846

Doorslikbare Maagballon: Werkt Het? + Prijzen en Ervaringen

Als je moeite hebt met afvallen dan kan een maagballon uitkomst bieden.

De maagballon is een opblaasbaar medisch hulpmiddel dat zonder operatie tijdelijk in de maag geplaatst wordt om gewicht te verliezen.

Voor een maagballon kom je in aanmerking als je een BMI van 27 hebt of meer.

Is de maagballon een ideale oplossing? In dit artikel leer je alles wat je moet weten over de maagballon als nieuwe behandelmethode in de strijd tegen overgewicht.

Inhoud van dit artikel

Wat is een maagballon?

Illustratie van een maagballon

Een maagballon is een zachte ballon die zonder ingrijpende operatie in je maag wordt geplaatst als middel tegen overgewicht.

De ballon neemt ruimte in de maag en geeft een vol gevoel. Hierdoor verdwijnt de eetlust en eet je een stuk minder.

Er is geen operatie, endoscopie (kijkoperatie) of anesthesie (verdoving of narcose) vereist voor plaatsing. De maagballon wordt gevuld met een zoutoplossing.

Na een periode van 16 weken loopt de ballon vanzelf leeg en zal deze via de normale weg het lichaam verlaten.

Het kan je helpen om relatief snel gewicht te verliezen doordat de ballon in de maag een vol gevoel geeft na het eten van kleine maaltijden.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een maagballon significant meer gewichtsverlies veroorzaakt dan voeding en lichaamsbeweging alleen (bron, bron).

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

Start keto test

 

Voor wie is een doorslikbare maagballon geschikt?

Een arts zal allereerst een grondig onderzoek uitvoeren en je medische geschiedenis onderzoeken om te kijken of je geschikt bent voor een maagballon.

Of je in aanmerking komt voor een maagballon hangt met name af van je BMI. Deze moet tussen de 27 en 45 zijn.

Ook moet er aan een aantal andere voorwaarden worden voldaan:

  • Je bent minimaal 18 jaar
  • Je bent niet zwanger
  • Je hebt in het verleden geen operatie aan de maag of darmen ondergaan
  • Je hebt geen eetproblemen of eetstoornis (gehad)
  • Je bent fysiek gezond

Verschillende soorten maagballonnen

Er zijn verschillende maagballonnen op de markt. Je kunt natuurlijk voor maar één behandelmethode kiezen. Dus het is belangrijk om te weten wat de verschillen zijn.

Ik zal de populairste maagballonnen voor je toelichten (bron):

Orbera en ReShape: deze maagballonnen worden endoscopisch ingebracht door een arts en gevuld met een zoutoplossing. De ballonnen blijven zes maanden in de maag en zitten worden vervolgens endoscopisch verwijderd.

Obalon: dit zijn kleinere ballonen, waardoor er vaak drie tegelijk worden ingenomen. Zij worden ingeslikt, maar dienen na afloop (na circa 6 maanden) middels endoscopie te worden verwijderd door een arts.

De Elipse maagballon is om twee redenen uniek: je hebt geen kijkoperatie en de ballon verlaat het lichaam vanzelf na 16 weken (bron). Dat maakt de Elipse maagballon erg populair.

Hoe werkt een doorslikbare maagballon?

Op het moment dat je voldoet aan alle voorwaarden voor een maagballon, kan er een afspraak met de arts worden gemaakt voor de plaatsing.

Weet dat je zes uur vóór de plaatsing van de maagballon niets mag drinken en twaalf uur vóór de plaatsing niets mag eten. Het is belangrijk dat je deze instructies opvolgt omdat je anders misselijk kunt worden nadat de ballon is opgeblazen in de maag.

Het plaatsen van de Elipse maagballon neemt ongeveer 15 tot 20 minuten in beslag. De ballon wordt geleverd in een capsule met een dun slangetje. Je slikt de capsule door en de ballon met een doorsnee van 10 centimeter wordt gevuld met 550 ml vloeistof. Het slangetje wordt vervolgens door de arts losgetrokken.

Na de ingreep kan de arts met behulp van een röntgenfoto kijken of de ballon goed is geplaatst. Het wordt aanbevolen om na de plaatsing vervoer naar huis te regelen. Ook kan het zijn dat de arts je medicijnen voorschrijft tegen zure oprispingen en misselijkheid.

In de onderstaande video zie je een animatie van een maagballon plaatsing:

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Na de ingreep

Nadat de maagballon is geplaatst zal je wat ongemak voelen. Je hebt tenslotte iets in je maag zitten wat je nog niet eerder hebt gevoeld. Dit kan enkele dagen tot een paar weken aanhouden. Dit gevoel is normaal. Mocht je echter abnormale pijn voelen dan is het belangrijk dat je contact opneemt met de behandelend arts.

De eetlust kan langzaam beginnen terug te keren in de tweede week na plaatsing van de maagballon. Je zult echter al snel merken dat je vol zit als je een kleine maaltijd nuttigt.

Deze eetlust zal steeds sterker worden omdat je gewicht verliest (het lichaam probeert de verloren vetreserves terug te krijgen en wakkert de eetlust aan).

Het is daarom belangrijk dat je leert om langzaam te eten en goed bijhoudt van wat je precies eet. Te snel eten kan leiden tot zure oprispingen, misselijkheid en de hik.

Na twee maanden ben je waarschijnlijk flink wat gewicht verloren. Je zult nog enkele kilo’s verliezen, zij het in een langzamer tempo dan de eerste weken.  Maak gebruik van deze tijd om je voedingspatroon op orde te krijgen en veranderingen van gewoonten te laten plaatsvinden.

Na een periode van 16 weken loopt de maagballon vanzelf leeg en verlaat deze op natuurlijke wijze het maag-darmkanaal. Er vindt dus geen operatieve verwijdering plaats.

Om de kans op terugval te vermijden kun je gebruik maken van het  maagballon nazorgprogramma. Hiermee krijg je ondersteuning van een zorgteam. Dit nazorgprogramma valt normaal gesproken binnen de prijs van de maagballon behandeling.

Ervaringen met een maagballon

Op zoek naar de ervaringen van mensen die een maagballon ingreep hebben ondergaan? Een rondgang op het internet leert dat de meningen nogal zijn verdeeld:

Nadat ik een artikel tegenkwam over de maagballon werd ik enthousiast. Zou dit iets voor mij zijn? Ik vond een kliniek en maakte een afspraak. Daar bleek dat in aanmerking kwam en dat de maagballon een goede oplossing kon zijn voor mijn overgewicht. De maagballon werd geplaatst door twee artsen. Dit was best spannend omdat de maagballon met behulp van een apparaat door de slokdarm werd ingebracht. Ik voelde me erg onprettig en had voortdurend het gevoel dat ik moest kokhalzen. De eerste week hield ik weinig eten binnen. Na twee weken ging het beter en kon ik iets meer eten verdragen. De eetlust bleef aanwezig maar ik kreeg gewoon niet veel voedsel door mijn keel. Hierdoor heb ik geleerd om kleine porties te eten. Uiteindelijk ben ik 12 kilo afgevallen in 4 maanden tijd met behulp van de maagballon. De nazorg was goed. Mijn voornaamste prioriteit is om op gezond gewicht te blijven. Dit lukt vooralsnog vrij aardig. Of ik blij ben dat ik het heb gedaan? Jazeker! – Francis

Mijn ervaring met een maagballon is erg positief. In het verleden heb ik veel geworsteld met diëten maar door persoonlijke omstandigheden lukte het mij maar niet om het gewicht eraf te houden. Dit was enorm frustrerend. Na een tip van een collega ben ik mij gaan informeren in de maagballon. Bij de eerste consult raakte ik in gesprek met de arts die de behandeling bij mij ging doen. De behandeling was niet prettig maar wel te doen. Ik ben redelijk tevreden over het resultaat. Wat mij vooral tegenviel was dat ik nog steeds evenveel honger had, maar gewoon niet zoveel kon eten. Je pijnigt jezelf als het ware. Over het resultaat ben ik wel tevreden: 15 kg afgevallen sinds de plaatsing. Ben nu vooral bezig met het aanhouden van een gezond eetpatroon om overgewicht in de toekomst te voorkomen. – Kim

Ik heb 5 dagen geleden een maagballon geplaatst omdat ik iets aan mijn overgewicht wilde doen. Heb er lang over nagedacht maar besloot het toch te wagen. Er is nog niet heel veel geschreven over de ervaringen van anderen met een maagballon, dus ik zal kort uitleggen hoe ik het tot nu toe ervaren heb. Ik had wat kramp in de eerste nacht toen ik in bed lag. Dit is mogelijk te wijten aan de houding? Of misschien heb ik te laat op de avond gegeten? Ik heb geen idee… Maar dat is gelukkig tot nu toe de enige bijwerking geweest. Het heeft er zeker voor gezorgd dat ik minder ben gaan eten. Ik moet wel zeggen dat ik de behandeling erg veel geld vind en vraag me af of het me ook niet met een gezond dieet was gelukt. Het is nog te vroeg om te zeggen wat het me gaat opleveren. Mijn partner en ik zijn in ieder geval erg benieuwd! – Gerard

Ik heb jaren met mijn gewicht geworsteld en na veel onderzoek besloot ik voor de Orbera maagballon te gaan. Enthousiast raakte ik meteen tijdens het eerste consult. Dit leek mij nou een ideale manier om dat overtollig buikvet kwijt te raken! De ingreep verliep vrij makkelijk moet ik zeggen. Toch heb ik die eerste nacht geen oog dicht gedaan. Ik hing voordurend boven de toiletpot! Het leek wel of mijn lichaam de maagballon niet kon verdragen. Na 10 dagen van overgeven en enorme buikpijn heb ik in overleg met mijn arts besloten om de maagballon eruit te halen. Een maagballon om af te vallen?! Voor mij was het jammer genoeg geen succes… – Rashida

Voordelen en nadelen van een maagballon

slanke vrouw versus vrouw met overgewicht

Voordeel #1: eenvoudige ingreep

Een maagballon is een gemakkelijk alternatief voor mensen die geen invasieve operatie willen ondergaan (zoals dat het geval is bij een gastric bypass)

De behandeling verloopt snel. De maagballon is snel en gemakkelijk te plaatsen. Het kan zijn dat je na een half uur al klaar bent.

Voordeel #2: snel gewichtsverlies

Onderzoek heeft uitgewezen dat patiënten twee keer zoveel gewicht verliezen met een maagballon en veranderingen in levensstijl, dan met alleen diëten en lichaamsbeweging (bron).

Je ziet op korte termijn resultaten: je kunt ongeveer 10-15% van je huidige gewicht verliezen.

In een gerandomiseerde klinische studie kregen 255 deelnemers met overgewicht (BMI tussen de 30-40) een maagballon behandeling in combinatie met een leefstijlinterventie of een leefstijlinterventie (gedragstherapie) alleen. Na zes maanden had de maagballon-groep 9,9 kg verloren en de gedragstherapie groep 3,2 kg (bron).

Voordeel #3: veel mensen komen in aanmerking

Je hoeft niet extreem overgewicht te hebben om in aanmerking te komen voor de maagballon behandeling.

Zo kom je voor een gastric bypassoperatie alleen in aanmerking als je BMI hoger is dan 40 (morbide obesitas). Bij de maagballon is dit vanaf een BMI van 27 of hoger (bron, bron).

Een BMI van 27 wordt geclassificeerd als overgewicht. Er komen dus veel meer mensen in aanmerking voor een maagballon dan voor een bypassoperatie.

Benieuwd naar jouw BMI? Bereken hier snel en eenvoudig jouw BMI met de BMI calculator.

Nadeel #1: bijwerkingen komen veel voor

Nadelen van de maagballon zijn er helaas ook. Zo zijn er veelvoorkomende bijwerkingen.

Met name misselijkheid en braken komen de eerste paar dagen veel voor. Ook klagen mensen over maagklachten.

Dit wordt bevestigd door de eerder aangehaalde studie, waaruit blijkt dat bijwerkingen na plaatsing van een maagballon niet ongewoon zijn.

De meerderheid van de proefpersonen die een maagballon kreeg ondervond bijwerkingen zoals misselijkheid (86%), braken (75%), buikpijn (57%) en bijna 19% van de deelnemers had de maagballon voortijdig laten verwijderen vanwege onhoudbare bijwerkingen (bron).

Nadeel #2: de onderliggende oorzaak wordt niet aangepakt

Mensen met (extreem) overgewicht moeten kijken naar hun levensstijl. Een maagballon is symptoombestrijding als al die andere factoren – die ervoor gezorgd hebben dat iemand last heeft van overgewicht – niet worden aangepakt.

Om die reden zijn professionele ondersteuning en gedragstherapie (om slechte gewoonten te veranderen) van cruciaal belang in de strijd tegen overgewicht.

Nadeel #3: de behandeling is duur (en wordt niet vergoed)

Het wordt niet vergoed door verzekeraars. Dat maakt het een dure behandeling als je weet dat de plaatsing tussen de 3000 en 4000 euro kost. Meer hierover in het kopje ‘kosten en vergoeding maagballon’.

Als je een paar kilo wilt afvallen dan kan een goed dieet en een simpel fitness abonnement vaak ook goed helpen. Zelfs als je een personal coach inhuurt ben je in de meeste gevallen een stuk goedkoper uit dan een maagballon behandeling.

Kosten en vergoeding maagballon

“Hoe kom ik in aanmerking voor een maagballon?” en “wat zijn de maagballon prijzen?” Deze vragen zullen ongetwijfeld door je hoofd zijn gegaan.

In de meeste gevallen wordt een maagballon niet door de verzekering vergoed. Deels is het onverzekerde zorg en valt het dus buiten de basisverzekering.

Indien je wel deels aanspraak kunt maken op een vergoeding dan zal je nog steeds je eigen risico moeten betalen. Een gedeelte zal je dus zelf moeten betalen als je eigen risico nog niet is gebruikt.

De prijzen voor het plaatsen van een maagballon variëren tussen de 3000 en 4000 euro, afhankelijk van welke behandelmethode en ziekenhuis je kiest. Deze prijs is inclusief het nazorgprogramma waarmee je ondersteuning krijgt van een zorgteam.

En hoe zit het dan bij aanvullende verzekeringen? Ook dan moet ik je teleurstellen. Bij aanvullende verzekeringen wordt de maagballon momenteel niet vergoed.

Alleen bij hoge uitzonderingen zijn sommige verzekeraars bereid tot het betalen van een financiële vergoeding.

Dit kan dan alleen als je een medische doorverwijzing hebt gekregen van je behandelend arts. Ook de arts zal dan op zijn beurt een verzoek moeten indienen bij de verzekeraar.

Neem voor de zekerheid contact op met je zorgverzekeraar om na te gaan of je aanmerking komt voor een financiële vergoeding.

Risico’s van een maagballon

Oudere man zit op de bank en heeft buikpijn

Ook al wordt de maagballon niet als een risicovolle ingreep beschouwd, complicaties kunnen zich altijd voordoen.

Ook zijn de onderstaande bijwerkingen niet ongewoon:

  • Misselijkheid
  • Braken
  • Diarree
  • Buikpijn

Dit komt met name doordat het lichaam enige tijd nodig heeft om zich aan te passen aan de maagballon.

Ook bestaat er een klein risico op het vroegtijdig leeglopen van de ballon. De zoutoplossing in de maagballon bestaat uit een blauwe kleurstof. Deze kleurstof is lichaamsvriendelijk, maar kan wel als indicatie dienen dat er iets mis is.

Als je ineens een blauwe kleurstof plast dan weet je dat de maagballon lekt. In dat geval moet onmiddellijk contact worden opgenomen met de behandelend arts.

Is een maagballon gevaarlijk?

Hoewel zeldzaam, kunnen er complicaties optreden na plaatsing van een maagballon. Neem onmiddellijk contact op met de behandelend arts als je na de operatie symptomen ervaart als misselijkheid, buikpijn en braken.

Leven na een maagballon behandeling

Als jij erover nadenkt om een maagballon te plaatsen, bedenk dan dat een maagballon geen duurzaam gewichtsverlies is.

Als je wat kilo’s wilt kwijtraken op korte termijn dan kan de maagballon een mogelijke, tijdelijke oplossing voor je zijn. Er kleven wel risico’s aan een maagballon die niet moeten worden onderschat.

Onthoud dat de maagballon slechts een hulpmiddel is en dat je ook bereid moet zijn om je oude, slechte gewoonten te doorbreken en je relatie met voedsel te veranderen.

Want na 4 of 6 maanden (afhankelijke van welke maagballon je kiest) is de maagballon uit je lichaam. Vanaf dat moment ben je het hulpmiddel kwijt dat jou heeft geholpen om een stuk minder te eten.

Om te voorkomen dat de kilo’s er weer aanvliegen is het belangrijk dat je permanente veranderingen in je levensstijl aanbrengt. Verdiep je in een gezond en gevarieerd dieet en implementeer een duurzame trainingsroutine in je dagelijks leven.

Kies een sport en dieet uit die je de rest van je leven kunt volhouden. Als je om welke redenen dan ook niet naar de sportschool kunt gaan, zoek dan naar alternatieven (bijv. wandelen of zwemmen).

Wat zijn jouw ervaringen met een maagballon? Laat het in een reactie hieronder weten.

Welk van de 7 buiktype heb jij en wat is jouw ideale dieetschema om jouw doel te bereiken?

Doe de test en ontdek direct hoe specifiek jij een platte buik krijgt

Wil je weten welke buiktype je hebt? Hoeveel calorieën jij per dag moet eten om je doel te bereiken? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende ontdekken:

  • Welk type buik jij hebt en potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
  • Hoeveel calorieën en koolhydraten we aanraden voor jouw gewichtsdoel
  • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen
  • Een op maat gemaakt voedingsschema en recepten op basis van jouw lichaam en voorkeuren waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet en de buik van je dromen krijgt

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

11 reacties op dit artikel

  • Zou graag de kosten willen weten van een elipse maag ballon

    Marina Raphael
  • Waar kun je terecht voor een maagballon?

    Greet
    • Beste Greet,

      Over persoonlijke medische zaken kan ik helaas geen uitspraken doen, ook niet vanwege de AVG. In dit soort gevallen kun je beter contact opnemen met een huisarts, natuurarts en/of orthomoleculair therapeut.

      support
  • Ik wil ook een maagballoon want ik heb ook overgewicht ik weeg 108kg lengte is 165cm ik heb alles aan gedaan en elke keer wordt ik op straat gepest ik zit al 10 jaar te tobben met de gewicht ik ben elke dag verdrietig en hopen dat mijn droom uitkomt ik slik al veel medicatie en ik ben Josephine ben 37 jaar oud en dit is mijn verhaal niemand wil me helpen terwijl ik het graag wil afvallen en dit is mijn verhaal dankje wel

    Josephine Weinand
  • Hay Josephine, heel herkenbaar! ik loop tegen precies hetzelfde probleem aan. Je moet extreem dik zijn wil je geholpen worden in Nederland. Ik ben nu bezig met een traject in Belgie wat veel goedkoper is en de maagballon blijft een jaar in je maag. April ben ik aan de beurt…

    nienke
  • Ik overweeg een Maagballon (Allurion) echter nu lijkt er een kink in de kabel te komen, omdat ik preventief bloedverdunners Clopidogrel slik (13 jaar geleden kleine cva)Dit blijkt een contra indicatie te zijn. Heeft iemand ervaring en welke bloedverdunners zou wel mogen? Sommige bloedverdunners hoeven slechts enkele weken gestaakt te worden. Medicijn wat ik slik mag überhaupt niet.

    Renate
  • Ik heb afgelopen donderdag de maagballon laten plaatsen, maar ik moet je zeggen wat was de 1ste dag / nacht een hel.
    Dit moet echt niet onderschat worden.
    Misselijk, heel onrustig , oprispingen. En je kan niet zitten of liggen, alleen op de L zij is het enigszins uit te houden.
    Ik ben nu een paar dagen verder en het is gelukkig een stuk beter dan de 1ste dag. Maar nog altijd misselijk, heel soms overgeven.
    En constant krampen in de maag .
    Heb net een crackertje op en hoop dat dit blijft zitten…
    Voor diegene wat een maagballon plaatsen : houd er rekening mee dat je, je echt slecht kunt voelen.
    Dat is niet meteen na de ingreep maar enkele uren later begint het pas.
    Daarom heel blij dat ik het in België heb laten doen, en je een nachtje daar moet blijven.
    Je krijgt dan toch vocht bij en pijnstiller en iets tegen de misselijkheid. Anders had ik het niet geregeld gekregen ?

    Wendy
  • Een maagballon is overduidelijk van korte duur.
    Ik heb het zelf niet heel negatief ervaren, alleen de eerste 2 dagen waren pittig, en daarnaast vaak een beetje maagkramp. Ook kan je lastig op je rug slapen.
    Van 82 kilo, 10 kilo afgevallen tot tot 72 kilo.

    Toen de maagballon eruit was (heb ik niet eens gemerkt), kwam het hongergevoel direct terug. Je kan dus niet de kleine porties blijven eten die je gewend was. Binnen 6 maanden was bij mij weer 7 kilo terug. Ik weeg nu 79. Wat mij betreft was het het geld niet waard.

    Daniella
  • Hi Nienke, Wendy,
    Waar in Belgie hebben jullie dit laten doen?

    Laura
  • Maag de ballon permanent geplaatst worden?

    Marjorie
    • Wij mogen helaas niet antwoorden op medische vragen. VG, Team HappyHealthy

      support

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )