846

7 Vervelende Bijwerkingen bij een Detox Sapkuur

Of je nu overweegt om een detox sapkuur te volgen om af te vallen of omdat je wilt ontgiften, het is belangrijk om van de eventuele bijeffecten op de hoogte te zijn.

Detox kuur bijwerkingen kunnen behoorlijk heftig zijn als je het verkeerd aanpakt.

Het is daarom goed om zowel de bijwerkingen van een detox kuur te weten als tips om deze vervelende bijwerkingen zoveel mogelijk te voorkomen.

Inhoud van dit artikel
Disclaimer: als je vervelende detox bijwerkingen ervaart die je zorgen baren als je eenmaal met de detox kuur bent begonnen, neem dan contact op met je huisarts om er zeker van te zijn dat het in je eigen belang is om door te gaan.

Wat veroorzaakt bijwerkingen bij een detox kuur?

Voordat we de meest vervelende bijwerkingen van een detox kuur bespreken, laten we eens kijken wat het mogelijk veroorzaakt.

Als je ongezond leeft en met overgewicht kampt, dan is de kans groot dat gifstoffen zich hebben opgestapeld in het vetweefsel.

Je doet lichaam doet weliswaar zelf aan ontgifting, maar het binnenkrijgen van te hoge concentraties kan zorgen voor een ophoping van toxische stoffen. En dit kan het moeilijk maken voor je lichaam om afvalstoffen en gifstoffen efficiënt af te voeren.

Dat is waar een detox kuur om de hoek komt kijken. Door ongezond voedsel en slechte gewoontes te schrappen en je lichaam te overspoelen met essentiële voedingsstoffen die je organen nodig hebben om goed te functioneren, laten we ons spijsverteringsstel rusten.

Zie het als volgt: je hebt de hele week een feestje gehouden in je huis. Je probeerde het afwassen en de vuilnis bij te houden, maar het was gewoon teveel om op te ruimen en de rommel stapelde zich op. De volgende dag besluit je om alle gasten naar huis te sturen en de rommel op te ruimen.

Al het andere wordt in de wacht gezet terwijl al je energie en focus gaat naar het opruimen van het huis. Het is vermoeiend en je voelt je niet lekker, maar tegen de tijd dat je klaar bent is je huis weer schoon en je voelt je als een nieuw persoon. Alles is opgeruimd en je voelt je beter uitgerust om de rest van je dag aan te kunnen.

Dit is precies hoe een detox sapkuur werkt.

De energie die je normaal gesproken gebruikt om voedsel af te breken en te verteren, om de voedingsstoffen van de rest te scheiden, kan nu direct door je ontgiftingsorganen worden aangesproken om afvalstoffen en gifstoffen op te ruimen.

Welke detox kuur bijwerkingen kun je verwachten?

Laat ik vooropstellen dat er geen manier is om te weten hoe je lichaam zal reageren op een detox sapkuur totdat je er zelf een probeert.

Een detox kuur heeft als doel om je organen rust te gunnen en je lichaam te ondersteunen bij het afvoeren van afvalstoffen en gifstoffen.

Schadelijke gifstoffen en afvalstoffen kunnen zich in het lichaam ophopen wanneer je langdurig bent blootgesteld aan deze stoffen. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door ongezonde leefgewoonten (voedsel, alcohol, tabak), luchtverontreiniging en pesticiden. Door je lichaam te ontgiften met een detox kuur kunnen er bijwerkingen ontstaan.

Een detox ontgift je lichaam niet in directe zin, maar het ontlast de organen die verantwoordelijk zijn voor ontgifting, waardoor ze kans krijgen om datgene te doen waar ze goed in zijn.

Bijwerkingen van een detox sapkuur

Of je nu overweegt om een detox sapkuur te doen om je lichaam te ontgiften of omdat je graag enkele kilo’s wilt afvallen…

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de potentiële bijwerkingen van een sapkuur. Tijdens een detox kuur kunnen gebruikers verschillende bijwerkingen ervaren.

De mogelijke bijwerkingen van een detox kuur die ik hieronder beschrijf zijn in werkelijkheid veelal ontwenningsverschijnselen. Wanneer je van een ongezond eetpatroon van suikers en ongezonde vetten naar verse en 100% natuurlijke sapjes gaat zonder toevoegingen, kan het zijn dat je lichaam in opstand gaat komen.

Of en in welke mate je deze detox bijwerkingen ervaart, verschilt uiteraard per persoon.

Mogelijke bijwerkingen van een detox kuur zijn:

#1: Detox hoofdpijn

‘Detox hoofdpijn’ is een van de vervelendste bijwerkingen van een detox kuur die relatief vaak voorkomt. Hoofdpijn als bijwerking tijdens een detox kuur wordt vaak veroorzaakt als reactie op het missen van een bepaalde voedingsstof, zoals suiker of cafeïne.

Het abrupt stoppen met het consumeren van bepaalde stoffen kan zorgen voor een ontlading van spanningen en een verandering van hormonen zoals cortisol en insuline.

Te weinig vocht kan ook een oorzaak zijn van detox hoofdpijn. Drink daarom voldoende water (minstens 1,5 liter) tijdens een detox kuur. Heb je last van detox hoofdpijn? Een paracetamol kan de pijn helpen verlichten.

#2: Detox opgeblazen buik

Ervaar je een opgeblazen gevoel in je buik tijdens de detox kuur? Dit kan erg onaangenaam zijn en het passen in je kleding een uitdaging maken. Het kan ontstaan door de overgang van vast voedsel naar sapjes. Meestal gaat het vanzelf over binnen een paar dagen.

Het maagdarmstelsel (darmbacteriën, zuren in de maag) kan van streek zijn. Help het efficiënter te werken door simpelweg te bewegen.

Wandelen kan het vermogen van je lichaam versnellen om (vloeibaar) voedsel en gassen te elimineren. Ten slotte is het belangrijk om rustig je sapje op te drinken zodat je geen overtollige lucht binnenkrijgt.

#3: Detox darmproblemen

Een detox kuur is een populaire manier om je darmen te reinigen. Toch kan het voorkomen dat je darmproblemen als bijwerkingen ervaart.

Als je een detox sapkuur volgt dan krijgt je lichaam minder vezels binnen om gezonde ontlasting te creëren. Dit kan zich uiten in detox darmproblemen zoals buikpijn, diarree, winderigheid of obstipatie (verstopping).

Je kunt ook last krijgen van brandend maagzuur tijdens het detoxen omdat je normale eetpatroon volledig is omgegooid. Ook deze bijwerkingen zouden na enkele dagen minder moeten worden. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om de ontlasting in de dikke darm te verplaatsen.

#4: Detox vermoeidheid en duizeligheid

Vermoeidheid gaat vaak hand in hand met duizeligheid. Het is vaak een van die detox kuur bijwerkingen die ontstaat door een daling van de bloedsuikerspiegel.

Dit heeft te maken met glucose (bloedsuiker), de belangrijkste energiebron van het lichaam. Zonder voldoende glucose in je bloed heeft je lichaam niet genoeg energie om goed te functioneren.

Bij ongezonde detox kuren waar veel fruitsappen worden gedronken zie je een averechts effect. Hoe meer snelle suikers je binnenkrijgt, des te hoger je bloedsuikerspiegel zal zijn. Een te hoge bloedsuikerspiegel kan ook voor hoofdpijn als bijwerking zorgen.

Om deze bijwerkingen te voorkomen is het belangrijk dat je vooral gezonde groentesappen drinkt met een klein beetje fruit. Groentesap bevat namelijk van nature veel minder suikers dan sap gemaakt van fruit.

#5: Detox uitdroging

Uitdroging kan ook duizeligheid veroorzaken tijdens de detox kuur omdat het lichaam meer vocht nodig heeft om zijn functies uit te voeren.

Om te voorkomen dat je deze detox bijwerkingen ervaart is het belangrijk dat je veel water en gezonde sapjes drinkt.

#6: Detox gewichtsverlies

Afvallen op korte termijn is een bijwerking van een detox sapkuur waarvan de meeste mensen zullen zeggen dat het een pluspunt is. Toch is het belangrijk om hierbij stil te staan.

Met een detox sapkuur kun je namelijk in korte tijd enkele kilo’s kwijtraken doordat je minder calorieën binnenkrijgt dan je lichaam verbruikt.

In een studie uit 2017 werden 20 gezonde deelnemers op een sapkuur gezet voor 3 dagen. De deelnemers moesten 6 verschillende sapjes per dag drinken. Het sap bestond uit verschillende natuurlijke ingrediënten, zoals appel, komkommer en citroen. Na het sapvasten verloren de deelnemers gemiddeld 1,7 kilo (bron).

Als je niet wilt afvallen tijdens het detoxen dan is het belangrijk om gezonde tussendoortjes te nemen die eiwitrijk en vetrijk zijn.

Tips om detox kuur bijwerkingen te verminderen

Zoals je ziet zijn er nogal wat bijwerkingen die erg vervelend zijn. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om deze bijwerkingen te voorkomen.

Helaas bereidt niet iedereen zich goed voor op een detox kuur, met als resultaat vervelende bijwerkingen. In plaats van te kijken naar hun ongezonde gewoonten, geven ze de schuld aan de detox kuur en gooien ze de handdoek in de ring.

Dat is zonde, want veel van deze bijwerkingen kunnen worden vermeden met een goede voorbereiding. Dus hoe bereid je jezelf voor op een detox sapkuur?  Ik geef je de beste tips:

Tip #1: bereid je voor

Een goede voorbereiding kan onaangename bijwerkingen voorkomen.

Helaas bereiden veel mensen die een detox kuur proberen zich niet goed voor op hun sapkuur, met als gevolg vervelende bijwerkingen. Veel van deze bijwerkingen kunnen worden vermeden met een goede voorbereiding.

Voordat je met een detox sapkuur begint, is het aan te raden om een week van tevoren zoveel mogelijk ongezonde gewoontes te elimineren.

Stop met het eten van fastfood en vermijd zuivel, granen en gefrituurd voedsel. Vermijd ook het drinken van alcohol, frisdrank en cafeïne (koffie, energiedrinks, etc.) In deze voorbereidingsdagen drink je juist veel water en groene thee.

En kies altijd voor het beste detox kuur programma. Welke dat is lees je in dit artikel (hint: het zijn geen detox voetpleisters).

Tip #2: houd rekening met de duur van de detox kuur

Een detox kuur kan variëren van enkele dagen tot een week. De duur van jouw kuur hangt af van jouw behoeften en je ervaring met detoxen.

Ben je helemaal nieuw in de wereld van detoxen? Een detox kuur van 3 dagen is misschien alles wat je nodig hebt. Je moet je lichaam laten wennen aan een detox kuur en ervoor zorgen dat het een kuur  is waar je je aan kunt houden.

Door als beginner te hard van stapel te lopen met detoxen kun je ongewenste bijwerkingen ervaren. Werk langzaam op naar een volledige 5-daagse of 7-daagse detox sapkuur.

Als je al eerder een detox kuur gedaan hebt, kun je jezelf zeker uitdagen om met een langere detox kuur van 7 dagen te beginnen.

Tip #3: luister naar je lichaam

Of je nou voor een 3-daagse of 7-daagse detox sapkuur kiest. Luister naar je lichaam! Je kan snel overbelast raken als jij over de grenzen van je lichaam gaat.

Dit is niet het moment om elke ochtend te hardlopen of naar de sportschool te gaan. Geef je lichaam rust zodat het zijn energie kan gebruiken om te ontgiften in plaats van te herstellen na de training.

Als je een stressvolle baan hebt, probeer dan een detox kuur in het weekend te doen of neem enkele dagen vrij om te rusten.

Een detox kuur volgen is een unieke ervaring die als zodanig moet worden behandeld. Wees dus lief voor je lichaam en geef het rust wanneer je het nodig hebt.

Tip #4: let op je slaap

Zorg voor voldoende slaap om je lichaam te laten ontgiften. Goed slapen is belangrijk voor de ontgifting en reiniging van je lichaam.

Een slaapgebrek leidt tot schommelingen in de hormonen leptine en ghreline, waardoor eetlust slecht gereguleerd wordt (bron).

Wanneer we slapen, kan ons lichaam zoveel meer van zijn energie richten op het ontgiftingsproces. Als je moeite hebt met slapen, is het belangrijk dat je minstens 7 uur slaap krijgt.

Tip #5: drink voldoende water tijdens een detox kuur

Meer water drinken is de eenvoudigste manier om het lichaam te ontgiften en de lever en nieren te reinigen. Je ondersteunt een detox kuur door meer water te drinken.

Door je lichaam goed te hydrateren tijdens het detoxen worden afvalstoffen en gifstoffen uit het lichaam gespoeld.

Het helpt ook bij de stofwisseling en regelt de temperatuur van het lichaam. Bovendien spoelt water afvalstoffen en gifstoffen uit het lichaam.

Het drinken van water is ook in verband gebracht met een verminderde eetlust (bron).

Krijg je te weinig vocht binnen dan bestaat de kans op uitdroging. Uitdroging tijdens de slaap kan zowel spierspasmen als krampen veroorzaken, waarbij beide het moeilijk maken om in slaap te vallen of iemand midden in de nacht mogelijk wakker te maken.

Onthoud ook dat als je veel zweet door warm weer of erg lichamelijk actief bent, je meer water moet drinken dan normaal. Sommige mensen hebben minder water nodig dan anderen. Zorg ervoor dat je minstens vijf grote glazen water per dag drinkt (naast je sapjes).

Voor wie is een detox sapkuur niet geschikt?

Een sapkuur is niet voor iedereen geschikt. Het wordt afgeraden voor mensen met diabetes, hartaandoeningen of andere gezondheidsproblemen.

Mensen met een (verleden van) eetstoornissen moeten detox sapkuur vermijden. Dit geldt ook voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Mensen die medicijnen gebruiken moeten ook voorzichtig zijn met detox kuren. Raadpleeg in geval van twijfel voor het starten met een detox sapkuur eerst je huisarts of specialist.

Tot slot

Wanneer je een detox kuur aangaat omdat je wilt afvallen en ontgiften, onthoud dan dat de detox bijwerkingen erger kunnen worden voordat het beter wordt.

Je lichaam heeft soms de tijd nodig om zich aan te passen, maar voldoende rust nemen. Uiteindelijk zul je zeker de vruchten plukken van een detox kuur.

Met een gezonde detox sapkuur schakel je over naar plantaardige voeding, waardoor je de inname van gifstoffen en afvalstoffen kunt vermijden die negatieve effecten hebben op je gezondheid en lichaamsgewicht.

Hoewel het in het begin misschien moeilijk lijkt, zul je snel de positieve veranderingen opmerken.

Door het drinken van verse en gezonde groentesapjes krijgen je spijsverteringsorganen even rust, zodat het lichaam gereinigd en versterkt kan worden met belangrijke vitamines en mineralen. En ten slotte bevatten groenten en fruit meer antioxidanten, die beschermen tegen de schadelijke effecten van gifstoffen.

Op zoek naar de beste detox kuur? Bekijk de top 10 of klik direct op onderstaande link om de beste sapkuur te ontdekken:

Klik hier voor meer informatie voor detox sapkuren van HappyJuicy

Veelgestelde vragen over detox kuur bijwerkingen

Hoe merk je dat je lichaam aan het ontgiften is?

Bijwerkingen kunnen optreden wanneer je lichaam aan het ontgiften is. Deze bijwerkingen verschillen per persoon en zijn afhankelijk van hoe gezond je leefgewoonten zijn. Bijwerkingen om op te letten zijn hoofdpijn, slapeloosheid, vermoeidheid, misselijkheid, prikkelbaarheid en veranderingen in eetlust.

Kun je ziek worden van een detox?

De meeste mensen die een gezonde detox kuur volgen ervaren milde tot geen bijwerkingen. Sommige mensen die een detox volgen kunnen gezondheidsklachten krijgen. Raadpleeg altijd een arts voor advies bij aanhoudende klachten.

Hoe lang duren detox verschijnselen?

Detox verschijnselen verdwijnen normaal gesproken na enkele dagen, afhankelijk van welke detox kuur je hebt gekozen. Een goede nachtrust verkort de duur van detox verschijnselen.

Wat doet een detox kuur met je lichaam?

Van een gezonde detox kuur wordt gezegd dat ze gifstoffen en afvalstoffen uit je lichaam verwijderen, de gezondheid verbeteren en gewichtsverlies bevorderen.

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

2 reacties op dit artikel

 • Ik doe nu voor de derde keer een detoxkuur. Een van de symptomen die ik krijg is pijn in mijn benen die langs mijn ruggenwervel tot in mijn nek voelbaar is. Daarnaast wordt ik heel stijf in de benen. Terwijl ik normaal makkelijk bij mijn tenen kom, kom ik net bij mijn knieën tijdens de detox. Daarna verdwijnt het weer. Hoe komt dit, want ik lees het in ervaringen van anderen, maar nergens een verklaring.

  Caroline
  • Beste Caroline, wanneer je een sapkuur doet, is er soms sprake van ontwenningsverschijnselen omdat je stopt met het consumeren van verslavende en/of ongezonde middelen en je lichaam gaat ontgiften.

   Ieder lichaam reageert anders, maar dit hangt af van verschillende factoren, zoals je eetgewoonten voordien, je algemene conditie en je stofwisseling. Als je jezelf goed voorbereidt op de sapkuur, zal je minder last hebben van nare bijwerkingen. Sommige mensen hebben, hoofdpijn, spierpijn of zijn erg vermoeid, dus het stijve gevoel in je benen zal dus waarschijnlijk daarmee te maken hebben. Ik hoop je zo voldoende geholpen te hebben. Mvg, Team HappyJuicy

   support

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )