836

5/2 Dieet (5 dagen eten, 2 dagen vasten): Uitleg + Ervaringen

Het 5/2 vastendieet, ook wel bekend als The Fast Diet, is momenteel een populair intermittent fasting dieet. Het is vooral populair gemaakt door Britse journalist Michael Mosley.

Wat dit dieet bijzonder maakt is dat je 5 dagen in de week normaal kunt eten om vervolgens twee dagen maar 500-600 kcal per dag te eten.

Ik raad je dan wel aan om die 500-600 calorieën in te vullen met gezonde groentesapjes zodat je nog een divers scala aan voedingswaarden binnenkrijgt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de 100% natuurlijke groentesapjes van HappyJuicy.

Hiermee zou je op langere termijn veel kunnen afvallen zegt de bedenker van het dieet. Hoe dat precies werkt leer je hier.

In dit artikel leer je alles wat je moet weten over het 5/2 dieet.

Inhoudsopgave

Wat is het 5/2 vastendieet?

Het 5/2 vastendieet is dus een eetpatroon waarbij je 5 dagen in de week je normale hoeveelheid calorieën eet en 2 dagen extreem weinig eet.

Bij het dieet zijn er verder geen echte beperkingen WAT je kunt eten. Het gaat voornamelijk WANNEER je eet. Voor veel mensen is dit een reden om aan het eetpatroon te beginnen:

Je kunt ‘normaal’ blijven eten EN tegelijkertijd afvallen.

Althans, dat is het idee achter het dieet. Hierdoor is het niet zozeer een dieet maar meer een lifestyle die je hanteert. Uit onderzoek is gebleken dat op deze manier eten ervoor zorgt dat je makkelijker een dieet kunt volhouden (bron).

Bij het dieet is het de bedoeling dat je dus 5 dagen normaal eet en 2 dagen erg weinig. En met erg weinig bedoel ik dat je als vrouw maar 500 kcal mag eten. Als man heb je ‘geluk’ want je mag 600 kcal eten. Het is de bedoeling dat je deze 5:2 mix verdeelt over de week.

Dus dat betekent dat je bijvoorbeeld dit schema hanteert (als vrouw):

Dag van de week Kcal
Maandag 500 kcal
Dinsdag 2000 kcal
Woensdag 2000 kcal
Donderdag 500 kcal
Vrijdag 2000 kcal
Zaterdag 2000 kcal
Zondag 2000 kcal

Doordat je dit op deze manier (of andere soortgelijke manier) verdeelt, zorg je ervoor dat het afvalproces een stuk makkelijker wordt. Daar zijn twee redenen voor:

De eerste is dat je jezelf niet continue aan het uithongeren bent. Doordat je één dag veel minder eet en de dagen daarop weer normaal, loop je niet weken of maanden lang met honger rond. Je geeft je lichaam niet de tijd om op langere termijn honger te hebben. Het boek the fast diet van Michael Mosley en Mimi Spencer

Het contrast tussen 500 kcal en 2000 kcal is qua voeding ook erg groot.

Dus je krijgt 5 dagen in de week het gevoel dat jij jezelf aan het verwennen bent met grote maaltijden. Dat is natuurlijk nooit verkeerd.

De tweede reden is iets meer biologisch: je metabolisme krijgt niet de kans om te vertragen. Chronisch veel te weinig eten geeft je lichaam het signaal dat er niet genoeg eten voorradig is voor je lichaam.

Hierdoor gaat je lichaam in spaarstand om zoveel mogelijk energie te besparen. Dit is een overlevingsmechanisme van je lichaam die in de oertijd erg handig was.

Maar nu zit het je alleen maar in de weg wanneer je wilt afvallen.

Maar bij dit eetpatroon zul je hier geen last van kunnen krijgen. Je bent namelijk meer aan het eten dan ‘niet aan het eten’.

Ondanks dat je 2 dagen van de week erg weinig eet, zorgen de andere dagen ervoor dat je metabolisme op peil wordt gehouden.

Genoeg reden dus om dit dieet te proberen toch? Ja, vooral vanwege het intermittent fasting aspect.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

Wat is intermittent fasting?

In het artikel wat ik hierboven heb gelinkt staat veel informatie over wat intermittent fasting precies is en wat het zo gezond maakt.

Maar ik zal in dit artikel een hele korte samenvatting geven.

Het 16-8 urenvenster

intermittent fasting

Intermittent fasting, of periodiek vasten, is een eetpatroon (geen dieet) waarbij je tussen bepaalde uren van de dag eet.

Het bekendste tijdsvenster is het 8-16 urenvenster. Hierbij eet je gedurende 8 uren al je calorieën en vast je de rest van de dag.

Het is dus niet de bedoeling dat je minder eet maar alleen tussen bepaalde uren eet. Je kunt het – zoals bij het 5/2 dieet – wel combineren met minder eten.

De gezondheidsvoordelen van intermittent fasting zijn niet mis:

 • Veel gewicht verliezen (waarvan het merendeel vet)
 • Verbeterde lipidenprofiel (LDL, HDL en triglyceriden)
 • Verbetering van je immuunsysteem
 • Minder ontstekingen in het lichaam
 • Vertraagde veroudering
 • Minder schommelingen in je bloedsuikerspiegel (en minder hoge pieken)
 • Verhoogde insulinegevoeligheid

Genoeg redenen dus om überhaupt aan intermittent fasting te doen. Ongeacht of je wilt afvallen of niet.

Bij het 5/2 wordt het intermittent fasting een beetje anders aangepast. Gedurende het dieet eet je zowel in een beperkt aantal uren gedurende de dag EN eet je dus op bepaalde dagen een stuk minder. Het 5/2 dieet geeft dus een extra draai aan iets wat van zichzelf al heel gezond is.

Hoe gezond is het 5/2 dieet?

Natuurlijk is de vraag hoe gezond het 5/2 dieet zelf is. En daarvoor moeten we de wetenschappelijke literatuur induiken.

Het zal je wellicht niet verbazen als ik zeg dat er niet heel veel onderzoeken zijn gedaan met dit specifieke dieet. Dat komt omdat het dieet vrij nieuw is en niet zo baanbrekend is dat wetenschappers niet kunnen wachten om het te testen.

Maar dat betekent niet dat er geen onderzoeken zijn gedaan naar intermittent fasting en de enorme gezondheidsvoordelen hiervan (bron).

Een van de belangrijkste voordelen is dat het veel makkelijker lijkt om een eetpatroon met intermittent fasting vol te houden dan ’traditionele’ calorierestrictie om af te vallen. Hoewel dit niet voor iedereen geldt, geldt het zeker voor grote groep mensen (bronbron).

Ook hebben een aantal studies laten zien dat periodiek vasten ervoor zorgt dat je lagere insulinespiegels in je lichaam krijgt (bron, bron). Insuline is een opslaghormoon.

Des te minder je hiervan in je lichaam rond drijft, des te minder jij kunt ‘opslaan’. Hierdoor zul je dus minder vet kunnen opslaan en meer kunnen verbranden. Precies wat je wilt wanneer je wilt afvallen.

Eén studie liet zien dat je met het 5/2 dieet evenveel gewicht kon verliezen als met een regulier dieet. Daarnaast verbeterende ook de insulinegevoeligheid van de deelnemers EN hadden ze lagere hoeveelheden insuline in hun bloed (bron).

4:3 dieet als variant op 5:2 dieet

Andere studies – waarbij mensen om de dag gingen vasten – lieten dezelfde soort resultaten zien als het bovengenoemde onderzoek met het 5/2 dieet (bron).

Met dit zogenaamde 4:3 dieet daalde de insulineresistentie, astma, seizoensgebonden allergie, hartritmeproblemen, opvliegers en nog veel meer aandoeningen (bronbron).

In een RCT met zowel mensen met een gezond gewicht als mensen met overgewicht liet de groep die het 4:3 dieet volgde opmerkelijke gezondheidsveranderingen zien ten opzichte van de groep die normaal at (bron).

Na 12 weken het 4:3 dieet te hebben gevolgd, liet de groep verschillende positieve effecten zien:

 • Afname in lichaamsgewicht (meer dan 5 kg).
 • Afname in vet zonder afname van spiermassa (3,5 kg minder)
 • Afname van triglyceriden met 20%
 • Verbetering van het LDL
 • Afname van CRP (indicatie dat er minder ontstekingen in het lichaam zijn)

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze direct gratis naar je toe.

Voordelen van het 5/2 vastendieet

Zoals je ziet heeft intermittent fasting in verschillende vormen enorm veel gezondheidsvoordelen. In dit gedeelte van de blog ga ik specifiek in op de voordelen van het 5/2 dieet.

#1 Je valt veel gewicht af

Dit zal je waarschijnlijk niet verbazen na het lezen van het bovenstaande stukje over intermittent fasting. Wanneer je het 5/2 dieet volgt, zul je vrijwel zeker afvallen. Vooral als je het weken of maanden volgt.

Het mechanisme is eigenlijk heel simpel.

Je eet op die twee dagen zo weinig dat je lichaam niets anders kan doen dan heel veel vet verbranden. Als we de cijfers van het 4:3 onderzoek nemen (wat niet gek veel anders is dan het 5/2 behalve dat je een extra dag minder eet), dan zie je dat je in 12 weken meer dan 5 kilo kunt afvallen.

Dat is iets minder dan een 0,5 kilo per week. Niet verkeerd voor een eetpatroon waarbij je het merendeel van de week gewoon ‘normale’ hoeveelheden eten eet en jezelf niet continue hoeft uit te hongeren.

En doordat je slechts twee dagen van de week (veel) minder hoeft te eten, voelt het niet alsof je echt aan het afvallen of diëten bent.

Het voelt hooguit een beetje gek om die dagen minder te eten maar voor de rest van de week merk je eigenlijk niet zoveel. Vooral wanneer je het merendeel van de 500-600 kcal eet vanuit eiwitten en vetten binnenkrijgt zal het makkelijk zijn.

Je onderdrukt daarmee je hongergevoel zo erg dat je prima op één maaltijd per dag kunt draaien. Combineer je die calorieën in een hele grote salade? Dan kun je er zelfs twee keer van eten.

Om deze 500-600 kcal in te vullen is het verstandig te doen met voeding rijk aan voedingsstoffen. Daarom kiezen veel mensen voor hoogwaardige slowjuice sapjes.

Klik hier om 100% natuurlijke sapjes te kopen en te gebruiken bij het 5:2 dieet.

#2 Je raakt relatief veel vet kwijt

Wanneer je wilt afvallen is er eigenlijk maar één ding wat je wilt afvallen:

Vet.

Niemand wil spiermassa afvallen. En niemand wil watergewicht verliezen (tenzij je een vechtsporter bent voor een weigh in van een wedstrijd).

Het is dus handig om een methode te volgen waarbij je in verhouding meer vet verliest dan spiermassa of water. Wanneer je namelijk ’te weinig’ eet, zal je lichaam verschillende reserves tegelijkertijd aanspreken in je lichaam voor energie.

Dat kunnen praktisch gezien maar twee dingen zijn:

 • Vetten
 • Eiwitten (van je spieren)

Water is calorieneutraal dus je lichaam kan hier niet op draaien.

Des te lager de insuline in je lichaam is, des te makkelijker het zal zijn om vetten uit je voorraden vrij te maken. Door aan intermittent fasting te doen (zowel tijdens je ‘normale’ dagen als je ‘vasten’ dagen) maak je het voor je lichaam mogelijk om relatief meer vet te verbranden.

Des te langer je vast, des te meer vet je relatief kunt verbranden.

Allemaal doordat jij je lichaam de kans en tijd geeft om je vetvoorraden aan te spreken door de hoeveelheid insuline in je bloedbaan te laten zakken. Je bent dan ook gek om NIET aan intermittent fasting te doen wanneer je wilt afvallen. Je kunt op deze manier meer uit je afvalproces halen met relatief weinig moeite.

#3 Je metabolisme kan moeilijk vertragen

Eén van de grootste problemen van regulier afvallen is dat je metabolisme vertraagt omdat je dag in dag uit veel te weinig eet. Nu is dit minder vreemd als je zou denken want je stofwisseling zal altijd vertragen naarmate je meer gewicht verliest.

Dit is het gevolg van een vertraagd metabolisme krijgen. Je lichaam gaat simpelweg in ‘spaarstand’ omdat het merkt dat jij continue te weinig binnenkrijgt.

Het zijn allemaal beschermende maatregelen van je lichaam om je kans op overleven te vergroten. Je lichaam heeft geen flauw idee dat jij wilt afvallen omdat je binnenkort een strandvakantie hebt en strak in je bikini wilt rondhuppelen.

Een alles-mag maaltijd

Daarom adviseer ik mensen vaak om een alles-mag maaltijd per week te hebben waarbij je meer calorieën eet dan je de andere dagen doet. Het liefst eet je die dag precies je caloriebehoefte of een klein beetje meer.

Hoewel hier een psychologische reden achter zit (je doorbreekt het vooruitzicht van maandenlang weinig moeten eten), is de biologische reden veel belangrijker:

Je geeft je lichaam het signaal dat er weer eten voorradig is en je lichaam zijn energiebehoefte omhoog kan schroeven. Hierdoor kun jij je ‘afvalplateau’ doorbreken en door blijven gaan met je afvalproces.

Het 5/2 dieet heeft als voordeel dat je niet één maar vijf ‘cheatdays’ hebt waardoor het erg lastig is om een vertraagd metabolisme te krijgen. Je eet vaker ‘gewoon’ dan ’te weinig’.

Wat natuurlijk het compleet tegenovergestelde is van een regulier eetpatroon. Hierdoor kan het niet anders dan dat je week na week, maand na maand, blijft afvallen.

#4 Je vertraagt je veroudering

Minder insuline, betekent minder groei. Dat is goed wanneer je vet wilt verliezen.

Maar waar het ook goed voor is, is dat je gezonder oud kunt worden. Minder insuline betekent namelijk ook minder snelle celgroei. Hierdoor verloopt je celdeling minder snel.

En aangezien cellen maar een aantal keer kunnen delen voordat ze sterven, wil je dit tempo zo langzaam mogelijk laten verlopen.

Eerder heb je al gelezen dat insulinespiegels lager zijn wanneer je aan intermittent fasting doet. Hierdoor zorg je er op langere termijn ook voor dat je minder snel veroudert (bron).

Het is dus handig om zowel tijdens het afvalproces als het ‘onderhouden’ proces na het afvallen gewoon aan intermittent fasting te doen.

Er worden argumenten gevoerd dat het gezond is om één dag per week niets (of erg weinig) te eten om je lichaam hierdoor de tijd en kans te geven om de boel op te schonen.

Als je lichaam continue bezig is met eten verwerken, heeft het nooit de tijd om restdelen van overleden cellen of afbraakproducten goed op te ruimen. Dit helpt ook niet bij het gezond oud willen worden.

#5 Het verbetert je algehele gezondheid

Dit is eigenlijk een extra bonus die je erbij krijgt.

Niet alleen win je op korte termijn door veel gewicht te verliezen EN op langere termijn door minder snel te verouderen…

…je wint ook doordat je algehele gezondheid verbetert.

Zoals je eerder las zul je door intermittent fasting verschillende dingen ervaren:

 • Afname in lichaamsgewicht
 • Afname in vet zonder afname van spiermassa
 • Afname van triglyceriden
 • Verbetering van het LDL
 • Afname van CRP (indicatie dat er minder ontstekingen in het lichaam zijn)

Dat is niet mis. En het mooie is dat je er eigenlijk niets extra’s voor hoeft te doen of ergens aan hoeft te denken. Je krijgt het er gratis en voor niets bij. En wij Nederlanders zijn heel blij met gratis dingen.

#6 Je concentratie stijgt

Dit zou je misschien niet verwachten wanneer je aan intermittent fasting doet of ‘weinig’ eten. Maar keer op keer merken mensen die hieraan doen dat hun concentratie STIJGT wanneer ze niet eten.

Dat komt waarschijnlijk doordat je niet (of nauwelijks) te maken hebt met schommelingen in je bloedsuikerspiegel en insulinespiegel. Daarnaast hoef je ook geen bloed richting je maag-darmkanaal te sturen om eten te verwerken. Hierdoor ben je scherper gedurende de dag.

Je lichaam heeft genoeg energie voorraden om je wekenlang te voorzien van energie. Dus als jij je suf of slap voelt, zijn dat waarschijnlijk de afkickverschijnselen van een suiker/koolhydraten verslaving dan echt energie te kort hebben.

Des te langer en vaker je aan intermittent fasting doet, des te beter je lichaam wordt in het overschakelen op je reserves.

Na persoonlijk meerdere jaren aan intermittent fasting te doen, kan ik je melden dat ik mij nooit suf of slap voel wanneer ik niet eet.

#7 Je bespaart geld

Het is een cliché…. waar een kern van waarheid inzit:

Wij Nederlanders zijn nogal op de centen.

Het maakt niet uit waar je in het buitenland komt, mensen kennen standaard twee Nederlandse uitspraken:

“Kijken, kijken niet kopen” en eentje over de liefde bedrijven in de keuken ;). En als wij wereldwijd bekend staan om ons niet-zo-uitbundig kooppatroon, dan zal deze tip menig Nederlander blij maken.

Doordat je twee dagen per week erg weinig eet, zul je geld besparen. Je zult er na een jaar geen Ferrari van kunnen kopen maar het is wel mooi meegenomen.

Aangezien je op twee dagen van de week maar 500-600 kcal kunt eten, zul je hooguit een paar euro uitgeven. Daarnaast hoef je weinig (of geen) eten mee te nemen naar je werk wat ook al helpt. Geen tripjes naar de Albert Heijn to go of de bedrijfskantine dus.

Nadelen van het 5/2 vastendieet

Zoals altijd heeft elke dieet zijn nadelen en beperkingen. In dit gedeelte ga ik op de nadelen van het 5/2 dieet in.

#1 Het kan zwaar zijn

Laat de voordelen van hierboven je niet de indruk geven dat het allemaal leuk en makkelijk zal zijn. Maar 500 kcal per dag eten is erg weinig. Hoewel veel vrouwen dit standaard eten omdat ze denken dat ze hiermee afvallen, is het uitermate weinig als je dit chronisch doet.

Chronisch te weinig eten wendt ‘gelukkig’ wel. Maar wanneer je soms veel en soms weinig eet, kan je lichaam maar moeilijk aan je eetpatroon wennen.

Nu moet ik erbij zeggen dat deze ervaring erg individueel is. Sommige mensen ervaren het als zwaar en anderen hebben nergens last van. Hou het dus in je achterhoofd dat vooral het begin als zwaar ervaren kan worden. Na een tijdje went alles maar als je snel wilt afvallen door dit dieet een paar weken vol te houden, heb je misschien nooit de tijd om te wennen.

#2 Je mag onzin eten

Het dieet noemt wel dat je gezond moet eten maar probeert het dieet ook te verkopen als de ‘eet alles wat je wilt gedurende 5 dagen zolang je maar veel te weinig eet gedurende 2 dagen’.

Dit maakt het dieet nog makkelijker te verkopen aan mensen die (wanhopig) willen afvallen. Maar dit is natuurlijk niet de juiste insteek.

Onzin eten is bij veel mensen JUIST de reden waarom ze gewicht zijn aankomen. Geloof mij als ik zeg dat ik nog nooit iemand ben tegengekomen die overgewicht heeft omdat hij/zij teveel sla en bloemkool heeft gegeten.

Wanneer je een gezonde levensstijl wilt hebben met een daarbij behorend gezond gewicht, MOET je GEZOND eten.

Zo simpel is het. Des te meer ongezonde voeding je toelaat (ook al overschrijdt jij je caloriebehoefte niet), des te groter de kans is dat je niet gaat afvallen. Daarnaast is het effect van ongezond voeding niet hetzelfde op je lichaam zoals je in dit artikel kunt lezen.

#3 Je moet je leven plannen

Intermittent fasting en het 5/2 dieet hebben één ding gemeen:

‘Tijd” is een hele grote factor.

Je moet bepalen en plannen tussen welke tijden je gaat eten.

Je moet bepalen en plannen op welke dagen jij je vasten dagen gaat hebben.

Dat betekent dat spontaniteit en andere ongeplande bijkomstigheden je leven een stuk lastiger worden als je het maximale uit dit eetpatroon wilt halen.

Hou er dus rekening mee dat je het één en ander moet plannen (wanneer bijvoorbeeld je eetvenster is en welke dagen je gaat vasten).

En hou er ook rekening mee dat je veel “nee” gaat zeggen tegen eten en uitnodigen. Vooral in de avond kan dit lastig zijn als je eetvenster ‘gesloten’ is of als je een dag hebt waarbij je gaat vasten.

#4 Het is geen magic pil

Hoe goed of makkelijk het 5/2 dieet ook werkt…

…het is geen magic pil.

Verwacht dus niet dat de resultaten je aan zullen komen waaien. Je zult dag in dag uit gezond moeten eten. En moeten bewegen. En alle verleidingen uit de weg moeten gaan.

Het 5/2 dieet is een perfecte aanvulling op een gezond eetpatroon. Maar het is zeker geen VERVANGING van een gezond eetpatroon. Dat is niets op aarde.

Je zult dus gewoon je best moeten doen. Het 5/2 dieet zal je hooguit extra belonen.

#5 Leven na het 5/2 dieet?

Een ‘probleem’ van het 5/2 dieet is een probleem wat veel diëten hebben waarmee je kunt afvallen:

Wat doe je precies als jij je ideale gewicht hebt bereikt?

In het geval van dit dieet is het eigenlijk vrij duidelijk. Je moet gewoon de vasten dagen vervangen door ‘gewone’ dagen waardoor je gewoon op gewicht blijft.

Je kunt overigens ook dit eetpatroon voor de rest van je leven volhouden. Omdat je 5 dagen genoeg eet, zijn er eigenlijk geen gezondheidsnadelen.

Wees je dus bewust van wat je te doen staat NADAT je klaar bent met het afvallen. Het is dus maar net waar je zelf de voorkeur aan geeft: 5/2 dieet blijven volgen totdat jij een natuurlijk gewicht hebt bereikt of je gaat gewoon net zoveel eten als je ‘normale’ dagen.

Gratis recepten voor het 5/2 dieet

Gerecht #1: kleurrijke Aziatische quinoa-saladekom

Wat heb je nodig:

 • 75 g quinoa
 • 100 g biefstuk
 • Wortels
 • Radijsjes
 • Broccoli
 • Witte kool
 • Lente-ui
 • Koriander
 • Ketjap
 • Zonnebloemolie
 • 1 el sesamolie
 • 1½ el sojasaus
 • ½ el honing
 • 1½ el chilisaus
 • ½ teentje knoflook
 • Een klein beetje gember
 • Een klein beetje limoensap

Werkwijze:

 • Kook de quinoa zoals op de verpakking staat en giet het af.
 • Doe het vlees in een kom en marineer het met ketjap en zonnebloemolie.
 • Kook de broccoli maximaal vijf minuten en begin met het snijden van de witte kool, wortels, radijsjes en de lente-ui. Snijd ook de koriander in kleine stukjes.
 • Tijd om het vlees te bakken of te grillen. Snijd het daarna in reepjes.
 • Vervolgens maak je de saus. Doe dit met sojasaus, olie, chilisaus, honing, knoflook, gember en een klein beetje limoensap.
 • Tijd om alles te mengen: voeg het vlees, de saus, de groente en de quinoa bij elkaar. Smakelijk!

Gerecht #2: kwark met walnoten, banaan en cacao

Wat heb je nodig: 

 • 450 g volle kwark
 • 40 g havervlokken
 • 1,5 el cacaopoeder
 • 50 g walnoten
 • 30 g rozijnen
 • 10 g pompoenpitten
 • 1 banaan

Werkwijze:

 • Neem twee schaaltjes en verdeel hier de kwark over.
 • Pel vervolgens de banaan en snijd het fruit in kleine plakjes.
 • Schep het cacaopoeder en de havervlokken door elkaar.
 • Hak de walnoten fijn.
 • Voeg de banaanplakjes, het cacaomengsel, de gehakte walnoten, de rozijnen en de pompoenpitten bij de kwark en roer alles goed door elkaar.
 • Je gezonde kwark is al klaar en kan direct geserveerd worden.

Gerecht #3: havermoutwraps met zalm

Wat heb je nodig:

Voor 2 wraps:

 • 50 g havermout
 • 100 ml amandelmelk
 • 1 ei

Voor de inhoud van de wrap:

 • 100 g gerookte zalmpakken
 • 4 el hüttenkäse
 • 2 tl citroensap
 • Veldsla
 • Snufje peper

Werkwijze:

 • Maal de havermout tot meel in een keukenmachine.
 • Meng het meel in een beslagkom met de amandelmelk en het ei. Blijf doormengen tot het een glad papje wordt.
 • Doe wat olie in de pan en laat deze op temperatuur komen. Giet daarna het beslag in de pan. Zet het vuur niet te hard en vergeet niet om af en toe de wrap om te draaien.
 • Haal de wrap uit de pan en leg daar de plakken zalm overheen.
 • Smeer de hüttenkäse erop en gooi er wat veldsla overheen.
 • Maak het af met een beetje citroensap en rol de wrap op.

Doe mijn gratis dieet test en ontdek welke dieet voor jou het meeste resultaat oplevert

Wil je succes maar wil je je tijd niet verspillen aan diëten die niet passen bij jouw situatie?

Met al mijn kennis en ervaring heb ik een korte test ontwikkeld. De uitslag geeft je een dieet dat het beste past bij jouw situatie, jouw persoonlijkheid en jouw behoeften.

Hiermee vergroot je je kansen op een succesvol dieetproces, zonder jojo-effect of andere vervelende bijeffecten.

Het duurt slechts enkele minuten.

Ga naar de test en ontdek welke dieet het beste bij jou past »»

6 reacties op dit artikel

 • Beste Oscar Helm,
  toen ik zojuist in jouw artikel over het 5-2 dieet op de link klikte voor suggesties over de weekindeling en te gebruiken voedingsmiddelen, kreeg ik na het invullen van mijn naam en e-mailadres, de melding dat ik in het verleden jouw e-mails als spam zou hebben gemeld.
  Helaas heeft een ex-partner de afgelopen jaren van mijn laptop en e-mailadres gebruik gemaakt. Ik ben nog steeds geïnteresseerd in jouw informatie en hoop dat je dat in jouw systeem zodanig kunt aanpassen, dat ik weer gebruik kan maken van jouw tips, zoals de eerder vermelde link in het 5-2 artikel.
  Ik hoop gauw van je te horen hoe ik weer gebruik van de service kan maken,
  Tevens heb ik een vraag, in jouw inleiding vermeld je dat je bij het 5-2 dieet 5 dagen gewoon eet en 2 dagen met een calorierestrictie en dat je bij intermittent fasting een eetvenster toepast. Verderop in het artikel geef je aan dat je bij het 5-2 dieet de 2 dagen minder eten combineert met een eetvenster, klopt dit of kun je bij het 5-2 dieet de (verminderde) calorieën wel over de hele dag uitspreiden?

  Vriendelijke groet,

  Tinus.

  Tinus
 • Hallo, ik ben geïnteresseerd in 5.2 nou heb ik een vraag, mijn echtgenoot wil graag meedoen maar hij wil niet afvallen. Zijn gezondheid is een belangrijke rol( hartritme stoornis) hierin. Kan hij gewoon met mij meedoen?

  Ida
 • Hallo zijn deze recepten voor 2 personen bedoeld
  dan is het voor ieder 500 calorien als ik het goed begrijpt

  Vrg Jennie

  Jennie van weert
 • Hallo
  Ik vraag me ook af de hoeveelheid van groente …staat er helemaal ook niet bij
  Ik heb dat boekje besteld .. maar zo word het moeilijk verhaal voor mij

  Jennie van weert
  • slimpie ? je mag altijd zoveel groenten eten als je wilt . dus smakelijk hoor .

   brocolie
 • Hallo (ik had nog een vraag)
  Ik vraag me ook af de hoeveelheid van groente …staat er helemaal ook niet bij
  Ik heb dat boekje besteld .. maar zo word het moeilijk verhaal voor mij ….

  Grt Jennie

  Jennie van weert

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 BewezenTips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

HappyHealthy.nl wint prijs ‘Website van het Jaar’ 2020!

Doe de “Afslank IQ” test

HappyHealthy op Facebook!

HappyHealthy Facebook

Oscar’s sapjes