1063

6 Ongezonde Gewoonten die Erectieproblemen kunnen Veroorzaken

Iets werkt niet zoals het zou moeten werken en je vraagt je misschien af of je erectieprobleem te verhelpen is of permanent is?

Hopelijk is het een geruststellende gedachte dat erectieproblemen niets bijzonders zijn en er bijna altijd een oplossing te vinden is. Veel mannen hebben er namelijk soms of regelmatig last van.

Volgens het Rijnstate ziekenhuis speelt het probleem bij zo’n 17% van de mannen ouder dan 18 jaar (bron). Voor mannen op latere leeftijd liggen de percentages nog een stuk hoger.

Er zijn allerlei oorzaken voor erectieproblemen. In veel gevallen worden de problemen veroorzaakt door ongezonde gewoonten.

Omdat we hier bij HappyHealthy alles weten of gezonde leefstijlgewoonten zullen we daar in dit artikel extra adviezen over geven.

Inhoud van dit artikel

De ongezonde gewoonten

Ongezonde gewoonten die erectieproblemen kunnen veroorzaken zijn:

 1. Roken
 2. Te veel alcohol drinken (meer dan 30 consumpties per week)
 3. Gebruik van verdovende middelen (drugs)
 4. Obesitas / overgewicht
 5. Onvoldoende lichaamsbeweging
 6. Stress

Denk je dat één of meerdere van bovenstaande punten op jou van toepassing zijn? Lees dan verder om te ontdekken hoe je met aanpassingen in je leefstijl je seksleven nieuw leven kan inblazen.

Wat zijn erectieproblemen?

Het kan iedere man weleens gebeuren dat hij geen stijve penis kan krijgen of dat deze tijdens het vrijen niet voldoende hard blijft. Dit is niet raar maar als dit vaker gebeurt dan is dat natuurlijk vervellend en spreken we over erectieproblemen.

Indien er regelmatig erectieproblemen zijn dan kan dit voor onzekerheid zorgen waardoor het alleen nog maar lastiger wordt om een erectie te krijgen of vast te houden.

oude man lacht naar behandelend artsAls het over erectieproblemen gaat spreken artsen erectiele disfunctie of impotentie. Een arts zal zich vooral richten op de fysieke oorzaak en behandeling van een erectiele disfunctie en zich verder afzijdig houden van de psychologische en sociale gevolgen.

Zo kunnen erectieproblemen een relatie behoorlijk onder druk zetten als het probleem langere tijd speelt. Een seksuoloog is er wel in gespecialiseerd om het totaalplaatje te bespreken.

Een arts spreekt over een erectiele disfunctie bij de volgende symptomen:

 • Soms een erectie kunnen krijgen maar niet altijd wanneer je seks wilt hebben
 • Een erectie kunnen krijgen maar niet lang genoeg kunnen aanhouden om seks te hebben
 • Niet altijd een erectie kunnen krijgen
 • Helemaal geen erectie meer kunnen krijgen

Erectieproblemen kan je met je huisarts bespreken. Deze kan je, afhankelijk van je klachtenbeeld, doorverwijzen naar een seksuoloog, uroloog of psycholoog.

Gelukkig koppel is de groenten aan het snijden in de keukenNa verschillende onderzoeken in het ziekenhuis krijgen veel mannen leefstijl- en voedingsadviezen van een diëtiste. Dit omdat de problemen te herleiden zijn tot ongezonde gewoonten zoals overgewicht (voeding) of onvoldoende beweging.

Indien je het idee hebt dat je erectieproblemen niet worden veroorzaakt door een ongezonde leefstijl (of dat de leefstijl adviezen geen effect hebben) dan kan je het beste je problemen met je huisarts bespreken. Deze kan je naar de juiste specialisten doorverwijzen.

Wat zijn de oorzaken van erectieproblemen?

Er zijn veel oorzaken van erectieproblemen en in veel gevallen worden ze veroorzaakt door een combinatie van factoren. Een paar oorzaken springen eruit; dit zijn roken en overgewicht.

Bij een BMI van 30 of hoger spreken we van obesitas (overgewicht). Van obesitas is bekend dat dit het risico op erectieproblemen met een factor 4 vergroot. Wil je weten of je te zwaar bent? Bereken dit dan met onze BMI calculator.

illustratie dat sigaretten slecht zijn voor je libidoOok roken verhoogt het risico met een factor 4. De combinatie van obesitas en roken verhoogt het risico met een factor 16!

We kunnen bij de oorzaken onderscheid maken tussen fysieke en psychische oorzaken.

Fysieke oorzaken van erectieproblemen

De fysieke oorzaken zijn:

 • De leeftijd; op latere leeftijd wordt het steeds lastiger om een stijve penis te krijgen en om deze te behouden. In de leeftijd van 41 tot 50 jaar heeft 15% van de mannen erectieproblemen terwijl dit in de leeftijdsgroep van 51 tot 70 jaar verdubbelt naar 30%.
 • Het Diabetesfonds schat dat de helft van de mannen met diabetes met impotentie te maken heeft (bron). Dat komt door de combinatie van vernauwde bloedvaatjes en neuropathie. Lees hier hoe je diabetes type 2 kunt omkeren.
 • Zenuwbeschadiging.
 • Overgewicht (één van de meest voorkomende oorzaken).
 • Roken.
 • Onvoldoende lichaamsbeweging.
 • Drugsgebruik.
 • Drankmisbruik (meer dan 30 consumpties per week)
 • Hart- en vaatziekten.
 • Hoge bloeddruk.
 • Een te hoog cholesterol.
 • Aderverkalking.
 • Pijnklachten.
 • Longziekten.
 • Bepaalde medicijnen. Zo hebben bepaalde medicijnen die worden voorgeschreven bij depressies, angst, psychoses of hoge bloeddruk bijwerkingen die het krijgen van een erectie bemoeilijken. Ook bepaalde eetlustremmers kunnen deze bijwerking hebben. Raadpleeg de bijwerkingen in de bijsluiter als je medicijnen gebruikt.
 • Laag testosterongehalte (dit kan ook weer verschillende oorzaken hebben waarvan leeftijd en ongezonde leefstijlgewoonten de belangrijkste zijn). Aanwijzingen voor een laag testosterongehalte zijn energiegebrek, verlaagd libido, moeheid, stemmingswisselingen, geheugenstoornissen en prikkelbaarheid. Door middel van een bloedonderzoek kan het testosterongehalte worden vastgesteld.
 • Neurologische aandoeningen zoals MS.
 • Lokale afwijkingen aan de penis (zeldzaam).
 • Slechte lichamelijke conditie.
 • Chronische nierziekte.
 • Beschadiging van de penis, prostaat, blaas, bekken of ruggenmerg.
 • Ziekte van Pyronie (een goedaardige verharding in de penis, deze aandoening is vrij zeldzaam en kan na het 40ste levensjaar beginnen).
 • Onvoldoende seksuele stimulatie (kan ook psychisch zijn, zie onder psychische oorzaken).
 • Fietsen. Hoewel beweging juist goed is voor het verkrijgen van een erectie kan teveel / te lang op een fietszadel zitten voor problemen zorgen. Bepaalde fietszadels geven te veel druk op het perineum waar zenuwen en aderen lopen die nodig zijn om opgewonden te kunnen raken. Een ander zadel kan uitkomst bieden.

Een ochtenderectie (bij het ontwaken) ontstaat onbewust en staat los van seksuele opwinding. Als je nog wel een ochtenderectie krijgt dan is er normaal gesproken niets mis met je penis en zal je het eerder moeten gaan zoeken in psychologische oorzaken. Vaak ontstaan psychologische problemen plotseling door bijvoorbeeld faalangst. Fysieke problemen ontstaan meer geleidelijk. Zo wordt de doorbloeding langzaam aan steeds slechter als je jarenlang rookt.

Psychische oorzaken erectiestoornis

Psychische factoren kunnen erectieproblemen veroorzaken of verergeren.
Psychologische oorzaken zijn:

 • Stress (over de seksuele prestaties of algehele stress).
 • Depressie, somberheid.
 • Relatieproblemen; als er irritaties in de relatie zijn of deze in een sleur zit kan dit de zin in seks wegnemen.
 • Faalangst, onzekerheid, gebrek aan zelfvertrouwen.
 • Prestatiedrang (te veel gefocust op het genot van de bedpartner)
 • Een schuldgevoel over de seksuele prestaties of bepaalde seksuele handelingen, over een buitenechtelijke relatie bijvoorbeeld.
 • Onvoldoende ontvankelijk voor seksuele stimuli. Er kunnen ook onvoldoende seksuele stimuli zijn zoals visuele of auditieve of interne zoals fantasieën of herinneringen.
 • Ingrijpende (seksuele) gebeurtenissen zoals verkrachting of incest.
 • Negatief beeld over seksualiteit meegekregen in de opvoeding.

Om te achterhalen of je erectieprobleem een fysieke oorzaak heeft kan een arts je adviseren om thuis een opwindende film te gaan kijken waarbij je jezelf stimuleert. Als het dan wel lukt om een harde penis te krijgen dan zal de oorzaak (overwegend) psychisch zijn.

Bij de mogelijke oorzaken van een erectiestoornis moet opgemerkt worden dat er in veel gevallen sprake is van een combinatie van factoren. Zo kan een stijve penis krijgen lastig zijn door overgewicht maar worden de problemen verder verergert doordat dit zorgt voor faalangst. Zo kan iemand in een negatieve spiraal terecht komen waar, zonder hulp, moeilijk uit te komen is.

Leefstijlgewoonten die voor erectieproblemen zorgen

Om een stijve penis te kunnen krijgen, en behouden, is het belangrijk dat de doorbloeding goed is. Door een vernauwing van de bloedvaten wordt het lastig om een erectie te krijgen en vast te houden.

De bloedvaten kunnen vernauwd raken door ongezonde leefstijlgewoonten. Aan het begin van dit artikel gaven we deze ongezonde gewoonten al. Deze zijn:

 1. Roken
 2. Te veel alcohol drinken (meer dan 30 consumpties per week)
 3. Gebruik van verdovende middelen (drugs)
 4. Obesitas / overgewicht
 5. Onvoldoende lichaamsbeweging
 6. Stress

De combinatie van verschillende van deze ongezonde leefstijlgewoonten maakt de kans op erectieproblemen groter.

Verderop lees je wat je kan veranderen aan je ongezonde leefstijlgewoonten zodat je weer een goede erectie kunt krijgen.

Leef je niet echt gezond en heb je erectieproblemen wees je er dan van bewust dat er onderliggend nog meer aan de hand kan zijn in je lichaam. Laat je dan door de huisarts nakijken. Als de bloedvaten in je penis zijn vernauwd dan mag je namelijk aannemen dat deze elders in je lichaam ook aan het vernauwen zijn. Hiermee wordt het risico op hart- en vaatziekten groter. Een controle van je bloeddruk en cholesterol zal snel duidelijkheid geven over je gezondheid en de risico’s die je loopt.

Wat zijn de oplossingen bij erectieproblemen?

De oplossing is uiteraard afhankelijk van de oorzaak. Indien de erectieproblemen worden veroorzaakt door ongezonde gewoonten dan kunnen de erectieproblemen (meestal) verholpen worden door het opvolgen van leefstijl adviezen. Een gezond lichaam zorgt voor goed doorbloede bloedvaten wat essentieel is voor een stijve penis.

Stoppen met roken

Ik weet dat stoppen met roken makkelijker gezegd dan gedaan is, maar wil je je seksleven nieuw leven in blazen dan zal je er echt werk van moeten maken. Vraag je huisarts om hulp bij het stoppen; er zijn tal van mogelijkheden om het stoppen makkelijker te maken.

Minderen met alcohol

Sombere man drinkt alcoholHou je wel van een biertje of een borreltje? Minder dan met het gebruik van alcohol. Voor je gezondheid en een goede erectie drink je het beste helemaal niets. Wil je toch drinken hou het dan bij maximaal 1 consumptie per dag.

Lukt het niet om te minderen met de drank vraag dan om hulp. Je huisarts kan je naar de juiste instanties doorverwijzen.

Drugs

Drugsgebruik kan zorgen voor schade aan de bloedvaten en verminderen zo de bloedtoevoer naar de penis. Het beste gebruik je daarom helemaal geen drugs. Gebruik nooit drugs in combinatie met erectiebevorderende medicijnen, dit is gevaarlijk voor het hart.

jongeman zegt nee tegen een jointjeGebruik je regelmatig marihuana dan heeft dit een negatief effect op het krijgen van een erectie. Dit terwijl af en toe recreatief gebruik juist kan zorgen voor meer zin in seks. 48 uur nadat je gestopt bent met het marihuana gebruik zal je alweer makkelijker een erectie kunnen krijgen.

Overgewicht

Heb je overgewicht dan zal je moeten afvallen. Streef naar een BMI tussen de 18,5 en 24,9 (hier te berekenen).

Omdat lichaamsbeweging goed is voor de gezondheid (van je penis) zou ik je zeker willen aanraden om lichamelijke activiteit in je dagschema op te (gaan) nemen. Hiermee behaal je tevens sneller je afvaldoelstellingen.

In dit artikel lees je hoe je kunt afvallen met sport en in dit artikel vindt je de beste sporten om veel calorieën te verbranden.

fietsen en hardlopenHet is goed om cardio visuele sporten, zoals fietsen, hardlopen en zwemmen te beoefenen omdat deze zorgen voor een toevoer van zuurstof en bloed door het lichaam en penis.

Is sporten niet je ding of moet je conditie nog opgebouwd worden voordat je echt kunt gaan sporten probeer dan in ieder geval meer te gaan bewegen. Streef er naar om dagelijks minimaal een half uur te bewegen door een stukje te gaan wandelen of fietsen. Ook klusjes in en om het huis met een matige intensiteit zoals tuinieren kan je beschouwen als beweging.

Wat betreft je voeding doe je er goed aan om een dieet te gaan volgen. Hiermee zet je de knop om en ben je er op ingesteld dat alles wat je eet (en niet eet) in het kader staat van je doel: het bereiken van je streefgewicht.

Vetrijke voedingsmiddelen op tafelEr zijn tal van diëten die je kunt volgen. Zo is het koolhydraatarme dieet (aanrader) erg populair; je kan er snel mee afvallen zonder honger gevoel en je mag lekker vlees, vis, eieren, noten en kaas blijven eten (als je dat graag wilt).

Het voordeel van koolhydraatarm eten is dat je toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten gaat uitsluiten; dit zal de natuurlijke aanmaak van testosteron ten goede komen.

Keto dieet

Een meer extremere vorm van het koolhydraatarme dieet is het ketogeen dieet. Je eet dan bijna geen koolhydraten meer en heel veel vetrijk voedsel. Voor dit dieet moet je lichaam van suikerverbranding overschakelen naar vetverbranding. Dit is niet makkelijk en zorgt er voor dat je een paar dagen niet zo lekker bent. Eenmaal in ketose (de staat van vetverbranding) aangekomen zal je lichaam echter veranderen in een vetverbrandingsmachine en zullen de kilo’s eraf vliegen.

Een dieet zal bij je (smaak) moeten passen. Op deze pagina van je een overzicht van de verschillende dieetvormen. Verder zou je kunnen kijken naar een dieet wat past bij je eventuele gezondheidsklachten. Zo kan je een cholesterolverlagend dieet volgen, een bloeddruk verlagend dieet of een diabetes dieet.

Omdat erectieproblemen vaak in combinatie met een laag testosterongehalte spelen zou ik een manier van eten willen adviseren die intermittent fasting (vasten met tussenpozen) wordt genoemd. Het is niet echt een dieet omdat het niet voorschrijft wat je wel (en niet) mag eten maar zich richt op wanneer je mag eten.

Testosteron

Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon en speelt een onder andere een rol bij het libido en het krijgen van een erectie. Na het 40ste levensjaar loopt de productie van dit hormoon drastisch af en beginnen voor veel mannen de problemen met het libido en daarmee het krijgen van een erectie.

Bij intermittent fasting eet je minder vaak. Bij de meest gangbare vorm eet je alleen binnen een tijdsbestek van 8 uur waarna je 16 uur vast.

Door te eten gaat je testosteronniveau omlaag, dit effect is voor meer dan 3 uur na de maaltijd meetbaar (bronbron). Door te vasten heb je minder last van dit testosteron verlagende effect van eten.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat je lichaam door het vasten meer luteïniserend hormoon krijgt wat zorgt voor de testosteronproductie. Door te vasten wordt zo de testosteronproductie met maar liefst 180% opgeschroefd (bron). En dat zonder spuitjes of smeerseltjes.

Het buikje aanpakken

Heb je niet veel overgewicht maar wel een buikje? Dan kan dit ook zorgen voor impotentie. Buikvet zorgt namelijk voor een afname in de aanmaak van testosteron, wat de doorbloeding van de penis verminderd. Hier lees je hoe je buikvet kunt verbranden.

Stress verminderen

Kantoormedewerker eet hamburger op achter zijn laptopStress kan zorgen voor erectieproblemen. Dit ongeacht de oorzaak van de stress. Dit kan stress zijn om te moeten presteren in bed maar dit kan ook zijn door relatieproblemen, het werk of een traumatische gebeurtenis. Ongeacht wat de stress veroorzaakt zal het lichaam daar hetzelfde op reageren.

Stress zorgt voor veranderingen in de hormoonhuishouding maar het is niet bewezen dat deze veranderingen verantwoordelijk zijn voor erectieproblemen. Aangenomen wordt dat door stress de gladde spieren in de penis aangespannen raken. Hierdoor kunnen de zwellichamen niet goed van bloed worden voorzien, wat nodig is voor het krijgen van een erectie.

Neem de oorzaak weg van stress

Heb je last van stress dan kan je het beste de oorzaak daarvan (proberen) weg te nemen. Wees je ervan bewust dat stress ook door een slecht voedingspatroon kan worden veroorzaakt. Jezelf volstoppen met cafeïne, suiker, geraffineerde koolhydraten en bewerkt voedsel zorgen voor een zware belasting op je lichaam.

Vermoeide man drinkt koffie aan tafelWil je meer weten over wat stress met je lichaam doet en hoe je er mee om kunt gaan dan zou ik je willen adviseren mijn artikel over bijnieruitputting te lezen. Hierin wordt ook besproken welke voeding je het beste kunt vermijden en welke je het beste kunt eten.

Indien je stress hebt op het gebied van seksualiteit, door bijvoorbeeld de druk om te moeten presteren in bed, kijk dan naar oplossingen om deze stress weg te nemen. Belangrijk is om het onderwerp van je erectieproblemen goed bespreekbaar te maken met je bedpartner. Doe dit in een ontspannen sfeer en het liefst buiten de slaapkamer.

Een boek lezen over seksualiteit kan ook helpen bij stress rondom seksualiteit. Je zult zien dat je problemen niet uniek zijn maar heel menselijk en door nieuwe inzichten zal je meer zelfvertrouwen krijgen en daarmee een stukje innerlijke rust.

Verder zou je met je partner meer tijd kunnen gaan besteden aan het voorspel. Door te strelen en te kussen kan je beter ontspannen waardoor het bloed beter naar de penis kan stromen.

Cockring

Een cockring (penisring) kan uitkomst bieden als je moeite hebt om de penis stijf te houden. Een cockring zorgt ervoor dat het bloed niet snel meer kan terugstromen uit de penis waardoor deze beter en langer hard blijft.

Wees je ervan bewust dat een cockring geen oplossing is van eventuele onderliggende problemen. Maar het kan zeker (tijdelijk) uitkomst bieden om je seksleven weer nieuw leven in te blazen.

Vacuümpomp

Een vacuümpomp kan gebruikt worden om de penis hard te maken. Het is een cilinder die om de penis wordt gehouden en vervolgens vacuüm zuigt waardoor er bloed naar de penis wordt getrokken.

Nadat de penis hard is gemaakt met behulp van de vacuümpomp moet er een cockring aangebracht worden zodat het bloed in de penis blijft en deze hard blijft.

Ook voor de vacuümpomp geldt dat het geen oplossing is voor eventuele onderliggende problemen.

Erectiebevorderende medicijnen

blauwe erectiepillen van fabrikant PfizerErectieproblemen zijn vaak op te lossen met erectiebevorderende medicijnen zoals Viagra, Cialis, Spedra of Levitra. Met deze medicijnen ontspannen de bloedvaten in de penis en kan het bloed beter de zwellichamen instromen waardoor de penis hard wordt.

Het gebruik van erectiebevorderende medicijnen is echter niet zonder risico’s en bijwerkingen. Ze mogen niet gebruikt worden met bepaalde andere medicijnen. Ander nadeel van dergelijke medicijnen is dat ze (mogelijk) onderliggende problemen niet oplossen en dat het de spontaniteit van het vrijen weg is.

Een uroloog kan aan de hand van onderzoeken bepalen of erectiebevorderende medicijnen in jou geval de beste behandeling is. Een uroloog zal zijn diagnose maken aan de hand van een vragenlijst, het testosterongehalte in het bloed, lichamelijk onderzoek en onderzoek van de penis en testikels om te kunnen beoordelen of dergelijke medicijnen voorgeschreven kunnen worden. Er kan daarnaast aanvullend onderzoek nodig zijn, denk daarbij aan een uitgebreid bloedonderzoek, echografie, een MRI-scan en een urine onderzoek.

Injecties

In het zwellichaam van de penis kan het middel Androskat worden ingespoten wat er voor zorgt dat er bloed naar de penis stroomt en deze stijf wordt. De erectie zal 1 tot 1,5 uur aanhouden. Androskat kan door de uroloog voorgeschreven worden indien de bloed toestroom naar de penis te gering is of de bloeduitstroom te groot.

Psychologische hulp

vrouwelijke psycholoog luistert naar mannelijke patiënt

Indien vastgesteld is dat de erectieproblemen (een overwegend) psychologische oorzaak hebben kan psychologische hulp worden ingeschakeld. Een seksuoloog is specialist op dit gebied maar afhankelijk van het klachtenbeeld kan de psychologische hulp ook worden verleent door de huisarts, psycholoog of een psychiater. De uroloog kan, na het uitsluiten van lichamelijk oorzaken, hierin adviseren.

Erectieprothese

Indien geen enkele behandeling het gewenste effect heeft kan een erectieprothese uitkomst bieden. Een erectieprothese wordt via een snee in de penis geplaatst en is vervolgens opblaasbaar door middel van een pompje.

Een erectieprothese wordt alleen geplaatst indien andere oplossingen echt niet werken want na het plaatsen is het niet meer mogelijk om op natuurlijke manier een erectie te krijgen. Dit door beschadiging van de zwellichamen.

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

1 reactie op dit artikel

 • Bedankt voor de nuttige informatie. Ik heb echt serieuzere problemen.

  Nelis Brunnik

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )