846

8 Essentiële Tips om een Opgeblazen Buik / Gevoel Op te Lossen

We hebben allemaal wel eens last van een opgezwollen buik na het eten.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 16-30% van de bevolking regelmatig een opgeblazen gevoel ervaart (bronbron). Het is ongemakkelijk, vervelend en heeft een flinke invloed op je lichaam en geest.

Een stuk zorgelijker wordt het als je buik voor lange tijd opgezwollen blijft en misschien zelfs pijnlijk aanvoelt.

Een opgezette buik kan een symptoom zijn van een achterliggend probleem dat in sommige gevallen zelfs gevaarlijk kan zijn.

Een opgezette buik kan je sociale leven in negatieve zin flink beïnvloeden, want met een opgeblazen gevoel heb je gewoon geen zin om iets te ondernemen.

Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om een opgeblazen buik te verhelpen.

In dit artikel leer je onder andere:

  • Wat de mogelijke oorzaken zijn van een opgeblazen buik
  • In welke gevallen een opgeblazen buik een gevaar vormt voor je gezondheid
  • Welke voedingsmiddelen je beter kunt vermijden als je gasvorming en een opgeblazen gevoel wilt voorkomen
  • Gezonde tips om een opgeblazen gevoel te verminderen

Inhoudsopgave

Wat is een opgeblazen buik?

rechtopstaande man met een te dikke buik

Van een opgeblazen buik is sprake wanneer er een abnormale zwelling heeft plaatsgevonden in de buikstreek. Je buik kan dan opgezwollen, hard en pijnlijk zijn.

Wanneer mensen praten over een opgeblazen gevoel, bedoelen ze meestal gasvorming of zwelling in hun maag. Meestal voelt je buik opgezwollen na het eten, maar er kan ook meer aan de hand zijn.

Een opgeblazen buik is vaak het symptoom van nog een ander gezondheidsprobleem. Als je geregeld last hebt van een opgezette buik dan kan het verstandig zijn om deze achterliggende oorzaak te vinden en proberen op te lossen.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

Start keto test

 

Wat zijn de oorzaken van een opgeblazen buik?

vrouw ziet dat dat ze zwanger is op zwangerschapstest

Het zwellen van je buik heeft meestal te maken met de spijsvertering. Verschillende oorzaken kunnen de darmgezondheid beïnvloeden.

Omdat zoveel verschillende factoren kunnen bijdragen aan een opgeblazen gevoel in de maag, zoals bijvoorbeeld een voedselallergie of stress, blijft het soms onduidelijk waar de buikklachten vandaan komen.

Aangezien een opgeblazen gevoel en/of een opgezette buik niet een kwaaltje is, maar een symptoom, kunnen er meerdere oorzaken zijn.

Glutenintolerantie Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) Chronische stress en spanning Zwangerschap
FODMAPs Ziekte van Crohn Schimmelinfectie (candida) Koolzuurhoudende dranken
Ontstekingen en hyperpermeabele darm Slecht kauwen Constipatie (verstopping) Alcoholische dranken
Voedselallergie Darmparasieten Overgang Overconsumptie

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van een opgeblazen buik. Hieronder worden deze verder toegelicht.

  • Wil je meteen door naar de belangrijkste tips van het artikel om een opgeblazen buik te verhelpen? Klik dan hier.

Glutenintolerantie

Voedselallergieën of intoleranties (zoals een gluten- of lactose-intolerantie) veel voorkomende redenen voor gasvorming in de maag en daarmee een opgeblazen gevoel (bron).

De voedingsmiddelen die vaak gas veroorzaken, zijn zuivelproducten en voedingsmiddelen die gluten bevatten (brood, pasta, ontbijtgranen, etc.)

Gluten zijn eiwitten in granen zoals tarwe, gerst en rogge. Steeds meer mensen kunnen deze gluten niet goed verdragen en eten daarom glutenvrij.

Een klein percentage van de bevolking heeft coeliakie. Bij mensen met coeliakie beschadigt het slijmvlies van de dunne darmwand door het eten van gluten. Dit geeft een hele reeks van (buik)klachten.

Ontstekingen en hyperpermeabele darm

Misschien klinkt dit contra intuïtief, maar een ontsteking kan soms een goede zaak zijn. Het is immers een teken dat je lichaam een infectie probeert af te weren (bron). Het is echter zorgelijk wanneer de ontsteking constant of frequent is. Kleine ontstekingen kunnen zorgen voor een opgezette buik.

Bij een hyperpermeabele darm (ook wel het Lekkende Darm Syndroom genoemd) is de darmwand beschadigd waardoor minuscule gaatjes ontstaan (bron).

Als je de naam zo hoort dan kun je denken dat het alleen het spijsverteringsstelsel door een ‘lekkende darm’ beïnvloed wordt.

In werkelijkheid kan een hyperpermeabele darm leiden tot veel andere gezondheidsproblemen omdat gifstoffen, microben en onverteerde voedseldeeltjes in je bloedbaan terecht komen.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

FODMAP’s

FODMAPs zijn een verzameling korte keten koolhydraten en suikeralcoholen die van nature in voedingsmiddelen voorkomen of als additief in voeding worden toegevoegd (bron).

Ze kunnen zorgen voor winderigheid en een opgeblazen gevoel.

De soorten koolhydraten die onder FODMAPs vallen zijn:

  • Oligosachariden (fructanen en galactanen)
  • Disachariden (lactose)
  • Monosachariden (fructose)
  • Polyolen

FODMAP’s kunnen lastig zijn om uit te sluiten, omdat er zoveel verschillende soorten zijn en iedereen uniek is als het om gaat om het verdragen van voedsel.

Door bepaalde voedingsmiddelen te verwijderen uit je dieet kun je uiteindelijk vaststellen welk voedsel een opgeblazen gevoel veroorzaakt, omdat ze niet goed worden afgebroken en verteerd.

Slecht kauwen

Tijdens het eten krijg je onbedoeld veel valse lucht binnen. Met name als je snel eet en slecht kauwt.

Dit wordt dan nog een graadje erger als je veel last hebt van nerveus gedrag en stress. Doordat je lucht inslikt tijdens het eten, krijg je last van een opgeblazen gevoel en een opgezette buik.

Om dus een opgeblazen gevoel te vermijden, én je spijsvertering optimaal te laten verlopen, is het belangrijk om goed te kauwen en bovendien rustig te eten.

Overgang

De onvermijdelijke overgang bij vrouwen kan zorgen voor veel kleine en grote ongemakken. Eén van die ongemakken heeft te maken met een opgeblazen gevoel in je buik. Tijdens de overgang daalt het niveau oestrogeen in het lichaam (bron).

Gevolg daarvan is een fors lagere productie van gal waardoor de darmen langzamer gaan werken. En het is deze langzamere werking van de darmen wat de oorzaak kan zijn van gasvorming en ophoping van lucht. Tijdens de menopauze bevorderen lage oestrogeenspiegels ook de vetopslag in het buikgebied, wat een opgeblazen buik kan veroorzaken (bron).

Zwangerschap

Voor vrouwen geldt dat een opgeblazen gevoel ook kan ontstaan bij een vroege zwangerschap.

Naarmate je lichaam meer progesteron (vrouwelijk geslachtshormoon) produceert om je zwangerschap te ondersteunen, ontspant progesteron de spieren in je lichaam. Dat betekent dus ook je darmspieren.

Langzamer bewegende darmspieren zorgen ervoor dat je spijsvertering vertraagt. Hierdoor kan gas zich ophopen, wat op zijn beurt leidt tot een opgeblazen gevoel en oprispingen.

Dit kan ook voor verstoppen zorgen. Obstipatie kan ook het gevoel van opgeblazen gevoel in de buik vergroten.

Darmparasieten

Schrik niet, maar ook darmparasieten kunnen de oorzaak zijn van een opgezette buik en een opgeblazen gevoel.

De Latijnse namen voor deze ongewenste gasten zijn: Blastocystis Hominis en Dientamoeba Fragilis. De laatste is de meest voorkomende parasiet in Nederland.

Uit onderzoek is gebleken dat 20% van de Nederlanders die te maken die hinder ondervindt van een opgezette buik, last hebben van deze eencellige parasiet (bron).

Je kunt dit oplossen met behulp van een antibioticakuur, maar als je hier geen fan van bent zijn er ook meer natuurlijke oplossingen om de overlast van deze eencelligen te beperken.

Constipatie

Constipatie, oftewel verstopping, is dat je moeite hebt om je ontlasting kwijt te raken (bron). Na het eten, duurt het enkele uren om alles te transporteren en te verwerken.

Tijdens deze reis door je darmen worden alle benodigde voedingsstoffen uit het eten gehaald en wordt het restant getransformeerd tot de ontlasting die het lichaam op een natuurlijke manier kan verlaten.

Hoe langer de ontlasting in de darmen blijven zitten, hoe droger de ontlasting wordt. Het water wordt aan de ontlasting onttrokken, waardoor de ontlasting droog en hard wordt. De stoelgang wordt dan steeds lastiger. Daarnaast zorgt dit voor een opgezette buik en een opgeblazen gevoel.

Ziekte van Crohn

Heftige buikpijn en diarree zijn de twee belangrijkste symptomen van de ziekte van Crohn (bron).

De ziekte van Crohn is een chronische darmaandoening die een ernstige ontsteking van je spijsverteringskanaal veroorzaakt en de kwaliteit van je leven flink beïnvloedt.

Het wordt geassocieerd met buikpijn en diarree en wordt gekenmerkt door acute opstoten en ontstekingen die plotseling opkomen en jarenlange periodes waarbij mensen weinig klachten ervaren.

De oorzaak van de ziekte van Crohn is onbekend. Wel speelt erfelijkheid een rol bij het ontstaan van de auto-immuunziekte.

Chronische stress en spanning

Als je last hebt van chronische stress, dan uit zich dit meestal in darm- en maagklachten. En dat heeft heel veel impact, méér dan je denkt!

De organen die verantwoordelijk zijn voor de spijsvertering krijgen minder bloed waardoor je een misselijkmakend gevoel kunt krijgen. Dit gaat dan samen met een opgeblazen gevoel en een opgezette buik (bron).

Daarnaast zorgt de stress, en het daarmee samengaand nerveuze gedrag, voor het onbedoeld inslikken van lucht, waardoor het effect nog eens extra versterkt wordt.

Alcoholische dranken

Als je denkt aan een opgeblazen gevoel en alcohol, dan zijn het waarschijnlijk de bekende bierbuik en de beruchte alcoholscheten die je te binnen schieten.

Met name een combinatie van koolzuurhoudende dranken en alcohol, zijn een ramp voor je buik. Omdat in veel biersoorten tarwe of gerst voorkomen – die gluten bevatten – kan dit zorgen voor een opgezette buik.

Voedselallergie

Een allergie of intolerantie kun je hebben voor verschillende soorten voedingsstoffen (bron, bron). De meest bekende is de gluten-intolerantie en de lactose-intolerantie.

Met bij de laatste vorm wordt meer water aan de ontlasting toegevoegd, waardoor de kans op diarree groter wordt en de darmen veel voller voelen dan normaal.

Naar aanleiding hiervan kun je last krijgen van een misselijk gevoel, in combinatie met een opgezette buik en krampen.

Is een opgeblazen buik alleen hinderlijk of iets ernstigs?

vrouw met opgeblazen buik krijgt haar spijkerbroek niet meer dicht

Een opgezette buik is vaak alleen maar een ergernis. Je buik blaast op en je voelt je ongemakkelijk. Na enkele uren of dagen is het opgeblazen gevoel verdwenen.

In de meeste gevallen is een opgeblazen buik dan ook niets om je zorgen over te maken. Vaak kan het al worden opgelost door een aantal eenvoudige wijzigingen aan te brengen in je dieet of routine.

Af en toe kan een opgeblazen buik een teken zijn van een ernstige aandoening. Het kan bijvoorbeeld een van de eerste symptomen zijn van eierstokkanker bij vrouwen.

Uit een onderzoek van een Britse liefdadigheidsinstelling blijkt dat slechts 34% van de ondervraagde vrouwen contact zou opnemen met een arts als ze regelmatig last hadden van een opgeblazen buik (bron). Dat is zorgelijk, want van diezelfde groep wist slechts 20% dat een opgeblazen gevoel een symptoom van eierstokkanker kan zijn.

Een opgeblazen buik is echter niet voldoende om meteen van het ergste uit te gaan. Er zijn andere symptomen om naar te zoeken die je kunnen helpen bij het onderscheiden van een ‘onschuldig’ opgeblazen gevoel of een opgezette buik die medische aandacht vereist.

Hieronder staan symptomen die je nooit wilt negeren:

Pijn

Bij langdurige pijn is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Een opeenhoping van vocht in je buik kan namelijk gepaard gaan met pijn. Ook kan een pijnlijk opgeblazen gevoel in de buik een opstopping in de dunne of dikke darm zijn die ervoor zorgt dat voedsel niet kan passeren.

Langdurige opzwelling

Een opgeblazen buik van enkele uren is vaak minder ernstig dan gedacht. Het wordt pas zorgwekkend wanneer het enkele dagen of weken aanhoudt. Als een opgeblazen buik niet verdwijnt na het aanpassen van je eetgewoonten of stoelgang, is het een verstandig idee om contact op te nemen met je huisarts.

Veranderingen in eetlust

Een opgeblazen buik en een verandering in eetlust kan een teken zijn van kanker. Een tumor die veel ruimte inneemt in het abdominale gebied kan ervoor zorgen dat je sneller vol voelt of niet wilt eten. Sommige mensen met een opgeblazen buik als gevolg van kanker ervaren ook misselijkheid en braakneigingen (bron).

Vermoeidheid

Een leverziekte kan ook leiden tot een opgeblazen buik en vochtophoping (bron). Normaal gesproken is dit een traag proces waarbij het begint in de onderbuik. Naarmate de ziekte zich vordert gaat je buik zich meer en meer opzwellen. Je zult bovendien sneller moe zijn en gemakkelijk blauwe plekken krijgen.

Een opgeblazen gevoel treedt vaak gelijktijdig op met andere symptomen in het lichaam (bron). Deze andere symptomen kunnen ons een idee geven wat het probleem van een opgezette buik veroorzaakt. Als een opgeblazen gevoel in combinatie met andere symptomen zich blijven aanhouden of zelfs erger worden dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Video: WAT TE DOEN bij een OPGEBLAZEN GEVOEL?

Tips om een opgeblazen buik te verminderen

Tip #1: Eet niet te snel

mannelijke kantoormedewerker eet junkfood

Snel eten en niet goed kauwen. Komt je dat bekend voor? Veel mensen schrokken hun eten naar binnen.

Een nadeel hiervan is dat je er veel lucht mee inslikt, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel. Probeer daarom om langzamer te eten en meer te genieten van je eten. Om langzaam te eten, moet je je eten meerdere malen kauwen voordat je het doorslikt.

Wist je dat de gemiddelde calorie-inname van een maaltijd met 9,5% daalt wanneer je 1,5 keer meer dan normaal kauwt? En bijna 15% wanneer je tweemaal zo vaak kauwt als gewoonlijk? (bron).

Misschien sta je er niet bij stil, maar de spijsvertering begint eigenlijk al op het moment dat je voedsel in je mond stopt, en dat je een opgezette buik al kunt verminderen door je voedsel beter te kauwen.

Er is nog een ander voordeel om langzamer te eten en beter te kauwen: wanneer je de tijd neemt om goed te kauwen word je maaltijd bevredigender en is de kans op overeten ook kleiner.

Mensen die snel hun maaltijd naar binnen werken hebben 115% meer kans om zwaarlijvig te zijn dan langzamere eters (bron). Te snel eten leidt vaak tot overeten, omdat je hersenen niet de tijd hebben gekregen om de ‘volheidssignalen’ te ontvangen.

In een Japanse studie uit 2006 werden meer dan 4000 mannen en vrouwen van middelbare leeftijd onderzocht met de vraag hoe ze snel ze hun voedsel aten. De deelnemers die aangaven dat ze erg snel aten, waren doorgaans zwaarder en hadden het meeste lichaamsgewicht sinds hun twintigste (bron).

Kortom, ervaar je een opgeblazen gevoel na het eten? Een kleinere maaltijd en beter kauwen kunnen de oplossing zijn.

Tip #2: Verhelp een verstopping

man zit op het toilet en heeft last van verstopping

Het is de normaalste zaak van de wereld: poepen. Maar sommige mensen hebben wel eens last van een verstopping (constipatie).

Constipatie is een veel voorkomend spijsverteringsprobleem en kan verschillende oorzaken hebben.

Als de ontlasting te lang in de dikke darm blijft zitten dan kan deze hard en droog worden.

Het is gebleken dat constipatie vaak de symptomen van een opgeblazen gevoel kan verergeren (bronbron).

De meest voorkomende oorzaken van een verstopping zijn onder andere het eten van voedingsmiddelen die vezelarm zijn, te weinig water drinken of emotionele stress.

Wat is de oplossing voor constipatie? Eet meer vezels. Meer vezels eten zorgt ervoor dat je vaker naar het toilet moet (bron). Onoplosbare voedingsvezels zijn belangrijk voor een goede stoelgang en voorkomen diarree en constipatie (bron).

  • Volwassenen zouden 20 tot 35 gram voedingsvezels per dag moeten binnenkrijgen om het risico op constipatie te verkleinen.

Tip #3: Verminder stress en angstklachten

man op kantoor ervaart veel werkdruk en stress

Een van de minder bekende oorzaken van een opgeblazen buik is stress en angst (bron).

Stress is een raar ding, en heeft direct en indirect heel veel invloed op je lijf. Dus ook op je spijsverteringsstelsel.

Als je chronische stress ervaart, dan legt het lichaam de nadruk op je maag en buik en verstoort het de hormonenbalans. Dit kan leiden tot een proces waarin voedsel slecht wordt verteerd, wat leidt tot gasophoping en een opgeblazen gevoel.

Om die opgeblazen buik te verminderen is het belangrijk dat je iets doet aan die stress en het nerveuze gedrag wat het met zich meebrengt.

De oorzaken van de stress moet je aanpakken, en daarnaast moet je leren omgaan met stressvolle situaties  waar je niet omheen kunt.

Dit kun je doen door bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen te doen. Daarnaast kunnen ademhalingsoefeningen van groot belang zijn. Ademhalingsoefeningen geven mentale rust én met een beheersing van je ademhaling slik je minder onbedoelde happen lucht in.

Tip #4: Drink minder koolzuurhoudende dranken

man pakt een cola light fles uit de supermarktschappen

Bruisende dranken kunnen ervoor zorgen dat er gas in je buik ‘opgesloten’ raakt.

Door minder koolzuurhoudende dranken te drinken of het aantal koolzuurhoudende dranken op een dag te minderen, kun je ervoor zorgen dat het opgeblazen gevoel in je buik minder wordt (bron).

Gehydrateerd blijven is essentieel om een opgeblazen gevoel te voorkomen, maar als het gaat om drankkeuzes, kies dan wel verstandig.

Het beste is gewoon om water te drinken, eventueel met wat citroen. Of groene thee.

Tip #5: Eet gefermenteerd voedsel

houten lepel met gefermenteerde yoghurt uit glazen pot

Gefermenteerde voeding kan je (darm)gezondheid bevorderen.

Fermentatie is een proces waarbij voedsel wordt blootgesteld aan bacteriën, gisten en schimmels om op die manier het langer houdbaar te maken.

Het kan worden toegevoegd aan voedingsproducten of op natuurlijke wijze plaatsvinden doordat het in aanraking komt met zuurstof.

Gefermenteerd voedsel is in de meeste gevallen gezond voor je, zolang het niet gekookt is (koken doodt de heilzame bacteriën).

Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, zuurkool en kefir bevatten allemaal gezonde bacteriën, voornamelijk Lactobacillus, en kunnen de hoeveelheid ziekteverwekkende soorten bacteriën in de darm verminderen.

Dit bevordert de gezondheid van de darmen en draagt bij aan een vermindering van buikklachten (bron).

Hier zijn 5 gefermenteerde voedingsmiddelen die je vaker mag eten:

  • Kefir
  • Kimchi
  • Zuurkool
  • Yoghurt
  • Tempé

Tip #6: Volg het FODMAP dieet

FODMAP voedingsmiddelen op tafel

Een andere tip die jou kan helpen met het kwijtraken van een opgeblazen buik is het FODMAP dieet.

Bepaalde koolhydraatsoorten, genaamd FODMAPs, kunnen een opgeblazen gevoel en andere spijsverteringsklachten veroorzaken.

Dit geldt vooral bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom.

Van het FODMAP-beperkte dieet is aangetoond dat het leidt tot een flinke vermindering van symptomen en klachten zoals een opgeblazen gevoel, althans bij PDS-patiënten (bronbron).

Als je veel last hebt van een opgeblazen gevoel, met of zonder spijsverteringsklachten, dan kan het FODMAP dieet een mogelijke oplossing voor je zijn.

Ik moet er wel bij vermelden dat het dieet vrij restrictief is en voor sommigen moeilijk is om te volgen.

Het gaat namelijk om het vermijden van voedingsmiddelen, met name fruitsuikers, zuivelproducten en tarweproducten.

Het beste kun je onder strikte begeleiding van een diëtist dit dieet voor 2 tot 6 weken volgen.

Tip #7: Controleer op voedselallergieën en intoleranties

Voedingsmiddelen die relatief vaak voor allergische reactie of intolerantie zorgen

Voedselallergieën en voedselintoleranties komen relatief vaak voor en zijn veel voorkomende oorzaken van een opgeblazen buik.

Wanneer je voedsel eet dat je niet verdraagt, kan dit leiden tot overmatige gasproductie, opgeblazen gevoel en andere symptomen.

Voedingsmiddelen die relatief vaak voor allergische reactie of intolerantie zorgen zijn:

  • Lactose: lactose-intolerantie is geassocieerd met veel spijsverteringsproblemen, waaronder een opgeblazen buik. Lactose zit in de meeste zuivelproducten (bron).
  • Fructose: fructose-intolerantie kan tot een opgeblazen gevoel leiden (bron).
  • Eieren: gasvorming in de maag en een opgeblazen gevoel zijn veel voorkomende symptomen van een ei-allergie.
  • Tarwe en gluten: een grote groep mensen is allergisch voor tarwe of intolerant voor gluten (dit is een eiwit in tarwe, spelt, gerst en sommige andere granen). Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen (o.a. opgezette buik en maag) als je ze blijft eten (bron).

Voedselallergieën en intoleranties kunnen gasvorming en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Als je vermoedt dat je allergisch of intolerant voor iets bent, raadpleeg dan je huisarts of een diëtiste voor onderzoek.

Tip #8: Neem enzympreparaten

Beano enzympreparaat product

Soms kunnen bepaalde supplementen en preparaten nuttig zijn tegen een opgeblazen gevoel en andere spijsverteringsproblemen.

Ik heb het over spijsverteringsenzymen.

Spijsverteringsenzymen helpen het lichaam om meer voedingsstoffen te absorberen en de darmgezondheid te verbeteren.

Ze helpen om grotere moleculen af ​​te breken in gemakkelijker op te nemen deeltjes die het lichaam kan gebruiken om te overleven

Spijsverteringsenzymen kunnen stress van de maag en darmen wegnemen door moeilijk afbreekbare eiwitten, zetmeel en vetten af ​​te breken.

Bekende enzymen die nuttig kunnen zijn:

  • Lactase: een enzym dat lactose afbreekt, vooral nuttig voor mensen met lactose-intolerantie.
  • Beano: bevat het enzym alfa-galactosidase, dat kan helpen bij het afbreken van niet-verteerbare koolhydraten.

Wat kun je beter niet eten als je een opgeblazen buik wilt voorkomen?

suikerrijke voedingsproducten op tafel

Zoals je gelezen hebt speelt wat je eet een grote rol in het ontstaan van een opgezette buik of een opgeblazen gevoel.

Laten we nu eens kijken naar de voedingsmiddelen die je beter niet kunt eten als je een opgeblazen buik wilt vermijden of verminderen.

Onderstaande voedingsproducten kunnen de oorzaak zijn van een pijnlijke en ongewenste druk op je buik (bron):

  • Toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten kunnen bijdragen aan candida-overgroei en ontstekingen bevorderen (bron, bron).
  • De meeste zuivelproducten: denk aan gearomatiseerde yoghurtdranken met suiker en kunstmatige ingrediënten.
  • Bewerkte of geraffineerde granen en graanproducten: gluten zijn voor veel mensen moeilijk te verteren en dat geldt ook voor mais, tarwe, haver en andere granen.
  • Bonen en peulvruchten (kunnen gasvorming veroorzaken en een romantische avond abrupt verstoren)
  • Kruisbloemige groenten zoals broccoli, bloemkool, ui en zelfs knoflook. Deze bevatten zwavel en bepaalde soorten FODMAP-koolhydraten(bron, bron).
  • Koolzuurhoudende dranken
  • Kunstmatige zoetstoffen en suikeralcoholen (denk aan aspartaam, sorbitol, mannitol en xylitol)
  • Kauwgom

Tot slot…

Een opgeblazen buik kan op termijn zelfs chronisch worden als je er niets aan doet. En dat is natuurlijk wat je wilt voorkomen.

Hoe kom je erachter welke voeding zorgt voor een opgeblazen buik? Houd een voedingsdagboek bij! Zo kun je uiteindelijk achterhalen welke voeding precies de boosdoener is.

Ga aan de slag met de bovenstaande tips om je buikklachten te verhelpen of te verminderen.

Welk van de 7 buiktype heb jij en wat is jouw ideale dieetschema om jouw doel te bereiken?

Doe de test en ontdek direct hoe specifiek jij een platte buik krijgt

Wil je weten welke buiktype je hebt? Hoeveel calorieën jij per dag moet eten om je doel te bereiken? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende ontdekken:

  • Welk type buik jij hebt en potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
  • Hoeveel calorieën en koolhydraten we aanraden voor jouw gewichtsdoel
  • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen
  • Een op maat gemaakt voedingsschema en recepten op basis van jouw lichaam en voorkeuren waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet en de buik van je dromen krijgt

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

2 reacties op dit artikel

  • Ik moet nog 20 kg afvallen ,dus help !!!
    Daarom ben ik zeer geintresseerd in afvallen en goede receptjes !!!

    Lelievre annick
  • heb al meerdere dieten gevolgd maar na mijn knieoperatie kan ik niet meer fitnessen en ben ik 12 kilo bijgekomen wat moet ik doen

    groetjes arlette

    arlette

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )