shopify site analytics

Werkt het Bloedgroepdieet? Ervaringen, Voorbeeldrecepten en Lijst

Diëten komen in verschillende soorten en maten. Simpelweg kun je overal wel een dieet over verzinnen.

Zo is Peter D’Adamo met een heel vernieuwend idee gekomen. Hij is namelijk met een dieet gekomen dat specifiek bij jouw bloedgroep past. Zo zijn er specifieke producten die je kunt eten, die specifiek bij jouw bloedgroep passen.

Hij is met dit dieet gekomen doordat hij had gemerkt dat iedereen anders reageerde op zijn voorgeschreven vegetarische of vetarme diëten. Welke voedingsstoffen goed zijn voor elke bloedgroep leer je in dit artikel.

Daarnaast leer je de volgende dingen:

  • Hoe het dieet precies werkt
  • Welke bloedgroep welke producten precies mag eten
  • Hoe voeding evolutionair gezien gegeten werd
  • Hoe de verdeling van de verschillende bloedgroepen in verschillende landen precies is
  • Wat de voordelen van het dieet zijn
  • Wat de nadelen van het dieet zijn

Afslanken op basis van je bloedgroep, hoe werkt het?

Het principe van het bloedgroepdieet is heel simpel: Afhankelijk van je bloedgroep moet je bepaalde producten eten die gezond voor jou zijn.

In 1996 publiceerde Peter D’Adamo het boek: “eat right 4 your Type (het bloedgroepdieet)”. Het boek is inmiddels 7 miljoen keer verkocht en is in 60 verschillende talen uitgebracht.

Hoe is Natuurgeneeskundige Peter D’Adamo hier precies bij gekomen?

Hij heeft veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen bloedgroepen, voeding en levensstijl. Hij werd geïnspireerd door zijn vader, die had gemerkt dat veel mensen verschillend reageerden op verschillende diëten. Vervolgens kwam hij erachter dat bloed de voedingsbron was van het lichaam en daarvan uitgaande zou het bloed misschien kunnen helpen om die verschillen te verduidelijken.

Hiernaar is hij onderzoek gaan doen. Na vele patiënten te hebben gezien, kwam er volgens hem een duidelijk patroon naar boven. Hij constateerde dat elke bloedgroep gebaat was bij specifieke voedingscategorieën.

Zo zijn er vier verschillende bloedgroepen:

  • Bloedgroep O
  • Bloedgroep A
  • Bloedgroep B
  • Bloedgroep AB

Zo bleken mensen met bloedgroep O, goed op een eiwitrijk dieet te reageren. Maar mensen met bloedgroep A bleken juist slecht te reageren op een eiwitrijk dieet. En zo is dit dieet tot stand gekomen.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze test en ontdek je “Afslank IQ”.

Verschillende lijsten

  • Er zijn dus bepaalde producten die je zou moeten eten bijbehorend aan je bloedgroep. Deze producten worden ook wel zeer bevorderlijk genoemd. Deze voedingsmiddelen werken als een “medicijn” voor je lichaam.

  • Daarnaast heb je producten op een neutrale lijst waar je dus wel van kunt eten, maar die niet per se een positief of negatief effect op je lichaam hebben. Deze producten worden gezien als voedzaam, maar niet als medicijn voor het lichaam.

  • Als laatst heb je de zwarte lijst met producten die je absoluut moet vermijden. Deze producten worden door het lichaam als gif ervaren.

Het doel van dit dieet is om een gezond lichaam en gewicht te bereiken door overtollige kilo’s te verliezen. Daarnaast worden allergieën tegengegaan en blijkt het je immuunsysteem te versterken.

Wil je meer weten over andere diëten? Lees dan eens onderstaand artikel door:

Wat Is Het Beste Dieet? De Voor & Nadelen van 7 Diëten

Hoe is het bloedgroepdieet opgebouwd en wat zijn de bijbehorende lijsten met producten?

Per bloedgroep zijn er dus specifieke producten die je afslanken of juist dikmaken. Daarnaats zijn er dus specifieke producten die gunstig of neutraal voor je zijn, of die je absoluut moet vermijden.

Hieronder bespreek ik per bloedgroep wat je zou moeten eten en wat je absoluut zult moeten vermijden volgens het boek: “Eat right for your type (het bloedgroepdieet)”

Bloedgroep O

Deze bloedgroep is de oudste en meest voorkomende bloedgroep in veel landen. Deze bloedgroep wordt ook wel “de jager” genoemd. Mensen met deze bloedgroep zijn vleeseters en hebben een sterke spijsvertering. Daarnaast hebben ze een overactief immuunsysteem waardoor ze geen voedings- en milieuaanpassingen verdragen.

Bevorderlijke/heilzame producten:

  • Eiwitten uit kip, sojaproducten, mager rood vlees en vette vis
  • Koolhydraten uit rijst, rogge en spelt
  • Noten en zaden
  • Groente en fruit

Te vermijden producten:

  • Koolhydraatbronnen zoals aardappelen en bijna alle graanproducten
  • Peulvruchten
  • Groente zoals: mais, rodekool en spruiten
  • Zuivelproducten
  • Frisdranken
  • Koffie en thee
  • Vitamine E (vanwege trage bloedstolling)

Dan heb je ook nog een lijst met producten die je dik maken of je juist slank houden. Producten die je dik maken vertragen de stofwisseling en producten die je afslanken, verhogen de stofwisseling.

Producten die je stofwisseling versnellen:

  • Kelp
  • Zeewier
  • Zeegroenten
  • Vis- en schaaldieren
  • gejodeerd zout
  • Lever en rood vlees
  •  Boerenkool, spinazie en broccoli

Producten die je stofwisseling vertragen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Kidneybonen, witte bonen en linzen
  • Mosterd
  • Rauwe kool, spruiten en bloemkool

En dan nog één belangrijk laatste ding: beweeg veel. Elke vorm van activiteit is gezond voor jou. Op deze manier blijf je fit en kun je veel beter met stress omgaan.

Zul je niet volgens dit dieet eten, dan bestaat de kans dat je last krijgt van maagzweren, artritis, ontstekingen, traag werkende schildklier, allergieën en stoornissen in de bloedstolling.

Let op: al deze informatie is advies van Peter D’Adamo.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Bloedgroep A

Mensen met bloedgroep A hebben weer hele ander kenmerken dan mensen met bloedgroep O. Bloedgroep A is met name ontstaan door een snel slinkend aanbod van de jachtvoorraad. De mens werd gedreven naar Europa en Azië. Hier ontstond vervolgens de veeteelt en de landbouw. De mens zag af van de jagers en verzamelaars tijd omdat veeteelt en landbouw voor een stabielere levenswijze zouden zorgen. Hierdoor aten ze veel meer graan- en melkproducten.

Na verloop van tijd ondergingen de mensen met bloedgroep A een biologische aanpassing. Ze konden daardoor veel beter voedingsstoffen halen uit koolhydraten. Zo blijken zo veel verteringsenzymen in de darmen te hebben voor specifieke koolhydraatbronnen. Hierdoor kunnen ze minder goed vetten en vlees verwerken. Idealiter leef je dus als een vegetariër.

“Sommige mensen beweren dat bovenstaande informatie niet klopt en bloedgroep A al bestond in de jager en verzamelaars tijd. Ook blijkt daarom bloedgroep O niet de oudste te zijn.”

Bevorderlijke/heilzame producten:

  • Peulvruchten
  • Granen/boekweit
  • Groente
  • Tofu
  • Fruit
  • Koffie en thee

Te vermijden producten:

  • Vlees
  • Vis
  • Volle zuivel
  • Vette producten
  • Kokosnoot

Producten die je stofwisseling versnellen:

  • Ananas
  • Sojaproducten
  • Olijfolie
  • Groente

Producten die je stofwisseling vertragen:

  • Vlees
  • Vis
  • Schaaldieren
  • Zuivel
  • Nierbonen

Bloedgroep B

En door naar bloedgroep B. Bloedgroep B is een bloedgroep die beduidend minder vaak voorkomt over de gehele wereld.

Gemiddeld gezien heeft ongeveer 10 tot 20%  van de wereldbevolking bloedgroep B (bron). In Nederland heeft gemiddeld 6,7% van de bevolking bloedgroep B (bron). Dit is dus niet veel.

Mensen met bloedgroep B hebben volgens Peter D’Adamo een sterk spijtverteringsstelsel. Mensen met bloedgroep B zijn gebaat bij gevarieerde voeding. Ze kunnen hierdoor heel goed melkproducten, plantaardige producten en vlees goed verwerken. Kip en schaaldieren daarentegen kunnen ze niet zo goed verwerken. Deze zou je dus moeten vermijden.

Bloedgroep B en AB zijn de enige bloedgroepen die zuivelproducten goed verdragen.

Bepaalde producten hebben een negatief effect op de spijsvertering zoals mais en pinda’s.

Bevorderlijke/heilzame producten:

  • Melkproducten zoals magere melk, schapenmelk, geitenmelk, yoghurt
  • Fruit zoals cranberry’s, druiven, pruimen en papaja
  • Groenten zoals bloemkool, boerenkool, broccoli, paprika en spruitjes
  • Vleessoorten zoals lam, schaap en konijn
  • Vissoorten zoals kabeljauw, kaviaar, kibbeling, tongfilet
  • Thee

Te vermijden producten:

  • Boekweitbrood
  • Maisbrood
  • Roggebrood
  • Pinda’s en pindakaas
  • Margarine en halvarine
  • Fruit zoals granaatappel, kokosnoot, meloen en mango
  • Groente zoals Aardappelen, avocado, bieten, mais en tomaten
  • Vleessoorten zoals varkensvlees, eend en kip
  • Vissoorten zoals krab, kreeft, mosselen en paling

Producten die je stofwisseling versnellen:

  • Bladgroenten
  • Eieren
  • Vlees over het algemeen
  • lever
  • Halfvolle zuivelproducten

Producten die je stofwisseling vertragen:

  • Mais
  • Linzen
  • Tarwe en boekweit
  • Pinda’s

Bloedgroep AB

En last but not least: bloedgroep AB

Bloedgroep AB is een bloedgroep die nauwelijks voorkomt. Het zou een recente verschijning zijn, die ontstaan is door een vermenging in de middeleeuwen van Oost- en West Europeanen. Met bloedgroep AB ben je goed ingesteld op de moderne omstandigheden. Je hebt een sterk immuunsysteem, maar een gevoelig spijsverteringsstelsel.

Bij bloedgroep AB zou je dus ook een mengelmoes moeten eten van de bloedgroepen A en B. Wel blijkt dat ze meer moeite hebben met het verliezen van gewicht.

Bevorderlijke/heilzame producten:

  • Brood van gekiemde tarwe en roggebrood
  • Pinda’s en pindakaas
  • Yoghurt, geitenmelk en schapenmelk
  • Fruit zoals cranberry’s, druiven, kersen en kiwi
  • Groente zoals zoete aardappel, bloemkool, boerenkool en broccoli
  • Vleessoorten zoals schapenvlees, kalkoen en konijn
  • Vissoorten zoals kabeljauw, kibbeling, tonijn en zalm
  • Thee

Te vermijden producten:

  • Tarwe producten
  • Varkensvlees, rood vlees en kip
  • Fruit zoals banaan, kokosnoot, granaatappel, mango en meloen
  • Groente zoals aardappelen, mais, avocado, bieten en wortel

Producten die je stofwisseling versnellen:

  • Groene groente
  • Vis
  • Zuivelproducten
  • Tofu

Producten die je stofwisseling vertragen:

  • Rood vlees
  • Mais
  • Boekweit en tarwe
  • Zaden

Hoe zit het met voedsel evolutionair gezien?

Volgens dit dieet zou je dus heilzame producten moeten eten en andere producten moeten vermijden. Maar hoe zat het vroeger precies met het vinden en eten van voedsel?

In de oertijd was je als mens blij wanneer je eten vond. De mannen gingen met name jagen, de vrouwen verzamelden eten zoals groenten, fruit, noten, zaden en peulvruchten. De mens is dus gemaakt om onbewerkte producten te eten zoals voorgaande genoemde producten.

Mensen ondergaan niet snel een DNA verandering, daar zijn miljoenen jaren voor nodig. Je zou dus kunnen zeggen dat we nog steeds gebaat zijn bij het eten dat we in de jagers en verzamelaars tijd aten.

Wanneer je als jager een dier had gedood, dan betekendedit dat de stam genoeg eten had voor de komende dagen. Of dit nu een kip, een leeuw of een stier was.

Eten was niet altijd voorradig waardoor je blij was wanneer je eten vond. Alles wat je kon vinden werd dus ook door de hele stam meteen opgegeten. Je had namelijk geen evolutionair voordeel om bepaalde producten niet te eten ondanks je bloedgroep. Daarnaast was er geen koelkast of vriezer om producten langer houdbaar te maken.

Je zou dus wel kunnen zeggen dat bepaalde culturen en stammen beter gebaat zijn bij bepaalde producten omdat deze meer aanwezig waren in een bepaalde samenleving. Zo kunnen mensen in het midden-oosten melk niet goed verwerken omdat ze dit nooit gedronken hebben. Een heel groot deel van de bevolking is lactose-intolerant in tegenstelling tot de westerse landen die hier een bepaald gen voor hebben ontwikkelt waardoor ze lactose wel kunnen verwerken.

Hoe is de verdeling van bloedgroepen bij verschillende landen?

Je zou dus eerder een dieet bedenken aan de hand van het eten dat op een bepaalde plek veel aanwezig is/was, aangezien onze lichamen deze producten dan vaak ook het best kunnen verwerken.

Wanneer bepaalde samenleving/landen een hele andere samenstelling zouden hebben van bloedgroepen, dan zou het dus logisch zijn om een bloedgroependieet samen te stellen.

Een land waarbij een bloedgroep heel veel voorkomt en bepaalde producten veel aanwezig zijn, zouden die specifieke producten veel moeten eten in tegenstelling tot een land waarbij die bloedgroep nauwelijks voorkomt. Maar het blijkt dat de bloedgroepsamenstelling over de gehele wereld redelijk gelijk is wanneer je dit vergelijkt tussen verschillende culturen en landen (bron).

Zo overheersen in zo goed als alle landen de bloedgroepen O en A. Bloedgroepen B en AB komen over de hele wereld juist heel weinig voor (5 tot 10% van de bevolking).

Een dieet aan de hand van je bloedgroep is dus eigenlijk onzin. Je zou op deze manier ook een dieet kunnen verzinnen die past bij de lengte van je haar.

Het is zelfs zo dat wetenschappers nog steeds niet hebben kunnen bepalen waarom wij mensen verschillende broedgroepen hebben.

Toch proberen veel mensen met onwetenschappelijke verklaringen te komen zoals Peter D’Adamo dat heeft gedaan. Door hem zijn er veel patiënten die hun artsen nu vragen of bloedgerelateerde diëten werken.

Waarom de informatie achter het bloedgroepdieet niet klopt

Bloedgroep B is volgens het dieet, de enige bloedgroep die zuivelproducten mag eten. Je zou dus denken dat deze groep geen problemen ervaart met lactose en dus over het algemeen niet lactose-intolerant is.

Bloedgroep B+ komt in Nederland bij 6,7% van de bevolking voor. Bloedgroep B+ komt in India bij 30,9% van de bevolking voor en is de meest voorkomende bloedgroep in dit land op bloedgroep O+ na.

Stel ze zouden dit dieet in India volgen, dan zouden veel mensen dus zuivelproducten moeten/kunnen eten. Echter blijkt 70% van de Indiaase bevolking lactose intolerant te zijn (bron). Alleen al om deze reden is het heel apart om bepaalde voedselwaren te selecteren aan de hand van je bloedgroep.

Voordelen van het bloedgroepdieet

De informatie achter het dieet klopt dus niet helemaal. Maar dat betekent natuurlijk niet dat het dieet gelijk heel slecht is. Elke dieet kent namelijk zijn voor- en nadelen.

Voordeel #1: Het idee dat niet iedereen hetzelfde is, is goed

Het idee achter dit dieet is goed bedacht.

Niet iedereen is hetzelfde, dus zouden we niet allemaal hetzelfde moeten eten:

  • De één is klein, de ander is groot waardoor de één meer moet eten dan de ander
  • Er zijn mensen met een snelle stofwisseling en mensen met een langzame
  • Je hebt mensen die goed op koolhydraten reageren en mensen die er juist heel snel van aankomen

Je snapt mijn punt.

Om erachter te komen waar je goed op reageert, is het verstandig om verschillende dingen te proberen. Maar over het algemeen zijn er veel mensen die goed reageren op het dieet dat we volgden toen we nog in de jagers- en verzamelaars tijd leefden.

Over het algemeen hebben we nooit veel koolhydraten in ons dieet gekend totdat de landbouw opkwam. Tegenwoordig eet de gemiddelde Nederlander tot wel 60% koolhydraten in zijn of haar dieet, terwijl in de oertijd ongeveer maar 30% van je calorieën uit koolhydraten kwam. Het is dus niet zo gek dat we hedendaags veel meer gewicht aankomen.

Daarnaast zijn veel producten volgestopt met toegevoegd suiker zoals fructose. Zo goed als alle bewerkte producten bevatten ook nog transvetten. Dit allemaal kenden we niet in de oertijd.

Veel mensen zullen al afvallen wanneer ze zoveel mogelijk onbewerkt voedsel eten. En toch is het ook dan nog goed om te kijken welke producten je het meest verzadigen en van welke producten je snel gewicht aankomt.

Echter is het personaliseren van voeding door middel van je bloedgroep niet de juiste manier, hoe dit zit leg ik bij de nadelen uit.

Voordeel #2: Het dieet raadt veelal onbewerkte producten aan

Ik heb dit bij de vorige tip al even kort ingeleid.

Mensen zijn gemaakt om producten te eten die je ook in de natuur kunt vinden. Producten die bewerkt zijn groeien helaas niet aan een boom, denk hierbij aan:

  • Koeken
  • Gebak
  • Snoep
  • Fastfood

Deze producten kennen we pas sinds een korte tijd en hebben ons in die korte tijd veel ellende bezorgd. Het eten van dit soort producten zorgt voor:

  • Overgewicht
  • Diabetes type 2
  • Slechte cholesterolwaarden
  • Te hoge bloeddruk
  • Hart- en vaatziekten

Ondanks dat het bloedgroepdieet ervan uit gaat dat je producten moet eten die bij je bloedgroep horen, raden ze wel voornamelijk onbewerkte producten aan bij elke bloedgroep en dat is goed.

Bijna alle bloedgroepen eten:

  • Veel vlees en vis (bloedgroep O)
  • Veelal vegetarisch zoals sojaproducten, peulvruchten en groenten (bloedgroep A)
  • Of een combinatie van deze allen: vlees, vis, groente, zuivel en rijstproducten (bloedgroep B en AB)

Zoals je kunt zien eten bijna alle producten onbewerkte producten die je gewoon in de natuur terugvindt. De kans dat je dus gewicht verliest of gezonder door het leven gaat door dit dieet is groot. Net zo groot als elk andere denkbare dieet waarbij je geen ongezonde producten mag eten.

Nadelen van het bloedgroepdieet

Nadeel #1: Een dieet aan de hand van je bloedgroep is niet optimaal

Bij voordeel #1 noemde ik al dat het personaliseren van een dieet een goed idee is. Alleen het personaliseren van je dieet door middel van je bloedgroep is niet het meest effectieve en is daarom niet aan te raden.

Zelfs de wetenschap weet nog niet waar de verschillende bloedgroepen voor dienen. En toch denkt Peter D’Adamo dat er verschillende diëten horen bij de verschillende bloedgroepen.

Zo zegt Ajit Varki, bioloog aan de Universiteit van Californië, in San Diego:

“Bijna honderd jaar nadat de Nobelprijs voor de ontdekking van de verschillende bloedgroepen werd uitgereikt, weten we nog steeds niet precies waar ze voor zijn (bron).”

Om er dus zomaar een dieet op te gaan verzinnen is wat kort door de bocht. Bloed is niets anders dan een vloeistof die voedingsstoffen van A naar B brengt. De hemoglobine in je bloed bepaalt je bloedgroep, maar verder heeft hemoglobine niks met het transporteren van de voedingsstoffen te maken.

Door te zeggen dat bloedgroep A beter vegetarisch kan eten omdat het daar beter op reageert, heeft dus niks met je bloed te maken, maar bijvoorbeeld veel meer met de bacterie-samenstelling in je darmen. Die verwerken tenslotte de voedingsstoffen.

Het zou dus veel beter zijn om een specifieke DNA test, een bloedwaardetest of een ontlastingstest te laten doen om te bepalen welke voedingsstoffen gezond voor jou als persoon zijn.  Uit een bloedwaardetest kun je bepaalde voedingstekorten halen die je vervolgens kunt aanvullen door de juiste producten te eten. Een ontlastingstest kan bepalen hoe het met je darmflora gesteld is en een DNA test kan aantonen wat je genetisch gezien wel of niet goed kunt metaboliseren. 

Nadeel #2: Er is geen wetenschappelijke onderbouwing

In “Eat Right 4 Your Type” schreef D’Adamo dat hij in het achtste jaar zat van een decennia lang proces van diëten met bepaalde bloedgroepen bij vrouwen met kanker. Tweeëntwintig jaar later zijn de gegevens van deze proef echter nog steeds niet gepubliceerd.

Het boek is dus niet wetenschappelijk onderbouwd. Peter D’Adamo noemt zichzelf een natuurdeskundige, maar wat betekent deze term nu werkelijk? Veel mensen denken dat hij een arts is, maar dat klopt niet helemaal.

Natuurgeneeskunde is een verzamelnaam voor een aantal therapieën die vallen binnen de alternatieve geneeswijzen. Het omvat een heel spectrum aan alternatieve geneeswijzen met een holistische benadering. Zoals bij alle alternatieve geneeswijzen berusten de behandelingen niet op wetenschappelijk bewijs (bron).

Wat zegt de wetenschap?

Niet alleen is deze geneeswijze niet wetenschappelijk onderbouwd, maar ook het dieet is niet wetenschappelijk onderbouwd. Onlangs besloten onderzoekers van het Rode kruis in België te kijken of er enig bewijs in het voordeel van het dieet is. Ze controleerden alle wetenschappelijke literatuur op experimenten die de voordelen van diëten op basis van bloedgroepen onderzochten. Hoewel ze meer dan 1000 onderzoeken hebben onderzocht, waren hun inspanningen nutteloos:

Er is geen direct bewijs voor de gezondheidseffecten van het bloedgroepdieet, zegt Emmy De Buck van het Rode Kruis in Vlaanderen (bron).

Nadat dit onderzoek gepubliceerd was in de American Journal of clinical Nutrition, reageerde D’Adamo dat ondanks het gebrek aan bewijs ter ondersteuning van zijn bloedgroepdieet, de wetenschap achter het dieet toch klopte. Vervolgens maakte hij een vergelijking van zijn eigen bewijs met het bewijs dat er voor de relativiteitstheorie van Einstein was. Misschien niet een hele slimme zet, aangezien Einstein erg belangrijk is geweest voor de wetenschap.

De wetenschappers die daadwerkelijk onderzoek doen naar bloedgroepen wijzen zelfs deze bewering af. Een groep onderzoekers verklaarde in  het blad: “Transfusion Medicine Reviews” het volgende:

“De promotie van deze diëten is verkeerd en berust niet op wetenschap”

Laat dat dus even duidelijk zijn.

Ervaringen van mensen die het dieet hebben gevolgd

Positieve ervaringen
  • Je verliest gewicht
  • Je voelt je fitter en gezonder
  • Je ervaart minder klachten zoals allergieën en obstipatie
  • Minder vaak moe
  • Minder last van maagzuren

Negatieve ervaringen
  • Er is geen wetenschappelijke bewijs voor het dieet
  • De informatie achter het dieet klopt niet
  • De informatie blijkt niet correct te zijn
  • Het is moeilijk vol te houden
  • Er is weinig keus in je eigen bloedgroep

Verbrand snel overtollige kilo’s en buikvet met simpel te maken afslank recepten

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat 1 op de 3 juist aankomt van een dieet in plaats van afvalt? (bron)

Om die reden heb ik een effectieve en moderne afslankmethode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect compleet vermijdt.

Je krijgt daarbij overheerlijke recepten voor snelle vetverbranding met blijvend resultaat.

Je vindt onder andere het volgende in mijn populaire afslank receptenboek:

  • Meer dan 100 overheerlijke recepten die snel en makkelijk klaar te maken zijn (en waar de rest van het gezin ook van meegeniet)
  • Hoe je met mijn lekkere recepten, zoals vlees-, vis-, kip- of vegetarische gerechten, meerdere kilo’s per week verliest
  • 6 verschillende categorieën van recepten, met onder meer kipgerechten, visgerechten, vegetarische gerechten, salades, sauzen, dressings, desserts en meer
  • Tijdbesparende kant-en-klare dag- en weekmenu’s + boodschappenlijstjes

Ontdek hoe je meerdere kilo’s per week verliest met lekkere en simpel te maken afslank recepten:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

Oscar Helm

MSc Oscar Helm is afslankcoach, voedingsdeskundige, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestseller-auteur. Met HappyHealthy.nl heeft hij het doel om mensen te informeren en te inspireren om de meest optimale en gezonde leefstijlkeuzes te maken op basis van wetenschappelijk onderbouwde adviezen.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *