845

Koolsoepdieet: Een Gezond en Effectief Dieet of Gevaarlijk?

Tegenwoordig zijn er zoveel diëten op de markt beschikbaar dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Zo gek is dat ook niet want je kunt overal wel een dieet over verzinnen.

De kans is vrij groot dat je gewicht verliest omdat je over het algemeen minder eet dan dat je daarvoor deed. Maar dat maakt een dieet niet gelijk effectief.

Één voorbeeld van al deze diëten is het koolsoepdieet. Het koolsoepdieet is zoals je waarschijnlijk al geraden hebt, een dieet waarbij je enkel soep eet dat voornamelijk uit kool bestaat. Maar hoe gezond is dit dieet? Dat leer je in dit artikel.

Inhoudsopgave

Wat is het koolsoepdieet

Het koolsoepdieet is zoals de naam doet vermoeden een dieet dat bestaat uit koolsoep.

Dit dieet wordt door mensen aangeraden om op een hele snelle manier gewicht te verliezen. Oorspronkelijk werd hij vooral voor hartpatiënten aangeraden om snel gewicht te verliezen zodat de kans op hartklachten afnam.

Er is helaas weinig wetenschappelijke onderbouwing over dit dieet te vinden, maar wat we in ieder geval wel kunnen concluderen is dat het een caloriearm dieet is.

De soep bestaat grotendeels uit:

  • Water
  • Groenten
  • Kruiden

Zoals je al misschien is opgevallen zijn dit hele caloriearme producten. Simpel gezegd wordt dit dus ook wel een crash dieet genoemd.

Het dieet kenmerkt zich door weinig vet te eten. Automatisch wordt aangegeven dat je veel vezels eet omdat het dieet voornamelijk uit kool en andere groenten bestaat. daarnaast worden de dagen aangevuld met fruit, dat ook nauwelijks calorieën bevat.

Het is de bedoeling dat je dit dieet niet langer dan 7 dagen volgt. Dit geeft eigenlijk al aan hoe ongezond dit dieet is, maar daar komt ik later op terug.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

Start keto test

 

Wat is het recept voor het koolsoepdieet?

De koolsoep bestaat met name uit groenten en water. Hieronder vindt je een recept voor koolsoep:

  • 6 uien
  • 2 tomaten
  • 1 grote witte kool
  • 2 groene paprika’s
  • 4 wortelen
  • 3 bouillonblokjes (groenten/tuinkruiden)
  • Peper, zout en tabasco
  • Je kunt naar eigen smaak kruiden toevoegen

Je snijdt alle groenten in stukjes. Deze leg je vervolgens in een grote pan en vul je aan met water. Dit kook je in zijn geheel 10 minuten. Daarna zet je het vuur laag en wacht je totdat de groenten gaar zijn.

Deze soep kan gedurende de dag gegeten worden. Je mag zelf bepalen hoe vaak en hoe veel, aangezien de soep toch nauwelijks calorieën bevat. Naast deze soep mag je gedurende 7 dagen van dit dieet nog andere producten eten. Ik benoem ze hieronder:

7 dagen koolsoep dieet menu

Dag 1: Naast de soep mag je fruit eten gedurende de dag. Dit mogen alle fruitsoorten zijn afgezien van bananen.  Daarnaast is het belangrijk dat je gedurende elke dag van de week genoeg water drinkt. Denk hierbij aan 6 tot 8 glazen water.

Dag 2: Deze dag mag je naast de soep ook andere groenten eten. Vers of uit blik maakt niet uit. Idealiter eet je zoveel mogelijk bladgroenten en zo min mogelijk gedroogde boonsoorten, erwten of mais. Deze dag mag je dan geen fruit meer eten. Tijdens het avondeten mag je dan weer wel een gekookte aardappel met schil eten. Geloof mij, dit voelt dan als een cadeautje.

Dag 3:  Deze dag eet je zoveel mogelijk soep, fruit en groenten. De aardappel in de avond valt helaas weer weg. Ze garanderen je bij dag 3 al 2,5 tot 3 kg lichaamsgewicht kwijt te zijn.

