1063

Wat Is Het Beste Dieet? De Voor & Nadelen van 7 Diëten

Is er zoiets als een beste dieet voor iedereen? Het gaat hierbij niet alleen om het dieet waar je de meeste kilo’s mee gaat verliezen.

Het dieet moet ook gezond zijn. Als je de schrijvers van dieetboeken mag geloven hebben ze allemaal de ultieme oplossing, maar klopt dat ook?

Wat de beste keuze voor de een is hoeft niet het beste voor de ander te zijn. Het is ook sterk afhankelijk van jouw eigen voorkeuren.

Aan de hand van eigenschappen van diëten kun jij een oordeel vormen. Wij gaan het eenvoudiger voor jou maken.

In dit artikel tref je de belangrijkste kenmerken en de voor- en nadelen aan van de op dit moment populairste diëten.

Inhoud van dit artikel

Koolhydraatarm dieet

Zoals de naam al doet vermoeden ligt de nadruk in dit dieet op het beperken van de inname van het aantal koolhydraten. Er moet wel een onderscheid worden gemaakt naar soorten koolhydraten.

De goede koolhydraten zitten bijvoorbeeld in plantaardige voedingsmiddelen. In gefabriceerd eten worden koolhydraten vaak toegevoegd in de vorm van toegevoegde suikers en zetmeel (bron).

In het koolhydraatarm dieet ligt de nadruk op het beperken van de zogenaamde enkelvoudige koolhydraten. Die zitten bijvoorbeeld in frisdrank (ook in de light producten) en suiker (bron). Meervoudige koolhydraten zitten onder andere in groente en fruit.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Wat zijn de voordelen van het koolhydraatarm dieet?

Doordat het aantal koolhydraten in het eten en drinken wordt verlaagd, gaat het lichaam dit tekort aanvullen door lichaamsvet te verbranden (bron, bron).

Door de etenswaren die wel mogen zul je minder de neiging hebben om tussendoor te snoepen. Dit komt doordat de suikerspiegel beter op niveau blijft.

Het koolhydraatarm dieet bevat veel eenvoudig te bereiden maaltijden. Een bijkomend voordeel is vaak dat het dieet een gezonde darmflora stimuleert (bron).

Wat zijn de nadelen van het koolhydraatarm dieet?

Het koolhydraatarm diëten is niet volledig zonder risico’s. Door je strikt aan het dieet te houden mis je bepaalde essentiële voedingsstoffen die jouw lichaam wel nodig heeft.

Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan calcium, vitamine C en voedingsvezels. De recepten die op dit dieet zijn gericht bevatten vaak teveel eiwitten, dit kan schadelijk zijn voor de nieren. Ook wordt er in dit dieet te weinig gelet op verzadigd vet.

Sonja Bakker dieet

Het Sonja Bakker dieet is een zogenaamd caloriearm dieet. De focus ligt volledig op het aantal calorieën in het eten. Tijdens het diëten krijg je standaard veel te weinig calorieën binnen.

De gedachte hierachter is dat het lichaam lichaamsvet moet verbranden om toch aan de noodzakelijke energie te komen.

Bij dit dieet hoort een eetschema waar jij je zo nauwkeurig mogelijk aan moet houden. Als je iets uit het dagmenu niet lust, kun je dit vervangen door vergelijkbare voeding met hetzelfde aantal calorieën erin verwerkt.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Wat zijn de voordelen van het Sonja Bakker dieet?

Je hoeft er niet zelf over na te denken. Door je strikt aan het eetschema te houden zul je snel kilo’s verliezen. De menu’s zijn afwisselend en er is een poging gedaan om alle benodigde voedingsmiddelen in de menu’s te verwerken.

Het is een caloriearm dieet, maar je hoeft ze niet te tellen. Door je aan het menu te houden voldoe je aan de vereisten voor een succesvol Sonja Bakker dieet.

Wat zijn de nadelen van het Sonja Bakker dieet?

Dit dieet valt onder de noemer crashdieet. Je zult vanaf het begin veel kilo’s verliezen, maar zodra je weer “normaal” gaat eten kun je de kilo’s ook weer terug verwachten (bron).

Een veelgehoord bezwaar is een dreigend tekort aan noodzakelijke voedingsmiddelen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan mineralen en vitaminen. Als je de recepten strikt aan gaat houden kan het ook nog een duur dieet worden.

gezondheid quote

Paleo dieet

Het paleo dieet is niet alleen een dieet. Het neigt zelfs naar een levensstijl. De term “paleo” staat voor paleolithisch dieet. Dat wil zeggen je gaat eten wat onze voorvaders ook gegeten hebben. Dan hebben wij het over het eten van minimaal 10.000 jaar geleden. Je gaat natuurlijke voedingswaren eten.

Geen gefabriceerd eten, maar eten uit de natuur (bron). Let wel! De fanatieke volgelingen gaan hier zeer ver in. Je mag bijvoorbeeld niet meer eten:

  • Granen
  • Zout
  • Zuivel
  • Bruine bonen

Paleo dieet piramide

Wat zijn de voordelen van het paleo dieet?

Je krijgt in het paleo dieet geen gefabriceerde voeding meer binnen. Hierin zitten veel geraffineerde koolhydraten en verborgen suikers. Dit zal je gezondheid ten goede komen en je zult je ook gezonder voelen (bron, bron).

Heb jij last van een voedselallergie? Probeer het paleo dieet! Een voedselallergie wordt  namelijk vaak veroorzaakt door de aan eten toegevoegde producten om het product bijvoorbeeld langer houdbaar te maken of de juiste kleur te geven.

Wat zijn de nadelen van het paleo dieet?

Bepaalde voedingsstoffen krijg je niet of te weinig binnen. Bijvoorbeeld granen en zuivel zul je niet of weinig in de eetschema’s aantreffen. Een ander nadeel is de hoeveelheid rood vlees.

Met de ongezonde vetten in dit vlees heb je een grotere kans op hart- en vaatziekten (bron).  Je krijgt geen geproduceerde suikers meer binnen. Dit is niet slecht voor het lichaam, maar maakt het dieet wel lastig om vol te houden. Het is ook geen goedkoop dieet.

 Metabolisme dieet

Metabolisme staat voor stofwisseling. Dit is een dieet waarin je jouw lichaam voor de gek moet houden. Door verschillende soorten voeding te eten moet je lichaam zich voortdurend aanpassen aan de voeding (bron).

Hierdoor moet het lichaam harder werken en zal er meer energie verbrand worden. Het unieke aan dit dieet is dat je soms juist meer moet gaan eten. Het metabolisme dieet volg je gedurende een periode van 28 dagen.

Wat zijn de voordelen van het metabolisme dieet?

Je krijgt voldoende eten binnen waardoor je geen hongergevoel hebt. Het is een afwisselend dieet waarbij de nadruk ligt op gezonde voeding.

Je krijgt alle voor je lichaam noodzakelijke voedingsstoffen binnen. Door je goed aan het eetschema te houden, zul je 10 kilo verliezen in 28 dagen tijd.

Wat zijn de nadelen van het metabolisme dieet?

Het is geen eenvoudig te volgen dieet. Je moet je strikt houden aan de schema’s om je lichaam wel steeds weer te verrassen.

Je kunt het dieet niet even een paar dagen in je eetschema inpassen om snel een paar kilo’s te verliezen. Het is een dieet waar je volledig voor moet gaan. Gedurende de periode waarin je het dieet volgt uit eten gaan zit er niet in.

Verschillende fruitsoorten in de koelkast met daarop een post-it met het aantal calorieën

South Beach dieet

In het South Beach dieet ga je afvallen door alleen nog maar goede koolhydraten (zitten in groente en fruit) en goede vetten (zitten in zalm en noten) te eten. Het dieet is opgedeeld in drie fasen (bron).

In de eerste fase eet je bijvoorbeeld geen brood en aardappelen. Dit is het strengste deel van het dieet.

In fase twee ga je weer meer voeding eten met koolhydraten, zoals fruit. In de laatste fase is de leerfase afgerond en moet je het eetpatroon uit de eerste twee fasen blijven toepassen.

Wat zijn de voordelen van het South Beach dieet?

In de eetschema’s wordt goed gelet op de gezondheid van de producten. Doordat producten waaraan suiker is toegevoegd worden gemeden, zul je minder vaak moe zijn.

In het South Beach dieet kun je eten tot je lichaam verzadigd is. Je zult hierdoor niet met een hongergevoel rondlopen. Zodra jij je ideale lichaamsgewicht hebt bereikt, kun je het aangeleerde eetpatroon nog steeds toe blijven passen.

Wat zijn de nadelen van het South Beach dieet?

De eerste fase van het dieet is lastig om door te komen. Je kunt je zelfs vermoeid en misselijk voelen. Er zitten naar verhouding veel eiwitten in het eten. Dit kan in een uiterste geval zorgen voor een verminderde werking van de nieren. Uitgaande van de gemiddelde eetschema’s krijg je te weinig vezels en vitamine A binnen.

Cambridge dieet

Het Cambridge dieet is een zogenaamd caloriearm dieet. Toch hoef je geen calorieën te tellen, want het eten wordt vervangen door een uitgebalanceerde hoeveelheid in de vorm van repen, soepen en shakes. Het lichaam wordt aangemoedigd om energie te verkrijgen door vet te verbranden. Je begint met zeer weinig calorieën op één dag en het aantal wordt in stappen weer verhoogd (bron).

Wat zijn de voordelen van het Cambridge dieet?

Het is een snelle manier om veel kilo’s te verliezen (bron). Je hoeft je niet te houden aan eetpatronen en je hoeft ook geen calorieën te tellen. In het voorgeschreven eten zit exact wat je moet hebben. Je hoeft niet ingewikkeld te koken of zelfs meerdere maaltijden te bereiden omdat de overige gezinsleden niet aan het dieet mee doen.

Wat zijn de nadelen van het Cambridge dieet?

Met name tijdens de eerste weken van het dieet zul je het lastig hebben om het vol te houden. Je krijgt namelijk veel te weinig calorieën binnen. Je zult minder energie hebben, waardoor dit dieet moeilijk te combineren is met actief sporten.

De kosten zijn ook hoog. Houd er rekening mee dat de kosten per week ongeveer €50 bedragen (bron). Je kunt je tijdens het dieet niet altijd even fit voelen.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

  • Welk type buik jij hebt
  • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
  • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )