846

Werkt Afvallen met Prodimed? Ervaringen + Voorbeeld Recepten

Het aantal mensen dat dikker wordt groeit in de Westerse wereld gestaag door.

Veel bedrijven spelen hierop in, met als gevolg dat er steeds meer afslankproducten op de markt komen.

Het Prodimed dieet is er eentje die al tientallen jaren bestaat. Voormalig zwemkampioene Erica Terpstra bracht al in 2009 een boek uit waarin dit eiwitdieet geprezen werd.

Waar veel voedingshypes binnen enkele jaren weer verdwijnen, is Prodimed nog steeds een populaire manier van afvallen.

Doet Prodimed wat het belooft als het gaat om afslanken? Of schuilt er toch een addertje onder het gras?

In deze review vertel ik je alles wat je over het Prodimed dieet moet weten. Lees daarom snel mijn ervaringen met Prodimed en ontdek of dit dieet iets voor jou is!

Inhoud van dit artikel

Wat is het Prodimed dieet?

Drie soorten Prodimed verpakkingen op tafel

Het Prodimed dieet is een typisch eiwitdieet dat zorgvuldig is samengesteld door een groepje diëtisten en voedingsdeskundigen. Maar wat houdt een eiwitdieet precies in?

Eiwit is een essentiële macronutriënt die fungeert als bouwsteen voor je lichaam. Eiwitten zijn complexe moleculen die zijn opgebouwd uit dezelfde soort kleinere moleculen. Deze kleinere moleculen noemen we aminozuren.

Het menselijk lichaam heeft een grote verscheidenheid aan eiwitten nodig, maar deze worden niet altijd rechtstreeks uit de voeding opgenomen.

De meeste eiwitten worden in de spijsvertering afgebroken tot aminozuren. Bij een gebrek aan essentiële aminozuren kan een eiwit niet meer gemaakt worden.

Het is daarom van groot belang om alle essentiële aminozuren binnen te krijgen. Eiwitten die alle essentiële aminozuren bevatten noemen we volwaardige eiwitten en die zitten in vlees, vis, eieren en melk. Deze voedingsproducten hebben een hoge biologische waarde.

Met Prodimed eet je voornamelijk eiwitrijke voedingsmiddelen en wordt de inname van (bewerkte) koolhydraten en vetten aanzienlijk bewerkt. Prodimed speelt hier handig op in door ook speciale eiwitrijke producten aan te bieden die je als maaltijd kunt gebruiken.

Laten we beginnen bij de basis. Want hoe werkt afvallen met Prodimed nou eigenlijk? Daarover nu meer.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

Start keto test

 

Hoe werkt afvallen met Prodimed?

Vrouw drinkt een shake van Prodimed

 Wil je graag afvallen? Dan zul je voor een langere periode een calorietekort moeten creëren.

Het Prodimed dieet veroorzaakt een calorietekort door koolhydraten te schappen uit het dieet. In plaats daarvan is het de bedoeling dat je vooral veel groenten en eiwitten nuttigt.

Dit geeft niet alleen een verzadigd gevoel, het zorgt er ook voor dat je gewicht verliest omdat deze voedingsmiddelen een lage energiedichtheid hebben (ze bevatten vooral veel vezels en water) en weinig calorieën.

Raak je nu in paniek dat je kilo’s kip en kwark moet eten?

Wees gerust, want met Prodimed is het de bedoeling dat je ook eiwitpoederzakjes gebruikt. Het gaat hier om poeders waar je eiwitrijke gerechten mee kunt maken, zoals bijvoorbeeld een hartige eiwit pannenkoek.

De verschillende fasen van Prodimed

Het Prodimed dieet is opgebouwd uit meerdere fases. Ik zal de fases hieronder voor je toelichten:

Fase 1 (Groenten)

Fase 1 is een zogeheten ‘actieve fase’. In deze fase is het van belang dat je gebruik maakt van de speciale Prodimed maaltijden die in zakjes verpakt zitten.

Verder is het belangrijk dat je verder niets eet, behalve dan groenten. Aangezien sommige groentesoorten (mais, zoete aardappel, pompoen, etc.) en peulvruchten de nodige koolhydraten bevatten is het belangrijk dat je daar niet teveel van neemt.

Deze eerste fase sluit meerdere voedingsgroepen uit, waardoor het voor sommige mensen lastig zal zijn om het vol te houden.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Fase 2 (Vlees, vis en groenten)

Ben je halverwege het gewicht dat je had willen kwijtraken? Dan kom je in fase 2. Hierin gelden nagenoeg dezelfde regels als bij de eerste fase.

Het verschil is echter dat je af en toe een Prodimed zakje mag vervangen voor een zelfgemaakte maaltijd met vlees of vis.

Fase 3 (ontbijt met vlees, vis en groenten)

Als je op je streefgewicht bent aangekomen dan beginnen de overgangsfases. In fase 3 mag je niet 1, maar 2 normale maaltijden per dag eten.

Daarnaast ben je nog steeds aangewezen op de eiwitpoederzakjes van Prodimed.

Fase 4 (ontbijt, lunch, vlees, vis en groenten)

Ook Fase 4 is een overgangsfase. Hierin zijn normale maaltijden wel weer beperkt toegestaan, maar deze maaltijden mogen wederom weinig koolhydraten bevatten.

Fase 5 (ontbijt, lunch, aardappelen, vlees, vis en groenten)

Fase 5 is de laatste fase en de onderhoudsfase. Je hebt nu de vrijheid om wat meer koolhydraten te eten.

Wel is het belangrijk dat je let op wat je eet, om te voorkomen dat je weer te veel gaat eten en in gewicht aankomt.

Voordelen en nadelen van Prodimed

Wat zijn de voordelen en nadelen van Prodimed? Dat ga ik je hieronder haarfijn uitleggen:

Voordeel #1: persoonlijke ondersteuning van een diëtist

Een belangrijk voordeel van Prodimed is dat je als deelnemer van het Prodimed dieet de nodige persoonlijke ondersteuning krijgt.

Het bereiken van je streefgewicht is voor sommige mensen makkelijker als ze persoonlijke ondersteuning krijgen. Professionals kunnen helpen om onrealistische verwachtingen bij te stellen en terugval te voorkomen.

Een onderzoek uit 2017 toont aan dat cognitieve gedragstherapie bijzonder nuttig kan zijn bij de behandeling van eetbuien (bron).

Prodimed geeft aan dat het hier om een gediplomeerde diëtist gaat. Een diëtiste kan terugval op de lange termijn tegengaan. Dit kan ervoor zorgen dat je als het ware een stok achter de deur hebt en het dieet daardoor eerder zal volhouden.

Houd er wel rekening mee dat de diëtist die je toegewezen krijgt samen werkt met Prodimed en daardoor ook zal aansturen op het eiwitrijke dieet van Prodimed.

Het is nog maar de vraag of dit voor jou de juiste manier van afvallen is. Bij twijfel raad ik je aan om eerst bij een voedingsdeskundige aan te kloppen die onafhankelijk is.

Voordeel #2: gratis consult

Arts houdt een meetlint in zijn handen

Mensen die met Prodimed willen beginnen zullen eerst een kennismakingsgesprek met een diëtist krijgen. Dit kan zowel online plaatsvinden als een in praktijk.

Tijdens het intake consult kun je aangeven waar je tegenaan loopt en wat voor jou belangrijk is.

Volgens de website van Prodimed zal dit gesprek geheel vrijblijvend zijn. Bij de meeste afslankklinieken betaal je hier een aanzienlijk bedrag voor.

Het kan ook zo zijn dat je alsnog moet betalen als je niet met Prodimed verder gaat. Lees daarom altijd de kleine lettertjes op de website goed door alvorens je een afspraak maakt.

Voordeel #3: je krijgt voldoende eiwitten binnen

Eiwitrijke voedingsmiddelen op tafel

Bij sommige diëten (zoals het crash dieet) word je hoeveelheid calorieen zodanig beperkt, dat je naast lichaamsvet ook spiermassa afbreekt. Spierverlies heeft weer als gevolg dat je een langzamere stofwisseling krijgt.

Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Zelfs als je niet per se gespierder wilt worden is het raadzaam om voldoende eiwitten te eten als je aan het diëten bent. Ze zijn onmisbaar om spierverlies tijdens het afvallen te voorkomen!

Nadeel #1: extreem caloriearm

Man kijkt aandachtig naar een leeg eetbord voor zijn neus

Het Prodimed dieet is een restrictief caloriearm, met name in het begin. Dit klinkt misschien effectief om snel veel af te vallen, maar er zitten ook nadelen aan.

Zo zijn diëten waarbij je extreem weinig mag eten een stuk lastiger vol te houden dan eetschema’s waarbij je net onder jouw energiebehoefte (20/30%) gaat zitten.

Daarbij is het ook niet gezond om extreem weinig calorieën binnen te krijgen. In de eerste weken van Prodimed eet je slechts 600 calorieën per dag!

Dat is absurd weinig en kan allerlei gezondheidsklachten met zich meebrengen. Met name mensen die voorheen veel aten (en met name suikerrijke producten) kunnen last krijgen van bijwerkingen. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn, vermoeidheid en slecht slapen.

Het is bewezen dat extreme caloriearme diëten op de lange termijn gevaarlijk kunnen zijn voor je gezondheid. Langdurig calorietekort kan zorgen voor zowel fysieke als psychische problemen.

Nadeel #2: het dieet is opgebouwd uit ‘fases’

Close-up van een maandkalender

Het Prodimed dieet werkt met verschillende fases waarin dieetbeperkingen worden opgelegd.

Zo’n reset van je oude eetpatroon naar een gezonde levensstijl kan voor sommige mensen misschien werken. Maar het is niet erg duurzaam.

Uiteindelijk is er maar één fase en dat is je leven! Al die verschillende fases maken een dieet ingewikkelder dan nodig is.

Het vermijden van complete voedselgroepen maakt het dieet op de lange termijn onhoudbaar. Voor een gezond en duurzaam dieet is het belangrijk dat je een verscheidenheid van voedingsmiddelen uit elke voedselgroep eet. Dus ook in beperkte mate gezonde koolhydraten zoals met een normaal koolhydraatarm dieet gebeurt.

Nadeel #3: je leeft wekenlang op zakjes

Eiwitpoeder met een scoop op tafel

Bij het Prodimed dieet is het de bedoeling dat je specifieke maaltijden eet die door Prodimed zijn voorgeschreven.

Zo moet je een aantal zakjes met poeder aanschaffen waarmee je bijvoorbeeld shakes of pannenkoeken kunt maken.

Het is op zich geen probleem om eens in de zoveel tijd iets uit zo’n zakje te eten. Toch is het geen goed idee om wekenlang op dergelijke poeders te leven.

Verse en onbewerkte ingrediënten vormen de basis voor een gezond eetpatroon en niet enkel eiwitshakes en pannenkoeken die zijn opgebouwd uit conserveringsmiddelen en synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen.

Een ander nadeel is dat de zakjes van Prodimed niet zomaar in iedere supermarkt te verkrijgen zijn. Je zult je voorraad dus goed in de gaten moeten houden om te voorkomen dat je zonder supplementen zit om het dieet af te maken.

Nadeel #4: fruit is niet toegestaan

Kleurrijke regenboog gemaakt van groente- en fruitproducten

Met Prodimed mag je geen fruit eten en ook zijn melkproducten niet toegestaan. Dit is geen gezonde gewoonte om aan te houden en de theorie hierachter is ook nog eens hopeloos verouderd.

Ja fruiten bevatten suikers, maar zijn deze slecht voor je gezondheid? Zeker niet!

Uit onderzoek blijkt zelfs dat iedere 100 gram fruit die je per dag eet, geassocieerd is met 300 gram gewichtsverlies in 6 maanden tijd (bron).

Een dieet dat fruitsoorten uitsluit kan ik eigenlijk niet serieus nemen. Het uitsluiten van fruit is ongezond want de vezels, vitamines en mineralen in fruit hebben we in deze tijden hard nodig.

Zeker mensen die al jaren ongezond eten en eindelijk hebben besloten om hun ongezonde eetgewoontes aan te pakken zouden deze voedingstoffen niet mogen missen.

Prodimed kosten en prijs

Mocht je overwegen om het Prodimed dieet te gaan volgen, dan is het belangrijk om te weten hoeveel het nou precies kost.

Ik kan je alvast verklappen dat het hier om een methode gaat die niet goedkoop is. Dit komt met name door de speciale Prodimed maaltijden waar je tijdens het dieet vrijwel dagelijks gebruik van moet maken.

In de praktijk zal je voor deze maaltijden gemiddeld 9 tot 15 euro per dag moeten betalen. Dit lijkt misschien een klein bedrag, maar als je hier langdurig gebruik van maakt dan kan het toch in de honderden euro’s oplopen. Als je een gezin hebt zul je daarvoor nog eens apart moeten koken. Dat betekent dus dat je dubbel zoveel geld kwijt bent aan boodschappen.

En vergeet ook het sociale aspect van eten niet. Samen met het gezin eten is misschien wel het beste recept om gezonde eetgewoonten aan te moedigen en een slank gewicht te behouden.

Kinderen die vijf of meer maaltijden per week met hun gezin delen, hebben minder kans op een eetstoornis of overgewicht, zo blijkt een studie van de University of Illinois (bron).

Het is veel leuker om met familie en vrienden aan tafel te zitten en te genieten van dezelfde maaltijd. Dat wordt een stuk lastiger als jij het Prodimed dieet volgt en met je eigen shakes en eiwitpannenkoeken bezig bent.

Ook zijn er nog de kosten voor de diëtist. Hoeveel je hiervoor kwijt bent ligt aan de manier waarop je het aanpakt. Mensen die online begeleiding nemen zijn goedkoper uit dan zij die liever naar een praktijk gaan.

Ervaringen met Prodimed

Ik heb even gezocht naar Prodimed ervaringen en kwam verschillende reacties tegen. Een aantal gebruikers zijn enthousiast over het feit dat ze zo snel resultaat geboekt hebben:

‘’Mijn ervaring met Prodimed is positief. Binnen een week was ik al 3 kg afgevallen!

‘’Eind vorig jaar ben ik ook met Prodimed begonnen, wat zeer goed is bevallen. Ben in 11 weken tijd 12,5 kilo kwijtgeraakt.’’

Dit klinkt veelbelovend, maar wees je ervan bewust dat vrijwel ieder crash dieet ervoor zorgt dat je in korte tijd veel afvalt. Met name als je extreem weinig calorieën tot je neemt.

Ook waren sommige gebruikers minder te spreken over de eiwitpoederzakjes:

‘’Prodimed was niets voor mij. De zakjes waren vies met twee uitzonderingen en je mocht bijna niets anders eten. Ik ben er al snel mee gestopt. Nee, een dieet volgen met dit soort producten is niet zo mijn ding.’’ 

Conclusie: is afvallen met Prodimed de moeite waard?

Prodimed producten op de voorgrond

Dan zijn we aangekomen bij de vraag of Prodimed de moeite waard is. Ik heb de belangrijkste voordelen en nadelen in dit artikel benoemd.

Afvallen met Prodimed is zeker mogelijk. Met het dieet zul je minder calorieën krijgen dan je nodig hebt. En de begeleiding van een diëtist kan een goede stok achter de deur zijn.

Het nadeel van Prodimed is dat de verschillende fasen van het dieet erg extreem zijn. Het sluit ook belangrijke voedselgroepen – zoals fruit – uit. Door fruit te vermijden kun je een tekort aan vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten krijgen.

Met dit dieet zul je wekenlang op eiwitsupplementen voor een groot deel moeten leven op zakjes en poeders, wat voor de meeste mensen lastig zal zijn om vol te houden. Daarom is het beter om iets te doen dat je voor de rest van je leven kunt volhouden.

Op een gezonde manier afvallen en vet verbranden kost tijd. Het ontwikkelen van goede eetgewoonten is de eerste stap om een slank gewicht te behouden. Naar mijn mening is het belangrijk dat je een levensstijl aanneemt waarmee je nooit meer op je oude manier hoeft terug te vallen.

Koolhydraatarm eten

Ben je op zoek naar een gezond en duurzaam eetpatroon die je de rest van je leven kunt volhouden?

In dat geval kan het koolhydraatarm dieet voor jou de oplossing zijn. Dit is niet het ‘zoveelste dieet’, maar een uitgebalanceerd dieet dat geraffineerde (bewerkte) koolhydraten vermijdt.

Gezonde koolhydraten mogen wel in beperkte mate gegeten worden. Onze consumptie van geraffineerde suikers en koolhydraten is de afgelopen decennia alleen maar toegenomen (bron), met alle gevolgen van dien.

Met het koolhydraatarm dieet dat voldoende eiwitten en gezonde vetten bevat, voorkom je dat je jezelf uithongert en een fortuin uitgeeft aan niet-werkende en dure supplementen.

Alle koolhydraatarme recepten zijn makkelijk te bereiden, goedkoop en te verkrijgen bij de grote supermarkten (Albert Heijn, Jumbo, etc.).

Ik raad je van harte aan om het eerste weekmenu (inclusief 19 uitgewerkte ontbijt, lunch en diner recepten) van mijn receptenboek de Afslank Receptenbijbel te proberen.

Klik hier om gratis het complete koolhydraatarme weekmenu inclusief recepten te downloaden. 

3 Prodimed voorbeeld recepten

Naast speciale maaltijden biedt Prodimed ook een aantal recepten.

Hieronder heb ik een aantal Prodimed voorbeeld recepten voor je klaargezet, zodat je een beeld krijgt van wat je tijdens het dieet mag eten.

Prodimed recept #1: frisse salade met makreel

Wat heb je nodig?

 • 150 gram cherrytomaatjes
 • 400 gram makreel
 • 1 komkommer
 • 1 rode paprika
 • 300 gram rucola slamelange
 • 1 rode ui
 • 2 el olijfolie
 • Citroensap
 • 1 el Franse mosterd
 • Snufje peper en zout

Bereidingswijze

 • Snijd de cherrytomaatjes, paprika, ui en komkommer in stukjes
 • Verdeel de rucola over 4 borden en verdeel vervolgens de gesneden groente gelijkmatig over deze borden.
 • Fileer de makreel zodat je een aantal stukjes zonder graatjes hebt. Verdeel deze over de borden.
 • Meng de citroensap, mosterd en olijfolie samen in een kommetje. Voeg vervolgens peper en zout toe naar smaak.
 • Besprenkel de salade met dressing en serveren maar!

Let op: dit recept mag pas gemaakt worden vanaf fase 2!

Prodimed recept #2: bloemkoolomelet

Wat heb je nodig?

 • 1 zakje Prodimed omelet naar keuze
 • Verse peterselie en bieslook
 • 100 gram bloemkoolroosjes
 • 1 el olijfolie

Bereidingswijze

 • Kook de bloemkool gaar.
 • Pureer ¾ van de bloemkool in een keukenmachine, totdat het een egale puree geworden is.
 • Bereid de omelet volgens de bereidingswijze op het zakje en voeg vervolgens de bloemkoolpuree toe.
 • Neem een pan en verhit hierin wat olijfolie. Wok de overgebleven bloemkoolroosjes zo’n 1 tot 2 minuten.
 • Voeg de omelet-mix toe en garneer deze eventueel met wat verse kruiden.

Deze bloemkoolomelet mag al in fase 1 genuttigd worden.

Prodimed recept #3: winterse boerenkoolstamppot

 • +- 200 gram gesneden boerenkool
 • 1 zakje Prodimed Aardappelpuree
 • Snufje zout en peper
 • 1 eetlepel plantaardige olie
 • Een halve rode ui

Bereidingswijze:

 • Kook de gesneden boerenkool in zo’n 20 minuten gaar.
 • Neem de Prodimed Aardappelpuree, voeg hier 100 ml heet water aan toe en mix dit tot een puree met een staafmixer.
 • Snijd de rode ui in enkele dunne ringen
 • Bak de rode ui in de olie, eventueel met wat peper.
 • Voeg de boerenkool, rode ui en aardappelpuree samen en mix het tot een glad mengsel.
 • Maak het op smaak met zout en peper.

Dit recept kan al in fase 1 gegeten worden.

Welk van de 7 buiktype heb jij en wat is jouw ideale dieetschema om jouw doel te bereiken?

Doe de test en ontdek direct hoe specifiek jij een platte buik krijgt

Wil je weten welke buiktype je hebt? Hoeveel calorieën jij per dag moet eten om je doel te bereiken? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende ontdekken:

 • Welk type buik jij hebt en potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Hoeveel calorieën en koolhydraten we aanraden voor jouw gewichtsdoel
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen
 • Een op maat gemaakt voedingsschema en recepten op basis van jouw lichaam en voorkeuren waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet en de buik van je dromen krijgt

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )