949

8 Gezondheidsvoordelen van Pure Chocolade / Cacao

Iedereen houdt van chocolade. Maar iedereen weet ook dat chocolade niet per se gezond voor je is.

Maar wat als er een variant bestaat waarin weinig toegevoegde suikers zitten en die voornamelijk uit cacao en gezonde stoffen bestaat? Dat is het geval bij pure chocolade.

Dit wordt wel zwarte chocolade genoemd. Deze chocolade bevat namelijk tal van gezonde stoffen die een positief effect hebben op je lichaam. Welke dit zijn leer je in dit artikel.

Inhoudsopgave

Chocolade en de hoeveelheid cacao

Chocolade…

…je geeft het wanneer het valentijn is.

…je eet het wanneer je verdrietig bent.

…het is het favoriete snoepgoed van bijna ieder mens ter wereld.

En ik denk dat ik zo nog wel even door kan gaan over de positieve punten van chocolade.

Het is inderdaad erg lekker. Ook ik eet het heel graag. Maar ik weet ook dat het erg ongezond is. Met name in de vorm die door de meeste mensen gegeten wordt.

De meeste mensen eten het liefst melk of witte chocolade. En laten nu net deze twee het minst gezond zijn. Waarom?

Omdat deze twee soorten chocolade bomvol zitten met toegevoegde suikers.

Toegevoegde suikers zijn op geen enkel vlak gezond voor je. Het liefst vermijd je deze ten allen tijde.

Dan blijft er dus nog één soort chocolade over, en dat is pure chocolade. Deze vorm van chocolade is vele malen gezonder. Dit heeft enkel te maken met de verminderde hoeveelheid suikers. Maar ook hier kun je onderscheid maken in hoe gezond pure chocolade is.

Chocolade wordt al puur genoemd wanneer het voor 35% uit cacao bestaat. En geloof mij als ik zeg dat er in deze repen nog steeds ontzettend veel suiker zit. Het is dus slechts een marketing truc om het gezonder te laten lijken.

Wanneer ik het over pure chocolade heb, dan bedoel ik eigenlijk zwarte chocolade dat voor minimaal 70% uit cacao bestaat.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Welke soorten chocoladevormen zijn er?

Chocolade komt dus in de volgende vormen:

 • Witte chocolade (bevat enkel cacaoboter, maar geen vaste cacao bestandsdelen)
 • Melkchocolade (minimaal 25% cacao)
 • Pure chocolade (minimaal 35% cacao)
 • Zwarte chocolade (minimaal 70% cacao)

Cacao bevat tal van gezonde stoffen. Chocolade wordt dus gezonder naarmate de hoeveelheid cacao toeneemt. Er bestaat chocolade dat voor 99% uit cacao bestaat.

Dit is het allergezondste, maar tevens ook heel bitter. Ik vind dit persoonlijk niet echt lekker, maar het is wel de beste vorm van chocolade om binnen te krijgen.

Zelf chocolade dat voor 70% uit cacao bestaat is redelijk bitter. Maar aan dit soort chocolade kun je heel goed wennen.

Officieel bestaat de benaming zwarte chocolade niet. Wanneer ik het in dit artikel dan ook heb over pure chocolade, dan heb ik het over chocolade dat voor minimaal 70% uit cacao bestaat.

Knoop dat goed tussen de oren.

Hoe wordt chocolade gemaakt?

Wij danken het bestaan van chocolade aan de cacaoboon. Vroeger werd van de cacaoboon al een drankje gemaakt in Latijns Amerika. Dit drankje werd vervolgens geïntroduceerd in Spanje waardoor het ook in Europa bekend werd.

In 1847 ontdekte vervolgens een Brits bedrijf hoe je vaste chocolade maakt. De meeste cacaobonen komen uit West-Afrika.

Cacaoboon door midden gehakt. De bonen worden eerst schoongemaakt. Bonen worden op een zeef gegooid waarna takjes en andere vuile componenten eruit worden gefilterd. Vervolgens komen de cacaobonen in een grote trommel waarin ze verhit worden. Hierdoor raakt de schil los van de boon.

Vervolgens wordt de schil van de bonen gescheiden. Daarna worden de schillen opgezogen waardoor enkel de inhoud van de cacaoboon overblijft. Dit wordt ook wel de nip genoemd.

De nippertjes worden geroosterd om de smaak naar boven te halen. Meer dan 50% van de nip bestaat uit vet, oftewel cacaoboter.

De nips worden eerste gemalen, daardoor wordt de cacaoboter zacht. Er ontstaat een vloeibare massa, die ook wel cacaomassa wordt genoemd.

Door middel van persing kun je de cacaoboter hieraan onttrekken. Vervolgens blijft alleen cacaopoeder over.

Uiteindelijk voegen ze voor pure chocolade de componenten cacaopoeder, suiker en cacaoboter samen om chocolade te maken.

Het liefst dus zoveel mogelijk cacaopoeder en cacaoboter en zo min mogelijk suiker;)

Nu ben je natuurlijk wel benieuwd wat die pure (zwarte) chocolade zo gezond maakt? Dat ga ik je hieronder uitleggen.

Tip #1: Het bevat tal van gezonde voedingsstoffen

Het enige wat chocolade bevat dat ongezond is, is suiker.

Dan moeten de rest van de stoffen die chocolade bevat dus wel gezond zijn, en dat klopt.

Pure chocolade bestaat voornamelijk uit cacao ( de 70% over hoger variant bestaat dus voor minimaal 70% of meer uit cacao). De kans is groot dat cacao dan ook zo gezond is, en ook dat klopt.

Maar wat bevat 100 gram 70% pure chocolade nog meer?

 • 7,6 gram eiwit
 • 28 gram suiker
 • 42 gram vet
 • 11 gram oplosbare vezels
 • Mineralen zoals: ijzer, magnesium, koper, mangaan.

Honderd gram pure chocolade levert ongeveer 568 kilocalorie…

…ja dat is niet niks.

Dat heeft alles te maken met de hoeveelheid vetten in pure chocolade. Over het algemeen bevat chocolade verzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten. Dit zijn hele gezonde vetten om te eten.

Nu raad ik je natuurlijk niet aan om 100 gram pure chocolade weg te eten elke dag, want dan garandeer ik je ook dat gewicht zult aankomen. Hou het bij ongeveer 10 tot 20 gram pure chocolade op een dag.

Naast bovenstaande voedingsstoffen bevat chocolade ook nog hele belangrijke andere stoffen. Wat mij gelijk bij de volgende tip brengt:

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Tip #2: Het zit vol met antioxidanten

De antioxidanten is wat dit product zo gezond maakt. Net zoals bij groenten, fruit en kruiden.

Het blijkt namelijk dat pure chocolade hier vol mee zit.

 1. Ten eerste zorgen antioxidanten ervoor dat vrije radicalen in ons lichaam opgeruimd worden. Vrije radicalen kunnen ervoor zorgen dat gezonde lichaamscellen beschadigd raken. Antioxidanten reageren met deze vrije radicalen waardoor ze geen schade meer aan kunnen brengen in ons lichaam.
 2. Ten tweede zorgen antioxidanten er in ons lichaam voor dat ons afweersysteem actiever wordt. Hierdoor zijn onze cellen beter bestand tegen nog veel gevaarlijkere toxines zoals  infecties of andere heftige ziekteverwekkers.

Flavonoïden zijn antioxidanten die in groente en fruit zitten. Over het algemeen komt de kleur van groente en fruit door de flavonoïden. Vervolgens kunnen de flavonoïden ook weer onderverdeeld worden in de volgende subcategorieën:

flavonolen, catechines (flavanolen), flavonen, flavanonen, anthocyanen en isoflavonen (sorry ik heb deze namen ook niet bedacht, anders had ik ze sowieso anders genoemd).

In chocolade zitten flavanolen. Dit is een specifieke groep antioxidanten die zich ook in groene thee en rode wijn bevinden.

En het blijkt dat deze antioxidanten heel veel positieve bijwerkingen hebben op ons lichaam.

Deze flavanolen komen met name in cacaopoeder voor en niet in cacaoboter. Uit onderzoek blijkt zelfs dat cacao meer antioxidanten bevat dan bepaalde fruitsoorten en groentesoorten (bron). Je kunt cacao dus eigenlijk wel als een super voedsel zien.

Één van die gezonde antioxidanten in cacao wordt ook wel theobromine genoemd en is voornamelijk degene die voor al die gezondheidsvoordelen zorgt.

Hoe donkerder de chocolade is, hoe meer flavanolen het bevat.

In onderstaande video bespreekt Janiek de gezondheidsvoordelen van cacao:

Tip #3: Het bevat veel magnesium

Chocolade blijkt behoorlijk vol te zitten met magnesium.

Over het algemeen hebben veel Nederlander een tekort aan magnesium. En laat magnesium nu net een hele belangrijke rol spelen bij veel lichamelijke processen.

Verschillende zadensoorten rijk aan magnesiumMagnesium wordt bij meer dan 300 lichamelijke processen gebruikt. Een lage magnesiumwaarde houdt in dat je minder energie hebt en snel vermoeid raakt.

Hoe zit dit precies?

ATP is één van de belangrijkste moleculen in ons lichaam. ATP is namelijk energie en is dus nodig bij alles wat er in het lichaam gebeurt.

En ATP kan beter zijn werk doen wanneer magnesium hieraan vastkleeft. Eigenlijk is magnesium nodig zodat het energiemetabolisme optimaal blijft werken.

Zo verhoogt een tekort aan magnesium de kans op de volgende ziekten:

 • Hart- en vaatziekten (bron)
 • Diabates type 2
 • Kanker (bron)
 • En nog veel meer verouderingsziekten

Zo zorgt magnesium voor vaatverwijding en ontspanning. Hierdoor zorgt magnesium ervoor dat de bloeddruk daalt. Dit is natuurlijk niet verkeerd aangezien veel Nederlanders een te hoge bloeddruk hebben.

Maar niet alleen magnesium is verantwoordelijk voor deze verlaging. Dat heeft ook te maken met de werkzame stof theobromine. Hoe dit zit lees je hieronder.

Tip #4: Pure chocolade verlaagt de bloeddruk

Die o zo goede antioxidanten weer.

Antioxidanten zorgen in bijna elke plantaardige stof voor een groot deel van de gezondheidsvoordelen.

Zoals je weet bevat cacao een grote hoeveelheid flavanolen. En de belangrijkste stof die een positieve werking heeft is theobromine. Deze stof heeft een belangrijke invloed op de doorbloeding van het lichaam.

Theobromine betekent in het latijns toch wel even: “Het brood van de goden”

Theobromine zorgt ervoor dat de spiercellen van onze bloedvaten ontspannen. Hierdoor verwijden bloedvaten zich en neemt de bloedtoevoer naar verschillende organen toe.

“Hoe ze dit doen?”

De flavanolen in pure chocolade kunnen het endotheel van bloedvaten stimuleren om stikstofoxide te produceren (bron). Stikstofoxide is een gas dat ervoor zorgt dat bloedvaten ontspannen. Hierdoor neemt ten eerste je bloedtoevoer naar de organen toe en ten tweede neemt de bloeddruk af (bron).

Door alle bovenstaande effecten heeft dit een positief effect op het gehele lichaam.

theobromine is dat stofje in chocolade dat schadelijk is voor je huisdieren. Dit is precies de reden waarom huisdieren geen chocolade mogen hebben. Dit kan namelijk dodelijk zijn.

Tip #5: Chocolade heeft een positief effect op het brein

Dit heeft niet enkel met één stofje in chocolade te maken maar met meerdere.

Ten eerste zorgt theobromine voor meer bloedtoevoer. Dit betekent ook meer bloedtoevoer naar de hersenen (bron). Door een verhoogde bloedtoevoer komt er meer zuurstof en glucose aan bij de hersenen wat een positief effect heeft op denkniveau en geheugen. Ze houden je hersenen fris en alert.

En precies om bovenstaande redenen, heeft chocolade met name op oudere leeftijd een positief effect op de hersenen.

Theobromine is een stof die heel erg op cafeïne lijkt. Echter is het stimulerende effect op de hersenen wel veel lager.

Daarnaast is er nog een ander stofje in chocolade dat een positief effect heeft op je gelukshormonen. Ken je dat gevoel als je verliefd bent? Die heerlijke kriebels in je buik en het idee dat je de wereld samen met die persoon aankunt?

De gelukshormonen

Het stofje dat voor dat gevoel zorgt is fenylethylamine. Dit stofje kan gevormd worden in ons lichaam door het aminozuur fenylalaline. En dit stofje blijkt natuurlijk in chocolade te zitten. Fenylethylamine zorgt er vervolgens weer dat noradrenaline en dopamine vrijkomen in de hersenen.

Fenylethylamine werkt eigenlijk hetzelfde als XTC en zorgt voor meer bloedtoevoer, zwetende handen en een verhoogde hartslag. Toch is het lastig om te zeggen dat je hier echt iets van merkt aangezien de darmen dit stofje deels afbreken wanneer je het stofje dus door middel van chocolade binnenkrijgt.

Daarnaast wordt dopamine aangemaakt uit het aminozuur tyrosine en tyrosine kan op zijn beurt weer gemaakt worden uit het aminozuur fenylalaline. En ook dopamine geeft je een fijn gevoel. Elke keer als jij je geliefde ziet dan krijgt je een shotje dopamine. Ook vitamine B6 en magnesium zijn nodig voor de aanmaak van dopmine. En laat ook net chocolade rijk zijn aan magnesium.

Tip #6: Pure chocolade verbetert je cholesterolwaarden

Zoals je inmiddels weet bevat pure chocolade hele krachtige antioxidanten. En deze antioxidanten zorgen voor het grootste deel van de gezondheidsvoordelen.

De flavanolen in cacao hebben namelijk ook een positief effect op je cholesterol waarden. Dat betekent niet gelijk dat ze je cholesterolwaarden verlagen, want dat is niet per se gezond. Hoe dit zit leg ik je hieronder uit.

Cholesterol komt in twee verschillende vormen:

 1. HDL cholesterol
 2. LDL cholesterol

HDL is het goede cholesterol en LDL wordt gezien als het slechte cholesterol. Idealiter heb je een hoog HDL cholesterol en een laag LDL cholesterol. Wanneer een arts tegen je zegt dat je een te hoog cholesterol hebt, vraag dan altijd naar deze twee specifieke waarden.

Een hoog HDL cholesterol is namelijk erg gezond. Het blijkt zelfs dat een laag HDL cholesterol één van de grootste voorspellers is voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten (bron).

Idealiter verhoog je dus je HDL cholesterol en verlaag jij je LDL cholesterol. En dat is wat de flavanolen in pure chocolade nu net doen (bron).

Daarnaast blijken de flavanolen in cacao ook het geoxideerde LDL cholesterol te verlagen (bron). Geoxideerd LDL cholesterol houdt in dat vrije radicalen hebben gereageerd met het LDL cholesterol. Dit betekent dat het LDL deeltje in staat is om andere weefsels te beschadigen.

Dat is precies waarom vrije radicalen van die nare deeltjes zijn en antioxidanten er dus voor zorgen dat je gezonder wordt. Zij reageren immers met die vrije radicalen zodat ze uitgeschakeld worden.

Wil je weten hoe jij je cholesterolwaarden nog meer kunt verbeteren? Lees dan het onderstaande artikel door:

17 Tips om Snel Je Hoge Cholesterol te Verlagen Zonder Medicijnen

Tip #7: Het verhoogt de insulinegevoeligheid

Ook dit heeft wat nadere toelichting nodig.

Wanneer je veel suikers eet gedurende een langere tijd van je leven, dan kan je lichaam het moeilijk krijgen met het verwerken van suiker.

Wanneer je suiker binnenkrijgt stijgt je bloedsuikerspiegel. Vervolgens moeten die suikers uit het bloed worden opgenomen om je lichaamscellen van energie te kunnen voorzien. Hiervoor is het hormoon insuline nodig. Deze zet namelijk de poorten naar de lichaamscellen open zodat de suikers verplaatst kunnen worden.

Je kunt het zien als een autosleutel. Insuline is hierin de autosleutel die ervoor zorgt dat de auto kan starten. De suikers zijn benzine en zorgen ervoor dat de auto kan rijden. Wanneer er geen autosleutel (insuline) is, is het niet mogelijk om de auto te laten starten en heb je dus niks aan de benzine (suikers).

Wanneer je lichaam gedurende een lange periode gebombardeerd wordt met suikers, dan krijg je een ontregelde bloedsuikerspiegel.

En dit is wat er tegenwoordig veel gebeurt in het westerse eetpatroon. De lichaamscellen reageren daardoor niet meer goed op insuline waardoor de suikers in het bloed achterblijven.

Verbeterde insuline-respons?

En dat is waar de flavanolen weer in beeld komen. Deze zorgen namelijk voor een betere insulinerespons van onze lichaamscellen.

Ons lichaam kan daardoor beter suikers verwerken en opslaan. En dat is heel belangrijk, want als suikers te lang in de bloedbaan blijven dan richten ze schade aan, aan allerlei weefsels zoals ogen, hersenen, nieren en extremiteiten.

En uit onderzoek blijkt ook dat mensen met een ontregelde bloedsuikerspiegel, die gedurende 15 dagen elke dag een stuk pure chocolade eten, hun insulinerespons twee keer zo sterk werd (bron).

Daarnaast daalde hun bloeddruk meer dan dat ze voor elkaar krijgen met bloeddrukmedicatie. Maar dat laatste wist je inmiddels al. 

Tip #8: Het verkleint de kans op hart- en vaatziekten

Eigenlijk is deze tip een samenvatting van dit artikel. En daar hoort een leuk verhaaltje bij:

Zo is er een groot onderzoek uitgevoerd op een specifieke bevolkingsgroep genaamd de Kuna-indianen. Deze leven op een groep eilandjes voor de kust van Panama. Deze mensen drinken grote hoeveelheden warm cacaopoeder, wel vier tot vijf bekers per dag.

Eilandbewoner roert door pan met cacaopoederCacaopoeder bevat geen suikers en is eigenlijk letterlijk het binnenste van de cacaoboon zonder de cacaoboter. Cacaopoeder bevat dus ontzettend veel flavanolen en deze bevolking krijgt dus heel veel antioxidanten binnen.

De Kuna bevolking staat met name bekend om hun lage bloeddruk in vergelijking met de westerse bevolking. Nu hebben ze verschillende dingen getest bij de Kuna-indianen.

“Hoe hebben ze dit getest?”

Een deel van de Kuna bevolking is verhuisd naar het vaste land in Panama, waarbij ze dus een standaard westers eetpatroon zijn gaan volgen.

Je kunt de Kuna bevolking van het vaste land dus heel mooie vergelijken met de Kuna bevolking die nog op de eilanden woont.

Ze hebben beide dezelfde genen, enkel het eetpatroon is veranderd. Op de eilanden drinken ze grote hoeveelheden cacaopoeder, wat ze aan het vaste land niet doen.

Ze onderzochten 78.000 overlijdensverklaringen van zowel de Kuna’s op de eilanden als op het vaste land (bron).

Gezonder leven door cacaopoeder?

Wat bleek vervolgens uit hun data?

 • Sterfte door hart- en vaatziekten kwam negenmaal minder voor bij de Kuna die op eilanden leefden.
 • Kanker kwam 16 maal minder voor op de Kuna eilanden, dan bij de Kuna’s op het vaste land.
 • En diabetes type 2 kwam viermaal minder voor bij de kuna’s op de eilanden dan op het vaste land.

En dat is nog niet alles…

 • Er waren op de eilanden 2,3 keer zoveel 75-plussers als op het vasteland.

Nu kun je niet direct zeggen dat alleen cacao hiervoor verantwoordelijk is. Op de Kuna eilanden wordt namelijk ook veel meer groente, fruit en vis gegeten dan door de Kuna’s op het vaste land (wester eetpatroon). Hieruit blijkt dan ook wel hoe belangrijk een gezond eetpatroon is.

Maar toch is al het bovenstaande eigenlijk best logisch wanneer je naar de voorgaande tips kijkt.

Want pure chocolade verbetert de doorbloeding, verlaagt de bloeddruk, verbetert je cholesterolwaarden en verhoogt de insulinegevoeligheid. En al deze punten zijn belangrijke risicofactoren voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

 • Welk type buik jij hebt
 • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

1 reactie op dit artikel

 • Super interessant en leerzaam artikel! Ik heb echter wel wat vragen. Er zijn namelijk verschillende cacaopoeders te koop in de winkel en ik vraag me af of er nog verschil zit in het soort cacao dat je koopt. Zo heb je bijvoorbeeld de cacao van Blooker, maar daarnaast kun je in de winkel ook cacao vinden van RAW (biologisch). Zit er nog verschil in de soort cacao die je koopt en is er bijvoorbeeld bij de ene soort wel met de cacao gesjoemeld of is het allemaal pure cacaopoeder en maakt het dus eigenlijk niet uit of er een biologisch label op zit en welke je koopt? In prijs zit er namelijk wel degelijk een groot verschil in. Ik hoor graag van jullie.

  Rianne

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )