shopify site analytics

5 Verrukkelijke Koolhydraatarme Gebak Recepten (Genieten!)

Je werkt bij een bedrijf waar elke week wel een collega jarig is. Dat betekent dat er bijna elke week een taart in de kantine staat.

Bovendien pakt de directie regelmatig uit als er een succesje is behaald. Ook dan staan er wat lekkernijen op tafel. Je wil niet flauw zijn, maar elke week een flink stuk gebak eten? Dat gaat je te ver.

Een aantal collega’s vindt het flauw dat je niet mee-eet. “Doe niet zo ongezellig”, zeggen ze. Gelukkig zijn er ook een paar andere collega’s die er precies hetzelfde over denken als jij. Herkenbaar?

Dit is bij veel bedrijven aan de orde van de dag. Gezond eten of af en toe een lekkernij overslaan wordt vaak als een zonde gezien. Want, dat is natuurlijk niet gezellig.

Een heuse traktatie

Maar wat als je binnenkort jarig bent? Ga je dan ook een taart bomvol met suikers op tafel zetten, of wordt het een gezondere traktatie? Dan schiet er opeens een goed idee te binnen: waarom maak ik geen verantwoord gebak!

Dit bevat geen suiker en koolhydraten en het is ook nog eens een lekkere traktatie waar iedereen blij van wordt. Er zijn ontelbaar veel recepten van koolhydraatarme gebakjes, daar moet zeker iets leuks uit te kiezen zijn.

Wat dacht je van cake met appel en noten, fruittaart, sinaasappelcake met pecannoten of kokos-chocoladebonbons? En dat allemaal koolhydraatarm!

Klinkt dat als een plan, of klinkt dat als een plan?

Verantwoord zondigen

In deze post laten we zien dat je met koolhydraatarm gebak een lekkernij op tafel zet die niet is doorspekt met ongezonde ingrediënten.

Als je een gewoon gebakje eet, voel je je daarna vaak schuldig. Het fijne aan dit soort gebak is dat dit niet nodig is. Lekker bij de koffie en een prima tussendoortje!

Zoek een gezonde balans

Een teveel aan koolhydraten zorgt voor veel energie die je niet verbrandt. Koolhydraten worden namelijk omgezet in glucose. En een hoge glucosewaarde is niet goed voor je. Te weinig koolhydraten eten is daarentegen ook niet gezond.

Zoek een balans en geniet met mate van deze heerlijke gebak recepten.

Recept #1: Chocolade-kokosmuffins

2 personen / 25 minuten

Wat heb je nodig:

  • 4 eieren
  • 40 g roomboter
  • 40 g amandelmeel
  • 10 g gemalen kokos
  • ½ tl bakpoeder
  • 20 g rauwe cacaopoeder
  • Honing

Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Meng het cacaopoeder, amandelmeel, de kokos, een beetje honing en bakpoeder in een kom.
  • Klop de eieren en mix deze met een keukenmachine tot het geheel begint te schuimen.
  • Doe de roomboter bij de eieren en mix het tot een glad geheel.
  • Voeg het mengsel van droge ingrediënten bij het boter-ei-mengsel en blijf roeren met een spatel. Doe indien nodig wat extra honing erbij.
  • Giet dit beslag in siliconen muffinvormen tot iets onder de rand.
  • Doe de vormen in de oven. Laat het 10 tot 15 minuten bakken. Niet langer, want dan drogen ze uit. Prik een tandenstoker in de muffin. Komt deze er droog uit? Dan zijn je muffins goed.
  • Strooi er als garnering wat gemalen kokos overheen.

Recept #2: Meringues

2 personen / 1 dag van tevoren voorbereiden

Wat heb je nodig:

  • 3 ei-eiwitten
  • ½ el limoensap
  • 140 g honing

Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 100 graden.
  • Doe het eiwit in de kom van een keukenmachine. Doe het limoensap erbij. Mix het geheel tot stijf en droog goedje ontstaat.
  • Doe de honing erbij. Niet alles in een keer. Een schepje, daarna roeren, daarna een schepje, enzovoorts.
  • Blijf roeren totdat de meringue er wat harder uitziet.
  • Pak een spuitzak en vul de zak met het geheel. Leg bakpapier klaar en spuit hier mooie ronde toefjes op.
  • Laat het 2 uur bakken in de oven. Doe vervolgens de oven uit en laat de meringues een hele nacht liggen.
  • Als de meringues ’s ochtends plakkerig zijn, wacht dan nog tot ze droog zijn. Laat ze in de oven of haal ze eruit, als je de oven nodig hebt. Dit kan soms twee dagen duren. Geduld is een schone zaak.

Recept #3: Chocolade-pindakaaspizza

2 personen / 45 minuten

Wat heb je nodig:

Bodem
  • 130 g amandelmeel
  • 60 ml sojamelk, ongezoet
  • 2 el roomboter
  • 2 el rauwe cacaopoeder
  • 2 el honing
Vulling
  • 225 g naturel roomkaas
  • 1 el honing
  • 1 tl vanille-extract
Pindakaasversiering
  • 3 el biologische pindakaas
  • 1 tl honing
Chocoladeversiering
  • 1 el rauwe cacaopoeder
  • 1 el honing
  • 2 el roomboter

Werkwijze:

  • We gaan eerst aan de slag met de bodem. Mix het amandelmeel, de sojamelk, boter, het cacaopoeder en 2 eetlepels honing en maak er een bal van. Plet deze, zodat er een hamburger-vorm ontstaat.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet een pan in van 30 cm. Verspreid het deeg over de bodem. Bak deze 12 minuten in de oven. Laat het vervolgens afkoelen.
  • Tijd voor de vulling. Mix de roomkaas, de honing en een theelepel vanille-extract tot een zacht geheel. Verwarm het mengsel zo’n 20 tot 30 seconden in een pannetje, zodat het smeerbaar wordt.
  • Pindakaas-versiering: doe 3 eetlepels pindakaas en 1 theelepel honing in een kom en mix deze ingrediënten. Doe de inhoud in een spuitzak en versier de pizza met een paar mooie strepen zoete pindakaas.
  • Chocolade-versiering: doe 1 eetlepel ongezoet cacaopoeder, 1 eetlepel honing en 2 eetlepels roomboter in een kom. Mix deze ingrediënten. Druppel deze over de pizza, zodat je een mooie versiering krijgt.
  • Laat de pizza een uur afkoelen in de koelkast.

Recept #4: Macarons

2 personen / 60 minuten

Wat heb je nodig:

Macarons
  • 300 g amandelen, ongezouten en ongebrand
  • 5 el honing
  • 3 eieren
  • 3 el rauwe cacaopoeder
Vulling
  • 50 g pure chocolade (85% cacao)
  • 80 ml amandelmelk
  • Honing
  • 1 el kokosolie
  • Snufje frambozenextract

Werkwijze:

Macarons
  • Doe 2 el honing in een maler zodat er een fijn poeder ontstaat.
  • Leg wat bakpapier klaar.
  • Mix de amandelen in een keukenmachine samen met de honing tot dit fijngemalen is.
  • Pak een andere kom en mix daar de eieren (zonder dooier) in op medium-snelheid. Doe daar honing en cacaopoeder bij. Niet te veel in een keer. Blijf roeren tot er een glanzende vloeistof ontstaat. Doe hier de amandelmix bij. Goed roeren.
  • Doe het mengsel in een spuitzak, zorg dat de lucht eruit gaat en spuit toefjes op het bakpapier.
  • Laat deze toefjes 20 tot 30 minuten staan op kamertemperatuur, totdat er krokante structuur ontstaat.
  • Verwarm de oven voor op 150 graden. Bak de toefjes 20 tot 30 minuten in de oven. Laat ze vervolgens afkoelen.
Vulling
  • Zet een pan kokend water op. Doe daar een kom in. Doe daar de chocolade met de amandelmelk in. Hierdoor voorkom je dat de chocolade aanbrandt.
  • Haal de kom uit de pan. Doe er kokosolie en frambozenextract bij. Blijf roeren tot alles goed mengt. Laat het op kamertemperatuur staan tot het helemaal is afgekoeld en wat dikker is geworden.
  • Haal de koekjes van het bakpapier (voorzichtig) en maak er samen met de vulling een soort van hamburger van.

Recept #5: Walnotentoffee

2 personen / 30 minuten

Wat heb je nodig:

  • 2 el kokosolie
  • 130 walnoten, ongezouten en ongebrand
  • 1 el honing
  • 180 g pure chocolade (85% cacao)

Werkwijze:

  • Pak een bakschaal en leg daar bakpapier in.
  • Smelt kokosolie in een pan. Doe er de noten in en bak deze 5 minuten, tot ze licht zijn geroosterd.
  • Doe de honing erbij. Blijf koken totdat het geheel dik wordt. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Let op: het kan snel verbranden. Giet het mengsel in de bakschaal en doe deze een half uur in de koelkast tot het stevig wordt.
  • Zet een pan met kokend water op. Doe daar een kom in en stop daar de chocolade in. Zo smelt de chocolade zonder dat het verbrandt. Doe wat honing naar smaak erbij. Giet de helft van de gesmolten chocolade op de toffee in de bakschaal. Stop deze weer in de koelkast, zodat de chocolade stolt.
  • Haal de toffee uit de schaal en draai deze om, zodat je de andere kant kan vullen met de rest van de gesmolten chocolade. Doe de toffee vervolgens weer in de koelkast.
  • De vulling blijft zacht, maar als je het ’s nachts laat staan wordt het harder.

Drs. Oscar Helm

MSc Oscar Helm is afslankcoach, voedingsdeskundige, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestseller-auteur. Met HappyHealthy.nl heeft hij het doel om mensen te informeren en te inspireren om de meest optimale en gezonde leefstijlkeuzes te maken op basis van wetenschappelijk onderbouwde adviezen.