943

Hoe Maak Je Paleo Brood? De 3 Lekkerste Recepten

Volgers van het paleo dieet moeten goed opletten wat ze wel en niet mogen eten. Brood is een belangrijk onderdeel van ons dagelijkse eten, maar granen mogen niet genuttigd worden binnen het paleo dieet. Dit is op te lossen door zelf paleo brood te maken.

Wij lichten kort de paleo denkwijze toe en zullen jou tips geven om het lekkerste brood te maken binnen de regeltjes die gelden voor het paleo dieet. Met de 3 besproken recepten kun je ook nog de nodige variatie aanbrengen.

Dit is wat je in dit artikel gaat leren:

 • Het verschil tussen gewoon brood en paleo brood
 • Waarom goed paleo brood niet naar cake smaakt
 • Wat de lekkerste paleo broden zijn

Inhoud van dit artikel

Wat houdt paleo in?

Paleo is eerder een levenswijze dan een dieet. Heel veel ziektes ontstaan door veranderde eetpatronen in de afgelopen duizenden jaren. Welvaartsziektes, zoals diabetes, ontstaan voor een deel door etenswaren die onze voorouders in een ver verleden niet aten.

Vanuit deze gedachte is het paleo dieet ontstaan. Je eet alleen nog voedingsmiddelen die minimaal 10.000 jaren geleden ook al beschikbaar waren. Dit betekent bijvoorbeeld geen gefabriceerde voeding en granen meer. Vooral veel vlees, fruit en groente. Terug naar de basis.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Wat mag je eten binnen het paleo dieet?

In tegenstelling tot de meeste andere diëten is het eetschema binnen het paleo dieet nogal tijdrovend om samen te stellen. Je moet namelijk eerst even duidelijk hebben wat je wel mag eten en wat je absoluut niet mag eten. De lijst van voedingsmiddelen die je wel mag hebben is zeer lang.

Toch is er wel een patroon in te herkennen. Als je de denkwijze onder de knie hebt, zal het ook eenvoudiger worden om onderscheid te maken tussen wat je wel en niet mag eten.

De voedingsmiddelen die je wel mag eten waren in het verre verleden al beschikbaar. Door je dit te beseffen is het eenvoudiger om inzicht te krijgen.  Voedingsmiddelen die je wel mag eten zijn:

 • Vis
 • Vlees – Voor zover ze geen granen voeding hebben ontvangen
 • Gevogelte – Zoals: eend, kalkoen en kip
 • Fruit en groente
 • Knollen – Zoals: zoete aardappelen en broodwortel
 • Vruchten – Zoals: appels en komkommer
 • Noten – Zoals: amandelen, hazelnoten en cashewnoten
 • Oliën en vetten – Zoals: kokosolie en olijfolie

Niet al deze voedingsmiddelen zijn uiteraard geschikt om in paleo brood te verwerken, maar sommige vormen verrassende ingrediënten.

Is het paleo dieet gezond?

Veel ziektes waar wij tegenwoordig aan blootgesteld worden waren er vroeger niet, maar dat maakt het paleo dieet nog niet gezond. Het paleo dieet sluit bepaalde voedingsmiddelen uit, die normaal gesproken juist worden aangemoedigd. Granen en zuivel zijn gezond voor ons, maar passen niet in het paleo dieet.

Door een tekort aan zuivel en graanproducten dreigt een tekort aan calcium en vezels. Gelukkig wordt hier in een goed paleo dieet rekening mee gehouden door te zorgen voor goede alternatieven.

Je kunt het dieet juist weer gezonder maken door voldoende paleo brood aan je eetpatroon toe te voegen, met daarin de juiste voedingsmiddelen. Verderop in het artikel zullen wij 3 gezonde en lekkere recepten van paleo brood inhoudelijk bespreken.

Paleo brood toevoegen aan je eetschema

Het volgen van het paleo dieet is voor de meeste mensen eenvoudig vol te houden. Je hoeft namelijk niet met een hongerig gevoel rondlopen. Toch missen de meeste mensen wel het eten dat ze gewend zijn, en dan met name brood.

In het paleo dieet worden er voldoende alternatieven aangeboden, maar veel mensen hebben toch behoefte aan brood. Het paleo brood kan uitkomst bieden.

Het probleem is dat er geen granen in het brood verwerkt mogen zitten. Er zijn heerlijke broodrecepten gemaakt die eigenlijk niet meer weg te denken zijn uit een compleet paleo dieet. Door de broden zelf te maken kun je gezonde en naar smaak aanvullende ingrediënten toevoegen.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Bij paleo ligt de focus niet op brood

Nederlanders eten vooral brood bij het ontbijt en de lunch. Binnen het paleo dieet wordt juist de focus gelegd op vis, eieren en fruit. Er is zelfs voor het ontbijt ruimte voor spek en roodvlees.  Ik raad maximaal één stuk rood vlees per week aan.

Paleo brood is toegestaan binnen het dieet, maar brood komt helaas maar weinig terug in dieetschema’s van het paleo dieet. Wij willen jou graag laten zien dat je niet zonder brood hoeft. Het moet natuurlijk wel paleo brood zijn.

Het lekkerste paleo brood

Onterecht wordt vaak gedacht dat paleo brood meer smaakt naar cake dan naar brood. Door de juiste recepten te kiezen zul je ervaren dat paleo brood zeer smakelijk brood kan zijn. Het is vaak ook niet praktisch om tijdens een lunch een bakje met fruit leeg te moeten eten. Wij lichten graag 3 soorten paleo brood aan jou toe.

Lekkerste paleo brood #1 – Bananenbrood (mijn favoriet!)

Dit is een eenvoudig te bakken brood en ook nog eens erg gezond met extra toegevoegde voedingsstoffen. Banaan geeft een heerlijk zoete smaak aan het brood. Nadat je onderstaand recept één keer hebt geprobeerd, zal het één van je favoriete recepten worden.

bananenbrood op houten plank met ongepelde bananen ernaast

Ingrediënten – Wat heb je nodig voor bananenbrood?

 • 6 eieren
 • 1 theelepel keltisch zeezout
 • 2 rijpe bananen
 • 2 eetlepels honing
 • 1 theelepel vanille extract
 • 80 ml kokosmelk
 • 130 gram kokosmeel
 • 90 gram amandelmeel
 • 1 eetlepel bicarbonaat
 • 2 eetlepels rozijnen

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Vet het bakblik voor het brood in (afmeting 28 centimeter).
 3. Klop de eieren en voeg wat (keltisch) zout toe.
 4. Prak de bananen en voeg het toe aan de eieren.
 5. Voeg de honing, vanille extract, kokosmelk, kokosmeel en amandelmeel toe.
 6. Voeg als laatste de bicarbonaat toe en mix het geheel nog een keer goed.
 7. Nadat ook de rozijnen erbij in zitten, kan het geheel gedurende een periode van 45 tot 55 minuten in de oven.

Lekkerste paleo brood #2 – Avocadobrood

Een verrassende broodsoort met een smaak die ander brood doet vergeten. Je zult nooit weer terug verlangen naar het brood van de periode voordat je met het paleo dieet bent begonnen.

avocadobrood met door midden gesneden avocado ernaast op houten ondergrond

Ingrediënten – Wat heb je nodig voor avocadobrood?

 • 3 ontvelde en in stukken gemaakte avocado’s
 • 6 eieren
 • 5 eetlepels honing (75 ml)
 • 4 eetlepels vers geperst sinaasappelsap (60 ml)
 • 150 gram amandelmeel
 • 75 gram kokosmeel
 • 1 eetlepel bakpoeder
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 theelepel zwarte peper
 • 1 theelepel (Keltisch) zout

Bereidingswijze

 1. Laat de oven voorverwarmen op 180°C.
 2. Vet het bakblik voor het brood in.
 3. Gooi de stukjes avocado samen met de eieren, honing en sinaasappelsap in een blender om het in stukjes te maken en het te vermengen.
 4. Voeg het bakpoeder, kokosmeel en amandelmeel samen met zout en kruiden toe aan de ingrediënten in de blender.
 5. Na het blenden giet je de massa in de bakvorm.
 6. Laat het ongeveer 20 tot 25 minuten in de oven.

Lekkerste paleo brood #3 – Zoet notenbrood

Dit recept komt uit het boek “Oersterk koken” van Jolanda Dorenbos en Richard de Leth. Noten zijn zeer gezond en geven een heerlijke smaak aan het brood. Noten zijn de laatste jaren zeer populair geworden, doordat ze in vrijwel alle dieetvormen worden aanbevolen. Het gaat uiteraard wel om de natuurlijke variant, dus ongebrand en ongezouten.  Je kunt zelf een notensoort kiezen die jij het lekkerst vindt om toe te voegen.

Close-up van notenbrood op een bord

Ingrediënten – Wat heb je nodig voor notenbrood?

 • 1 eetlepel honing
 • 5 eieren
 • 150 gram amandelmeel
 • 50 gram kokosmeel
 • 50 gram fijngemalen noten. Kies bijvoorbeeld voor amandelnoten, walnoten of hazelnoten.
 • 1 theelepel (Keltisch) zout
 • Als vulling kun je kiezen voor 200 gram vijgen, tutti frutti, dadels of andere gedroogde vruchten

Bereidingswijze

 1. Ga de oven voorverwarmen op 170°C.
 2. Vet het bakblik voor het brood in.
 3. Klop de eieren goed los. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe en plaats het bakblik in de voorverwarmde oven.
 4. Zorg dat je het afdekt met aluminiumfolie. Na 40 minuten kan de aluminiumfolie van het blik verwijderd worden en laat je het paleo brood vervolgens nog 40 minuten in de oven staan.
 5. Heb je nog plakjes van het brood over? Vries dat in om later nog een keer weer te kunnen genieten van heerlijk paleo brood.

Alternatieven voor paleo brood

Het paleo dieet is een bewerkelijk dieet. Je pakt ’s ochtends niet even snel een broodje. Het dagelijkse eten kost je behoorlijk wat energie. Veel mensen met een lange werkweek hebben moeite om het paleo dieet te volgen. Met een gezin heb je in de ochtend niet veel tijd over. Het paleo brood kun je bijvoorbeeld in het weekend bakken en vervolgens invriezen, maar er zijn ook goede alternatieven voor het paleo brood.

In veel recepten voor het paleo ontbijt zitten de ingrediënten: eieren, vis en fruit. Dit is verre van het standaard ontbijt naar onze Nederlandse normen, maar probeer het maar een keer uit om het te ervaren.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

 • Welk type buik jij hebt
 • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

20 reacties op dit artikel

 • Het avocadobrood smaakt super! Bedankt voor het recept.

  Tessa
  • Geen dank!

   Richard Ridder
  • Heb je een tip wat je kunt eten op een snee advocadobrood ?

   Jolanda
 • Wat heb je nodig voor het notenbrood? Het is mij niet helemaal duidelijk.

  Claudia van den Hooven
  • Ik heb het recept aangepast. De verhoudingen kloppen nu beter waardoor je een juiste stevige structuur krijgt, alhoewel de één natuurlijk beter kan bakken dan de andere :)

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Ik heb t gemaakt maar t valt droog uit elkaar? Ik heb het recept gevolgd. Wat is er mis gegaan?

    Ik heb alleen teffmeel gebruikt ipv amandelmeel. Wel kokosmeel.

    Sandra
    • Ik zou het niet weten. Met de eieren en de vijgen, tutti frutti, dadels of andere gedroogde vruchten moet het niet al te droog worden.

     Het is vaker zo dat het de eerste of tweede keer niet lukken, dan zou je wat moeten testen hier en daar.

     Avatar for Drs. Oscar Helm
     Drs. Oscar Helm Auteur
   • Hi, is er een vervanger voor de sinaasappelsap? en de amandelmeel en kokosmeel? heb bijvoorbeeld teff, rijstmeel of boekweit, weet alleen de verhoudingen dan niet. Mvg

    SuSe
 • Kan ik dit brood ook in de broodbak machine bakken?

  Nelleke
  • Ik denk dat wel moet lukken. Let er wel op dat de meeste broodmachines na het bakken van het brood het brood nog 1 uur warm houden. Je moet dan dus bekijken of je de knapperigheid behoud, en hem mogelijk al eruit moet halen.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Bij het banaanbrood staat niet vermeld wanneer het kokos en amandelmeel toegevoegd moet worden.

  Danielle
  • Goed punt! Dit staat er nu bij.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hoi Oscar, inderdaad in het bananenbrood gaat 170 gram meel dat gaat prima. Echter in het avocado brood gaat 260 gram meel (check jouw ingrediënten) en dat lijkt me teveel en mijn deeg werd hierdoor heel dik en alles behalve vloeibaar. Advies hoe ik dit avocadobrood anders kan maken?

  Esther
  • Mogelijk heb ik ietsjes meer sinaasappelsap er in gedaan. De 4 eetlepels staat gelijk aan 60 ml. Je kunt ook minder meel gebruiken inderdaad, ik heb de kokosmeel iets naar beneden gehaald, van 120 naar 100 gram.

   Alsnog is recepten overnemen soms lastig aangezien mensen net een ander merk van een pak kopen of iets. Daarom zou je soms wat dingen moeten uittesten.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Ik doe paleo en ben er blij mee, maar m’n baksels mislukken bijna altijd. Ik heb t een beetje opgegeven om een lekker alternatief voor brood te vinden…. ?

  Marlijn
 • Ik heb het zoet notenbrood gemaakt, recept gevolgd ’to the T’ (met dadels)…. het is droog en ik kan er iemand mee knock out gooien, echt niet te eten. Volgens mijn bescheiden mening mankeert er een vetstof en zijn er teveel eitjes in, en 1 deel kokosmeel op 1 deel amandelmeel lijkt mij ook erg veel (kokosmeel dan). Zonde van mijn mooie producten, maar toch bedankt voor de moeite.

  Sarona
  • Er zijn ook mensen met positieve ervaringen.

   Hoeveel eieren, kokosmeel en amandelmeel moet er dan in volgens jou?

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hallo….over de eetlepel carbonaat in het brood…daar moet toch wat zuurs tegenoverstaan? Graag hoor ik daar iets over!

  Groet Ali.

  Ali
 • Ik heb nu voor de 2de keer het avocadobrood (heel erg lekker) gemaakt. Wanneer ik de amandelmeel en kokosmeel en bakpoeder in de blender erbij doe, wordt het een te dikke massa en mijn blender kan het dan niet meer mengen. Ik heb zelfs een andere blender gekocht, maar ik heb nog steeds hetzelfde probleem. Doe ik iets fout?

  Groetjes,
  Hélène

  Helene van Lieshout
 • Is het niet zo dat de avocado’s en de bananen nog niet rijp waren?

  Jo

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )