Veel mensen lopen jarenlang rond met een te hoge bloeddruk zonder het te weten omdat ze weinig of geen symptomen ervaren.
Heb je van je arts te horen gekregen dat je bloeddruk te hoog is? Dan is dit artikel voor jouw geschreven.
Daarnaast leer je 8 tips om je hoge bloeddruk op natuurlijke wijze te verlagen.
Inhoud van dit artikel
Wat is hoge bloeddruk?
We spreken van een hoge bloeddruk (ook bekend als hypertensie) wanneer de bloeddruk, dat wil zeggen de kracht van het bloed die tegen de wanden van de bloedvaten duwt, constant te hoog is (bron).
Dit zorgt voor extra druk op je hart en bloedvaten. Na verloop van tijd verhoogt deze extra belasting het risico op een hartaanval of beroerte.
Een te hoge bloeddruk is niet meteen gevaarlijk. Iedereen heeft weleens een hoge bloeddruk, bijvoorbeeld tijdens het sporten of een stressvolle gebeurtenis.
Indien de bloeddruk chronisch te hoog is dan gaat dit echter wel voor problemen met de gezondheid zorgen. Het is de vernauwing van de bloedvaten welke voor gezondheidsproblemen zorgen.
Bloeddruk is de druk van het bloed tegen de wanden van de aderen en bloedvaten. Deze druk wordt bepaald door de kracht van het hart en de weerstand van de bloedvaten. Hoe nauwer de aderen zijn hoe hoger de bloeddruk zal worden.
Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu
Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.
Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.
Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.
Bij welke waarden spreken we van hypertensie?
We spreken over een te hoge bloeddruk indien deze hoger is dan 140/90 mmHg (mmHg staat voor millimeters kwikdruk, een maat voor de bloeddruk).
De diagnose van te hoge bloeddruk wordt gemaakt indien:
- de systolische (bovendruk) hoger is dan 140 mmHg of
- de diastolische (onderdruk) hoger is dan 90 mmHg of
- als zowel de systolische al diastolische druk te hoog zijn
Wat is een gezonde bloeddruk?
Een bloeddruk van 120/80 mmHg wordt door artsen als normaal beschouwd.
Medische experts zijn van mening dat een bovendruk tussen de 115-110 mmHg en een onderdruk van 75-70 mmHg optimaal is voor je gezondheid (bron).
Indien de bloeddruk te hoog is en wordt terug gebracht onder het niveau van 140/90 mmHg, dan valt men binnen de richtlijnen voor een normale bloeddruk (bron).
Hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten
Een hoge bloeddruk wordt geassocieerd met hart- en vaatziekten (bron, bron). Indien er niets aan een hoge bloeddruk wordt gedaan dan kan dit in het slechtste geval zorgen voor een hartaanval of beroerte.
Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode
Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?
Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam
Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.
Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.
Symptomen van een hoge bloeddruk
Mensen kunnen jarenlang met een hoge bloeddruk rondlopen zonder dit te merken of symptomen te hebben.
Hoge bloeddruk is een stille moordenaar
Een te hoge bloeddruk is een stille moordenaar. Het kan stilletjes en ongemerkt schade aan het cardiovasculair systeem aanrichten en pas opgemerkt worden als het te laat is (bron).
Deze schade aan het cardiovasculair systeem kan ontstaan zonder dat er symptomen zijn en zonder dat je er iets van merkt. Deze schade kan overigens wel geconstateerd worden bij een controle door een arts.
Het ontstaan van hoge bloeddruk
Een hoge bloeddruk heb je niet van de één op de andere dag. Deze ontwikkel je langzaam maar zeker in de loop der jaren. Ouder worden zorgt er voor dat je bloeddruk stijgt maar bijvoorbeeld ook een ongezonde leefstijl.
Met een eenvoudige bloeddrukmeting kan een hoge bloeddruk geconstateerd worden. Waarna het een kwestie is om deze hoge bloeddruk aan te gaan pakken.
Een hoge bloeddruk is asymptomatisch
Zelfs als de bloeddruk gevaarlijk hoog is kan het zo zijn dat je geen enkele symptomen hebt welke een indicatie zijn voor een hoge bloeddruk.
Een hoge bloeddruk is op zichzelf dan ook asymptomatisch, wat inhoud dat je meestal geen symptomen zult hebben.
Mensen met een te hoge bloeddruk kunnen één of meerdere van de volgende symptomen hebben:
- Hoofdpijn
- Longoedeem (door de verhoogde bloeddruk in de bloedvaten van de longen kan het vocht in de longen minder goed worden afgevoerd)
- Kortademigheid
- Bloedneuzen
- Vermoeidheid
- Misselijkheid
- Braken
- Wazig zien
- Rusteloosheid
Deze symptomen treden vaak echter pas op als de bloeddruk al gevaarlijk hoog is.
Meestal zal een hoge bloeddruk worden opgemerkt tijdens een routinecontrole van de dokter.
Omdat een hoge bloeddruk vaak lange tijd onopgemerkt, wordt aangeraden om iedere 2 jaar de bloeddruk te laten controleren indien je ouder bent dan 18 jaar en jonger dan 40 jaar bent.
Boven je 40e levensjaar wordt aangeraden om de bloeddruk jaarlijks te laten controleren.
Depressie en hoge bloeddruk
Mensen met een depressie hebben een verhoogde kans op hypertensie, zo blijkt uit onderzoek (bron).
Symptomen onterecht geassocieerd met hoge bloeddruk
Er zijn ook een aantal symptomen welke onterecht worden geassocieerd met een hoge bloeddruk, deze zijn:
- Slecht slapen
- Blozen
- Zenuwachtig zijn
- Transpireren
Complicaties
Hypertensie kan complicaties veroorzaken als gevolg van de vorming van plaques welke leiden tot vernauwing van de bloedvaten.
Complicaties welke in verband worden gebracht met arteriosclerose (slagaderverkalking) gerelateerde hoge bloeddruk zijn:
- Nierfalen door bloedvatvernauwing
- Een hartaanval
- Een beroerte
- De noodzaak om ledematen te amputeren door bloedvatvernauwing
- Een vergroot of verzwakt hart tot het punt waarop het onvoldoende bloed kan rondpompen (hartfalen)
- Aneurysma; een abnormale uitstulping in de wand van een slagaders waardoor deze kan barsten
- Hypertensieve retinopathie (afwijkingen aan de netvliesvaten van het oog)
Zelf je bloeddruk meten
Voor minder dan 100 euro kan tegenwoordig een goede (digitale) bloeddrukmeter worden gekocht. Als hart- en vaatziekten voorkomen binnen de familie, dan kan een bloeddrukmeter een goede investering zijn.
Je bloeddruk kan tijdelijk hoog zijn door lichamelijke inspanning bijvoorbeeld. Om een goed beeld van je bloeddruk te krijgen zal je het op verschillende momenten gedurende de dag moeten meten.
Gevaarlijk hoge bloeddruk
Indien je zelf je bloeddruk meet, met een bloeddrukmeter, en je meet een bovendruk welke hoger is dan 180 mmHg of een onderdruk welke hoger is dan 110 mmHg wacht dan een paar minuten. Herhaal daarna de meting.
Als de bloeddruk nog niet gezakt is dan zal je direct naar de eerste hulp moeten, je bloeddruk is gevaarlijk hoog en je hebt onmiddellijke medische behandeling nodig.
Oorzaken hoge bloeddruk
Leefstijlfactoren zoals onvoldoende beweging, te veel zout eten, bewerkt voedsel, alcohol en roken zijn de meest voorkomende oorzaken van een te hoge bloeddruk (bron).
Bepaalde ziekten en medicijnen kunnen ook de bloeddruk verhogen. Daarnaast zijn er nog een aantal algemene risicofactoren. Deze zijn:
Overgewicht
Mensen met overgewicht hebben een verhoogd risico op een te hoge bloeddruk (bron).
Leeftijd
Naarmate je ouder wordt, wordt het risico op een te hoge bloeddruk groter. Dit is zeker het geval boven het 60-ste levensjaar.
Leefstijl factoren
Overmatig alcohol gebruik en weinig beweging vergroten de kans op een te hoge bloeddruk.
Geslacht
Mannen hebben sneller een hoog risico bij hoge bloeddruk (bron).
Voeding
Een slechte kalium – natrium balans in de voeding; te weinig kalium eten en te veel natrium verhoogt de kans op een te hoge bloeddruk (bron).
Stress
Slecht stress management en lange werkuren leidt tot een hogere bloeddruk (bron).
Genetische factoren
Erfelijkheid speelt ook een rol bij het risico op een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.
Bovengenoemde oorzaken zijn de meest waarschijnlijke oorzaken van hoge bloeddruk.
In veel gevallen is een hoge bloeddruk het gevolg van een combinatie van meerdere oorzaken. Zoals verkeerde voeding in combinatie met chronische stress.
Secundaire hypertensie
Naast bovengenoemde oorzaken kan een hoge bloeddruk ook het gevolg zijn van een medische conditie, aandoening of ziekte zoals een chronische nierziekte. Dit wordt secundaire hypertensie genoemd (bron).
Oorzaken secundaire hypertensie
De volgende condities of aandoeningen kunnen secundaire hypertensie veroorzaken:
Hyperaldosteronisme
In zeldzame gevallen kan sprake zijn van hyperaldosteronisme, een bijnierafwijking waarbij er door hormonale afwijkingen een disbalans ontstaat tussen natrium en kalium.
Feochromocytoom
Een feochromocytoom is een gezwel van de bijnieren waardoor er teveel adrenaline en noradrenaline wordt geproduceerd.
Nierziektes
Nierziektes en ziektes aan de urinewegen of afwijkingen van de bloedvaten van de nieren.
Drop (glycyrrhizine)
Het overmatig eten van drop of drinken van zoethoutthee kan een hoge bloeddruk veroorzaken. Het is de stof glycyrrhizine, een bestanddeel van zoethoutwortelextract, welke verantwoordelijk is voor het stijgen van de bloeddruk. Zoethoutwortelextract is het belangrijkste bestanddeel van drop.
Slaap-apneu syndroom
Bij het slaap-apneu syndroom treden ademstilstanden op in de slaap. Mensen met het slaap-apneu syndroom hebben een verhoogd risico op een hoge bloeddruk.
Een slaaptekort staat bovendien in verband met een hoge bloeddruk en hart- en vaatziektes (bron).
Diabetes
Diabetes leidt vaak tot problemen met de nieren en kan zenuwschade veroorzaken. Dit kan dan zorgen een verhoogde bloeddruk.
Cushing-syndroom
Dit is een hormoon aandoening waarbij er te veel cortisol wordt geproduceerd. Dit kan worden veroorzaakt door het gebruik van corticosteroïden.
Adrenogenitaal syndroom
Een erfelijke aandoening waarbij de aanmaak van hormonen door de bijnieren is verstoord (er wordt te weinig cortisol aangemaakt).
Hyperthyreoïdie
Dit wordt in de volksmond ook wel een te snel werkende schildklier genoemd.
Zwangerschap
Ongeveer 5% van de vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk. De verloskundige zal tijdens de zwangerschap daarom regelmatig de bloeddruk controleren en indien nodig extra maatregelen nemen om zo complicaties tijdens de zwangerschap te voorkomen.
Vitamine D-deficiëntie
Er is een verband tussen vitamine D-deficiëntie en een hoge bloeddruk (bron). Mensen welke vitamine D gebruiken lijken minder vaak een hoge bloeddruk te hebben. Er is echter nog te weinig onderzoek gedaan om met zekerheid te kunnen stellen dat vitamine D suppletie de bloeddruk kan verlagen.
Het witte jassen syndroom
Het witte jassen syndroom is een fenomeen waarbij de bloeddruk van sommige mensen omhoog gaat bij het zien van artsen. Waarschijnlijk door de spanning (bron).
Bloedend tandvlees
Mensen met bloedend tandvlees hebben vaker een hoge bloeddruk dan mensen met gezond tandvlees, zo blijkt uit onderzoek (bron).
Medicijnen en pijnstillers
Bepaalde medicijnen en pijnstillers kunnen een verhoogde bloeddruk veroorzaken. Pijnstillers zoals ibuprofen en diclofenac staan erom bekend dat deze de bloeddruk verhogen.
Zeker als het nemen van pijnstillers dagelijkse routine is zal men bedacht moeten zijn op het verhogende effect op de bloeddruk.
Medicijnen die vrij verkrijgbaar zijn en bij gebruik de bloeddruk verhogen zijn decongestiva zoals pseudo-efedrine en fenylefrine.
Dit zijn medicijnen om griep en verkoudheid te onderdrukken. Hiermee zal men extra voorzichtig moeten zijn bij een hoge bloeddruk.
Merknamen waaronder dit soort medicijnen zoals verkocht worden zijn Aleve, Sudafed, Actifed, Claritin-D en Nurofen Cold & Flu.
Wanneer vermoeden secundaire hypertensie?
Een arts zal het vermoeden hebben dat hoge bloeddruk wordt veroorzaakt door secundaire hypertensie indien:
- De bloeddruk erg hoog is; hoe hoger de bloeddruk is des te groter de kans op secundaire hypertensie is.
- Indien je op jonge leeftijd last van een hoge bloeddruk hebt dan is het waarschijnlijker dat er sprake is van secundaire hypertensie.
- Aan de hand van de klachten; indien bepaalde klachten wijzen op een onderliggende aandoening of ziekte zal de arts dit gaan onderzoeken.
- De behandelbaarheid van de bloeddruk
Diagnose hoge bloeddruk
Een arts zal nooit de diagnose van een hoge bloeddruk stellen aan de hand van 1 geïsoleerde bloeddrukmeting.
Er zal op minimaal 3 verschillende dagen een te hoge bloeddruk gemeten moeten zijn voordat de diagnose hoge bloeddruk gesteld mag worden.
Heeft je huisarts geconstateerd dat je bloeddruk te hoog is dan kan je worden doorverwezen indien dat nodig wordt geacht.
Je zal op de polikliniek van het ziekenhuis onderzocht worden door een vasculair verpleegkundige.
Onderzoek
Een vasculaire verpleegkundige kan een aantal onderzoek doen. Je zal gevraagd worden een vragenlijst over je leefstijl in te vullen en er kan een hartfilmpje worden gemaakt.
Daarnaast zullen de bloedvaten onderzocht worden en zal het bloed en urine onderzocht worden. De resultaten van deze onderzoeken zullen door een arts met je besproken worden.
Behandeling hoge bloeddruk
Bij een hoge bloeddruk zal de behandelend arts samen met jouw bekijken of er aanpassingen in je leefstijl nodig zijn. Als je bijvoorbeeld rookt dan zal de arts je adviseren om te stoppen met roken.
Ook zal er gekeken worden naar je eetpatroon en eetgewoontes. De arts kan je eventueel doorsturen naar een diëtiste welke je zal adviseren op het gebied van voeding.
Een hoge bloeddruk verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Het is daarom zaak om de bloeddruk terug te brengen naar gezonde waarden om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. De arts zal ook kijken naar andere risicofactoren zoals een te hoog cholesterol of diabetes.
De behandelend arts zal inschatten of het nodig is om bloeddrukverlagende medicijnen voor te schrijven.
Indien leefstijl adviezen goed worden nageleefd dan is het op termijn mogelijk dat er gestopt mag worden met de bloeddrukverlagende medicijnen. Stoppen met medicijnen zal je altijd in overleg met je behandelend arts moeten doen.
8 tips bij een hoge bloeddruk
Last van een te hoge bloeddruk? De onderstaande tips kunnen een hoge bloeddruk helpen verlagen:
Tip 1: stop met roken
Stop met roken als je dit doet. Dit is beter voor je bloeddruk en verlaagt het risico op overlijden door een hartaanval (bron).
Tip 2: pak overgewicht aan
Overgewicht verhoogt de kans de op een hoge bloeddruk (bron).
In dit artikel lees je hoe je kan bepalen wat voor jouw een gezond gewicht is. Om overgewicht aan te pakken kan je goede afslankresultaten behalen met een koolhydraatarm dieet.
Een koolhydraatarm dieet verlaagt het risico op hart- vaatziekten (bron, bron, bron, bron, bron). Een koolhydraatarm dieet verlaagt tevens de kans op aderverkalking (bron).
Tip 3: pak stress aan
Ook langdurige stress heeft invloed op de bloeddruk.
Indien je veel stress ervaart door je werk dan zal je dit moeten bespreken met je leidinggevende.
Wellicht kunnen er zaken anders geregeld worden waardoor er minder druk bij jouw komt te liggen.
Andere oplossingen zijn een andere functie binnen hetzelfde bedrijf of een carrière switch naar een baan waarvan je energie krijgt in plaats van dat deze energie van je vreet.
Leren omgaan met stress helpt de bloeddruk te verlagen. Meditatie is een techniek waarmee je beter om kan gaan met stress. Regelmatig mediteren kan zorgen voor een verlaging van de bloeddruk (bron).
In mijn artikel over bijnieruitputting (het gevolg van stress) wordt uitgebreid besproken wat je tegen stress kunt doen.
Tip 4: beweeg meer
Door te sporten kan je de bloeddruk verlagen of een hoge bloeddruk voorkomen. (bron).
Algemene adviezen wat betreft beweging zijn minimaal 5 maal per week een half uur bewegen of sporten. Je kunt bijvoorbeeld gaan fietsen, hardlopen, zwemmen of (stevig) wandelen.
Tip 5: eet geen drop
Drop eten en zoethout thee drinken verhoogt de bloeddruk.
Tip 6: verminder je alcoholconsumptie
Alcohol drinken verhoogt het risico op een hoge bloeddruk (bron). Als je dan toch wilt drinken hou het dan bij één consumptie per dag en drink liever niet iedere dag.
Tip 7: drink een glas bietensap per dag
Rode bieten staan bij de meeste mensen niet in de top 5 van groenten die ze lekker vinden. Maar hier is een belangrijke reden om het sap van deze wortels toch wat vaker te proberen.
Een studie uit 2015 toonde aan dat mensen met een hoge bloeddruk hun bloeddruk mogelijk kunnen verlagen door elke dag een glas rode bietensap te drinken (bron).
Rode bieten zijn rijk aan anorganische nitraten. In het lichaam worden deze nitraten omgezet in stikstofmonoxide (NO). Deze anorganische verbinding ontspant en verwijdt de bloedvaten, die op hun beurt de bloeddruk verlagen.
Als je rode bietensap drinkt, schrik dan niet als je urine wat verkleurt. Het is een veel voorkomende (en onschadelijke) bijwerking van het drinken van rode bietensap.
Tip 8: weet wat je eet
Je voeding is erg belangrijk als je je bloeddruk wilt verlagen. Sommige dingen zijn juist goed om te eten terwijl je andere dingen beter niet kunt eten.
Beter niet eten
Dingen die beter niet kunnen worden gegeten zijn:
- Geraffineerde koolhydraten (brood, koek, gebak, repen, crackers)
- Suikers (en alles waarin suiker is verwerkt)
- Kunstmatige zoetstoffen (aspartaam, sucralose, saccharine etc)
- Zoethoutwortelextract (drop, zoethoutthee)
- Zout (niet teveel natrium)
Goed om te eten
Sommige voedingsmiddelen zijn goed voor je bloeddruk, waaronder:
- Omega 3 vetzuren (vette vis, noten, avocado’s, olijfolie)
- Kalium- en magnesiumrijke voeding (banaan, avocado, noten, zaden)
- Voedingsvezels (groenten, fruit, noten, zaden, lijnzaad, chiazaad)
- Vitamine C rijke voeding (bessen en citrusvruchten)
- Nitraatrijke voeding (bietjes, spinazie, sla, andijvie)
- Voeding welke rijk is aan antioxidanten zoals groene thee en pure chocolade
- Knoflook
In mijn uitgebreide artikel hoge bloeddruk verlagen lees je welke voedingsmiddelen goed passen binnen een gezond dieet om je bloeddruk te verlagen naar gezonde waarden.
De eerste 4 tips in dat artikel heb ik in videoformaat gedaan:
Bloeddruk verlagen met baanbrekende methode
Zoals gezegd ben ik geen fan van medicatie om je bloeddruk te verlagen.
Je kunt op z’n minst tegelijkertijd natuurlijke manieren gebruiken, want met medicatie alleen los je nooit de oorzaak op van een te hoge bloeddruk.
Daarom ben ik voorstander van de methode van Robert Jan Hendriks. Hij is dé expert in Nederland die mensen helpt om op natuurlijk wijze hun bloeddruk naar gezonde waarden te krijgen.
Je leert onder andere het volgende:
- Hoe je je bloeddruk op talloze manieren kunt verlagen op natuurlijke wijze
- Waarom je het liefst niet aan de medicatie gezien de zware bijwerkingen
- Hoe jij met deze baanbrekende methode je bloeddruk doet verlagen en je weer gezonder dan ooit gaat voelen!
Ga direct aan de slag om je bloeddruk weer op gezonde waarden te krijgen:
Hoge Bloeddruk Omlaag Methode Risicovrij Uitproberen
Welk van de 7 buiktype heb jij en wat is jouw ideale dieetschema om jouw doel te bereiken?
Doe de test en ontdek direct hoe specifiek jij een platte buik krijgt
Wil je weten welke buiktype je hebt? Hoeveel calorieën jij per dag moet eten om je doel te bereiken? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?
Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.
Je zal het volgende ontdekken:
- Welk type buik jij hebt en potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
- Hoeveel calorieën en koolhydraten we aanraden voor jouw gewichtsdoel
- Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen
- Een op maat gemaakt voedingsschema en recepten op basis van jouw lichaam en voorkeuren waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet en de buik van je dromen krijgt
Mijn hoge bloeddruk werd ook flink verlaagd toen ik 25 kg ben afgevallen met een koolhydraatarm dieet. Ik had zelfs voorgesteld aan de arts om mijn medicijnen te verlagen, daar ging hij toen mee akkoord. Wel absurd dat ik nooit van mijn huisarts te horen heb gekregen dat ik dit zelf kon behandelen door af te vallen. Blijkbaar verstrekt men liever medicijnen!
Hoewel ik veel respect heb voor de dokteren in ons land zijn ze niet allemaal goed op te hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van voeding en gezondheid. Want je moet goed bedenken: huisartsen krijgen geen les over voeding, supplementen of enige andere leefstijladviezen. Ze zijn puur gespecialiseerd in medicatie die nooit ziektes genezen maar slechts behandelen.
Hallo, ik zou graag de beste behandeling voor een hoge bloeddruk willen weten? Kan iemand me dat vertellen? Graag hoor ik van U, Groet, Wibi.
Een hoge bloeddruk heeft vaak te maken met een ongezonde leefstijl.
Wat ik weet en wat trouwens ook in het artikel staat is dat:
Afvallen, stoppen met roken, een gezond dieet volgen, hoeveelheid zout verminderen, alcoholgebruik beperken en meer bewegen goed helpen om je hoge bloeddruk te verlagen. Met name het stoppen met roken, gezond eten en veel wandelen heeft mij ontzettend geholpen om de bloeddruk onder het niveau van 140/90 mmhg te krijgen.
Klopt Gerard!
Het type dieet dat mij werd aangeraden was het DASH dieet). Dit zou effectief zijn bij het verlagen van de hoge bloeddruk. Bij het DASH-dieet moet je porties nemen van verschillende voedingsgroepen, waaronder fruit, groenten en volle granen. Ook wordt aangeraden om meer voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan magnesium, kalium en calcium.
Ik zou alleen oppassen met een DASH of koolhydraatarm dieet als je daarvoor medicatie gebruikt. Er bestaat dan het risico dat je een te lage bloeddruk krijgt. Persoonlijk heb ik liever een gezonde bloeddruk met behulp van gezonde voeding dan medicatie!
Groet, Jody
Goed artikel Oscar! Veel factoren kunnen inderdaad hoge bloeddruk veroorzaken. Bij mij kwam het vooral (althans dat denk ik) door overgewicht en stress en te weinig fruit en groenten eten.
Het goede nieuws is dat wanneer je veel gewicht verlies je bloeddruk kan dalen en de bloedvaten weer ‘rekbaar’ worden. Een verlaging zou ook helpen met diabetes en slaapapneu. De sleutel is denk ik vooral door gezonder te eten.
Groetjes Corrie