Dag 4: Op deze dag mag je eindelijk weer bananen eten. En dat is er niet één of zijn er twee, nee dat zijn er maar liefst acht. Ja dat lees je goed, acht bananen op een dag. Daarnaast mag je nog magere melk drinken. En dit allemaal natuurlijk naast de koolsoep die je gewoon door blijft eten/drinken.

Dag 5: Dit begint eindelijk weer een beetje op een normale dag te lijken. Hier mag je namelijk rundvlees, kip of vis eten naast je portie soep en groenten. En dan is het de bedoeling dat je 300 tot 450 gram vlees of vis eet.

Dag 6: Eigenlijk is deze dag gelijk aan dag 5. Je mag nu alleen zoveel vlees of vis eten als je wilt. Wil je 3 grote steaks eten? Dan kan dit.

Dag 7: Last but not least, eindelijk een dag waarbij je bruine rijst mag eten, ongezoete vruchtensap mag drinken (met de nadruk op ongezoet, alsof vruchtensap van zichzelf niet ladingen suiker bevat) en je portie groenten mag blijven eten.

Op dag 8 wordt je beloofd dat je een gewichtsafname van zo’n 5 tot 8 kg hebt gerealiseerd.

Wat zijn de kenmerken van het koolsoepdieet?

Er bestaan ruwweg drie verschillende dieet vormen:

  • Carliearm dieet
  • Vetarm dieet
  • Koolhydraatarm dieet

Elk dieet dat je volgt voldoet eigenlijk altijd aan één van deze drie kenmerken. Dit zijn de manieren om gewicht te verliezen. Wanneer je één macronutriënt wegneemt, dan is de kans dat je gewicht verliest erg groot. Wanneer je minder eet dan dat je lichaam nodig heeft dan is de kans dat je gewicht verliest ook groot. Dus hoe dan ook, verlies je vaak gewicht wanneer je een dieet volgt.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Het koolsoepdieet is extreem calorierestrictie dieet

Waar je inmiddels waarschijnlijk wel achter bent gekomen, is dat je bij het koolsoepdieet weinig calorieën binnenkrijgt. Ik denk dat je blij mag zijn dat je met dit dieet 1000 kilocalorie binnenkrijgt.

Met andere woorden, het koolsoepdieet is een crashdieet.

Het feit dat het koolsoepdieet niet langer dan zeven dagen gevolgd mag worden geeft dus eigenlijk aan hoe ongezond dit dieet is.

De focus bij dit dieet ligt op het binnenkrijgen van zo min mogelijk calorieën. Een calorie is een eenheidsmaat van energie. Om gewicht te kunnen verliezen moet je minder calorieën binnenkrijgen dan dat je lichaam nodig heeft om te verbranden.

Het is geen “rocket science”:

  • Meer eten erin dan je nodig hebt zorgt ervoor dat je gewicht aankomt.
  • Minder eten erin dan dat je nodig hebt zorgt voor gewichtsverlies.

In principe mag je met een calorierestrictiedieet alles eten wat je maar wilt. Alleen om minder calorieën binnen te krijgen eet je over het algemeen magere producten omdat deze de minste calorieën bevatten. Hoe zit dit precies?

Voeding bestaat voornamelijk uit 3 macronutriënten:

  • Koolhydraten/ suikers
  • Eiwitten
  • Vetten

Hierbij levert 1 gram koolhydraten of eiwitten ongeveer 4 kilocalorie aan energie. Vetten leveren per gram ongeveer 8 tot 9 kilocalorie aan energie. Bij een caloriearm dieet eet je dus idealiter zo min mogelijk vetrijke producten aangezien deze het meeste energie leveren.

Is het koolsoepdieet vetarm?

Wat mij gelijk bij het volgende punt brengt:

Het koolsoepdieet is ook een vetarm dieet.

 Zoals je hebt kunnen zien eet je voornamelijk soep gedurende de dag. Niets dat in die soep zit is calorie- of dus vetrijk. Normaal gesproken bestaat dit dieet voor maximaal 10% uit vet.

Je ziet daarnaast dat dit soort diëten vaak ook laag in eiwitten zijn en juist hoog in koolhydraten. De meeste vetrijke producten zijn namelijk ook eiwitrijk en aangezien je vetten wilt vermijden, vermijd je automatisch ook de meeste eiwitten.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende producten die zowel eiwitrijk als vetrijk zijn:

  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Noten
  • Zaden
  • Zuivelproducten

De meest extreme vetarme diëten zijn voornamelijk gebaseerd op planten. Je vermijd over het algemeen dierlijke producten zoals eieren, vlees en volle melkproducten.

Daarnaast worden ook plantaardige vetrijke producten afgeraden zoals olijfolie, noten en avocado’s. En bij het koolsoepdieet eet je voornamelijk planten, waardoor deze zich kenmerkt door een vetarm dieet.

Wil je meer weten over de verschillende dieetschema’s? Lees dan het onderstaande artikel door:

Dieet Schema? Gratis Eetschema om Gezond en Snel Af te Vallen

Voor- en nadelen van het koolsoepdieet

Het koolsoepdieet wordt voornamelijk gepromoot als een snelle manier voor gewichtsverlies. Om er voor een speciale gelegenheid (even) op je best uit te zien. Dit creëer je door een zwaar calorietekort. Maar hoe gezond is dit dieet? Dat is wat ik hieronder ga behandelen. Ik bespreek zowel de voor als nadelen van dit dieet.

Voordeel#1: “Het zorgt voor gewichtsverlies”

Als het goed is, is het je opgevallen dat dit voordeel tussen aanhalingstekens staat. En dat is niet per ongeluk gedaan.

Hierboven ben je er achter gekomen dat het koolsoepdieet een crashdieet is. Er bestaan verschillende soorten carshdiëten maar in principe komen ze allemaal op hetzelfde neer.

Deze diëten laten je afvallen doordat je absurd weinig calorieën binnenkrijgt. En dit allemaal doe je om zo snel mogelijk gewicht te verliezen. En dat is dan ook het enige voordeel.

Wanneer je lichaam gemiddeld genomen 2000 kilocalorie nodig heeft om zichzelf van energie te voorzien en je krijgt dagelijks maar 1000 kilocalorie binnen door eten, dan is het logisch dat je lichaam reservevoorraden aanspreekt om alle lichamelijke processen te kunnen laten draaien. Je hebt een bepaalde ruststofwisseling en wanneer je minder calorieën binnenkrijgt dat deze ruststofwisseling dan val je af. 

Heb je overtollig vet? dan worden deze vetvoorraden aangesproken en vrijgemaakt om als energiebron te kunnen dienen. Ideaal dus, zou je denken…

…maar dat is niet helemaal waar.

Waarom ik gewichtsverlies tussen aanhalingstekens heb gezet, is omdat je voornamelijk watergewicht verliest.

Heb je aan het einde van de rit dus 5 kilogram gewicht verloren dan blijkt een groot deel hiervan watergewicht te zijn.

Waarom het gewichtsverlies voornamelijk watergewicht is

Uit onderzoek blijkt namelijk dat in de eerste week van een crashdieet, dat slechts 34% van het gewichtsverlies ook werkelijk toe te schrijven is aan lichaamsvet (bron). De overige 66% blijkt enkel watergewicht en spiermassa te zijn.

Het watergewicht dat je verliest komt van de zogenaamde glycogeenvoorraden. Deze glycogeenvoorraden zorgen voor snelle energie en bevinden zich voornamelijk in je spieren en lever.

Glycogeen bindt zich aan watermoleculen

Wanneer glycogeen in je lichaam wordt opgeslagen bindt het zich eerst aan watermoleculen. Deze watermoleculen zijn drie keer zo zwaar als het gewicht van glycogeen zelf. Een volwassen persoon heeft maar liefst 450 gram aan glycogeenvoorraden in de lever. Hier zit dus behoorlijk wat watergewicht aan gebonden.

Zodra je een crashdieet volgt heeft je lichaam zo snel mogelijk energie nodig. Daarom worden deze glycogeenvoorraden als eerst aangesproken. En dan raak je automatisch het opgeslagen watergewicht kwijt.

Let wel op: Zodra je na het koolsoepdieet weer teruggaat naar je oude eetpatroon, dan zal deze aanspreekbare energievoorraad zich opnieuw opbouwen en kom je het watergewicht automatisch weer aan (bron).

Dit doet het lichaam zodat je weer genoeg energievoorraden opbouwt voor de volgende hongerwinter (crashdieet) die er aan zit te komen. Dit was evolutionair gezien natuurlijk erg handig als er perioden waren waarin er minder eten voorradig was.

Voordeel #2: Het is een goedkoop dieet

Hier hoef ik verder weinig over uit te wijden, maar het dieet is zeker een goedkoop dieet.

Over het algemeen zijn crashdiëten goedkoop omdat je maar weinig eet. Weinig eten betekent minder boodschappen en dat scheelt natuurlijk in de portemonnee.

Er zijn ook crashdiëten waarbij je vervolgens hun eigen productlijn moet aanschaffen, wat dan vaak wel een dure grap is, maar met het koolsoepdieet vindt je alle producten in de supermarkt. Je hoeft enkel groenten en wat aanvullende producten te kopen.

Voor het geld hoef je het dus zeker niet te laten.

Natuurlijk kun je jezelf altijd afvragen of goedkoop uiteindelijk geen duurkoop is met betrekking tot je gezondheid. Maar dat staat hier voor nu even buiten.

Nadelen van het koolsoepdieet

Helaas kan ik niet meer voordelen van dit dieet benoemen dan de bovenstaande. Daarentegen is het lijstje met nadelen wel degelijk iets langer. Het feit dat er niet meer voordelen zijn geeft eigenlijk al aan dat het dieet ongezond is. Waarom dat zo is leg ik je hieronder uit.

Nadeel #1: Je metabolisme vertraagt

Waar een crashdieet zorgt voor snel gewichtsverlies is er nog iets dat je verliest, en dat is de werking van je normale stofwisseling.

Dit zorgt ervoor dat je crashdieet avontuur geen duurzame verandering met zich meebrengt.

Wanneer je heel plotseling het aantal in te nemen calorieën drastisch verlaagt, dan brengt dit verschillende lichamelijke veranderingen met zich mee.

Één daarvan is gewichtsverlies. Maar dat is zo goed als de enige positieve lichamelijk verandering.

Het koolsoepdieet zorgt er namelijk ook voor dat je metabolisme (stofwisseling) vertraagt. Zo heeft onderzoek aangetoond dat wanneer je langer dan 72 uur niets eet, je stofwisseling afremt (bron). Ditzelfde geldt voor wanneer je een dieet volgt met absurd weinig calorieën zoals het koolsoepdieet.

Wat gebeurt er precies?

Je lichaam komt in een soort van hongermodus. Dit overlevingsmechanisme ontstaat wanneer je lichaam veel te weinig calorieën binnenkrijgt voor een langere tijd. Dit is een erg handig mechanisme aangezien het vroeger in de oertijd nogal eens voorkwam dat je dagenlang zonder eten zat. De kans om te overleven nam hierdoor drastisch toe.

Het gevaar van een vertraagde stofwisseling

Verschillende studies tonen aan dat een crash dieet, zoals het koolsoepdieet, de verbranding van calorieën door het lichaam tot wel 23% kan vertragen (bronbron). Het blijkt zelfs dat deze lagere stofwisseling een langere tijd aan kan blijven, zelfs als je gestopt bent met het crashdieet (bron).

Een lagere stofwisseling nadat je bent gestopt met diëten vergroot ook de kans op gewichtstoename weer drastisch. Dat is precies de reden waardoor mensen na het volgen van een crashdieet uiteindelijk zwaarder worden dan het gewicht dat ze hadden voordat ze startten met diëten (bron).

En ik heb dit soort taferelen erg vaak met eigen ogen meegemaakt. Veel mensen die ik heb gecoacht die ooit een crashdieet hebben gevolgd, hebben meer moeite met afvallen omdat hun stofwisseling vertraagd is. En geloof mij, het is erg lastig om dit weer op te krikken. Chronisch te weinig eten is een absolute afrader.

Een vertraagde metabolisme zorgt ervoor dat wanneer je weer normaal eet, gewicht aankomt. Wat mij gelijk brengt bij het volgende punt:

Nadeel #2: Je komt het gewicht dubbel en dwars weer aan

Een crashdieet volg je om je overtollige kilo’s kwijt te raken. Je hebt waarschijnlijk geen zin om hier een lange tijd over te doen dus besluit je om een crashdieet te gaan volgen, één zoals het koolsoepdieet.

Wat je vervolgens bereikt is het tegenovergestelde.

Hierboven begon het al met een vertraagd metabolisme. Maar daar blijft het niet bij. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die een kort crashdieet volgen, binnen het eerste jaar 30 tot 50% van het verloren gewicht weer aankomen (bron).

Opzich denk je dan, ach ik ben nog altijd lichter dan voordat ik aan dit avontuur begon…

…maar 1 op de 3 mensen blijkt uiteindelijk zelfs zwaarder te wegen na het volgen van een crashdieet dan voordat ze met het crashdieet begonnen (bron).

Zodra je dat gewicht bent aangekomen acht ik de kans groot dat je dat gewicht er ook weer af wilt. En wat is nu een snellere manier om dat gewicht te verliezen door middel van een crashdieet? Precies die is er niet. En zo begint het hele riedeltje opnieuw.

Dit schommelen in gewicht wordt ook wel het jojo-effect genoemd.

En ook een meerderheid in onderzoeken laat zien dat crashdiëten ervoor zorgen dat je last krijgt van het jojo-effect en hierdoor een hoger lichaamsvetpercentage krijgt. Ook blijkt dat de hoeveelheid buikvet toeneemt (bron). En juist dat buikvet blijkt zo ongezond te zijn (bron).

Waar crashdiëten dus onschuldig beginnen met de simpele gedachte dat het voor snel gewichtsverlies zorgt, zorgt het op lange termijn voor een verhoogde kans op vele welvaartsziekten zoals:

  • Diabetes type 2
  • Hart- en vaatziekten
  • Ziekte van Alzheimer
  • Beroertes

Knoop dit dus goed in je oren.

Nadeel #3: Je spiermassa neemt af

Wanneer je dacht dat dit het was, dan heb je het mis.

De meeste crashdiëten, waaronder ook het koolsoepdieet, zorgen voor spierverlies.

Ben je iemand die fanatiek aan sport doet? dan is het koolsoep zeker niet aan te raden.

Je lichaam krijgt namelijk niet genoeg energie binnen om te herstellen. Hierdoor zul je veel spierpijn ervaren, maar dit is nog niet het ergste. Want deze crashdiënten zorgen er ook voor dat het riciso op letsel en blessures toeneemt. Je spieren kunnen immers veel minder hebben.

Eiwittekort

Daarnaast is er nog een ander punt wat een belangrijke rol speelt bij spierverlies. Het koolsoepdieet bestaat namelijk uit weinig eiwitten. Je eet voornamelijk groenten en fruit, en deze producten bevatten van nature weinig eiwitten. Eiwitten kunnen je helpen om het verlies van spiermassa tegen te gaan (bron).

Tijdens het volgen van een crashdieet spreekt je lichaam eerst de glycogeenvoorraden aan voor energie. Dit heb je immers geleerd bij voordeel #1. Zodra deze glycogeenvoorraden op zijn, gaat je lichaam op zoek naar een andere energiebron. Je lichaam heeft dan twee opties:

  • Spierweefsel
  • Opgeslagen lichaamsvet

En beide worden dan ook aangesproken. Wanneer je vervolgens genoeg eiwitten binnenkrijgt dan is het mogelijk om grotendeels je spiermassa te behouden, maar bij het koolsoepdieet eet je weinig eiwitten waardoor je lichaam spierweefsel afbreekt.

Daarnaast is het bij aan crashdieet erg nuttig om spiermassa af te breken. Spiermassa verbruikt namelijk energie, waar vetmassa dat niet doet.

En wanneer je in een calorietekort verkeerd dan is het dus het meest gunstig om spiermassa aan te spreken aangezien deze spiercellen ook energie nodig hebben die je op het moment van een hongersnood niet kunt missen.

In de eerste week van een crashdieet komt ongeveer de helft van de energie uit opgeslagen lichaamsvet, de rest komt uit spierweefsel en vocht (bron).

Nadeel #4: Je leidt continu honger

Wanneer je lichaam een langdurige tijd te weinig eten binnenkrijgt, dan stijgt het hongergevoel hormoon:

Dit hormoon is een honger-opwekkend hormoon dat je eetlust verhoogd. Je denkt misschien dat dit hormoon ontzettend irritant is, want het laat je continu naar eten snakken.

Maar in tijden waarin eten niet zo vanzelfsprekend was als nu, is dat natuurlijk erg handig. Je lichaam geeft aan dat het calorieën nodig heeft om bepaalde lichaamsprocessen te laten verlopen.

Zou dit hormoon niet bestaan? Dan weet je niet wanneer je lichaam aan eten toe is en dan kon dit vroeger zomaar eens de dood betekenen. Tegenwoordig ligt dit natuurlijk wel anders. Eten is in overvloed beschikbaar en als kind wordt je geleerd dat je elke drie uur eigenlijk wel iets moet eten.

Wanneer je gewicht probeert te verliezen dan is dit hormoon eigenlijk alleen maar heel vervelend. Wat je eigenlijk wil, is dit hormoon zo laag mogelijk houden, zodat je weinig tot geen honger ervaart. En dat is waar crashdiëten funest zijn voor dit hormoon.

Ghreline hormoon stijgt

Een crashdieet met extreem weinig calorieën laat het ghreline hormoon aanzienlijk stijgen, wat het juist moeilijker maakt om gewicht te verliezen (bron).effect macronutrienten insuline verzadiging

Daarnaast is het koolsoepdieet ook nog eens laag in eiwitten, en dat is erg jammer aangezien eiwitten de aanmaak van ghreline remmen (bron). Eiwitten hebben het beste effect op het verzadigingsgevoel in vergelijking met de andere macronutriënten.

Het koolsoepdieet is dus aan crashdieet die op twee vlakken een negatief effect heeft op je hongergevoel. Het dieet is laag in calorieën en laag in eiwitten. Dit maakt het afvalproces er zeker niet makkelijker op.

Nadeel #5: Je krijgt te weinig voedingsstoffen binnen

Als er één ding naast gewichtsverlies waar het koolsoepdieet voor zorgt, dan is het wel en tekort aan gezonde voedingstoffen.

Het koolsoepdieet mist allerlei essentiële voedingstoffen om gezond te blijven.

Om gezond te blijven is het belangrijk dat je de juiste macronutriënten binnenkrijgt en ook in de juiste verhouding.

Het koolsoepdieet is niet alleen laag in calorieën, maar ook laag in eiwitten en vetten. Daarnaast bestaat de kans dat je ook te weinig vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Het is dat het eten je net voorziet van genoeg voedingstoffen om in leven te blijven, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

De kans is groot dat jij je na enkele dagen moe en futloos voelt. Je hebt geen energie meer om je lichaam van energie te voorzien. Daarnaast kun jij je moeilijk concentreren en is het dus lastig om je normale werkzaamheden te verrichten. De kans is groot dat je een tekort aan ijzer, foliumzuur en vitamine B12 krijgt. En waarschijnlijk is dat niet alles.

Is het koolsoepdieet effectief ?

Ik denk dat ik je inmiddels niet meer hoef uit te leggen of het koolsoepdieet gezond is, of niet.

Maar toch even voor de duidelijkheid: Het koolsoepdieet in niet gezond!

Wat mij gelijk brengt bij de volgende vraag of het koolsoepdieet effectief is. In zekere zin, ja. Dit crashdieet kan je op een hele snelle manier gewicht laten verliezen.

En dan ligt de nadruk op gewichtsverlies en niet vetverlies. Zoals ik je bij voordeel #1 heb verteld verlies je namelijk ook een aanzienlijk deel vocht, wat er ook gelijk weer aankomt zodra je weer normaal gaat eten.

Het dieet wordt enkel voor 7 dagen aangeraden. Wil je hem vervolgens weer volgen, dan is het de bedoeling dat je eerst een paar weken wacht. Alleen dit wekt al de suggestie dat het ongezond is.

En zoals veel onderzoeken laten zien, blijk je uiteindelijk het gewicht weer aan te komen na het volgen van een crashdieet. Dus waarom bespaar je jezelf de moeite niet, en start je met een gezonde levensstijl waardoor je op lange termijn veel meer kans van slagen hebt.

Het gaat misschien niet zo snel, maar het is zeker zo effectief.

Welk van de 7 buiktype heb jij en wat is jouw ideale dieetschema om jouw doel te bereiken?

Doe de test en ontdek direct hoe specifiek jij een platte buik krijgt

Wil je weten welke buiktype je hebt? Hoeveel calorieën jij per dag moet eten om je doel te bereiken? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende ontdekken:

  • Welk type buik jij hebt en potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
  • Hoeveel calorieën en koolhydraten we aanraden voor jouw gewichtsdoel
  • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen
  • Een op maat gemaakt voedingsschema en recepten op basis van jouw lichaam en voorkeuren waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet en de buik van je dromen krijgt

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

3 reacties op dit artikel

  • Hallo,
    Waar op het net kan ik de lijst vinden van je wetenschappelijke artikels waar je naar verwijst? Eentje nr 28 zou ik graag lezen omdat ik het onlangs besproken hoorde op tv!! Ik las ergens in je boek wáár maar kan het nu niet meer vinden!!
    Bedankt

    Dominique
  • Ik heb ooit samen met mijn ouders dit dieet gevolgd wel 2 weken lang (wat absurd moeilijk vol te houden was) en het resultaat was dat zij beiden ongeveer 5,5 kg waren afgevallen en ik amper 0,5kg. Dit terwijl we allen hetzelfde hadden gedaan (in een vakantieperiode waarin we samen waren).
    Eens gestopt waren mijn ouders snel weer op hun vorige gewicht en ik ben veel meer dan die 0,5kg weer bijgekomen!!
    Als je al een moeilijke en trage verbranding hebt is dit zeker niet aan te raden. Het kost extreem veel moeite en erna zit je met nog meer overgewicht!
    Helemaal anders is het koolhydraatarme dieet! Dat werkt wel zelfs bij mij ook al verlies ik nog steeds trager gewicht, toch blijft het er afgaan!

    [email protected]
  • Ik zit al een poosje met de vraag of die 2000 kalorien nog wel up-to-date is?
    We leven en vooral bewegen nammelijk veel minder als 50 jaar geleden.
    Bij gezond eten is het namelijk niet zo vol is vol?
    Ik drink namelijk 25 jaar groene smoothies 3x per dag om gezondheidsredenen. Maar ik kom bij lange na niet aan die 2000 kalorieen.
    Smoothie bestaat wisselend uit groene bladgroente met of 1 hele citroen of limoen.
    1 theelepel curcuma en gember en nog kaneel.
    En eiwitten erdoor.
    Soms gooi ik er nog havermouth bij. De ene x met water en de andere x met water klaar gemaakt.

    Greetje

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...
Array ( [0] => Male )