1063

10 Tips die Je Conditie Snel Helpen Opbouwen en Verbeteren

Je conditie opbouwen is een belangrijke manier om gezonder te worden. Wanneer je een goede conditie hebt zul jij je ongetwijfeld veel fitter voelen.

Je kunt je conditie op verschillende manieren opbouwen. Zo kun je thuis aan je conditie werken door hoge intensiteit interval trainingen te doen maar je kunt er ook voor kiezen om duursporten zoals hardlopen te gaan doen.

Veel mensen denken dat wanneer jij je conditie wilt verbeteren, dat je aan je uithoudingsvermogen moet werken. Maar dit is niet het enige wat je conditie verbetert.

Welke punten je conditie nog meer verbeteren leg ik in dit artikel uit.

Inhoud van dit artikel

Wat is je conditie?

Als ik jou zou vragen om mij te vertellen wat de term conditie precies inhoudt dan zul jij waarschijnlijk, net als 9 van de 10 andere mensen, het volgende antwoord geven:

De term conditie wordt gebruikt om aan te geven hoe lang je een sportoefening kunt volhouden. Ben je na 400 meter hardlopen moe? Dan heb je bijvoorbeeld een slechte conditie.

Maar wat jij hierboven werkelijk beschrijft is je fysieke uithoudingsvermogen. Oftewel, de mogelijkheid om intensieve spanning vol te houden.

Een goede conditie hebben, heeft namelijk met nog veel meer dingen te maken zoals (bron):

 • Kracht
 • Uithoudingsvermogen
 • Snelheid
 • Lenigheid
 • Coördinatie van de spieren

Al deze punten bepalen dus of je een goede of een slechte conditie hebt.

Nu dat uit de weg is, denk je misschien dat je bij het verkeerde artikel bent beland. Daarom beschrijf ik hieronder eerst een aantal tips waarmee je rekening moet houden om je uithoudingsvermogen te verbeteren. Dat is tenslotte wat de meeste mensen willen wanneer ze zoeken op de term “conditie opbouwen”.

Maar de officiële vertaling van conditie naar het Engels is “fitness”.

Waar iedereen denkt dat fitness niets anders is dan kracht opbouwen en een beetje in de gewichten hangen, blijkt dit woord juist letterlijk aan te geven hoe fit je bent.

Hoe fit je bent wordt niet alleen bepaald door hoe sterk je bent maar ook door alle bovenstaande punten. Daarom geef ik je aan het eind van dit artikel ook tips om over het algemeen fitter te worden zodat je conditie op alle vlakken verbeterd.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Wat zijn de voordelen van een goede conditie?

De lichamelijke conditie bepaalt dus hoe fit iemand is. Iemand met een goede conditie is dus over het algemeen gezonder dan iemand zonder goede conditie (bron, bron).

Naast het feit dat je een betere uithoudingsvermogen krijgt wanneer je conditie verbetert, kun je dus ook sterker, leniger en sneller worden (bron).

Maar welke voordelen heeft een goede conditie precies in de breedste zin van het woord?

Voordeel #1: je lichaam herstelt sneller na inspanning

Wanneer de spieren in je lichaam sterker worden en je uithoudingsvermogen toeneemt dan kun je meer hebben na elke vorm van inspanning (bron).

Voordeel #2: je maakt je immuunsysteem sterker

Je afweersysteem wordt sterker door het opbouwen van je conditie (bron). Sporten is stressvol voor je lichaam waardoor deze sterker wordt.

Het klinkt misschien raar, maar doordat je lichaam tijdens het sporten een kleine opdonder krijgt, kan het voortaan beter omgaan met grotere opdonders zoals de griep.

Ook verhoogt sporten je doorbloeding waardoor een griepje eerder gedetecteerd wordt (bron).

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Voordeel #3: het verlaagt de kans op hart- en vaatziekten

Door te sporten en je conditie te verbeteren, train jij ook je hartspier. Je hartspier transporteert zuurstof naar alle delen van het lichaam.

Wanneer deze sterker is kan er meer zuurstof verplaatst worden en krijg je een betere hartfunctie. Hierdoor kan je lichaam beter functioneren, je bloeddruk daalt en je cholesterolgehalte verbetert (bron).

Voordeel #4: het verhoogt je stressbestendigheid

Doordat je hart fitter wordt, krijg je een verbeterde hartfunctie waardoor je beter met stress om kunt gaan (bron).

De American Heart Association (AHA) publiceerde in 2014 een verklaring dat artsen oefeningen moeten voorschrijven aan patiënten met een beroerte, aangezien er sterke aanwijzingen zijn dat fysieke activiteit en lichaamsbeweging na een beroerte de cardiovasculaire conditie, het uithoudingsvermogen en de sterkte van je bovenarmen kunnen verbeteren (bron).

Als al het bovenstaande je inmiddels nog niet over de streep heeft getrokken om je conditie op te bouwen dan weet ik het ook niet meer. Er zijn letterlijk geen nadelen te bedenken om je conditie niet te verbeteren.

Ben je al fit? Word dan nog fitter en leef nog langer. Wetenschappelijk is aangetoond dat mensen met extreem goede condities de hoogste overlevingskans hebben. Dat blijkt uit een onderzoek waarin de gegevens van meer dan 120.000 deelnemers tussen 1991 en 2014 werden geanalyseerd (bron).

Video

In onderstaande video geeft diëtiste Janiek haar beste tips voor het verbeteren van je conditie. Daaronder gaat het artikel verder met mijn tips.

5 voordelen HIIT: https://www.youtube.com/watch?v=MN66s…

5 Minuten Workout Touwtje Springen: https://www.youtube.com/watch?v=5gghP…

Conditie verbeteren met 10 nuttige tips

Nu je weet hoe gezond het is, ga ik je leren hoe je het best je conditie kunt opbouwen. Er zijn namelijk nogal wat dingen waar je rekening mee moet houden om het zo lang mogelijk vol te houden.

Laten we beginnen:

Tip #1: Loop niet te hard van stapel

Jij hebt besloten om aan je conditie te werken. Gefeliciteerd, dit is namelijk een hele goede beslissing.

Dit is tevens de eerste stap richting een gezonder leven. Toegeven dat je iets moet doen aan je gezondheid is de belangrijkste stap om überhaupt iets te kunnen veranderen.

Maar een hele andere belangrijke tip die ik je mee wil geven, is dat je niet te hard van stapel moet lopen.

De meeste mensen nemen namelijk gelijk erg veel hooi op hun vork en besluiten hun leven drastisch om te gooien.

Is dit de beste manier om het aan te pakken?

Als je veel wilskracht hebt, dan wel. Maar de meeste mensen hebben dat helaas niet (bron).

Pak het dus rustig op. Heb niet gelijk te hoge verwachtingen, dit kan je alleen maar tegenwerken in de toekomst en is in het begin ook een te zware belasting voor je ongetrainde lichaam.

Heb je besloten om te gaan hardlopen? Begin dan liever 2 keer per week en als dit goed gaat bouw je het uit naar drie of vier keer per week. Dit is beter dan 4 keer per week beginnen met hardlopen, om dit vervolgens niet te kunnen bijhouden en vervolgens je motivatie te verliezen.

Heb jij al in jaren niet gesport en wil je heel rustig aan beginnen? Dan is het verstandig om te beginnen met wandelen. Je geloof het of niet, maar wandelen is ook erg gezond voor je. Een kleine wandeling van 20 minuten per dag kan je levensverwachting al met 7 jaar verlengen (bron).

Door dingen rustig op te bouwen, kun je het langer volhouden en hou je de motivatie er langer in. Uit onderzoek blijkt dat het varieert van 18 dagen tot 254 dagen voordat een gewoonte in je systeem zit. (bron).

Tip #2: Doe een warming-up

Hierboven beschreef ik dat je niet te hard van stapel moet lopen. Hetzelfde geldt voor deze tip.

Zodra de meeste mensen beginnen met een nieuwe sport, lopen ze hard van stapel. Hup, gelijk gaan met die banaan.

Je wilt beginnen met hardlopen?

Je trekt je sportschoenen aan en begint met je hardloopsessie. Maar is dit wel de beste manier?

Nee, helaas niet.

Iedere sporter doet er goed aan eerst een warming-up te doen. En dit zeg ik niet om het zeggen, er zit namelijk een ware theorie achter.

Dynamische warming-up

Als ik het over een warming-up heb, dan heb ik het niet zomaar over een warming-up. De dynamische warming-up is degene die je sportprestaties verbetert en de kans op blessures vermindert (bron).

Ik hoor je denken:

“Oscar, heel leuk maar ik zit niet echt op een warming-up te wachten en dan gooi je er ook nog een warming-up tegen aan die ik niet ken…”

Het klinkt moeilijker dan het is. Er bestaan twee soorten vormen van warming-up, een statische en een dynamische (bron). Bij een statische warming-up doe je rek en strek oefening in een houding en houd je die houding een aantal seconden aan. Bij een dynamische warming-up doe je een soort van rek en strek oefeningen in een bewegende vorm.

Waar de statische warming-up je sportprestaties verslechtert, kan een dynamische warming-up je sportprestaties juist verbeteren.

Een dynamische warming-up zorgt voor:

 • Verhoogde bloedcirculatie
 • Toename van je longventilatie
 • Verbetering van je spierprestaties
 • Verbetering van je uithoudingsvermogen

Vrouw doet de walking lunge oefeningEen heel goed voorbeeld van een dynamische warming-up is de “walking lunge”. Deze is ideaal voordat je een hardloopsessie begint of een HIIT workout begint. Geloof mij, je doet er je voordeel mee wanneer je een dynamische warming-up doet.

Wil je meer weten over een dynamische warming-up? Lees dan het volgende artikel:

10 Beste Warming Up Oefeningen Voor Als Je Gaat Hardlopen

Tip#3: Zorg voor regelmaat

Deze tip sluit heel mooi aan bij tip #1.

Wanneer je de trainingen langzaam opbouwt, krijg je ook meer regelmaat in je trainingen om je conditie op te bouwen.

Stel je start met hardlopen, zoals ik al zei moet je niet teveel hooi op je vork nemen, dus begin je met twee keer per week.

Wanneer je twee vaste dagen in de week uitkiest om te sporten, dan is het makkelijker om hier een gewoonte van te maken.

Op deze manier hoef je niet op de dag zelf te beslissen of je wilt gaan sporten of niet. De kans is veel groter dat je het sporten zult uitstellen tot het einde van de week, om het vervolgens helemaal niet meer te doen omdat blijkt dat het niet uitkomt met je andere afspraken.

Overmatig fantaseren over hoe en wanneer je gaat beginnen heeft vaak een averechtse werking om iets een gewoonte te laten worden, zo blijkt uit onderzoek (bron). Ga doelmatig te werk en onderneem actie.

Je weet wat ze zeggen:

Van uitstel komt afstel

Geef nieuwe gewoontes de kans!

Schrijf de vaste dagen in je agenda of maak hier een notitie van in je telefoon. Op deze manier plan je alle afspraken daar omheen. Je zult zien dat de gewoonte er na een korte tijd in slijt en dat de drempel om te gaan sporten verdwenen is.

Er zijn een paar hoofdprincipes waarmee je rekening moet houden bij het effectief veranderen van je gewoontes.

Ten eerste moet je natuurlijk nieuwe gewoontes de kans geven om ze aan te leren. Iemand die van baan verandert of naar een andere stad verhuist, heeft het perfecte scenario om oude gewoontes te laten vallen en met nieuwe gewoontes in een onbekende omgeving te starten.

Doe kleine aanpassingen

Natuurlijk hoef je niet zo’n rigoureuze veranderingen door te voeren. Je kunt ook kleine aanpassingen doen. Een daarvan is om andere mensen hiervan op de hoogte te brengen.

Geef bijvoorbeeld aan dat je op maandag en donderdag van plan bent om te gaan hardlopen in de avond en dat je deze avonden dus niet kunt afspreken.

Als het goede vrienden zijn, dan zullen ze op deze avonden geen afspraken met je maken. Daarnaast kan het een extra stok achter deur zijn omdat ze jou er aan herinneren dat je op die dagen moet sporten.

En jij wilt de mensen om je heen natuurlijk niet teleurstellen;)

Een ander belangrijk principe is onthouden dat herhaling het geheim tot succes is. Studies hebben aangetoond dat het gemiddeld 66 dagen duurt voordat nieuw gedrag een gewoonte wordt (bron). Denk aan je toekomstige zelf en waar je morgen zou willen zijn!

Tip #4: Kies een sport die je leuk vindt

Het klinkt allemaal ontzettend logisch, en toch zijn er veel mensen die dit niet doen.

Je hebt besloten om je conditie te verbeteren en wilt dit doen door middel van cardiotraining in de sportschool.

Maar je hebt een hekel aan:

 • De sportschool
 • Hardlopen en fietsen

En toch kies je voor deze vorm van sport in de sportschool. Waarom?

De meeste mensen hebben het idee, dat ze hun conditie het beste kunnen opbouwen door middel van hardlopen en hebben het idee dat ze het vaker doen, door naar de sportschool te gaan.

Maar het tegendeel is waar.

Vrouw op een mountainbike

Kies een sport die je leuk vindt en je zult het vele malen langer volhouden. En het mag elke sport zijn die je maar kunt bedenken.

Zelfs ‘bedsport’ zou ik goedkeuren, maar dan moet je wel wat werk verrichten natuurlijk;)

 • Hou je van zwemmen? Ga dan zwemmen.
 • Hou je van fietsen? Ga fietsen.
 • Hou je van hockey? Ga op hockey.

Je snapt mijn punt. Ik heb liever een sport die je de komende tien jaar volhoudt en misschien iets minder actief is dan hardlopen, dan dat je na twee weken al afhaakt omdat je zo nodig die sport moest kiezen die je het zwaarst leek.

Tip #5: Zorg voor een sportmaatje

Stel je kiest een sport die je leuk vindt en je mag deze sport alleen beoefenen of samen met een vriend of vriendin, welke heb je liever?

Dat dacht ik al. Met een vriend of vriendin natuurlijk. Maar naast het feit dat het leuk is, kan het ook heel handig zijn.

De (ongezonde) gewoonten van je partner hebben flinke invloed op jouw gedrag (bron). Overweeg daarom om samen met je partner aan de slag te gaan.

Wij “mensen” zijn sociale wezens. Dit is de hele reden waarom de mensheid zo groot is geworden. Wij kunnen in grote groepen samenwerken zonder dat wij elkaar hiervoor echt leuk hoeven te vinden. Onze hele economie is hierop gebaseerd.

We zijn als mensen erg bang om buitengesloten te worden (bron). Ook zijn we als de dood dat andere mensen negatief over ons denken.

En dit kun je heel goed toepassen om het opbouwen van een sport (conditie) makkelijker voor je te maken. Je kunt namelijk situaties creëren waarin jij je ellendig voelt als je een keer niet sport. En dat gebeurt wanneer jij je sportmaatje teleurstelt om niet te gaan sporten:

 • Je voelt je sociaal verplicht om te gaan sporten
 • Je hebt iemand die ervoor kan zorgen dat je eigen sportprestaties verbeteren door je te pushen
 • Je hebt iemand om je doelen en je problemen aan te vertellen

En wanneer ik om mij heen kijk in de sportschool zie ik veel mensen samen sporten en elkaar pushen om net over dat randje heen te gaan. Na de training houden ze een theekransje waardoor het gezellig wordt. Al deze positieve herinneringen zorgen ervoor dat je continu blijft gaan.

Tip #6: Pas je voedingsgewoonten aan

Je bent op dit artikel beland omdat jij je conditie wilt verbeteren. Maar je had waarschijnlijk niet gedacht dat voeding daar ook een rol in speelt.

Zoals ik in de inleiding al aangaf wordt je conditie niet enkel bepaald door je uithoudingsvermogen.

De staat van je conditie geeft aan hoe fit je bent. En de beste manier om echt fit te worden is door de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen.

Ken je van die mensen die eerst gaan sporten om vervolgens de verbrande calorieën er weer aan te eten door een stuk chocolade? Je hebt immers gezond gedaan door te sporten dus kun je nu iets ongezonds eten om dit weer recht te trekken.

Helaas werkt het niet zo.

Sporten is belangrijk, maar een gezond eetpatroon is net zo belangrijk. Dit zou eigenlijk je basis moeten vormen.

Om gezond te worden, kun je dus het beste bij je voeding beginnen. Dit is tenslotte de brandstof die je in je lichaam stopt, die je vervolgens weer nodig hebt om te gaan sporten. En sporten wordt een stuk leuker en makkelijker wanneer jij je lichaam voorziet van de juiste brandstof.

Wat zegt de wetenschap over gezond eten en sporten om een gezonder lichaam te krijgen?

Er is een onderzoek geweest waarbij drie verschillende groepen werden getest (bron).

 • Groep A: volgde alleen een dieet
 • Groep B: volgde alleen een sportprogramma
 • Groep C: volgde zowel het dieet als het sportprogramma

Bij alle groepen werd gekeken naar gewichtsverlies, BMI, taille-omvang en lichaamsvet percentage.

Zoals je misschien wel kunt raden, had de groep die zowel het dieet als het trainingsprogramma (groep C) volgde de beste resultaten. Maar wat opmerkelijk is, is dat groep A beduidend betere waardes had dan groep B.

Zo had groep A, die alleen het dieet volgde 8,5% gewichtsverlies ten op zichtte van 2,4% gewichtsverlies bij groep B. Een dieet volgen zorgde dus voor 3 keer meer gewichtsverlies dan wanneer je enkel een sportprogramma volgde. Zo goed als dezelfde resultaten werden verkregen bij BMI, tailleomvang en daling in lichaamsvet.

Er zijn veel meer van dit soort onderzoeken die laten zien hoe belangrijk een gezond eetpatroon is voor je algehele gezondheid.

Heb je geen idee wat een gezond eetpatroon is? Lees dan eens dit artikel:

Dieet Schema? Gratis Eetschema om Gezond en Snel Af te Vallen

Tip #7: Neem genoeg rust tussendoor

De kans is groot dat je sporten niet bepaald leuk vindt. Dat is precies de reden waarom je al een lange tijd stil hebt gezeten.

Nu jij besloten hebt om je conditie op te bouwen, moet je een aantal keer in de week gaan trainen. Dit zorgt immers voor het beste resultaat. Wat de meeste mensen vervolgens doen is het volgende:

“Maandag-en dinsdagavond heb ik niks te doen? Dan zorg ik er voor dat ik deze twee dagen pak om mijn conditie op te bouwen.”

Vervolgens zit je de rest van de week met je billen op de bank naar “De Wereld Draait Door ” te kijken om vervolgens maandag en dinsdag weer van start te gaan.

Tip #1 en #3 heb je in ieder geval goed opgevolgd:

 • Je loopt niet te hard van stapel
 • Je sport consequent op dezelfde dagen

Maar je maakt het je lichaam wel extra moeilijk door twee dagen achter elkaar voluit te gaan sporten.

Het is vele malen beter om je conditie op te bouwen door je trainingen over de week te verspreiden. Zo kun je goed herstellen van je eerste training om uit je tweede training weer het maximale te kunnen halen.

Train bijvoorbeeld maandag en donderdag of dinsdag en vrijdag. Houdt er rekening mee dat je minimaal 48 uur rust hebt voordat je aan de volgende training begint.

Tip #8: Koop de juiste attributen

Voordat je begint met elke sport dan ook, is het belangrijk om na te gaan wat je nodig hebt om deze sport te kunnen beoefenen.

Zo is hardlopen een goedkope sport. Maar houdt er wel rekening mee dat je moet investeren in een paar goede hardloopschoenen. En deze kunnen aardig in prijs oplopen. Denk dan niet, ik ren wel gewoon met schoenen die ik thuis heb staan, want dat gaat geheid verkeerd.

En blessures wil je voorkomen, anders lig je straks weer een paar maanden uit de roulatie.

Close-up schoenen van een hardloper in de bossen

Ben je van plan om te gaat fitnessen, dan heb je alleen sportschool abonnement nodig en een paar goede schoenen wanneer je cardio wilt gaan doen.

Touwtje springen

Wil je een hele goedkope manier om thuis je conditie op te bouwen? Dan kun je denken aan touwtje springen.

Hierbij is enkel een springtouw nodig. Geen sportschool abonnement, geen dure schoenen en geen dure sportkleding.

De manier om dan het snelst een conditie op te bouwen is door een hoge intensiteit interval training te doen. Wat dit precies is leg ik je bij de volgende tip uit.

Je kunt natuurlijk ook verschillende groepssporten kiezen om te gaan beoefenen. Denk hierbij aan: voetbal, hockey of een vechtsport. Het leuke van deze sporten is dat je traint met andere mensen waardoor je vaak meer uit je training haalt. Hierbij heb je in principe geen sportmaatje meer nodig.

Tip #9: Doe aan hoge intensiteit interval training

Aantal jaren geleden maakten veel mensen nog gebruik van lange duurtrainingen om hun conditie op te bouwen. De meest gebruikte manier om je conditie op te bouwen is toch wel hardlopen. Zodra iemand zijn conditie wilde verbeteren kwamen de hardloopschoenen uit de kast en begon je lange afstanden te hardlopen.

Maar tegenwoordig is een ander soort training veel bekender geworden, genaamd:

High intensity interval training (HIIT)

HIIT blijkt uit onderzoek net zo effectief of zelfs effectiever te zijn voor het opbouwen van conditie in vergelijking met duurtraining (bron) (bron).

Deze training kenmerkt zich door een afwisseling van korte maar krachtige momenten van inspanning afgewisseld door nog kortere momenten van ontspanning. Reguliere cardio kenmerkt zich door het rennen of lopen op een consistent tempo gedurende een lange periode.

Het reguliere advies bij een duurtraining zoals hardlopen, is om op zo’n 70-80% van je vermogen (VO2max= 70%) jezelf in te spannen. Bij HIIT geef je letterlijk de volle 100% (VO2max= 100%) om vervolgens tijdens een korte pauze op adem te komen.

HIIT heeft nog veel meer voordelen

Maar wat veel mensen vergeten, is dat HIIT daarnaast nog veel meer voordelen heeft in vergelijking met een duurtraining. Zo blijkt HIIT:

 • Voor meer spieropbouw te zorgen
 • Voor meer vetverlies te zorgen (bron)
 • Minder tijd in beslag te nemen  (bron)

Als je bovenstaande punten leest, dan vraag ik mij eigenlijk af waarom jij jezelf nog afmat door middel van langdurig hardlopen, fietsen of zwemmen. Met name als sporten niet je favoriete bezigheid is.

Wil je meer weten over HIIT? Lees dan het volgende artikel:

9 Redenen om Vaker High Intensity Interval Training (HIIT) te Doen

Tip #10: Maak gebruik van een applicatie

Je wilt beginnen met het opbouwen van je conditie. Als je geen teamsport kiest en voor jezelf wilt gaan trainen dan is de kans groot dat je niet weet hoe je dit allemaal moet doen in je eentje…

Gelukkig zijn daar de apps die je te hulp schieten.

Voor bijna alle denkbare categorieën zijn er apps beschikbaar.

Hardloop applicaties

Wil jij je conditie opbouwen door te gaan hardlopen, dan zijn er vele hardloop apps beschikbaar die je hierbij op weg helpen. De grootste app die er voor het hardlopen beschikbaar is, is RunKeeper. Deze app houdt de volgende dingen voor je bij:

 • Afstand
 • tijd
 • Snelheid

Daarnaast heeft deze app nog verschillende trainingsschema’s voor een halve marathon, een hele marathon, maar ook voor een triatlon beschikbaar. Deze is app is over het algemeen gratis totdat je uitgebreidere functies wilt gebruiken, dan moet je geld betalen.'Start to Run' App met Evy Gruyaert

Heb je toch iets meer coaching nodig en wil je beginnen met een loop van 5 kilometer? Dan is hardlopen met Evy een handige voor jou.

Evy voorziet je van de juiste motivatie en vertelt je precies wat je moet doen. Daarnaast geeft ze je verschillende tips over hoe je blessures voorkomt en hoe je moet ademhalen.

Heb je de 5 kilometer overwonnen, dan kun je vervolgens doorgaan voor de 10 kilometer. En dit alles met haar prachtige Vlaams accent.

Helaas is deze app niet gratis. Voor de 5 kilometer workout van 10 weken betaal je 3,99 euro.

Wil je meer tips over hardloop apps? Lees dan het volgende artikel:

8 Beste Gratis Hardloop Apps voor Je Smartphone (iPhone/Android)

Fitness applicaties

Wil je zowel je conditie opbouwen als sterker worden? Dan kun je er voor kiezen om ook aan krachttraining te gaan doen in de sportschool.

Het probleem over het algemeen is dat de meeste mensen alleen geen idee hebben hoe ze moeten trainen. Veel oefeningen worden met een verkeerde houding uitgevoerd waardoor snel blessures ontstaan.

Ben je bereid om veel geld te betalen? Dan raad ik jou aan om een personal trainer in te huren. Is dit je te duur dan kun je eventueel een fitness app downloaden.Applicatie Virtuagym op smartphone

App Virtuagym

Zo bestaat de “Virtuagym” Fitness app. Virtuagym heeft meer dan 2000 oefeningen die je in de sportschool kunt uitoefenen. Deze zijn allemaal gericht op het opbouwen van spiermassa. Het geeft je veel inspiratie voor nieuwe oefeningen en laat je precies zien hoe de oefening moet. Hierbij kun je toch afkijken hoe een bepaalde houding tijdens het uitvoeren van een oefening hoort te zijn.

App Tabata timer

Daarnaast heb je ook de app “Tabata timer”. Ik heb je bij tip #9 verteld dat HIIT een hele goede manier is om je conditie op te bouwen, spiermassa te vergroten en vet te verliezen. Een Tabata training is gebaseerd op een HIIT workout.

Bij deze training ga je 20 seconden lang helemaal los met een bepaalde oefening om vervolgens 10 seconden rust te nemen. Wanneer je dit 8 keer herhaalt heb je een zogenaamde “tabata” gedaan.

Er is door Izumi Tabata bewezen dat kort maar intensief trainen beter is voor je uithoudingsvermogen dan langdurig sporten op een gemiddeld tempo (bron). De gehele app is gratis, wat natuurlijk mooi meegenomen is.

Health apps

Een goed voedingspatroon is de sleutel tot een gezonder leven en uiteindelijk een betere conditie. Je kunt met de juiste voedingsstoffen je lichaam van de juiste brandstof voorzien waardoor je sportprestaties zullen verbeteren. Bij tip #6 heb ik een artikel gelinkt waarin een gratis eetschema wordt gegeven met allerlei gezonde producten.

Maar het is natuurlijk wel handig, dat je alles wat je eet kunt bijhouden. De belangrijkste voedings-app is:

 • Myfitnesspal

Hierin kun je meer dan 6 miljoen etenswaren vinden, die je kunt invullen zodat je precies weet hoeveel calorieën je binnenkrijgt. Ook wordt verteld hoeveel koolhydraten, eiwitten en vetten je met de verschillende maaltijden en gedurende een dag binnenkrijgt. Ingrediënten van gerechten kun je zowel in hoeveelheden (eetlepels, sneetjes etc) toevoegen als in grammen.

De gratis versie van deze app is zo uitgebreid dat je nooit de betaalde versie hoeft aan te schaffen.

Conditie opbouwen schema

De eindconclusie van dit artikel is dat HIIT de beste manier is om je conditie op te bouwen en over het algemeen fitter te worden. Vandaar dat ik je ook een conditieschema geef die gebaseerd is op een HIIT workout.

De workout bestaat uit de volgende oefeningen:

 Oefening  Actie (aantal seconden)  Pauze (aantal seconden)
 Burpee  30  10
 Push up  30  10
 High knees  30  10
 Jump Lunges  30  10
 Pull ups  30  10
 Knee raises  30  10

 

 • Het is de bedoeling dat je bovenstaand schema 4 keer volledig uitvoert
 • Iedere ronde van 6 oefeningen ben je in totaal 4 minuten bezig
 • Dat houdt in dat je totale HIIT workout maar 16 minuten duurt

Wanneer je dit schema volgt kun jij je conditie ook prima thuis opbouwen en verbeteren. Maar vergeet vooraf de dynamische warming-up niet;)

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

 • Welk type buik jij hebt
 • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

4 reacties op dit artikel

 • Wat ik zo jammer vind, is dat hier allen wordt uitgegaan van gezonde mensen die dit allemaal kunnen. Ik heb een ziekte en kan niet sporten, alleen wandelen en fietsen (op een e-bike). En ook als ik met goed voel. Toch wil ik graag afvallen en alleen een dieet werkt niet.
  Ik doe mijn best maar ook dier merk ik dat als je beperkt bent je niet mee telt, jammer

  Petra
  • Hoi Petra, het spijt me dat je dit zo ervaart, maar als het gaat om afvallen dan draait het toch wel 80% om voeding en slechts 20% om bewegen en kom je dus toch al een heel eind door je voeding aan te passen. Via onze BMI calculator kun je als doel ‘ik wil afvallen’ zetten en dan ook aanduiden dat je weinig tot geen lichaamsbeweging doet en dan wordt er berekend hoeveel je calorieën je mag eten en dan kun je met een van onze boeken (of met je eigen recepten) die richtlijnen volgen. Je vindt de calculator via https://happyhealthy.nl/bmi-berekenen/. Ik hoop dat dit je toch al wel wat op weg helpt! :-) Fijne zondag !

   support
 • 18 december 2023

  Hebben jullie nog tips voor mijn moeder die ook overgewicht heeft en dus o.a. meer wil bewegen, maar door haar zere/slechte knieën moeite heeft met lopen. Ze loopt zelfs al met een rollator. Fietsen en zwemmen gaat niet meer. Zijn er andere manieren te bedenken om toch de conditie weer wat te verbeteren en het hart weer wat aan de gang te zetten?

  Simone
  • 19 december 2023

   Beste Simone, gezien haar situatie is het belangrijk om activiteiten te vinden die haar gewrichten ontzien. Denk bijvoorbeeld aan stoeloefeningen. Deze kunnen erg effectief zijn. Denk aan armheffingen, beenliften, of zachte draaibewegingen vanuit een zittende positie. Dit helpt bij het behouden van spierkracht en flexibiliteit zonder de knieën te belasten. Aquagym: hoewel je aangeeft dat zwemmen geen optie is, kan aquagym een alternatief zijn. De oefeningen in het water zijn zacht voor de gewrichten en de weerstand van het water helpt bij het opbouwen van spierkracht. Daarnaast is het belangrijk om een fysiotherapeut te raadplegen voor gepersonaliseerde adviezen en begeleiding.

   Avatar for Oscar Helm, MSc
   Oscar Helm, MSc Auteur

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )