852

Wat Is Carb Cycling en Hoe Werkt Het? Uitleg + Schema

Je bent vast bekend met het verminderen van koolhydraten om af te vallen, maar wat dacht je van het ‘cyclen’ ervan?

Ontdek de kracht van carb cycling! In dit artikel ontdek je hoe je met deze methode effectief kunt afvallen en spiermassa kunt opbouwen.

Inhoud van dit artikel

Wat is Carb Cycling?

koolhydraten brood pasta rijst aardappelen

Carb cycling is een flexibele aanpak van diëten, waarbij je wisselt tussen dagen met hoge en lage koolhydraatinname.

Dit voedingsplan wordt veel toegepast door sporters, krachtsporters en fitnessfanaten. Waarom? Om de energie te verhogen, het lichaamsvet te verminderen en spieren op te bouwen.

De term ‘carb cycling’ komt van het idee om de koolhydraatinname te ‘cyclen’ of te variëren, wat inhoudt dat je de hoeveelheid koolhydraten in je dieet afwisselt.

Dit dieetplan gebaseerd op het idee dat het variëren van je koolhydraatinname je lichaam kan helpen om efficiënter te werken, waardoor je jouw gezondheids- en fitnessdoelen sneller en effectiever kunt bereiken.

Carb cycling kan variëren van dag tot dag of over langere periodes met lage, matige en hoge koolhydraatinname.

De essentie van carb cycling is het strategisch inzetten van koolhydraten. Ze worden geconsumeerd wanneer ze het meest voordelig zijn en weggelaten wanneer ze niet nodig zijn.

Vetpercentage: Velen passen hun koolhydraatcycli aan op basis van hun vetpercentage. Hoe slanker ze worden, hoe meer dagen of perioden met hoge koolhydraatinname ze opnemen.

Type training: De koolhydraatinname wordt aangepast aan de intensiteit en duur van een trainingssessie. Hoe langer of intensiever de training, hoe meer koolhydraten worden geconsumeerd, en andersom.

Trainings- en rustdagen: Een gangbare methode is meer koolhydraten eten op trainingsdagen en minder op rustdagen.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Hoe werkt Carb Cycling?

Ketorijke voedingsmiddelen op zwarte ondergrond

Carb cycling hanteert het principe van het verhogen en verlagen van je koolhydraatinname. Dit heeft als effect dat je llichaam efficiënter wordt in zowel het verbranden van vet als het gebruiken van koolhydraten voor energie.

Op dagen met zware trainingen neem je meer koolhydraten om je energie te boosten en je spieren te voeden.

Op rustdagen of lichtere trainingsdagen verlaag je de koolhydraten, waardoor je lichaam overschakelt naar het verbranden van vet als primaire energiebron. Deze methode kan helpen bij het verbeteren van je lichaamsamenstelling en het ondersteunen van vetverlies of spieropbouw.

In een standaardschema van carb cycling zou je week er als volgt uit kunnen zien: twee dagen met een hoge inname van koolhydraten, gevolgd door twee dagen waarop je een matige hoeveelheid koolhydraten consumeert, en tot slot drie dagen waarop je koolhydraatinname laag is.

Qua eiwitten hou je het simpel; die hoeveelheid blijft elke dag ongeveer hetzelfde. Maar met de vetten wissel je af: eet je veel koolhydraten, dan neem je minder vetten, en op de dagen met minder koolhydraten, pak je juist wat meer vetten.

Wat zegt de wetenschap over Carb Cycli?

Carb cycling is een vrije nieuwe dieetmethode die zich richt op het afwisselen van koolhydraatinname. Deze benadering baseert zich op de biologische effecten van het manipuleren van koolhydraten.

Carb cycling is nog relatief nieuw en niet veel onderzocht door onderzoekers (bron, bron). Toch wordt het door sommigen beschouwd als een effectieve manier om de behoefte aan calorieën en glucose te reguleren. Dit is vooral belangrijk rondom fysieke inspanningen.

Op dagen waarop je veel koolhydraten eet, helpt dit je lichaam om de glycogeenvoorraad in je spieren aan te vullen (bron). Dit kan je sportprestaties verbeteren en spierafbraak verminderen (bron).

In de fasen waarin je meer koolhydraten consumeert, kan dit ook een positieve invloed hebben op de werking van leptine en ghreline. Deze hormonen spelen een belangrijke rol in het reguleren van je lichaamsgewicht en eetlust (bron, bron).

Op dagen waarop je minder koolhydraten eet, gaat je lichaam vooral vet verbranden voor energie. Dit proces helpt je lichaam om beter te worden in het schakelen tussen verschillende energiebronnen, zoals vetten en koolhydraten.

Dit verbetert je ‘metabole flexibiliteit’, wat betekent dat je lichaam efficiënter wordt in het gebruiken van wat het beschikbaar heeft voor energie (vetverbranding) (bron).

Hoge koolhydraatdagen helpen bij het aanvullen van spierglycogeen, wat zowel prestaties kan verbeteren als spierafbraak kan verminderen.

Deze dagen kunnen ook de hormonen leptine en ghreline, die gewicht en eetlust reguleren, positief beïnvloeden. Lage koolhydraatdagen stimuleren een overgang naar een energiesysteem dat voornamelijk vet verbrandt (bron).

Carb cycling beïnvloedt ook insuline, wat de insulinegevoeligheid kan verbeteren.

Carb cycling heeft ook invloed op insuline, wat kan leiden tot een verbeterde insulinegevoeligheid (bron). Vooral op de dagen waarop je de koolhydraatinname vermindert en deze afstemt op je trainingsmomenten, kan dit positieve effecten hebben op hoe je lichaam insuline gebruikt.

Kan Carb Cycling helpen met afvallen?

Ja, carb cycling kan helpen bij gewichtsverlies. Dit dieet stimuleert je lichaam om vet als energiebron te gebruiken op dagen met weinig koolhydraten, wat kan bijdragen aan vetverlies.

Door te variëren in de soorten en hoeveelheden koolhydraten, kan je metabolisme gestimuleerd worden. Dit ondersteunt ook gewichtsverlies.

Belangrijk is wel om een calorietekort te creëren, wat betekent dat je minder eet dan je lichaam verbrandt (bron). Hoewel carb cycling wat complex kan lijken en soms verwarrend is, helpt de afwisseling in het dieet sommige mensen juist om het langer vol te houden en succesvol te zijn.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Carb Cycling voorbeeld schema

In een standaardschema van carb cycling zou je week er als volgt uit kunnen zien: 2 dagen in de week met een hoge inname van koolhydraten, gevolgd door 2 dagen waarop je een matige hoeveelheid koolhydraten consumeert, en tot slot 3 dagen waarop je koolhydraatinname laag is.

Dag Oefening Koolhydraatinname Vetinname Hoeveelheid Koolhydraten
Maandag Cardio Hoog Laag 150 g
Dinsdag Rustdag Laag Hoog 30 g
Woensdag Gewichtstraining Hoog Laag 150 g
Donderdag Aerobe training Laag Hoog 30 g
Vrijdag Gewichtstraining Hoog Laag 150 g
Zaterdag Rustdag Laag Hoog 30 g
Zondag Yoga of lichte activiteit Middel Middel 100 g

Carb Cycling meal plan

Voorbeeld Carb cycling maaltijdplan:

Dag 1: Rustdag, laag in koolhydraten (30-50 g)

 • Ontbijt: Muffin-tin omeletten met feta & paprika (7 g koolhydraten)
 • Lunch: Spinazie & artisjoksalade met Parmezaanse vinaigrette (12 g koolhydraten)
 • Diner: Kip met champignons & uien over bloemkoolrijst (12 g koolhydraten)
 • Snacks: 1 plakje cheddar, 1 kopje frambozen (6 g tot 8 g koolhydraten)

Dag 2: Actieve dag, 100 g koolhydraten

 • Ontbijt: Havermout met bessen en amandelen (30 g koolhydraten)
 • Lunch: Kalkoenwrap met volkoren tortilla, sla en tomaat (35 g koolhydraten)
 • Diner: Gegrilde zalm met quinoa en gestoomde broccoli (30 g koolhydraten)
 • Snacks: Griekse yoghurt met honing (5 g koolhydraten)

Dag 3: Rustdag, laag in koolhydraten (30-50 g)

 • Ontbijt: Avocado-ei bootjes (5 g koolhydraten)
 • Lunch: Caesar salade met gegrilde kip (10 g koolhydraten)
 • Diner: Gegrilde garnalen met asperges (15 g koolhydraten)
 • Snacks: Amandelen en komkommer met hummus (10 g koolhydraten)

Dag 4: Actieve dag, 100 g koolhydraten

 • Ontbijt: Bananenpannenkoekjes (25 g koolhydraten)
 • Lunch: Kip Caesar wrap met volkoren tortilla (30 g koolhydraten)
 • Diner: Spaghetti met volkoren pasta en tomatensaus (40 g koolhydraten)
 • Snacks: Appel met pindakaas (5 g koolhydraten)

Ontdek Gemak in Carb Cycling met Mijn Keto Menu

Het uitrekenen van je dagelijkse koolhydratenbehoefte kan een uitdaging zijn, vooral als je een druk leven leidt. Met carb cycling is het essentieel om je eetschema dagelijks af te stemmen op je macrobehoeften.

Maar geen zorgen, Mijn Keto Menu biedt de oplossing! Deze app is perfect voor iedereen die carb cycling en een low-carb dieet serieus neemt.

Je krijgt toegang tot meer dan 450 koolhydraatarme en keto-recepten. De app stelt je in staat om je koolhydraatinname aan te passen, waardoor je volledige controle hebt over je dieet.

Daarna ontvang je van ons wekelijks een op maat gemaakt eetplan, perfect afgestemd op jouw dagelijkse voedingsbehoeften. Met Mijn Keto Menu wordt carb cycling eenvoudig, effectief en persoonlijk.

Doe nu de gratis test en ontvang jouw persoonlijk afgestemde Keto menu >>

Wat zijn de voordelen en nadelen van Carb Cycling?

Voordeel #1: Stimuleert de vetverbranding

Heb je last van overgewicht en wil je doelgericht vet verliezen? Carb cycling kan een effectieve methode zijn. Het principe is simpel: door je koolhydraatinname af te wisselen tussen dagen met lage en hoge inname, stimuleer je je stofwisseling.

Op koolhydraatarme dagen dwing je je lichaam om opgeslagen vet te verbranden voor energie, wat leidt tot vetverlies. Zo biedt carb cycling een gebalanceerde aanpak voor efficiënt en gezond gewichtsverlies.

Voordeel #2: Verbeterde bloedsuikerspiegel

Carb cycling heeft een positief effect op de bloedsuikerspiegel. Door het afwisselen van koolhydraatinname kunnen pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel worden beheerst. Dit is met name nuttig voor mensen die hun glucosewaarden willen stabiliseren.

Op dagen met een lagere koolhydraatinname kan het lichaam leren efficiënter om te gaan met glucose, wat leidt tot een verbeterde insulinegevoeligheid. Hierdoor kun je genieten van de voordelen van koolhydraten, zonder de nadelen van hoge bloedsuikerpieken.

Dit maakt carb cycling een waardevol hulpmiddel voor het beheersen van bloedsuikers en het bevorderen van een gezonde stofwisseling.

Voordeel #3: Behouden van spierkracht

Carb cycling is een uitstekende strategie voor het behouden en opbouwen van spierkracht. Door op dagen met intensieve trainingen de inname van koolhydraten te verhogen, wordt de glycogeenvoorraad in de spieren effectief aangevuld.

Dit is cruciaal voor spierherstel en groei. Het zorgt ervoor dat je spieren voldoende energie hebben voor zowel huidige als toekomstige trainingen. Dit kan leiden tot verbeterde sportprestaties.

Voordeel #4: Afwisselend dieet

Carb cycling biedt niet alleen flexibiliteit en variatie, maar het zorgt er ook voor dat je dieet interessant en afwisselend blijft.

In plaats van elke dag hetzelfde te eten, kun je genieten van een rijke verscheidenheid aan voedingsmiddelen. Deze aanpak maakt het gemakkelijker om je aan je dieetplan te houden, omdat je niet vastzit aan een monotone maaltijd routine.

Nadeel #1: Je krijgt erg veel koolhydraten binnen

Het nauwkeurig afstemmen van je koolhydraatinname kan een uitdaging zijn bij carb cycling.

Vooral op dagen met een hoge koolhydraatinname loop je het risico meer te consumeren dan nodig is. Dit kan vooral problematisch zijn voor mensen met aandoeningen zoals diabetes, waar een nauwkeurige beheersing van de bloedsuikerspiegel cruciaal is.

Ook voor mensen met overgewicht kan een overmatige inname van koolhydraten contraproductief werken voor hun afslankdoelen.

Nadeel #2: Niet voor iedereen geschikt

Een ander nadeel van carb cycling is dat het niet voor iedereen geschikt is. Mensen met diabetes of een lage bloedsuiker hebben een constante en stabiele bron van glucose nodig.

Voor hen kan het afwisselen van koolhydraatinname leiden tot onvoorspelbare schommelingen in de bloedsuikerspiegel, wat gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen.

Nadeel #3: flexibele houding vereist

Carb cycling kan op de korte termijn effectief zijn, maar het kan een uitdaging zijn om deze aanpak langdurig te handhaven. Het vereist een flexibele houding ten aanzien van je eetpatroon, wat moeilijk kan zijn tijdens drukke periodes.

Er bestaat ook het risico dat je te gefocust raakt op wat je aan het eten bent. Het is daarom belangrijk om een balans te vinden die past bij je levensstijl en persoonlijke behoeften.

Wat zijn de ervaringen met Carb Cycling?

De ervaringen met Carb Cycling lopen sterk uiteen.

Hier zijn enkele verschillende recensies:

Ik had moeite met carb cycling. Op hoge koolhydraatdagen voelde ik me vaak opgeblazen en had ik weinig energie. Het leek ook mijn gewichtsverlies te belemmeren in plaats van te helpen. Ik denk dat dit dieet niet goed aansluit bij mijn lichaamstype of levensstijl. – Mandy

Carb cycling is oké, maar ik vind het soms lastig om bij te houden. Ik zie wel enige vooruitgang in mijn gewichtsverlies, maar het vereist veel aandacht voor mijn maaltijden. – Peter

Ik ben helemaal weg van carb cycling. Het heeft me geholpen om vet te verliezen terwijl ik mijn spiermassa behoud. Op hoge koolhydraatdagen heb ik veel energie voor mijn workouts. Het vergt wat planning, maar het is het waard! – Julia

Die constante wisseling met koolhydraten is niks voor mij en mijn gezin. Op lage koolhydraatdagen voelde ik me futloos en had ik vaak honger. Misschien werkt het voor anderen, maar voor mij werd het te ingewikkeld. – Anoniem

Welke koolhydraten kun je het beste eten?

Op de dagen dat je meer koolhydraten mag eten binnen een carb cycling dieet, is het belangrijk om gezonde keuzes te maken.

Dit betekent niet dat je vrijbrief hebt om ongezond te eten…

Vooral op de dagen dat je meer koolhydraten mag eten, bestaat er een risico dat je ongemerkt te veel koolhydraten consumeert. Het is belangrijk om bewust te zijn van welke soorten koolhydraten je eet.

Vermijd producten met veel suikers en weinig vezels, aangezien deze vaak ‘snelle’ koolhydraten bevatten die snel in het bloed worden opgenomen en kunnen leiden tot pieken in de bloedsuikerspiegel. Kies in plaats daarvan voor voedingsmiddelen met complexe koolhydraten en een hoger vezelgehalte.

Voorbeelden van gezonde koolhydraatrijke voedingsproducten zijn:

 • Volkoren granen zoals bruine rijst, quinoa, volkoren pasta en haver.
 • Peulvruchten zoals linzen, bonen en kikkererwten.
 • Groenten, vooral de vezelrijke zoals zoete aardappelen, pompoen en erwten.
 • Fruit, zoals appels, peren, blauwe bessen en bananen.
 • Noten en zaden, die naast koolhydraten ook gezonde vetten en eiwitten leveren.

Door te kiezen voor deze complexe koolhydraten, zorg je voor een gevarieerde inname die zowel je gezondheid als je carb cycling doelen ondersteunt.

Wat is het verschil tussen Carb Cycling en en het Keto dieet?

Het voornaamste verschil tussen carb cycling en het keto dieet ligt in hun benadering van koolhydraten.

Carb cycling varieert de koolhydraatinname met dagen van hoge en lage inname, terwijl het keto dieet de koolhydraten consistent beperkt tot 20-40 gram per dag om het lichaam in ketose te houden.

In ketose verbrandt het lichaam vet in plaats van koolhydraten voor energie. Deze twee diëten kunnen niet tegelijkertijd gevolgd worden, omdat een hoge inname van koolhydraten bij carb cycling het lichaam uit ketose haalt. Toch kunnen ketogene recepten uitstekend gebruikt worden op de dagen met lage koolhydraatinname bij carb cycling.

Tot slot

Carb cycling kan een effectief dieetplan zijn voor velen onder ons die een minder actieve levensstijl leiden.

In de Westerse wereld waar overconsumptie van verkeerde soorten koolhydraten vaak voorkomt, biedt carb cycling een manier om bewuster met je voeding om te gaan.

Toch is belangrijk om te benadrukken dat carb cycling niet voor iedereen geschikt is. Mensen met specifieke gezondheidsproblemen, zoals diabetes, of zij die een meer gestructureerd dieet nodig hebben, zijn mogelijk beter af met een ander eetpatroon dan carb cycling.

Carb cycling kan geschikt zijn voor jou als:

 • Je eerder een dieet met veel koolhydraten volgde en nu je koolhydraatinname wilt verminderen.
 • Je moeite hebt om je aan een strikt koolhydraatarm dieet te houden.
 • Je meer uit je trainingen wilt halen.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

 • Welk type buik jij hebt
 • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )