Op zoek naar lunch of avondeten recepten waar weinig calorieën in zitten? In dit artikel vind je snelle, makkelijke en gezonde recepten met weinig calorieën.
Aan gezonde voeding kleeft nog steeds een saai imago. Dit is onterecht, want gezonde recepten met weinig calorieën hoeven helemaal niet saai en smakeloos te zijn.
Ontdek hier de beste slanke recepten die snel en makkelijk klaar te maken zijn.
Het betekent afvallen op een leuke manier die makkelijk vol te houden is, blijvend resultaat geeft en waar het hele gezin van kan mee genieten. Bon appetit!
Inhoud van dit artikel
Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode
Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?
Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam
Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.
Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.
De beste slanke recepten / avondeten met weinig calorieën
Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu
Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.
Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.
Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.
Recept #1: Hollands roerei met ontbijtspek en asperges
- Voor 2 personen
- Kooktijd: 30 minuten
- 694 calorieën
Wat heb je nodig:
- 20 groene asperges
- 3 eieren
- 2 el virgin kokosolie
- 2 lente-uitjes
- 75 g ontbijtspek
- 1/2 bosje koriander
Bereidingswijze
- Snijd de lente-uitjes in kleine ringen en hak de koriander fijn.
Breng water in een pan aan de kook. Leg de asperges op een snijplank en snijd dan de onderkanten van de asperges. - Laat ze vervolgens koken tot ze beetgaar zijn. Laat de asperges even
schrikken onder koud water. Snijd ze daarna in stukken. - Klop de eieren los in een kom.
- Verhit een wokpan met kokosolie. Bak vervolgens het spek gedurende 15 minuten. Bak de laatste 5 minuten ook de lente-uitjes mee.
- Doe ook de eieren in de wokpan en roer ze tot ze gestold zijn.
- Verdeel vervolgens het roerei over 2 borden. Serveer het samen met de asperges. Garneer het geheel met wat koriander.
Toe aan wat variatie?
- Breng het gerecht extra op smaak met wat cayennepeper of een snufje zwarte peper.
- In plaats van ontbijtspek kun je de omeletten ook met zalm serveren. Ga dan van ongeveer 100 g zalm uit.
- Gekookte zalm is ook een goed alternatief voor het ontbijtspek.
Recept #2: zomerse salade van aardbei, avocado en courgette
- Voor 2 personen
- Kooktijd: 10 minuten
- 732 calorieën
Wat heb je nodig:
- 10 aardbeien
- 1/2 avocado
- 1 courgette
- 50 g hüttenkäse
- 2 el amandelschaafsel
- 1/2 limoen
- 2 el extra vierge olijfolie
- 2 el balsamicoazijn
Bereidingswijze
- Was de courgette en schaaf hier met een kaasschaaf lange plakken af. Verwarm ondertussen een droge grillpan op het vuur.
- Leg de plakken courgette hierin en gril deze totdat ze aan beide kanten goudbruin zijn.
- Verwijder de kroontjes van de aardbeien, was ze en snijd ze in stukjes.
- Schil de avocado, schep het vruchtvlees eruit en snijd dit in kleine stukjes.
- Doe de aardbeien, avocado en hüttenkäse samen met de courgette in een saladekom. Maak de salade af met het amandelschaafsel.
- Knijp de limoen uit boven de kom en voeg tot slot nog de olijfolie en balsamicoazijn toe.
Toe aan variatie?
Er zijn veel variaties mogelijk binnen het standaard recept. Probeer de salade bijvoorbeeld eens met snijbiet, hierdoor krijgt het gerecht een extra hartige bite.
Recept #3: onwijs oosters: shakshuka met zoete aardappel
- Voor 2 personen
- Kooktijd: 30 minuten
- 925 calorieën
Wat heb je nodig:
- 300 g zoete aardappel
- 400 g tomaat
- 1 ui
- 1 paprika
- 1 teentje knoflook
- 100 g babyspinazie
- 3 eieren • 50 ml water
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl chili poeder
- 1 handje peterselie
- 2 el virgin kokosolie
- snufje zwarte peper
Bereidingswijze
- Snijd de ui, de paprika en de knoflook in kleine stukken. Snijd de tomaten in blokjes. Hak de peterselie fijn.
- Smelt de kokosolie in een grote koekenpan en fruit hier de ui in. Voeg ook de paprika en de knoflook toe.
- Schil de zoete aardappelen en snijd deze in stukjes van ongeveer 1 cm. Voeg de zoete aardappel toe aan de groenten en bak deze ongeveer 4 minuten mee.
- Schep alles goed door elkaar en voeg vervolgens de tomatenblokjes toe. Voeg nu de fijngehakte peterselie, het water, het paprikapoeder en het chili poeder toe. Gebruik eventueel een beetje zwarte peper voor de smaak.
- Bedek de pan met een deksel en laat het gerecht 10 minuten op laag vuur stoven.
- Roer vervolgens de babyspinazie door de stoof. Maak 3 holtes in de gemixte groenten en breek in iedere holte een ei.
- Leg het deksel wederom op de pan en laat dit opnieuw op laag vuur stoven. Het ei gaat nu pocheren met de groentemix.
- Na ongeveer 6-8 minuten kun je het deksel verwijderen en het gerecht bestrooien met extra peterselie of kruiden als koriander.
Toe aan variatie?
- Je kunt in plaats van ui en paprika ook gebruikmaken van een zak kant-en-klare hutspotgroenten. Zo heb je gesneden wortel en uien, zonder dat je zelf met een mes aan de slag hoeft.
- Uiteraard kun je de paprika ook gewoon vervangen door wortels, die je dan samen met de ui wel zelf in stukjes snijdt.
- Niet genoeg aan kruiden als paprikapoeder en chili poeder? Voeg dan eens wat cayennepeper of komijnzaad toe om het gerecht nog kruidiger te maken.
- Ook aubergine en groene pepers worden van harte verwelkomd door de andere ingrediënten in dit recept. Probeer gerust wat variaties uit met verschillende ingrediënten.
Recept #4: quinoa frittata met courgette
- Voor 2 personen
- Kooktijd: 25 minuten
- 745 calorieën
Wat heb je nodig:
- 65 g quinoa
- 150 ml Zonnatura Tuinkruiden bouillon
- 1/2 courgette
- 1/2 teentje knoflook
- 15 g koriander
- 4 eieren
- 25 g geraspte oude kaas (48+)
- 1 el water
- 1 el virgin kokosolie
Bereidingswijze
- Giet de kruidenbouillon in een hoge pan en breng het samen met de quinoa aan de kook. Zet het vuur vervolgens wat lager en dek de pan af met een deksel. Laat de quinoa gedurende 12 minuten gaar koken.
- Verwijder de zaadlijsten van de courgette. Snijd de courgette daarna in blokjes van ongeveer 1 cm.
- Verhit ondertussen de kokosolie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Pers de knoflook uit met een knoflookpers en doe deze vervolgens in de pan.
- Voeg ook de courgette en gekookte quinoa toe. Bak het geheel op een hoog vuur gedurende 2 minuten. Schep alles regelmatig om.
- Hak de koriander fijn. Klop vervolgens de eieren los met 1 el water. Roer de kaas en koriander door de eieren. Giet het eimengsel over de courgette en quinoa.
- Bak het gerecht gedurende 6 minuten op een middelhoog vuurtje. Draai de frittata om met een spatel en bak de andere kant in 5 minuten gaar.
Toe aan variatie?
Voeg een halve aubergine om het gerecht helemaal af te maken.
Recept #5: pittige kip met avocadosalsa
- Voor 2 personen
- Kooktijd: 40 minuten
- 804 calorieën
Wat heb je nodig:
- 150 g kipfilet
- 1 avocado
- 3 tomaten
- 1/2 mango
- 1 tl sambal, ongezoet
- 1 el koolzaadolie
- 1/2 ui
- 1 groene chilipeper
- 1 el peterselie
- 1 citroen
- snufje zwarte peper
Bereidingswijze
- Snijd de kipfilet in lange plakken en meng deze in een kom met de sambal en de koolzaadolie.
- Bestrooi dit mengsel met een beetje zwarte peper en laat het een half uur afgedekt in de koelkast marineren.
- Maak ondertussen de avocadosalsa door allereerst de mango te schillen en het vruchtvlees in blokjes te snijden. Doe hetzelfde met de avocado: schillen, halveren en in blokjes snijden.
- Snijd ook de tomaten in blokjes en de ui in dunne ringetjes. Verwijder het zaad van de chilipeper en snijd ook deze in kleine stukjes. Hak de peterselie fijn en pers de citroen uit.
- Doe de mango, de avocado, de tomaten, de ui, de chilipeper en de peterselie in een kom en schep alles goed door elkaar. Doe hier het citroensap bij en roer opnieuw.
- Verhit na het marineren de pan en gril de kip in ongeveer 8 minuten goudbruin. Keer de kipfilet halverwege om en serveer de kip vervolgens met de avocadosalsa.
Recept #6: fruitbowl uit de oven
- Voor 2 personen
- Kooktijd: 25 minuten
- 520 calorieën
Wat heb je nodig:
- 40 g blauwe bessen
- 40 g bramen
- 4 verse vijgen
- Handje amandelen, ongezouten en ongebrand
- 10 g pure chocolade (85% cacao)
- 1 tl kaneel 6 • 1 tl gemalen kokos 15
- Snufje zeezout 0
- 500 ml amandelmelk, ongezoet
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bedek een bakplaat met bakpapier.
- Snijd de vijgen klein, was het overige fruit en hak de amandelen klein.
- Spreid al het fruit en de amandelen vervolgens uit over de bakplaat en bestrooi het geheel met de kaneel en wat zeezout. Bak dit gedurende 20 minuten totdat het vocht uit het fruit mooi stroperig is geworden.
- Rasp de pure chocolade in kleine snippers en strooi dit samen met de kokos over het fruitmengsel. Het warme fruit zorgt ervoor dat de chocolade smelt.
- Serveer het fruit in 2 kommen en giet hier per persoon 250 ml amandelmelk overheen.
Toe aan variatie?
Je kunt met dit recept alle kanten op: kies eens andere vruchten, zoals appel, banaan en peer. Ook gedroogd fruit is heerlijk als het uit de oven komt!
Recept #7: roerbak mosselen met paprikapoeder
- Voor 2 personen
- Kooktijd: 30 minuten
- 599 calorieën
Wat heb je nodig:
- 250 g gekookte mosselen
- 1/2 el amandelbloem
- 1 tl paprikapoeder
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 el peterselie
- 1 citroen
- 1 el virgin kokosolie
- snufje zwarte peper
Bereidingswijze
- Spoel de mosselen zonder schelp af onder koud water en laat ze vervolgens goed uitlekken. Dep ze ten slotte droog met keukenpapier.
- Snipper de uien, hak de knoflook fijn en hak de peterselie in grove stukken. Snijd vervolgens de citroen in partjes.
- Doe de amandelbloem, het paprikapoeder en een beetje zwarte peper in een plastic zakje en schud alles goed door elkaar.
- Doe vervolgens de mosselen bij het zakje en schud de zak weer goed door elkaar totdat alle mosselen bedekt zijn met het poeder.
- Smelt kokosolie in een wokpan en doe hier de mosselen bij. Strooi de gesnipperde uien erbij en laat dit 4 minuten bakken. Schep het regelmatig om.
- Voeg in de laatste minuut de knoflook toe. Laat de gebakken mosselen vervolgens uitlekken in een zeef.
- Verdeel de mosselen over 2 borden. Strooi ten slotte peterselie over het gerecht en leg de citroenpartjes erlangs.
Toe aan variatie?
- Selderij voegt heel wat smaak toe. Hak het in kleine stukjes en roer het tegelijkertijd met de knoflook door het gerecht.
- In plaats van citroenpartjes kun je ook gebruikmaken van limoen. Besprenkel het gerecht door de partjes uit te knijpen.
- Je kunt deze mosselen serveren met een eenvoudige salade met tomaat en komkommer.
Snelle, makkelijke en gezonde recepten binnen 15 minuten
Heerlijke afslankrecepten die je in 15 minuten of minder klaarmaakt vind je hieronder:
Recept #8: knapperige rode koolsalade
- Voor 2 personen
- Kooktijd: 10 minuten
- 429 calorieën
Wat heb je nodig:
- 150 g biologische rode kool
- 40 g wortel, geschild
- 10 g bosui
- 75 g bleekselderij
- 1 hele kumquat, in plakjes gesneden
- 3 ongezouten en ongebrande paranoten, gehakt
Dressing:
- 1 el Griekse yoghurt (10% vet)
- 1 el/15 g grove Zaanse mosterd (let erop dat er geen suiker in zit)
- 2 el olijfolie
- 1 el limoensap
- 1-2 drupjes honing
- wat fijngehakte verse of gedroogde dille
- snufje zwarte peper
Bereidingswijze
Dressing:
- Doe de Griekse yoghurt, mosterd, olie, limoensap, honing en dille in een kom en klop het geheel door elkaar.
- Voeg naar smaak peper en eventueel extra honing toe. De bedoeling is dat de dressing enigszins zoet smaakt. Zet de kom apart.
Salade:
- Snijd de rode kool in dunne plakjes en rasp de wortel.
- Snijd de bosui in kleine ringetjes en maak ook de bleekselderij schoon door de buitenste draderige ‘schil’ te verwijderen met een dunschiller. Snijd deze stengels vervolgens in flinterdunne plakjes. Bewaar het mooie topje van de bleekselderij ter garnering.
- Houd de kumquat en het mooiste groene topje van de bleekselderij apart en mix de rest van de ingrediënten door elkaar. Leg de gemengde salade op een schaal en verdeel de dressing over de salade.
- Leg vervolgens de plakjes kumquat (de kumquat kun je met schil en al eten) en het groene topje van de bleekselderij bovenop de salade. Maak het geheel af met een strooisel van gehakte noten.
Toe aan variatie?
- Je kunt deze salade ook eenvoudig in een weckpot maken. Ideaal om mee te nemen naar het werk! Doe in dat geval de dressing onderin, de harde groenten daarop en de kwetsbaardere groenten en kruiden bovenop.
- Voeg eventueel wat appel en gerookte kipfilet toe voor een complete maaltijdsalade.
Recept #9: bloemkoolsalade met feta
- Voor 2 personen
- Kooktijd: 10 minuten
- 843 calorieën
Wat heb je nodig:
- 400 g bloemkool
- 1 paprika, in stukjes
- 250 cannellinibonen (uit blik), uitgelekt
- 150 g volvette feta
- paar takjes verse munt
- 1 el olijfolie • 1 tl gedroogde salie
- snufje zwarte peper
Bereidingswijze
- Snijd de bloemkool in stukjes en doe alles in een ruime kom.
- Voeg de paprika en cannellinibonen toe.
- Pluk de munt, snijd de blaadjes in kleine stukjes en doe het bij de groente in de kom.
- Snijd de feta in blokjes en doe ook deze in de kom.
- Voeg de salie en olijfolie toe, strooi wat peper over de salade en hussel alles om. Aan tafel!
Toe aan variatie?
- Voor de mensen die niet van bloemkool houden, is broccoli een waardige vervanger in deze salade. Ook hartstikke gezond!
- Je kunt de feta vervangen door hüttenkäse of een andere volvette kaas naar keuze.
Recept #10: pittige garnalen- en bloemkoolrijstschotel
- Voor 2 personen
- Kooktijd: 10 minuten
- 780 calorieën
Wat heb je nodig:
- 2 el virgin kokosolie
- 300 g garnalen, ongepeld
- snufje zwarte peper
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 bloemkool, tot ‘rijst’ gemalen in de blender of keukenmachine
- 2 eieren, losgeklopt
- 2 el niet zoete sojasaus
- 2 uien, fijn gesnipperd
- 2 takjes verse koriander, fijngehakt
- snufje chilipoeder
Bereidingswijze
- Verhit 1 el kokosolie in een grote wok of hapjespan op een hoog vuur. Voeg de garnalen toe en breng deze op smaak met peper.
- Laat de garnalen ongeveer 30 seconden bakken aan beide kanten. Leg de garnalen daarna op een bord en zet deze apart.
- Zet het vuur iets lager en verhit nogmaals 1 el kokosolie. Doe vervolgens de knoflook in de pan en roerbak dit gedurende 30 seconden.
- Meng de bloemkoolrijst door de knoflook en zorg ervoor dat de korrels over de hele pan verspreid liggen. Laat het geheel zo’n 2 tot 5 minuten bakken.
- Maak een gat in het midden van de bloemkoolrijst en giet daar de geklopte eieren in. Roer de eieren in het midden van de bloemkoolrijst tot ze gebakken zijn.
- Wanneer het ei gebakken is, roer je het door de rest van de ingrediënten en voeg je de sojasaus toe. Doe de garnalen terug in de pan en voeg de uien toe. Roer het geheel totdat alles goed gemengd is. Warm de garnalen opnieuw op.
- Verdeel het gerecht over 2 borden en garneer het geheel met wat verse koriander en chilipoeder.
Toe aan variatie?
Varieer naar eigen keuze met de hoeveelheid chilipoeder; dit is het ingrediënt dat ervoor zorgt dat het gerecht zijn pittigheid krijgt.
Recept #11: vanille-banaanpannenkoek
- Voor 2 personen
- Kooktijd: 10 minuten
- 524 calorieën
Wat heb je nodig:
- 2 bananen, gepeld
- 1 tl vanillepoeder (100% vanille)
- 6 eiwitten
- 2 tl virgin kokosolie
- 1 el gemalen lijnzaad
- 2 el ongezouten en ongebrand amandelschaafsel
Bereidingswijze
- Pak een kom en doe hier de gepelde bananen in. Prak deze met een vork tot een egale mousse.
- Voeg vervolgens de vanille en eiwitten toe en meng het geheel tot een glad en luchtig beslag.
- Smelt ondertussen de kokosolie in een koekenpan en giet daar vervolgens de helft van het beslag bij. Zet het vuur iets lager en dek de pan daarna af met een deksel.
- Zodra de bovenkant van de pannenkoek ‘droog’ oogt, draai je deze voorzichtig om en bak je de andere kant gedurende ongeveer 1 minuut.
- Leg de pannenkoek op een bord en strooi er nog wat amandelschaafsel en lijnzaad overheen. Herhaal dit proces voor de andere pannenkoek of bak ze gelijktijdig.
Toe aan variatie?
- In dit recept is gekozen voor het gebruik van eiwitten omdat dit de pannenkoeken wat luchtiger maakt. Wil je er graag eigeel bij? Dit is geen enkel probleem, pas alleen op dat je er niet te veel eigeel bij doet. Dit gaat namelijk ten koste van de luchtigheid van de pannenkoek.
- De bananen in de pannenkoek zijn natuurlijk heerlijk, maar bevatten nog wel aardig wat koolhydraten. Mocht je het aantal koolhydraten in het recept willen verminderen, kies dan voor een halve banaan per pannenkoek.
Welk van de 7 buiktype heb jij en wat is jouw ideale dieetschema om jouw doel te bereiken?
Doe de test en ontdek direct hoe specifiek jij een platte buik krijgt
Wil je weten welke buiktype je hebt? Hoeveel calorieën jij per dag moet eten om je doel te bereiken? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?
Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.
Je zal het volgende ontdekken:
- Welk type buik jij hebt en potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
- Hoeveel calorieën en koolhydraten we aanraden voor jouw gewichtsdoel
- Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen
- Een op maat gemaakt voedingsschema en recepten op basis van jouw lichaam en voorkeuren waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet en de buik van je dromen krijgt
Is het bij de recepten vermelde hoeveelheid calorieën per recept of per persoon?
De hoeveelheid calorieën is aangegeven per recept.