1063

Kun je Afvallen met Cafeïne Pillen, Capsules of Poeder?

Cafeïne pillen worden steeds vaker gebruikt om wakker en alert te blijven tijdens werk of studie.

Net als het drinken van een kopje koffie of energiedrank kan het nemen van een cafeïnepil een tijdelijke boost in energie geven.

Ook is het je waarschijnlijk opgevallen dat cafeïne een belangrijk ingrediënt is in veel afslanksupplementen. Dit roept de vraag op: kan cafeïne je écht helpen om af ​​te vallen?

In dit artikel kijken we naar de voordelen en risico’s van cafeïne pillen en leer je of ze voor jou zinvol kunnen zijn. Daarbij leer je waar je op moet letten als je cafeïne pillen besluit te kopen.

Inhoud van dit artikel

Wat zijn cafeïne pillen?

witte pillen in een groen potje met koffiebonen op de achtergrond
Cafeïne pillen zijn supplementen die hoge concentraties cafeïne in pure vorm bevatten. Ze worden gebruikt door mensen die willen profiteren van de gezondheidsvoordelen van cafeine, zoals meer energie en een versnelling van de stofwisseling.

Cafeïne capsules worden gemaakt van natuurlijke of synthetische cafeïne. Een cafeïne pil bevat over het algemeen tussen de 100 en 200 mg cafeïne, wat neerkomt op gemiddeld 1 tot 2 kopjes koffie.

Cafeïne in pillen, capsules en poedervorm worden steeds populairder omdat ze makkelijk te gebruiken zijn. Het enige wat je hoeft te doen is een cafeïne pil door te slikken en je ervaart de voordelen van cafeïne.

De watervrije vorm van cafeïne wordt vaak gebruikt voor de sterkste cafeïne pillen. Dit is eigenlijk niets anders dan natuurlijke watervrije cafeïne uit koffiebonen of gedroogde theebladeren.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Hoeveel cafeïne zit er in een pil?

Cafeïne supplementen kunnen worden geconsumeerd in pilvorm, capsule of als poeder. De typische dosering cafeïne varieert per supplement maar normaal gesproken kun je uitgaan van 200-250 mg cafeïne per pil. Als je gevoelig bent voor cafeine, wil je misschien eerst beginnen met een halve pil.

Zoals bij alle cafeinehoudende producten, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het gebruik van cafeïne supplementen. Allereerst raad ik niet aan om ze s ’avonds of laat in de middag te gebruiken omdat cafeine je nachtrust kan verstoren.

Het beste is om een cafeïne supplement 6-8 uur tussen het innemen en het naar bed gaan te laten. Ook is het niet aan te raden om een cafeïne pil op een lege maag in te nemen, omdat dit maagklachten kan veroorzaken.

Cafeïne kan veel bijwerkingen veroorzaken als er te veel wordt ingenomen, dus het is belangrijk om de aanbevelingen voor de dosering van cafeïne nauwgezet op te volgen. Dit geldt met name voor cafeïne pillen, omdat ze zo gemakkelijk in te nemen zijn zonder er veel aandacht aan te besteden.

Kies in elk geval voor cafeïne pillen in plaats van cafeïne poeder. De meeste mensen zijn namelijk onbekend met de juiste hoeveelheid cafeine dosering. Het verschil tussen een overdosis cafeïne poeder en de hoeveelheid cafeïne in de meeste kopjes koffie is niet duidelijk te zien. Dus zowel voor het gemak als de veiligheid kun je er veel beter aan doen om cafeïne in pilvorm te gebruiken.

Hoe lang werkt een cafeïne pil?

Je vraagt je misschien af hoelang het duurt voordat een cafeïne pil begint te werken. Normaal gesproken duurt het ongeveer 60 minuten voordat cafeïne volledig in de bloedbaan is opgenomen en zijn effect heeft. Maar dit kan variëren afhankelijk van de hoeveelheid die wordt geconsumeerd en de lichaamsbouw en gevoeligheid van de gebruiker.

Voor de meeste mensen halveert het cafeïne gehalte in het lichaam ongeveer elke 6 uur. Dus als je om 16.00 een cafeïne pil neemt dan zit om 22.00 nog steeds de helft van de ingenomen cafeïne in je systeem. Vandaar dat wordt aangeraden om vroeg op de dag de pil in te nemen.

Wat is het verschil tussen cafeïne pillen en koffie?

Zoals je waarschijnlijk al weet is cafeïne een stimulerend middel dat inwerkt op het centrale zenuwstelsel. Dit heeft als effect dat je je wakkerder en alerter voelt.

Cafeïne is een stof die van nature voorkomt en koffie en door miljoenen mensen over de hele wereld geconsumeerd om uiteenlopende redenen. Het wordt gezien als de meest gebruikte milde psychoactieve stof ter wereld met een stimulerende werking (bron).

Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen cafeïne pillen en koffie. Koffie is van nature zuur en proeft wat bitter. Dit kan bij sommige mensen leiden tot irritatie en brandend maagzuur. Cafeïne pillen nemen het risico op zuur weg, maar kan de symptomen van reflux nog steeds verhogen. Cafeïne pillen zijn smaakloos en makkelijk in te nemen.

Echte koffieliefhebbers genieten van de smaak van koffie. Ze geven de voorkeur aan koffie waarvan enige tijd kunnen genieten in plaats van een cafeïne pil door te slikken.

Als je de smaak van koffie niet lekker vindt en toch profijt wil hebben van de voordelen van cafeïne, zijn cafeïne pillen misschien een beter alternatief voor jou. Zowel cafeïnepillen als koffie kunnen de urine afgifte verhogen waardoor je vaker moet plassen. Dit komt omdat cafeïne een diureticum is.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Kun je afvallen met cafeïne pillen?

Vrouw met ontblote voeten staat op de weegschaal

Van cafeine is bekend dat het de stofwisseling verhoogt en om die reden wordt het vaak toegevoegd aan afslanksupplementen. Kortlopende onderzoeken hebben aangetoond dat cafeine de stofwisseling tijdelijk kan verhogen met 3-11% (bronbron). Het interessante hiervan is dat het grootste deel van de toename van het metabolisme wordt veroorzaakt door een toename van vetverbranding (bron).

Onderzoekers denken dat cafeïne vetcellen aanzet om vrij te komen en naar de mitochondriën worden gebracht om te worden gebruikt voor energie, waardoor de vetverbranding wordt gestimuleerd (bron, bron).

Het stimulerend effect lijkt alleen minder te zijn bij mensen met extreem overgewicht. De vetverbranding lijkt vooral toe te nemen bij mensen die al slank zijn en niet zozeer bij zwaarlijvige mensen (bron).  Dit effect lijkt ook af te nemen met de leeftijd (65+) en is groter bij jongvolwassenen (19-26 jaar).

Hoewel pillen met cafeïne op korte termijn de stofwisseling lijkt te stimuleren, ontwikkelen gebruikers een tolerantie voor de effecten van cafeïne. Dit vermindert de effecten die het heeft op de vetverbranding en het verhogen van de stofwisseling. Om deze reden kan het drinken van koffie of het nemen van alleen cafeïne pillen op de lange termijn een ineffectieve manier zijn om af te vallen.

Om een tolerantie opbouw van cafeïne te voorkomen zou je cafeïne pillen tweewekelijks kunnen innemen. Gebruikers van cafeïne pillen rapporteren goede resultaten met deze cyclische inname.

Voor meer vetverbrandende tips raad ik je aan om dit artikel te lezen:

7 Simpele Tips om Je Vetverbranding te Stimuleren + 3 Recepten

Voordelen en nadelen van cafeïne pillen

Wat zijn de voordelen en nadelen van het gebruik van cafeïne pillen? En waarom zou je cafeïne pillen nemen in plaats van koffie of groene thee?

Ik zet de belangrijkste voordelen op een rijtje:

Voordeel #1: gemak

Misschien wel het grootste voordeel van cafeïne pillen is dat ze gemakkelijk zijn om mee te nemen. Als je weinig tijd hebt of onderweg bent kun je de pillen in je zak stoppen.

Dit lukt je niet met een koffiezetapparaat. Ook is het uiteraard handiger om een pil of capsule te slikken dan de hele dag koffie of thee moeten zetten (en dus ook weer vaker naar het toilet).

Voordeel #2: geeft je meer energie

Net als het drinken van een kopje koffie, kan het nemen van een cafeïne pil een tijdelijk boost geven in energie en verbeterde focus. Als je geen fan van koffie bent of tijd én geld wilt besparen dan zijn pillen en capsules ideaal om te proberen.

Voordeel #3: verhoogt tijdelijk de stofwisseling

Studies hebben aangetoond dat het consumeren van cafeïne het risico op depressie kan helpen verminderen, de stofwisseling kan stimuleren en zelfs de trainingsprestaties in de sportschool kan verbeteren (bron, bron).

Voordeel #4: geen calorieën

Veel mensen kunnen niet genieten van koffie als er geen melk of suiker aan wordt toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat een kopje koffie al snel in een suikerbom verandert.

Dit geldt hetzelfde voor energiedrank. Een blikje Red Bull of Monster wordt met name door de jeugd vaak gedronken om wakker te blijven. Maar heel gezond zijn ze niet. Als je op dieet bent, kan het schrappen van suikerhoudende koffiedranken een enorm verschil maken.

Voordeel #5: geen maagklachten

Koffie is heerlijk maar ook vrij zuur, met een pH waarde van ongeveer 5. Dit zorgt bij mensen met een gevoelige maag voor problemen. Met een cafeïne pil heb je geen last van een hoge zuurgraad en het potentiële maagongemak.

Voordeel #6: betaalbaar

De meeste cafeïne pillen zijn goedkoop en kosten over het algemeen ongeveer 5 per pil. Vergelijk dit eens met een zak koffie pads of een kopje koffie op de markt en je bent een stuk duurder uit!

En hoewel een pak koffie van enkele euro’s misschien niet al te duur lijkt, kan het op jaarbasis behoorlijk oplopen. Dit geld kun je besparen met cafeïne pillen.

Er zijn ook wat nadelen aan het gebruik van cafeïne supplementen:

Nadeel #1: angstklachten

Bij een te hoge dosis kan cafeïne leiden tot angstklachten en nervositeit. Als je merkt dat je gevoelig bent voor cafeine dan is het verstandig om naar je cafeine-inname te kijken en deze te verminderen.

Nadeel #2: slapeloosheid

Een te veel aan cafeïne kan het moeilijk maken om in slaap te komen. Studies hebben uitgewezen dat een hogere inname van cafeine de hoeveelheid tijd die nodig is om in slaap te komen verlengt (bron). Om slaapproblemen te voorkomen is het belangrijk dat je deze supplementen vroeg op de dag inneemt.

Nadeel #3: hoge bloeddruk

Over het algemeen lijkt cafeïne bij de meeste mensen het risico op hartaandoeningen of beroertes niet te verhogen. Wel is uit onderzoek gebleken dat cafeine de bloeddruk verhoogt vanwege het stimulerende effect op het zenuwstelsel (bron, bron).

Het is ook aangetoond dat een hoge inname van cafeïne de bloeddruk verhoogt tijdens het sporten bij gezonde mensen, evenals bij mensen met een licht verhoogde bloeddruk (bron, bron). Daarom is het belangrijk om op de dosering en timing te letten, met name als je en hoge bloeddruk hebt.

Eerder schreef ik een artikel met tips die een te hoge bloeddruk helpen verlagen (zonder medicijnen).

Nadeel #4: hoge hartslag

De stimulerende effecten van een te hoge inname van cafeïne kunnen ervoor zorgen dat je hart sneller gaat kloppen. Het kan bij sommige mensen leiden tot een afwijkend hartslagritme. Dit zie je met name bij jongeren die meerdere energiedrankjes op een dag drinken met extreem hoge doses cafeine en suikers (bron).

Deze effecten lijken sterk van persoon tot persoon te verschillen. Overweeg om je inname van cafeïne te verlagen als je veranderingen in hartslag of ritme opmerkt na het gebruiken van cafeïne pillen of poeders.

Zijn cafeïne pillen gevaarlijk?

Wanneer het wordt ingenomen zoals voorgeschreven, zijn cafeïne pillen net zo veilig als elk ander supplement

Elke hoeveelheid cafeïne kan te veel zijn als het onaangename bijwerkingen veroorzaakt. Dit hangt af van hoe gevoelig je bent voor de effecten van cafeïne en hoe snel de stof in je lichaam afbreekt.

Cafeïne pillen zijn over het algemeen niet gevaarlijk als een te hoge dosis niet wordt overschreden. Net als elke ander stimulerend middel kunnen gebruikers cafeïne pillen misbruiken. Te veel cafeine in je lichaam kan onaangename bijwerkingen veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van te veel cafeïne?

Voor de meeste mensen is cafeïne niet schadelijk als ze maximaal 400 mg cafeïne per dag consumeren. Het consumeren van hogere doses cafeine kan echter vervelende symptomen veroorzaken.

Dit zijn de symptomen:

  • Rusteloosheid
  • Slapeloosheid
  • Duizeligheid
  • Hartkloppingen
  • Uitdrogingsverschijnselen
  • Tolerantie (je hebt meer cafeïne nodig om effect te voelen)

Sommige mensen zijn gevoeliger voor cafeïne pillen dan anderen. Dit kan het moeilijk maken om te bepalen hoeveel cafeïne precies te veel is om te consumeren. Als je gevoelig bent voor cafeïne dan weet je dit waarschijnlijk al.

Na een of twee kopjes koffie merk je vervelende symptomen op. Je voelt je warmen gespannen of krijgt de verhoogde behoefte om te plassen. Je merkt misschien ook op dat je moeite hebt met slapen.

Als dit het geval is wil je misschien je cafeïne-inname verminderen om te zien of dat helpt. Hoewel de meeste mensen na het gebruiken van een cafeïne pil geen vervelende bijwerkingen ervaren, kunnen bovenstaande symptomen erop duiden dat je gevoelig bent voor cafeïne.

Volg altijd de aanbevolen dosering zoals op het etiket van een supplement staat aangegeven en neem de capsule in met voldoende water.

Het consumeren van een hoge dosis cafeïne is gevaarlijk voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Er is in elk geval geen wettelijke norm waarin beschreven staat hoeveel cafeïne pillen gebruikers dagelijks mogen slikken. De Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit (NVWA) houdt dus geen toezicht op cafeïne pillen, capsules en poeder. Koop daarom cafeïne pillen alleen bij betrouwbare webshops.

Cafeïne pillen kopen of bestellen?

Er zijn tientallen verschillende cafeïne supplementen op de markt, wat de keuze er niet eenvoudiger op maakt. Zelf gebruik ik groene thee extract pillen met cafeïne.

Wat maakt deze pillen zo bijzonder? Naast de nodige cafeïne zit er ook groene thee extract in.  Groene thee extract bestaat uit een verscheidenheid aan polyfenolen, zoals flavonoïden en catechines. Dit zijn belangrijke antioxidanten die planten aanmaken om zichzelf te beschermen tegen straling en andere verschillende ziekteverwekkende micro-organismen.

Antioxidanten in cafeïne pillen zorgen ervoor dat vrije radicalen (schadelijke stoffen) in ons lichaam worden geneutraliseerd, zodat het ontstaan van ziektes wordt voorkomen  (bron, bron).

Het is met name de combinatie van catechinen en cafeïne dat bevorderlijk lijkt te zijn voor gewichtsverlies (bronbron). Er zijn aanwijzingen dat catechinen en cafeine samen een versterkend effect hebben op de thermogenese (het proces van warmteproductie) (bronbron).

hermogenese is de toename van de ruststofwisseling, waardoor je lichaam meer calorieën gaat verbranden om warmte te produceren en voedsel te verteren.

Verschillende studies hebben laten zien dat groene thee extract de vetverbranding stimuleert en vetverlies kan veroorzaken, met name rond de buikstreek (bronbron).

Combineer dit met de vele voordelen van cafeïne en je krijgt een groene thee extract supplement dat kan bijdragen aan gewichtsverlies (en in de context van een energiebeperkt dieet). Kijk hier voor meer informatie.

Op korte termijn kan cafeïne de stofwisseling stimuleren en de vetverbranding verhogen, maar na enige tijd lijken gebruikers tolerant te worden voor de effecten van cafeïne en stopt het met werken.

Vergeet niet dat gevarieerd eten (zoals je doet met een koolhydraatarm dieet) in combinatie met een actieve levensstijl de beste manier is om vet te verbranden en op gewicht te blijven. Groene thee extract pillen met cafeïne kunnen dan een nuttige aanvulling zijn op je dagelijkse voedingspatroon.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

  • Welk type buik jij hebt
  • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
  • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )