shopify site analytics
vrouw met handen op haar buik

11 Essentiële Tips om een Opgeblazen Buik / Gevoel Op te Lossen

We hebben allemaal wel eens last van een opgezwollen buik na het eten.

Zorgelijker wordt het als de buik opgezwollen blijft en misschien zelfs pijnlijk aanvoelt.

Het is ongemakkelijk, vervelend en heeft een flinke invloed op je lijf en geest.

Een opgezette buik is vaak een symptoom van een achterliggend probleem dat mogelijk zelfs gevaarlijk kan zijn.

Het kan je sociale leven in negatieve zin flink beïnvloeden, want met een opgeblazen gevoel heb je gewoon geen zin om iets te ondernemen.

Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om dit probleem op te lossen.

In dit artikel leer je onder andere:

 • De invloed van een verstoorde darmflora op je lichaam en geest
 • Wat je kunt doen om een opgeblazen buik te voorkomen
 • Welke voeding goed is voor het behouden van een gezond darmmicrobioom
 • Het verband tussen darmklachten en een depressie
 • Welke supplementen gasvorming en een opgeblazen gevoel verminderen
 • En nog veel en veel meer..

Wat veroorzaakt een opgeblazen gevoel?

We hebben allemaal wel eens last van een opgeblazen gevoel of een opgezette buik.

Het is geen prettig gevoel, maar je bent niet de enige die er regelmatig mee te maken heeft.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat ongeveer 16 tot 30% van de bevolking regelmatig een opgeblazen gevoel ervaart (bron, bron).

Meestal wordt dat verweten aan de forse maaltijd die je hebt genuttigd, maar er kan meer aan de hand zijn.

Er zijn enorm veel mogelijke oorzaken waarom je last hebt van een opgeblazen buik.

Het is erg belangrijk om te beseffen dat een opgezette buik of een opgeblazen gevoel beslist géén kwaal op zich is.

Het is een symptoom als gevolg van iets anders. Met andere woorden: een opgeblazen buik is een teken dat er méér aan de hand is.

Het is verstandig om deze achterliggende oorzaak te vinden en proberen op te lossen. Het opgeblazen gevoel verdwijnt dan uiteraard vanzelf.

Het zwellen van je buik heeft meestal te maken met de spijsvertering. Om het nog verwarrender te maken, kunnen veel verschillende oorzaken de darmgezondheid beïnvloeden.

Omdat zoveel verschillende factoren kunnen bijdragen aan een opgeblazen gevoel in de maag, zoals bijvoorbeeld een voedselallergie of stress, blijft het soms onduidelijk waar de buikklachten vandaan komen.

Aangezien een opgeblazen gevoel en/of een opgezette buik niet een kwaaltje is, maar duidelijk een symptoom, zijn er ook heel veel mogelijke oorzaken.

Natuurlijk hoef je niet alle oorzaken te herkennen. Maar als je last hebt van een opgeblazen gevoel, herken je waarschijnlijk wel één of twee oorzaken die op jou van toepassing kunnen zijn.

Bedenk daarom welke gezondheidsproblemen bij jou een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken:

Oorzaken van een opgeblazen buik

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
zwangerschap

FODMAPs
ziekte van Crohn
schimmelinfectie (candida)
menopauze

hyperpermeabele darm
teveel lunch inslikken
constipatie
alcoholische dranken

voedselallergie
slecht kauwen
eencellige parasieten
ongezonde voedingsmiddelen

Dit waren de meest voorkomende oorzaken van een opgeblazen buik.

Omdat misschien niet alle oorzaken even duidelijk voor je zijn, zal ik ze een voor een even kort bespreken.

Wil je meteen door naar de belangrijkste tips van het artikel om van een opgeblazen buik af te komen? Klik dan hier.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze test en ontdek je “Afslank IQ”.

Glutenintolerantie

Vaak zijn voedselallergieën of intoleranties (zoals een gluten- of lactose-intolerantie) veel voorkomende redenen voor gasvorming in de maag en een opgeblazen gevoel.

De voedingsmiddelen die gas veroorzaken, zijn vaak zuivelproducten en voedingsmiddelen die gluten bevatten (brood, pasta, ontbijtgranen, etc.)

Gluten zijn eiwitten in granen zoals tarwe, gerst en rogge. Steeds meer mensen kunnen deze gluten niet goed verdragen en eten glutenvrij.

Een klein percentage van de bevolking heeft coeliakie.

Bij mensen met coeliakie beschadigt het slijmvlies van de dunne darmwand door het eten van gluten. Dit geeft een hele reeks van (buik)klachten.

FODMAPs

De eerste keer dat ik over deze term hoorde dacht ik dat het om een nieuwe sciencefiction film ging. Het bleek helaas wat minder spannend te zijn.

FODMAPs zijn een verzameling korte keten koolhydraten en suikeralcoholen die van nature in voedingsmiddelen voorkomen of als additief in voeding worden toegevoegd.

Ze kunnen zorgen voor winderigheid en een opgeblazen gevoel.

De soorten koolhydraten die onder FODMAPs vallen zijn:

 • Oligosachariden (fructanen en galactanen)
 • Disachariden (lactose)
 • Monosachariden (fructose)
 • Polyolen

FODMAP’s kunnen lastig zijn om uit te sluiten, omdat er zoveel verschillende soorten zijn en iedereen uniek is als het om gaat om het verdragen van voedsel.

Door bepaalde voedingsmiddelen te verwijderen uit je dieet kun je uiteindelijk vaststellen welk voedsel een opgeblazen gevoel veroorzaakt, omdat ze niet goed worden afgebroken en verteerd.

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Het Prikkelbare Darm Syndroom is een hele bekende oorzaak van een opgezette buik en een opgeblazen gevoel.

Deze aandoening, ook wel afgekort als PDS, is een kwaal aan het spijsverteringskanaal. Normaliter maakt het spijsverteringskanaal pompende bewegingen om het te verteren voedsel te transporteren.

Als je last hebt van PDS worden deze pompende bewegingen niet optimaal gemaakt waardoor het voedsel té traag het hele spijsverteringskanaal passeert. Met name in de darmen kan dit voor grote problemen zorgen.

PDS kun je herkennen aan een combinatie van problemen: een opgeblazen gevoel en daarnaast last van pijn in de buikstreek, diarree of juist constipatie.

Deze laatste twee kunnen afwisselend optreden. Daarnaast moet je regelmatig boeren en heb je last van winderigheid.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Ziekte van Crohn

Heb je regelmatig last van heftige buikpijn en diarree ? Het kan zijn dat je lijdt aan de ziekte van Crohn.

De ziekte van Crohn is een chronische darmaandoening die een ernstige ontsteking van je spijsverteringskanaal veroorzaakt en de kwaliteit van je leven flink beïnvloedt.

Het wordt geassocieerd met buikpijn en diarree en wordt gekenmerkt door acute opstoten en ontstekingen die plotseling opkomen en jarenlange periodes waarbij mensen weinig klachten ervaren.

De oorzaak van de ziekte van Crohn is onbekend. Wel speelt erfelijkheid een rol bij het ontstaan van de auto-immuunziekte.

Schimmelinfectie (candida)

Het klinkt misschien raar, maar schimmels en gisten horen gewoon thuis in ons lichaam.

Het darmmicrobioom is opgebouwd uit een combinatie van gisten, schimmels en bacteriën. Deze leven allemaal in een bepaalde balans, waardoor het darmmicrobioom optimaal kan functioneren.

Een bekende gistsoort die zich in het darmmicrobioom bevindt is de Candida Albicans. Deze is altijd fors in de minderheid en komt ook voor in je mond, in de vagina en op de huid.

In normale gevallen helemaal geen probleem, maar als gevolg van stress, onbalans in de hormonen, zwak immuunsysteem, antibiotica, veel eten van suikers en ongezonde voedingsmiddelen, kan deze verhoudingen onbalans raken.

Candida voedt zich met de glucose uit zetmeel en suikers, de afvalstoffen van de candida is dan een gas wat uiteindelijk zal zorgen voor een opgezette buik en een opgeblazen gevoel.

Chronische stress en spanning

Als je last hebt van chronische stress, dan uit zich dit meestal in darm- en maagklachten. En dat heeft heel veel impact, méér dan je denkt!

De organen die verantwoordelijk zijn voor de spijsvertering krijgen minder bloed waardoor je een misselijkmakend gevoel kunt krijgen. Dit gaat dan samen met een opgeblazen gevoel en een opgezette buik.

Daarnaast zorgt de stress, en het daarmee samengaand nerveuze gedrag, voor het onbedoeld inslikken van lucht, waardoor het effect nog eens extra versterkt wordt.

Lekkende darm

Het Lekkende Darm Syndroom,  medisch ook wel een hyperpermeabele darm genoemd, is een aandoening waar veel mensen mee worstelen (zonder dat ze het zelf weten). Bij een hyperpermeabele darm is de darmwand beschadigt waardoor minuscule gaatjes ontstaan.

Als je de naam zo hoort dan kun je denken dat het alleen het spijsverteringsstelsel door een ‘lekkende darm’ beïnvloed wordt.

In werkelijkheid kan een hyperpermeabele darm leiden tot veel andere gezondheidsproblemen, omdat gifstoffen, microben en onverteerde voedseldeeltjes in je bloedbaan terecht komen.

Teveel lunch inslikken

Ook tijdens het eten krijg je onbedoeld veel valse lucht binnen. Met name als je snel eet en slecht kauwt.

Dit wordt dan nog een graadje erger als je veel last hebt van nerveus gedrag en stress. Doordat je lucht inslikt tijdens het eten, krijg je last van een opgeblazen gevoel en een opgezette buik.

Om dus een opgeblazen gevoel te vermijden, én je spijsvertering optimaal te laten verlopen, is het belangrijk om goed te kauwen en rustig te eten.

Menopauze

De onvermijdelijke menopauze kan zorgen voor veel kleine en grote ongemakken. Eén van die ongemakken heeft te maken met een opgeblazen gevoel in je buik. Tijdens de overgang daalt het niveau oestrogeen in het lichaam.

Gevolg daarvan is een fors lagere productie van gal waardoor de darmen langzamer gaan werken. En het is deze langzamere werking van de darmen wat de oorzaak kan zijn van gasvorming en ophoping van lucht.

Zwangerschap

Ben je een man? Dan kun je deze overslaan. Voor vrouwen geldt dat een opgeblazen gevoel ook kan ontstaan bij een vroege zwangerschap.

Naarmate je lichaam meer progesteron (vrouwelijk geslachtshormoon) produceert om je zwangerschap te ondersteunen, ontspant progesteron de spieren in je lichaam. Dat betekent dus ook je darmspieren.

Langzamer bewegende darmspieren zorgen ervoor dat je spijsvertering vertraagt. Hierdoor kan gas zich ophopen, wat op zijn beurt leidt tot een opgeblazen gevoel en oprispingen.

Dit kan ook voor verstoppen zorgen. Obstipatie kan ook het gevoel van opgeblazen gevoel in de buik vergroten.

Constipatie

Het woord constipatie heeft niets te maken met gelijke rechten voor mannen en vrouwen.

Constipatie, oftewel verstopping, is dat moment dat je moeite hebt om je ontlasting kwijt te raken. Na het eten, duurt het enkele uren om alles te transporteren en te verwerken.

Tijdens deze bruine reis door je darmen worden alle benodigde voedingsstoffen uit het eten gehaald en wordt het restant getransformeerd tot de ontlasting die het lichaam op een natuurlijke manier kan verlaten.

Hoe langer de ontlasting in de darmen blijven zitten, hoe droger de ontlasting wordt. Het water wat ooit toegevoegd is aan de ontlasting wordt weer onttrokken, waardoor de ontlasting droog en hard wordt.

De stoelgang wordt dan steeds lastiger. Daarnaast zorgt dit voor een opgezette buik en een opgeblazen gevoel.

Gastritis

Gastritis is een ontsteking aan het maagslijmvlies. De oorzaak hiervan kan verschillend zijn, maar vast staat dat roken en overmatig alcoholgebruik de ontsteking bevorderen.

Acute gastritis heeft een plotselinge, ernstige ontsteking tot gevolg. Chronische gastritis omvat langdurige ontsteking die jaren kan duren als deze onbehandeld blijft.

Een ontstoken maagslijmvlies kan zorgen voor een opgeblazen gevoel, gespannen buik en brandend maagzuur.

Alcoholische dranken

Als je denkt aan een opgeblazen gevoel en alcohol, dan zijn het waarschijnlijk de bekende bierbuik en de beruchte alcoholscheten die je te binnen schieten.

Met name een combinatie van koolzuurhoudende dranken en alcohol, zijn een ramp voor je buik. Omdat in veel biersoorten tarwe of gerst voorkomen – die gluten bevatten – kan dit zorgen voor een opgezette buik.

Voedselallergie

Een allergie of intolerantie kun je hebben voor verschillende soorten voedingsstoffen. De meest bekende is de gluten-intolerantie en de lactose-intolerantie.

Met bij de laatste vorm wordt meer water aan de ontlasting toegevoegd, waardoor de kans op diarree groter wordt en de darmen veel voller voelen dan normaal.

Naar aanleiding hiervan kun je last krijgen van een misselijk gevoel, in combinatie met een opgezette buik en krampen.

Eencellige parasieten

Schrik niet, maar ook parasieten kunnen de oorzaak zijn van een opgezette buik en een opgeblazen gevoel.

De Latijnse namen voor deze ongewenste gasten zijn: Blastocystis Hominis en Dientamoeba Fragilis. De laatste is de meest voorkomende parasiet in Nederland.

Uit onderzoek is gebleken dat 20% van de Nederlanders die te maken die hinder ondervindt van een opgezette buik, last hebben van deze eencellige parasiet (bron).

Je kunt dit oplossen met behulp van een antibioticakuur, maar als je hier geen fan van bent zijn er ook meer natuurlijke oplossingen om de overlast van deze eencelligen te beperken.

Ongezonde voedingsmiddelen

Ongezond voedsel heeft ook een sterk effect op je buik. Denk maar eens aan gefrituurd voedsel. Vet eten zorgt voor een minder snelle verwerking van het eten in de maag, wat natuurlijk direct zorgt voor een opgezette buik.

Maar ook voedingsmiddelen met geraffineerde koolhydraten en snelle suikers kunnen een opgezette buik veroorzaken.

In het algemeen kunnen we stellen dat alle voeding wat slecht afbreekbaar is, bijna altijd eten wat op een industriële manier gemaakt is, minder snel verwerkt wordt in je maag.

Dus zal ook in dat geval een opgeblazen gevoel het gevolg zijn.

Symptomen van een opgeblazen buik

Je hebt net de meest voorkomende oorzaken van een opgeblazen buik gelezen.

Maar ik ben er nog één vergeten.

Ik hoor mensen wel eens zeggen dat een opgeblazen buik te maken heeft met veel vetmassa rondom de buikstreek of het vasthouden van vocht.

Dit is in de meeste gevallen onzin.

Vloeistoffen kunnen zich niet echt in je buik ophouden, hoewel je misschien wel een opgeblazen gevoel hebt en in andere delen van je lichaam (denk aan je enkels, gezicht of voeten) vocht vasthoudt.

Ook een slank persoon kan te maken krijgen met een opgeblazen buik, waardoor het eruit ziet alsof iemand spontaan zwanger is geworden.

Een opgeblazen buik is vaak tijdelijk van aard en wordt meestal veroorzaakt doordat er veel lucht en gas in de buik blijft zitten.

Simpel gezegd, een opgeblazen gevoel komt door overmatige gasvorming in je spijsverteringsstelsel en laat je maag flink uitsteken.

In de meeste gevallen is een opgeblazen buik niets om je zorgen over te maken. Het kan meestal worden opgehelderd door enkele wijzingen in je voedingspatroon aan te brengen. Maar daarover later meer.

Een opgeblazen gevoel treedt vaak gelijktijdig op met andere symptomen in het lichaam (bron). Deze andere symptomen kunnen ons een idee geven wat het probleem van een opgezette buik veroorzaakt.

Heb je plotseling een opgeblazen gevoel?

Controleer dan ook of je last hebt van andere symptomen:

 • Constipatie
 • Diarree
 • Braken of misselijkheid
 • Bloed in je urine of ontlasting
 • Plotseling gewichtsverlies
 • Aambeien
 • Heftige menstruatie
 • Hersenmist of concentratiestoornissen
 • Pijn rond de lymfklieren (of in je lies, keel of oksels)
 • Branderige ogen (of andere tekenen van een allergische reactie)
 • Koorts
 • Huiduitslag

Heb je last van een of meerdere beschreven symptomen? Val dan niet meteen van je stoel af, grote kans dat het niet ernstig en tijdelijk van aard is.

Wanneer moet je je zorgen maken?

Wanneer is het verstandig om wél een dokter te bezoeken? Als een opgeblazen gevoel in combinatie met andere symptomen zich blijven aanhouden of zelfs erger worden.

Medische hulp inschakelen is gewenst als je plotseling last krijgt van heftige buikpijn en een opgeblazen gevoel, samen met:

 • Ongecontroleerd overgeven
 • Bloed in je braaksel
 • Bloed in je ontlasting
 • Een verlies van bewustzijn
 • Langer dan drie dagen niet kunt poepen
 • Ongecontroleerde diarree

Raadpleeg ook je huisarts als een opgeblazen buik en andere symptomen zich voordoen bij:

 • Geslachtsgemeenschap
 • Na bijna elke maaltijd die je eet
 • Pijnlijke stoelgang

Waarom je darmen zo belangrijk zijn voor je gezondheid

De beroemde Griekse arts Hippocrates zei het al een paar duizend jaar geleden:

Het ontstaan van alle ziekten begint in de darmen

De grondlegger van de Westerse geneeskunde had het hiermee bij het rechte eind.

Want je zult het misschien niet geloven, maar onze darmen zijn de thuisbasis van ongeveer 100 biljoen bacteriën.

Al deze bacteriën hebben invloed op je gezondheid. Ze verteren het voedsel dat we eten, reguleren onze hormonen, verwijderen toxines en zorgen voor de opname van voedingstoffen uit ons eten.

Met meer dan 400 soorten van deze bacteriën in onze darmen, hangt onze gezondheid af van het handhaven van een gezonde balans tussen goede en schadelijke darmbacteriën.

Wist je dat meer dan 70% van de immuuncellen van het lichaam zich in de darmen bevinden (bron)?

Je hoeft geen dokter te zijn om te snappen dat een goede darmgezondheid onmisbaar is voor een gezond immuunsysteem.

Ook de kleur en vorm van je ontlasting kunnen je veel vertellen over je huidige gezondheidstoestand.

De spijsvertering is een zeer complexe lichaamsfunctie. Er gebeurt ontzettend veel in je lijf nadat je gegeten hebt.

Uiteindelijk komt het neer op drie grote stappen:

 • Het afbreken van het eten
 • Het opnemen van de voedingsstoffen
 • He uitscheiding van de afvalstoffen

Er kan heel veel mis gaan in dit proces, en helaas komt dit maar al te vaak voor.

Veel mensen weten dit niet, maar één van de eerste symptomen hiervan is een opgeblazen gevoel of een opgezette buik.

Als je last hebt van je maag of darmen, dan is de kans groot dat het probleem te maken heeft met je spijsvertering.

Veel factoren spelen een rol bij de gezondheid van je spijsvertering, zoals stress, leeftijd, genen, voeding en fysieke activiteit.

Wanneer het immuunsysteem wordt aangetast, lopen we een verhoogd risico op:

 • Auto-immuunziekten
 • Overgroei van darmbacteriën
 • Verkoudheid
 • Griep
 • Kanker
 • Allergieën
 • En vele andere aandoeningen..

Maar de darmen hebben niet alleen een grote rol bij de spijsvertering en opname van voedingsstoffen, ze beïnvloeden ook veel andere processen in het lichaam.

Wist je dat onderzoek heeft aangetoond dat er een verband bestaat tussen ziekten van het maag-darmstelsel en wat er gebeurt in de hersenen (bron)?

Darmgezondheid is nauw betrokken bij ons geestelijk welzijn. Niet alleen kunnen darmproblemen ziekten veroorzaken zoals diabetes, overgewicht, artritis en kanker.

Ook kunnen problemen met de darmen, depressie en chronische vermoeidheid veroorzaken.

 • Ongeveer 80% van serotonine (het stofje dat zorgt voor een gelukkig gevoel) bevindt zich in de darmen (bron).

De darmen zijn ook fysiek en biochemisch met de hersenen verbonden. Laat me je uitleggen hoe dat precies zit.

Het darmstelsel heeft een eigen zenuwstelstel. Dit noemen we het enterische zenuwstelsel dat de functie van het maag-darmkanaal regelt (bron).

Ten tweede is de darm fysiek verbonden met de hersenen via miljoenen zenuwen.

De biljoenen micro-organismen in de maag en darmen (het darmmicrobioom) beïnvloeden de gezondheid van de hersenen, doordat ze de signalen die de zenuwen doorsturen helpen geleiden (bron).

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met verschillende psychische stoornissen ook verschillende soorten bacteriën in hun ingewanden hebben, vergeleken met mentaal gezonde mensen.

Dit bevestigt dat het darmmicrobioom de gezondheid van de hersenen kan beïnvloeden (bron, bron).

Hoe je een opgeblazen buik voorkomt of vermindert

Ik geef je nu 11 tips die je helpen om een opgeblazen buik zo snel mogelijk onder controle onder controle te krijgen.

Zoals je in het artikel gelezen hebt, is er niet één enkele oorzaak aan te wijzen als je last hebt van een opgeblazen gevoel.

Dit geldt niet alleen voor de oorzaken, maar ook voor eventuele oplossingen.

Er zijn heel veel oplossingen te melden, maar dat wil niet zeggen dat ze allemaal op jou van toepassing zullen zijn. Het kan een enkelen oplossing zijn, of een combinatie van oplossingen.

Lees ze aandachtig door en probeer de oplossingen toe te passen waarvan je denkt dat ze jou kunnen gaan helpen.

Tip #1: het nemen van pre- en probiotica

De eerste tip die ik je wil meegeven is om je te verdiepen in pre- en pro-biotica.

Op het moment dat je darmflora (medisch: darmmicrobioom) in onbalans is, krijg je ook last van een opgeblazen gevoel.

Veel medicijnen, en dan met name antibiotica, kunnen een hele belangrijke oorzaak zijn van deze onbalans.

Maar voordat je een pro-biotica kuur neemt, heb je eerst pre-biotica nodig zoals vezels en inuline. Waarom? Anders kunnen de darmbacteriën niets opeten.

Prebiotica bevordert de groei van goede darmbacteriën en ondersteunt de spijsvertering.

Gezonde voorbeelden van prebiotische voedingsmiddelen zijn:

Zonder pre-biotica zouden probiotische bacteriën in de darmen terechtkomen en dan snel sterven.

Om het darmmicrobioom weer te herstellen, en daarmee je algehele weerstand, is het verstandig om een probiotica kuur te nemen.

Hiermee voeg je weer goede bacteriën toe, waardoor er weer een goede balans gevormd kan worden tussen de goede en de slechte bacteriën.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat bepaalde probiotische supplementen kunnen helpen bij het verminderen van zowel de gasproductie als een opgeblazen gevoel bij mensen met spijsverteringsproblemen (bron, bron).

De heilzame werking slaat bij sommige mensen beter aan dan anderen, evenals van het type probiotische stam dat wordt gebruikt.

Een ander voordeel is dat bepaalde probiotica de symptomen van een depressie en andere psychische stoornissen kunnen verbeteren omdat ze bijdragen aan een goede darmgezondheid (bron, bron).

Probiotische supplementen kunnen het darmmicrobioom weer in balans te brengen, wat helpt om de symptomen van gasvorming en een opgeblazen gevoel te verminderen. Dus ze zijn zeker het proberen waard.

Houd er wel rekening mee dat het even kan duren voordat ze beginnen te werken en je er de vruchten van plukt.

Tip #2: het oplossen van constipatie

Het is de normaalste zaak van de wereld: poepen.

We doen het allemaal (ja, vrouwen ook, mocht de mannelijke lezer nog twijfelen).

Maar sommige mensen hebben last van een verstopping (constipatie).

Constipatie is een veel voorkomend spijsverteringsprobleem en kan verschillende oorzaken hebben.

Het is gebleken dat constipatie vaak de symptomen van een opgeblazen gevoel kan verergeren (bron, bron).

Als de ontlasting te lang in de dikke darm blijft zitten dan kan deze hard en droog worden. Je begrijpt dat het geen pretje is om dit naar buiten te persen.

De meest voorkomende oorzaken van een verstopping zijn onder andere het eten van voedingsmiddelen die vezelarm zijn, te weinig water drinken of emotionele stress.

Wat is de oplossing voor constipatie? Eet meer vezels. Meer vezels eten zorgt ervoor dat je vaker naar het toilet moet (bron).

 • Volwassenen zouden 20 tot 35 gram voedingsvezels per dag moeten binnenkrijgen om het risico op constipatie te verkleinen. 

Onoplosbare voedingsvezels zijn belangrijk voor een goede stoelgang en voorkomen diarree en constipatie (bron)

Sporten helpt ook om de doorbloeding te verbeteren en de spieren in het spijsverteringskanaal te versterken. Het helpt ook bij het beheersen van stress.

Veel last hebben van stress zorgt voor een hormonale disbalans. Dit heeft een directe invloed op spierspanning, enzymproductie en je spijsvertering.

De laatste tip voor het oplossen van constipatie is om meer water te drinken. Vezels hebben water nodig om door het spijsverteringskanaal te gaan en ontlasting te vormen.

Begin langzaam met het eten van vezelrijke voedingsmiddelen als je er niet aan gewend bent en verhoog tegelijkertijd je inname van water.

 • Probeer rond de 2 liter per dag aan water te drinken. Dit kun je het beste doen door op vaste tijdstippen twee glazen water achter elkaar weg te drinken.

Tip #3: volg het FODMAP-beperkte dieet

Een andere tip die jou kan helpen met een opgeblazen buik is het FODMAP dieet.

Bepaalde koolhydraatsoorten, genaamd FODMAPs, kunnen een opgeblazen gevoel en andere spijsverteringsklachten veroorzaken.

Dit geldt vooral bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom.

Van het FODMAP-beperkte dieet is aangetoond dat het leidt tot een flinke vermindering van symptomen en klachten zoals een opgeblazen gevoel, althans bij PDS-patiënten (bron, bron).

Als je veel last hebt van een opgeblazen gevoel, met of zonder spijsverteringsklachten, dan kan het FODMAP dieet een mogelijke oplossing voor je zijn.

Ik moet er wel bij vermelden dat het dieet vrij restrictief is en voor sommigen moeilijk is om te volgen.

Het gaat namelijk om het vermijden van voedingsmiddelen, met name fruitsuikers, zuivelproducten en tarweproducten.

Het beste kun je onder strikte begeleiding van een diëtist dit dieet voor 2 tot 6 weken volgen.

Tip #4: controleer op voedselallergieën en intoleranties

Voedselallergieën en -intoleranties komen relatief vaak voor en zijn veel voorkomende oorzaken van een opgeblazen buik.

Wanneer je voedsel eet dat je niet verdraagt, kan dit leiden tot overmatige gasproductie, opgeblazen gevoel en andere symptomen.

Voedingsmiddelen die relatief vaak voor allergische reactie of intolerantie zorgen zijn:

 • Lactose: lactose-intolerantie is geassocieerd met veel spijsverteringsproblemen, waaronder een opgeblazen buik. Lactose zit in de meeste zuivelproducten (bron).
 • Fructose: fructose-intolerantie kan tot een opgeblazen gevoel leiden (bron).
 • Eieren: gasvorming in de maag en een opgeblazen gevoel zijn veel voorkomende symptomen van een ei-allergie.
 • Tarwe en gluten: een grote groep mensen is allergisch voor tarwe of intolerant voor gluten (dit is een eiwit in tarwe, spelt, gerst en sommige andere granen). Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen (o.a. opgezette buik en maag) als je ze blijft eten (bron).

Als je een sterk vermoeden hebt dat je kampt met een voedselallergie, raadpleeg dan altijd een diëtiste.

Tip #5: verminder stress en angst

Een van de minder bekende oorzaken van een opgeblazen buik is stress en angst.

Stress is een raar ding, en heeft direct en indirect heel veel invloed op je lijf. Dus ook op je spijsverteringsstelsel.

Als je chronische stress ervaart, dan legt het lichaam de nadruk op je maag en buik en verstoort het de hormonenbalans.

Dit kan leiden tot een proces waarin voedsel slecht wordt verteerd, wat leidt tot gasophoping en een opgeblazen gevoel.

Om die opgeblazen buik te verminderen is het belangrijk dat je iets doet aan die stress en het nerveuze gedrag wat het met zich meebrengt.

De oorzaken van de stress moet je aanpakken, en daarnaast moet je leren omgaan met stressvolle situaties  waar je niet omheen kunt.

Dit kun je doen door ontspanningsoefeningen te doen.

Daarnaast kunnen ademhalingsoefeningen van groot belang zijn. Ademhalingsoefeningen geven mentale rust én met een beheersing van je ademhaling slik je minder onbedoelde happen lucht in.

Tip #6: let op je ademhaling en het slikken van lucht

Gas komt op twee manieren in je spijsverteringsstelsel.

De eerste manier is doordat gas geproduceerd wordt door de bacteriën in de darmen.

De andere is doordat we lucht inslikken wanneer we eten en drinken. De grootste veroorzaker hiervan zijn koolzuurhoudende dranken, zoals frisdrank.

Ze bevatten luchtbellen met koolstofdioxide, een gas dat uit de vloeistof kan ontsnappen nadat het je maag bereikt. Doorgeslikte lucht kan bijdragen aan een opgeblazen gevoel.

Daarnaast kunnen kauwgum, het drinken met een rietje en eten tijdens het praten ook leiden tot het inslikken van meer lucht.

Tip #7: eet minder voedingsmiddelen die zorgen voor een opgeblazen buik

Ik hoef je niet te vertellen dat bijvoorbeeld bruine bonen kunnen leiden tot winderigheid. Ze kunnen een romantische avond abrupt verstoren.

Sommige voedingsmiddelen met veel vezels kunnen zorgen voor flink wat gasvorming.

Denk bijvoorbeeld aan peulvruchten zoals bonen en linzen.

Hoe kom je erachter welke voeding zorgt voor ‘broekhoest’? Houd een voedingsdagboek bij!

Zo kun je precies achterhalen welke voeding de boosdoener is.

Het eten van vettig voedsel, zoals snacks en junkfood, zorgt ervoor dat de maag ook meer tijd nodig heeft om het voedsel te verteren.

Het kan de spijsvertering vertragen en kan bij sommige mensen leiden tot een opgeblazen gevoel.

Probeer minder peulvruchten en vettig voedsel te eten om te zien of het helpt bij het verminderen van je buikklachten.

Tip #8: eet niet teveel in één keer

Ben jij er ook zo eentje die het eten in vijf minuten wegwerkt en voor een tweede keer opschept?

Doe het de volgende keer toch maar wat rustiger aan.

Teveel eten kan logischerwijs een opgeblazen gevoel geven, maar het probleem is dat je gewoon te veel gegeten hebt.

Als je een flinke maaltijd eet en je daarna ongemakkelijk voelt, probeer dan de volgende keer wat kleinere porties. Het kan helpen om een opgeblazen buik op te lossen.

Ook beter en langzamer kauwen van je eten kan een positief effect hebben op je buik en maag. Het vermindert de hoeveelheid lucht die je met voedsel inslikt en het zorgt ervoor dat je langzamer eet.

Kortom, ervaar je een opgeblazen gevoel na het eten? Een kleinere maaltijd en beter kauwen kunnen de oplossing zijn.

Tip #9: neem enzympreparaten

Soms kunnen bepaalde supplementen en preparaten nuttig zijn tegen een opgeblazen gevoel en andere spijsverteringsproblemen.

Ik heb het over spijsverteringsenzymen.

Spijsverteringsenzymen helpen het lichaam om meer voedingsstoffen te absorberen en de darmgezondheid te verbeteren.

Ze helpen om grotere moleculen af ​​te breken in gemakkelijker op te nemen deeltjes die het lichaam kan gebruiken om te overleven

Spijsverteringsenzymen kunnen stress van de maag en darmen wegnemen door moeilijk afbreekbare eiwitten, zetmeel en vetten af ​​te breken.

Bekende enzymen die nuttig kunnen zijn:

 • Lactase: een enzym dat lactose afbreekt, vooral nuttig voor mensen met lactose-intolerantie.
 • Beano: bevat het enzym alfa-galactosidase, dat kan helpen bij het afbreken van niet-verteerbare koolhydraten.

Tip #10: drink voldoende water

water drinken

Om ervoor te zorgen dat voedingsvezels hun werk kunnen doen, wil je ook voldoende water drinken om een opgeblazen gevoel te verminderen.

Eerder in dit artikel heb ik je al uitgelegd dat je minimaal 2 liter water per dag moet drinken.

Gehydrateerd blijven is essentieel om een opgeblazen gevoel te voorkomen, maar als het gaat om drankkeuzes, kies dan wel verstandig.

Het drinken van alcoholische dranken raad ik je niet aan omdat dit vocht onttrekt uit het lichaam en ook een opgeblazen buik kan veroorzaken.

En dat is juist wat we proberen te voorkomen! Veel cafeïne houdende dranken drinken is ook niet verstandig als je van je buikklachten wilt afkomen.

Het beste is gewoon water drinken, eventueel met wat citroen. Of groene thee.

Tip #11: gefermenteerde voeding voor een gezond darmmicrobioom

Gefermenteerde voeding kan ook jouw gezondheid bevorderen.

Maar dat gaat wat lastig als je niet weet wat fermenteren is.

Fermentatie is een proces waarbij voedsel wordt blootgesteld aan bacteriën, gisten en schimmels om op die manier het langer houdbaar te maken.

Het kan worden toegevoegd aan voedingsproducten of op natuurlijke wijze plaatsvinden doordat het in aanraking komt met zuurstof.

Gefermenteerd voedsel is in de meeste gevallen gezond voor je, zolang het niet gekookt is (koken doodt de heilzame bacteriën).

Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, zuurkool en kefir bevatten allemaal gezonde bacteriën, voornamelijk Lactobacillus, en kunnen de hoeveelheid ziekteverwekkende soorten bacteriën in de darm verminderen.

Dit bevordert de gezondheid van de darmen en draagt bij aan een vermindering van buikklachten.

Hier zijn 5 gefermenteerde voedingsmiddelen die je vaker mag eten:

 • Kefir
 • Kimchi
 • Zuurkool
 • Yoghurt
 • Tempé

Tot slot..

Een opgeblazen buik kan op termijn zelfs chronisch worden als je er niets aan doet. En dat is natuurlijk wat je wilt voorkomen.

Heb je last van opgeblazen gevoel? Ga aan de slag met de bovenstaande tips en je zult merken dat je over een tijdje veel minder last hebt van een opgezette buik.

Heb jij nog een goede tip om een opgeblazen gevoel te verminderen? Laat het in een reactie hieronder weten!

Verbrand snel overtollige kilo’s en buikvet met simpel te maken afslank recepten

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat 1 op de 3 juist aankomt van een dieet in plaats van afvalt? (bron)

Om die reden heb ik een effectieve en moderne afslankmethode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect compleet vermijdt.

Je krijgt daarbij overheerlijke recepten voor snelle vetverbranding met blijvend resultaat.

Je vindt onder andere het volgende in mijn populaire afslank receptenboek:

 • Meer dan 100 overheerlijke recepten die snel en makkelijk klaar te maken zijn (en waar de rest van het gezin ook van meegeniet)
 • Hoe je met mijn lekkere recepten, zoals vlees-, vis-, kip- of vegetarische gerechten, meerdere kilo’s per week verliest
 • 6 verschillende categorieën van recepten, met onder meer kipgerechten, visgerechten, vegetarische gerechten, salades, sauzen, dressings, desserts en meer
 • Tijdbesparende kant-en-klare dag- en weekmenu’s + boodschappenlijstjes

Ontdek hoe je meerdere kilo’s per week verliest met lekkere en simpel te maken afslank recepten:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

Drs. Oscar Helm

MSc Oscar Helm is afslankcoach, voedingsdeskundige, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestseller-auteur. Met HappyHealthy.nl heeft hij het doel om mensen te informeren en te inspireren om de meest optimale en gezonde leefstijlkeuzes te maken op basis van wetenschappelijk onderbouwde adviezen.

1 Reactie op "11 Essentiële Tips om een Opgeblazen Buik / Gevoel Op te Lossen"

 1. Lelievre annick

  says:

  Ik moet nog 20 kg afvallen ,dus help !!!
  Daarom ben ik zeer geintresseerd in afvallen en goede receptjes !!!

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *