791

Werkt Afvallen met Appelazijn? Ervaringen + Koopadvies

Over appelazijn doen de meest indrukwekkende gezondheidsclaims de ronde.

Het drinken van appelazijn is om die reden een populaire gezondheidstrend geworden.

Azijn wordt al honderden jaren in verschillende culturen gebruikt als tonicum. Behalve als supplement, wordt het ook gebruikt bij het koken. Zo kan het worden gebruikt als saladedressing of marinade.

Veel van de informatie op het web doet ons geloven dat appelazijn een remedie is voor alles, alsof het de wonderdrank is die we allemaal moeten consumeren.

Maar hoe zit het nou precies? Welke gezondheidsvoordelen over appelazijn zijn wetenschappelijk bewezen? Ik zocht voor je uit hoe het zit en deel mijn bevindingen in dit artikel.

Inhoud van dit artikel

Wat is appelazijn?

Om te beginnen, wat is appelazijn en wat maakt het anders dan andere soorten azijn?

Appelazijn, ook wel appelcider of appelciderazijn genoemd, is een natuurproduct (sap) dat gemaakt wordt van gefermenteerde appels. Het belangrijkste actieve ingrediënt is azijnzuur.

gistingsproces in glazen pot

Het wordt al eeuwenlang gebruikt als effectief conserveringsmiddel. Meer recent is appelazijn populair geworden vanwege zijn geweldige gezondheidsvoordelen.

Appelazijn wordt gemaakt van appels, suikers en gist. De appels worden gemalen waardoor een vloeistof ontstaat die wordt gemengd met gist om het proces van alcoholische gisting te starten. De suikers worden omgezet in alcohol.

Een tweede gistingsproces vindt dan plaats omdat dit vervolgens wordt omgezet in azijn, dankzij de vorming van een bacterie dat azijnzuur creëert.

Dit is het belangrijkste actieve ingrediënt in azijn, omdat azijnzuur deze specifieke smaak aan azijn geeft. Het bevat ook kleine hoeveelheden magnesium, kalium en calcium.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

Hoe appelazijn te gebruiken?

lepel uit flesje appelazijn

Appelazijn kan worden gebruikt in een salade of in een marinade voor vlees of groenten, wat een aangenamere manier is om het te consumeren dan het te drinken.

Om appelazijn aan je eetpatroon toe te voegen kan je appelcider azijn bijvoorbeeld gebruiken als basis voor jezelf gemaakte salade dressings. Je kunt ook één eetlepel in een vol glas water doen en het vlak voor de maaltijd opdrinken.

Als je medicijnen gebruikt om je bloedsuiker te verlagen dan moet je eerst even overleg hebben met je behandelend arts voordat je appelcider azijn op regelmatige basis wilt gaan gebruiken.

Om van de gezondheidsvoordelen van appelazijn te profiteren neem je 1 tot 2 eetlepels per dag. Het beste is om met een kleine dagelijkse hoeveelheid appelazijn te beginnen. Een teveel aan azijn kan voor bijwerkingen zorgen (hierover later meer).

Helpt appelazijn bij het afvallen?

Verrassend genoeg zijn er ook gunstige aanwijzingen dat appelazijn kan helpen bij het afvallen.

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat appelazijn het verzadigingsgevoel verhoogt, waardoor mensen minder calorieën eten en gewicht kwijtraken.

Uit onderzoek is gebleken dat wanneer deelnemers appelazijn dronken tijdens het eten van een koolhydraatrijke maaltijd, ze een groter gevoel van verzadiging kregen en de rest van de dag tot wel 275 calorieën minder aten (bron).

In een onderzoek uit 2009 verdeelde Japanse onderzoekers een groep volwassen deelnemers met obesitas in drie groepen.

Gedurende 12 weken kregen de drie groepen een verschillende hoeveelheid appelazijn toebedeeld:

 • Groep 1 kreeg elke dag 1 eetlepel (15 ml) appelazijn
 • Groep 2 kreeg elke dag 2 eetlepels (30 ml) appelazijn
 • Groep 3 kreeg elke dag een placebo

Aan het einde van de onderzoeksperiode werd bij groep 1 de volgende veranderingen waargenomen:

 • Gemiddeld 2,6 kg afgevallen
 • 0,7% afname van lichaamsvet
 • 1,27 cm afname tailleomtrek
 • 25% afname van triglyceriden (soort vet dat in het bloed zit)

Bij groep 2 werden de volgende resultaten gezien:

 • Gemiddeld 3,7 kg afgevallen
 • 0,9% afname van lichaamsvet
 • 1,9 cm afname tailleomtrek
 • 26% afname triglyceriden

De placebogroep kwam gemiddeld 0,4 kg aan in lichaamsgewicht en hun tailleomtrek nam iets toe. Hoewel dit onderzoek veelzeggend is, zijn er meer studies nodig die deze resultaten kunnen bevestigen.

Maar het stimuleren van gewichtsverlies door appelazijn is het slechts het topje van de ijsberg. Lees verder en ontdek wat appelazijn nog meer voor je gezondheid kan doen!

Waar kun je appelazijn kopen?

appel cider vinegar flessen van het merk bragg

Hoewel het productieproces van appelazijn steeds hetzelfde is, zijn er verschillende soorten appelazijn in de supermarkt verkrijgbaar.

Wat je misschien is opgevallen is dat er naast een helder appelazijn product ook een troebel appelazijn product bestaat.

Maar heldere appelazijn is niets meer dan de gefilterde variant van de oorspronkelijke, troebele appelazijn. Tijdens het filteringsproces worden vrijwel alle voedingstoffen uit appelazijn verwijderd.

Wat overblijft is een heldere vloeistof met veel minder voedingswaarde dan de troebele variant. Maar omdat mensen een heldere vloeistof verkiezen boven een troebele variant, zijn deze volop verkrijgbaar in de supermarkt.

Wil je profiteren van de gezondheidsvoordelen van appelazijn? Koop dan altijd biologische, ongeraffineerde appelazijn bij voorkeur in (online) natuurwinkels en speciaalzaken.

De appelazijn die ik zelf gebruik is van het merk Bragg Organic Raw Apple Cider Vinegar en kun je hier goedkoop bij de Vitaminstore bestellen. Het is gemaakt van de fijnste, heerlijk gezonde en biologisch geteelde appels.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze direct gratis naar je toe.

Ervaringen met appelazijn

De meningen en ervaringen over appelazijn lopen uiteen. Het lijkt erop dat het wordt gebruikt voor verschillende redenen en dat ook de werkzaamheid per persoon verschilt.

Hieronder een kleine selectie uit de ervaringen die ik heb mogen ontvangen:

Mijn vrouw gebruikt het al een tijdje en zweert erbij! Ikzelf neem een ​​kleine hoeveelheid appelazijn verdund met water meerdere keren per week. Ik heb geen super verbazingwekkende voordelen opgemerkt, maar het hielp wel brandend maagzuur en oprispingen te verminderen waar ik voorheen veel last van had. De zure smaak is niet echt mijn ding, zelfs niet lekker op een salade. Ik raad iedereen aan om een natuurlijk en biologisch appelazijn merk te nemen, zeker niet het goedkope commerciële spul! – Ralf

Ik gebruikte appelciderazijn voor het eerst om nachtelijke krampen in mijn kuiten aan te pakken na zware trainingssessies in de gym. Werkte ongelooflijk goed!

Ondanks dat ik in het begin wat sceptisch was biedt appelciderazijn vele voordelen en dit wordt ook ondersteund door de wetenschap.

Omdat het zo goedkoop is raad ik het iedereen aan om eens te proberen. – Marijke

Op aanraden van mijn zus ben ik appelazijn gaan gebruiken als natuurlijk remedie tegen psoriasis. Ik heb erg veel last van schilferige en rode vlekken op mijn huid. Hier schaamde ik me vroeger erg voor. Ik breng het nu meerdere keren per week rechtstreeks op de hoofdhuid aan. Dit kan een branderig gevoel veroorzaken, dus let erop dat je de azijn eerst goed verdunt met water! Nadat de oplossing is opgedroogd spoel ik het af met water. Tot nu toe lijkt het erop dat het geholpen heeft om de schilferige plekken op mijn hoofdhuid te herstellen. – Frank

Gezondheidsvoordelen van appelzijn

Er wordt ontzettend veel over appelazijn geschreven. Maar welke claims zijn wel en niet waar?

Bekijk eerst deze video waarin Janiek de drie belangrijkste voordelen voor de gezondheid van appelazijn uitlegt: 

Hieronder heb ik alle voordelen van appelazijn voor je op een rijtje gezet:

Voordeel #1: verbetert de insulinegevoeligheid en bloedsuikerspiegel

Appelcider azijn kan schommelingen in insuline en bloedsuiker na de maaltijd verminderen. Het consumeren van appelazijn vertraagt het leegmaken van de maag en voorkomt daarmee grote pieken in de bloedsuikerspiegel. Er is uit onderzoek ook gebleken dat het de insulinegevoeligheid verhoogt, wat de bloedsuikerspiegel kan verlagen (bron, bron).

Wil je hier het meest profijt van hebben? Drink dan appelazijn vóór de maaltijd of vlak voor het slapengaan.

Uit onderzoek is gebleken dat bij diabetici het nemen van 2 eetlepels (30 ml) appelazijn voor het slapengaan gedurende 2 dagen de nuchtere bloedsuikerwaarden tot 6% verlaagde (bron).

Voordeel #2: Kan het risico op hart- en vaatziekten verlagen

Laat ik vooropstellen dat appelazijn geen remedie is tegen hartziekten. Maar het is bewezen dat het een hoge bloeddruk verlaagt en ook het aantal buikvetcellen kan verminderen.

Hoewel het geen directe invloed heeft op de gezondheid van het hart, kan appelazijn indirect voordeel opleveren voor mensen met een risico op hartaandoeningen door de hoeveelheid triglyceriden in het bloed te verlagen.

Dierstudies laten zien dat appelazijn het cholesterol- en triglyceridengehalte kan verlagen, samen met andere verschillende risicofactoren voor hartziekten (bron, bron). Meer onderzoek is nodig om te zien of deze resultaten ook van toepassing kunnen zijn op mensen.

Uit een observationele studie van de Amerikaanse Harvard Universiteit is gebleken dat vrouwen die saladedressings met azijn aten, minder risico liepen op hartaandoeningen (bron).

Het is mogelijk dat appelazijn kan helpen om hartaandoeningen te voorkomen door cholesterol en de bloeddruk te verlagen. Maar correlatie bewijst echter geen causaliteit (oorzaak-gevolg relatie). Het toont alleen een verband aan. Meer onderzoek is dus nodig.

Voordeel #3: helpt mogelijk tegen een te hoog cholesterol

illustratie van hart dat aan gewichtheffen doet

Een Brits onderzoek uit 2006 vond dat appelazijn het totaal cholesterolgehalte bij ratten verlaagde (bron). Een andere dierstudie suggereert dat het ook kan helpen de bloeddruk te verlagen.

In deze dierstudie hadden ratten met een hoge bloeddruk die appelazijn kregen een bloeddrukdaling in vergelijking met de controlegroep die geen azijn kreeg (bron)

Ondanks het veelbelovende bewijs bij dieren, kunnen de resultaten van deze studies niet één op één worden vertaald naar mensen.

Wil je bewezen tips die je cholesterolwaarden op natuurlijke wijze helpen verlagen? Lees dan dit artikel:

17 Tips om Je Hoge Cholesterol te Verlagen Zonder Medicijnen

Voordeel #4: bestrijdt bacteriële en schimmelinfecties

Appelazijn heeft bacteriedodende eigenschappen, waardoor het een goed natuurlijk antibioticum is (bron).

Verschillende soorten azijn worden om deze reden al honderden jaren gebruikt om wonden te desinfecteren.

Omdat azijn ook de bacterie E.coli kan remmen en doden is het een goed conserveermiddel voor voedsel (bron, bron).

Het helpt ook bij een schimmelinfectie. Als je ooit een candida infectie hebt gehad dan weet je hoe vervelend dit is. Vaak is het lastig te behandelen.

Gelukkig kan appelazijn helpen om overgroei van candida te voorkomen. Hoe dat komt? Vanwege de schimmelwerende eigenschappen! De biologische zuren zorgen voor het afbreken van de candida groei.

Dit is ook wetenschappelijk bewezen. Onderzoekers hebben ontdekt dat appelazijn een effectief hulpmiddel kan zijn bij de behandeling van candida infecties (bron).

En wist je dat appelazijn ook kan helpen met het laten verdwijnen van ongewenste voetgeuren?

Schimmels en bacteriën die zich ophopen onder je voeten kunnen een onaangename geur produceren. Appelazijn kan deze ongewenste bacteriën en schimmels bestrijden. Dit vermindert op zijn beurt de onaangename geur.

Heb je last van voetschimmel? Geef het een poging! Je partner zal je dankbaar zijn.

Voordeel #5: voorkomt en vermindert beenkrampen

man grijpt naar pijnlijke enkel

Kramp in de benen kunnen vaak een teken zijn dat je een tekort hebt aan het mineraal kalium. Omdat appelazijn vol zit met voedingstoffen, waaronder kalium, kan het helpen om krampen in de nacht te verminderen.

