852

Is Appelazijn Gezond en Kun je er van Afvallen? + Ervaringen

Appelazijn (ook wel apple cider vinegar, appelciderazijn of appelcider) is een recent populair geworden middel dat vele gezondheidsvoordelen schijnt hebben.

Zo zou het ook kunnen helpen bij het afvallen. Wat zegt wetenschappelijk onderzoek hierover? Is appelazijn werkelijk goed om af te vallen?

Ik zocht voor je uit hoe het zit en deel mijn bevindingen in dit artikel.

Inhoud van dit artikel

Wat is appelazijn?

Appelazijn of appelciderazijn wordt gemaakt door appels te mengen met gist. De gist zet de suiker in appels om in alcohol. Vervolgens wordt in het fermentatieproces bacteriën aan het mengsel toegevoegd en wordt de alcohol omgezet in azijnzuur (bron).

Azijnzuur vormt 5-6% van appelciderazijn. Naast azijnzuur bevat appelazijn ook nog andere zuren, waaronder melkzuur, citroenzuur, appelzuur, vitamines en mineralen (bron).

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Kan je afvallen met appelazijn?

Voorstanders van appelazijn beweren dat het tal van voordelen heeft en dat het drinken van een kleine hoeveelheid appelazijn kan helpen om de eetlust te verminderen en vet te verliezen.

Als we kijken naar de calorische waarde van appelazijn dan zien we dat deze erg laag is. Appelciderazijn bevat slechts 3 calorieën per eetlepel, wat erg weinig is.

Maar waarom wordt het door sommigen aangeprezen als een hulpmiddel voor gewichtsverlies? En wat is het bewijs?

Laten we kijken wat huidig onderzoek zegt:

Verschillende dierstudies hebben laten zien dat azijnzuur op verschillende manieren vetverlies bij ratten kan stimuleren (bron, bron). Hoewel de resultaten van deze dierstudies veelbelovend lijken, is meer onderzoek bij mensen nodig om deze effecten te bevestigen.

En wat doet appelazijn voor de mens?

In een Japans onderzoek uit 2009 naar appelazijn namen 175 obese volwassenen deel (bron). Ze moesten elke dag een drankje drinken dat 0 (placebo), 1 (15 ml) of 2 (30 ml) theelepels bevatte.

Na 3 maanden zagen de deelnemers die appelazijn hadden gedronken een bescheiden gewichtsverlies van 0,9 tot 1,8 kg (2 tot 4 pond) en lagere triglyceridenwaarden dan deelnemers die geen appelazijn dronken. De placebogroep kwam gemiddeld 0,4 kg aan in lichaamsgewicht en hun tailleomtrek nam iets toe.

Azijnconsumptie zorgt voor voller gevoel?

Appelazijn lijkt een klein verzadigend effect te hebben.

In een ander klein onderzoek kregen 12 gezonde deelnemers een maaltijd op basis van wit tarwebrood met verschillende hoeveelheden azijn (18, 23 en 28 mmol azijnzuur) (bron). Brood geserveerd zonder azijn werd gebruikt als referentiemaaltijd. Bloedmonsters werden gedurende 120 minuten genomen voor analyse van glucose en insuline.

Verzadiging werd gemeten met een subjectieve beoordelingsschaal. Uit de resultaten bleek dat azijnconsumptie kan helpen om de eetlust beter onder controle te houden. Wel moet worden opgemerkt dat de studie niet specifiek keek naar appelazijn.

In nog een ander onderzoek werden 39 deelnemers willekeurig toegewezen aan een caloriearm dieet met appelazijn of een caloriearm dieet zonder appelazijn (bron). Aan het einde van het onderzoek werd gewichtsverlies in beide groepen opgemerkt, maar de groep met appelazijn verloor meer gewicht. Ook dit onderzoek was vrij klein en van korte duur.

Samenvattend kan worden gesteld dat appelazijn waarschijnlijk niet heel effectief is voor gewichtsverlies. Er is weinig wetenschappelijk bewijs voor de beweringen die over appelazijn worden gedaan. En op het handjevol studies dat naar appelciderazijn voor gewichtsverlies heeft gekeken, valt het nodige op aan te merken. Er moet meer grootschalig onderzoek worden gedaan om te kijken of appelazijn kan leiden tot gewichtsverlies bij mensen.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Gezondheidsvoordelen van appelazijn

Sommige onderzoeken suggereren dat appelazijn je gezondheid kan verbeteren.

Bekijk allereerst deze video waarin Janiek de 3 belangrijkste voordelen voor de gezondheid van appelazijn uitlegt:

Hieronder heb ik alle potentiële voordelen van appelazijn voor je op een rijtje gezet. Maar de meeste van deze onderzoeken zijn klein en hebben aanvullend  onderzoek nodig om hun beweringen te bewijzen.

Voordeel #1: verbetert de insulinegevoeligheid en bloedsuikerspiegel

Appelcider azijn kan schommelingen in insuline en bloedsuiker na de maaltijd verminderen. Het consumeren van appelazijn vertraagt het leegmaken van de maag en voorkomt daarmee grote pieken in de bloedsuikerspiegel. Er is uit onderzoek ook gebleken dat het de insulinegevoeligheid verhoogt, wat de bloedsuikerspiegel kan verlagen (bron, bron).

Uit onderzoek is gebleken dat bij diabetici het nemen van 2 eetlepels (30 ml) appelazijn voor het slapengaan gedurende 2 dagen de nuchtere bloedsuikerwaarden tot 6% verlaagde (bron).

Voordeel #2: heeft een antibacteriële werking

Appelazijn heeft bacteriedodende eigenschappen, waardoor het een goed natuurlijk antibioticum is (bron).

Niet voor niets werd appelazijn in het verleden vaak gebruikt als ontsmettingsmiddel en als natuurlijk conserveermiddel. Verschillende soorten azijn worden om deze reden al honderden jaren gebruikt om wonden te desinfecteren.

Omdat azijn ook de bacterie E.coli kan remmen en doden is het een goed conserveermiddel voor voedsel (bron, bron).

Het helpt ook bij een schimmelinfectie. Als je ooit een candida infectie hebt gehad dan weet je hoe vervelend dit is. Vaak is het lastig te behandelen.

Gelukkig kan appelazijn helpen om overgroei van candida te voorkomen. Onderzoekers hebben ontdekt dat appelazijn een effectief hulpmiddel kan zijn bij de behandeling van candida infecties (bron).

Voordeel #3: kan de gezondheid van de huid verbeteren

Heb je last van een gevoelige huid, droge huid of acne? Dan kan appelazijn je helpen het natuurlijke genezingsproces van de huid te ondersteunen vanwege zijn antibacteriële eigenschappen.

Volgens een onderzoek uit 2011 is azijn de meest veilige en effectieve behandeling voor hyperpigmentatie. Dit is een huidaandoening waarbij sprake is van te veel pigment in de menselijke huid (bron).

Appelazijn kan helpen bacteriën te bestrijden en op die manier voorkomen dat hyperpigmentatie wordt gevormd. Zorg er wel voor dat appelazijn goed veranderd is als je het direct op je huid gaat smeren. Bij flinke irritatie dien je onmiddellijk te stoppen en je huid met water te wassen.

Voordeel #4: kan helpen je hart en bloedvaten gezond te houden

Uit een observationele studie van de Amerikaanse Harvard Universiteit is gebleken dat vrouwen die saladedressings met azijn aten, minder risico liepen op hartaandoeningen (bron).

Het is mogelijk dat appelazijn kan helpen om hartaandoeningen te voorkomen door cholesterol en de bloeddruk te verlagen. Maar correlatie bewijst echter geen causaliteit (oorzaak-gevolg relatie). Het toont alleen een verband aan.

Aanvullend onderzoek is nodig om te zien of deze resultaten ook van toepassing kunnen zijn op mensen.

Hieronder zie je nog een aantal gezondheidsvoordelen die naar voren zijn gekomen uit dierstudies:

  • Kan het risico op hart- en vaatziekten verlagen bij dieren (bron, bron)
  • Kan helpen het cholesterol- en triglyceridenwaarden te verlagen bij dieren (bron)
  • Ondersteunt gewichtsverlies door het metabolisme te verhogen bij dieren (bron)

Waar kun je de beste appelazijn kopen?

appel cider vinegar flessen van het merk bragg

Wil je weten waar je de beste appelazijn kunt kopen of bestellen? Koop dan altijd biologische, ongeraffineerde appelazijn bij voorkeur in (online) natuurwinkels en speciaalzaken.

De appelazijn die ik zelf gebruik is van het merk Bragg Organic Raw Apple Cider Vinegar en kun je hier goedkoop bij de Vitaminstore bestellen. Het is gemaakt van de fijnste en gezonde biologisch geteelde appels.

Wat zijn de risico’s en bijwerkingen van appelazijn drinken?

Hoewel het drinken van appelazijn voor gezonde mensen veilig is, kan het consumeren van te veel appelciderazijn gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Appelazijn is erg zuur

Omdat appelazijn erg zuur is kan het na verloop van tijd het tandglazuur aantasten, wat leidt tot tandbederf. Het risico op tandbederf is het grootst wanneer je dagelijks onverdunde appelazijn inneemt.

Door appelazijn te verdunnen in een flink glas water kun je dit risico verkleinen. Een goede verhouding is 10 tot 1, waarbij het grootste deel uit water bestaat. Het is ook verstandig om je mond nogmaals met water te spoelen als je het mengsel hebt opgedronken.

Misselijkheid en indigestie

Als je appelazijn wilt innemen als hulpmiddel bij het afvallen, dan is het belangrijk dat je dit nooit puur inneemt. Het kan tot een overbelasting (indigestie) leiden.

Appelazijn heeft een pH-waarde van 4,2. Dit betekent dat het zeer zuur is! Het is dus niet alleen slecht voor je gebit, ook kan appelazijn voor spijsverteringsproblemen, maagzweren of zure oprispingen zorgen.

Hoe appelazijn veilig te gebruiken?

  • Verdun appelazijn altijd met water
  • Beperk het contact met je tanden zoveel mogelijk (door bijv. appelazijn met een rietje te drinken).
  • Heb je diabetes type 2 of vaak last van een opgeblazen buik? Praat dan eerst met je huisarts voordat je appelazijn probeert. Azijn heeft namelijk effect op de bloedsuikerspiegel.
  • Wees voorzichtig met appelazijn als je bepaalde medicijnen gebruikt, zoals insuline medicatie en plaspillen (diuretica). Dit kan zorgen voor lage kaliumspiegels.

Ervaringen met appelazijn

De meningen en ervaringen over appelazijn lopen uiteen. Het lijkt erop dat het wordt gebruikt voor verschillende redenen en dat ook de werkzaamheid per persoon verschilt.

Hieronder een kleine selectie uit de ervaringen die ik heb mogen ontvangen:

Mijn vrouw gebruikt het al een tijdje en zweert erbij! Ikzelf neem een ​​kleine hoeveelheid appelazijn verdund met water meerdere keren per week. Ik heb geen super verbazingwekkende voordelen opgemerkt, maar het hielp wel brandend maagzuur en oprispingen te verminderen waar ik voorheen veel last van had. De zure smaak is niet echt mijn ding, zelfs niet lekker op een salade. Ik raad iedereen aan om een natuurlijk en biologisch appelazijn merk te nemen, zeker niet het goedkope commerciële spul! – Ralf

Ondanks dat ik in het begin wat sceptisch was heeft appelciderazijn me geholpen met het verhelpen van een slechte mondgeur. Mijn eetlust heeft het niet geremd. – Sarah

Omdat het zo goedkoop wilde ik het eens proberen. Voor mijn lichaamsgewicht heeft het niet heel veel gedaan helaas – Marijke

Op aanraden van mijn zus ben ik appelazijn gaan gebruiken als natuurlijk remedie tegen psoriasis. Ik heb erg veel last van schilferige en rode vlekken op mijn huid. Hier schaamde ik me vroeger erg voor. Ik breng het nu meerdere keren per week rechtstreeks op de hoofdhuid aan. Dit kan een branderig gevoel veroorzaken, dus let erop dat je de azijn eerst goed verdunt met water! Nadat de oplossing is opgedroogd spoel ik het af met water. Tot nu toe lijkt het erop dat het geholpen heeft om de schilferige plekken op mijn hoofdhuid te herstellen. – Frank

Tot slot

Veel gezondheidsvoordelen die aan appelazijn worden toegeschreven worden niet ondersteund gedegen wetenschappelijk onderzoek.

Als je wilt afvallen en probeert vet te verliezen dan is het waarschijnlijk niet genoeg om enkel wat lepeltjes appelazijn aan je maaltijden toe te voegen. Daarvoor is een gebalanceerd dieet nodig, zoals bijv. een koolhydraatarm dieet.

Het wetenschappelijke bewijs over appelazijn dat het als middel kan dienen om op de lange termijn gewicht kwijt te raken, is niet erg overtuigend.

De resultaten van dierstudies mogen dan veelbelovend zijn, aanvullend onderzoek bij mensen is nodig om deze effecten te bevestigen. Resultaten uit dierstudies zijn van lage betrouwbaarheid en kunnen niet direct worden vertaald naar mensen.

Hoewel de gezondheidsvoordelen van appelazijn niet altijd even duidelijk zijn, is het relatief veilig om te drinken. Het is echter erg zuur, dus het is belangrijk om het altijd eerst te verdunnen met water.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

  • Welk type buik jij hebt
  • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
  • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )