shopify site analytics

opgeblazen buik gevoel

13 Essentiële Tips om een Opgeblazen Buik / Gevoel Op te Lossen

We hebben allemaal wel eens last van een opgeblazen gevoel of een opgezette buik. Meestal wordt dat verweten aan de forse maaltijd die je hebt genuttigd, maar er kan meer aan de hand zijn. Een opgezette buik is vaak een symptoom van een achterliggend probleem. Lees aandachtig de mogelijke oorzaken. Wellicht herken je jezelf hierin?

LET OP: Een opgezette buik is een symptoom!

Het is erg belangrijk om te beseffen dat een opgezette buik of een opgeblazen gevoel beslist géén kwaal op zich is. Het is een symptoom als gevolg van iets anders. Met andere woorden: Een opgeblazen gevoel is een teken dat er méér aan de hand is. Het is verstandig om deze achterliggende oorzaak te vinden en proberen op te lossen. Het opgeblazen gevoel verdwijnt dan uiteraard vanzelf.

Mocht je twijfelen, of dingen zeker willen weten, is het natuurlijk altijd verstandig om even contact op te nemen met je huisarts voor een definitieve diagnose.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze test en ontdek je “Afslank IQ”.

Mogelijke oorzaken van een opgeblazen gevoel

Aangezien een opgeblazen gevoel en/of een opgezette buik niet een kwaaltje is, maar duidelijk een symptoom, zijn er ook heel veel mogelijke oorzaken. Natuurlijk hoef je niet alle oorzaken te herkennen. Maar als je last hebt van een opgeblazen gevoel, herken je waarschijnlijk wel één of twee oorzaken die op jou van toepassing kunnen zijn.

Oorzaak 1: Fructose

Fructose kennen we natuurlijk allemaal als het zoete goedje wat je in fruit vindt. Het wordt daarom ook wel fruitsuiker genoemd. Maar fructose wordt ook gebruikt in heel veel bewerkte etenswaar, industrieel gefabriceerd eten zoals koekjes en gebak. Soms als pure fructose, soma in de combinatie met glucose. Het heet dan plotseling glucose-fructose siroop. Hoe dan ook, fructose is als zoetmiddel heel erg slecht voor je lichaam om het te verwerken. Om het als energie te kunnen gebruiken, moet het door de lever eerst omgezet worden naar Glucose. Dit is een enorme, en vooral ongezonde, belasting van de lever. Het deel wat niet verwerkt wordt in de lever, moet verteerd worden, wat heel erg lastig is en wat vaak voor een opgeblazen gevoel zorgt. En ditzelfde verhaal geld voor de kunstmatige zoetstof Sorbitol.

Probeer dus zo veel mogelijk deze zoetstoffen te vermijden, met name de versies die je zo veel in bewerkte producten kunt vinden.

Oorzaak 2: De overgang

De onvermijdelijke menopauze kan zorgen voor veel kleine en grote ongemakken. Eén van die ongemakken heeft te maken met een opgeblazen gevoel in je buik. Tijdens de overgang daalt het niveau Oestrogeen in het lichaam. Gevolg daarvan is een fors lagere productie van gal waardoor de darmen langzamer gaan werken. En het is deze langzamere werking van de darmen wat de oorzaak kan zijn van gasvorming en ophoping van lucht.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Oorzaak 3: Kauwgum kauwen

Er kunnen verschillende redenen zijn om kauwgum te kauwen: Je kunt het doen voor een frissere adem, puur voor de smaak, omdat je het lekker vind, om te ontspannen of misschien wel om te voorkomen dat je van alles gaat eten wat niet goed is voor je gezondheid? Om wat voor reden je dit ook doet, met het kauwen krijg je ook heel veel valse lucht binnen wat direct voor een opgeblazen gevoel kan zorgen.

opgeblazen buik gevoel

Daarnaast zorgt het kauwen van kauwgum indirect ook nog eens voor een opgezette buik: Omdat je aan het kauwen bent, krijgt je lijf een berichtje dat er voedsel aankomt. Dit voedsel moet verteert worden, dus <orden er direct allerlei soorten zuren en enzymen aangemaakt. Helaas komt er geen eten, dus zal ook dit voor een opgeblazen gevoel zorgen.

Probeer voor jezelf uit te zoeken waarom je altijd maar kauwgum kauwt. Als het bijvoorbeeld voor een frisse adem is, kun je ook wat vaker je tanden poetsen. Vermijd in ieder geval zoveel mogelijk de kauwgum.

Oorzaak 4: Chronische stress

Als je last hebt van chronische stress, dan uit zich dit meestal in darm- en maagklachten. En dat heeft heel veel impact, méér dan je denkt! De organen die verantwoordelijk zijn voor de spijsvertering krijgen minder bloed waardoor je een misselijkmakend gevoel kunt krijgen. Dit gaat dan samen met een opgeblazen gevoel en een opgezette buik. Daarnaast zorgt de stress, en het daarmee samengaand nerveuze gedrag, voor het onbedoeld inslikken van lucht, waardoor het effect nog eens extra versterkt wordt.

opgeblazen buik gevoel

Natuurlijk moet je iets aan die stress en het nerveuze gedrag doen. De oorzaken van de stress moet je aanpakken, en daarnaast moet je leren omgaan met de stress die overblijft. Dit kun je doen door ontspanningsoefeningen te doen. Daarnaast kunnen ademhalingsoefeningen van groot belang zijn. Ademhalingsoefeningen geven mentale rust én met een beheersing van je ademhaling slik je minder onbedoelde happen lucht in.

Oorzaak 5: Valse lucht tijdens het eten

In het verlengde van het vorige punt: Ook tijdens het eten krijg je onbedoeld veel valse lucht binnen. Met name als je snel eet en slecht kauwt. Dit wordt dan nog een graadje erger als je veel last hebt van nerveus gedrag en stress. Doordat je lucht inslikt tijdens het eten, krijg je last van een opgeblazen gevoel en een opgezette buik. Hiervoor zijn een paar oplossingen: Ten eerste kun je, net als in het vorige punt, ademhalingsoefeningen gaan doen. Je kunt dit zelf gaan doen, of je kunt contact opnemen met een ademhalingstherapeut.

opgeblazen buik gevoel

Ten tweede is het noodzakelijk dat je beter kauwt. Niet alleen om de hoeveelheid valse lucht beter te kunnen beheersen, maar ook om het ingenomen voedsel beter voor te bereiden op het verteringsproces. Je spijsvertering begint namelijk al in je mond! Tijdens het kauwen vermaal je het eten in kleine stukjes, en het eten wordt vermengd met je speeksel waarin bepaalde enzymen zitten die je eten voorbereiden op de volgende etappe in je maag. Om dus een opgeblazen gevoel te vermijden, én je spijsvertering optimaal te laten verlopen, is het belangrijk om goed te kauwen.

Oorzaak 6: Eencellige Parasieten

Ook parasieten kunnen de oorzaak zijn van een opgezette buik en een opgeblazen gevoel. De Latijnse namen voor deze ongewenste gasten zijn: Blastocystis Hominis en Dientamoeba Fragilis. De laatste is de meest voorkomende parasiet in Nederland. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 30% van de Nederlanders die last hebben van een opgezette buik, eventueel in combinatie met een onregelmatige stoelgang, last hebben van deze eencellige parasiet. Je kunt dit oplossen met behulp van een antibioticakuur, maar als je hier geen fan van bent zijn er ook meer natuurlijke oplossingen om de overlast van deze eencelligen te beperken.

Oorzaak 7: Prikkelbare Darm Syndroom

Het Prikkelbare Darm Syndroom is een hele bekende oorzaak van een opgezette buik en een opgeblazen gevoel. Deze aandoening, ook wel afgekort als PDS, is een kwaal aan het spijsverteringskanaal. Normaliter maakt het spijsverteringskanaal pompende bewegingen om het te verteren voedsel te transporteren. Als je last hebt van PDS worden deze pompende bewegingen niet optimaal gemaakt waardoor het voedsel té traag het hele spijsverteringskanaal passeert. Met name in de darmen kan dit voor grote problemen zorgen. PDS kun je herkennen aan een combinatie van problemen: Natuur lijk het eerder vermelde opgeblazen gevoel, met daarnaast last van pijn in de buikstreek, diarree of juist constipatie. Deze laatste twee kunnen afwisselend optreden. Daarnaast moet je regelmatig boeren en heb je last van winderigheid.

Ondanks de vele onderzoeken is het nog niet bekend waarom mensen last krijgen van het Prikkelbare Darm Syndroom. Deels is duidelijk geworden dat PDS kan ontstaan naar aanleiding van allergieën. Wel is duidelijk geworden dat het erger wordt tijdens stress, rond de periode van menstruatie en na een antibioticakuur.

Oorzaak 8: Constipatie

Iedereen heeft wel eens last van constipatie, of verstopping. Je hebt dan moeite om je ontlasting kwijt te raken. Om dit te kunnen begrijpen, even een kleine uitleg over de weg die je ontlasting af moet leggen, voordat je naar je het seintje krijgt dat je naar het toilet moet. Na het eten, duurt het minimaal 18 uur en maximaal 72 uur om alles te transporteren en te verwerken. Tijdens deze reis worden alle benodigde voedingsstoffen uit het eten gehaald en wordt het restant getransformeerd tot de ontlasting die het lichaam op een natuurlijke manier kan verlaten. Hoe langer de ontlasting in de darmen blijven zitten, hoe droger de ontlasting wordt. Het water wat ooit toegevoegd is aan de ontlasting wordt weer onttrokken, waardoor de ontlasting droog en hard wordt. De stoelgang wordt dan steeds lastiger. Daarnaast zorgt dit voor een opgezette buik en een opgeblazen gevoel.

opgeblazen buik gevoel

De oorzaken van constipatie kunnen heel veelzijdig zijn: Een verkeerde balans in je hormonen, te laat naar het toilet gaan, té veel ijzersupplementen, stress, niet genoeg water drinken of ongewenste veranderingen in je voedingspatroon.

Als je last hebt van constipatie kun je natuurlijk direct een laxeermiddel innemen, maar et is beter om te beginnen met meer water te drinken, in combinatie met meer bewegen en het eten van vezelrijk voedsel zoals fruit en groente.

Oorzaak 9: Schimmelinfectie

Het klinkt misschien raar, maar schimmels en gisten hebben we altijd in ons lichaam. De darmflora is bijvoorbeeld opgebouwd uit een combinatie van gisten, schimmels en bacteriën. Deze leven allemaal in een bepaalde balans, waardoor de darmflora optimaal kan functioneren. Een bekende gistsoort die zich in de darmflora bevindt is de Candida Albicans. Deze is altijd fors in de minderheid en komt ook voor in je mond, in de vagina en op de huid. In normale gevallen helemaal geen probleem, maar als gevolg van stress, onbalans in de hormonen, zwak immuunsysteem, antibiotica, veel eten van suikers en ongezonde voedingsmiddelen, kan deze verhoudingen onbalans raken. Met name de Candida Albicans ziet dan kans om te groeien. Dit veroorzaakt dan onder andere de bekende schimmelinfectie in de vagina.

Candida voedt zich met de glucose uit zetmeel en suikers, de afvalstoffen van de candida is dan een gas wat uiteindelijk zal zorgen voor een opgezette buik en een opgeblazen gevoel.

Oorzaak 10: Intolerantie voor bepaalde voedingsstoffen

Er zijn veel mensen die last hebben van een bepaalde intolerantie, maar de meesten hebben hier vaak geen notie van. Alleen de mensen die erg veel last hebben van de intolerantie, doen een test en passen hun voedingspatroon aan. Maar de rest heeft hier geen weet van, omdat de intolerantie zich manifesteert in kleine klachten die vaak genegeerd worden of in verband gebracht worden met iets anders. Intolerantie kun je hebben voor verschillende soorten voedingsstoffen. De meest bekende is de gluten-intolerantie en de lactose-intolerantie. Met bij de laatste vorm wordt meer water aan de ontlasting toegevoegd, waardoor de kans op diarree groter wordt en de darmen veel voller voelen dan normaal. Naar aanleiding hiervan kun je last krijgen van een misselijk gevoel, in combinatie met een opgezette buik en krampen.

Oorzaak 11: Fout eten

Natuurlijk kennen we allemaal het effect van het eten van bijvoorbeeld bruine bonen. Dit veroorzaakt gasvorming, een opgezet gevoel en uiteindelijk winderigheid. Maar bruine bonen zijn niet de enige voedingsmiddelen die dit effect hebben. Nagenoeg alle soorten kool, peulvruchten, linzen, prei en uien. De ene soort heeft meer effect dan de ander, maar toch veroorzaken ze in ieder geval gasvorming.

Maar er zijn meer voedingsmiddelen die je een opgeblazen gevoel kunnen geven. Denk maar eens aan vet eten zoals gefrituurd eten. Vet eten zorgt voor een minder snelle verwerking van het eten in de maag, wat natuurlijk direct zorgt voor een opgezette buik.

In het algemeen kunnen we stellen dat alle voeding wat slecht afbreekbaar is, dus over het algemeen eten wat op een industriële manier gemaakt is, minder snel verwerkt wordt in je maag. Dus zal ook in dat geval een opgeblazen gevoel het gevolg zijn.

Als je veel last hebt van een opgezette buik, kun je allereerst een paar weken proberen om alle gasvormende producten en industrieel vervaardigde producten te mijden. Als de klachten dan duidelijk afnemen, of misschien wel helemaal weg zijn, weet je precies wat je te doen staat.

Oorzaak 12: De spijsvertering in de war

De spijsvertering is een zeer complexe lichaamsfunctie. Er gebeurt ontzettend veel in je lijf nadat je gegeten hebt. Uiteindelijk komt het neer op 3 grote stappen: Het afbreken van het eten, het opnemen van de voedingsstoffen en de uitscheiding van de afvalstoffen. Er kan heel veel mis gaan in dit proces, en helaas komt dit maar al te vaak voor. Veel mensen weten dit niet, maar één van de eerste symptomen hiervan is een opgeblazen gevoel of een opgezette buik.

opgeblazen buik gevoel

Problemen in het spijsverteringsproces kunnen allerlei oorzaken hebben. Ten eerste is er natuurlijk de stress die we iedere dag ervaren. Stress is een raar ding, en heeft direct en indirect heel veel invloed op je lijf. Dus ook op je spijsverteringsstelsel. Maar dat is niet het enige. Ook het type voedsel wat we tegenwoordig eten heeft invloed op de spijsvertering. Ons spijsverteringsstelsel is helemaal niet ingesteld aan de snelle ontwikkeling van alle industrieel gefabriceerde voedingsmiddelen. In ons dagelijkse voedsel zitten kleurstoffen, conserveermiddelen en nog meer geraffineerde producten. Je lijf is daar gewoon nog niet op ingesteld. Het verteringsproces gaat hierdoor langzamer en er worden fouten gemaakt. Het gevolg is dat je onvermijdelijk problemen krijgt in dit ingewikkelde proces. Het gevolg is een trage spijsvertering waardoor je een opgeblazen gevoel krijgt.

Je spijsvertering kan ook flink in de war raken als het voedsel niet volledig verteerd kan worden. Dit kan voorkomen als er een gebrek is aan vocht. Het is dus belangrijk om altijd water te drinken. Niet alleen om je spijsvertering te helpen, maar voor je algemene gezondheid.

Hoe kun je een opgezette buik voorkomen/verminderen?

Zoals je hierboven gelezen hebt, is er niet één enkele oorzaak aan te wijzen als je last hebt van een opgeblazen gevoel. Dit geldt niet alleen voor de oorzaken, maar ook voor eventuele oplossingen. Er zijn heel veel oplossingen te melden, maar dat wil niet niet zeggen dat ze allemaal op jou van toepassing zullen zijn. Het kan een enkelen oplossing zijn, of een combinatie van oplossingen.

Hieronder staan 13 oplossingen. Lees ze aandachtig door en probeer eerst de oplossingen toe te passen die voor jouw gevoel van toepassing kunnen zijn.

 • Laat in het vervolg de Cola-fles staan. In feite zijn alle dranken die koolzuur bevatten funest voor je buik. Niet alleen raakt je spijsvertering in de war, maar de koolzuur zal zich ook ophopen in je maag.
 • Het is verstandig om later op de avond niets meer te eten. En als je dan toch een beetje trek hebt, neem dan iets wat licht verteerbaar is.
 • Eet niet té veel in één keer. Liever meerdere malen per dag, en dan in kleine porties. Op deze manier kan je maag het beter verwerken en heb je minder last van een opgeblazen gevoel.
 • Wist jij dat het eten van onrijp fruit problemen geeft tijdens het verteren. Fruit eten is belangrijk, maar eet dan alléén rijp fruit.
 • Op het moment dat je darmflora in onbalans is, krijg je ook last van een opgeblazen gevoel. Veel medicijnen, en dan met name antibiotica, kunnen een hele belangrijke oorzaak zijn van deze onbalans. Om je darmflora weer te herstellen, en daarmee je algehele weerstand, is het verstandig om een probiotica kuur te nemen. Hiermee voeg je weer goede bacteriën toe, waardoor er weer een goede balans gevormd kan worden tussen de goede en de slechte bacteriën.
 • Een vlotte stoelgang is belangrijk tegen een opgeblazen gevoel. Eet daarom heel veel vezels. probeer deze vezels zo veel mogelijk te halen uit groenten en fruit.
 • In het verlengde van het voorgaande punt, zou je ook water moeten drinken. Heel veel water. Ongeveer 2 liter per dag is voldoende, maar let er wel op dat koffie, alcohol en frisdrank hier niet onder vallen. Deze dranken werken juist averechts: Het zijn vocht afdrijvende dranken waardoor je alleen maar méér water zou moeten drinken.
 • Probeer het eten van tarwe en afgeleide producten te vermijden. Vervang dit door boekweit, quinoa en/of spelt.
 • Wist je dat gember een prima remedie is om de spijsvertering te stimuleren?
 • Eiwitten zijn heel goed voor je lichaam, maar overdaad schaadt. Per dag heb je circa 2,5 gram per kilo lichaamsgewicht nodig. Als je meer neemt, dan ga je dit niet verteren en zal zorgen voor een vorm van rotting in je darmen.
 • Groenten bevatten naast de juiste vitamines en mineralen, ook zorgen ook voor heel veel goede voedingsvezels. Zorg dat iedere maaltijd voor minimaal de helft bestaat uit groenten. Zorg natuurlijk wel voor variatie in de groenten!
 • Om je spijsvertering te stimuleren, kun je wat rauwkost eten vlak voordat je begint met de warme hap. Let er wel op dat je dit niet moet doen als je last hebt van je darmen.
 • En als laatste, en zeker één van de belangrijkste: Eet rustig en bedachtzaam. Kauw je eten goed. Door goed te kauwen vermaal je je eten, en vermeng je het met je speeksel. Je speeksel bevat bepaalde enzymen die al het eten alvast voorbereiden voor het verteringsproces in de maag.

Tot slot…

Een opgezette buik kan op termijn zelfs chronisch worden, en dat is iets wat je natuurlijk wilt voorkomen. Drs. Richard Ridder heeft in zijn nieuwste boek een proces beschreven waardoor je buikklachten als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen. Richard Ridder neemt je mee op een reis waardoor je vanaf de eerste dagen al veel minder last hebt. Uiteindelijk zullen al je problemen opgelost zijn, waardoor je weer normaal kunt leven. Normaal, zonder enige ongemakken. Nieuwsgierig geworden? Hier kun je meer informatie vinden over het programma: “Buikproblemen opgelost”.

Waarom wachten? De oplossing voor jouw probleem ligt nu binnen jouw handbereik!

Verbrand snel overtollige kilo’s en buikvet met simpel te maken afslank recepten

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat 2 of de 3 mensen juist aankomt van een dieet in plaats van afvalt?

Om die reden heb ik een effectieve en moderne afslank methode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect compleet vermijdt.

Je krijgt daarbij overheerlijke recepten voor snelle vetverbranding met blijvend resultaat.

Je vindt onder andere het volgende in mijn populaire afslank receptenboek:

 • Meer dan 100 overheerlijke recepten die snel en makkelijk klaar te maken zijn (en waar de rest van het gezin ook van meegeniet)
 • Hoe je met mijn lekkere recepten, zoals vlees-, vis-, kip- of vegetarische gerechten, meerdere kilo’s per week verliest
 • 6 verschillende categorieën van recepten, met onder meer kipgerechten, visgerechten, vegetarische gerechten, salades, sauzen, dressings, desserts en meer
 • Tijdbesparende kant-en-klare dag- en weekmenu’s + boodschappenlijstjes

Ontdek hoe je meerdere kilo’s per week verliest met lekkere en simpel te maken afslank recepten:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

1 Reactie op "13 Essentiële Tips om een Opgeblazen Buik / Gevoel Op te Lossen"

 1. Lelievre annick says:

  Ik moet nog 20 kg afvallen ,dus help !!!
  Daarom ben ik zeer geintresseerd in afvallen en goede receptjes !!!

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *