgewicht, wat op zijn beurt weer kan leiden tot allerlei soorten kanker, zoals alvleesklierkanker, darmkanker, baarmoederkanker, leverkanker, borstkanker, slokdarmkanker, enzovoorts (bron).

Suikerhoudende dranken lijken zelfs de toename van gevaarlijk buikvet (visceraal vet) te bevorderen. Kun je dan beter kunstmatig gezoete dranken drinken in plaats van suikerhoudende dranken? Zoals ik eerder schreef zijn kunstmatige zoetstoffen geen goed alternatief. Gewoon water drinken is de beste manier om goed gehydrateerd te blijven. Het bevat geen calorieën of suiker en is om vele redenen gezond.

Gevaar #2: te veel suiker eten maakt je dik 

Iedere dag te veel suiker eten is een van de ergste dingen die je kunt doen voor je gezondheid. Het gevaar komt vooral van toegevoegde suikers in bewerkte voedingsproducten.

In fruit en groenten zit weliswaar van nature ook suiker, maar deze fruitsuikers hebben minder effect op je bloedsuikerspiegel. Ook bevat fruit en groenten de nodige vitamines, mineralen en vezels.

Toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten bevatten veel fructose, wat de lever kan overbelasten. Ook kan te veel fructose de werking van het hormoon leptine tegengaan. Leptine is een belangrijk hormoon dat de eetlust reguleert en je lichaam op tijd vertelt om te stoppen met eten (bron).

Anders gezegd, suikerhoudende dranken wakkeren hongergevoelens (cravings of hongerklop), waardoor je al snel geneigd bent om te overeten. Meer calorieën binnenkrijgen dan je verbrandt leidt op den duur tot gewichtstoename.

Ook kan veel suikerhoudende dranken drinken leiden tot ophoping van visceraal vet, oftewel orgaanvet. Dit is het meest schadelijke vet dat je in je lichaam kan hebben en verhoogt de kans op diabetes type 2 en hartaandoeningen (bron).

Gevaar 3: te veel suiker verhoogt het risico op hart- en vaatziekten

Voor lange tijd werd verzadigd vet als de grootste boosdoener gezien voor de toename in hart- en vaatziekten in de Westerse wereld.

De wetenschap komt daar nu langzaam van terug want er is steeds meer bewijs dat toegevoegde suikers een van de belangrijke oorzaken van hart- en vaatziekten zijn.

Als je meer dan 10% van je dagelijkse caloriebehoefte uit suikers haalt, loop je 30% kans meer het risico om te overlijden door hartaandoeningen. Loopt dit op tot meer dan 25% van je dagelijkse caloriebehoefte? Dan verdrievoudigd het risico (bron)! Dit verband blijft bestaan naarmate de inname van suiker toeneemt: een verhoogde suikerinname leidt tot meer kans op hartaandoeningen.

 

Het is dan ook niet verrassend dat veel observationele studies, sterke statistische verbanden vinden tussen overmatig suikergebruik en het risico op hartziekten (bron, bron).

 

Nog meer negatieve gezondheidseffecten van suiker op je lichaam:

  • Te veel suiker eten kan leiden tot ernstige leveraandoeningen en het metabool syndroom.
  • Te veel suiker kan leiden tot insulineresistentie, wat op zijn beurt het risico op diabetes type 2 verhoogt.
  • Veel suiker eten kan zorgen voor ontstekingen. Deze ontstekingen kunnen het risico op kanker en andere ziekten verhogen.

8 populairste suikervervangers en gezonde alternatieven

Nu je weet wat de gevaren van suiker zijn denk je er misschien aan om te minderen of te stoppen met het eten van suikerrijke voedingsproducten.

En in jouw streven naar minder suiker ben je waarschijnlijk op zoek naar natuurlijke suikervervangers en de gezondste alternatieven.

Er zijn een aantal kunstmatige en natuurlijke zoetstoffen die je als alternatief kunt gebruiken, maar de meeste opties zijn niet per se gezond.

Ik heb het dan over:

  • Aspartaam
  • Sacharine
  • Sucralose

Er zijn een aantal problemen met kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam en sucralose. Ze zijn niet zo onschuldig al je misschien denkt. Deze zoetstoffen hebben mogelijk een negatief effect op je eetlust (al is meer onderzoek nodig) en ook de langetermijneffecten zijn onbekend.

Kunstmatige zoetstoffen kunnen ook gezonde darmbacteriën aantasten (bron). Dit kan op zijn beurt leiden tot problemen in het spijsverteringskanaal en zelfs negatief effect hebben op je immuunsysteem.

Natuurlijke alternatieven voor suiker

Hoe zit het dan met de natuurlijke zoetstoffen?

Een logische keuze en de meest verantwoorde en natuurlijke zoetstof die de insulinespiegel niet laat stijgen is… Stevia!

Stevia is een natuurlijke stof die wordt gewonnen uit de bladeren van een plant genaamd Stevia rebaudiana. Deze plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, waar Stevia al honderden jaren door de inheemse bevolking werd gebruikt.

Maar Stevia werd pas écht populair toen twee Franse chemici twee stoffen konden isoleren waardoor Stevia zoet smaakt. Dit componenten zorgde ervoor dat Stevia tot wel 200-300 keer zo zoet smaakt als suiker (bron).

Stevia heeft een zeer onderscheidende smaak omdat het tegelijkertijd extreem zoet is en een bittere nasmaak achterlaat. Het smaakt dus heel anders dan suiker. Ik zou de smaak van Stevia nog het beste vergelijken met de smaak van zoethout! 

Als je de bittere smaak van Stevia niet lekker vindt, probeer dan eens verschillende merken uit te proberen. Je zult merken dat er variatie zit aan smaak tussen de verschillende merken.

Is Stevia een veilige en gezonde keuze?

Suiker kan je bloedsuikerspiegel doen stijgen. Hoe minder suiker je eet (en dan met name bewerkte voeding met suiker en geraffineerde koolhydraten), des te stabieler je bloedsuikerspiegel zal zijn.

Meerdere onderzoeken (zowel dierenstudies als studies onder mensen) hebben aangetoond dat Stevia kan helpen de bloeddruk te verlagen (bron, bron).

Er zijn onderzoeken die erop wijzen dat stevia ontstekingen kan verminderen. Dit kan de progressie van veel chronische ziekten helpen vertragen of voorkomen en kan het verouderingsproces helpen tegengaan (bron).

Stevia is door wetenschappers de afgelopen jaren uitgebreid bestudeerd. Er lijken nadelige gezondheidseffecten zijn bij mensen. Dat maakt Stevia een veilig en natuurlijk alternatief voor suiker.

Stevia levert ook geen energie (calorieën), dus het is een effectieve manier om voedsel en dranken zoeter te maken zonder bang te hoeven zijn voor gewichtstoename. Dat maakt het een van de beste natuurlijke alternatieven voor suiker.

Wil je Stevia kopen? Let er dan op dat je pure Stevia koopt zonder toevoegingen, zoals: aspartaam, sucralose, maltodextrine of erythritol.

Veel Stevia producten bevatten deze toevoegingen. Kijk daarom altijd even naar de ingrediëntenlijst op de verpakking.

En hoe zit het met de andere natuurlijke zoetstoffen?

Dit zijn de populairste vervangers:

  • Yacon siroop
  • Xylitol
  •  Erythritol
  • Agavesiroop
  • Honing
  • Ahornsiroop
  •  Palmsuiker
  • Diksap

Natuurlijke alternatieven zoals honing, ahornsiroop en palmsuiker bevatten minder fructose en iets meer voedingsstoffen, maar voor je lever is het onderscheid minimaal. Dus het eten van grote hoeveelheden van deze natuurlijke alternatieven veroorzaakt vergelijkbare gezondheidsproblemen als toegevoegd suiker.

Kies dan beter voor natuurlijke zoetstoffen, zoals yacon siroop, xylitol of erythritol. Deze zijn allemaal vrij onschadelijk en een gezonder alternatief. Dus hoewel Stevia mijn persoonlijke voorkeur heeft, kun je ook voor deze 3 kiezen als de smaak van Stevia je niet bevalt.

Het verruilen van suiker voor stevia kan enige tijd en moeite kosten. Maar uiteindelijk zul je merken dat je ook kunt genieten van eten en drinken met verschillende vervangingen en alternatieven voor suiker.

Video: Zoetstoffen – Gevaarlijk of Gezond?!

 

Verbrand snel overtollig buikvet met HappyHealthy Premium

De meeste diëten zijn incompleet, focussen zich op een beperkt aantal van de belangrijke elementen en pakken jouw doel niet bij de kern aan.

Met wekelijkse video’s, heerlijke recepten, weekmenu’s, apps en meer exclusieve tools leer jij binnen no-time een gezonde en leuke leefstijl te hebben waarmee jij jouw streefgewicht zal bereiken.

Het is belangrijk voor ons om ervoor te zorgen dat je een leefstijl aanleert waardoor je niet terugvalt in oude gewoonten.

Dus geen jojo-effect en geen honger lijden maar voorgoed afrekenen met overtollig buikvet.

Je kan HappyHealthy Premium op dit moment een maand lang voor één euro uitproberen.

Klik op de volgende link:

Neem direct een kijkje op de informatiepagina en leer hoe jij binnenkort jouw streefgewicht kan bereiken

8 reacties op dit artikel

  • Duidelijk rijtje!

    Zijn agavesiroop en agavenectar niet van een andere bron? waardoor het eigenlijk geen echte suiker is, maar een gezondere variant?

    Groet,
    J

    Jonathan
    • Het komt uit een chemisch proces van filtering en bewerking. Hierdoor verliest het zo’n beetje alle voedingsstoffen en heb je eigenlijk zoiets als fructose.

      Qua gezondheid maakt het dus niet zoveel uit of je dit eet of puur suiker.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Afschuwelijk al dat manipulatie en bedrog in de voedingsindustrie.

    Tamara
  • En wat is het effect van kokosbloesem suiker?

    Sjaak
    • Kokosbloesemsuiker wordt gemaakt van de nectar van biologische kokosbloesem.

      In de natuurlijke vorm, dus ongeraffineerd/bewerkt, is dat prima, maar in producten zit vaak de geraffineerde versie en die is dan gestript van alle voedingsstoffen.

      Een product dat suiker bevat zoals honing is meer aan te raden, want daar zitten ook voedingsstoffen in.

      Maar in verpakkingen zijn de toegevoegde suikers en schuilnamen van suikers leeggeroofd van voedingsstoffen dus het is geen toevoeging op je gezondheid.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
  • Hoewel ik veel namen voor Suiker ken kwam ik er toch een aantal tegen die voor mij nieuw zijn. Dus weer iets bij geleerd.

    Zelf gebruiken we in ons gezin alleen de Maple siroop Klasse C (volgens het Etiket on-geraffineerd) , Honing direct van de Imker en Stevia als zoetmiddel. .

    Hoe zit het dan met deze 3 ‘suikerproducten’?

    Hoor graag uw reactie.

    Groet, Marjo
    PS. Trouwens goed boek je receptenbijbel ben er erg blij mee

    Marjo
  • Hallo Marjo,
    Zover ik weet is honing voornamelijk suiker en dus niet echt gezond. Met name buitenlandse honing is zodanig bewerkt dat alle belangrijke vitamines, mineralen en enzymen eruit zijn gefilterd. Zoals Oscar ook zegt. Wat overblijft is suiker en lege calorieën.
    Volgens mij is de enige ‘gezonde’ zoetstof Stevia, dat laat niet de insuline stijgen. Ik gebruik zelf de pure stevia die te koop is bij natuurwinkels.

    Loekie 23
    • Beste mensen,

      Ik ben heel benieuwd of ieman stevia ook gebruikt ? En welk merk het beste is. Er zijn zoveel verschillende soorten en merken. Ik lees en zoek me suf.
      Wilde het over de zelf gemaakte popcorn gooien. Nu heb ik daar Italiaanse strooikaas over heen gedaan. Maar voor de afwisseling wilde ik stevia uitproberen.

      Gr. Annemieke

      Annemieke

Plaats een reactie

Doe de GRATIS afslank quiz en meet je ‘Afslank IQ’

Doe binnen 5 minuten mijn quiz en zie direct jouw afslank IQ score inclusief goede antwoorden.

Doe de quiz

Over HappyHealthy

Drs. Oscar Helm Afslankcoach, voedingsdeskundige, dieetpsycholoog en orthomoleculair therapeut

Hoi, ik ben drs. Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Keto Dieet: Uitleg, Voedingsschema, 9 Recepten en 4 Gevaren

Wat is het ketogeen dieet en waarom val je er zoveel van af? Is het keto dieet gevaarlijk? Lees hier...

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fatale Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 FATALE ...

25 Gouden Tips voor Snel Afvallen (zonder onzin hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 25 gouden tips om snel gewicht te verliezen zonder een waardeloos d...

HappyHealthy op Facebook!