614

Doorslikbare Maagballon: Werkt Het? + Prijzen en Ervaringen

Als je moeite hebt met afvallen dan kan een maagballon uitkomst bieden.

De maagballon is een opblaasbaar medisch hulpmiddel dat zonder operatie tijdelijk in de maag geplaatst wordt om gewicht te verliezen.

De ballon neemt ruimte in de maag en geeft een vol gevoel. Hierdoor verdwijnt de eetlust en eet je een stuk minder.

Na een periode van 16 weken loopt de ballon vanzelf leeg en zal deze via de normale weg het lichaam verlaten.

Voor een maagballon kom je in aanmerking als je een BMI van 27 hebt of meer.

Is de maagballon een ideale oplossing? In dit artikel leer je alles wat je moet weten over de maagballon als nieuwe behandelmethode in de strijd tegen overgewicht.

Je leert onder andere:

 • Hoe de maagballon precies werkt
 • De verschillende soorten maagballonnen op de markt
 • De belangrijkste voordelen en nadelen van een maagballon
 • De ervaringen van anderen die een maagballon hebben geplaatst
 • Het antwoord op de vraag: ‘is een maagballon iets voor mij?’
 • En nog veel en veel meer…
Inhoud van dit artikel

Wat is een maagballon?

Een maagballon is een zachte ballon die zonder ingrijpende operatie in je maag wordt geplaatst als middel tegen overgewicht.

Er is geen operatie, endoscopie (kijkoperatie) of anesthesie (verdoving of narcose) vereist voor plaatsing. De maagballon wordt gevuld met een zoutoplossing.

Het kan je helpen om relatief snel gewicht te verliezen doordat de ballon in de maag een vol gevoel geeft na het eten van kleine maaltijden.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een maagballon significant meer gewichtsverlies veroorzaakt dan voeding en lichaamsbeweging alleen (bron, bron).

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

Voor wie is een doorslikbare maagballon geschikt?

Een arts zal allereerst een grondig onderzoek uitvoeren en je medische geschiedenis onderzoeken om te kijken of je geschikt bent voor een maagballon.

Of je in aanmerking komt voor een maagballon hangt met name af van je BMI. Deze moet tussen de 27 en 45 zijn.

Ook moet er aan een aantal andere voorwaarden worden voldaan:

 • Je bent minimaal 18 jaar
 • Je bent niet zwanger
 • Je hebt in het verleden geen operatie aan de maag of darmen ondergaan
 • Je hebt geen eetproblemen of eetstoornis (gehad)
 • Je bent fysiek gezond

Verschillende soorten maagballonnen

Er zijn verschillende maagballonnen op de markt. Je kunt natuurlijk voor maar één behandelmethode kiezen. Dus het is belangrijk om te weten wat de verschillen zijn.

Ik zal de populairste maagballonnen voor je toelichten:

Orbera en ReShape: deze maagballonnen worden endoscopisch ingebracht door een arts en gevuld met een zoutoplossing. De ballonnen blijven zes maanden in de maag en zitten worden vervolgens endoscopisch verwijderd.

Obalon: deze procedure bestaat uit maar liefst drie ballonnen die je slikt op verschillende tijden in het bijzijn van een arts. Na zes maanden worden alle drie de ballonnen verwijderd door de een arts.

De Elipse maagballon is om twee redenen uniek: je hebt geen kijkoperatie en de ballon verlaat het lichaam vanzelf na 16 weken. Dat maakt de Elipse maagballon erg populair.

Hoe werkt een doorslikbare maagballon?

Op het moment dat je voldoet aan alle voorwaarden voor een maagballon, kan er een afspraak met de arts worden gemaakt voor de plaatsing.

Weet dat je zes uur vóór de plaatsing van de maagballon niets mag drinken en twaalf uur vóór de plaatsing niets mag eten. Het is belangrijk dat je deze instructies opvolgt omdat je anders misselijk kunt worden nadat de ballon is opgeblazen in de maag.

Het plaatsen van de maagballon neemt ongeveer 15 tot 20 minuten in beslag. De ballon wordt geleverd in een capsule met een dun slangetje. Je slikt de capsule door en de ballon met een doorsnee van 10 centimeter wordt gevuld met 550 ml vloeistof. Het slangetje wordt vervolgens door de arts losgetrokken.

Na de ingreep kan de arts met behulp van een röntgenfoto kijken of de ballon goed is geplaatst. Het wordt aanbevolen om na de plaatsing vervoer naar huis te regelen. Ook kan het zijn dat de arts je medicijnen voorschrijft tegen zure oprispingen en misselijkheid.

In de onderstaande video zie je een animatie van een maagballon plaatsing:

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Na de ingreep

Nadat de maagballon is geplaatst zal je wat ongemak voelen. Je hebt tenslotte iets in je maag zitten wat je nog niet eerder hebt gevoeld. Dit kan enkele dagen tot een paar weken aanhouden. Dit gevoel is normaal. Mocht je echter abnormale pijn voelen dan is het belangrijk dat je contact opneemt met de behandelend arts.

De eetlust kan langzaam beginnen terug te keren in de tweede week na plaatsing van de maagballon. Je zult echter al snel merken dat je vol zit als je een kleine maaltijd nuttigt.

Deze eetlust zal steeds sterker worden omdat je gewicht verliest (het lichaam probeert de verloren vetreserves terug te krijgen en wakkert de eetlust aan).

Het is daarom belangrijk dat je leert om langzaam te eten en goed bijhoudt van wat je precies eet. Te snel eten kan leiden tot zure oprispingen, misselijkheid en de hik.

Na twee maanden ben je waarschijnlijk flink wat gewicht verloren. Je zult nog enkele kilo’s verliezen, zij het in een langzamer tempo dan de eerste weken.  Maak gebruik van deze tijd om je voedingspatroon op orde te krijgen en veranderingen van gewoonten te laten plaatsvinden.

Na een periode van 16 weken loopt de maagballon vanzelf leeg en verlaat deze op natuurlijke wijze het maag-darmkanaal. Er vindt dus geen operatieve verwijdering plaats.

Om de kans op terugval te vermijden kun je gebruik maken van het  maagballon nazorgprogramma. Hiermee krijg je ondersteuning van een zorgteam. Dit nazorgprogramma valt normaal gesproken binnen de prijs van de maagballon behandeling.

Ervaringen met een maagballon

Op zoek naar de ervaringen van mensen die een maagballon ingreep hebben ondergaan? Een rondgang op het internet leert dat de meningen nogal zijn verdeeld:

Nadat ik een artikel tegenkwam over de maagballon werd ik enthousiast. Zou dit iets voor mij zijn? Ik vond een kliniek en maakte een afspraak. Daar bleek dat in aanmerking kwam en dat de maagballon een goede oplossing kon zijn voor mijn overgewicht. De maagballon werd geplaatst door twee artsen. Dit was best spannend omdat de maagballon met behulp van een apparaat door de slokdarm werd ingebracht. Ik voelde me erg onprettig en had voortdurend het gevoel dat ik moest kokhalzen. De eerste week hield ik weinig eten binnen. Na twee weken ging het beter en kon ik iets meer eten verdragen. De eetlust bleef aanwezig maar ik kreeg gewoon niet veel voedsel door mijn keel. Hierdoor heb ik geleerd om kleine porties te eten. Uiteindelijk ben ik 12 kilo afgevallen in 4 maanden tijd met behulp van de maagballon. De nazorg was goed. Mijn voornaamste prioriteit is om op gezond gewicht te blijven. Dit lukt vooralsnog vrij aardig. Of ik blij ben dat ik het heb gedaan? Jazeker! – Francis

Mijn ervaring met een maagballon is erg positief. In het verleden heb ik veel geworsteld met diëten maar door persoonlijke omstandigheden lukte het mij maar niet om het gewicht eraf te houden. Dit was enorm frustrerend. Na een tip van een collega ben ik mij gaan informeren in de maagballon. Bij de eerste consult raakte ik in gesprek met de arts die de behandeling bij mij ging doen. De behandeling was niet prettig maar wel te doen. Ik ben redelijk tevreden over het resultaat. Wat mij vooral tegenviel was dat ik nog steeds evenveel honger had, maar gewoon niet zoveel kon eten. Je pijnigt jezelf als het ware. Over het resultaat ben ik wel tevreden: 15 kg afgevallen sinds de plaatsing. Ben nu vooral bezig met het aanhouden van een gezond eetpatroon om overgewicht in de toekomst te voorkomen. – Kim

 

Ik heb 5 dagen geleden een maagballon geplaatst omdat ik iets aan mijn overgewicht wilde doen. Heb er lang over nagedacht maar besloot het toch te wagen. Er is nog niet heel veel geschreven over de ervaringen van anderen met een maagballon, dus ik zal kort uitleggen hoe ik het tot nu toe ervaren heb. Ik had wat kramp in de eerste nacht toen ik in bed lag. Dit is mogelijk te wijten aan de houding? Of misschien heb ik te laat op de avond gegeten? Ik heb geen idee… Maar dat is gelukkig tot nu toe de enige bijwerking geweest. Het heeft er zeker voor gezorgd dat ik minder ben gaan eten. Ik moet wel zeggen dat ik de behandeling erg veel geld vind en vraag me af of het me ook niet met een gezond dieet was gelukt. Het is nog te vroeg om te zeggen wat het me gaat opleveren. Mijn partner en ik zijn in ieder geval erg benieuwd! – Gerard

Ik heb jaren met mijn gewicht geworsteld en na veel onderzoek besloot ik voor de Orbera maagballon te gaan. Enthouisiast raakte ik meteen tijdens het eerste consult. Dit leek mij nou een ideale manier om dat overtollig buikvet kwijt te raken! De ingreep verliep vrij makkelijk moet ik zeggen. Toch heb ik die eerste nacht geen oog dicht gedaan. Ik hing voorduren boven de toiletpot! Het leek wel of mijn lichaam de maagballon niet kon verdragen. Na 10 dagen van overgeven en enorme buikpijn heb ik in overleg met mijn arts besloten om de maagballon eruit te halen. Een maagballon om af te vallen?! Voor mij was het jammer genoeg geen succes… – Rashida

Voordelen en nadelen van een maagballon

Voordeel #1: eenvoudige ingreep

Een maagballon is een gemakkelijk alternatief voor mensen die geen invasieve operatie willen ondergaan (zoals dat het geval is bij een gastric bypass)

De behandeling verloopt razendsnel. De maagballon is snel en gemakkelijk te plaatsen. In het gunstigste geval sta je binnen een halfuur weer buiten!

Voordeel #2: snel gewichtsverlies

Onderzoek heeft uitgewezen dat patiënten twee keer zoveel gewicht verliezen met een maagballon en veranderingen in levensstijl, dan met alleen diëten en lichaamsbeweging.

Je ziet op korte termijn resultaten: je kunt ongeveer 10-15% van je huidige gewicht verliezen.

In een gerandomiseerde klinische studie kregen 255 deelnemers met overgewicht (BMI tussen de 30-40) een maagballonbehandeling in combinatie met een leefstijlinterventie of een leefstijlinterventie (gedragstherapie) alleen. Na zes maanden had de maagballongroep 9,9 kg verloren en de gedragstherapie groep 3,2 kg (bron).

Voordeel #3: veel mensen komen in aanmerking

Je hoeft niet extreem dik te zijn om in aanmerking te komen voor de maagballon behandeling.

Zo kom je voor een gastric bypassoperatie alleen in aanmerking als je BMI hoger is dan 40 (morbide obesitas). Bij de maagballon is dit vanaf een BMI van 27 of hoger.

Een BMI van 27 wordt geclassificeerd als overgewicht. Er is dus een veel grote groep mensen die hiervoor in aanmerking komt.

Benieuwd naar jouw BMI? Bereken hier snel en eenvoudig jouw BMI met de BMI calculator.

Nadeel #1: Bijwerkingen komen veel voor

Nadelen van de maagballon zijn er helaas ook. Zo zijn er veelvoorkomende bijwerkingen.

Met name misselijkheid en braken komen de eerste paar dagen veel voor. Ook klagen mensen over maagklachten.

Dit wordt bevestigd door de eerder aangehaalde studie, waaruit blijkt dat bijwerkingen na plaatsing van een maagballon niet ongewoon zijn.

De meerderheid van de proefpersonen die een maagballon kreeg ondervond bijwerkingen zoals misselijkheid (86%), braken (75%), buikpijn (57%) en bijna 19% van de deelnemers had de maagballon voortijdig eruit gehaald vanwege onhoudbare bijwerkingen (bron).

Nadeel #2: De onderliggende oorzaak wordt niet aangepakt

Mensen die te dik zijn moeten kijken naar hun levensstijl. Een maagballon is symptoombestrijding als al die andere factoren – die ervoor gezorgd hebben dat iemand last heeft van overgewicht – niet worden aangepakt.

Om die reden zijn professionele ondersteuning en gedragstherapie (om slechte gewoonten te veranderen) van cruciaal belang in de strijd tegen overgewicht.

Nadeel #3: de behandeling is duur (en wordt niet gedekt)

Het wordt niet gedekt door verzekeraars. Dat maakt het een dure behandeling als je weet dat de plaatsing tussen de 3000 en 4000 euro kost. Meer hierover in het kopje ‘kosten en vergoeding maagballon’.

Als je een paar kilo wilt afvallen dan kan een goed dieet en een simpel fitnessabonnement meer dan genoeg voor je betekenen. Zelfs als je een personal coach inhuurt ben je in de meeste gevallen een stuk goedkoper uit dan deze maagballon behandeling.

Kosten en vergoeding maagballon

Krijg je een maagballon terugbetaald? Wordt een maagballon wel vergoed? Wat zijn de maagballon prijzen? Deze vragen zullen ongetwijfeld door je hoofd zijn gegaan.

Helaas moet ik je teleurstellen. In de meeste gevallen wordt een maagballon niet door de verzekering vergoed. Deels is het onverzekerde zorg en valt het dus buiten de basisverzekering. Indien je wel deels aanspraak kunt maken op een vergoeding dan zal je nog steeds je eigen risico moeten betalen. Ee gedeelte zal je dus zelf moeten betalen als je eigen risico nog niet is gebruikt.

De prijzen voor het plaatsen van een maagballon variëren tussen de 3000 en 4000 euro, afhankelijk van welke behandelmethode en ziekenhuis je kiest. Deze prijs is inclusief het nazorgprogramma waarmee je ondersteuning krijgt van een zorgteam.

En hoe zit het dan bij aanvullende verzekeringen? Ook dan moet ik je teleurstellen. Bij aanvullende verzekeringen wordt de maagballon momenteel niet vergoed.

Alleen bij hoge uitzonderingen zijn sommige verzekeraars bereid tot het betalen van een financiële vergoeding. Dit kan dan alleen als je een medische doorverwijzing hebt gekregen van je behandelend arts. Ook de arts zal dan op zijn beurt een verzoek moeten indienen bij de verzekeraar.

Neem voor de zekerheid contact op met je zorgverzekeraar om na te gaan of je aanmerking komt voor een financiële vergoeding.

Risico’s van een maagballon

Ook al wordt de maagballon niet als een risicovolle ingreep beschouwd, complicaties kunnen zich altijd voordoen.

Ook zijn de onderstaande bijwerkingen niet ongewoon:

 • Misselijkheid
 • Braken
 • Diarree
 • Buikpijn

Dit komt met name doordat het lichaam enige tijd nodig heeft om zich aan te passen aan de maagballon.

Ook bestaat er een klein risico op het vroegtijdig leeglopen van de ballon. De zoutoplossing in de maagballon bestaat uit een blauwe kleurstof. Deze kleurstof is lichaamsvriendelijk, maar kan wel als indicatie dienen dat er iets mis is.

Als je ineens een blauwe kleurstof plast dan weet je dat de maagballon lekt. In dat geval moet onmiddellijk contact worden opgenomen met de behandelend arts.

Leven na een maagballon behandeling

Als jij erover nadenkt om een maagballon te plaatsen, bedenk dan dat een maagballon geen duurzaam gewichtsverlies is. Als je wat kilo’s wilt kwijtraken op korte termijn dan kan de maagballon een mogelijke, tijdelijke oplossing voor je zijn. Er kleven wel risico’s aan een maagballon die niet moeten worden onderschat.

Onthoud dat de maagballon slechts een hulpmiddel is en dat je ook bereid moet zijn om je oude, slechte gewoonten te doorbreken en je relatie met voedsel te veranderen. Want na 4 of 6 maanden (afhankelijke van welke maagballon je kiest) is de maagballon uit je lichaam. Vanaf dat moment ben je het hulpmiddel kwijt dat jou heeft geholpen om een stuk minder te eten.

Om te voorkomen dat de kilo’s er weer aanvliegen is het belangrijk dat je permanente veranderingen in je levensstijl aanbrengt. Verdiep je in een gezond en gevarieerd dieet en implementeer een duurzame trainingsroutine in je dagelijks leven. Kies een sport en dieet uit die je de rest van je leven kunt volhouden. Als je om welke redenen dan ook niet naar de sportschool kunt gaan, zoek dan naar alternatieven (bijv. wandelen of zwemmen).

Wat zijn jouw ervaringen met een maagballon? Laat het in een reactie hieronder weten.

Verbrand snel overtollig buikvet met HappyHealthy Premium

De meeste diëten zijn incompleet, focussen zich op een beperkt aantal van de belangrijke elementen en pakken jouw doel niet bij de kern aan.

Met wekelijkse video’s, heerlijke recepten, weekmenu’s, apps en meer exclusieve tools leer jij binnen no-time een gezonde en leuke leefstijl te hebben waarmee jij jouw streefgewicht zal bereiken.

Het is belangrijk voor ons om ervoor te zorgen dat je een leefstijl aanleert waardoor je niet terugvalt in oude gewoonten.

Dus geen jojo-effect en geen honger lijden maar voorgoed afrekenen met overtollig buikvet.

Je kan HappyHealthy Premium op dit moment een maand lang voor één euro uitproberen.

Klik op de volgende link:

Neem direct een kijkje op de informatiepagina en leer hoe jij binnenkort jouw streefgewicht kan bereiken

3 reacties op dit artikel

 • 13 mei 2020

  Zou graag de kosten willen weten van een elipse maag ballon

  Marina Raphael
 • 7 juli 2020

  Waar kun je terecht voor een maagballon?

  Greet
  • 9 juli 2020

   Beste Greet,

   Over persoonlijke medische zaken kan ik helaas geen uitspraken doen, ook niet vanwege de AVG. In dit soort gevallen kun je beter contact opnemen met een huisarts, natuurarts en/of orthomoleculair therapeut.

   support

Plaats een reactie

Doe de GRATIS afslank quiz en meet je ‘Afslank IQ’

Doe binnen 5 minuten mijn quiz en zie direct jouw afslank IQ score inclusief goede antwoorden.

Doe de quiz

Over HappyHealthy

Drs. Oscar Helm Afslankcoach, voedingsdeskundige, dieetpsycholoog en orthomoleculair therapeut

Hoi, ik ben drs. Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Keto Dieet: Uitleg, Voedingsschema, 9 Recepten en 4 Gevaren

Wat is het ketogeen dieet en waarom val je er zoveel van af? Is het keto dieet gevaarlijk? Lees hier...

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fatale Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 FATALE ...

25 Gouden Tips voor Snel Afvallen (zonder onzin hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 25 gouden tips om snel gewicht te verliezen zonder een waardeloos d...

HappyHealthy op Facebook!