1058

Alcohol Drinken Bij een Koolhydraatarm Dieet: Goed of Slecht Idee?

Ben je onlangs met een koolhydraatarm dieet gestart? Dan kan het drinken van alcoholische drankjes een verwarrend punt voor je zijn.

Vooral als je graag wilt afvallen en toch een drankje op zijn tijd drinkt.

Is alcohol drinken met mate toegestaan in een koolhydraatarm dieet of moeten we ons ervan onthouden?

En als je toch drinkt, welke koolhydraatarme drankjes kun je dan het beste kiezen? Dit artikel geeft antwoord op al deze vragen.

Inhoud van dit artikel

De meeste alcoholische dranken bevatten veel koolhydraten, sommige bevatten zelfs meer koolhydraten dan frisdrank of snoep!

Laat ik de fervente bierdrinkers onder ons maar meteen teleurstellen: de meeste biersoorten zijn een ‘no go’ als je een koolhydraatarm dieet volgt.

Bier bevat namelijk een hoog gehalte aan koolhydraten, omdat zetmeel een van de belangrijkste ingrediënten is. Te veel bier drinken zorgt voor de bekende bierbuik bij mannen.

Mixdrankjes en cocktails bevatten meestal ook veel koolhydraten vanwege ingrediënten zoals toegevoegde suikers, sapjes en andere calorierijke mengsels die zijn toegevoegd om de smaak te verbeteren.

Alcohol bevat lege calorieën en kan de vetverbranding vertragen

Alcohol is rijk aan lege calorieën, wat betekent dat het veel calorieën bevat zonder vitamines, mineralen en andere essentiële voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft.

alcoholStudies bevestigen dat te veel drinken de vetverbranding blokkeert en gewichtsverlies kan belemmeren. Dit komt omdat je lichaam er alles aan doet om de giftige stof alcohol uit je lichaam te krijgen.

De lever krijgt de opdracht om alcohol als eerste af te breken. De vetverbranding wordt hierdoor op een lager pitje gezet (bron). Zojuist gegeten voedsel wordt dan  sneller omgezet in vetweefsel en uiteindelijk opgeslagen als lichaamsvet (bron).

Zwaar excessief drinken kan ook de vetverbranding verminderen en de vetzuursynthese verhogen, wat leidt tot een opeenhoping van triglyceriden in de lever. Na verloop van tijd kan dit leiden tot leververvetting (vette leverziekte) (bron). Dit heeft niet alleen nadelige effecten op je taille, maar ook ernstige gevolgen voor je gezondheid.

Voor degenen die wel af en toe een drankje willen drinken heb ik hieronder een overzicht gemaakt van alcoholische dranken met weinig tot geen koolhydraten (0 tot 0,5 gram koolhydraten per 100 ml):

 • Gin
 • Wodka
 • Whisky
 • Brandewijn
 • Absint
 • Rum

 • Let op: dat deze alcoholische dranken weinig koolhydraten bevatten wilt niet zeggen dat ze laag in calorieën zijn! Overmatig alcoholgebruik kan veel calorieën opleveren.

Bovenstaande koolhydraatarme alcoholische dranken kun je het beste in een bar of restaurant bestellen als je iets wilt drinken. Wat meteen opvalt is dat het vrijwel allemaal sterke dranken zijn die over het algemeen weinig tot geen koolhydraten bevatten.

Ben je een wijnliefhebber? Wees dan niet getreurd…

Het koolhydraatgehalte van wijn kan enigszins variëren, afhankelijk van de druivensoort en de zoetheid van de wijn. Daarom is het beter om te gaan voor droge witte wijn (0,6 gram koolhydraten per 100 ml) als je toch per se een glaasje wijn wilt drinken. Bier raad ik altijd af vanwege de grote hoeveelheid koolhydraten in bier.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Koolhydraatarm eten verlaagt de alcoholtolerantie

Belangrijk om te weten is dat een koolhydraatarm dieet een flinke invloed kan hebben op je tolerantieniveau voor alcohol.

Bij een koolhydraatarm dieet hebben de meeste mensen aanzienlijk minder alcohol nodig om dronken te worden. Als je gaat rijden wees dan extra voorzichtig.

Je zult merken dat je sneller aangeschoten wordt bij het drinken van alcohol. Het bespaart je in ieder geval wel geld aan de bar!

Maar hoe kunnen we dit verklaren?

Waarschijnlijk komt dit door de afwezigheid van koolhydraten, alhoewel hier weinig onderzoek naar is gedaan. Mijn theorie is dat koolhydraten als buffer kunnen dienen om het afbreken van alcohol in de maag te vertragen.

De uitkomsten van een onderzoek met 51 deelnemers ondersteunt dit idee. De studie vond dat een maaltijd met veel koolhydraten (85% van de energie bestond uit koolhydraten) het alcoholgehalte in het bloed aanzienlijk verlaagt in vergelijking met een eiwitrijke maaltijd (94% van de energie was eiwit) (bron).

Dat gezegd hebbende, onderzoek laat zien dat zowel koolhydraten als vetten eveneens de opname van alcohol verminderen, dus waarschijnlijk is er meer aan de hand (bron).

Een andere mogelijkheid is de totale hoeveelheid voedsel dat je eet. Iedereen kent het advies om niet te drinken op een leeg maag, omdat dit ertoe kan leiden dat je sneller dronken wordt. Het hebben van voedsel in je maag vertraagt dit proces.

Een van de voordelen van een koolhydraatarm dieet is dat het zorgt voor een beter verzadigingsgevoel, wat kan resulteren in een lagere voedselinname. Je eet tenslotte minder!

Bovendien hebben de meeste volgers van een koolhydraatarm dieet als doel om gewicht te verliezen, dus kiezen deze mensen ervoor om bewust minder te eten dan de gemiddelde persoon.

Omdat je dus minder eet wordt je ook sneller aangeschoten als je alcohol drinkt. Probeer daarom altijd verstandig te drinken als je op een dieet bent.

Overmatig alcoholgebruik staat in verband met gewichtstoename

Te veel alcohol drinken heeft zichtbare gevolgen voor je gewicht.

In dat opzicht maakt het niet uit of je een koolhydraatarm dieet volgt of niet, het beste is nog altijd om alcohol met mate te drinken. Dat betekent gemiddeld genomen één drankje per dag voor vrouwen en twee drankjes voor mannen.

Een studie onder 15.000 mannen vond dat verhoogde alcoholconsumptie leidde tot een groter risico op gewichtstoename over een periode van 24 jaar (bron).

Tot slot

Als iemand graag een drankje wilt drinken en een koolhydraatarm dieet volgt, zie ik daar weinig problemen in.

Een gematigde hoeveelheid alcohol – bijvoorbeeld  twee alcoholische drankjes op een zaterdagavond kan niet echt kwaad als het gaat om het behalen van je je afslankdoelen.

Bepaalde drankjes kunnen prima passen in een koolhydraatarm dieet als ze met mate worden gedronken. Zoals je gelezen hebt zijn droge (witte) wijn en met name sterke drank koolhydraatarm.

Het is echter het beste om niet meer dan 1-2 drankjes per dag te drinken, omdat overmatig alcoholgebruik de vetverbranding kan vertragen en gewichtstoename kan veroorzaken. Mijn advies is dan ook om alleen in het weekend met mate te drinken.

Als je echter merkt dat je geen tot weinig gewicht verliest, moet je minder alcohol drinken. Want onthoud dat minder alcohol altijd beter is als je een gezond gewicht wilt bereiken. Te veel drinken kan leiden tot toekomstige gezondheidsproblemen.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

 • Welk type buik jij hebt
 • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

1 reactie op dit artikel

 • Beste drs. Helm,

  Ik zou graag willen weten of het bier dat ik gevonden heb te mooi is om waar te zijn. Gulpener Ur-hop 6 pack op de website van Ekoplaza.

  Ekoplaza geeft onderstaand aan als voedingswaarde per 100 g.
  Energie: 53 kcal
  vet: 0
  vetverzadigd: 0
  koolhydraten: 0
  suikers: 0
  voedingsvezel: 0
  eitwit: 0
  natrium: 0
  zout: 0

  Ik zou het heel fijn vinden als u mij daar een antwoord op kan geven.
  Dan zou ik die namelijk willen gaan proberen op de momenten dat ik toch echt vind dat ik dat biertje verdiend heb ;)

  Marcia

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )