1063

Top 6 Beste Crosstrainers / Hometrainers om te Kopen + Tips

Je bent van plan om iets aan je uithoudingsvermogen te doen? Dat is goed nieuws. Elke stap dichterbij een gezonder leven kan ik iedereen aanraden.

Een cross- of hometrainer is een ideale manier om te beginnen met het opbouwen van je conditie en het verbranden van calorieën. Al is die laatste niet zo makkelijk als dat je denkt. Waarom dit zo is leg ik je in dit artikel uit.

Crosstrainers en hometrainers heb je in allerlei verschillende soorten en maten. Ze hebben allemaal hun voordelen. Als je ze heel goedkoop wilt, dan heb je niet de beste koop. Daarom schrijf ik grotendeels een review over de 6 beste home- en crosstrainers.

Je leert in dit artikel onder andere:

  • Wat een crosstrainer en een hometrainer precies is
  • Wat het verschil tussen beide apparaten is
  • Wat de voordelen zijn
  • Op welke punten je moet letten tijdens het kopen van een apparaat
  • De prijs kwaliteit verhouding van de beste cross- en hometrainers

Inhoud van dit artikel

Wat is het verschil tussen een crosstrainer en een hometrainer?

Zowel een crosstrainer als een hometrainer zijn er voor gemaakt om je conditie te verbeteren. Of beter gezegd, om je uithoudingsvermogen te verbeteren. Waarschijnlijk denk je nu:

“Ja Oscar, het is allemaal één pot nat”

Maar waar alle andere websites je inderdaad vertellen dat je conditie verbetert, is dat niet de gehele waarheid.

Als jij je conditie verbetert dan verbeter je de volgende punten:

  • Kracht
  • Uithoudingsvermogen
  • Snelheid
  • Lenigheid
  • Coördinatie van de spieren

En geloof mij, je doet weinig aan je lenigheid, de coördinatie van je spieren en het ontwikkelen van kracht als je aan cardio doet op een crosstrainer of hometrainer. Nu moet ik er wel bij vertellen dat er één vorm van training is waarbij je ook kracht ontwikkelt maar daar kom ik later op terug.

Het voornaamste wat je traint op deze apparaten is je uithoudingsvermogen. Niet geheel onbelangrijk natuurlijk want wanneer jij je uithoudingsvermogen verbetert zul je gezonder door het leven gaan. Nu dat de wereld uit geholpen is, zal ik je het verschil tussen beide apparaten uitleggen.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

De crosstrainer

vrouw staat op crosstrainer te sporten De crosstrainer is een fitnessapparaat waarbij je bijna alle spieren in je lichaam gebruikt. Maar met name je benen en armen doen het werk. De crosstrainer bestaat uit een vliegwiel, waar twee loopplanken aan zijn bevestigt. Aan de bovenkant van deze planken zitten hendels bevestigt die je kunt vastpakken met je handen.

Het is de bedoeling dat je op de loopplanken gaat staan, met je handen de hendels vastpakt en vervolgens een vooruit-schuivende beweging maakt zodat het apparaat in beweging komt. Je duwt met je voeten de twee loopplanken vooruit en trekt met je handen de hendels naar achteren.

Je maakt een soort van langlauf bewegingen.

Je traint dus veel meer spieren dan alléén maar je beenspieren. Het schijnt dat je maar liefst 80% van al je lichaamsspieren in beweging zet. Een ideale workout voor zowel je bovenlichaam als voor je onderlichaam.

Dit apparaat wordt ook veel in revalidatiepraktijken gebruikt omdat de belasting voor je gewrichten minimaal is, maar je wel goed kunt aansterken door de juiste workout.

De hometrainer

vrouw zit op hometrainer te fietsenVraag mij niet waarom dit apparaat deze naam heeft gekregen, want alle cardio-apparaten kunnen als hometrainer gebruikt worden. Ik gok dat het één van de eerste cardio-apparaten was die er ooit ontstaan is en door mensen werd gekocht om thuis te gebruiken. Maar dat even terzijde.

Een hometrainer, is een fitnessapparaat waarbij fietsbewegingen nagebootst worden.

Ook dit apparaat is bedoeld om je conditie te verbeteren door middel van cardiotraining. Het wordt met name gebruikt door mensen die willen afvallen en dus hun uithoudingsvermogen willen verbeteren. Ook voor mensen die te zwaar zijn en waarbij teveel gewicht op de gewrichten komt met andere sporten, is het ideaal.

Welke van de twee is beter?

Laten we alvast vooropstellen dat het goed is dat je een vorm van beweging krijgt. Dus welke van de twee je ook kiest, beide zijn gezonder dan thuis op de bank hangen met een zak chips op je schoot.

Ten tweede wil ik je duidelijk maken, dat het ook erg belangrijk is welke van de twee vormen van sporten je leuker vindt. Heb je een absolute hekel aan wandelen en hardlopen, dan doe je er verstandig aan om de hometrainer te kopen. Als dit ervoor zorgt dat je vaker traint en het langer volhoudt, dan heb je mijn zegen.

Gemiddeld genomen duurt het namelijk 66 dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren (bron). En dat is gemiddeld genomen, er zit namelijk een range in van 18 dagen tot 254 dagen. Hoe lang het duurt voordat een nieuwe gewoonte zich vormt, kan sterk variëren afhankelijk van het gedrag, de persoon en de omstandigheden.

Als jij fietsen leuker vindt, dan is de kans groter dat je van sporten een gewoonte maakt wanneer je een hometrainer koopt, dan wanneer je een crosstrainer koopt. Enkel doordat je het langer volhoudt wanneer je iets leuk vindt.

Daarnaast kun je zelf waarschijnlijk wel bedenken dat wanneer je meer spieren gebruikt tijdens een workout, de kans groter is dat je meer calorieën verbrand.

Bij de crosstrainer gebruik je aardig wat spieren over je gehele lichaam. Bij fietsen gebruik je met name je benen. De kans is dus groter dat je meer calorieën verbrand met het gebruik van een crosstrainer.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Wat zeggen de onderzoeken?

Om te weten welke van de twee beter is, moet ik er toch wat onderzoeken tegenaan gooien. Laat ik alvast vooropstellen dat er weinig onderzoek gedaan is naar welke cardio-apparaten beter zijn.

Bij alle apparaten doe je een cardiotraining, dus als er al een verschil is, is er waarschijnlijk een klein verschil. Daarnaast blijkt het persoonsafhankelijk te zijn waardoor vele onderzoek statistisch niet significant zijn. Maar ik zet ze toch op een rijtje:

Zo is er een oud onderzoek uit het jaar 1996 (bron). Oud is understatement want in die tijd bestonden er nog geen eens crosstrainers… Er wordt hier een vergelijking gemaakt tussen verschillende cardio-apparaten:

  • De loopband
  • hometrainer
  • een ski-simulator
  • ergometer (roeien)
  • stair stepper
  • Airdyne

De proefpersonen ondergingen eerst een gewenningsperiode van 4 weken, om na te gaan hoe zwaar de verschillende cardio-trainingen waren. Vervolgens volgden alle proefpersonen op alle apparaten een test van 15 minuten. De eerste 5 minuten waren een lichte training, de tweede 5 minuten waren een middelzware training en de laatste 5 minuten waren een zware training.

De zuurstofconsumptie, waaruit het energieverbruik werd berekend, werd gemeten tijdens de laatste minuut van de zware training.

Uit dit onderzoek bleek dat de loopband voor de hoogste energieverbruik zorgde. De hometrainer en de Airdyne zorgde voor het minste energieverbruik.

De loopband versus de crosstrainer

Het tweede onderzoek is gelukkig iets recenter en komt uit het jaar 2010 (bron). In dit onderzoek wordt de crosstrainer vergeleken met de loopband. De crosstrainer wordt ook wel een elliptical device genoemd. Uit het vorige onderzoek is gebleken dat de loopband voor meer energieverbruik zorgde dan de hometrainer.

In dit onderzoek werden 9 ongetrainde mannen en 9 ongetrainde vrouwen getest. Beide groepen moesten 2 keer 15 minuten op gemiddelde intensiteit trainen en dat op beide apparaten. Vervolgens werden de volgende punten gemeten:

  • Maximale zuurstof opname op een bepaald moment
  • Totale zuurstofverbruik
  • Energieverbruik
  • Hartslag

Alle waardes waren nagenoeg gelijk. Enkel de hartslag was hoger bij het gebruik van een crosstrainer. Zuurstofverbruik en energieverbruik zijn vergelijkbaar ondanks een hogere hartslag. Hieruit blijkt dus eigenlijk dat er weinig verschil is tussen beide apparaten.

De crosstrainer versus de hometrainer

Dan komen we bij het laatste onderzoek, de crosstrainer versus de hometrainer. Dit onderzoek komt uit 2015 en is daarom het meest recent (bron). In dit onderzoek werden 14 deelnemer onderzocht. Ze volgden elk twee trainingen op beide apparaten. Alle deelnemers trapten elk gedurende 3 minuten op 9 verschillende vermogensuitgangen.  De volgende punten werden gemeten:

  • Zuurstofverbruik
  • Hartslag

Het doel van het onderzoek was om het energieverbruik te bepalen bij beide apparaten. De resultaten bevestigden dat het energieverbruik bij de crosstrainer groter is dan bij de hometrainer.

Weet wel dat dit om kleine verschillen gaat. Dus mocht je echt een hekel hebben aan de crosstrainer, dan is dat het niet waard.

Daarnaast is er 1 grote kanttekening aan alle cardio-apparaten. Ze overschatten allemaal de hoeveelheid verbrandde calorieën als je ze meet via het apparaat zelf. Dus niet zoals gemeten wordt in de onderzoeken.

Dit liet ABC News weten (bron). De University of California in het Human Performance Center in San Francisco, gebruikt een VO2-test om te bepalen hoe hoog de vetverbranding werkelijk is. De test werkt als volgt:

De maximale capaciteit van de ademhaling van een persoon tijdens het sporten wordt gemeten. Hieruit kan de hoeveelheid verbrande calorieën berekend worden. Dit werd vergeleken met de hoeveelheid verbrandde calorieën op de apparaten zelf en hieruit bleek dat bijna ieder apparaat een overschatting maakte.

Als je dus op de crosstrainer staat of op de hometrainer zit en de hoeveelheid verbrandde calorieën wordt doorgegeven dan is de kans vrij groot dat dit er in werkelijkheid minder zijn.

Zo blijken de apparaten de volgende overschattingen te maken:

  • De loopband overschatte met 13%
  • De hometrainer overschatte met 7%
  • Stairclimbers overschatte met 12%
  • De crosstrainer bleek gemiddeld 42% te overschatten!!

Ja ja dat lees je goed. Wees je dus niet te bewust van de verbrandde calorieën die de verschillende apparaten doorgeven.

Wat zijn de voordelen van een cross- en hometrainer?

Ok. Ik zal stoppen met de onderzoeken want je bent op dit artikel terecht gekomen omdat je graag een crosstrainer of hometrainer wilt kopen en je wilt weten welke de beste koop is. Daar kom ik zo op, want eerst wil ik de voordelen van deze apparaten met bespreken.

voordeel 1: Je conditie verbetert

Door gebruik te maken van cardio-apparaten is de kans groot dat je uithoudingsvermogen zal verbeteren. Ik neem aan dat dat de reden is waarom je een crosstrainer of hometrainer wilt aanschaffen.

Wanneer je uithoudingsvermogen en je snelheid verbeteren, verbetert je algehele conditie. En dit brengt verschillende voordelen met zich mee:

  • Je lichaam herstelt sneller na inspanning. Wanneer je uithoudingsvermogen en snelheid toenemen, kun je meer hebben na elke vorm van inspanning. Dit wordt na elke training een stukje beter. Hierdoor zul je steeds sneller herstellen van een workout.
  • Je bent beter bestand tegen ziektes. Je afweersysteem wordt sterker door het opbouwen van je conditie. Sporten is stressvol voor je lichaam waardoor deze sterker wordt. Het klinkt misschien raar, maar doordat je lichaam tijdens het sporten een kleine opdonder krijgt, kan het voortaan beter omgaan met grotere opdonders zoals de griep. Ook verhoogt sporten je doorbloeding waardoor een griepje eerder gedetecteerd wordt (bron). Dit is de voornaamste reden waarom mensen hun conditie willen opbouwen.
  • Het verlaagt de kans op hart- en vaatziekten. Door  je uithoudingsvermogen te verbeteren, train jij tevens je hartspier. Je hartspier transporteert zuurstof naar alle delen van het lichaam. Wanneer deze sterker is kan er meer zuurstof verplaatst worden en krijg je een betere hartfunctie. Hierdoor kan je lichaam beter functioneren, je bloeddruk daalt en je cholesterolgehalte verbetert (bron).
  • Het verhoogt je stressbestendigheid. Doordat je hart fitter wordt, krijg je een verbeterde hartfunctie waardoor je beter met stress om kunt gaan (bron).

Met de crosstrainer gebruik je een groot deel van je spieren, hierdoor train je een groot deel van je lichaam met één enkele beweging. Met de hometrainer train je enkel je benen, maar wel blijkt dat je meer kracht kunt geven tijdens het fietsen, waardoor je sterkere beenspieren ontwikkelt.

Voordeel 2: De kans op blessures is kleiner

Heb je weinig sportervaring en wil je beginnen met een nieuwe sport? Dan is de kans op het ontwikkelen van blessures redelijk groot.

vrouw in sportkleding zit op de grond en voelt aan knie

Je hebt weinig coördinatie van je spieren omdat ze weinig gewend zijn. De kans is groot dat je overgewicht hebt, hierdoor zijn de klappen op je gewrichten groter, ook hierdoor vergroot je de kans op blessures.

Als laatst is er ook een grote kans dat je bij een nieuwe sport niet precies weet wat de juiste houding is, heb je tijdens sporten een verkeerde houding? Dan neemt de kans op blessures toe.

Veel mensen kiezen als sport voor hardlopen, maar met het oog op bovenstaande punten is de kans op het ontwikkelen van blessures erg groot. Dit is waar de crosstrainer en de hometrainer hun voordelen hebben.

Zowel de crosstrainer als de hometrainer zorgen voor relatief weinig belasting:

  • Je maakt geen harde klappen op de grond, hierdoor komt er weinig druk op de gewrichten
  • Je kunt geen misstap maken waarbij je valt
  • En ook een verkeerde houding aannemen is bijna onmogelijk

De beweging is erg vloeiend en omdat de belasting zo minimaal is, is de kans op het krijgen van blessures erg klein.

Voordeel 3: Je kunt afvallen door de juiste soort training te volgen

Je conditie verbeteren is één ding. Maar daarnaast afvallen zou natuurlijk nog mooier zijn.

Veel mensen denken gemakkelijk af te vallen door een goede cardiotraining. Denkende aan een half uur tot een uur fietsen, wandelen of hardlopen op dezelfde intensiteit. Je zou denken dat de kilo’s eraf vliegen.

Helaas moet ik je daarin teleurstellen.

Duurtrainingen op een vaste intensiteit zijn prima om je conditie op te bouwen maar blijken helemaal niet voor veel vetverbranding te zorgen.

Ben je dus van plan om af te vallen? Dan is er een veel betere soort training. Nu hoef je niet gelijk weg te klikken, want dit soort trainingen zijn prima uit te voeren op zowel de home- als de crosstrainer.

Ik heb het over een hoge intensiteit interval training (HIIT).

Waar je een normale duurtraining van een half uur op dezelfde intensiteit doet zonder rust tussendoor, kenmerkt een HIIT workout zich door een afwisseling van korte maar krachtige momenten van inspanning afgewisseld door nog kortere momenten van ontspanning.

In plaats van een halfuur op de hometrainer op dezelfde intensiteit te trainen, train je op de hometrainer met een zware weerstand voor bijvoorbeeld 30 seconden, hierbij geef je alles, om vervolgens 30 seconden op een heel rustig tempo te gaan fietsen. En dit herhaal je dan in totaal 8 keer.

Voordelen van een HIIT-workout

Het blijkt dat deze vorm van trainen de volgende voordelen heeft:

  • Je uithoudingsvermogen verbetert: een studie liet zien dat na 6 HIIT trainingen, je VO2max (term voor uithoudingsvermogen) verdubbeld. En dat in maar 10-20 minuten per keer (bron).
  • Je behoudt je spiermassa: cardio zorgt ervoor zorgt dat je spiermassa verliest, terwijl een HIIT workout ervoor zorgt dat jij je spiermassa behoudt of zelfs meer wordt (bron).
  • HIIT verhoogt je metabolisme: HIIT zorgt voor meer vetverbranding wanneer je dit vergelijkt met een duurtraining (bron)
  • HIIT neemt minder tijd in beslag: naast het feit dat het bovenstaande voordelen met zich mee brengt, blijken de trainingen ook nog eens korter te zijn

Wil je nog meer voordelen van een HIIT workout? Lees dan het onderstaande artikel door:

9 Redenen om Vaker High Intensity Interval Training (HIIT) te Doen

Stop met die ellendig lange duurtrainingen en begin met HIIT. Je kunt speciale apps op je telefoon downloaden waarbij je tijden in kunt stellen. Een voorbeeld van zo’n app is Tabatha. Hierbij kun je invoeren hoe lang je op volle intensiteit wilt trainen, vervolgens vul je een tijd voor je rustperiode in en als laatst geef je aan hoe vaak je dit rondje wilt herhalen.

Voordeel 4: Je hoeft geen sportschool abonnement aan te schaffen

Veel mensen hebben een hekel aan de sportschool, en ik geef je daarin geen ongelijk.

gespierde man kijkt in de spiegel naar zijn spieren

Wanneer je net begint met sporten, is de kans groot dat je wat overgewicht en nog niet zo’n goede conditie hebt. Vervolgens kom je de sportschool binnen en zie je iedereen met hun opgepompte lichamen voor de spiegel staan om te zien hoe mooi ze er wel niet uitzien.

Ik snap dat je dat geen plezier doet…

Ik word er zelf ook niet altijd even vrolijk van.

Maar dat is gelijk het mooie van een home- of crosstrainer, deze je kun je overal neerzetten. Al zet je hem voor de televisie neer en kijk je ondertussen je favoriete serie, maar dit keer liever NIET met een bak chips. Het is allemaal mogelijk.

Je hebt daarnaast ook geen last van pottenkijkers. Je kunt het op je dooie gemak, zonder toeschouwers voor de televisie uitvoeren.

Wat wil je nog meer?

Geen maandelijkse kosten. Ja die vallen ook nog weg. Natuurlijk moet je eerst een apparaat aanschaffen wat redelijk aan de prijs is, maar zodra die er staat kun je hem voor vele jaren gebruiken. Op den duur lekker goedkoop dus.

Houdt er wel rekening mee dat de trainingen net zo goed moeten zijn als in de sportschool…

…wanneer mensen op zichzelf trainen is de kans dat ze smokkelen groter dan met een publiek. Daarom is het handig om je wel aan een vast schema te houden.

Voordeel 5: Je gebruikt je hele lichaam

Er zijn veel sporten waarbij jij je gehele lichaam gebruikt. Gelukkig ook maar want anders raak je straks nog uit verhouding.

Met de crosstrainer gebruik je ook een groot deel van je spieren. Je traint zowel je beenspieren, bilspieren, rugspieren, schouders en armen in één enkele beweging.

Met de hometrainer is dat echter niet het geval. De beweging van de hometrainer is gebaseerd op een fietsbeweging. Je gebruikt enkel en alleen je benen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, verbruik je bij de crosstrainer iets meer energie dan bij de hometrainer. Dat kan hem dus zitten in het feit dat je meer spieren gebruikt bij de crosstrainer.

Je gebruikt dus je gehele lichaam zonder dat het een hele grote belasting voor je lichaam en gewrichten is. Dat maakt de crosstrainer een ideaal apparaat voor mensen die moeten revalideren, veel overgewicht of veel blessures hebben.

Waar op te letten tijdens het kopen van een cross- en hometrainer?

Nu de voordelen van het gebruik van een home- en crosstrainer duidelijk zijn, is het wel handig dat je weet waar je op moet letten tijdens het kopen van één van deze apparaten. Hieronder licht ik een aantal punten toe:

Tip #1: Het maximaal toegestane gewicht

Niet geheel onbelangrijk, het maximaal toegestane gewicht.

Hou zou wat jammer zijn dat je een apparaat aanschaft die officieel jouw gewicht niet aan kan.

Nu is het niet een verkeerd streven om die extra kilo’s te verliezen, maar gewicht verliezen met behulp van zo’n apparaat is een stuk makkelijker.

Daarnaast is het maximaal toegestane gewicht ook een goede graadmeter voor hoe duurzaam het apparaat is.

Tip #2: Duurzaamheid van het apparaat

Je investeert in een nieuw apparaat en wilt hem waarschijnlijk voor een lange tijd kunnen gebruiken. Dan is het verstandig dat je een duurzaam apparaat koopt en niet de eerste de beste die je tegenkomt op het internet.

Ik snap dat je niet teveel geld wilt uitgeven aan een apparaat, maar je kent de uitdrukking:

Goedkoop is duurkoop

Doe dus de juiste research voordat je er één aanschaft.

Idealiter heb je een apparaat met weinig plastic. Wanneer het apparaat met zware materialen gebouwd is, gaat hij vaak langer mee en kan het ook meer klappen verduren. vaak zijn dit soort apparaten wel wat duurder natuurlijk.

Een crosstrainer en hometrainer zijn géén lichte apparaten die je zomaar even aan de kant schuift. Gewicht geeft in ieder geval een goede indicatie van de duurzaamheid. Maar dat is natuurlijk niet het enige.

Tip #3: Vliegwiel voor of achter

De crosstrainer is een geval apart. Waar de hometrainer in principe niets meer is dan een fiets waarmee je niet vooruitkomt, is de crosstrainer een iets ingewikkelder apparaat.

Beide apparaten hebben een vliegwiel. Een vliegwiel is een verzwaard wiel, dat door te trappen in beweging wordt gebracht. Bij een hometrainer zit deze altijd aan de achterkant. Maar bij de crosstrainer kan deze zowel aan de voorkant als de achterkant zitten.

Zit het vliegwiel achter? Dan is de beweging over het algemeen ronder. Zit het vliegwiel voor? Dan zijn de bewegingen langer en lijkt de beweging meer op een langlaufbeweging. In de sportschool staan over het algemeen de crosstrainers met een vliegwiel aan de voorzijde.

De crosstrainers met een vliegwiel achter zijn over het algemeen kleiner, waardoor deze minder ruimte in beslag nemen. Dat kan dan weer handig zijn voor thuis.

Tip #4: Gewicht van het vliegwiel

Zowel de home- als crosstrainer maken gebruik van een vliegwiel. En ook voor beide geldt dat het gewicht van het vliegwiel voor een groot gedeelte het comfort van het apparaat bepaald.

Hoe meer gewicht het vliegwiel heeft, hoe groter de traagheid van de omwenteling, hoe vloeiender de beweging is. Een vloeiendere beweging zorgt voor meer comfort. Wanneer je lichaam minder schokkende bewegingen maakt, betekent dit minder harde klappen voor je spieren en gewrichten en dus minder blessures.

Een fiets met een slecht geoliede ketting fietst minder fijn dan een fiets met een goed geoliede ketting. Dat is de vergelijking die je kunt maken.

Het gewicht van het vliegwiel zegt daarom iets over de kwaliteit van de cross- en hometrainer. Hoe zwaarder het vliegwiel hoe duurder het apparaat. Als je een apparaat koopt, koop dan op zijn minst een vliegwiel met een gewicht van 10 kilogram. Idealiter zwaarder natuurlijk.

Tip #5: Het aantal beschikbare programma’s

Je hebt niet voor niets besloten om een apparaat voor thuisgebruik te kopen. Wat je normaal gesproken in de sportschool doet, doe je nu thuis.

Maar wat je thuis mist en je in de sportschool wel hebt is een trainer die je kan voorzien van trainingsschema’s. Nu hoeft dat niet zo’n ramp te zijn want de meeste cardio-apparaten zijn ook voorzien van verschillende trainingsprogramma’s.

Zowel iedere hometrainer als crosstrainer is voorzien van verschillende programma’s en weerstanden, die je zelf kunt instellen. Maar de luxere apparaten bevatten over het algemeen ook meer programma’s.

Ook kan een hartslagprogramma goed van pas komen. Wanneer je vet wilt verbranden, is het bijhouden van je hartslag ideaal. Hierboven heb ik je al verteld dat een HIIT workout de beste manier is om vet te verbranden. Hierbij moet tijdens inspanning je hartslag behoorlijk hoog zijn. Eigenlijk geef je in de tijd van inspanning alles wat je hebt. Dit kun je controleren door de hoogte van je hartslag te meten.

Houd dit goed in het achterhoofd wanneer je van plan bent om zo’n apparaat te kopen. Met name als je serieus van plan bent om een conditie op te bouwen door een aantal keer per week te gaan sporten.

Tip #6: De prijs

En last but no least:

De prijs

Deze tip zal ik kort en krachtig houden. Want ik weet niet wat je te besteden hebt. Maar als je dat voor jezelf op een rijtje hebt kun je zelf op onderzoek uit gaan wat de beste prijs-kwaliteit verhouding is.

Één ding kan ik je alvast wel verzekeren, van de goedkoopste home- en crosstrainer word je niet gelukkig. Heb je niet zo’n hoog budget dan kun je misschien beter kiezen voor een sportschoolabonnement bij jou in de buurt. Hier ben je vaak niet meer dan 25 euro per maand kwijt en kun je zoveel trainen als je wilt, en dat ook nog eens op een goed apparaat.

Wil je toch echt de deur niet uit? Dan zou ik nog even sparen om uiteindelijk een goed apparaat te kunnen kopen. Want de meeste hometrainers en crosstrainers lopen aardig op in prijs.

Top 3 beste crosstrainers

Je weet nu waar je op moet letten tijdens het kopen van een cross- of hometrainer. Maar ik ga het nog makkelijker voor je maken…

…ik geef je hieronder de top 3 beste crosstrainers oplopend in prijs.

Met natuurlijk de bijbehorende gegevens:

Crosstrainer 1: VirtuFit iConsole CTR 2.1

VirtuFit iConsole CTR 2.1 toestelDeze crosstrainer is een absolute aanrader. Hij is gemaakt van zware kwaliteitsmaterialen.

Het belastbaar gewicht is 150 kilogram. De weerstand van het apparaat kun je instellen op 32 standen en er zijn 24 trainingsprogramma’s. Je hartslag kan gemeten worden door de handgrip sensoren. Het bedrijf levert 3 jaar garantie aan huis. Het vliegwiel zit achter en heeft een gewicht van 20 kilogram. De prijs is 499 euro (afgeprijsd van 949 euro)

Hij is hier verkrijgbaar.

Crosstrainer 2: Flow Fitness Avoriaz iConsole 2018Flow Fitness Avoriaz iConsole 2018 toestel

Deze crosstrainer is helaas niet zoveel afgeprijsd als degene hiervoor maar is ook zeker een goede.

Het belastbaar gewicht is 135 kilogram. De maximale gebruikerslengte is 200 centimeter. Het gewicht van het vliegwiel is 18 kilogram en ook dit vliegwiel zit aan de achterkant.

Het apparaat bevat 24 trainingsprogramma’s waarvan 3 programma’s hartslag gestuurd zijn. Er zit 2 jaar garantie op en de prijs is 539 euro (afgeprijsd van 599 euro).

Hij is hier verkrijgbaar.

Crosstrainer 3: ProForm 420i Front Drive Ergometer

Sportende vrouw fietst op ProForm 420i Front Drive Ergometer

Deze crosstrainer is net wat duurder dan de andere twee maar is het volgens de reviews wel waard.

Het maximaal belastbaar gewicht is 130 kilogram. De maximale gebruikerslengte is 200 centimeter. Het vliegwiel zit dit keer aan de voorkant waardoor meer een langlauf beweging gemaakt wordt. Dit wordt door veel mensen als prettiger ervaren. Het vliegwiel is 22 kilogram. Het apparaat bevat 20 trainingsprogramma’s. Er zit 3 jaar garantie op het apparaat en de prijs is 679 euro (afgeprijsd van 899 euro).

Hij is hier verkrijgbaar.

Top 3 beste hometrainers

Naast de crosstrainer heb ik natuurlijk ook een top 3 hometrainers gemaakt. Ook deze zijn gerangschikt op prijs.

Hometrainer 1: FitBike Ride 5

FitBike Ride 5 toestel

De FitBike Ride 5 staat bekend om zijn goede prijs kwaliteit verhouding. Deze hometrainer is erg stabiel en duurzaam.

Het maximaal belastbare gewicht is 150 kilogram. De maximale lichaamslengte voor op deze hometrainer is 195 centimeter. De massa van het vliegwiel is 20 kilogram en het apparaat heeft 16 verschillende weerstandsniveaus. Daarnaast heb je toegang tot 18 verschillende trainingsprogramma’s waarvan vier hartslag programma’s. Er zit een garantie op deze hometrainer van 2 jaar. De prijs is 299,20 euro (afgeprijsd van 374 euro).

Hij is hier verkrijgbaar.

Hometrainer 2: Fitbike Ride 6 iPlus

Deze hometrainer is het vervolg op de fitbike ride 5. Hij is erg sterk en beschikt over de nieuwste technieken.

Fitbike Ride 6 iPlus toestel

Het maximaal belastbare gewicht is 150 kilogram. De maximale lichaamslengte voor op deze hometrainer is 200 centimeter. Ook hier is de massa van het vliegwiel 20 kilogram en heeft 16 weerstandsniveau’s. Er zijn 16 verschillende voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s en ook hier zijn speciale programma’s voor de hartslag. Er zit 2 jaar garantie op de onderdelen en de prijs is 425,20 euro (afgeprijsd van 531,50 euro).

Je leest het goed er zit weinig verschil in met de FitBike Ride 5. Echter kan je de FitBike Ride 6 via bluetooth koppelen aan je Smartphone of Tablet. Zo kan er getraind worden met gebruik van een applicatie. Altijd leuk meegenomen.

Hij is hier verkrijgbaar.

Hometrainer 3: Virtufit iConsole HTR 2.1

Virtufit iConsole HTR 2.1 toestelDeze hometrainer is iets specialer dan de andere hometrainers. Dat is ook in de prijs terug te zien.

Het maximaal belastbare gewicht is 150 kilogram. De massa van het vliegwiel is 20 kilogram en het apparaat heeft 32 verschillende weerstandsniveaus. Daarnaast heb je toegang tot 24 verschillende trainingsprogramma’s. De hartslag kan gemeten worden door handgrip sensoren.  Er zit een garantie op deze hometrainer van 3 jaar. De prijs is 499 euro.

Er zijn virtuele etappes beschikbaar via Google Maps. Hierdoor kun je overal fietsen waar je maar wilt. Het programma past de intensiteit automatisch aan als je een heuvel op of af gaat. Dat maakt deze hometrainer speciaal.

De hometrainer is hier verkrijgbaar.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

  • Welk type buik jij hebt
  • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
  • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

2 reacties op dit artikel

  • Bedankt dat je zoveel aandacht besteed hebt aan de uitleg over de home- en crosstrainer.

    Joke
  • Heel erg bedankt voor de uitgebreide informatie. Ik heb al een hometrainer en zit te twijfelen over een loopband of crosstrainer. Tussen de twee heeft een crosstrainer minder onderhoud nodig maar wanneer ik een crosstrainer gebruik heb ik altijd een gevoel alsof ik fiets zonder te zitten. Persoonlijk denk ik dat ik zal langer volhouden op een loopband maar vanwege de onderhoud en hoger prijs twijfel ik nog steeds.

    Cecile

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )