850

7 Gevolgen van Toegevoegde Suiker + 6 Soorten Uitgelegd

Suiker is een natuurlijk ingrediënt dat al duizenden jaren deel uitmaakt van ons dieet.

Suikers komen van nature voor in voedingsmiddelen (zoals fruit, groenten en melk), terwijl geraffineerde suiker wordt gefabriceerd en bewust wordt toegevoegd aan voedingsmiddelen. Hierdoor krijgen steeds meer mensen teveel suiker binnen.

Suikers zijn koolhydraten die energie leveren aan het lichaam. De meest voorkomende suiker in het lichaam is glucose, die je hersenen, hoofdorganen en spieren nodig hebben om goed te functioneren.

Het lichaam maakt geen onderscheid tussen de verschillende soorten suiker en breekt ze op precies dezelfde manier af.

Wat je in dit artikel gaat ontdekken is onder andere:

  • De belangrijkste functionele eigenschappen van suiker in voedingsmiddelen
  • De gezondheidseffecten van suiker op je lichaam
  • Hoeveel gram suiker door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maximaal wordt aangeraden om per dag te eten
  • 6 praktische tips die je kunnen helpen met het minderen van suiker
  • En nog veel en veel meer…

Inhoudsopgave

Wat is suiker?

Suiker is een koolhydraat dat van nature voorkomt in planten, maar voofral wordt gewonnen uit suikerriet en suikerbieten. Het wordt gebruikt om eten en drinken zoet te laten smaken. Suiker is ook de algemene term voor alle disachariden en monosachariden.

Eet een theelepeltje suiker en je herkent onmiddellijk die intens zoete smaak in je mond. Het is dat zoete witte poeder dat onlosmakelijk verbonden is met bijna alles wat we eten.

Bij iedere verjaardag of feestdag worden we er in grote hoeveelheden mee geconfronteerd.

Er zijn verschillende soorten suiker afgeleid van verschillende bronnen.

3 soorten suiker op eetlepels uitgelicht

Sommige voedingsmiddelen bevatten eenvoudige suikers. Eenvoudige suikers hoeven tijdens de spijsvertering niet verder te worden afgebroken. Eenvoudige suikers worden monosacchariden genoemd en omvatten glucose (ook bekend als dextrose), fructose en galactose.

Glucose en galactose worden gemakkelijk opgenomen, maar sommige mensen hebben moeite met het opnemen van fructose als dit niet gepaard gaat met glucose of galactose.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

Start keto test

 

Sucrose

Sucrose, in de volksmond tafelsuiker of kristalsuiker genoemd, is een disacharide van glucose en fructose. Andere disachariden omvatten maltose uit gemoute granen en lactose uit melk. Langere ketens van suikers worden oligosachariden of polysachariden genoemd.

Sommige andere chemische stoffen, zoals glycerol, kunnen ook een zoete smaak hebben, maar zijn niet geclassificeerd als suikers.

Samenvattend: We kunnen suiker grofweg indelen in natuurlijke suikers (van nature voorkomende suiker zoals lactose in melk) en geraffineerde suikers, waaronder tafelsuiker (sucrose) en geconcentreerde bronnen van vruchtensap.

Vrijwel alle vezels, vitaminen en mineralen zijn verwijderd uit geraffineerde suikers. Het eten van te veel geraffineerde koolhydraten en toegevoegde suikers kan op den duur leiden tot overgewicht en andere gezondheidsproblemen.

Wat is de functie van suiker in voedingsmiddelen?

Suiker heeft een aantal eigenschappen die op unieke wijze bijdragen aan het uiterlijk, textuur en de houdbaarheid van voedsel.

Om die reden is het een belangrijk ingrediënt in zowel het voedsel dat we thuis maken als voorgefabriceerd voedsel in de supermarkt.

Behalve het geven van zoetkracht heeft suiker namelijk nog veel meer functionele rollen in ons voedsel.

Zonder suiker zou bijvoorbeeld jam snel bederven en brood zijn versheid verliezen en uitdrogen. Al deze functionele eigenschappen van suiker zijn niet altijd goed bekend en worden soms zelfs vergeten.

De belangrijkste functionele eigenschappen van suiker staan hieronder (bron):

Verbetering van de maak

Zoetheid verbetert de smaak van veel voedingsmiddelen. Naast zoetheid zijn er nog drie andere basissmaken: zout, zuur en bitter. De zoetheid van suiker wordt vaak gebruikt om de basissmaken in balans te brengen en te verbeteren.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Vulmiddel en structuur

Suiker draagt bij aan de textuur en kleur van voedsel, zoals in meringue en koekjes. Dit zorgt veel een belangrijke rol in de meeste baktoepassingen. Suiker voorkomt ook dat gebakken goederen droog of oud worden en behoudt de kleur van bevroren fruit en gelei.

Karamellisatie

Karamellisatie is van belang voor de vorming van kleur in verschillende voedingsproducten en kan niet gebeuren zonder de toevoeging van suiker.

Dit proces treedt op wanneer suiker tot een bepaalde temperatuur wordt verhit (bron). Het wordt gebruikt in een breed scala van producten, waaronder sauzen, snoep, brood, jam en dessertwijn.

Conserverende werking

Van suiker kan worden gezegd dat het een conserverende werking heeft, al wordt suiker niet tot de conserveermiddelen gerekend. Suiker helpt bij het voorkomen of vertragen van de groei van bacteriën, schimmels en gist in conserven in blik en glas.

Fermentatie

Fermentatie is een proces waarbij micro-organismen in afwezigheid van zuurstof energie genereren door het oxideren van koolhydraten, zoals suiker.

Suiker helpt bij de vergisting van veel voorkomende voedsel- en drankproducten, waaronder yoghurt, azijn, zure room, wijn, bier, brood, kaas en zuurkool.

De verschillende soorten suikernamen

Het is verrassend hoeveel voedingsmiddelen niet op hun verpakking het woord suiker hebben staan.

Betekent dit dat er geen toegevoegde suikers voorkomen in het voedingsproduct?

Helaas niet. De reden hiervoor is dat voedingsmiddelen vaak verborgen suikers bevatten die onder alternatieve namen (schuilnamen van suiker) op het etiket staan vermeld.

Pas als we ons realiseren in hoeveel voedingsmiddelen suikers zijn toegevoegd, kunnen we ons best doen om ze te vermijden.

In de supermarkt worden we volop verleid met suiker. Aan meer dan de helft (56%) van de voedselproducten in de supermarkt is suiker toegevoegd, zo blijkt uit een steekproef van Foodwatch onder 651 producten van de grootste supermarktketens in Nederland (bron).

Het zit in de voedingsmiddelen die we onze kinderen geven als versnapering. Sterker nog, we gebruiken het zelfs als beloning voor goed gedrag. Kinderen hebben over het algemeen een zoetere smaak dan volwassenen, wat de drang naar iets lekkers zoets alleen maar sterker maakt (bron).

Om je te helpen deze verborgen suikers te ontdekken en te vermijden heb ik een uitgebreid artikel geschreven waarin ik alle suiker schuilnamen op een rijtje voor je heb gezet.

Hoe neemt het lichaam suiker op?

Wanneer we suiker eten, breken enzymen in de dunne darm het af in glucose. Deze glucose komt vervolgens vrij in de bloedbaan, waar het wordt getransporteerd naar weefselcellen in onze spieren en organen. Daar wordt het omgezet in energie.

Bètacellen in de alvleesklier houden voortdurend de hoeveelheid glucose in de bloedbaan in de gaten en geven vrij insuline vrij om dit te beheersen.

Teveel glucose en je lichaam zendt een noodsignaal uit aan je alvleesklier om insuline te produceren. Insuline zorgt ervoor dat lichaamscellen glucose uit het bloed gaan opnemen.

Dit betekent dat als je meer suiker binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft, het kan worden bewaard voor later om de bloedsuikerspiegel constant te houden.

Als je lichaam stopt met het produceren van voldoende insuline of als je cellen er resistent tegen worden (insulineresistentie), kan dit diabetes (suikerziekte) tot gevolg hebben, waardoor je bloedsuikerspiegel tot een gevaarlijk niveau stijgt.

Het hebben van te weinig glucose is ook niet goed omdat je de biologische processen in je lichaam dan van energie berooft.

Hoeveel suiker mag je per dag eten?

lepel uit potje met witte suiker

Het is moeilijk om suiker op te geven als je er eenmaal aan gewend bent.

Als je iedere dag zoetigheden naar binnen werkt, dan is het nog een hele uitdaging om daarmee te stoppen. Daarnaast heeft suiker enkele unieke eigenschappen die het moeilijk maken om de zin in zoet te onderdrukken.

Dat het eten van veel toegevoegde suikers ongezond voor je is mag onderhand wel duidelijk zijn. Maar hoeveel suiker is teveel? Bestaat er een ‘veilige hoeveelheid suiker’ die je per dag kunt eten?

Kan een dagelijks een beetje suiker eten geen kwaad of moet je het zoveel mogelijk vermijden?

Natuurlijk kun je dagelijks wel iets van suiker eten. 

Helemaal suiker vermijden is ook niet mogelijk. Het komt van nature voor in onder andere fruit en groenten. Dat vermijden zou ongezond zijn.

Maak in ieder geval altijd onderscheid tussen natuurlijke suikers en toegevoegde suikers. Het consumeren van toegevoegde suikers, welke aan voedingsmiddelen worden toegevoegd, wil je zoveel mogelijk beperken.

Wanneer afvallen en je gezondheid verbeteren je belangrijkste doel is, dan is het verstandig om geen bewerkte voedingsmiddelen meer te eten die toegevoegde suikers bevatten.

Video: Hoeveel SUIKERKLONTJES zitten in je favoriete producten?!

7 tips om minder suiker te eten

Het voornemen om te minderen met suiker is een goed begin, maar voorgoed minderen met suiker vereist toewijding en doorzettingsvermogen.

Er is helaas geen gemakkelijke manier om suiker op te geven. Suikervrij eten bestaat niet. Maar het kan wel wat minder.

Oncontroleerbare sterke drang om zoet voedsel te eten, ondanks het niet willen is een groot waarschuwingsbord!

Leefstijlfactoren zoals beweging, slaap en stress spelen allemaal een belangrijke rol in je gezondheid. Ze kunnen ook een grote invloed hebben op de voedselkeuzes die je maakt.

Daarom heb ik hier enkele praktische tips die je kunnen helpen met het minderen van suiker:

Tip #1: Begin met eenvoudige veranderingen

Wil je minderen met suiker? Begin langzaam en leer hoe je veranderingen kunt doorvoeren in je voedingspatroon door simpelweg toegevoegde suikers en bewerkte koolhydraten te vermijden.

Streef naar verbetering, niet naar perfectie. Dat laatste kan leiden tot een ongezonde voedingsstoornis.

Tip #2: Vermijd suikerrijke voedingsmiddelen

De volgende keer dat je naar de supermarkt gaat, controleer dan de etiketten zorgvuldig en koop niets dat veel toegevoegde suikers bevat. Ga voor voedingsmiddelen met zo min geraffineerde suikers.

Tip #3: Ga voor gezonde en voedzame voeding

Eet met name voedzame voedingsmiddelen met voldoende voedingstoffen die je een verzadigd gevoel geven.

Blijf weg van de snackautomaat maar kies voor gezonde tussendoortjes op het werk.

Groenten en fruit bevatten van nature voorkomende suikers. Ze zijn echter geen probleem, omdat ze de bloedsuikerspiegel niet op dezelfde manier beïnvloeden als toegevoegde suikers.

Tip #4: Wees niet bang voor gezonde vetten

Een hoge suikerinname stimuleert de eetlust.

gekoppeld aan verhoogde eetlust en gewichtstoename. Het is aangetoond dat het eten van meer eiwitten en vetten het tegenovergestelde effect heeft, waardoor je minder trek in eten hebt.

Voor veel mensen helpt het eten van voldoende gezonde vetten en eiwitten om hun drang naar zoetigheid te verminderen (bron).

Het is bewezen dat eiwitten en vetten veel doen voor je verzadiging. Als je je verzadigd voelt, heb je minder snel zin onbedwingbare trek in zoetigheden. Uit een studie blijkt zelfs dat het verhogen van je eiwitten in je dieet met 25% het hongergevoel met 60% vermindert (bron).

Om de onbedwingbare trek in suiker in te dammen, moet je meer eiwitten en vetrijk voedsel in huis halen, zoals vlees, vis, eieren, volle zuivelproducten, avocado’s en noten.

Tip #5: Kook vaker voor jezelf

Ouderwets lekker gezellig koken voor jezelf en/of de familie wordt steeds minder gedaan. In de jaren zestig werden vrijwel al onze maaltijden in huis bereid. De afgelopen decennia doen we dat veel minder.

Buiten de deur eten heeft als nadeel dat we geen zeggenschap hebben in de ingrediënten die in de keuken worden gebruikt. Als we thuis koken bepalen we zelf of en hoeveel suiker we toevoegen. In een restaurant weten we dat niet.

Thuis koken en zelf beslissen wat voor avondeten je gaat maken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn: vraag waar je partner zin in heeft. Of neem om de beurt de verantwoordelijkheid over het avondeten als de situatie dit toelaat.

Tip #6: Slaap voldoende

Deze tip klinkt misschien wat vreemd voor dit artikel over suiker, maar voldoende slaap is erg belangrijk om gezonde keuzes te maken en suikerrijke voedingsmiddelen te vermijden.

Probeer te zorgen voor minimaal 7 uur slaap per nacht. Studies laten zien dat slaapgebrek voor een hormonale onbalans zorgt. Met andere woorden, des minder je slaapt des te groter de kans dat je lichaam verlangt naar zoetigheid (bron, bron).

Wat zijn de gezondheidseffecten van suiker?

Vaak nemen mensen een rigoureuze beslissing om te minderen met (toegevoegde) suiker als ze gezondheidsproblemen krijgen.

Wanneer ze echter de hoeveelheid voedingsproducten zien die toegevoegde suikers bevatten, voelen ze zich overweldigd en verdwijnt de motivatie vaak als sneeuw voor de zon.

Het is algemeen bekend dat suiker gewichtstoename en diabetes kan veroorzaken. Maar de werkelijke omvang van de schade die suiker veroorzaakt is minder bekend.

Dus, wat voor wat meer motivatie om te minderen met suiker, laten we eens kijken welke gezondheidsproblemen overmatig suikerverbruik kan veroorzaken:

Wat doet suiker eten met je hart?

Voor lange tijd hebben artsen verzadigd vet de schuld gegeven voor de toename in hart- en vaatziekten.

Maar er komt steeds meer bewijs op tafel dat toegevoegd suiker (en dus niet alleen vet) een van de belangrijkste oorzaken is van hart- en vaatziekten.

Een onderzoek uit 2013 toonde aan dat suiker het pompmechanisme van je hart daadwerkelijk kan beïnvloeden en het risico op hartfalen verhoogt (bron).

Ook blijkt dat mensen die meer dan 10% van hun dagelijkse caloriebehoefte uit toegevoegde suikers halen, een 30% hoger risico lopen overlijden door hartaandoeningen.

Mensen die meer dan 25% van hun calorieën uit toegevoegde suikers halen, verdrievoudigen het risico (bron). Dit verband blijft bestaan naarmate de inname van suiker toeneemt: een verhoogde suikerinname leidt tot een hoger risico op hartaandoeningen.

Het is dan ook niet verrassend dat veel observationele studies sterke statistische verbanden vinden tussen overmatig suikergebruik en het risico op hartziekten (bronbron).

Wat doet suiker eten met je gewicht?

Waarschijnlijk weet je al dat te veel calorieën eten –  uit welke bron dan ook – zal leiden tot vetopslag als ze niet worden verbrand.

Maar weet je ook dat snelle suikers veel sneller leiden tot overgewicht?

Een overmatig suikergebruik verhoogt de bloedsuikerspiegel, levert stress op voor de lever en verslecht de stofwisseling in je lichaam.

Een hoge bloedsuikerspiegel is met geraffineerde suiker (met name in vloeibare versie) onvermijdelijk. Als je dus bijvoorbeeld frisdrank drinkt dan zal je bloedsuikerspiegel sneller stijgen dan wanneer je een stukje volkeren brood eet.

Als gevolg daarvan kunnen geraffineerde suikers een rol spelen bij het ontstaan van gewichtstoename en overgewicht. Hoe meer je in gewicht aankomt, des te minder gevoelig wordt je lichaam voor insuline.

Risicofactoren

Een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel en insulinespiegel zijn risicofactoren voor bijna elke chronische ziekte.

Abnormaal hoge bloedsuikerwaarden staan in verband met een verhoogd risico op Alzheimer, verschillende soorten kanker, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten (bron, bron).

Bovendien tonen recente onderzoeken aan dat vervanging van verzadigd vet in de voeding door geraffineerde koolhydraten leidt tot nadelige gezondheidseffecten (bron, bron)

De meeste suikerrijke producten bevatten nauwelijks voedingsstoffen en voedingsvezels. Vezels vertragen de vertering en opname van suiker en zorgen voor dat het bloedsuikergehalte stabiel blijft (bron).

Dat overmatig suikergebruik en overgewicht verband met elkaar hebben zien we duidelijk terug bij kinderen. Van Nederlandse kinderen van 4 tot en met 17 jaar oud had bijna 14% in 2016 overgewicht, waarvan bijna 3% obesitas (bron).

Veel zwaarlijvige kinderen hebben vetophoping rondom de buik. Een oorzaak van dit gezondheidsprobleem kan de toename zijn van dranken die met fructose zijn beladen.

Een studie uit 2010 bij kinderen wees uit dat overmatige fructose-inname (geen glucose-inname) ervoor zorgde dat viscerale vetcellen volwassen werden – wat het stadium vormde voor een grote buik en een nog groter toekomstig risico op hartziekten en diabetes type 2 (bron).

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen voor het kwijtraken van lichaamsgewicht, is aanzienlijk te verminderen met suikerconsumptie.

Wat doet suiker eten met je lever?

Geraffineerde suikers bevatten veel fructose, wat de lever kan overbelasten.

Voordat suiker uit het spijsverteringskanaal de bloedbaan binnenkomt, wordt het afgebroken in twee eenvoudige suikers: glucose en fructose.

Glucose is te vinden in elke levende cel op aarde. We halen het uit voedsel, maar ons lichaam maakt het ook zelf aan.

Fructose is anders, ons lichaam produceert het niet uit zichzelf. De lever moet fructose omzetten in glucose om het te gebruiken als energie.

Een klein beetje fructose (zoals van fruit) kan geen kwaad. In dit geval wordt de fructose omgezet in glycogeen en opgeslagen in de lever totdat we het nodig hebben.

De opslag van glycogeen in de lever is echter beperkt. Als de lever vol zit met glycogeen dan overbelast het de lever en wordt fructose omgezet in vet (bron).

Wanneer herhaaldelijk grote hoeveelheden suiker worden gegeten, kan dit leiden tot vervetting van de lever en andere ernstige gezondheidsproblemen (bron).

Verschillende studies tonen aan dat mensen met leververvetting tot 2-3 keer zoveel fructose consumeren als de gemiddelde persoon (bronbron).

Het verschilt weliswaar per persoon in hoeverre dit leidt tot gezondheidsrisico’s. Mensen die gezond en actief zijn kunnen meer suiker verdragen dan mensen die inactief zijn en een ongezond, calorierijk voedingspatroon volgen.

Maar ook als je geen last hebt van overgewicht, dan kan fructose gevaarlijk zijn voor je lever.

Een studie uit 2013 wees uit dat apen leverschade opliepen door fructose, ook al waren ze op normaal gewicht en aten ze geen extra calorieën (bron).

Wat doet suiker eten met je tanden?

kind met rotte tanden

De tandarts hamert er bij ieder bezoekje weer op: eet niet teveel suikerrijke producten want suiker is slecht voor je gebit.

En dit advies wordt gegeven met een goede reden: suiker is slecht voor de tanden omdat het een voedingsbron is voor schadelijke bacteriën in de mond (bron).

Suiker bevat veel lege calorieën, zonder essentiële voedingsstoffen. Suiker veroorzaakt tandbederf doordat het gemakkelijk verteerbare energie levert.

Het stimuleren van speekselproductie kan helpen om je tanden gezond te houden. Speeksel wast op natuurlijke wijze je tanden.

Het kauwen van suikervrije kauwgom en het opnemen van vezelachtige groenten en fruit in je dieet zijn goede manieren om meer speeksel te produceren.

Kaas, yoghurt en andere zuivelproducten bevatten ook calcium en fosfaten om de tanden te versterken, en zijn veel betere keuzes voor tussendoortjes dan suikerachtige of zetmeelhoudende lekkernijen.

Bovendien bevatten groene en zwarte theesoorten stoffen die helpen om schadelijke orale bacteriën te onderdrukken.

Dus zelf iets simpels als het drinken van een paar kopjes thee per dag kan je helpen om een gezond evenwicht in je mond te behouden.

Wat doet suiker eten met je lichaam?

een kind met overgewicht

Wat we iedere dag eten kan onze gezondheid in de toekomst enorm beïnvloeden, zelfs als we onze eetgewoonten verbeteren.

Een dieet met veel suiker veroorzaakt tal van gezondheidsproblemen die je levensverwachting met enkele jaren verkorten. De boosdoeners zijn overgewicht, diabetes, en hartziekten.

Toegevoegde suikers in bewerkte voedingsproducten zijn de grote boosdoener.

Professor Cynthia Kenyon, Amerikaanse moleculair bioloog en geprezen om haar onderzoek naar veroudering, heeft ontdekt dat koolhydraten (waar suikers onder vallen) direct invloed hebben op de genen die het verouderingsproces en de levensduur bepalen.

In een interview met de Universiteit van Californie San Francisco (UCSF) zegt professor Cynthia Kenyon: “Ik denk dat een koolhydraatrijk dieet (dat veel insuline aanmaakt) niet goed voor je is (bron). “

Om het risico op welvaartsziekten en vroegtijdig overlijden te verkleinen is het belangrijk dat je minder suikers binnen krijgt. De eenvoudigste manier om dit te doen is door bewerkte voedingsmiddelen en gezoete dranken te vermijden.

Het probleem is dat suiker meer dan 60 verschillende schuilnamen heeft, dus de meeste mensen zijn zich niet eens bewust van hoeveel suiker ze dagelijks eten.

Een studie uit 2013 concludeerde dat wereldwijd 180.000 sterfgevallen kunnen worden toegeschreven aan de consumptie van suikerrijke dranken. Het aantal mensen dat jaarlijks overlijdt is het gevolg van chronische ziekten, diabetes, hartaandoeningen en kanker door overmatig suikergebruik (bron).

Wat doet suiker eten met je huid?

jonge vrouw kijkt in de spiegel naar puistjes op haar gezicht

Denk je dat toegevoegde suikers geen effect hebben op je huid? Dan moet ik je helaas teleurstellen.

Onderzoekers hebben in de loop van de jaren ontdekt dat te veel suiker in de bloedbaan een proces kan versnellen dat ‘glycatie‘ heet en dat op zijn beurt de huid veroudert.

Als je voedsel eet dan splitst het lichaam koolhydraten op in suikers zoals glucose en fructose. Deze suikers worden gebruikt om je lichaam van energie te voorzien.

Wanneer we te veel suiker consumeren dan kan het zijn dat deze suikers op een abnormale manier reageren met eiwitten en vetten. Ze produceren dan schadelijke moleculen die ook wel Advanced Glycation End Products (AGEs) worden genoemd. Dit proces noemen we glycatie.

Hoe meer AGE’s we in ons lichaam hebben, des te sneller we oud worden. AGE’s spelen ook een rol bij het ontstaan van diabetes, chronisch nierfalen, atherosclerose en de ziekte van Alzheimer (bron).

Wat doet suiker met ontstekingen?

man voelt met handen aan ontstoken knie

Onderzoekers denken dat het constant verhogen van insulinewaarden (als gevolg van overmatig suiker eten en drinken)  kan bijdragen tot chronische ontstekingen (bron).

Bij ontstekingen ontstaan vrije radicalen. Vrije radicalen zoeken stabiliteit door elektronen van andere stabiele moleculen te stelen, waardoor een kettingreactie kan ontstaan van vrije radicalen die schade toebrengen aan lichaamscellen, eiwitten en DNA.

Het immuunsysteem speelt een belangrijke rol bij een goede gezondheid. Het risico op infecties, ontstekingen en zelfs kanker neemt toe naarmate ons immuunsysteem zwakker en zwakker wordt door veroudering en andere processen.

Iedere seconde van ons leven worden onze cellen aangevallen door deeltjes die we vrije radicalen noemen. Normaal gesproken beschermen antioxidanten ons tegen vrije radicalen en wordt de schade die is veroorzaakt door vrije radicalen gerepareerd zonder veel gevolgen.

Een teveel aan vrije radicalen in het lichaam kan het risico op verschillende ziekten vergroten, waaronder kanker.

Hoe zit dat met natuurlijke suikers?

stapel suikerbieten buiten op boerenerf

Hebben natuurlijke suikers (zoals honing, rietsuiker, palmsuiker, kokosbloemsuiker, ahornsiroop of agavesiroop) een minder slecht effect op het lichaam?

Om die vraag te beantwoorden moeten we eerst even duidelijk hebben wat natuurlijke suikers precies zijn.

Natuurlijke suikers (fruitsuikers) zijn suikers die van nature voorkomen in voorkomen in voedingsmiddelen.

Zo is lactose een natuurlijke melksuiker en is fructose een suiker die voorkomt in fruit. Andere soorten natuurlijke suikers zijn: ahornsiroop, agavesiroop, honing, kokosbloesemsuiker, etc.

Geraffineerde (toegevoegde) suiker is het resultaat van een zuiveringsproces waarbij het sap uit suikerbieten wordt ontdaan van alle vitaminen en mineralen. Wat overblijft is witte, zuivere suiker die we herkennen als tafelsuiker of zuivere sucrose.

Bronnen van natuurlijke suikers (zoals bijvoorbeeld fruit) worden beschouwd als gezonder dan geraffineerde suikers omdat ze ook vezels, mineralen, vitaminen en antioxidanten bevatten. Als gevolg hiervan worden fruitsuikers veel langzamer in het bloed opgenomen, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft.

Origineel suikerriet heeft een suikerconcentratie van 10-15% en de rest bestaat uit water, vezels, enzymen, vitamines en mineralen. Geraffineerde (toegevoegde) suiker bestaat voor 99,5% uit sucrose en 0,5% water.

Zijn kunstmatige zoetstoffen een alternatief voor suiker?

lepel suiker versus lepel kunstmatige zoetstoffen

Veel mensen proberen tegenwoordig minder suiker binnen te krijgen. Misschien ben jij ook wel op zoek naar alternatieven.

Kunstmatige zoetstoffen zijn zoet smakende, niet-calorische voedseladditieven die van synthetische oorsprong zijn.

Ze hebben een zoetkracht dat vele malen sterker is dan suiker en kunnen dus in kleine hoeveelheden in voedsel en dranken worden gebruikt.

Hoewel ‘natuurlijke smaken’ zeker beter klinken dan ‘kunstmatige smaken’, zijn ze in werkelijkheid niet zo verschillend. Veel mensen gebruiken ze bijvoorbeeld voor het zoeten van koffie of als vervanging van suiker in frisdrank.

Kunstmatige zoetstoffen ondergaan een veiligheidsbeoordeling voordat ze mogen worden gebruikt in voedingsmiddelen.

Er zijn verschillende kunstmatige zoetstoffen goedgekeurd voor consumentengebruik, waaronder acesulfaam-K, aspartaam, sacharine, sucralose en steviolglycosiden.

Kunstmatige zoetstoffen gezond?

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat kunstmatige zoetstoffen misschien niet zo gunstig zijn als we altijd dachten.

Het bewijs van kunstmatige zoetstoffen voor een rol bij de preventie van gewichtstoename is gemengd, hoewel de conclusies van veel onderzoeken lijken te worden beïnvloed door de financieringsbron (bron).

Uit een meta-analyse van 37 studies blijkt dat op de lange termijn het consumeren van kunstmatige zoetstoffen als een risicofactor kan worden gezien voor de ontwikkeling van het metabool syndroom (een verzameling aandoeningen die het risico op o.a. diabetes en hart- en vaatziekten verhoogt).

Er is ook bewijs dat kunstmatige zoetstoffen een negatieve invloed kunnen hebben op het darmmicrobioom (darmflora) en glucosetolerantie.

Recent onderzoek heeft de invloed van veelgebruikte zoetstoffen op de menselijke darmflora onderzocht. In deze studie onderzochten Israëlische, Singaporese en Italiaanse onderzoekers de effecten van zes door de FDA goedgekeurde kunstmatige zoetstoffen: aspartaam, sucralose, sacharine, neotaam, advantaam en acesulfaam-K, evenals 10 sportsupplementen die deze zoetstoffen bevatten (bron).

Voor het onderzoek hebben wetenschappers gebruik gemaakt van gemodificeerde E.coli-bacteriën. Deze bacteriën lichten op als ze met een gifstof in aanraking komen. E.coli-bacteriën zijn ‘goede’ bacteriën die van nature in kleine hoeveelheden in de darm wordt aangetroffen. Vervolgens werden de kunstmatige zoetstoffen geïntroduceerd aan de gemodificeerde E.coli-bacteriën.

Wat bleek? De onderzoekers ontdekten dat darmbacteriën een toxische reactie vertoonden bij blootstelling aan de zoetstoffen in concentraties van slechts 1 milligram per milliliter.

Darmmicrobioom

Met meer dan 400 soorten van deze bacteriën in onze darmen, hangt onze gezondheid af van het handhaven van een gezonde balans tussen goede en schadelijke darmbacteriën. Meer dan 70% van de immuuncellen van ons lichaam bevinden zich in onze darmen (bron).

Je hoeft geen medische achtergrond te hebben om te snappen dat een goede darmgezondheid onmisbaar is voor een gezond immuunsysteem.

Wanneer het darmmicrobioom wordt aangetast, kan het minder goed zijn werk doen, wat op den duur kan leiden tot chronische gezondheidsaandoeningen zoals leverziekte, darmkanker en auto-immuunziekten.

In theorie zou het dus kunnen dat kunstmatige zoetstoffen in je dieet je immuunsysteem aantasten of auto-immuunziektes veroorzaken. Dat is waar de medische wereld zich steeds meer zorgen over maakt.

Risico’s van zoetstoffen hoeven niet per se al aan het licht zijn gekomen want het kan zonder dat we het doorhebben onze gezondheid ondermijnen of op lange termijnen effecten geven. Meer onderzoek is in ieder geval nodig.

Een laatste zorg is dat het gebruik van kunstmatige zoetstoffen er niet voor zorgt dat mensen hun persoonlijke smaakvoorkeuren voor zoetheid veranderen. Dat kan ertoe leiden dat je verlangen naar zoet voedsel niet minder wordt. Als je je wilt onthouden van suiker, dan wil je niet naar een zoete smaak verlangen.

Een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek toonde aan dat het drinken van met aspartaam gezoete dranken de eetlust bij jonge mannen verhoogde in vergelijking met degenen die dat niet dronken (bron).

Samenvattend: Het mag duidelijk zijn dat we de consumptie van toegevoegde suikers in onze voeding moeten verminderen. Kunstmatige zoetstoffen worden op basis van wat we nu weten als veilig voor consumptie beschouwd en kunnen een alternatief zijn.

Tot slot

Winkelschappen staan ​​vandaag de dag vol met suikerrijke voedingsproducten die ons met fraaie verpakkingen en schreeuwende teksten proberen te verleiden. Eenmaal een hapje of een drankje en we weten geen maat meer te houden.

Een te grote hoeveelheid suiker heeft verschillende nadelige effecten op ons lichaam, en studies tonen aan dat het kan leiden tot alles van tandbederf tot het vergroten van cardiovasculaire risicofactoren (bron).

Het echte probleem is echter dat we aanzienlijke hoeveelheden van deze suikerrijke voedingsmiddelen als een vast onderdeel van onze dagelijkse voeding zijn gaan eten.

Hoewel toegevoegde suikers in de 20ste eeuw een zeldzame traktatie waren en weinig gezondheidsproblemen veroorzaakten, zijn ze tegenwoordig overal aanwezig in ons voedsel. En overgewicht bij kinderen wordt een steeds groter probleem (bron, bron).

Suiker beïnvloedt de hersenen

Waarom hebben veel mensen toch zo’n moeite met het laten staan van suikerrijke producten?

Vanaf de eerste hap stuurt suiker een signaal naar de hersenen en wordt het beloningssysteem geactiveerd. De belangrijkste chemische stof die betrokken is bij dit biologische beloningssysteem is dopamine.

Het probleem met suiker en veel junkfood is dat ze massale dopamine-afgifte kunnen veroorzaken. Veel meer dan onze hersenen ooit zijn blootgesteld aan voedsel in de natuur.

Om deze reden kunnen we erg gevoelig zijn voor het eten en drinken van suikers. Het pleziergevoel dat je hebt na het eten van een zoete lekkernij maakt het voor veel mensen moeilijk om ermee te stoppen.

Als onderdeel van een gezond voedingspatroon zou je minder voedingsmiddelen en dranken moeten consumeren die toegevoegde suikers bevatten.

Veel voedingsmiddelen die toegevoegde suikers bevatten, hebben ook veel calorieën en maar weinig gezonde voedingsstoffen. Het regelmatig eten van deze suikerrijke voedingsmiddelen kan bijdragen aan het ontstaan ​​van overgewicht. Overgewicht kan weer het risico op gezondheidsproblemen verhogen, waaronder hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes type 2.

Welk van de 7 buiktype heb jij en wat is jouw ideale dieetschema om jouw doel te bereiken?

Doe de test en ontdek direct hoe specifiek jij een platte buik krijgt

Wil je weten welke buiktype je hebt? Hoeveel calorieën jij per dag moet eten om je doel te bereiken? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende ontdekken:

  • Welk type buik jij hebt en potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
  • Hoeveel calorieën en koolhydraten we aanraden voor jouw gewichtsdoel
  • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen
  • Een op maat gemaakt voedingsschema en recepten op basis van jouw lichaam en voorkeuren waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet en de buik van je dromen krijgt

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

2 reacties op dit artikel

  • een vraagje is er orthomoluculair iets te doen aan teveel urinezuur ik heb 7 en veel last van jicht grtj odette

    odette velle
  • Hallo. Ik ben imker en gebruik meer dan een ander en dagelijks honing.
    Ik ben gezond mager en heb dus geen behoefte om af te vallen.
    Dus ook geen interesse in afval-literatuur. Ik ben een fysiek aktieve persoon; wandel en fiets graag. Heb deze week ontdekt dat ik hoge bloeddruk heb en zoek dus hulp.
    Bijna 78 jaar en bloeddruk: systolisch 17, diastolisch 8. Dat stel ik vast aan de hand van een bloeddrukmeter. Ik zal mijn arts vragen om advies; medicijn, hoewel ik geen enkel medicijn gewend ben; altijd zonder medicijnen geleefd. Vandaar wel geinteressserd in een andere levensstijl nu het feit daar is: hoge bloeddruk.

    Allard

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...
Array ( [0] => Male )