Houd er wel rekening mee dat te veel appelazijn drinken de kaliumspiegel kan verlagen (bron), dus gebruik het met mate (maximaal 2 eetlepels per dag).

Voordeel #6: Reinigingsproduct voor je huid

Heb je last van een gevoelige huid, droge huid of acne? Dan kan appelazijn je helpen het natuurlijke genezingsproces van de huid te ondersteunen vanwege zijn antibacteriële eigenschappen.

Behalve persoonlijke ervaringen van mens is er ook wetenschappelijk bewijs dat deze claim ondersteunt.

Volgens een onderzoek uit 2011 is azijn de meest veilige en effectieve behandeling voor hyperpigmentatie. Dit is een huidaandoening waarbij sprake is van te veel pigment in de menselijke huid (bron).

Het kan ontstaan als gevolg van heftige acne. Het donkere pigment kan jaren blijven zitten, zelfs als acne volledig verdwijnt.

Appelazijn kan helpen bacteriën te bestrijden en op die manier voorkomen dat hyperpigmentatie wordt gevormd. Zorg er wel voor dat appelazijn goed veranderd is als je het direct op je huid gaat smeren. Bij flinke irritatie dien je onmiddellijk te stoppen en je huid met water te wassen.

Voordeel #7: helpt tegen een slechte adem

illustratie van iemand met een slechte adem

Wist je dat zo’n 8% van de Nederlanders uit zijn mond ruikt? Een chronisch slechte adem wordt ook wel halitosis genoemd.

In tegenstelling tot een ochtendadem bij het wakker worden blijft deze sterke, onaangename geur hangen bestaan. Een pepermuntje of een keertje je tanden goed poetsen helpt dan niet meer.

Bacteriën spelen een rol bij halitosis. De overgroei van bepaalde bacteriën in de mond, leidt tot een onaangename geur. Door bacteriën op de tong en keelholte te bestrijden, kan de geur een stuk minder worden.

Eerder heb ik al de bacteriedodende eigenschappen van appelazijn besproken. Het zijn diezelfde eigenschappen die een slechte adem kunnen bestrijden.

Als je merkt dat je adem de laatste tijd minder fris ruikt, drink dan wat vaker appelazijn. Dit werkt als natuurlijke mondspoeling en heeft een desinfecterende werking.

Voordeel #8: heeft een alkaliserend (ontzurend) effect

De pH-waarde van het bloed van een gezond persoon ligt rond de 7,35 en 7,45 (bron). De zuurgraad is afhankelijk van het aantal zure en basische stoffen in het bloed.

Als we praten over voeding die de pH-waarde van het lichaam kan beïnvloeden, dan bedoelen we eigenlijk de pH-waarde van het bloed.

Voor je gezondheid is het belangrijk dat de PH-waarde van het bloed in evenwicht blijft.

De hoge zuurgraad van appelazijn heeft een alkaliserend (neutraliserend) effect op het lichaam (bron).

Om deze reden kan het nuttig zijn om de pH-waarde van je lichaam in evenwicht te brengen met appelazijn.

Voordeel #9: sneller herstel na een intensieve training

vrouw staat buiten en spant haar armspieren aan

Herstel van langdurige zware inspanningen in de sportschool vereist dat:

 • De energievoorraad van het lichaam wordt aangevuld
 • Beschadigd spierweefsel herstelt door voldoende rust te nemen

En daarvoor heb je glycogeen (spierglycogeen) nodig (bron). Onderzoek heeft uitgewezen dat het belangrijkste actieve ingrediënt in appelazijn, azijnzuur, kan helpen glycogeen aan te vullen.

Hoe dit precies werkt is nog niet duidelijk, maar de effecten zijn zichtbaar. Dit betekent dat het nemen van appelazijn kan helpen om sneller te herstellen van je sporttraining, waardoor je spiergroei en spierkracht stimuleert.

Voordeel #10: helpt tegen wratten

Genitale wratten zijn een onplezierig beeld. Als je hier last van hebt dan kan appelazijn een huismiddeltje zijn die voor veel mensen werkt.

Appelazijn verwijdert niet het HPV-virus uit je lichaam, maar kan de wrat wel laten verdwijnen. Maar gebruik appelazijn op de huid nooit onverdund!

Verdun eerst een kopje appelazijn met water voordat je dit probeert en breng het spul met een watje aan op de wrat totdat deze goed bedekt is.

Zijn er bijwerkingen aan het gebruik van appelazijn?

Er is weinig onderzoek gedaan naar de meest gezonde manier om appelazijn te consumeren.

Laat ik eerst de mogelijke bijwerkingen van appelazijn bespreken en je vervolgens wat tips geven om appelazijn veilig te drinken.

Tandbederf

close-up van vrouw met rotte tanden

Zoals alle azijn is ook appelazijn erg zuur. Het drinken van te veel zure voedingsproducten kan het tandglazuur na verloop van tijd aantasten, wat leidt tot tandbederf.

In het begin realiseer je je dit misschien niet, maar uiteindelijk gaan je tanden pijn doen of worden ze gevoelig voor koude temperaturen.

Het risico op tandbederf is het grootst wanneer je dagelijks onverdunde appelazijn inneemt (bron). Door appelazijn te verdunnen in een vol glas water verklein je dit risico.

Om deze reden moet je appelazijn verdunnen voordat je het doorslikt. Een goede verhouding is 10 tot 1, waarbij het grootste deel uit water bestaat.

Het is ook verstandig om je mond nogmaals met water te spoelen als je het mengsel hebt opgedronken.

Dit komt omdat de hoge zuurgraad van appelazijn het glazuur van je tanden kan aantasten. Goed je mond spoelen zorgt ervoor dat dit niet gebeurt.

Misselijkheid en indigestie

oude man zit op bank heeft buikklachten

Als je appelazijn wilt innemen als hulpmiddel bij het afvallen, dan is het belangrijk dat je dit nooit puur inneemt.

Het kan tot een overbelasting van de maag (indigestie) leiden.  Appelazijn heeft een pH-waarde van 4,2. Dit betekent dat het erg zuur is.

Het is namelijk niet alleen slecht voor je tanden, ook kan appelazijn – vanwege de zuurgraad – spijsverteringsproblemen, maagzweren of zure oprispingen verergeren.

Tips voor veilig gebruik van appelazijn:

 • Verdun appelazijn altijd met water.
 • Beperk het contact met je tanden zoveel mogelijk (door bijv. appelazijn met een rietje te drinken).
 • Heb je diabetes type 2, opgeblazen buik of een andere aandoening? Praat dan eerst met je huisarts voordat je appelazijn uitprobeert.

Tot slot

Er worden veelbelovende claims toegeschreven aan appelazijn. Helaas worden veel van deze mooie beloften en schreeuwende teksten niet of onvoldoende door de wetenschap ondersteund.

Maar het ontbreken van bewijs wil niet zeggen dat appelazijn geen gunstige effecten op je gezondheid kan hebben. Ze zijn alleen (nog) niet wetenschappelijk bewezen.

Je zou appelazijn tot een zuur superfood kunnen rekenen. Maar het is belangrijk om te weten dat je het als aanvulling moet nemen op een gebalanceerd en gezond dieet. Alleen dan heb je er het meeste profijt van.

Op basis van weinige onderzoeksresultaten kunnen we voorzichtig concluderen dat appelazijn een bijdrage kan leveren aan vetverlies. Ook lijkt het andere potentiële gezondheidsvoordelen te hebben. Maar verwacht ook weer geen wonderen (helemaal wanneer je voedingspatroon niet op orde is), want dan kom je bedrogen uit.

Het kan dus zeker geen kwaad om appelazijn op regelmatige basis te gebruiken. Hoewel de gezondheidsvoordelen van appelazijn niet altijd even duidelijk zijn, is het relatief veilig om te drinken. Het is echter erg zuur, dus het is belangrijk om het altijd eerst te verdunnen met water.

Doe mijn gratis dieet test en ontdek welke dieet voor jou het meeste resultaat oplevert

Wil je succes maar wil je je tijd niet verspillen aan diëten die niet passen bij jouw situatie?

Met al mijn kennis en ervaring heb ik een korte test ontwikkeld. De uitslag geeft je een dieet dat het beste past bij jouw situatie, jouw persoonlijkheid en jouw behoeften.

Hiermee vergroot je je kansen op een succesvol dieetproces, zonder jojo-effect of andere vervelende bijeffecten.

Het duurt slechts enkele minuten.

Ga naar de test en ontdek welke dieet het beste bij jou past »»

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Keto Dieet: Uitleg, Schema, 9 Recepten en 4 Nadelen

Ontdek wat het ketogeen dieet is, wat je wel en niet kunt eten, waarom je er van afvalt en de beste ...

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Gouden Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 gouden tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde cl...

HappyHealthy.nl wint prijs ‘Website van het Jaar’ 2020!

Doe de “Afslank IQ” test

HappyHealthy op Facebook!

HappyHealthy Facebook

Oscar’s sapjes