836

Fasting Mimicking Diet: Werkt het Langlevendieet van Longo?

Het fasting mimicking diet of Het Langlevendieet is een nieuwe vorm van vasten dat allerlei voordelen biedt zonder écht te vasten.

Het doel is om je lichaam te laten denken dat je aan het vasten bent terwijl je voldoende calorieën en voedingstoffen tot je neemt om goed te kunnen functioneren.

Wetenschapper Valter Longo – de bedenker van deze methode – beweert dat deze vorm van vasten kan helpen om het ontstaan van ziektes en veroudering tegen te gaan.

In dit artikel leer je wat het fasting mimicking diet precies inhoudt, hoe het werkt en wat het anders maakt dan de andere vormen van vasten. Ook lees je de belangrijkste voordelen en nadelen van dit dieet.

Inhoud van dit artikel

Video: Het Langleven/Fasting Mimicking Dieet

 

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

Wat is het fasting mimicking diet precies?

Dr. Longo van het fasting mimicking diet

Het fasting mimicking diet oftewel Het Langlevendieet is een dieet dat de effecten van vasten imiteert, maar het eigenlijk niet is. Een soort van nep-vasten dus.

In plaats van helemaal niets eten op een dag (zoals met intermittent fasting), wordt de calorie-inname met het fasting mimicking diet flink teruggebracht tot zo’n 750-1100 calorieën per dag (bron). Wat je wel eet zijn vetrijke, caloriearme voorverpakte maaltijden.

Het dieet is gebaseerd op wetenschappelijke principes. Volgens de bedenker van het dieet, Dr. Longo, moet je voedselinname net laag genoeg zijn om de effecten van vasten na te bootsen.

Dit zou dan gemakkelijker te volgen en veiliger zijn dan de andere vormen van vasten. Deze claim wordt echter niet wetenschappelijk onderbouwd.

Ook zou het fasting mimicking diet volgens Dr. Longo vele andere potentiële voordelen bieden, zoals bescherming tegen diabetes type 2,

Met dit dieet wordt getracht de voordelen van vasten na te bootsen en tegelijkertijd het lichaam van voeding te voorzien.

De belangrijkste punten van het fasting mimicking diet zijn:

 • Je eet veganistisch (met af en toe een beetje vis)
 • Je vermijdt verzadigde vetten en transvette
 • Je eet relatief weinig eiwitten
 • Je eet veel gezonde vetten
 • Je beperkt je eetvenster tot 12 uur of minder
 • Je eet twee keer per dag en een snack
 • Alcohol en koffie mogen niet worden gedronken

Dit dieet kan gedurende 5 dagen worden gevolgd met het programma ‘ProLon’ van Dr. Longo. De gebruiker stapt dan over op complete kant-en-klaar voeding die aan huis worden geleverd.

De macronutriënten verhoudingen zijn in het fasting mimicking diet als volgt: ongeveer 60% calorieën uit vetten, 10% uit eiwitten en 30% uit complexe koolhydraten.

Tijdens het volgen van het dieetplan mogen gebruikers geen alcohol en koffie drinken. Ook wordt lichamelijke beweging afgeraden.

Wie is Longo van Het Langlevendieet?

Cover van het boek The longevity diet

Het fasting mimicking diet is ontwikkeld door de Italiaanse wetenschapper en bioloog Valter Longo. Longo is directeur van het Longevity Instituut van de Universiteit van Zuid-Californië.

Hij heeft het boek ‘The Longevity Diet’ (Het Langlevendieet) geschreven en uitgebracht. Een van zijn beweringen is dat je met een eiwitarm dieet langer en gezonder kunt leven. Een eiwitrijk dieet zou slecht voor je zijn omdat dierlijke eiwitten het verouderingsproces bij volwassen versnellen.

Omdat periodiek vasten voor veel mensen moeilijk is om vol te houden, is men gaan onderzoeken hoeveel voeding iemand mag eten voordat de effecten van vasten verloren gaan en wat voor ingrediënten dan wel mogen worden gegeten. Dit dieet werd eerst getest op muizen en later in een klinische proef bij mensen.

Hoe werkt het fasting mimicking diet precies?

Het fasting mimicking diet bevat een dieetplant dat bestaat uit vijfdaagse, kant-en-klare maaltijdpakketten. Alle maaltijden worden geleverd in 5 kleine dozen (één voor elke dag) met plantaardige repen, soepen, verschillende snacks, drankjes en supplementen.

Volgens ProLon zijn alle ingrediënten plantaardig (vegetarisch) en komen er in de maaltijden geen additieven of conserveermiddelen voor.

Ook zijn de voedingsmiddelen gluten- en lactosevrij. De maaltijden bevatten over het algemeen veel gezonde vetten en weinig eiwitten.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze direct gratis naar je toe.

Waaruit bestaat een vijfdaags maaltijdpakket?

Een vijfdaags maaltijdpakket van het ProLon dieetplan bestaat uit:

 • Maaltijdrepen: de repen zijn gemaakt van notenboter, honing, vlaszaad, amandelmeel en kokosnoot.
 • Soepen: verschillende soorten soepen, waaronder tomatensoep, champignonsoep en quinoa soep. De soepen mogen op smaak worden gebracht met verse kruiden en citroensap.
 • Kruidenthee: het drinken van groene muntthee en hibiscusthee wordt aanbevolen
 • Algenolie: een omega-3 visolie supplement met 200 mg DHA (docosahexaeenzuur)
 • Chocoladerepen: een dessertreep gemaakt met cacaopoeder, chocoladeschilfers, amandelen en vlaszaad.
 • Crackers: verschillende soorten crackers die bestaan uit lijnzaad, boerenkool, kruiden en pompoenpitten.
 • Olijven: kunnen worden genuttigd als vetrijke snack en mogen op bepaalde dagen worden gegeten.
 • Dieetdrank: een drankje dat de naam ‘L-drink’ draagt. Het is een op glycerol gebaseerde energiedrank en mag worden gedronken op dag twee tot en met dag vijf.

Ook wordt gebruikers van het fasting mimicking diet aanbevolen om tijdens het volgen van het programma voldoende water en cafeïnevrije thee te drinken.

Omdat het aantal calorieën van dag tot dag varieert, wordt de gebruiker geadviseerd om geen voeding te mengen of mee te nemen naar de volgende dag.

Richtlijnen worden gegeven voor ieder doosje in het pakket. Alle voeding die op een bepaalde dag wordt geadviseerd, moet dan ook op die dag worden gegeten.

Nadat de vijf dagen zijn voltooid wordt de gebruiker geïnstrueerd om over te schakelen en vervolgens terug te keren naar zijn normale eetpatroon.

De prijs en kosten van het fasting mimicking diet

Eurobiljetten en euromunten uitgelicht

In Nederland is het dieet uitgebracht onder de naam Het Langlevendieet en te koop voor € 20,- in online boekenwinkels.

Het ProLon dieetplan lijkt alleen beschikbaar te zijn op de officiële website. Daar kun je ProLon kant-en-klare maaltijdpakketten bestellen die alle ingrediënten bevatten voor 5 dagen vasten.

Heel goedkoop is het ProLon fasting mimicking diet niet. Je bent rond de 200 € kwijt voor 5 dagen! Een simpel optelsommetje leert dat je honderden euro’s kwijt bent als je dit dieet een maand besluit te volgen.

Voordelen en nadelen van het fasting mimicking diet

Laten we nu eens kijken naar de belangrijkste voordelen en nadelen van het ProLon fasting mimicking diet.

Wat maakt dit dieet zo populair?

Voordeel #1: eetgemak

Elk pakket wordt geleverd in 5 kleine doosjes, waardoor het dieet eenvoudig te volgen is. Je hoeft geen ingrediënten in de supermarkt te halen.

Alles wat je nodig hebt wordt geleverd in het kant-en-klaar pakket. Overeten kan niet want alles is verdeeld in verschillende porties.

Voordeel #2: tijdbesparing

Door het fasting mimicking diet van Dr. Longo te volgen bespaar je je zelf een hoop tijd.

Alles wat noodzakelijk is om met het dieet te starten wordt tenslotte voor je deur afgeleverd.

Voor mensen die een hekel hebben aan koken of weinig vrije tijd hebben kan dit een groot pluspunt zijn.

Voordeel #3: gewichtsverlies

Omdat gebruikers van het ProLon programma zo’n 750-1100 calorieën per dag binnenkrijgen, kan het niet anders dat ze gewicht verliezen.

Een kleinschalig onderzoek onder leiding van Dr. Longo vergeleek deelnemers die drie cycli van het ProLon fasting mimicking diet gedurende drie maanden volgden, met een controlegroep.

Daaruit bleek dat de ProLon-groep gemiddeld 2,7 kg verloor en meer verlies van buikvet zag dan de controlegroep (bron).

Toch ontbreekt het momenteel aan wetenschappelijk bewijs dat het ProLon fasting mimicking diet effectiever is dan andere caloriearme diëten of manieren van vasten.

Maar het ProLon fasting mimicking diet heeft ook zo zijn nadelen: 

Nadeel #1: prijzig

Misschien wel het grootste nadeel aan het fasting mimicking diet is dat het vrij prijzig is. Een maaltijdpakket voor 5 dagen kost bijna € 199,00.

Maar dit product is niet alleen ongezond, het beveelt na het dieet ook aan om weer je oude (ongezonde) voedingspatroon te volgen. Zonder het aanleren van gezonde eetgewoontes zul je snel weer terug bij af zijn.

Nadeel #2: vraagtekens bij de onderzoeksresultaten

Het enige onderzoek waarbij mensen werden betrokken toonde positieve resultaten aan (bron). Maar er zijn wat haken en ogen aan deze studie…

De deelnemers waren niet gezond bij aanvang van het onderzoek. Meer dan de helft van de deelnemers had last van overgewicht of obesitas. Het gemiddelde lichaamsvetpercentage was maar liefst 34!

We weten natuurlijk niet wat ze voorheen aten, maar gezien hun gezondheidstoestand zal het niet heel erg gezond zijn geweest. Doordat ze een gezonder dieet volgden werden ze ook gezonder. Ze verloren lichaamsgewicht en ook lichaamsvet.

Bovendien werd het grootste voordeel alleen waargenomen bij de mensen met het meeste overgewicht. Een verbeterde gezondheid werd minder waargenomen bij de slanke, gezonde deelnemers. Niet zo vreemd aangezien ze ook minder gezondheidsproblemen hadden op te lossen.

Mijn punt? Het onderzoek laat zien dat mensen met (zwaar) overgewicht kunnen profiteren van dit dieet, maar dat is het zo’n beetje.

Er werd geen langere levensduur gezien. Dat kon ook niet, want de studie was daarvoor veel te kort. Alleen bij knaagdieren werd dit waargenomen.

Maar positieve resultaten bij knaagdieren kan niet leiden tot conclusies bij de mens.

En last but not least, Dr. Longo werkte mee aan het onderzoek naar zijn eigen dieet. En de onderzoeksresultaten worden gebruikt om zijn eigen ProLon producten te promoten.

Er is hier dus overduidelijk sprake van belangenverstrengeling (conflict of interest). Dit is nooit goed als je de schijn van belangenverstrengeling wilt voorkomen.

Nadeel #3: de theorie is niet nieuw

Het fasting mimicking diet mag dan door de media worden opgepikt als een nieuwe vorm van vasten, feitelijk is het niets nieuws wat Dr. Longo beweert.

Al jaren wordt door gezondheidsorganisaties en voedingsdeskundigen aanbevolen om meer groenten, fruit peulvruchten, noten, volkoren granen en regelmatig vis te eten en minder vlees.

Nadeel #4: niet houdbaar op de lange termijn

Kiezen voor een gezond leven start bij het maken van gezonde keuzes. Afvallen is een ingewikkeld proces, dat niet van de ene op de andere dag gebeurt.

Het fasting mimicking diet is in die zin lastig vol te houden en niet realistisch.

Niemand gaat jarenlang producten kopen die duizenden euro’s kosten. Dat is niet te doen voor de gemiddelde consument. Bovendien wordt helemaal niets gedaan met leefstijlverandering.

Het enige wat van je verwacht wordt is dat je de maaltijden eet, zonder noodzakelijkerwijs het vetverbrandingsmechanisme te begrijpen.

Het kan zijn dat je niet goed begrijpt waarom je aan het afvallen bent, behalve dat het ‘iets met minder calorieën eten’ te maken heeft.

Maar ja, wie wilt er nou de rest van zijn leven op kant-en-klare maaltijden leven? Bijna niemand.

Ervaringen met het fasting mimicking diet

Net klaar met het volgen van het vijfdaagse ProLon dieetplan. De voordelen? Ik ben 1 kg afgevallen, geen last van constipatie en het eten smaakte beter dan ik had verwacht. De nadelen? Ik was constant hongerig en voelde me vermoeidheid de hele dag. Ook vind ik het dieet erg duur voor wat je krijgt. Als het dieetpakket goedkoper was geweest, zou ik het waarschijnlijk nog een keer willen proberen. Ik sta helemaal achter het vasten, maar er zijn andere manieren die veel effectiever en betaalbaarder zijn denk ik. – Emine

Ik was zo enthousiast om dit boek te lezen na het horen van Dr. Longo en zijn veelbelovend onderzoek. Daarop besloot ik zijn boek te kopen. De eerste paar delen van het boek zijn grotendeels autobiografisch. Noem me gek, maar ik was niet erg geïnteresseerd in dat gedeelte van het boek. De rest van het boek draait om het promoten en de verkoop van zijn ProLon producten. De auteur presenteert zichzelf als een van ’s werelds toonaangevende experts op zijn gebied. Ik ben er niet zo zeker van dat dit ook geldt voor zijn algemene voedingsadviezen. Een tegenvaller dus! – Nicole

Dit dieet om twee redenen gaan volgen. Ten eerste om te leren hoe je vasten zo gunstig moeilijk kan doen voor je gezondheid en hoe dit bijdraagt aan een lang en gezond leven. Ten tweede, om te leren wat ik wel mag eten als ik niet doe vasten. Door het fasting mimicking diet ben ik overgestapt op een meer veganistisch dieet. Niet heel erg strikt… maar heb wel gekozen voor plantaardige eiwitten en het verminderen van de eiwitinname per dag. – Ineke

Ik ben nu bezig met dag 5 en het dieet voldoet niet echt aan mijn verwachtingen. Je zou je minder hongerig moeten voelen maar ik heb juist het tegenovergestelde en kan me nergens op concentreren. Ik ben een man die zwaar fysiek werk verricht en deze kleine porties zijn voor mij onvoldoende om de dag mee door te komen. Ook vind ik de energierepen veel te zoet naar mijn smaak. Normaal gesproken eet ik zulke bewerkte en kunstmatige producten niet. Ik had persoonlijk veel liever onbewerkte, natuurlijke voedingsmiddelen gehad. Ook vind ik de prijs van het ProLon-pakket erg duur. Je betaalt je scheel voor een pakket met gedroogde soepmix, enkele repen en wat kruidenthee.  In zijn boek vind ik bovendien weinig terug over het samenstellen van je eigen eetschema. Ik zou het Langlevendieet dan ook niet aanbevelen aan iemand. – Johan

Is het ProLon fasting mimicking diet gevaarlijk?

Het fasting mimicking diet lijkt vooralsnog veilig te zijn voor gezonde volwassenen. Het dieet wordt niet aanbevolen voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven en mensen die ondergewicht hebben.

Mensen met allergieën en bepaalde medische aandoeningen moeten dit dieet vermijden. Want noten, haver, soja, sesam en selderij worden als ingrediënten gebruikt in de ProLon kant-en-klare maaltijdpakketten.

Ook wordt iedereen met medische aandoeningen geadviseerd om eerst contact op te nemen met de huisarts alvorens met het dieet te beginnen. Diabetici en mensen met een nierziekte mogen dit dieet alleen volgen onder toezicht van een arts.

Conclusie: is het fasting mimicking diet de moeite waard?

Kan je gewicht verliezen met het fasting mimicking diet oftewel Het langlevendieet? Waarschijnlijk wel.

Het dieet werkt omdat het een calorietekort veroorzaakt. Maar dit is meer een noodoplossing voor gewichtsverlies op de korte termijn.

Op de lange termijn ben ik een stuk minder optimistisch. Succesvol afvallen en op gezond gewicht blijven draait niet alleen om het verminderen van het aantal calorieën. Het échte werk begint eigenlijk pas op het moment dat je bent afgevallen.

Het laatste wat je dan wilt is terugvallen in je oude eetpatroon. En laat dat nou net zijn wat het fasting mimicking diet aanbeveelt!

Niemand wil voor de rest van zijn leven op kant-en-klare maaltijden leven. Je wilt leren waarom je wel of niet iets in je mond stopt.

Gezonde voeding leren kennen bewust te zijn van wat je eet! Dat is wat zorgt voor duurzame gedragsverandering.

Wil je succesvol afvallen en je nieuwe gewicht behouden, dan is het belangrijk dat je leert te begrijpen wat je precies eet en waarom je eigenlijk afvalt.

Intermittent fasting met een duur prijskaartje

Het ProLon dieetplan lijkt vooral gericht te zijn op het promoten van wetenschappelijk werk van Dr. Longo en de verkoop van ProLon producten.

En dit wordt consument aangeboden voor een duur prijskaartje. Voor wat je krijgt is het dieet niet te betalen voor Jan Modaal (het kost € 200 om 5 dagen het programma te kunnen volgen).

Het is bovendien volstrekt onduidelijk of deze vorm van vasten effectiever is dan de andere vormen van vasten, zoals intermittent fasting en het 16/8 vastendieet.

Waar ik zwaar moeite mee heb is dat lichamelijke beweging tijdens het volgen van het dieet wordt afgeraden. Dit is waarschijnlijk uit voorzorg gedaan omdat gebruikers extreem weinig calorieën binnen krijgen. Fysieke inspanning zou dan funest zijn. Dat klinkt niet erg gezond, of wel?

Als je de financiële middelen en de zelfdiscipline hebt om het vijfdaagse, caloriearme vastenplan van het ProLon fasting mimicking diet te volgen, kan je dit dieet eens uitproberen.

Maar vergeet niet dat een dieet langdurig moet worden gevolgd wil je de gezondheidsvoordelen ervan optimaal benutten.

Het is een veel betere keuze om een koolhydraatarm dieet of keto dieet te volgen en gezonde aanpassingen in je voedingspatroon door te voeren, zonder dure, voorverpakte maaltijden te gebruiken.

Samenvattend: het fasting mimicking dieet kan weliswaar helpen met afvallen, maar het is niet beter dan andere vormen van intermittent fasting, die bovendien veel meer kostenbesparend zijn en lichaamsbeweging juist wél aanraden.

Doe mijn gratis dieet test en ontdek welke dieet voor jou het meeste resultaat oplevert

Wil je succes maar wil je je tijd niet verspillen aan diëten die niet passen bij jouw situatie?

Met al mijn kennis en ervaring heb ik een korte test ontwikkeld. De uitslag geeft je een dieet dat het beste past bij jouw situatie, jouw persoonlijkheid en jouw behoeften.

Hiermee vergroot je je kansen op een succesvol dieetproces, zonder jojo-effect of andere vervelende bijeffecten.

Het duurt slechts enkele minuten.

Ga naar de test en ontdek welke dieet het beste bij jou past »»

2 reacties op dit artikel

 • Beste,

  goed dat ik eens een kritische noot lees ivm FMD. Echter als ik verder lees in je commentaar wordt het me duidelijk dat je noch het boek, noch Valter zijn uitleg en werking van FMD gelezen hebt. Ik heb ook geen idee van wanneer dit artikel dateert. Het is niet de bedoeling om dit dieet continu te volgen. Afhankelijk van je gezondheid raad hij aan om dit 1 tot 2 keer per jaar te doen als je gezond bent en meer als meer gezondheidsproblemen hebt. Doordat er een regeneratie (stamcellen etc) in gang gezet is (zie zijn metafoor van een houtgestookte stoomtrein). Ondertussen zijn er al vele klinische studies ivm behandelingen van MS, kanker enz. die bewijzen dat zijn methode echt wel werkt. Misschien moet je je nog eens even verder inlezen. Mocht ik me hierin vergissen, dan hoor ik graag jou bedenkingen. P.S. Hij heeft geen financiële voordelen aan de verkoop van prolon of zijn boek. De inkomsten gaan allen rechtstreeks naar onderzoek.

  Jan
 • Ik ga het morgen proberen. De reacties van de mensen die ik hier lees, zijn ook niet echt snugger onderbouwd. Bvb: “Je zou je minder hongerig moeten voelen maar ik heb juist het tegenovergestelde en kan me nergens op concentreren”… die persoon heeft duidelijk niet begrepen dat dit wordt vergeleken met een “water fasting” methode. Die komt nog harder toe dan deze methode van tijdelijk lage calorieëninname. Ik heb het watervasten ooit eens geprobeerd. Veel te zwaar. Toegegeven de prijs is belachelijk hoog voor wat je krijgt, maar ik ga het toch eens proberen. Het draait mij echt meer om de “reset” dan verlies van vet.

  Jan

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 BewezenTips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

HappyHealthy.nl wint prijs ‘Website van het Jaar’ 2020!

Doe de “Afslank IQ” test

HappyHealthy op Facebook!

HappyHealthy Facebook

Oscar’s sapjes