shopify site analytics

10 Ernstige Gevaren van Toegevoegd Suiker + 6 Soorten Uitgelegd

Te veel suiker eten en drinken heeft schadelijke gevolgen voor je gezondheid. Erg genoeg wordt aan meer dan de helft van alle voedingsproducten in de supermarkt suikers toegevoegd.

De kans is dus groot dat je te veel suiker binnenkrijgt.

De grootste veroorzaker van veel gezondheidsrisico’s en ziekten, waaronder gewichtstoename, verhoogde bloedsuikerspiegel, obesitas, diabetes type 2 en hartziekten, is toegevoegd suiker.

Je zou eerder kunnen zeggen: welke ziektes staan niet met dit zoete monster in verband?

Wat je in dit artikel gaat ontdekken:

 • Waarom een suikerrijk dieet het risico op overlijden kan verhogen (zelfs als je niet te zwaar bent)
 • Het verband tussen doodsoorzaak nr. 1 van de wereld en suiker
 • Hoeveel gram suiker ik aanraad om per dag te eten
 • Hoe het kan dat sommige mensen altijd trek hebben in zoetigheid, terwijl anderen er niets van moeten hebben
 • En nog veel en veel meer..

Wat is suiker?

Suiker is een koolhydraat dat van nature aanwezig is in onder andere fruit, melk honing en groenten.

Suikers, zetmeel en vezels zijn vormen van koolhydraten die voorkomen in allerlei voedingsmiddelen.

Eenvoudige koolhydraten bestaan uit monosachariden en disachariden. Complexe (langzame) koolhydraten zijn polysachariden.

Er zijn verschillende soorten suiker afgeleid van verschillende bronnen. Sommige voedingsmiddelen bevatten eenvoudige  suikers. Eenvoudige suikers hoeven tijdens de spijsvertering niet verder te worden afgebroken.

Eenvoudige suikers worden monosacchariden genoemd en omvatten glucose (ook bekend als dextrose), fructose en galactose.

Zoals de naam al aangeeft, bevatten mono (één) sachariden (suiker) slechts één suikergroep; dus kunnen ze niet verder worden afgebroken.

Glucose en galactose worden gemakkelijk opgenomen, maar sommige mensen hebben moeite met het opnemen van fructose als dit niet gepaard gaat met glucose of galactose.

Sucrose, in de volksmond tafelsuiker of kristalsuiker genoemd, is een disacharide van glucose en fructose. Andere disachariden omvatten maltose uit gemoute granen en lactose uit melk.

Langere ketens van suikers worden oligosachariden of polysachariden genoemd. Sommige andere chemische stoffen, zoals glycerol, kunnen ook een zoete smaak hebben, maar zijn niet geclassificeerd als suikers.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze test en ontdek je “Afslank IQ”.

Verschillende soorten suikers

suiker blijft suiker

Er zijn veel verschillende soorten suikers.

De meest bekende suikersoorten zijn:

Glucose

Glucose is de suiker in het bloed en dextrose (druivensuiker) is de naam die wordt gegeven aan glucose geproduceerd uit zetmeel (aardappelen en graanproducten).

Biochemisch zijn glucose en dextrose identiek aan elkaar. Teveel glucose en je lichaam zendt een noodsignaal uit aan je alvleesklier om insuline te produceren. Insuline zorgt ervoor dat lichaamscellen glucose uit het bloed gaan opnemen.

Het hebben van te weinig glucose is ook niet goed omdat je de biologische processen in je lichaam dan van energie berooft.

Fructose

Fructose is net als glucose een monosaccharide, de eenvoudigste vorm van koolhydraten. Fructose heeft een unieke textuur, zoetheid, snelheid van vertering en mate van absorptie die verschilt van glucose. Fructose heeft een langzamere opnamesnelheid en zorgt (in tegenstelling tot glucose niet voor een aanzienlijke insulineafgifte.

Fructose kan alleen worden opgenomen door de lever en kan niet worden gebruikt voor energie door de cellen van je lichaam. Het is daarom de taak van de lever om ervan af te komen. Dit wordt gedaan door het om te zetten in vet en dat vet naar onze vetcellen te sturen.

Te veel fructose beschadigt de lever en leidt tot insulineresistentie in de lever en leververvetting. In feite heeft fructose dezelfde effecten op de lever als alcohol.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Galactose

Galactose is een suiker die tot de eenvoudige suikers behoort. Galactose bestaat uit dezelfde elementen als glucose, maar heeft een andere rangschikking van atomen.

Het is minder zoet in vergelijking met glucose en komt voor in melkproducten en suikerbieten. Om energie te kunnen leveren aan het lichaam dient galactose te worden omgezet in glucose.

Lactose

Lactose, ook wel aangeduid als melksuiker, is een disacharide in melk, samengesteld uit de monosacchariden glucose en galactose. Om lactose te verteren, is een natuurlijk voorkomend enzym, lactase, vereist.  Met name West-Europeanen kunnen over het algemeen lactose goed verdragen. Het menselijk lichaam in Europa heeft zich aangepast omdat we van oudsher (4000 jaar geleden) melkvee gebruikten.

In West-Europa is slechts 5% van de bevolking lactose-intolerant, terwijl dit in de meeste Afrikaanse en Aziatische landen meer dan 90% is (bron). Bij mensen met lactose intolerantie neemt de lactaseproductie over het algemeen af met de leeftijd, wat resulteert in lactose-intolerantie.

Lactose komt van nature voor in zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt, maar is ook vaak aanwezig in bewerkt voedsel.

 Sucrose

Sucrose is algemeen bekend als tafelsuiker en wordt verkregen uit suikerriet of suikerbieten. Groenten en fruit bevatten ook van nature sucrose. Sucrose is een disacharide dat bestaat uit 50% glucose en 50% fructose en wordt snel afgebroken in de afzonderlijke suikersoorten glucose en fructose.

Beide suikers worden vervolgens op ieder zijn eigen wijze opgenomen. Het menselijk lichaam gebruikt glucose als de belangrijkste energiebron en de overtollige energie van fructose wordt door de lever omgezet in vet. Dit wordt gestimuleerd door insuline die vrijkomt als reactie op glucose.

Maltose

Maltose is een suiker gemaakt van twee aan elkaar gebonden glucosemoleculen. Het komt voor in moutproducten en sommige granen. De meeste siropen krijgen hun zoetheid van maltose.

Deze suiker is belangrijk bij het brouwen en als zoetstof. Hoewel maltose minder zoet is dan tafelsuiker en fructose, wordt het vaak verwerkt in snoep en bevroren toetjes omdat het een laag vriespunt heeft.

Je kunt maltose gebruiken in recepten als een vervanger voor andere suikers. Maltose is niet zo zoet als sucrose of fructose, dus in sommige recepten kan iets meer maltose nodig zijn om de gewenste smaak te produceren.

Natuurlijke suikers en toegevoegde suikers

Wat zijn natuurlijke suikers?

Natuurlijke suikers (fruitsuikers) zijn suikers die van nature voorkomen in voorkomen in voedingsmiddelen.

Zo is lactose een natuurlijke melksuiker en is fructose een suiker die voorkomt in fruit. Andere soorten natuurlijke suikers zijn: ahornsiroop, agavesiroop, honing, kokosbloesemsuiker, etc.

Geraffineerde (toegevoegde) suiker is het resultaat van een zuiveringsproces waarbij het sap uit suikerbieten wordt ontdaan van alle vitaminen en mineralen. Wat overblijft is witte, zuivere suiker die we herkennen als tafelsuiker of zuivere sucrose. Andere soorten geraffineerde suiker zijn: kristalsuiker, poedersuiker, rietsuiker, geleisuiker, etc.

Natuurlijke suikers komen van nature voor in voedingsmiddelen en geraffineerde (snelle) suikers worden vaak toegevoegd aan bewerkt voedsel om ze te verzoeten en de smaak te vergroten.

Je tong kan deze suikers niet helemaal onderscheiden, maar je lichaam herkent het verschil. Ze leveren allemaal dezelfde hoeveelheid energie per gram, maar worden op verschillende manieren in het lichaam verwerkt en gebruikt.

Omdat deze bewerkte vorm van suiker is ontdaan van alle natuurlijke voedingsstoffen, worden ze ook wel lege calorieën genoemd. Ze voorzien je weliswaar van energie, maar zonder het voordeel van vitamines, mineralen en vezels.

Het eten van te veel lege calorieën zal ervoor zorgen dat je meer energie binnen krijgt dan je lichaam nodig heeft. Het lichaam kan de overtollige energie niet meer verwerken en slaat het op als vet voor later gebruik.

Als gevolg daarvan kunnen geraffineerde suikers een rol spelen bij het ontstaan van gewichtstoename en overgewicht. Hoe meer je in gewicht aankomt, des te minder gevoelig wordt je lichaam voor insuline.

Bronnen van natuurlijke suiker (zoals bijvoorbeeld fruit) worden beschouwd als gezonder dan geraffineerde suikers omdat ze ook vezels, mineralen, vitaminen en anti-oxidanten bevatten. Als gevolg hiervan worden fruitsuikers veel langzamer in het bloed opgenomen, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft.

De voedingsmiddelen die zorgen voor de grootste piek in je bloedsuikerspiegel, zijn die met veel geraffineerde suikers. Geraffineerde suiker verhoogt ook het insulinegehalte en draagt ​​bij aan insulineresistentie (diabetes type 2).

Het eten van veel enkelvoudige koolhydraten leidt ertoe dat glucose sneller in het bloed wordt opgenomen. Een hoge bloedsuikerspiegel is met geraffineerde suiker (met name in vloeibare versie) onvermijdelijk. Als je dus bijvoorbeeld frisdrank drinkt dan zal je bloedsuikerspiegel sneller stijgen dan wanneer je een stukje volkeren brood eet.

Samenvatting: We kunnen suiker grofweg indelen in natuurlijke suikers (van nature voorkomende suiker zoals lactose in melk) en geraffineerde suikers, waaronder tafelsuiker (sucrose) en geconcentreerde bronnen van vruchtensap.

De huidige aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is dat slechts 5% van je dagelijkse calorie-inname uit toegevoegde of vrije suikers komt. Het is vrij eenvoudig om meer suiker binnen te krijgen dan wordt aanbevolen. Dit komt omdat in meer dan 50% van de supermarktproducten suikers worden toegevoegd (bron).

Vrijwel alle vezels, vitaminen en mineralen zijn verwijderd uit geraffineerde suikers. Het eten van te veel koolhydraten, met name vrije suikers, kan op den duur leiden tot overgewicht en andere gezondheidsproblemen.

Gevaren van toegevoegde suikers

Het eten van te veel suiker heeft een schadelijk effect op je gezondheid en kan bijdragen aan allerlei ziektes.

De gevaren van overmatig suikergebruik zijn eigenlijk te veel om op te noemen.

Laat ik daarom de grootste gevaren behandelen waarom je toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten zou moeten mijden als de pest.

Gevaar #1: toegevoegde suiker is slecht voor je hart

Voor lange tijd hebben doctoren verzadigd vet de schuld gegeven voor de toename in hart- en vaatziekten.

Maar nieuwe onderzoeken tonen aan dat verzadigd helemaal niet zo schadelijk is als altijd werd gedacht (bron, bron).

Er komt steeds meer bewijs op tafel dat toegevoegd suiker (en niet vet) een van de belangrijkste oorzaken is van hart- en vaatziekten. Een onderzoek uit 2013 toonde aan dat suiker het pompmechanisme van je hart daadwerkelijk kan beïnvloeden en het risico op hartfalen verhoogt (bron).

Het is dan ook niet verrassend dat veel observationele studies sterke statistische verbanden vinden tussen overmatig suikergebruik en het risico op hartziekten (bron, bron).

Gevaar #2: te veel suiker zorgt voor gewichtstoename en overgewicht

Waarschijnlijk weet je al dat te veel calorieën eten –  uit welke bron dan ook – zal leiden tot vetopslag als ze niet worden verbrand.

Maar weet je ook dat snelle suikers veel sneller leiden tot overgewicht? De meeste suikerrijke producten bevatten nauwelijks voedingsstoffen en voedingsvezels.

Vezels vertragen de vertering en opname van suiker en zorgen voor dat het bloedsuikergehalte stabiel blijft (bron).

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, vetten en eiwitten geven je een langdurig gevoel. Dit verkleint het risico op overeten. Toegevoegde suikers zijn daarentegen lege calorieën en verminderen het hongergevoel niet of nauwelijks. Dat is waarom je na een uur nadat je bij de McDonalds bent geweest al weer honger hebt.

Dat overmatig suikergebruik en overgewicht verband met elkaar hebben zien we duidelijk terug bij kinderen. Van Nederlandse kinderen van 4 tot en met 17 jaar oud had bijna 14% in 2016 overgewicht, waarvan bijna 3% obesitas (bron).

Veel zwaarlijvige kinderen hebben vetophoping rondom de buik. Een oorzaak van dit gezondheidsprobleem kan de toename zijn van dranken die met fructose zijn beladen.

Een studie uit 2010 bij kinderen wees uit dat overmatige fructose-inname (geen glucose-inname) ervoor zorgde dat viscerale vetcellen volwassen werden – wat het stadium vormde voor een grote buik en een nog groter toekomstig risico op hartziekten en diabetes type 2 (bron).

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen voor het kwijtraken van lichaamsgewicht, is aanzienlijk te verminderen met suikerconsumptie.

Gevaar #3: toegevoegde suiker kan schadelijk zijn voor de lever

Toegevoegde suiker bevat veel fructose, wat de lever kan overbelasten.

Voordat suiker uit het spijsverteringskanaal de bloedbaan binnenkomt, wordt het afgebroken in twee eenvoudige suikers: glucose en fructose.

Glucose is te vinden in elke levende cel op aarde. We halen het uit voedsel, maar ons lichaam maakt het ook zelf aan.

Fructose is anders, ons lichaam produceert het niet uit zichzelf. De lever moet fructose omzetten in glucose om het te gebruiken als energie.

Een klein beetje fructose (zoals van fruit) kan geen kwaad. In dit geval wordt de fructose omgezet in glycogeen en opgeslagen in de lever totdat we het nodig hebben.

De opslag van glycogeen in de lever is echter beperkt. Als de lever vol zit met glycogeen dan overbelast het de lever en wordt fructose omgezet in vet (bron).

Wanneer herhaaldelijk grote hoeveelheden suiker worden gegeten, kan dit leiden tot vervetting van de lever en andere ernstige gezondheidsproblemen (bron).

Op het moment dat fructose in de lever wordt omgezet als vet, dan wordt het als triglyceridenrijke cholesteroldeeltjes (VLDL) vervoerd. Het probleem is dat niet al het vet uit de lever komt, een ervan kan zich in de lever gaan nestelen. Dit kan weer niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) veroorzaken, een groeiend probleem onder de Westerse bevolking (bron).

Verschillende studies tonen aan dat mensen met leververvetting tot 2-3 keer zoveel fructose consumeren als de gemiddelde persoon (bron, bron).

Het verschilt weliswaar per persoon in hoeverre dit leidt tot gezondheidsrisico’s. Mensen die gezond en actief zijn kunnen meer suiker verdragen dan mensen die inactief zijn en een ongezond, calorierijk voedingspatroon volgen.

Maar ook als je geen last hebt van overgewicht, dan kan fructose gevaarlijk zijn voor je lever.

Een studie uit 2013 wees uit dat apen leverschade opliepen door fructose, ook al waren ze op normaal gewicht en aten ze geen extra calorieën (bron).

Gevaar #4: overmatig suikergebruik kan leiden tot kanker

Onderzoekers denken dat het constant verhogen van insulinewaarden (als gevolg van overmatig suiker eten en drinken)  kan bijdragen aan kanker (bron).

Bovendien spelen metabole ziekten een rol bij ontstekingen, een andere  veroorzaker van kanker (bron).

Bij ontstekingen ontstaan vrije radicalen. Vrije radicalen zoeken stabiliteit door elektronen van andere stabiele moleculen te stelen, waardoor een kettingreactie kan ontstaan van vrije radicalen die schade toebrengen aan lichaamscellen, eiwitten en DNA.

Het immuunsysteem speelt een belangrijke rol bij een goede gezondheid. Het risico op infecties, ontstekingen en zelfs kanker neemt toe naarmate ons immuunsysteem zwakker en zwakker wordt door veroudering en andere processen.

Iedere seconde van ons leven worden onze cellen aangevallen door deeltjes die we vrije radicalen noemen. Normaal gesproken beschermen antioxidanten ons tegen vrije radicalen en wordt de schade die is veroorzaakt door vrije radicalen gerepareerd zonder veel gevolgen.

Een teveel aan vrije radicalen in het lichaam kan het risico op verschillende ziekten vergroten, waaronder kanker.

Gevaar #5: suikerverslaving veroorzaakt insulineresistentie

Het eten van veel suikerrijke producten laat de bloedsuikerspiegel flink stijgen.

Dit geeft de alvleesklier een seintje dat insuline moet worden aangemaakt. Insuline zorgt ervoor dat glucose (bloedsuiker) naar de cellen worden gebracht.

Maar wanneer de insulinewaarden hoog blijven, kan je lichaam minder gevoelig worden voor insuline en bouwt glucose zich op in het bloed (bron).

Symptomen van insulineresistentie zijn:

 • Vermoeidheid,
 • Voortdurende honger
 • Hoge bloeddruk
 • Hersenmist (brain fog)

Insulineresistentie staat ook in verband met overtollig buikvet. Veel vet rondom de buikstreek kan insulineresistentie veroorzaken. Toch realiseren de meeste mensen zich niet dat ze insulineresistent zijn totdat ze diabetes type 2 hebben ontwikkeld.

Gevaar #6: suiker is slecht voor je tanden

De tandarts hamert er bij ieder bezoekje weer op: eet niet teveel suikerrijke producten want suiker is slecht voor je gebit.

En dit advies wordt gegeven met een goede reden: suiker is slecht voor de tanden omdat het een voedingsbron is voor schadelijke bacteriën in de mond (bron).

Suiker bevat veel calorieën, zonder essentiële voedingsstoffen. Suiker veroorzaakt tandbederf doordat het gemakkelijk verteerbare energie levert.

Het stimuleren van speekselproductie kan helpen om je tanden gezond te houden. Speeksel wast op natuurlijke wijze je tanden.

Het kauwen van suikervrije kauwgom en het opnemen van vezelachtige groenten en fruit in je dieet zijn goede manieren om meer kweeksel te produceren.

Kaas, yoghurt en andere zuivelproducten bevatten ook calcium en fosfaten om de tanden te versterken, en zijn veel betere keuzes voor tussendoortjes dan suikerachtige of zetmeelhoudende lekkernijen.

Bovendien bevatten groene en zwarte theesoorten stoffen die helpen om schadelijke orale bacteriën te onderdrukken.

Dus zelf iets simpels als het drinken van een paar kopjes thee per dag kan je helpen om een gezond evenwicht in je mond te behouden.

Gevaar #7: te veel suiker kan je levensduur verkorten

Een dieet met veel suiker veroorzaakt tal van gezondheidsproblemen die jaren van je leven kunnen.

Toegevoegde suikers in bewerkte voedingsproducten zijn de grote boosdoener.

Het probleem is dat suiker meer dan 60 verschillende schuilnamen heeft, dus de meeste mensen zijn zich niet eens bewust van hoeveel suiker ze dagelijks eten.

Een studie uit 2013 concludeerde dat wereldwijd 180.000 sterfgevallen kunnen worden toegeschreven aan de consumptie van suikerrijke dranken. Het aantal mensen dat jaarlijks overlijdt is het gevolg van chronische ziekten, diabetes, hartaandoeningen en kanker door overmatig suikergebruik (bron).

Om het risico op welvaartsziekten en vroegtijdig overlijden te verkleinen is het belangrijk dat je minder suikers binnen krijgt. De eenvoudigste manier om dit te doen is door bewerkte voedingsmiddelen en gezoete dranken te vermijden.

Gevaar #8: suiker heeft een verslavende werking

Waarom hebben veel mensen toch zo’n moeite met het laten staan van suikerrijke producten? Wat doet suiker met onze hersenen dat het zo verslavend maakt?

Vanaf de eerste hap stuurt suiker een signaal naar de hersenen en wordt het beloningssysteem geactiveerd. De belangrijkste chemische stof die betrokken is bij dit biologische beloningssysteem is dopamine.

Het probleem met suiker en veel junkfood is dat ze massale dopamine-afgifte kunnen veroorzaken. Veel meer dan onze hersenen ooit zijn blootgesteld aan voedsel in de natuur. Om deze reden kunnen mensen die vatbaar zijn voor verslaving verslaafd raken aan suiker.

Niet iedereen zal het erover eens zijn dat suiker ontzettend verslavend is, maar het pleziergevoel dat men heeft na het nuttigen van een zoete lekkernij valt niet te ontkennen.

Ook het verlies van zelfcontrole en de onbedwingbare trek naar suiker laat zien dat het niet zo onschuldig is als sommige mensen denken.

Gevaar #9: een suikerrijk dieet kan leiden tot diabetes type 2

Diabetes type 1 is genetisch bepaald. Diabetes type 2 (suikerziekte) kan ook worden veroorzaakt door een genetisch probleem, maar veel waarschijnlijker is dat mensen het krijgen door een ongezonde leefstijl.

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2 en dit aantal groeit met de dag.

Overgewicht verhoogt het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2, en ook de consumptie van toegevoegde suikers speelt hierbij een rol.

Het is belangrijk om pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel te voorkomen. Deze pieken ontstaan door het eten en drinken van suikers en geraffineerde koolhydraten. Meer weten? In dit artikel leer je alles over diabetes type 2.

Vaak wordt nog ten onrechte gedacht dat diabetes type 2 een chronische ziekte is. De waarheid is echter dat deze ziekte om te keren is met aanpassingen in de leefstijl. Hoe dat kan lees je in mijn artikel suikerziekte genezen in 8 weken.

Gevaar #10: te veel suiker versnelt het verouderingsproces

Denk je dat toegevoegde suikers geen effect hebben op je huid? Dan moet ik je helaas teleurstellen.

Onderzoekers hebben in de loop van de jaren ontdekt dat te veel suiker in de bloedbaan een proces kan versnellen dat ‘glycatie‘ heet en dat op zijn beurt de huid veroudert.

Als je voedsel eet dan splitst het lichaam koolhydraten op in suikers zoals glucose en fructose. Deze suikers worden gebruikt om je lichaam van energie te voorzien.

Wanneer we te veel suiker consumeren dan kan het zijn dat deze suikers op een abnormale manier reageren met eiwitten en vetten. Ze produceren dan schadelijke moleculen die ook wel Advanced Glycation End Products (AGEs) worden genoemd. Dit proces noemen we glycatie.

Hoe meer AGE’s we in ons lichaam hebben, des te sneller we oud worden. AGE’s spelen ook een rol bij het ontstaan van diabetes, chronisch nierfalen, atherosclerose en de ziekte van Alzheimer (bron).

Trek in zoetigheid genetisch bepaald?

Begrijp je maar niet waarom je die drang naar snoep hebt, terwijl je partner er niks van moet hebben? Het zou wel eens genetisch kunnen zijn.

Wetenschappers denken dat er een gemeenschappelijk beloningsmechanisme bestaat voor alcohol en zoete stoffen bij zowel dieren als mensen.

Een studie toonde aan dat mensen die verslaafd zijn aan alcohol, mutaties hebben in hun ghreline-genen. Diezelfde mutaties worden ook teruggezien bij mensen die hunkeren naar suikerrijk voedsel (bron).

Hoeveel suiker mag je eten?

Dat het eten van veel toegevoegde suikers ongezond voor je is mag nu wel duidelijk zijn. Maar hoeveel suiker is teveel? Kan een dagelijks een beetje suiker geen kwaad of moet je het zoveel mogelijk vermijden?

Helemaal suiker vermijden is trouwens niet mogelijk. Het komt van nature voor in onder andere fruit en groenten. Dat vermijden zou ongezond zijn.

Natuurlijk kun je dagelijks wel iets van suiker eten. 

Maak altijd onderscheid tussen natuurlijke suikers en toegevoegde suikers. Het consumeren van toegevoegde suikers, welke aan voedingsmiddelen worden toegevoegd, wil je zoveel mogelijk beperken.

Wanneer afvallen en je gezondheid verbeteren je belangrijkste doel is, dan is het verstandig om geen bewerkte voedingsmiddelen meer te eten die toegevoegde suikers bevatten.

Verbrand snel overtollige kilo’s en buikvet met simpel te maken afslank recepten

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat 1 op de 3 juist aankomt van een dieet in plaats van afvalt? (bron)

Om die reden heb ik een effectieve en moderne afslankmethode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect compleet vermijdt.

Je krijgt daarbij overheerlijke recepten voor snelle vetverbranding met blijvend resultaat.

Je vindt onder andere het volgende in mijn populaire afslank receptenboek:

 • Meer dan 100 overheerlijke recepten die snel en makkelijk klaar te maken zijn (en waar de rest van het gezin ook van meegeniet)
 • Hoe je met mijn lekkere recepten, zoals vlees-, vis-, kip- of vegetarische gerechten, meerdere kilo’s per week verliest
 • 6 verschillende categorieën van recepten, met onder meer kipgerechten, visgerechten, vegetarische gerechten, salades, sauzen, dressings, desserts en meer
 • Tijdbesparende kant-en-klare dag- en weekmenu’s + boodschappenlijstjes

Ontdek hoe je meerdere kilo’s per week verliest met lekkere en simpel te maken afslank recepten:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

Drs. Oscar Helm

MSc Oscar Helm is afslankcoach, voedingsdeskundige, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestseller-auteur. Met HappyHealthy.nl heeft hij het doel om mensen te informeren en te inspireren om de meest optimale en gezonde leefstijlkeuzes te maken op basis van wetenschappelijk onderbouwde adviezen.

2 Reacties op "10 Ernstige Gevaren van Toegevoegd Suiker + 6 Soorten Uitgelegd"

 1. odette velle

  says:

  een vraagje is er orthomoluculair iets te doen aan teveel urinezuur ik heb 7 en veel last van jicht grtj odette

 2. Allard

  says:

  Hallo. Ik ben imker en gebruik meer dan een ander en dagelijks honing.
  Ik ben gezond mager en heb dus geen behoefte om af te vallen.
  Dus ook geen interesse in afval-literatuur. Ik ben een fysiek aktieve persoon; wandel en fiets graag. Heb deze week ontdekt dat ik hoge bloeddruk heb en zoek dus hulp.
  Bijna 78 jaar en bloeddruk: systolisch 17, diastolisch 8. Dat stel ik vast aan de hand van een bloeddrukmeter. Ik zal mijn arts vragen om advies; medicijn, hoewel ik geen enkel medicijn gewend ben; altijd zonder medicijnen geleefd. Vandaar wel geinteressserd in een andere levensstijl nu het feit daar is: hoge bloeddruk.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *