846

De 4 Beste Vitamine D Merken om te Kopen: Voors en Tegens

Vitamine D is belangrijk voor het goed functioneren van ons lichaam.

Veel mensen kampen zonder het te weten met een tekort.

Gelukkig bestaat er een eenvoudige oplossing, namelijk een vitamine D supplement kopen. Wij vergelijken vier merken en kiezen daaruit de beste uit zodat je geen geld verspilt of vitamine D suppleert die niet goed opneembaar is.

Daarnaast leggen we in dit artikel uit hoe je een vitamine D gebrek kan herkennen en nog veel meer.

Inhoud van dit artikel

Beste vitamine D supplementen om te kopen

Onvoldoende vitamine D kan gemakkelijk opgelost worden door het nemen van een vitamine D supplement. We vergelijken 4 vaak voorkomende merken die (de efficiëntere) vitamine D3 aanbieden: een olie, softgels, gewone en vegan kauwtabletten.

Merk # 1. Vitakruid Vitamine D3 olie

Ben je op zoek naar een degelijk product dat je met het hele gezin kan gebruiken? Dan kan je Vitamine D3 olie van Vitakruid proberen.

Zij bieden de D3 olie aan in druppelformaat, waarbij je met een handige pipet de juiste dosis voor elk gezinslid kan bepalen. De dosering is 25 microgram Vitamine D3 (oftewel 1000 IU). De draagolie is Extra Vierge olijfolie, wat al gezond op zichzelf is. In tegenstelling tot levertraan heeft Vitamine D3 geen sterke vieze vissmaak, dus laat dat je zeker niet afschrikken.

Vitakruid biedt Vitamine D3 ook aan in capsulevorm, maar dan is het niet geschikt voor kinderen onder de 10 jaar. Ook deze kleine capsules bevatten de hoogst biologisch beschikbare vorm van vitamine D3.

Merk # 2. Lucovitaal Vitamine D3 25 microgram

Bij Lucovitaal vinden we de sterkere, maar meer voorkomende dosering van 25 microgram, wat overeenkomt met 1000 IU (International Units). Je kan kiezen tussen een verpakking voor een volledig jaar (365 capsules) of voor 4 maanden (120 capsules).

Hun capsules zijn softgels en bevatten naast vitamine D3, zonnebloemolie, gelatine en verdikkingsmiddel. De capsules zijn vrij van gluten, gist, lactose, suiker, conserveermiddelen, en kunstmatige geur- en smaakstoffen.

Deze capsules zijn niet geschikt voor kinderen tot en met 10 jaar.

Daarnaast biedt Lucovitaal ook andere vitamine complexen aan waarbij vitamine D3 opgenomen zit. Vitamine D3 is bij Lucovitaal ook beschikbaar in hogere dosis (3000 IU).

Merk # 3. Holland & Barrett Vitamine D3 Vegan

Bij Holland en Barrett vinden we naast de gewone Vitamine D3 kauwtabletten ook specifieke kauwtabletten voor veganisten.

We moesten even opzoeken hoe je dan vitamine D3 (die vooral in dierlijke producten zit) voor veganisten maakt. Volgens VeganWiki wordt de veganistische versie uit korstmos gehaald. Mogelijk verklaart dit het prijsverschil met de andere producten.

De H&B vegan vitamine D3 kauwtabletten hebben een kers smaak en bevatten 25 microgram plantaardige vitamine D3.

De verpakking telt 120 stuks en is gemaakt uit gerecycleerd plastiek.

Merk # 4. Davitamon Vitamine D3 Smelttablet 10 microgram

Het welbekende merk Davitamon heeft verschillende vitamine D producten. Ons oog viel op de 10 microgram vitamine D3 smelttablet. Net zoals bij andere smelttabletten ligt de dosis van het actief ingrediënt iets lager dan bij capsules en zijn er meer zoet- en smaakstoffen aanwezig.

De smelttabletten zijn verkrijgbaar in verpakkingen van 150 of 75 stuks. En er zijn smelttabletten voor kinderen beschikbaar.

Voor wie op zoek is naar een sterkere dosis is er Davitamon Vitamine D3 Forte. Tevens een smelttablet in een verpakking van 75 stuks, maar deze keer bedraagt de dosis 20 microgram.

Daarnaast heeft Davitamon Vitamine D olie voor baby’s, waarbij de vitamine D opgelost werd in gezuiverde arachideolie.

Onze voorkeur

Onze voorkeur gaat uit naar de vitamine D3 olie van Vitakruid. Voor een druk gezin biedt dit tijdens alle maanden met weinig zon een gebruiks- en budgetvriendelijke optie.

Als je bijvoorbeeld Vitakruid met Davitamon vergelijkt is Davitamon 4x duurder. En je krijgt er nog eens  onnodig zoetstoffen bij. Ook zit er bij Vitakruid nog K2 in, die samen met D3 zorgt voor betere calciumstofwisseling.

Wat is vitamine D en hoe werkt het?

Vitamine D werd tot 15 jaar geleden vooral nuttig bevonden voor beendersterkte. Vroegere generaties herinneren zich vitamine D als levertraanolie. Dit walgelijk smakend goedje moest dagelijks -tot huilen toe- geslikt worden door kindjes ter voorkoming van de Engelse ziekte of Rachitis. Deze brutale beenderziekte zorgde naast zwakke spieren, vermoeidheid en extreem beven ook voor ernstige beendermisvorming bij kinderen. Toevoeging van vitamine D aan voedingswaren roeide Rachitis grotendeels uit in de Westerse wereld (bron).

In het laatste decennium maakte vitamine D haar comeback als essentiële vitamine met belangrijke functies in het lichaam (bron) naast de absorptie van calcium en fosfor uit je darmen (bron) en het onderhoud van skelet en beenderstelsel (bron, bron).

Momenteel wordt het vooral gepromoot als ‘vitamine zon’. Je lichaam maakt immers bij blootstelling van je huid aan de UVB stralen van de zon, vitamine D uit cholesterol (bron). Onderzoek toonde intussen aan dat vitamine D cruciaal is voor het functioneren van ons afweersysteem. Daarnaast speelt het een rol bij de groei en ontwikkeling van spiercellen (bron, bron) en andere functies die we hieronder verder bespreken.

Hoe werkt vitamine D?

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine (net zoals vit A, E en K). Dit betekent dat het in olie en vetten oplost en gedurende lange tijd in je lichaam kan opgeslagen worden. Dit in tegenstelling tot vitamine C en B die wateroplosbaar zijn en waarvan overschotten uitgeplast worden.

Wetenschappers noemen vitamine D een steroïde hormoon door haar werking in het lichaam. Ons lichaam zet vitamine D twee maal om (bron, bron). Een eerste keer in de lever tot calcidiol (de opslagvorm) en erna tot calcitriol (de actieve vorm) in de nieren. Calcitriol interageert met de vitamine D receptoren die in bijna elke lichaamscel voorkomen (bron, bron) en schakelt genen aan of uit, wat tot veranderingen in de cellen leidt. Dit is vergelijkbaar met hoe andere steroïde hormonen werken (bron, bron).

Waarom koop je een vitamine D supplement?

Een van de vaakst voorkomende vitamine tekorten

Vitamine D tekort is één van de vaakst voorkomende vitamine tekorten. Want er zijn slechts 2 manieren om zelf vitamine D op te nemen of aan te maken, namelijk uit de voeding of vanuit zonlicht.

Zo wordt geschat dat 50% van de wereldbevolking onvoldoende zonlicht krijgt (bron).

41,6% van de bevolking in de VS heeft onvoldoende vitamine D tekort (bron) en 6% heeft een ernstig gebrek (deficiënt) (bron). Daarbij zijn mensen met een donkere huid er slechter aan toe. 82,1% van de Afro-Amerikanen hebben een tekort en 69,2% van de Latino’s (bron).

Moeilijk voldoende vitamine D op te nemen via voeding

Vitamine D gaat van D1 tot D5. Twee vormen daarvan zijn terug te vinden in voeding (bron):

 • D3 (cholecalciferol) komt voor in een handvol dierlijke voeding zoals vette vis (zalm, makreel, sardientjes, tonijn), eigeel, rundslever (bron, bron, bron). Je vindt het ook in zuivelproducten en ontbijtgranen die verrijkt zijn met vitamine D. D3 is dubbel zo effectief om de vitamine D bloedwaarden te verhogen dan D2 (bron).
 • D2 (ergocalciferol) uit plantaardige voeding zoals specifieke paddenstoelen, schimmels en gisten.

Vitamine D uit zon

In gebieden met veel zonneschijn volstaat het om een paar keer per week met grote delen van het lichaam te zonnebaden. Maar zelfs dan verhindert onze huidige levensstijl de synthese uit zonnestralen. De meerderheid van de mensen spendeert de daglichturen op kantoor of binnenshuis.

Daarnaast sporen vaak ongegronde angsten m.b.t huidkanker aan tot overmatig smeren van zonneblok en hoge bescherming zonnecrème. Wie achter glas of zonnecrème schuilt produceert weinig tot geen vitamine D (bron). En hoewel lang zonnebaden zonder zonnebescherming kan zorgen voor zonnebrand, voortijdige huidveroudering, en verhoogd risico op huidkanker (bron, bron), moeten we op zoek naar een beter evenwicht.

De aanbeveling is dan ook om (afhankelijk van huidtype) 10 tot 30 minuten grote delen van lichaam onbeschermd aan de zon bloot te stellen om vitamine D aan te maken.

In Nederland is het ook een realiteit dat de hoek waarop de UVB stralen de huid bereiken ineffectief is om voldoende vitamine D aan te maken. Dit heeft te maken met de breedtegraad. Hoe verder weg van de evenaar, hoe hoger de kans op een vitamine D tekort (bron).

Voorschrijfgedrag

Reken daarbij dat veel huisartsen nog weigerachtig zijn om vitamine D voor te schrijven. Huisartsen van vorige generaties kregen vooral een angst voor overdosering en botmisvorming ingelepeld. Het duurt vaak jaren vooraleer nieuwe kennis doorsijpelt tot in de praktijk.

Daarnaast zijn de symptomen van vitamine D tekort meestal subtiel en non-specifiek. Het wordt bijgevolg makkelijk over het hoofd gezien.

Risicogroepen voor tekort

Overweeg zeker een vitamine D supplement als je deel uitmaakt van één of meerdere risicogroepen:

 • Donkere huid.
 • Ouderen (bron).
 • Overgewicht of obesitas.
 • Onvoldoende vis of zuivel.
 • Vegetariërs of veganisten.
 • Ver weg van evenaar, wonen in gebieden met weinig zon.
 • Steeds zonnecrème aandoen als je buiten komt.
 • Vooral binnenshuis blijven (kantoor en studenten).
 • Chronische nier- en leverstoornissen.
 • Aandoening die voedingsstofopname beïnvloedt zoals ziekte van Crohn en Coeliakie.
 • Gastric bypass, maagverkleining.
 • Gebruik van medicatie die het vitamine D metabolisme beïnvloeden zoals statines en steroïden.

 

Symptomen van vitamine D tekort

Of je een vitamine D tekort hebt kan je enkel vaststellen door een eenvoudige bloedtest.

Zo wijst minder dan 12 mcg/ml op deficiëntie, onder de 20 mcg/ml is net voldoende maar voor optimaal functioneren en ziektepreventie heb je minstens 30 mcg/ml nodig (bron). Andere bronnen leggen vitamine D deficiëntie op minder dan 20 mcg/ml en onvoldoende op 30 mcg/ml (bron), terwijl andere wetenschappers pleiten dat je om gezondheidsvoordelen te halen nog hogere bloedwaarden nodig hebt (bron).

Overweeg zeker een bloedtest als je 1 van volgende punten in jezelf herkent:

Vaak ziek of ontstekingen

Als je vaak ziek bent, vooral griep en verkoudheid, kan vitamine D een belangrijke bijdragende factor zijn. Een van de meest belangrijke rollen van vitamine D is immers om het afweersysteem sterk te houden zodat je virussen en bacteriën aankan. Vitamine D interageert rechtstreeks met cellen die ontsteking afweren (bron).

Diverse observationele studies toonden het verband aan tussen vitamine D tekort en luchtwegeninfecties, bronchitis, en longontsteking (bron, bron). Andere studies toonden dat inname van vitamine D supplement tot 4000 IU (International Units) per dag het risico op luchtwegenontsteking deed dalen (bron, bron, bron).

Mensen met een vitamine D tekort vertoonden verder meer ontstekingsmarkers die de genezing in gedrang brachten (bron). En vitamine D supplement verbeterde voetzweren die vaak voorkomen bij suikerziekte (bron).

Uitputting en vermoeidheid

Erg lage vitamine D niveaus veroorzaken uitputting en hebben een negatieve impact op levenskwaliteit (bron). Bij verpleegkundigen vond onderzoek een sterk verband tussen lage vitamine D en zelf gerapporteerde vermoeidheid. 89% van verpleegkundigen had een vitamine D tekort (bron).

Bij kinderen hield lage vitamine D verband met slecht slapen, kortere slaapduur, en uitgestelde bedtijd (bron).

Suppleren met vitamine D verminderde de ernst van vermoeidheid bij mensen met een tekort (bron, bron).

Depressie en Angst

Vooral bij ouderen bestaat een sterk verband tussen depressie en vitamine D tekort (bron, bron). Ander onderzoek vond bij 65% van de observationele studies een samenhang tussen lage vitamine D bloedwaarden en depressie (bron).

Een vitamine D supplement toedienen aan mensen met een vitamine D deficiëntie hielp met depressie, inclusief winterdepressie (seasonal affective disorder) (bron, bron). Het effect op gemoed was enkel merkbaar bij hogere dosissen vitamine D (bron).

Daarnaast verminderde een vitamine D supplement de angst bij zwangere vrouwen, het verbeterde slaap, en kon postpartum depressie helpen voorkomen (bron).

Beendergezondheid en botpijn

Pijn in de beenderen en onderrug kan een tekort aan vitamine D aanduiden. Zo linkten onderzoekers chronische onderrugpijn aan een vitamine D tekort (bron, bron). En naarmate de vitamine D waarden lager waren nam de intensiteit van de rugpijn toe (bron).

Uit een wetenschappelijke overzichtsstudie (81 studies) bleek dat mensen met artritis, spierpijn, en chronische pijn, typisch een lager vitamine D niveau hebben dan mensen zonder deze aandoeningen (bron, bron).

Daarnaast wees een groot onderzoek bij menopauzale en postmenopauzale vrouwen op een sterke samenhang tussen lage vitamine D waarden en lage mineraaldichtheid in de beenderen (bron). Dit kan leiden tot osteoporose en een verhoogd risico op vallen en breuken (bron).

Een vitamine D supplement verminderde dan ook de kans op osteoporose, vallen en breuken bij ouderen (bron) en hielp bij botverlies (bron).

Spierpijn

Vitamine D tekort kan een mogelijk oorzaak zijn voor spierpijn bij volwassenen en kinderen (bron, bron). Zo hebben 71% van de mensen met chronische pijn een vitamine D tekort (bron).

Uit een wetenschappelijke overzichtsstudie bleek verder dat vitamine D betrokken is bij de pijnwaarnemingspaden en een rol speelt in chronische pijn (bron).

Hoge dosissen vitamine D supplement zorgden voor een daling van diverse types pijn in mensen met vitamine D tekort (bron). Ook bij kinderen met een vitamine D tekort en groeipijnen, zorgde één enkele dosis vitamine D voor een 57% daling van de pijn (bron).

Suppletie met vitamine D zorgde voor meer kracht in de bovenste en onderste ledematen (bron).

Trage wondheling

Traag herstellen van een medische ingreep of kwetsuur kan een teken zijn van vitamine D tekort. Een wetenschappelijke overzichtsstudie vond dat een vitamine D tekort genezing na een mondheelkundige ingreep vertraagt (bron).

Uit labonderzoek blijkt verder dat vitamine D de productie verhoogt van cruciale stoffen voor de vorming van nieuwe huid en wondheling (bron).

Haar uitval

Haaruitval bij vrouwen kan duiden op een vitamine D tekort (bron).

Lage vitamine D waarden vormen tevens een risicofactor voor de ontwikkeling van de auto-immuun ziekte alopecia areata. Deze wordt gekenmerkt door haaruitval op hoofd en lichaam en rickets (bron, bron). Hoe lager de vitamine D, hoe erger het haaruitval (bron).

Synthetische vitamine D, aangebracht op de huid, zorgde voor haarteruggroei in deze aandoening (bron).

Gewichtstoename

Obesitas is een risicofactor voor vitamine D tekort (bron) en vitamine D deficiëntie verhoogt de kans op gewichtstoename. Dit is meest uitgesproken bij mannen (bron).

Suppletie met vitamine D helpt bij gewichtsverlies (bron).

Gezondheidsvoordelen van vitamine D

 • Kan kankerrisico verminderen (bron). Zo leverde een supplement van 1.100 IU per dag en calcium een 60% daling van kankerrisico op (bron, bron).
 • Vermindert kans op type 2 diabetes (bron). Daarnaast bij baby’s zorgde toediening van 2000 IU per dag voor een 78% daling van het risico op type 1 diabetes (bron).
 • Vermindert kans op mortaliteit (bron, bron, bron, bron, bron).
 • Vermindert kans op cardiovasculaire ziekte (bron, bron).
 • Kan helpen bij multiple sclerosis (bron).

Gebruik en dosering

Vitamine D is beschikbaar in tablet, smelttablet, capsule, mondspray en druppelvorm.

Hoeveel mag je nemen?

De aanbevolen dagelijkse dosis uit voeding bedraagt 800 IU (of 20 mcg) per dag (bron). Voor wie onvoldoende zon krijgt, stijgt dit tot 1000 IU per dag (bron).

Wie een supplement overweegt, kan met volgende dosissen starten (bron):

 • Baby’s 0-12 maanden: 400 IU
 • Kinderen en volwassenen: 600 IU
 • Ouderen, zwangeren, borstvoedenden: 800 IU

Als je vermoed dat je onvoldoende vitamine D of zelfs een gebrek hebt, neem dan contact op met je huisarts.

De bloedwaarden gelinkt aan betere gezondheidsvoordelen zijn hoger dan de huidige aanbevelingen (bron, bron, bron). Zo toont onderzoek aan dat 1000 IU per dag 50% van de mensen helpt om 33 mcg/ml te bereiken, terwijl 2000 IU bijna iedereen helpt (bron, bron, bron).

Ook volgens de Endocrine Society ondervinden de meeste volwassenen voordeel bij 1500 tot 2000 IU per dag (bron). De Safe Upper Limit werd door wetenschappers vastgesteld op 4000 IU per dag (bron). Dit wil dus zeggen dat je maximaal 4000 IU op eigen houtje kan innemen. Hogere dosissen gebeuren op voorschrift en onder toezicht van huisarts.

Voor mensen met vitamine D deficiëntie zijn nog hogere dosissen aan de orde, zelfs tot 50.000 IU (bron) of via vitamine D inspuiting (bron) voor 8 weken. Gevolgd door 2000 IU per dag tot de bloedwaarde van 30 mcg/ml bereikt is (bron). Raadpleeg hiervoor steeds jouw huisarts.

In een vorig artikel ging Oscar dieper in op de verschillende doseringen.

Veiligheid

Vitamine D suppletie is veilig want toxiciteit is erg zeldzaam. Een gezonde persoon dient extreem hoge dosissen gedurende erg lange tijd te nemen om een giftig of gevaarlijk niveau in het lichaam te bereiken (bron, bron). Overdosering van vitamine D is dus vooral een mythe.

Bij mensen met aandoeningen (granulomatoze stoornis, aangeboren afwijkingen, bepaalde lymfoma’s, ontregelt vitamine D metabolisme) is overdosering wel mogelijk (bron).

Conclusie en koopadvies – Wat is de beste vitamine D?

Vitamine D is belangrijk voor een goede afweer, gezonde botten, tanden en haar, maar ook voor gewicht, kracht en energie, wondheling en celgroei. Nochtans is het één van de meest voorkomende vitamine tekorten. Vooral omdat we zo weinig uit voeding kunnen halen en ons Nederlands klimaat en huidige leefstijl ons niet in staat stelt om voldoende vitamine D uit de zon aan te maken.

Een goed vitamine D supplement buiten de zomermaanden om, is geen overbodige luxe. Hoewel er veel goede producten op de markt zijn, viel onze keuze voor beste vitamine D supplement op de Vitamine D3 druppels van Vitakruid. Met zijn dosering gemak druppel je het hele gezin al gauw naar een betere gezondheid. Vitakruid is een merk dat veel waarde hecht aan de kwaliteit van zijn producten. Ze bevatten veel kennis omtrent gezondheid en voeding waardoor ze hierover cursussen geven.

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

1 reactie op dit artikel

 • Vind deze blogpost totaal niet in lijn met deze: https://happyhealthy.nl/vitamine-d-tekort/

  Waarbij veel hogere doseringen worden onderbouwd en aangeraden.

  Ook heb ik het idee dat er 4 bekende merken zijn vergelijken op hun eigenschappen maar is mij niet duidelijk waarom dit de beste merken zouden zijn.

  Piet

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )