846

4 Voors en 8 Tegens van een Vetarm Dieet + Dagmenu

Tientallen jaren hebben overheidsinstanties vetarme diëten geadviseerd als een gezonde levensstijl. Het koolhydraatarm dieet wint echter de laatste jaren steeds meer aan populariteit.

Maar nog steeds kan een arts of diëtist je adviseren om een vetarm dieet te volgen. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat jouw lichaam vetten niet goed kan verwerken.

Wil jij een vetarm dieet gaan volgen? Dan mag je de informatie in dit artikel niet missen. Je leert wat een vetarm dieet precies inhoudt en krijgt tevens een voorbeeld dagmenu aangereikt.

Inhoudsopgave

Wat is een vetarm dieet?

Verschillende groentesoorten op voorgrond

Een vetarm dieet is een dieet dat de dagelijkse consumptie van vetten uit dierlijke en plantaardige bronnen en industrieel transvet beperkt.

De dagelijkse calorie-inname uit vet is bij een standaard vetarm dieet 30% of minder. Dus bij een dieet van 2000 calorieën per dag mag je niet meer dan 600 calorieën uit vet halen of ongeveer 65 gram vet per dag (1 gram vet levert 9 calorieën).

Bij een vetarm dieet is het de bedoeling dat de verzadigde vetten niet meer dan 10% uit je dagelijkse calorie-inname bestaan, en transvetten niet meer dan 1% van je dagelijkse caloriebehoefte. Daarom wordt bij een vetarm dieet aangeraden om verzadigde vetten zoveel mogelijk te vervangen door mono- en meervoudig onverzadigde vetten.

Vet is een geconcentreerde vorm van energie – je hebt maar een beetje vet nodig om veel calorieën binnen te krijgen. Vet bevat meer dan tweemaal het aantal calorieën van een gelijke hoeveelheid koolhydraat of eiwit.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

Start keto test

 

Vetarm dieet gebaseerd op plantaardig voedsel

De meest extreme vetarme diëten zijn voornamelijk gebaseerd op plantaardig voedsel.

Het vetarme dieet beperkt de inname van dierlijke producten, zoals eieren, vlees en volle melk (bron). Ze beperken ook vetrijke plantaardige voedingsmiddelen die over het algemeen worden gezien als gezond, zoals olijfolie, noten en avocado’s.

Koolhydraatarme diëten zijn vandaag de dag erg populair: van het ketogene diëten tot gematigde koolhydraatarme diëten. Maar in de jaren 60, 70 en 80 waren vetarme diëten erg populair. Dat kwam voort uit het idee dat verzadigde vetten het risico op hart- en vaatziekten zouden vergroten.

Om precies te zijn was het gebaseerd op een onderzoek uit de jaren ’60: de Keys studie (bron). Het onderzoek van Ancel Keys zorgde ervoor dat cholesterol en verzadigd vet geassocieerd werd met hart- en vaatziekten. En het vetarme dieet was geboren.

Maar Angel Keys was niet de enige die met het idee kwam dat vetrijk voedsel hartaandoeningen zou kunnen veroorzaken…

Hier zie je een tijdlijn van de vorige eeuw:

Zelfs de oude egyptenaren volgden een vetarm dieet van tarwe, druiven, honing en bessen (bron).

Wat mag je wel en niet eten bij een vetarm dieet?

Wil je weten wat je wel en niet mag eten op een vetarm dieet? Hieronder vind je een lijst met voedingsmiddelen die je mag eten of moet vermijden als je aan dit dieet deelneemt.

Wat je mag eten bij een vetarm dieet

Weinig of geen vetten en/of gezond voedsel:

  • Gezonde vetten (in gematigde hoeveelheden) : olijfolie, avocado’s, avocado-olie, walnoten, amandelen, pistachenoten, chiazaden, lijnzaad, ghee, biologische grasboter, onbewerkt vlees.
  • Eiwitten en vezels: vis, kip (zonder vel), eieren, champignons, tofu, sojaproducten, linzen, bruine bonen, spruiten, linzen, bruine bonen, kikkererwten.
  • Groenten en fruit: wortels, broccoli, kool, rode bieten, uitjes, radijs, sla,  boerenkool, bloemkool, spinazie, tomaten, komkommer, pompoen, avocado’s, appels, ananas, perzik, pruimen, sinaasappel, mandarijn, limoen.
  • Zuivel (in gematigde hoeveelheden): magere melk, magere yoghurt, magere kaas , mager kwark, hüttenkäse.
  • Dranken: water, zelfgemaakte karnemelk, groene thee, kruidenthee, zwart koffie, vers geperst vruchtensap of groene smoothies.
  • Kruiden en specerijen: oregano, knoflook, koriander, gember, kurkuma, nootmuskaat, kaneel, cayennepeper, salie, basilicum.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Wat je niet mag eten bij een vetarm dieet

Voedingsmiddelen om te vermijden (hoog in vetten en/of ongezond voedsel):

  • Geraffineerde producten: croissants, koek, gebak, sandwiches, wafels, taartjes, chips, gebakken aardappelen, geroosterde pinda’s, diepvriesmaaltijden, gefrituurde snacks, roomijs.
  • Bewerkt vlees en vleeswaren: worst, hotdogs, paté, ganzenlever,
  • Zuivelproducten: volle melk, volle yoghurt, volle kwark, chocolade, roomkaas, de meest harde kazen.
  • Drankjes en soepen: alcoholische dranken, crème soepen, melkachtige dranken, suikerhoudende dranken.
  • De meeste oliën en bakvet (waaronder boter, palmolie, margarine, enz.)

Om de hoeveelheid vet in je dieet drastisch te verminderen is het raadzaam om zuinig te zijn met vetten en oliën. Eet veel graanproducten, groenten en fruit. En kies magere melkproducten, mager vlees, vis, gevogelte, bonen en erwten om essentiële voedingstoffen binnen te krijgen zonder de inname van (verzadigd) vet te verhogen.

Wat zijn de voordelen van een vetarm dieet?

Het effect van vetarme diëten is uitgebreid bestudeerd op verschillende ziekten, waaronder, hart- en vaatziekten, diabetes, overgewicht en multiple sclerose.

Hieronder een samenvatting van de belangrijkste voordelen van het vetarme dieet op het menselijk lichaam:

#1: Vermindert het risico op hartaandoeningen

Studies hebben aangetoond dat vetarme diëten verschillende belangrijke risicofactoren voor hartaandoeningen kunnen verbeteren:

  • Hoge bloeddruk (bron, bron, bron)
  • Hoog cholesterolgehalte in het bloed (bron, bron, bron)
  • Hoog C-reactief proteïne (CRP), een marker voor ontstekingen (bron, bron)

Een onderzoek uit 2014 met 198 patiënten met een vastgestelde hartaandoening vond vooral opvallende effecten. Van de 177 patiënten die een plantaardig, vetarm dieet volgden, ondervond slechts 1 patiënt een beroerte (bron). Van de 21 patiënten die het vetarm dieet niet volgden, kregen er 13 hartritmestoornissen (cardiale gebeurtenis).

Kortom, een strikt vetarm dieet kan verschillende risicofactoren voor hartaandoeningen verlagen, waaronder hoge bloeddruk en hoog cholesterol. Het kan ook het risico op hartaanvallen en beroertes verminderen.

#2: Leidt tot verbeteringen bij diabetes type 2

Meerdere onderzoeken hebben bewezen dat zeer vetarme, koolhydraatrijke diëten kunnen leiden tot verbeteringen bij patiënten met diabetes type 2 (bron, bron, bron).

Zo blijkt dat diabetici het goed doen op een vetarm rijstdieet. Meer dan de helft van de patiënten verlaagden hun nuchtere bloedsuikerspiegel op dit dieet (bron). Nog interessanter was dat van de 72 patiënten die voorafgaand aan het onderzoek afhankelijk waren van insuline spuiten, er 42 konden stoppen of minderen met de insulinetherapie.

Een andere studie concludeerde dat het volgen van een vetarm dieet nog beter kan zijn voor diabetici die niet al afhankelijk zijn van het dagelijks gebruiken van insuline (bron).

#3: Gewichtsverlies bij overgewicht

Mensen met overgewicht kunnen ook baat hebben bij het eten van een dieet dat weinig vetten bevat. In een studie met 106 zwaarlijvige mensen werden indrukwekkende resultaten behaald met een vetarm rijstdieet (bron).

De deelnemers verloren allemaal tenminste 45 kg aan lichaamsgewicht. Gemiddeld gewichtsverlies was 63,9 kg! Een groep van 44 patiënten bereikten zelfs hun normale gewicht! Deze studie laat bovendien zien dat mensen met extreem overgewicht snel kunnen afvallen zonder ziekenhuisopname of gastric bypass (maagverkleining).

#4: Multiple sclerose

Multiple sclerose (MS) is een auto-immuunziekte die de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuwen in de ogen beïnvloedt. Mensen die lijden aan MS kunnen ook baat hebben bij een streng vetarm dieet.

In 1948 begon Dr. Roy Swank MS-patiënten te behandelen met een dieet dat hij het Swank-dieet noemde. In zijn onderzoek volgde hij 150 MS-patienten gedurende meer dan 50 jaar.

De resultaten laten zien dat een streng vetarm dieet de progressie van MS vertraagt (bron, bron). Na 34 jaar was ‘slechts’ 31% van de patiënten die aan het dieet vasthielden gestorven. Van de patiënten die zijn aanbevelingen niet opvolgden was 80% overleden (bron).

Video: 3 Grootste VOORDELEN van een VETARM DIEET

Vetvrij of vetarm dieet volgen?

Zoek je een vetvrij dieet? Dan moet ik je teleurstellen. Er bestaat niet zoiets als een ‘vetvrij dieet’. In vrijwel alle voedingsmiddelen zitten vetten. En dat is maar goed ook want je lichaam kan niet zonder vet.

Het menselijk lichaam heeft wat vet nodig om goed te kunnen functioneren. Vetten maken onmisbaar onderdeel uit van ons dieet. Ze zijn een bron van energie. We hebben ze bovendien nodig om vetoplosbare vitamines te absorberen.

Als je minder vetten wilt eten dan zal je een vetarm dieet moeten volgen dat met name dierlijke producten uit je dieet schrapt, zoals vlees en zuivel. Door vet in voeding te verminderen kun je makkelijker in calorieën snijden en afvallen.

Voorbeelden van (zo goed als) vetarme diëten zijn:

Hoeveel calorieën in een vetarm dieet?

Als je een vetarm dieet volgt om af te vallen dan betekent dit dat je het aantal vetten dient te beperken tot ongeveer 20% (of minder) van de totale dagelijkse calorie-inname. Op een dieet van 1200 calorieën komt dit neer op 26 gram vet per dag (of 240 calorieën). Dat geeft je de mogelijkheid om bijna 1000 calorieën aan eiwitten en koolhydraten te eten.

Dagmenu voor een vetarm dieet

Op zoek naar inspiratie of wil je het vetarme dieet een keer uitproberen? Maaltijden in het onderstaande menu bevatten minder dan 25% calorieën uit vet.

Een typisch schema voor een vetarm dieet ziet er als volgt uit:

Ontbijt #1:

  • 1 beker magere melk (vegetariërs/veganisten kunnen dit vervangen door vetvrije sojamelk)
  • 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels rozijnen

Ontbijt #2: Chia smoothie

  • 2 eetlepels chiazaden
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 half kopje bevroren bessen
  • 2 eetlepels ongezoet cacaopoeder
  • ½ banaan
  • 200 gram magere yoghurt
  • Stevia naar smaak

Lunch #1: Quinoa zwarte bonensalade

  • ½ beker gekookte quinoa
  • ½ beker gekookte bonen (uitgelekt en gekoeld)
  • ½ rode paprika (in stukjes gesneden)
  • 1 tomaat (zonder zaadjes en in stukjes gesneden)
  • Sap van ½ limoen gemengd met ½ theelepel komijn en 1 theelepel olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Lunch #2: Sandwich

  • 2 sneetjes volkorenbrood
  • 1 theelepel mosterd
  • ½ tomaat in plakjes gesneden (zonder zaadjes)
  • 1 eetlepel vetvrije mayonaise
  • 4 plakjes kalkoenfilet

Diner #1: Burrito mix

  • ½ beker bruine rijst (ongekookt)
  • 1 beker gekookte zwarte bonen
  • 3 eetlepels koriander
  • 2 eetlepels salsa
  • 2 fijngesneden lente-uitjes
  • ¼ avocado (in blokjes gesneden)
  • Sap van ½ limoen (meng alle ingrediënten in een kom en pers limoensap erover)

Diner #2: Hamburger

  • 100 gram mager rundergehakt
  • 1 volkoren broodje
  • Spread gemaakt met 2 eetlepels vetvrije mayonaise
  • ½ ui (in stukjes gesneden)
  • ½ tomaat (in plakjes gesneden)
  • ¼ krop sla
  • ½ theelepel sojasaus
  • ¼ theelepel suiker

8 nadelen om niet voor een vetarm dieet te kiezen

voedingsmiddelen rijk aan gezonde vetten

Decennialang is ons verteld dat vetrijke voedingsmiddelen zoals kokosolie, eieren, vlees en zuivel het beste kunnen worden vermeden.

Sinds de voedingsrichtlijnen in de jaren 80 werden samengesteld door de overheid heeft het voedingsbeleid zich voornamelijk gericht op het verminderen van het totale vetgehalte in ons dieet.

Hoewel we tegenwoordig veel meer horen over gezonde vetten in de reguliere media (en ook het ketogeen dieet alsmaar populairder wordt), worden vetten nog steeds in het verdomhoekje geplaatst. In plaats van vetten eten de meeste mensen koolhydraten. Dit omvat ook koolhydraatrijke voedingsmiddelen met veel toegevoegde suikers.

Koolhydraten worden nog steeds aanbevolen als de basis van een gezond voedingspatroon, maar in werkelijkheid eten we koolhydraten tegenwoordig in veel te grote hoeveelheden (vooral die van het verkeerde type), wat onder andere bijdraagt aan overgewicht en andere gezondheidsproblemen (bron, bron, bron).

Maar je moet weten dat niet alle vetten op dezelfde manier worden gemaakt en dat niet alle vetsoorten het lichaam op dezelfde manier beïnvloeden. Terwijl bepaalde vetsoorten ronduit schadelijk kunnen zijn (denk maar aan transvetten), hebben andere soorten natuurlijke vetten gunstige eigenschappen voor ons lichaam.

Als we vetten uit ons dieet halen, kunnen we ons snel moe voelen, humeurig zijn en constant honger hebben.

Om verschillende redenen is een vetarm dieet dan ook niet aan te raden.

Maar voordat we verder gaan, bekijk eerst deze video:

Nadeel #1: Lichaam heeft vetten nodig

Neerslachtige vrouw kijkt uit het raam

Als je te veel vet uit je dieet haalt dan kan dit ernstige gevolgen voor je gezondheid hebben. Er kunnen mentale gezondheidsproblemen optreden zoals depressie en vitaminetekorten. De vitamine A, D, E, en K zijn vetoplosbaar, wat betekent dat je lichaam ze op slaat in vetweefsel en de lever.

De darmen hebben vetten uit voedingsmiddelen nodig om deze vitaminen op de juiste manier te absorberen. Deze vitamines zijn ook nodig voor de gezondheid van je huid, botten en cardiovasculaire systeem.

Nadeel #2: Er zijn ook gezonde vetten

vette vis en omega 3 capsules tegen hoge bloeddruk

Omega-3 vetzuren uit (vette) vis, lijnzaad en walnoten hebben bijvoorbeeld veel voordelen voor de gezondheid. Andere ‘goede vetten’ omvatten enkelvoudig onverzadigde vetten in extra vierge olijfolie, olijven, avocado’s, kokosolie, noten en zaden.

Interessant genoeg lijkt het er ook steeds meer op dat verzadigde vetten zoals boter, room en andere vetten uit dierlijke bronnen lang niet zo schadelijk zijn als we ooit dachten.

Van verzadigd vet werd altijd gezegd dat het ‘slechte’ LDL-cholesterol zou laten stijgen en het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Maar nieuwe studies uit 2019 trekken dit steeds meer in twijfel (bron). De wetenschap zal dat de komende jaren goed moeten uitzoeken.

Nadeel #3: Koolhydraatarme diëten zorgen voor meer gewichtsverlies

Hoewel een persoon gewicht kan verliezen met een vetarm dieet is dit misschien niet de beste keuze. Hoe dat precies zit leg ik in onderstaande video uit:

Laten we eens kijken wat de wetenschap over deze twee verschillende diëten zegt:

  • Een koolhydraatarm dieet lijkt meer gewichtsverlies te bevorderen, het ongezonde LDL-cholesterol en de triglycerideniveaus te verlagen en het goede HDL-cholesterol te verhogen (bron).
  • Een koolhydraatarm dieet kan beter zijn als het gaat om gewichtsverlies en het verminderen van cardiovasculaire risico’s (bron, bron).
  • Vetarme diëten (minder dan 15% van het totale aantal calorieën per dag) kunnen het risico op het metabool syndroom bij volwassen verhogen (bron).
  • Een vetarm dieet kan het goede HDL-cholesterolgehalte gedurende een periode verlagen (bron).

Andere onderzoeken tonen echter aan dat het ene dieet niet beter is dan het andere en dat en dieet moet worden gekozen op basis van persoonlijke behoeften, medische conditie, leeftijd, gewicht, enz. (bron, bron).

In vergelijking met vetarme diëten verloren deelnemers op koolhydraatarme diëten meestal meer gewicht en haalden ze bovendien veel meer gezondheidsvoordelen, zoals een significante vermindering van triglyceriden (vetten in het bloed) (bron, bron, bron).

De precieze reden hiervoor is niet geheel duidelijk, maar waarschijnlijk komt dit omdat koolhydraatarme diëten zich vaak concentreren op onbewerkte, natuurlijke voedingsmiddelen, zoals groenten, eieren, vlees en vis. Junkfood dient ook te worden vermeden, dat vol zit met geraffineerde koolhydraten en toegevoegde suikers. Bovendien zijn koolhydraatarme diëten op basis van hele voedingsmiddelen vaak hoger in zowel vezels als eiwitten dan vetarme diëten.

Nadeel #4: Hormonale veranderingen

cholesterol voeding

Het eten van voldoende gezonde vetten is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je hormonen op natuurlijke wijze in balans te houden.

Zo heeft cholesterol een onmisbare rol bij celmembranen en hormonen. Bepaalde vetten, waaronder cholesterol, werken ook als antioxidanten en zijn de voorlopers van enkele belangrijke moleculen en neurotransmitters. Deze omvatten vitamine D (die eigenlijk meer als een hormoon in het lichaam werkt dan een vitamine) samen met andere hormonen zoals testosteron en oestrogeen.

Een ander gezondheidsrisico is dat te weinig vet eten het risico op onvruchtbaarheid en andere hormonale problemen bij vrouwen kan vergroten. Onderzoek heeft aangetoond dat een vetarm dieet kan zorgen voor menstruatieproblemen en zwangerschapsproblemen.

Een studie uit 2007 concludeerde dat een hoge inname van vetarme zuivelproducten het risico op onvruchtbaarheid kan verhogen, terwijl inname van vetrijke zuivelproducten dit risico kan verminderen (bron).

Nadeel #5: Het risico op overeten

Etend stel op de bank

Diëten met een hoger vetgehalte zijn over het algemeen meer verzadigend dan vetarme diëten. Dit komt omdat vetten het ‘hongerhormoon’ ghreline op gunstige wijze beïnvloeden (en eiwitten nog meer) (bron).

Een studie gepubliceerd in 2012 onderzocht de effecten van drie populaire diëten op een groep jongvolwassenen met overgewicht of obesitas. De deelnemers aan het onderzoek probeerden elk van de verschillende diëten gedurende een periode van één maand uit, zodat onderzoekers de effecten konden vergelijken. Alle drie de diëten bestonden uit hetzelfde aantal calorieën, maar hadden verschillende verhoudingen in vetten, eiwitten en koolhydraten.

  • Dieet 1 bestond uit 60% koolhydraten, 20% vetten en 20% eiwitten.
  • Dieet 2 was gebaseerd op voedingsmiddelen met een lage glycemische index en had een verhouding van 40% koolhydraten, 40% vetten en 20% eiwitten.
  • Het derde en laatste dieet waas een koolhydraatarm dieet en had slechts 10% afkomstig uit koolhydraten, 60% van vetten en 30% van eiwitten.

Wat waren de resultaten na vergelijking van de drie diëten? De deelnemers met een koolhydraatarm en vetrijk dieet verbrandden de meeste calorieën en verbeterden ook hun insulinegevoeligheid tijdens de periode van vier weken (bron).

Nadeel #6: Hoger risico op depressie en angstklachten

vrouw oogt depressief en kijkt uit het raam

Vetzuren spelen een belangrijke rol in hogere hersenfuncties die stemmingen beheersen. Sommige neurotransmitters, zoals endocannabinoïden, worden gesynthetiseerd uit vetzuren, wat suggereert dat vetzuur metabolieten afkomstig van vet uit voeding het centrale zenuwstelsel kunnen beïnvloeden.

Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat de het consumeren van omega-3-vetzuren in een dieet effectief kan zijn bij de behandeling van depressieve stoornissen (bron).

Als je een dieet volgt dat ook voldoende gezonde vetten bevat, dan is de kans groot dat je je voller voelt tussen de maaltijden, minder trek hebt in koolhydraten en suikers, helderder nadenkt en meer energie ervaart.

Nadeel #7: Mogelijke darmklachten

vrouw zit op het bed en heeft last van maagklachten

Een dieet met veel natuurlijk voorkomende vetzuren en voedingsstoffen levert de bouwstenen die nodig zijn om niet alleen een gezonde darm te voeden, maar ook een gezond brein, die beide zeer verbonden met elkaar zijn. Onze darmen worden niet voor niks ons tweede brein genoemd (bron).

Darmbacteriën kunnen de bloedsuikerspiegel beïnvloeden (bron). Dit betekent dus dat het eten van veel vezelrijk plantaardig voedsel (vooral alle groenten) samen met gezonde vetten de goede darmbacteriën in de darm voedt.

Nadeel #8: De meeste vetarme diëten bevatten veel suiker

Vetarme voedingsproducten lijken op het eerste oog een gezond alternatief…

Maar helaas is daar ook alles mee gezegd!

Want wat de supermarkt je niet vertelt is dat de meeste vetarme producten vol zitten met toegevoegde suikers om de smaak (door het gebrek aan vetten) te compenseren. Doordat deze voedingsproducten veel geraffineerde koolhydraten en toegevoegde suikers bevatten, verzadigen ze zelden.

Een hele generatie werd geleerd om vet te vermijden, maar nooit verteld om zich te concentreren op hun suikerinname.

Het eten van teveel suiker kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid hebben. We weten nu echter dat de gevaren van vetten waarschijnlijk overschat zijn, terwijl de gevaren van suikers decennialang zijn gebagatelliseerd.

In een meta-analyse (cluster van studies) uit 2017 onderzochten wetenschappers het dieet van meer dan 135.000 mensen uit 18 verschillende landen. Mensen met een vetarm dieet zouden vaker om welke reden dan ook sterven: ze liepen ook een groter risico op overlijden door hartaanvallen hartaandoeningen. Daarentegen hadden mensen met een lage koolhydraatinname een beduidend lager risico op hart- en vaatziekten en sterfte (bron).

De bevindingen waren zo sterk dat de conclusie was dat ‘de huidige voedingsrichtlijnen moeten worden heroverwogen’, aldus de onderzoekers.

 Tot slot

Een vetarm dieet kan mogelijk helpen bij de behandeling van verschillende allergieën en ziekten, waaronder diabetes. Maar op de lange termijn is het volgen van een strikt vetarm dieet behoorlijk lastig. Het dieet is niet afwisselend wat het geen pretje maakt om op deze manier te eten.

Ook het beperken van een aantal zeer gezonde voedingsmiddelen, waaronder onbewerkt vlees, vette vis, eieren, noten, extra vierge olijfolie en volvette zuivel zal moeten worden beperkt. Je mist hierdoor veel gezonde vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen.

Een ding is duidelijk: minder vet eten is niet altijd de beste manier om af te vallen. Het koolhydraatarme dieet is over het algemeen effectiever voor de meeste mensen die willen afvallen.

In plaats van je zorgen te maken over je totale vetinname op een dag, richt je op het verbeteren van je huidige dieet. Volkoren granen, gezonde vetten en minder geraffineerde koolhydraten eten is een goede manier om daarmee te beginnen.

Welk van de 7 buiktype heb jij en wat is jouw ideale dieetschema om jouw doel te bereiken?

Doe de test en ontdek direct hoe specifiek jij een platte buik krijgt

Wil je weten welke buiktype je hebt? Hoeveel calorieën jij per dag moet eten om je doel te bereiken? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende ontdekken:

  • Welk type buik jij hebt en potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
  • Hoeveel calorieën en koolhydraten we aanraden voor jouw gewichtsdoel
  • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen
  • Een op maat gemaakt voedingsschema en recepten op basis van jouw lichaam en voorkeuren waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet en de buik van je dromen krijgt

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...
Array ( [0] => Male )