1063

7 Tips voor de Beste Hardloopmuziek om Op te Joggen

Het is geen geheim dat luisteren naar goede muziek je leven een stuk leuker maakt.

Het maakt je blij en zorgt voor een beetje beweging in je leven. Dat muziek ook een bepaalde invloed kan hebben op je sportprestatie is dan niet heel ver gezocht.

De vraag is natuurlijk wat die invloed precies is. Als het negatief is, heeft het weinig zin om muziek te luisteren.

Daarom ga je in dit artikel alles leren over de voordelen van muziek luisteren tijdens het hardlopen.

Ook zal ik je de beste hardloopmuziek geven zodat je zelf niet uren moet zoeken om een leuke afspeellijst samen te stellen. Daarnaast leer je ook:

  • Waarom muziek jou in de juiste stemming kan brengen
  • Hoe hardloopmuziek je prestaties kan verbeteren
  • Wanneer afleiding tijdens het sporten wel goed is en wanneer niet
  • Waarom de juiste hardloopmuziek ervoor kan zorgen dat je eindelijk van de bank af komt
  • Hoe je ervoor kunt zorgen dat je ‘in the zone’ komt met hardloopmuziek

Inhoud van dit artikel

Hardlopen met muziek

Zonder hardloopmuziek de deur uit is één van de saaiste bezigheden die je kunt verzinnen. Tientallen minuten (of uren) zonder vermaak stap na stap zetten is zieldoden.

Daarom zal ik je in dit artikel mijn favoriete hardloopmuziek geven zodat je een stuk meer plezier hebt in je onderneming.

En niet alleen zal ik je lijsten met muziek geven… ik zal je ook vertellen WAAROM je muziek moet luisteren tijdens het hardlopen

Je zou het misschien niet zeggen maar er is verrassend veel onderzoek gedaan naar de invloed van muziek op je stemming en sportprestaties.

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat het merendeel van deze studies heeft geconcludeerd dat de invloed van muziek op sporten positief is.

En ook dat zou je eigenlijk niet moeten verbazen. Want als je aan hardlopers denkt, denk je veelal aan mensen met oordopjes in nietwaar?

Als vrijwel elke hardloper dit doet, dan zal het ongetwijfeld een reden hebben. Als het immers de sportprestaties van iedereen zou verslechteren, zou het merendeel het niet doen.

Maar wat jij en ik vinden is niet zo relevant. Ik kan cola misschien wel gezond vinden (is het totaal niet voor de duidelijkheid) maar als de wetenschap keer op keer laat zien dat het ongezond is…

Dan heeft het de hemel in prijzen van cola natuurlijk geen zin. Daarom zal ik zoveel mogelijk wetenschappelijke studies pakken bij het vermoeden wat jij en ik hebben:

Dat muziek een goede invloed heeft op je sportprestatie.

Ik moet er alvast bij vertellen dat het plaatje niet zo zwart wit is als je zou denken. Er zijn gevallen waarbij muziek juist een afleiding is. Maar daar kom ik straks op terug.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

#1 Het brengt je in de juiste stemming

Heb je weleens een slechte dag gehad waarbij alles tegenzat en je zo snel mogelijk naar bed wou om hier een eind aan te maken?

Natuurlijk heb je zo’n dag gehad. Elk mens kan zich zo’n moment herinneren waarbij het lijkt alsof het universum alles in zijn macht doet om je dag te verzieken.

Als dit je bekend voorkomt, dan weet je waarschijnlijk ook wat de kracht van de juiste muziek op dat moment is. Er hoeft maar één nummer voorbij te komen wat je stemming in één moment kan veranderen.

Dit fenomeen is niet iets wat alleen tussen jouw oren leeft.

Wat kan muziek met je stemming doen?

Het blijkt namelijk dat het luisteren van muziek je stemming kan veranderen en je zelfbewust kan maken (bron). Het kan je dus vrolijker maken en ervoor zorgen dat je kritisch gaat kijken naar wat je doet en naar wat je moet doen. Twee dingen die je als sporter nodig hebt.

Uit de bovenstaande studie bleek ook dat muziek ervoor zorgt dat je gaat nadenken over wat/waar jij nu bent en waar jij wilt komen. Het vergemakkelijkt het proces waarbij je in de toekomst ‘kijkt’ en ziet wat je allemaal gaat bereiken.

Er is een reden waarom één van de meest gebruikte nummers voor het sporten een nummer van Roy Jones Jr. is.

Deze persoon was niet alleen één van de beste bokser die onze mensheid heeft gekend. Hij was blijkbaar ook heel goed in het maken van opzwepende nummer voor mensen die op het punt staan om te sporten, zichzelf moeten motiveren om te sporten of de laatste meters aan het afleggen zijn.

Het is vrij lastig om het nummer te luisteren en niet in beweging te komen.

Nu hoef je natuurlijk niet dit nummer te luisteren als je wilt sporten. Gebruik alleen deze techniek om jezelf te motiveren als het ‘moeilijk is’. Dit kan meerdere dingen betekenen:

  • Geen zin hebben om van de bank te komen
  • Geen zin om jezelf uit te dagen
  • Laatste loodjes zijn zwaarder dan je had verwacht

Gebruik de muziek die ik je aan het eind van deze blog geef of maak je eigen muzieklijst om jou in de juiste stemming te brengen. Pas wanneer je in de juiste stemming bent, zal je het maximale uit je training kunnen halen.

#2 Je kan het beter volhouden

Het is een stukje wat studenten veelal gebruiken om de dag door te komen tijdens periodes waarin veel gestudeerd moet worden:

Achtergrondmuziek draaien om de minuten sneller en leuker voorbij te laten tikken.

Helaas voor studenten blijkt uit onderzoek dat het luisteren van tijdens het studeren je prestaties verminderd (bron).

Dit heeft ermee te maken dat je brein teveel is afgeleid door de muziek en hierdoor er minder ‘breedband’ over blijft voor het studeren zelf. Maar met sporten is dit anders.

Je hoeft bij het sporten geen mentale prestatie te leveren (tot zekere mate) maar vooral een lichamelijke.

De muziek gebruik je dan als afleiding tegen het stemmetje in je hoofd wat je continue vertelt dat het sporten saai en zwaar is. Of dat het weer slecht is en je toch echt liever thuis dringend de afwas moet doen.

Een studie uit 2010 liet zien dat je harder/beter sport wanneer je muziek luistert (bron). Vooral wanneer het oppeppende muziek is.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Welke oppeppende muziekgenres hebben jou voorkeur?

Een intensieve sportprestatie leveren wanneer je Bach of Mozart luistert zit er niet echt in ben ik bang. Dit bleek trouwens ook uit het onderzoek.

Zowel te langzame als te snelle muziek werkte averechts. De beste muziek was muziek met 120 en 140 beats per minuut (bpm).

Genres die hieraan voldoen zijn bijvoorbeeld:

  • Deep house
  • House
  • Tech house
  • Electro house
  • Progressieve house
  • Trance
  • Dubstep
  • Techno
  • Hip-hop (de upbeat nummers)
  • R&B (de upbeat nummers)

Nu moet ik wel eerlijk bekennen dat het weinig zit heeft om naar deze muzieksoorten te luisteren als je het verschrikkelijk vindt. Dat zal namelijk een negatieve invloed hebben op je prestaties.

Indien je van deze muziek houdt, moet je er zeker voor kiezen. Maar als je een andere muzieksmaak hebt, is het natuurlijk geen probleem om dit te luisteren.

Anders moet je namelijk twee dingen tegen je zin in doen: sporten EN muziek luisteren wat je drie keer niets vindt.

#3 Het zorgt voor afleiding

Dit is eigenlijk een aanvulling op de studie hierboven.

Het luisteren van muziek zorgt niet alleen dat je het beter vol kunt houden omdat de muziek oppeppend werkt. Het blijkt namelijk ook dat het je kan afleiden van alles wat je zou laten stoppen. Denk hierbij aan:

  • Pijn
  • Negatieve gedachten
  • Het weer
  • Tegenvallende sportprestaties

Het blijkt dat dit soort afleiding je prestatie tot wel 15 procent kan verhogen (bron). Dat klinkt niet snel maar wanneer je dag in dag uit 15% betere prestaties kan leveren en daardoor ook betere resultaten kunt behalen, zal dit aan het eind van het jaar zwaarder wegen.

Waar studenten geen baat hebben bij de mentale last van muziek luisteren tijdens het studeren, heb je als sporter juist wel baat bij de mentale last. Er is dan minder breedband over om te zeuren en klagen over het hardlopen zelf.

Afleiding is over het algemeen nooit goed. En bij sporten is dat het over het algemeen ook niet bepaald positief.

Maar wat topsporters vaak onderscheidt van niet topsporters is dat ze de pijn die ze op dat moment voelen kunnen verleggen door zichzelf op een andere plek opzettelijk pijn te doen (op de lippen bijten bijvoorbeeld) of door juist aan hele andere dingen te denken.

Erg bewust zijn van wat je lichaam voelt is normaal gesproken goed maar niet als je het zwaar krijgt. Hardloopmuziek is een vorm van het verleggen van pijn en vermoeidheid die je als hardloper kunt gebruiken.

#4 Het helpt je om op tempo te blijven

Wat muziek met jou en ik doet verschilt natuurlijk. Zelfs wanneer we naar dezelfde soort muziek zouden luisteren, zouden we waarschijnlijk niet hetzelfde gevoel hebben.

Wellicht heb ik een positieve associatie bij een nummer omdat ik misschien mijn vriendin heb ontmoet in de kroeg terwijl dit nummer draaide.

Jij kunt bij hetzelfde nummer een negatieve associatie hebben omdat je wellicht een ongeluk zag gebeuren toen jij in de auto was en dit nummer op de radio was.

Wat je dus voelt bij een nummer is deels afhankelijk van je referentiekader.

joggende vrouw door de straat heeft headset op en luistert muziek

Maar er zijn ook dingen die niet van een referentiekader afhankelijk zijn. Zo blijkt dat muziek het motor gebied van je hersenen kan stimuleren (bron). Vooral muziek met een regelmatig ritme of beat zorgt hiervoor.

Het systematische van een beat zorgt ervoor dat jij een soortgelijk systematisch ritme in je training gaat krijgen. Hierdoor blijf je makkelijker op tempo en krijg je minder last van spontaan langzamer of sneller handlopen.

Het voordeel is dat je daardoor minder energie verspilt aan onnodige momentum verlies en jij je lichaam temperatuur tot zekere mate constant houdt. Dit maakt het makkelijker voor je lichaam om alles te reguleren tijdens het hardlopen.

#5 Je blijft in the zone

Als je nog nooit hebt gesport zal je waarschijnlijk niet weten wat ’the zone’ is.

Dit is niet een exclusieve club waar alleen de meeste gemotiveerde mensen mogen trainen. Het is alles behalve dat. Het is juist een niet tastbaar ‘gebied’ wat elke sporten zal bezoeken als hij lekker op dreef is. The zone is een bijzonder fenomeen:

The zone is niet een gebied maar een gevoel.

Dit gevoel krijg je als je volledig gefocust bent op wat je doet en niets of niemand je kan afleiden van je training. Zowel je lichaam als geest zitten op één lijn. Alles voelt op dat moment goed en de smoesjes die je normaal gesproken hebt lijken verdwenen te zijn.

Hoewel the zone klinkt als een gevalletje ’te goed om waar te zijn’, is hier serieus onderzoek naar gedaan (bron).

Hieruit blijkt dat bepaalde nummers ons heel snel in the zone kunnen brengen. Een ritueel van vele sporters is om voor een sportprestatie deze nummers te luisteren om mentaal en fysiek klaar te zijn voor de strijd.

Welke nummers laten jou in de zone komen?

Nu vraag jij je misschien af wat voor nummers je kunnen veranderen in zo’n monster?

Er is geen lijst met nummers die dit specifiek doet. De nummers zijn namelijk erg persoonlijk. Het bovengenoemde onderzoek laat namelijk zien dat wij individuen – om wat voor reden dan ook – een positief gevoel hebben bij bepaalde nummers.

Wellicht draaide het nummer toen jij een hele goede sportprestatie leverde. Wellicht heb je ooit je favoriete atleet zien sporten op dit nummer. Wellicht zitten in het nummer opzwepende teksten over niet opgeven en doorgaan.

Het luisteren van dat nummer zorgt ervoor dat je in een ogenblik die positieve gevoelens weer voelt. En het zal je niet verbazen als ik zeg dat het hebben van positieve gevoelens tijdens het sporten je sportprestaties positief beïnvloedt.

#6 Het zorgt ervoor dat je niet stil kunt zitten

Als ik een euro kreeg voor elk nummer waarin iets in de trend van “can’t stop me” wordt gezegd, dan zou ik denk ik nu een hele rijke man zijn.

Heel veel muziek gaat over niet gestopt kunnen worden, doorzetten en andere sterke eigenschappen die mensen kunnen tonen tijdens het sporten. Hoewel de nummers zelf niet over sporten of hardlopen gaan, slaan de woorden wel aan bij jou en mij.

Wat grappig is, is dat bepaalde nummer je letterlijk het gevoel kunnen geven dat je niet kunt stoppen met bewegen (bron).

Zo gek is deze gedachte niet. Probeer maar eens in een discotheek stil te staan als er muziek wordt gepompt. Je zult merken dat het verdomd lastig is om niet te bewegen op muziek die jij helemaal geweldig vindt. Je hoofd, handen of voeten zullen op wat voor manier dan ook meebewegen met de muziek.

Tegelijkertijd is het ook erg lastig om zonder muziek volledig uit je dak te gaan in een super stille ruimte zoals een bibliotheek. Muziek zorgt letterlijk voor een drang om te bewegen. En dit kun je het best in je voordeel gebruiken door hardloopmuziek te luisteren tijdens het sporten.

Overigens is dit een hele handige tip om VOOR het trainen te gebruiken. Door de juiste muziek te luisteren voor het trainen, motiveer jij jezelf meer om de deur uit te gaan. De juiste hardloopmuziek kan je dus gebruiken om de mentale knop om te zetten en jezelf in ‘sportmodus’ te krijgen. Sommige mensen hebben nou eenmaal meer motivatie nodig om aan het sporten te beginnen.

#7 Het helpt je ontspannen tijdens je cooldown

Dat muziek veel invloed heeft op je sportprestaties weet je nu wel. En dat bepaalde nummers je gemoedstoestand kunnen beïnvloeden heb je hierboven uitgebreid kunnen lezen.

Maar er is één belangrijk ding wat ik nog niet heb verteld over de juiste hardloopmuziek luisteren NA het trainen.

Dat je snelle ritmische muziek moet luisteren voor en tijdens het trainen spreekt voor zich. Je wilt je lichaam en geest op één lijn krijgen en houden tijdens de training.

Maar wat jij na je training luistert, is ook een belangrijke factor.

Sporten is namelijk NIET gezond. Ja dat leest je goed. Sporten zelf is niet gezond… maar het effect wat optreedt NA het sporten is wel gezond.

Het nut van sporten is vanuit biologisch oogpunt erg onnodig en een energie verspilling. Maar aangezien wij als oermens heel veel bewogen, is dit wel waar ons lichaam voor gebouwd is en nodig heeft.

vrouw doet aan meditatie op het strand bij zonsondergangHoewel sporten zelf energie kost en je lichaam tot zekere mate slijt, zorgt het voor positieve effecten in je lichaam die de verbruikte energie en slijtage rechtvaardigen.

Aan het einde van een training is je lichaam in (positieve) stress en is het tijd om het te kalmeren en uit te laten rusten. Als je dit niet zou doen, zou je nooit baat kunnen hebben van het sporten zelf. Nu blijkt dat je dit proces een handje kunt helpen door rustgevende muziek te luisteren (bron).

Dit soort rustige muziek is niet wat je typisch hardloopmuziek zou labelen… maar een ontspannende coolingdown hoort ook bij het hardlopen.

Wat voor muziek je het liefst luistert om jezelf te kalmeren en de hoeveelheid stress in je lichaam te verminderen, maakt niet zoveel uit. Elk persoon heeft een ander beeld bij ‘rustgevende’ muziek.

Dus moet je zelf beslissen wat je het liefst wilt luisteren na een intensieve training. Ik zal je hieronder alle lijsten voor hardloopmuziek geven maar uiteindelijk is het aan jezelf om te beslissen wat je het liefst luistert.

5 lijsten met hardloopmuziek

Er is eigenlijk maar één goede manier om je hardloopmuziek te ‘geven’. Aangezien het illegaal is om je de muziek letterlijk gratis te geven, moet ik je namen en titels van liedjes geven.

De beste manier – in mijn optiek – is je Spotify lijsten geven waar de juiste muziek te vinden is.

Hierdoor krijg je niet alleen een overzichtelijk lijstje wat je zelf altijd kunt raadplegen op je computer of telefoon… maar krijg je ook lijsten die door Spotify om de zoveel tijd worden vernieuwd zodat je altijd nieuwe leuke nummers kunt luisteren.

Om Spotify zelf te gebruiken op je mobiel tijdens het hardlopen, moet je een betaald abonnement hebben. Anders kun je het alleen op je computer luisteren.

Maar je kunt het sowieso gratis raadplegen, de nummers op welke manier dan ook downloaden en vervolgens op je Ipod, MP3 speler of ander apparaat doen.

Nou hier komen mijn favoriete lijsten:

Hardloopmuziek om voor en tijdens het hardlopen te luisteren

Kalmerende muziek om na het hardlopen te luisteren

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

  • Welk type buik jij hebt
  • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
  • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )