1063

11 Gezondheidsvoordelen van Granaatappel(sap) + Koopadvies

Granaatappel is één van de meest gezonde vruchten die je kunt eten.

Maar granaatappelsap is niet alleen lekker en gezond om te drinken, deze rode vrucht bevat nog veel meer voordelen dan je zou verwachten.

Van granaatappelsap tot granaatappel pitjes, in dit artikel maak je kennis met de kracht van granaatappel.

Inhoud van dit artikel

Wat is granaatappel?

De granaatappel (Punica granatum) is een vrucht die afkomstig is van een struikachtige boom uit de kattenstaartfamilie (Lythraceae).

De vrucht wordt veel verbouwd rondom de Middellandse zee en het Midden-Oosten. Hoewel deze plant het beste groeit in warme, droge gebieden, kan het ook de winter overleven (tot -15 graden Celcius).

De granaatappel vrucht is zo groot als een grote sinaasappel. De schil zelf is erg dik en oneetbaar. Wanneer je de vrucht opent dan zul je honderden eetbare rode granaatappel pitjes aantreffen. Deze pitjes of zaden smaken zoetzuur en zijn erg voedzaam, maar ze bevatten ook wat suiker.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Granaatappelsap komt als beste uit de bus

Net als de zaden van de vrucht zelf, is vers granaatappelsap gemaakt van de pitjes ontzettend voedzaam. Het is rijk aan vitamines en bioactieve plantaardige stoffen. Sap gemaakt van granaatappels is een krachtige antioxidant die zelfs rode wijn en groene thee overtreft.

En dat je met een gerust hart dagelijks een glaasje granaatappelsap kan drinken, bevestigt ook onderzoek uit 2008 van de Universiteit van Californië (bron).

In dit onderzoek werden de meest gezonde sapjes gerangschikt. En raad eens welk sap als beste uit de bus kwam?

Ja, het was granaatappelsap! Het bevat alleen aardig wat suiker (ondanks dat uit onderzoek blijkt dat  je insulinespiegel nauwelijks stijgt) dus overdrijf niet door er liters van weg te drinken.

Met bewezen antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen, is het geen wonder dat granaatappelsap zo’n goede reputatie heeft.

Waar smaakt granaatappelsap naar?

Net als de meeste vruchten zijn in granaatappels ook natuurlijke suikers aanwezig. Ondanks het suikergehalte is granaatappelsap vrij zuur van smaak. Als je de hele vrucht zou persen dan is de smaak erg bitter omdat zich in de schil veel tannines (polyfenolen) bevinden.

Verse granaatappelsap kan je enkele dagen bewaren in de koelkast. Als je het sap niet binnen enkele dagen wilt drinken, kun je het invriezen zodat het zijn smaak behoudt.

Granaatappelsap kopen of bestellen?

Er zijn een aantal manieren om je dagelijkse portie granaatappel binnen te krijgen.

Ben je op zoek naar de beste granaatappelsap? Helaas kun je in ons land moeilijk granaatappelsap kopen die ook werkelijk voor 100% uit granaatappel bestaat.

Vaak zie je dat merken granaatappelsap aanvullen met andere vruchtensappen zoals appelsap. Welke granaatappelsap is dan de beste? Om 100% puur  granaatappelsap te krijgen zal je hoogstwaarschijnlijk naar een biologische natuurwinkel moeten.

Zelf wissel ik het drinken van granaatappelsap af met het gebruik granaatappel extract van Solaray. Hier kun je die voordelig bestellen.

Deze granaatappel extract bevat 150 mg granaatappel zaad en 200 mg granaatappel vruchtenextract en is ook geschikt voor vegetariërs.

Handig voor als je onderweg bent of geen sap voorhanden hebt. Met dit extract kun je snel en gemakkelijk de voordelen van granaatappel plukken.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

De gezondheidsvoordelen van granaatappel

Wat maakt granaatappelsap nou zo gezond? Gelukkig is er de laatste jaren veel wetenschappelijk onderzoek naar granaatappel(sap) verricht.

Ik zal me in dit artikel uitsluitend richten op de gezondheidsvoordelen van granaatappelsap welke een wetenschappelijke basis hebben. We gaan nu kort in op wat deze gezondheidsvoordelen precies inhouden.

Gezondheidsvoordeel #1: het is rijk aan antioxidanten

Als je meer antioxidanten in je dieet wilt opnemen, dan zijn granaatappels de perfecte fruit voor jou.

Granaatappels zijn een goede bron van antioxidanten en polyfenolen. De antioxidanten helpen vrije radicalen in het lichaam te neutraliseren waardoor ze niet langer schade kunnen aanrichten aan gezonde lichaamscellen.

Punicalagins, een van de belangrijkste actieve stoffen in granaatappelsap en de schil, is een type polyfenol dat uitsluitend wordt aangetroffen in granaatappels.

Deze polyfenolen zijn zo krachtig dat de antioxidant-activiteit in granaatappelsap drie keer hoger was dan die van rode wijn en groene thee (bron).

Granaatappelextract wordt meestal gemaakt van de granaatappelschil, vanwege het hoge antioxidantengehalte.

Daarnaast bevat granaatappel van nature puniczuur, een soort vetzuur dat gevonden wordt in granaatappel pitjes.

Het zijn deze stoffen die verantwoordelijk zijn voor de meeste gezondheidsvoordelen van granaatappel(sap).

Naast deze bioactieve stoffen bevat granaatappel ook vitamines zoals vitamine C, vitamine K en foliumzuur.

Gezondheidsvoordeel #2: het heeft een ontstekingsremmende werking

Het drinken van granaatappelsap heeft ook een ontstekingsremmende werking. Je raadt waarschijnlijk al welke stoffen hiervoor verantwoordelijk zijn… de polyfenolen!

Het zijn met name deze antioxidanten die deze ontstekingsremmende voordelen van granaatappel bieden.

Onderzoek heeft aangetoond dat granaatappel effectief kan zijn voor het verminderen van ontstekingen die in het spijsverteringskanaal kunnen voorkomen (bron).

Dit is belangrijk voor een goede spijsvertering en kan met name gunstig zijn voor mensen die lijden aan inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Samenvattend kunnen de plantaardige bioactieve stoffen in granaatappel ontstekingen in het hele lichaam helpen verminderen en oxidatieve stress en schade voorkomen.

Gezondheidsvoordeel #3: het remt de groei van prostaatkanker

Prostaatkanker is een van de meest voorkomende soorten kanker bij mannen. Door als man gezond te leven kun je mogelijk het risico op prostaatproblemen verminderen.

Alles wat je eet kan je gezondheid beïnvloeden. Dit geldt ook voor de prostaat bij mannen. Uit sommige onderzoeken blijkt dat het zogeheten Westerse dieet met veel suikers en vet het risico op prostaatkanker kan verhogen (bron).

Volgens het National Cancer Institute (een Amerikaanse overheidsorganisatie) kunnen de bioactieve stoffen in granaatappelsap helpen om de uitzaaiingen van prostaatkankercellen te remmen (bron).

In vitro onderzoeken (die zijn uitgevoerd in een reageerbuis) is aangetoond dat granaatappelsap en granaatappelextract de groei van sommige prostaatkankercellen remmen, al is meer onderzoek bij mensen nodig (bron).

Hoewel er geen lange termijn onderzoeken met mensen beschikbaar zijn die bevestigen dat granaatappelsap kanker voorkomt of het risico vermindert, kan het voor een man geen kwaad om granaatappelsap aan je dieet toe te voegen.

Gezondheidsvoordeel #4: het verlaagt de bloeddruk

Een hoge bloeddruk kan gevaarlijk zijn als het onbehandeld blijft. Vroeg of het laat kan dit leiden tot beroertes en zelfs hartfalen.

Naast het gebruik van medicijnen zijn er ook dingen die je zelf kunt doen om een hoge bloeddruk te behandelen.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het volgen van een koolhydraatarm dieet
  • Het verminderen van alcoholgebruik
  • Voldoende lichaamsbeweging
  • De inname van cafeïne verminderen

Granaatappelsap heeft een hoge concentratie antioxidanten en wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het kan helpen bij het verlagen van een hoge bloeddruk.

Een meta-analyse (een onderzoek waarbij de resultaten van eerder uitgevoerde onderzoeken samen worden gevoegd) dat in 2016 werd gepubliceerd beoordeelde de granaatappelsap en het effect ervan op de bloeddruk.

Uit de meta-analyse blijkt dat de consumptie van granaatappelsap consistentie voordelen biedt op de bloeddruk (bron). Volgens de onderzoekers kan het verstandig zijn om granaatappelsap op te nemen in je dieet.

Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat granaatappel kan helpen de bloedtoevoer naar het hart te verbeteren bij patiënten met een hartaandoening (bron).

Indien leefstijladviezen goed worden nageleefd dan is het op termijn mogelijk dat er gestopt mag worden met de bloeddrukverlagende medicijnen.

Stoppen met medicijnen zal je altijd in overleg met je behandelend arts moeten doen.

Als je besluit om granaatappelsap (vaker) te drinken, let er dan op dat je sap drinkt zonder toegevoegde suikers.

Gezondheidsvoordeel #5: het helpt  bacteriële en schimmelinfecties te bestrijden

Wist je dat granaatappelextract al eeuwenlang wordt gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen?

De plantaardige bioactieve stoffen in granaatappel hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen ontstekingen door aanwezige micro-organismen helpen bestrijden.

Zo is uit onderzoek gebleken dat granaatappel de gist Candida albicans kan bestrijden (bron). Ook blijkt granaatappel effectief te zijn tegen veelvoorkomende tandvleesaandoeningen, zoals parodontitis en gingivitis (bron).

Gezondheidsvoordeel #6: het is goed voor de gewrichten

Fruitsoorten die rijk zijn aan polyfenolen, zoals granaatappels, hebben antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen.

Ook granaatappelsap heeft de laatste jaren extra aandacht gekregen van onderzoekers. Dat komt omdat granaatappelsap kan helpen bij de bestrijding van ontstekingsziekten (bron).

Dit doet granaatappelsap door ontstekingen te onderdrukken en de symptomen (zwelling en pijn in gewrichten) te verminderen.

Een kleinschalig onderzoek uit 2011 heeft aangetoond dat granaatappelextract de gevoeligheid van de gewrichten bij reumapatiënten met meer dan 60% verminderde (bron).

Als je al medicijnen gebruikt voor reumatoïde artritis, neem dan eerst contact op met je behandelend arts voordat je granaatappelsap extract gebruikt.

Gezondheidsvoordeel #7: het verbetert de hartgezondheid

We weten dat granaatappelsap de gezondheid van het hart kan verbeteren.

In een onderzoek uit 2008 werden de effecten van granaatappelsap bij patiënten met een carotisstenose (een vernauwing van de halsslagader) bestudeerd (bron). Na een jaar bleek het drinken van granaatappelsap effectief te zijn in het verlagen van de bloeddruk met meer dan 12% en het verminderen van atherosclerotische plaque met maar liefst 30%.

Atherosclerotische plaque is een vettige ophoping waardoor de kransslagaders verstopt kunnen raken. Bij de patiënten die geen granaatappelsap dronken zagen de onderzoekers een toename van 9% in atherosclerotische plaque.

Deze bevindingen suggereren dat granaatappelsap mogelijk bescherming kan bieden tegen hartaandoeningen.

Gezondheidsvoordeel #8: het helpt cognitieve functies te verbeteren

Volgens onderzoek kan het drinken van granaatappelsap het leervermogen en het geheugen verbeteren (bron). Dit komt omdat granaatappelsap rijk is aan polyfenolen, waarvan we weten dat ze de geheugenfunctie verbeteren.

In een onderzoek uit 2013 werden 32 oudere deelnemers willekeurig toegewezen om gedurende 4 weken om ongeveer 230 ml granaatappelsap of een placebo-drank te drinken (bron).

Alle deelnemers moesten geheugentesten afnemen. Na 4 weken vertoonde alleen de groep met granaatappelsap een significante verbetering van het geheugen.

Bovendien blijkt uit een dierstudie dat het eten van granaatappelsap de progressie van de ziekte van Alzheimer bij muizen kan vertragen.

De muizen die granaatappelsap kregen toegediend, voerden niet alleen geheugentesten beter uit dan de controlegroep, ook hadden ze 50% minder plaques (ophoping van eiwitten tussen de hersencellen) in de hersenen (bron).

Gezondheidsvoordeel #9: betere erecties en een hoger libido

Granaatappel zit boordevol antioxidanten waarvan bewezen is dat ze zowel mannen als vrouwen helpen een beter seksleven te hebben.

Deze vrucht kan helpen testosteron te verhogen, de spermakwaliteit verbeteren en het libido te verhogen.

Dagelijks een glaasje granaatappelsap drinken is mogelijk een van de lekkerste manieren om je testosteron te verbeteren.

Schots onderzoek heeft aangetoond dat mannen die gedurende 2 weken één glas granaatappelsap per dag dronken, gemiddeld 24% meer testosteron hadden (bron).

Testosteron is een van de belangrijkste geslachtshormonen voor het behouden van een gezond libido. De onderzoekers zagen ook een verbetering van de stemming en een daling van stresshormonen.

Bovendien komt uit een onderzoek uit 2007 naar voren dat 100% puur granaatappelsap helpt bij het beheersen van erectiestoornissen (bron). De helft van de mannelijke deelnemers die granaatappelsap dronken, zag een verbetering in hun erectie.

Het onderzoek suggereert dat dit te wijten is aan het hoge antioxidanten gehalte van granaatappels, dat kan voorkomen dat vrije radicalen de bloedstroom richting de penis remmen.

Gezondheidsvoordeel #10: het kan helpen om sportprestaties te verbeteren

Of je nu graag in de buitenlucht doet hardlopen of liever een paar keer per week naar de sportschool gaat, we zijn allemaal op zoek naar manieren om onze prestaties te verbeteren. En dat is waar granaatappel bij kan helpen.

Net als bij rode biet zijn in granaatappel veel nitraten aanwezig. Van nitraten wordt aangenomen dat ze de training prestaties verbeteren. Dat komt omdat nitraten in het lichaam worden omgezet in stikstofmonoxide, dat ontspant de wanden van je bloedvaten waardoor de zuurstof capaciteit naar je spieren en organen wordt verhoogd.

Zo is gebleken bij sporters dat het innemen van een gram granaatappelextract een half uur voor een training, gunstige effecten heeft op de bloedstroom (bron).

Gezondheidsvoordeel #11: kan de eetlust onderdrukken

Maar er is nog meer goed nieuws! Volgens een ander onderzoek kan granaatappel helpen om de eetlust te verminderen en het verzadigingsgevoel te verbeteren.

De deelnemers die dagelijks een granaatappel extract innamen, hadden minder trek in eten dan de placebogroep (bron). De onderzoekers vermoeden dat dit komt door de antioxidanten (polyfenolen) in granaatappel die een eetlustremmend effect kunnen hebben.

Zijn de granaatappel pitjes gezond om te eten?

Zijn granaatappelpitjes goed voor je en eetbaar? Een vraag die ongetwijfeld bij je zal zijn opgekomen. Granaatappel pitjes tref je aan wanneer je de granaatappel doormidden snijdt. Deze honderden pitjes of zaden zijn rauw eetbaar en smaken verrassend zoet.

Granaatappel pitjes kunnen niet alleen rauw worden gegeten, maar je kan ze ook toevoegen aan salades of groene smoothies.

De granaatappel pitjes zijn een goede bron van voedingsstoffen, waaronder vitamine C, vitamine K, foliumzuur en kalium. Ook bevatten ze weinig calorieën.

Granaatappel pitjes worden ook gebruikt om granaatappelzaadolie te maken.

Wat zijn de bijwerkingen van granaatappelsap?

Voor gezonde volwassenen is het eten van granaatappel of het drinken van granaatappelsap over het algemeen veilig.

Mocht je symptomen van een voedselallergie vertonen, stop dan onmiddellijk met het gebruik van granaatappel(sap) en neem contact op met je huisarts.

Vanwege de aanwezigheid van natuurlijke suikers is het verstandig om granaatappelsap met mate te drinken. Met name diabetici moeten voorzichtig zijn. Raadpleeg eerst je arts als je diabetes hebt.

Granaatappelsap kan ook een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen, waaronder:

Mocht je een of meerdere van bovenstaande medicijnen nemen, dan is het belangrijk dat je eerst contact opneemt je huisarts alvorens je granaatappelsap drinkt.

Tot slot

Het mooie van het consumeren van granaatappel is dat je je gezondheid een groot plezier doet. Het enige probleem is dat granaatappels niet zo gemakkelijk zijn om op te eten. Veel mensen vragen zich af hoe je een granaatappel snijdt en opeet.

Wil je minder tijd doorbrengen in de keuken en geld besparen? Dan kan het handig zijn om verse granaatappelsap te drinken. Granaatappelsap maakt het ontzettend makkelijk om te genieten van alle voordelen van een granaatappel. Met deze rode vrucht geef jij in elk geval je gezondheid een flinke boost.

Gezonder leven met 100% natuurlijke en verse sapjes

Als je een liefhebber bent van gezonde sapjes zoals granaatappelsap, dan mag je de groentesapjes van HappyJuicy niet negeren.

De sapjes van HappyJuicy zijn 100% natuurlijk, lokaal geteeld en met meer dan 250 gram groente en fruit ontzettend voedzaam.

Deze sapjes bevatten minimaal 70% groente en zijn vrij van toegevoegde suikers en kunstmatige zoetstoffen. Met deze gezonde krachtpatsers in kleine flesjes kun je ook de voordelen plukken van superfoods als kurkuma, rode biet en gember.

En met 9 soorten sapjes krijg jij een optimale variatie in geur, kleur, smaak en voedingsstoffen. Hierdoor hoef jij jezelf niets te ontnemen.

Wil je de kracht van deze overheerlijke groentesapjes zelf ontdekken?

Klik hier voor meer informatie en om de lekkerste sapjes van HappyJuicy uit te proberen met de hoogste korting.

HappyJuicy sapjes

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

  • Welk type buik jij hebt
  • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
  • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )