846

Waar Is Ginseng Goed Voor? 6 Voordelen + Koop Advies

(Panax) Ginseng is een kruid dat in de alternatieve geneeskunde wordt gebruikt voor verschillende medische aandoeningen en psychische klachten. Aan het gebruik van ginseng worden talloze positieve eigenschappen toegekend.

Ginseng kan worden onderverdeeld in verschillende soorten, waaronder Koreaans, Chinees en Amerikaans, die allemaal tot hetzelfde geslacht van de ginseng-plant behoren.

In dit artikel ontdek je de bewezen gezondheidsvoordelen van ginseng.

Wil je direct ginseng bestellen, klik dan op deze link. Dit is het ginseng extract dat ik zelf altijd gebruik.

Inhoud van dit artikel

Wat is ginseng?

ginseng wortel

Ginseng is een kruid dat al eeuwenlang in de traditionele geneeskunde wordt gebruikt. Men gelooft dat ginseng een geneeskrachtige werking heeft en kan helpen bij uiteenlopende gezondheidsklachten en ziekten.

Van ginseng, een medicinale plant die deel uitmaakt van de klimopfamilie (Araliaceae) bestaan diverse soorten.

Vooral naar de soort Panax ginseng, die ook wel de Koreaanse ginseng wordt genoemd, is veel onderzoek gedaan. Dit betreft met name de wortel, het onderdeel van de plant dat voor positieve gezondheidseffecten wordt gebruikt.

We kennen Ginseng uit Korea, Siberië en Amerikaanse Ginseng (hier en daar is de werking wat verschillend, daarover later meer).

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat Koreaanse ginseng in staat is het concentratie- en reactievermogen te bevorderen, de stressgevoeligheid te verminderen, de vitaliteit te verhogen en sportprestaties te verbeteren.

Verder zijn onder meer verbeterde invloed op het humeur (antidepressivum) en een normaliserende invloed op de bloeddruk waargenomen.

Deze gunstige werkzaamheid is te danken aan het feit dat ginseng de eiwitsynthese in de lichaamscellen stimuleert.

De verschillende soorten Ginseng

Panax ginseng vergeleken met american ginseng

Een andere Panax-soort is Panax quinquefolium ofwel Amerikaanse ginseng. De werking is enigszins te vergelijken met die van Koreanse ginseng, alleen zijn de effecten wat milder.

Vergeleken met Koreanse ginseng komen bij de Amerikaanse ginseng, de kalmerende eigenschappen wat meer naar voren, terwijl de stimulerende kwaliteiten minder zichtbaar zijn.

Naast Koreaanse en Amerikaanse ginseng wordt soms ook wel zogenoemde Siberische ginseng gebruikt. Dergelijke producten zijn afkomstig van de plant Eleutherococcus senticosus, een verre verwant van Panax ginseng en Panax quinquefolium die eveneens tot de Araliaceae-familie behoort (maar geen deel uitmaakt van de Panax-groep).

Siberische ginseng is behalve een krachtige oxidant een sterke adaptogeen. Dat wil zeggen een stof die de negatieve effecten van stress op een organisme kan remmen en in goede banen kan leiden.

Het gebruiken van een ginseng supplement kan als resultaat hebben dat iemand zich op korte termijn steeds beter voelt. Lichamelijke en mentale prestatievermogens nemen toe en eventuele depressieve gevoelens worden minder.

Wat is de beste ginseng om te kopen?

Wat is nou het beste ginseng supplement om te kopen? Voor een goede verantwoorde keuze kies je altijd voor orthomoleculaire merken.

Orthomoleculaire supplementen zijn samengesteld uit natuurlijke stoffen en leveren stoffen van de hoogste kwaliteit en worden daardoor efficiënt opgenomen door je lichaam.

Zelf gebruik ik de Koreaanse ginseng extract van Vitaminstore en kan je hier goedkoop bestellen. Dit supplement bevat het geconcentreerde extract in combinatie met het hele kruid.

Of bestel hier de Koreaanse ginseng gedroogde wortelpoeder extract die iets duurder is.

6 Gezondheidsvoordelen van ginseng

Er worden veel gezondheidsvoordelen toegeschreven aan ginseng. De belangrijkste gezondheidsvoordelen met een wetenschappelijk bewezen werking heb ik hieronder voor je samengevat:

Gezondheidsvoordeel #1: krachtige antioxidanten werking

gezonde atomen versus vrije radicalen en antioxidanten

Ginseng wordt vaak gebruikt om ontstekingen te verminderen. Onderzoekers vermoeden dat twee belangrijke actieve verbindingen hiervoor zorgen: ginsenosides en gintonin. Deze verbindingen werken in synergie met elkaar. Dat wil zeggen dat ze in combinatie met elkaar efficiënter werken dan wanneer ze alleen worden ingenomen (bron).

Ginseng heeft krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen (bron). Reageerbuisstudies hebben aangetoond dat ginseng extract en ginsenoside ontstekingen kunnen remmen en de activiteit van de lichaamseigen antioxidantenenzymen verhogen (bron, bron).

Een reageerbuisstudie zegt natuurlijk niets over het effect in het menselijk lichaam. Daarom is het fijn om te weten dat er ook positieve resultaten zijn gevonden bij mensen.

Een onderzoek uit 2011 onderzocht de effecten van 18 mannelijke sporters die gedurende zeven dagen driemaal daags 2 gram Koreaanse ginseng extract innamen. Vervolgens werd er op bepaalde biomarkers getest.

Biomarkers kunnen worden gevonden in ons bloed of urine en zijn biologische aanwijzingen die ons kunnen vertellen wat er in het lichaam aan de gang is.

De niveaus van deze biomarkers waren aanzienlijker lager dan in de placebogroep en deze bleven lager tot 3 dagen na het testen (bron). Wel moet worden opgemerkt dat de placebogroep een ander kruid kreeg, dus meer onderzoek is nodig voordat er sterke conclusies kunnen worden getrokken.

Bij een groter onderzoek kregen 71 postmenopauzale (de periode na de laatste menstruatie) vrouwen 3 maanden lang dagelijks 3 gram ginseng of een placebo (bron). Aan het einde van de onderzoeksperiode zagen de onderzoekers dat ginseng helpt om biomarkers te verminderen en bescherming biedt tegen oxidatieve stress.

Gezondheidsvoordeel #2: verbetert concentratie- en reactievermogen

vrouw heeft last van concentratieproblemen

Ginseng kan helpen bij het verbeteren van de hersenfunctie (cognitieve functies).

In een onderzoek onder 30 gezonde deelnemers is gebleken dat dagelijks 200 mg Panax ginseng de mentale gezondheid, sociaal functioneren en de stemming verbetert. Deze gezondheidsvoordelen werden na 8 weken niet meer gezien, wat doet vermoeden dat de effecten van ginseng kunnen afnemen bij langdurig gebruik (bron).

Een andere studie onderzocht hoe enkele doses van 200 of 400 mg Panax ginseng de mentale prestaties, mentale vermoeidheid en bloedsuikerspiegel beïnvloedden bij 30 gezonde volwassenen voor en na een mentale test van 10 minuten. De dosering van 200 mg was – in tegenstelling tot de dosis van 400 mg – effectiever in het verbeteren van de mentale prestaties en het verminderen van vermoeid tijdens de mentale test.

Het is mogelijk dat ginseng de opname van bloedsuiker door cellen heeft geholpen, wat de prestaties en de mentale vermoeidheid zou kunnen verminderen. Toch weten de onderzoekers niet waarom de lagere dosis effectiever was dan de hogere dosis ginseng.

Ook lijkt ginseng de mentale functies bij mensen met de ziekte van Alzheimer ten goede te komen. Zo werden er meerdere positieve effecten gevonden bij mensen met Alzheimer (bron, bron).

Gezondheidsvoordeel #3: kan erectieproblemen verhelpen

Man houdt zijn handen voor zijn geslachtsdeel

Ben je een man of heb je een partner met erectieproblemen? Dan kan ginseng weleens helpen tegen erectiestoornissen.

Uit een Koreaanse studie blijkt dat 60% van de mannen die ginseng gebruikten, een verbetering van erectiestoornis opmerkte.

Een meta-analyse van 7 onderzoeken en meer dan 300 deelnemers ontdekte dat rode ginseng effectief was bij de behandeling van erectiestoornissen (bron). De totale steekproefgrootte en de kwaliteit van de experimentele methoden waren echter te laag om aanhoudend klinisch voordeel aan te tonen.

Om definitieve conclusies te trekken is meer onderzoek nodig dat bevestigt dat ginseng kan helpen als een alternatieve behandeling voor erectieproblemen.

Gezondheidsvoordeel #4: werkzaam als natuurlijke antidepressiva

verschillende soorten pillen op tafel

Het gebruik van Panax ginseng zorgt voor een ontspannen maar uitgeruste gemoedstoestand. Dit effect zou je kunnen vergelijken met het drinken van groene thee. Ginseng wordt door sommigen genomen voor de behandeling van zowel neerslachtigheid als angstklachten.

Het is namelijk niet ongewoon dat ginseng gebruikers een verbetering van hun humeur ervaren en angstklachten zien verdwijnen.

Dat maakt Panax ginseng met name nuttig voor iedereen die overgangsklachten, verminderde sekslust, depressie, angstklachten, slapeloosheid en vermoeidheidsklachten wil behandelen (bron).

Gezondheidsvoordeel #5: kan de sportprestaties verhogen

Vrouw rent op loopband in de sportschool

Sommige atleten melden dat Panax ginseng hun energieniveau verhoogt, waardoor het aantrekkelijk is voor sporters die hun prestaties op het veld of in de sportschool willen verbeteren.

Het wetenschappelijk bewijs voor verbeterde sportprestaties is echter verre van bewezen. Voor ieder onderzoek die een positief voordeel aantoont is er weer een andere studie die geen voordelen ziet. Dit kan te maken hebben met verschillen tussen ginseng extract die in verschillende onderzoeken zijn gebruikt.

Ondanks de positieve ervaringen van sommige sporters en atleten, zien onderzoekers vooralsnog geen verband tussen ginseng en verbeterde trainingsprestaties.

Gezondheidsvoordeel #6: helpt de eetlust te onderdrukken

vrouw heeft last van hongeraanvallen en duikt de koelkast in

Ginseng heeft mogelijk eetlust onderdrukkende eigenschappen. Dit is een fijn extraatje als je wat overgewicht wil kwijtraken.

Positieve resultaten zijn gevonden bij dierstudies. Uit onderzoek bij muizen is gebleken dat de actieve bestanddelen in de wortel helpt om de eetlust te onderdrukken en de stofwisseling te verhogen (bron, bron).

Omdat dierstudies niet altijd betrouwbaar zijn is er meer onderzoek nodig bij mensen om de invloed van ginseng op gewichtsverlies te kunnen vaststellen.

Andere voordelen van ginseng zijn (niet allemaal overtuigend wetenschappelijk bewezen):

 • Verbetering van de gezondheid van het haar
 • Goed voor de huid
 • Cholesterolverlagend (bron)
 • Gaat veroudering tegen (bron)

Ervaringen met ginseng

Benieuwd naar de ervaringen van andere mensen met ginseng? De meningen lijken wat verdeeld te zijn als het gaat om het gebruik van ginseng.

Sommige gebruikers zijn ronduit positief over ginseng, terwijl anderen weinig van de voordelen lijken te merken.

Hieronder lees je enkele reviews en ervaringen van mensen die ginseng hebben geprobeerd:

Ik was op zijn zachtst gezegd sceptisch, maar na een maand gebruik twee keer per dag slikken begon ik een verschil op te merken. Het verhoogt absoluut mijn libido en ook voel ik dat het me meer energie geeft. Als je 58 bent dan zijn dit belangrijke kwesties. Ik raad het ten sterkste aan! – Bob

Ik ben 49 jaar oud. Na het nemen van dit product gedurende 2 maanden, merkte ik flinke verbeteringen op met mijn uithoudingsvermogen in de sportschool. Het verbaasde me hoe krachtig dit spul werkt. Zowel in energie als focus. Ik ben zelfs gestopt met het drinken van koffie omdat ik het niet meer nodig had. Ik zou dit iedereen aanraden die op zoek is naar meer energie :) – Simone

Op aandringen van mijn partner ginseng geprobeerd. Al maanden heb ik last van vage vermoeidheidsklachten. Op basis van alle positieve recensies die ik heb gelezen heb ik besloten om een potje ginseng te kopen en ik moet zeggen…het voldoet aan mijn verwachtingen. De capsules zijn gemakkelijk door te slikken zonder nasmaak. Ik heb absoluut een toename van energie opgemerkt en ben ook veel alerter op het werk. Ik zal dit ginseng product opnieuw kopen – Joshua

Gebruik het al meer dan een week… heb geen enkele verandering opgemerkt in bewustzijn, uithoudingsvermogen of toegenomen energie. Ook heb ik erg veel last van slaapproblemen en hoofdpijn. De pillen zijn bovendien erg groot. Omdat ik geen enkele verbetering of verandering opmerk, kan ik het anderen niet aanbevelen – Ali

Dit product gekocht in de hoop dat ik het verschil zou merken. Ginseng deed absoluut niets bij mij. Ik heb geen positieve of negatieve effecten opgemerkt. Ik nam 4 capsules iedere dag, 2 tijdens de lunch en 2 tijdens het avondeten. Zou het soms werken als placebo? In elk geval niet voor mij… Misschien waren mijn verwachtingen wat te hoog, maar ik ben wel teleurgesteld.  – John

Ginseng veiligheid en aanbevolen dosering

Over het algemeen wordt ginseng als redelijk veilig beschouwd. Er zijn geen gevaarlijke interacties of veelvoorkomende interacties bekend (afgezien van enkele aandachtspunten die ik in het kopje ‘Bijwerkingen’ bespreek).

Wanneer je ginseng gaat kopen dan valt je waarschijnlijk op dat er tientallen ginseng supplementen op de markt zijn. Ginseng wordt namelijk in de vorm van tabletten, vloeibare extracten en poeders verkocht.

Er zijn zelfs ginseng theezakjes verkrijgbaar! En je kunt ook gedroogde ginseng wortels kopen. Deze wortels worden vaak door Chinezen gebruikt om thee te zetten of als toevoeging gebruikt in soepen.

Er is geen aanbevolen Panax ginseng dosering. In de genoemde onderzoeken zijn verschillende doseringen geprobeerd. De doseringen varieerden van 0,2 g tot 9 g Panax ginseng per dag gedurende 4 tot 24 weken.

Voor therapeutische doeleinde kan de volgende dosering worden gebruikt. Let op dat voor ginseng extract en ginseng gedroogde wortel verschillende doseringen worden gebruikt:

 • Gedroogde wortel (circa 500-3000 mg per dag)
 • Ginseng extract (circa 100-600 mg per dag)

Overschrijd in ieder geval nooit de aanbevolen hoeveelheid zoals op het ginseng product staat aangegeven. Gebruik ginseng niet langer dan drie maanden achter elkaar. Neem een rustperiode van minimaal 4 weken voordat je ginseng weer gebruikt.

Heeft ginseng bijwerkingen?

vrouw voelt zich niet goed en ligt op de bank

Zoals elk kruidenmiddel of medicijn, kan ook ginseng ongewenste effecten hebben op het menselijk lichaam.

Hoewel ginseng als veilig voor consumptie wordt beschouwd, kunnen de volgende bijwerkingen zich voordoen:

 • Hoofdpijn
 • Slapeloosheid
 • Spijsverteringsproblemen
 • Een verlaagde hartslag
 • Diarree
 • Nervositeit
 • Prikkelbaarheid
 • Verandering in bloeddruk en de bloedsuikerspiegel

Mensen die bepaalde medicijnen gebruiken moeten op interacties letten.

Geadviseerd wordt om ginseng niet in combinatie met MAO-remmers te nemen. MAO-remmers zijn een klasse antidepressiva. Tegelijkertijd innemen van dit soort antidepressiva en ginseng kan psychische klachten veroorzaken.

Het gebruik van ginseng kan ook invloed uitoefenen op de bloeddruk en hart- en diabetes medicatie. Diabetici die medicijnen gebruiken moeten hun bloedsuikerspiegel goed in de gaten houden wanneer ze ginseng gebruiken om ervoor te zorgen dat hun bloedsuiker niet te laag wordt.

Gebruik je antidepressiva of medicijnen? Neem dan eerst contact op met de behandeld arts alvorens je ginseng neemt.

Ook is het gebruik van ginseng af te raden voor mensen met een hoge bloeddruk (hypertensie). Van sommige ginseng supplementen is gemeld dat ze de bloeddruk verhogen. Bovendien moeten mensen met een lage bloedsuiker (hypoglykemie) oppassen vanwege de gerapporteerde effecten van ginseng om de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Als je gevoelig bent voor cafeïne dan dien je ook op te letten met ginseng. Ginseng versterkt de effecten van cafeïne en andere stimulerende middelen, wat kan leiden tot meer zweten, een snellere hartslag en moeilijker in slaap vallen.

Voor wie is ginseng niet geschikt?

Ook zijn er aanwijzingen dat de effectiviteit van ginseng minder wordt bij langdurig gebruik. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je regelmatig pauzes inlast waarin je ginseng niet neemt. Je kunt bijvoorbeeld een cycli aanhouden van 3 weken ginseng gebruiken en 2 weken onthouding (bron).

Samenvattend wordt ginseng niet aanbevolen voor:

 • Vrouwen die zwanger zijn
 • Vrouwen die borstvoeding geven
 • Mensen met auto-immuunziekten
 • Mensen met schizofrenie
 • Overgevoelig voor ginseng’
 • Iedereen die bloeddrukverlagers gebruikt
 • Mensen die MAO-remmers slikken (soort antidepressiva)

Neem bij twijfel als contact op met je (huis)arts en bespreek met hem of haar vooraf of ginseng voor jou geschikt is.

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )