846

Hoeveel Gewicht Kun Je Afvallen per Week of per Maand?

Vraag jij je af: ‘hoeveel afvallen per week is gezond’ of ‘wat is normaal om af te vallen per week? 

In dit artikel ontdek je hoe je op een verantwoorde manier gewicht verliest, met aandacht voor wat haalbaar is op wekelijkse en maandelijkse basis. 

Wil je op een effectieve en gezonde manier je streefgewicht bereiken? Lees dan snel verder. 

Inhoud van dit artikel

Hoeveel afvallen per week is gezond?

Illustratie van een vrouw met overgewicht die steeds slanker wordtAls je denkt aan snel afvallen, is het allereerst belangrijk om een onderscheid te maken.

Dit verschil ligt tussen het aantal kilo’s dat je theoretisch zou kunnen afvallen en het aantal kilo’s dat gezond is om daadwerkelijk kwijt te raken. 

Het idee van snel een flink aantal kilo’s verliezen klinkt misschien verleidelijk, maar op de langere termijn doe je jezelf er vaak meer kwaad dan goed mee.

Het probleem met die extreme doelen is dat ze niet alleen onrealistisch zijn, maar ook je gezondheid kunnen schaden. Extreme diëten kunnen bijvoorbeeld leiden tot uitdroging, waardoor je voornamelijk vocht  verliest. 

Hoeveel kilo afvallen is gezond? Late we Marijke als voorbeeld nemen. Ze is 44 jaar oud, 167 cm lang, en haar gewicht is 90 kilo.

Een gezond en realistisch doel zou zijn om per week 1% van je lichaamsgewicht aan vet te verliezen, wat neerkomt op ongeveer 0,9 kilo. 

Over het algemeen wordt aangeraden om ongeveer 0,5 tot 1 kilo per week af te vallen. Dit is een haalbare en gezonde benadering. In de praktijk zal je in de eerste weken vaak iets meer afvallen door een combinatie van vocht, vet en mogelijk ook spiermassa.

Als je al wat slanker bent en nog steeds streeft naar een wekelijks gewichtsverlies van 0,9 kilo, dan zal je merken dat de uitdaging al groter wordt. Bovendien loop je het risico op het verliezen van spiermassa als je te snel afvalt.

Het is daarom belangrijk om voldoende eiwitten te eten om je spiermassa te behouden, aangezien eiwitten essentiële aminozuren leveren die je lichaam gebruikt om spieren op te bouwen. 

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

Start keto test

 

Hoeveel afvallen per week is realistisch? 

Laten we het eens hebben over wat een realistisch weekdoel is voor gewichtsverlies. Je hebt vast wel eens gehoord dat leeftijd, geslacht en je startpunt allemaal meespelen in hoe snel je gewicht kunt verliezen. Maar wat betekent dat in de praktijk? 

Om te beginnen: een kilo vet kwijtraken vraagt om een tekort van zo’n 9000 kcal. Klinkt als een berg, toch? De gemiddelde vrouw verbruikt ongeveer 2000 kcal per dag.

Wil je een halve kilo per week afvallen, dan moet je ongeveer 4500 kcal per week minder binnenkrijgen. Dat betekent dat je per dag zo’n 1400 kcal mag eten. Klinkt dat haalbaar? Jazeker.  

Dus als je vraagt hoeveel je per week kunt afvallen zonder jezelf uit te hongeren of als een kluizenaar in de sportschool te leven, is een halve kilo vetverlies mijn antwoord.

Deze aanpak is niet alleen vriendelijker voor je lichaam, maar helpt je ook om je spiermassa te behouden.

En je hoeft niet bang te zijn voor het jojo-effect. Het gaat er niet om zo snel mogelijk gewicht te verliezen, maar om een gezonde balans te vinden die je op lange termijn kunt volhouden. 

Om effectief af te vallen en op een gezonde manier je streefgewicht te bereiken, is het van belang om je Basal Metabolic Rate (BMR) te kennen. Je BMR vertelt je hoeveel calorieën je lichaam nodig heeft om te functioneren terwijl je rust. Dit is essentieel voor het opstellen van een voedingsplan op maat.  

Wil je weten hoe je jouw BMR kunt berekenen en zo een belangrijke stap zetten naar een gezonder en slanker leven? 

Je kunt je BMR snel en gemakkelijk berekenen met onze uitgebreide calculator.

Makkelijk afvallen en genieten met Mijn Keto Menu

Het is waar: de gemiddelde persoon komt jaarlijks slechts tussen de 0,25 en 0,5 kilo aan in gewicht. Dit kleine feitje benadrukt hoe overgewicht zich langzaam opbouwt, niet plotseling. 

Naarmate we ouder worden, kan gewichtsverlies trager gaan. Misschien verlies je in de eerste maand wel 5 kg, maar uiteindelijk zou een jaarlijkse afname van 15 tot 20 kg al een fantastische prestatie zijn. Denk dus niet alleen aan hoe snel je kunt afvallen, maar vooral aan hoe je je nieuwe, gezondere gewicht kunt behouden. 

En hier komt de gouden tip: een gezonde langetermijnstrategie is cruciaal. Je wilt afvallen op een manier die duurzaam is, met een licht calorietekort dat je gestaag naar je doel brengt. Klinkt dat als een uitdaging? Geen zorgen, want ik heb de perfecte oplossing voor je! 

Ontdek de “Mijn Keto Menu,” onze revolutionaire app die het volgen van een keto dieet kinderspel maakt. Met meer dan 450 koolhydraatarme en keto-vriendelijke recepten biedt deze app alles wat je nodig hebt om succesvol af te vallen en op gezond gewicht te blijven.  

En nu komt het beste deel: schakel over naar ketose, waarbij je lichaam vet als primaire energiebron gebruikt. Deze aanpak schakelt je vetverbranding in de turboversnelling, waardoor je zonder moeite elke week meer dan 2 kilo kwijtraakt, en dat terwijl je nog steeds kunt genieten van heerlijke maaltijden. 

Maar dat is nog niet alles! Mijn Keto Menu past zich aan jou aan, met wekelijkse, op maat gemaakte eetplannen die perfect zijn afgestemd op jouw unieke voedingsbehoeften.

👉 Doe nu de gratis test en ontvang jouw persoonlijk afgestemde Keto menu >> 

En laten we eerlijk zijn, wie wil nu niet genieten van lekker eten en zich tegelijkertijd geweldig voelen? Dat is de echte winst.

Meer afvallen door te sporten  

Wil je het tempo van je gewichtsverlies opvoeren zonder je gezondheid op het spel te zetten? Dan is sporten je beste vriend.

Het mooie van fysieke inspanning is niet alleen dat het helpt bij het verbranden van calorieën. Het versnelt ook je metabolisme, verstevigt je spieren en verbetert de hartgezondheid. 

Krachttraining stimuleert je lichaam om vet te verbranden, terwijl het je spiermassa behoudt. Een studie wees uit dat mensen die twee tot drie keer per week 45 tot 60 minuten aan krachttraining deden, na 5 maanden gemiddeld 1,4% van hun totale lichaamsvet verloren (bron). 

Een ander onderzoek van 6 maanden liet zien dat slechts 11 minuten krachttraining, drie keer per week, resulteerde in een gemiddelde toename van 7,4% in de stofwisselingssnelheid (bron). Dit kwam neer op een extra verbranding van ongeveer 125 calorieën per dag. 

Bovendien bleek uit een andere studie dat 5 maanden krachttraining effectiever was in het verminderen van lichaamsvet bij adolescenten met obesitas dan alleen cardio (bron). 

Meer weten? Lees dit uitgebreide artikel over afvallen met krachttraining 

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Hoeveel kun je per maand afvallen? 

We hebben vastgesteld dat een gewichtsverlies van 1 tot 2 kilo per week haalbaar is.

Op het eerste gezicht lijkt dat misschien niet veel. Maar als je dat aantal optelt over een hele maand, dan kom je uit op een indrukwekkend gewichtsverlies van 4 tot 8 kilo. Dit is niet alleen een gezonde manier van afvallen, maar ook een doel dat echt te bereiken is. 

In de drukke wereld waarin we leven is het soms makkelijk om te vergeten dat zoiets als afvallen tijd nodig heeft. Geduld is een schone zaak. Het komt neer op dit: als je tussen de 4 en 8 kilo per maand afvalt door gezond te eten en regelmatig te bewegen, doe je het fantastisch. 

Wil je weten wat jouw vetpercentage is? Bereken dat hier met onze uitgebreide vetpercentage calculator.  

Hoeveel afvallen per week voor een strak lichaam?

Hoeveel je per week kunt afvallen voor een strak lichaam hangt af van verschillende factoren, waaronder je huidige vetpercentage.

Het is interessant om te weten dat er een opmerkelijk verschil is tussen mannen en vrouwen als het gaat om lichaamsvet.

Vrouwen dragen van nature meer lichaamsvet met zich mee, met een gezond vetpercentage tussen de 22 en 30%, terwijl dit bij mannen tussen de 10 en 20% ligt. Dit verschil is evolutionair bepaald, vooral omdat vrouwen door zwangerschap grotere gewichtsschommelingen kunnen ervaren. 

Voor een vrouw met een vetpercentage van 40% die naar 20% wil, is het een significante transformatie. Laten we uitgaan van een normale lichaamslengte en een startgewicht waarbij het overgewicht voornamelijk uit vet bestaat.  

Als we een hypothetische vrouw nemen met een gewicht van 80 kg en een vetpercentage van 40%, betekent dit dat ze 32 kg lichaamsvet heeft. Om naar een vetpercentage van 20% te gaan, moet ze haar lichaamsvet verminderen. Ze streeft ernaar om dit te brengen tot ongeveer 16 kg, terwijl ze zoveel mogelijk spiermassa behoudt.

Dit betekent dat ze 16 kg vet zou moeten verliezen om dit doel te bereiken. Een veilig en gezond doel is het verliezen van ongeveer 0,5 tot 1 kilo vet per week, wat betekent dat deze transformatie realistisch gezien enkele maanden tot een jaar zou kunnen duren. 

Hieronder staat een beschrijving van verschillende vetpercentages en wat je kunt verwachten: 

  • Vetpercentage van 20%: geen zichtbare spierdefinitie, onduidelijke scheiding van grote spiergroepen, tenzij groot en goed ontwikkeld door spiermassa. 
  • Vetpercentage van 15%: spierafscheiding begint duidelijk te worden, specifiek op de bovenarm aangezien de schouderspieren van nature niet veel vet houden. In sommige gevallen zijn de buikspieren al enigszins zichtbaar. 
  • Vetpercentage van 12%: borst, rug, buik en armen krijgen allemaal duidelijke definitie. De buikspieren zijn in de meeste gevallen zichtbaar. 
  • Vetpercentage van 10%: een sixpack is duidelijk zichtbaar bij het buigen. Duidelijk zichtbare spierdefinitie tussen armen, borst, benen en rug. 
  • Vetpercentage van 7-9%: De buikspieren zijn te allen tijde goed zichtbaar. Er is zichtbare scheiding tussen de dijspieren en ook de rugspieren zijn goed zichtbaar. Op de armen zijn de aders bij inspanning goed zichtbaar. 
  • Vetpercentage van 5-7%: dit is de categorie waar veel bodybuilders in vallen als ze op het podium staan. Onderbuik en benen zijn zowel vasculair als goed gedefinieerd. Vasculariteit en spierdefinitie zijn in alle spiergroepen goed zichtbaar. 

Welk van de 7 buiktype heb jij en wat is jouw ideale dieetschema om jouw doel te bereiken?

Doe de test en ontdek direct hoe specifiek jij een platte buik krijgt

Wil je weten welke buiktype je hebt? Hoeveel calorieën jij per dag moet eten om je doel te bereiken? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende ontdekken:

  • Welk type buik jij hebt en potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
  • Hoeveel calorieën en koolhydraten we aanraden voor jouw gewichtsdoel
  • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen
  • Een op maat gemaakt voedingsschema en recepten op basis van jouw lichaam en voorkeuren waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet en de buik van je dromen krijgt

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )