943

De 3 Beste Collageen Poeders om te Kopen – De Voors en Tegens

Heb je moeite om te beslissen welk collageen poeder het beste is voor je huid?

Er zijn veel verschillende collageen poeders op de markt, en het kan lastig zijn om te weten welke het beste is om te kopen.

In dit artikel krijg je een lijst van de 3 beste collageen poeders om te kopen, samen met hun voors en tegens.

Lees verder om te ontdekken welk collageen poeder supplement het beste bij jou past.

Of klik hier om direct te lezen over onze favoriete merken.

Inhoud van dit artikel

Wat is de werking van collageen poeder?

Collageen poeder is een supplement dat is gemaakt van een eiwit dat voorkomt in het lichaam, genaamd collageen. Het wordt vaak gebruikt voor een gezonde en goed uitziende huid, maar het kan ook andere voordelen hebben voor de gezondheid.

Waarom collageen gebruiken?

Collageen is een eiwit dat ons lichaam gebruikt voor de opbouw en onderhoud van weefsels zoals huid, haar, nagels, botten en spieren. Na onze 25ste neemt de productie van collageen in ons lichaam af, en na 50 jaar maakt het lichaam bijna geen collageen meer aan.

  • De zon, ongezonde voeding, roken en cafeïne kunnen invloed hebben op de huid.

Uv-stralen van de zon kunnen schade aanrichten in de huid en het verlies van collageen kan de huidstructuur beïnvloeden. Suiker kan ervoor zorgen dat collageen eiwitten aan elkaar gaan hechten en de elasticiteit van het collageen verminderen.

Roken kan schade veroorzaken aan cellen en collageen en elastine beschadigen, wat leidt tot een slappe huid en rimpels.

Cafeïne kan ook bijdragen aan het afnemen van collageen doordat het stresshormonen aanmaakt die de collageenproductie remmen.

Deze afname van collageen leidt tot rimpels, cellulitis, een vermindering van huidelasticiteit en een slappere en dunnere huid. Het kan ook leiden tot minder soepele spieren en gewrichten.

Welke types collageen zijn er?

Er zijn meer dan 14 verschillende typen collageen bekend, en de meeste weefsels en organen in het lichaam bevatten verschillende typen collageen.

  • Collageen type I is het meest voorkomende type en is verantwoordelijk voor meer dan 90% van het collageen in het menselijk lichaam. Het komt voor in alle bindweefsels en is een belangrijk onderdeel van de huid, botten, tanden, bloedvaten en meer.
  • Type III collageen is de tweede meest voorkomende vorm na type I collageen en is belangrijk voor de structuur van spieren, organen en bloedvaten. Het helpt bij het ondersteunen van deze weefsels en speelt daarom een belangrijke rol in het behoud van een gezond lichaam.
  • Andere typen collageen, zoals type II en IV, spelen ook belangrijke rollen in het lichaam en komen voor in specifieke weefsels en organen.

Welke collageen poeder is het beste getest? (onze top 3)

Benieuwd naar de beste collageen poeder voor de huid? Als we kijken naar consumentenbond beste collageen dan zijn er geen testresultaten beschikbaar.

De consumentenbond geeft geen advies over welk collageen poeder het beste is om te kopen.

Daarom hebben we zelf onderzoek gedaan en de producten met zorg vergeleken om de beste keuze voor jou te maken.

Hieronder onze top 3:

Beste collageen poeder #1: Collageen Solugel poeder met C en D

Het beste collageen poeder supplement waar we erg tevreden over zijn is de Collageen Solugel poeder met C en D van Vitakruid die je hier voordelig online kunt bestellen.

Dit is een goede keuze voor degenen die op zoek zijn naar een product om de elasticiteit van de huid te behouden en de zichtbare tekenen van het ouder worden te verminderen.

Het Collageen Solugel poeder met C en D van Vitakruid is een product dat 99% puur collageen bevat, samen met vitamine C en D. Onderzoek heeft aangetoond dat vitamine C de aanmaak van collageen kan stimuleren (bron).

Het Collageen Solugel poeder bevat zuiver gehydrolyseerde collageenpeptiden.

Zuiver gehydrolyseerde collageenpeptiden zijn kleine stukjes van collageen-eiwit die gemakkelijker opgenomen kunnen worden door het lichaam. Dit maakt het product effectiever en kan bijdragen aan de gezondheid van de huid en stevigheid van het kraakbeen.

Met grotendeels positieve beoordelingen is het Collageen Solugel poeder de perfecte keuze voor iedereen die op zoek is naar een topkwaliteit collageen poeder.

Beste collageen poeder #2: Collageen beauty poeder

Op nummer twee komt deze Collageen beauty poeder die je hier gemakkelijk met korting kunt bestellen.

We zijn hier enthousiast over omdat dit collageen poeder supplement extra vitamine C en hyaluronzuur bevat, die beide bijdragen aan een gezonde huid en het behoud van collageen.

Vitamine C is een antioxidant die helpt om de cellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals zonlicht en vervuiling. Het is ook van belang voor de vorming van collageen, wat bijdraagt aan de stevigheid van de huid.

Hyaluronzuur is een stof die van nature in het bindweefsel van de huid aanwezig is en helpt bij het behoud van een gezonde huid.

De toevoeging van vitamine C aan dit collageen poeder helpt bij het behoud van een stevige huid, sterke botten en tanden.

Al met al biedt dit product een aantal voordelen voor de gezondheid van de huid en het behoud van collageen, wat het tot een uitstekende keuze maakt.

Beste collageen poeder #3: Kruidvat collageen poeder

Het Kruidvat collageen poeder staat op de derde plek van de beste collageen supplementen.

Het bevat collageenpeptiden die zijn getest op kwaliteit en bioactief zijn. Het product is gemakkelijk op te nemen door het lichaam als het wordt opgelost in water of een andere drank, warm of koud.

De aanbevolen dosering is tussen de 2,5 en 5 gram per dag, met een adviesdosering van 5 gram per dag. Het product moet op kamertemperatuur bewaard worden, droog en afgesloten.

Het is niet geschikt voor kinderen jonger dan 18 jaar en het is belangrijk om een gevarieerde en evenwichtige voeding te behouden en een gezonde levensstijl te behouden.

Hoe kun je collageen poeder het beste gebruiken?

Er zijn verschillende manieren om collageenpoeder te gebruiken. Een van de meest populaire methoden is het innemen van een supplement of poeder.

Dit kan in de vorm zijn van collageentabletten of poeder. Er is echter nog geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat een van deze methoden beter werkt dan de andere.

Daarnaast kun je collageen ook binnenkrijgen via dierlijke voedingsmiddelen, zoals kip, rundvlees, eieren, bouillon en gelatine.

Supplementen zijn vaak afkomstig van vis of rund. Vanwege de structuur is viscollageen een goed alternatief, omdat het snel wordt opgenomen in het lichaam.

Het wordt aangeraden om te beginnen met een lage dosering van collageen supplementen, omdat het lichaam soms moet wennen aan de stof. Bovendien is het beste om een supplement te nemen dat is gemaakt van natuurlijke ingrediënten, het is dan veilig voor gebruik.

Hoeveel collageen poeder per dag nemen voor het beste resultaat?

Het aanbevolen gebruik van de beste collageen supplementen varieert van 5 tot 15 gram collageenpeptiden per dag, afhankelijk van de persoon en de hoeveelheid collageen die nodig is voor een gezonde huid en botten.

Dit kan worden bereikt door het innemen van collageenpoeder, met aanbevolen doseringen van 1 tot 2 schepjes of eetlepels per dag, wat neerkomt op 12 tot 15 gram collageen.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat collageen supplementen slechts een aanvulling kunnen zijn op een gezonde levensstijl en geen wondermiddel zijn voor een perfecte huid en gezonde botten.

Gezonde, bewerkte voeding, voldoende slaap en lichaamsbeweging spelen de grootste factor. Regelmatige beweging helpt de bloedcirculatie te verbeteren en stimuleert de regeneratie van cellen in het lichaam.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van collageen poeder?

Benieuwd naar de voordelen van collageen poeder?

Hieronder bespreken we enkele wetenschappelijk bewezen voordelen van het gebruik van collageen poeder.

#1: Ondersteunt een elastische en gezonde huid

Collageen is een belangrijk eiwit dat belangrijk is voor het behoud van een gezonde huid.

Het helpt bij het versterken van de huid, het verbeteren van de elasticiteit en het verminderen van droogheid. Helaas maakt ons lichaam minder collageen aan naarmate we ouder worden. Dit kan leiden tot meer rimpels en een droge huid.

We weten dat het gebruik van collageen peptiden (of supplementen die collageen bevatten) kunnen helpen bij het vertragen van huidveroudering door het verminderen van rimpels en droogheid. Dit zorgt ervoor dat de huid er jonger en gezonder uitziet.

Een aantal studies, vooral gericht op vrouwelijke proefpersonen, heeft aangetoond dat het gebruik van collageen supplementen kan leiden tot verbeterde elasticiteit en hydratatie van de huid (bron). Dit kan bereikt worden door het nemen van 3-10 gram collageen per dag gedurende een aantal weken.

Collageen poeder supplementen kunnen het lichaam helpen om collageen op eigen kracht te produceren en de aanmaak van andere huidstructuureiwitten, zoals elastine en fibrilline, bevorderen (bron).

Hoewel er veel beweringen zijn dat collageensupplementen acne en andere huidaandoeningen kunnen voorkomen, is hiervoor (nog) geen wetenschappelijk bewijs beschikbaar.

#2: Kan botverlies helpen voorkomen

Collageen speelt ook een belangrijke rol in het behoud van botsterkte en -dichtheid.

Naarmate we ouder worden neemt het collageen in ons lichaam af, wat zorgt voor een afname van de botmassa.

Het gebruik van collageen poeder kan helpen om botverlies te voorkomen, vooral bij oudere mensen die een hoger risico lopen op osteoporose.

Gelukkig hebben studies aangetoond dat collageen poeder supplementen kunnen helpen om het risico op osteoporose te verminderen

In een onderzoek van 12 maanden namen postmenopauzale vrouwen dagelijks een supplement met calcium, vitamine D en 5 gram collageen of een supplement met alleen calcium en vitamine D (bron).

Aan het einde van het onderzoek hadden degenen die het supplement met calcium, vitamine D en collageen namen significant lagere bloedwaarden van stoffen die botafbraak aantonen in vergelijking met degenen die alleen calcium en vitamine D namen.

De groep die collageen nam, had ook een lagere afname van botmineraaldichtheid.

Een ander onderzoek heeft aangetoond dat postmenopauzale vrouwen die gedurende 12 maanden 5 gram collageen per dag gebruikten, een grotere botmineraaldichtheid hadden in vergelijking met degenen die geen collageen gebruikten met een maximale toename van 7% (bron).

#3: Ondersteunt de aanmaak van spiermassa

Collageen poeder kan ook bijdragen aan de opbouw van spiermassa. Het eiwit helpt om spiervezels te repareren en te versterken, wat kan leiden tot een verhoging van de spiermassa bij regelmatig gebruik.

In een onderzoek uit 2015 namen oudere mannen met spierverlies 15 gram collageen per dag en volgden een trainingsprogramma (bron). Ze hadden aan het einde van het onderzoek significant meer spiermassa en spierkracht dan mannen die zonder aanvullend collageen trainden.

Collageen kan ook de groei van spieren na het trainen bevorderen door het helpen aanmaken van spiereiwitten.

Hoewel collageen nuttig kan zijn, is het minder effectief dan het nemen van whey-eiwit voor het opbouwen van spieren of spierkracht omdat het minder BCAA’s (Branched-Chain Amino Acids) bevat, die nodig zijn voor spieropbouw.

Whey-eiwit bevat meer van deze aminozuren. BCAA’s maken ongeveer 35% van de essentiële aminozuren uit in het menselijk lichaam en spelen een belangrijke rol in de spieropbouw en het behoud van spiermassa.

In een onderzoek uit 2019 is aangetoond dat wei-eiwit in vergelijking met collageen effectiever is voor vetverlies bij vrouwen met overgewicht (bron).

#4: Verlaagt het risico op hart- en vaatziekten

Collageen kan ook nuttig zijn voor het behoud van een gezonde hartfunctie.

Collageen kan helpen om het risico op hartaandoeningen te verminderen. Dit eiwit geeft structuur aan onze bloedvaten, die bloed van ons hart naar de rest van ons lichaam brengen.

Als we niet genoeg collageen hebben, kunnen onze bloedvaten minder flexibel en elastisch worden (bron). Dit kan leiden tot atherosclerose, een ziekte waarbij onze bloedvaten vernauwen. Dit kan het risico op een hartaanval of beroerte verhogen.

Er is een studie gedaan waarbij een kleine groep gezonde volwassenen 16 gram collageen per dag nam gedurende 6 maanden (bron).

Aan het einde van het onderzoek hadden ze een significant lagere stijfheid van de bloedvaten en een hogere hoeveelheid goede (HDL) cholesterol.

#5: Goed voor haar en nagels

Het gebruik van collageen poeder kan de sterkte van je nagels verhogen door een breuk in de nagels te voorkomen.

Bovendien kan het helpen om je haar en nagels langer te laten groeien. Collageen kan de groei en sterkte van je haar en nagels bevorderen door de gezondheid van de haarzakjes en nagelplaten (het deel wat altijd de nagel wordt genoemd) te verbeteren (bron).

Er zijn aanwijzingen dat collageensupplementen de elasticiteit van de nagels kunnen verbeteren, wat kan helpen om kloven en breuk te voorkomen.

Het is ook belangrijk om gevarieerd te eten zodat je nagels en haren gezond blijven. Denk aan het eten van groenten en fruit, veel calcium, eiwitten en het opnemen van omega 3 in je eetpatroon.

#6: helpt de lever te ondersteunen

Collageen bevat glycine, een aminozuur dat kan helpen bij het detoxen van het lichaam en het verbeteren van de bloedsomloop. Het helpt ook de lever te beschermen tegen schade veroorzaakt door gifstoffen, afvalstoffen en alcohol

Onderzoek laat zien dat glycine effectief kan zijn bij het verminderen van leverbeschadiging veroorzaakt door alcohol en andere vormen van acute of chronische leverletsel (bron).

Veiligheid en bijwerkingen collageen poeder

Het gebruik van collageen poeder is over het algemeen veilig, mits de aanbevolen dosering wordt aangehouden. Er zijn geen ernstige bijwerkingen gerapporteerd.

Wat betreft doseringen zijn er geen specifieke aanbevolen doseringen voor collageen poeder. Sommige fabrikanten raden doseringen van 2,5 tot 10 gram per dag aan.

Het is belangrijk om te onthouden dat het nemen van te hoge doses collageen poeder niet noodzakelijkerwijs leidt tot betere resultaten.

Collageen poeder is niet geschikt voor kinderen jonger dan 18 jaar. Als je zwanger bent, borstvoeding geeft, medische aandoening hebt of twijfels hebt over de veiligheid van collageen poeder, raadpleeg dan altijd een arts voordat je het collageen product gaat gebruiken.

Wat is het verschil met vis collageen poeder?

Vis collageen poeder is een hypoallergeen alternatief voor mensen met een allergie voor dierlijke producten. Vis collageen poeder is een soort collageen poeder dat wordt gemaakt van de huid, schubben en kraakbeen van vis.

Het wordt door sommigen beschouwd als een betere bron van collageen in vergelijking met collageen van andere dierlijke bronnen, zoals rundvlees of kip, omdat het gemakkelijker wordt opgenomen door het lichaam.

Ervaringen met collageen poeder

Benieuwd naar de ervaringen van anderen met collageen poeder? Hieronder drie gebruikers die hun ervaringen met collageen poeder delen:

“Ik begon met het gebruiken van collageenpoeder in mijn smoothies elke ochtend en na een paar weken begon ik opmerkelijke veranderingen in mijn huid te zien. Mijn huid werd steviger en gladder, en fijne lijntjes rond mijn ogen vervaagden. Ook merkte ik dat mijn haren en nagels sterk en gezond leken te worden.”

“Ik was op zoek naar iets om mijn droge huid een boost te geven en besloot om collageenpoeder te proberen. Na een maand gebruik begon ik een duidelijke vermindering van rimpels te zien en mijn huid voelde veel strakker aan. Ook merkte ik dat mijn haren en nagels steviger en minder broos aanvoelden.”

“Ik ben al een paar maanden bezig met het gebruiken van Collageen Solugel met C en D van Vitakruid en ik moet zeggen dat ik best wel tevreden ben over het resultaat. Allereerst is het wel belangrijk om het product langer te gebruiken dan 1 maand, omdat het effect pas na een langere periode zichtbaar is. Na ongeveer 3 maanden gebruik merkte ik al een verschil in mijn huid. Mijn huid voelt veel gehydrateerder aan en is zachter. Daarnaast heb ik het gevoel dat mijn huid meer straalt, ook krijg ik vaak complimenten hierover.”

Tot slot

Collageen poeder is een heilzaam supplement en wordt in verband gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen.

Collageen poeder kan nuttig zijn omdat het een bron van collageen is die gemakkelijk te consumeren is.

Het kan worden toegevoegd aan dranken of recepten, waardoor het een handige manier is om extra collageen binnen te krijgen.

Als je op zoek bent naar manieren om collageen in de huid te stimuleren, is het absoluut het overwegen waard om de beste collageen poeder supplement te proberen.

Het is een natuurlijke manier om het lichaam van binnenuit te ondersteunen.

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )