761

Helpt Semaglutide bij Afvallen? + Bijwerkingen en Kosten

Semaglutide (verkrijgbaar onder de merknamen Ozempic en Rybelsus) is een geneesmiddel en wordt als een potentieel zwaargewicht gezien tegen obesitas.

Nieuw is het medicijn trouwens niet, het wordt al gebruikt voor de behandeling van volwassenen met diabetes type 2.

In dit artikel ga je leren hoe semaglutide werkt en wat de bijwerkingen zijn. Ook ga je ontdekken of semaglutide het wondermiddel is tegen vetzucht.

Inhoud van dit artikel

Wat is semaglutide?

Ozempic medicijnen doosje

Voordat ik je vertel of semaglutide effectief kan zijn bij het afvallen, zal ik eerst wat achtergrondinformatie van dit geneesmiddel met je delen.

Het is belangrijk om te weten waarvoor dit medicijn oorspronkelijk bedoeld is (hint: afvallen was slechts een bijwerking). Laten we gelijk beginnen.

Semaglutide is als medicijn sinds 2017 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Ozempic en Rybelsus. Het wordt gefabriceerd door het Deense farmabedrijf Novo Nordisk.

Het medicijn wordt gebruikt als aanvulling op een dieet en lichaamsbeweging bij volwassenen met diabetes type 2 om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Het wordt ook gebruikt door diabetici om het risico op ernstige cardiovasculaire bijwerkingen te verminderen.

In een onderzoek gepubliceerd in de New England Journal of Medicine, testten onderzoekers van de Northwestern University in Chicago semaglutide in een veel hogere dosis als een medicijn tegen obesitas (bron).

Meer dan een-derde van de deelnemers die het medicijn kregen, verloor meer dan 15% van hun lichaamsgewicht. Symptomen van diabetes en pre-diabetes verbeterden ook bij veel patiënten.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

De werking van semaglutide

vrouw spuit semaglutide in arm

Semaglutide is ontwikkeld om in het lichaam te werken op dezelfde manier als het hormoon glucagonachtige peptide 1 (GLP-1).

GLP-1 is een natuurlijk hormoon dat de afgifte van insuline reguleert. Het wordt aangemaakt in de darmen, hersenen en alvleesklier zodra je gaat eten. Nadat we hebben gegeten, komt GLP-1 vrij uit de dunne darm.

 • GLP-1 verlaagt de bloedglucosespiegel door de afgifte van insuline uit de alvleesklier te stimuleren.
 • GLP-1 vermindert de hoeveelheid glucose die je lever aanmaakt.
 • GLP-1 kan ervoor zorgen dat je een verzadigd gevoel krijgt. Het vermindert de eetlust.

Deze synthetische versie van GLP-1 werkt in op de belonings- en eetlustcentra in de hersenen en in de darmen.

Het medicijn werkt door de eetlust van het lichaam te kapen en GLP-1, het hormoon dat vrijkomt na het eten van een vullende maaltijd dat voor een verzadigd gevoel zorgt, na te bootsen. Op die manier verhoogt semaglutide het verzadigingsgevoel en vermindert het de eetlust.

Aangezien semaglutide voor 95% hetzelfde is als het hormoon GLP-1 voor mensen, werkt het op dezelfde manier als natuurlijk voorkomende GLP-1 in het lichaam en heeft het daarom zeer vergelijkbare effecten.

Uit onderzoek blijkt dat GLP-1 een heel belangrijk hormoon is om ons te helpen onze bloedsuikerspiegel te reguleren en waarschijnlijk ook onze eetlust te bedwingen en gewicht onder controle te krijgen.

Dosering semaglutide

De startdosering van Ozempic voor diabetes is 0,25 mg, eenmaal per week gedurende 4 weken een subcutane injectie toegediend. Dit houdt in een prik net onder de huid.

Het wordt geleverd in de vorm van 2 verschillende wegwerpspuiten voor eenmalig gebruik in stappen van 0,25 mg of stappen van 1 mg.

Semaglutide kan ook als pil worden ingenomen. Dit wordt echter afgeraden omdat je je dan aan een strikt schema zou moeten houden.

De dosering van Semaglutide moet worden opgebouwd. Men begint eerst met injecties van 0,25 milligram eenmaal per week. Dit wordt na 4 weken verhoogd naar 0,5 milligram per week gedurende ten minste 3 maanden, waarna het effect moet worden beoordeeld (bron).

De onderhoudsdosis op lange termijn hangt af van de vraag of de bloedglucosespiegels acceptabel zijn. Sommige mensen kunnen doorgaan met wekelijkse injecties van 0,5 mg. Voor mensen die niet voldoende reageren, wordt een verdere dosisverhoging tot 1 mg aangeraden.

Subcutaan injecteren (onderhuids toedienen)

De voorkeursplek om het medicijn via een prik toe te dienen, is de buik. Semaglutide mag alleen onderhuids worden toegediend in de bovenarm, het dijbeen of uw buik. Wanneer je de injectie in hetzelfde lichaamsgebied toedient, bijvoorbeeld in je buik, kies dan elke week een andere injectieplaats.

Als je vergeten bent om semaglutide in te nemen, kun je deze zo snel mogelijk toedienen binnen 5 dagen na de gemiste dosis. In principe geldt: indien de volgende dosis over meer dan 2 dagen is, kan de gemiste dosis worden ingehaald.

En dus als de volgende dosis minder dan 2 dagen is moet je de gemiste dosis overslaan en zoals gebruikelijk de volgende over 2 dagen nemen (bron, bron).

Kortom, als er minder dan 2 dagen zijn tot je volgende geplande dosis, neem dan je gemiste dosis niet in. Neem je volgende geplande wekelijkse dosis en keer terug naar je regelmatig geplande wekelijkse dosis.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze direct gratis naar je toe.

Kun je afvallen met semaglutide?

illustratie van een vrouw die steeds slanker en daardoor gezonder wordt

Zoals je nu weet werd semaglutide eerder gebruikt om mensen met diabetes type 2 te behandelen.

Nieuw klinisch onderzoek lijkt veelbelovend te zijn om zwaarlijvige mensen zonder diabetes te helpen af te vallen met semaglutide.

In een dubbelblind onderzoek met bijna 2000 obese deelnemers met een BMI van 30 of hoger, werden de deelnemers 68 weken lang behandeld met 2,4 mg semaglutide per week. Deze deelnemers werden vergeleken met een controle groep die alleen leefstijlinterventie hadden en een placebo medicament kregen.

De groep die semaglutide gebruikte verloor gemiddeld 14,9% van hun lichaamsgewicht bij aanvang van het onderzoek.

Voor de placebogroep was dit slechts 2,4%. Meer dan 86% van de semaglutide gebruikers waren in staat om ten minste 5% van hun lichaamsgewicht te verminderen tijdens het onderzoek, vergeleken met slechts 31% van degenen die zich alleen aan de leefstijlinterventie hielden.

Daarbovenop bereikte bijna 70% van de semaglutide gebruikers met leefstijlinterventie een gewichtsverlies van 10% of meer, en meer dan de helft was in staat om 15% van hun lichaamsgewicht te verliezen.

In totaal verloren de deelnemers die met semaglutide werden behandeld gemiddeld 15,3 kg in dit 68-weken durende onderzoek. 

Naast gewichtsverlies verbeterde semaglutide ook cardiovasculaire risicofactoren, waaronder vermindering van de tailleomtrek, BMI, verbeterde bloeddruk en verbeterde kwaliteit van leven.

Semaglutide zorgt voor extra gewichtsverlies

Samenvattend: bijna 2.000 deelnemers, in 129 centra in 16 landen, injecteerden zichzelf 68 weken lang wekelijks met semaglutide of een placebo. Degenen die het medicijn kregen, verloren gemiddeld bijna 15% van hun lichaamsgewicht, vergeleken met 2,5% bij de deelnemers die een placebo kregen.

Onderzoekers zoeken al jaren naar manieren om obesitas te bestrijden. In Nederland heeft momenteel 37% van de bevolking overgewicht en 13% heeft obesitas.

De meest effectieve behandeling tot nu toe is bariatrische chirurgie, waarbij mensen gemiddeld 25-30% van hun lichaamsgewicht verliezen. Maar een maagverkleining via een gastric sleeve of gastric bypass is een invasieve behandelmethode die het spijsverteringssysteem voorgoed verandert.

Slechts 1% van de obese patiënten die in aanmerking komen, doorloopt de hele procedure. In plaats daarvan proberen veel zwaarlijvige mensen de meest extreme diëten (vaak met teleurstellende resultaten).

Bijwerkingen van semaglutide

oudere man zit op de bank en grijpt naar buik door pijn

Zoals de meeste vermageringspillen kent ook semaglutide als medicijn de nodige bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid en problemen met de spijsvertering.

Deze spijsverteringsproblemen kun je vergelijken met dat misselijke gevoel wanneer je écht te veel hebt gegeten.

Misselijkheid komt het meest voor als de dosering van semaglutide wordt verhoogd. Deze klachten kunnen verminderen of volledig verdwijnen bij voortgezet gebruik van het medicijn. Aanhoudende klachten moeten altijd worden gemeld bij de behandelend arts.

Semaglutide kan bij sommige gebruikers ook alleen milde bijwerkingen veroorzaken.

Mogelijke bijwerkingen van semaglutide:

 • Smaakverlies
 • Opboeren of oprispingen
 • Obstipatie
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Winderigheid
 • Vermoeidheid
 • Refluxklachten
 • Hoge hartslag
 • Gewichtsverlies

In de meeste gevallen zouden deze milde bijwerkingen tijdelijk van aard moeten zijn.

Heb je bijwerkingen waar je veel last van hebt, of heb je bijwerking die duiden op overgevoeligheid, neem dan altijd contact op met je behandelend arts. Je arts kan dan bekijken of er een alternatief middel of lagere dosis voorgeschreven kan worden.

Ernstige bijwerkingen van Ozempic kunnen zijn:

 • Galstenen
 • Diabetische retinopathie (beschadigt de kleine bloedvaatjes in het oog)
 • Nierproblemen
 • Pancreatitis (kortdurende ontsteking van de alvleesklier)
 • Hypoglycemie (te lage bloedsuikerspiegel)
 • Schildkliertumoren (waaronder kanker)
 • Ernstige allergische reacties

Verhoogd risico op schildkliertumoren bij dieren

In studies met ratten verhoogde semaglutide het risico op schildkliertumoren. Het is echter niet bekend of semaglutide schildkliertumoren bij mensen veroorzaakt.

Er is een mogelijke relatie tussen semaglutide en verhoogd risico op schildklier of alvleesklier kanker. Het is daarom raadzaam het gebruik van Semaglutide met de arts te bespreken indien je een verhoogd risico hebt op kanker.

In zeldzame gevallen kan semaglutide ernstige bijwerkingen veroorzaken. Neem altijd contact op met de behandeld arts als de bijwerkingen niet verdwijnen of erger worden.

Belangrijk: de bovengenoemde bijwerkingen zijn waargenomen bij diabetici die dit middel gebruiken om hun bloedsuikerspiegel onder controle te krijgen.

Als nieuw medicijn tegen ernstig overgewicht wordt een hogere dosis van semaglutide gebruikt. Een hoge dosis van het medicijn is nog niet lang genoeg bestudeerd om te weten of het leidt tot ernstige gezondheidsproblemen op de lange termijn.

Ervaringen van semaglutide gebruikers

Een meerderheid (63%) van de semaglutide gebruikers zegt tevreden te zijn over dit middel. Gebruikers zijn ook van mening dat het middel bijwerkingen heeft.

Iets meer dan de helft geeft aan (flinke) bijwerkingen te ervaren tijdens de behandeling met semaglutide (bron).

Zie hieronder een greep uit de vele reacties en ervaringen van Ozempic (semaglutide) gebruikers:

Het is een goed werkend middel, wat wel een vereiste is, nadenken en aanpassen van je eetgewoontes. Kleine beetjes, niet te veel, te vet of te zoet. Wel voel ik mij wat sneller moe, maar goed dat kan ook tijd van het jaar zijn en gesloten sportschool. Maar door eerder op bed te gaan is dit ook weer te tackelen (bron).

Ondanks de goede resultaten op mijn bloedsuikerwaarde ben ik na 4 maanden gestopt. De bijwerkingen waren zeer vervelend waarbij vooral de winderigheid en het boeren voor mijn werksituatie niet meer te doen waren. Helaas…. (bron).

Het is moeilijk “‘ maar wel volhouden je word beloond .ben 12kilo afgevallen en 3xper dag minder medicijnen en sinds een paar maanden GEEN insulline MEER!!!!!!! (bron).

Ben dag en nacht misselijk met overgeven, zelfs s’nachts. Ik heb de eerste 4 dosis van 0,25 mg gehad maar ga niet hoger. Kan nergens naar toe vanwege de misselijkheid. Ben ook verschrikkelijk moe. Mijn lichaam doet zeer vanwege het overgeven.

Als ik dit van tevoren had geweten had ik denk ik niet begonnen pff wat een drama heb het heel moeilijk.

Sinds maart 2020 gebruik ik ozempic. Ben eerst begonnen met 25mg daarna 0,5 en nu 1 mg. All aangegeven aan deskundige dat ik nog misselijk ben van maar krijg altijd te horen dat hoort er bij., elke dag is anders dan andere. Ik leef per dag eant ik ben continuu misselijk de ene dag meer de andere minder. Ben echt uitgeput en heb geen concentratie om dingen te doen.

Denk goed na of u dit wilt gaan gebruiken. Een paardenmiddel. Verschrikkelijk ziek van geweest. Dikke week later nog steeds last van de bijwerkingen. Bijna geen eetlust.

Paardenmiddel maar werkt als een trein. Al 4 kilo afgevallen in 6 weken en mooie waarden. Insuline al aan het afbouwen (bron).

Het werkt in zover dat buikomvang afneemt maar niet het gewicht , ook het nemen van mijn andere medicatie gaat zeer moeizaam door de misselijkheid . eten gaat wel maar niet te veel kortom het doet van alles maar niet het goede helaas (bron).

mijn ervaring is goed in het begin vreselijk ziek geweest van alles en nog wat van klachten zit nu op 1 mg al een tijdje maar krijg toch af en toe vreselijk buikpijn met diarree en krampen kan dit hoort dat er nog steeds bij. af en toe duik de misselijkheid ook op niet vaak meer en vreemde hoofdpijn. maar die buikklachten zijn het vervelendst (bron).

Wat zijn de kosten van semaglutide?

eurobiljetten en muntstukken op tafel

Semaglutide is een duur medicijn. De lagere dosis die wordt gebruikt om diabetes te behandelen, kost ongeveer €1.500 per jaar.

Voor diabetici wordt dit in Nederland volledig vergoed door verzekeraars.

De dosis die moet worden gebruikt om gewicht te verliezen, ligt vele malen hoger. Dat betekent waarschijnlijk ook dat de prijs een stuk duurder zal zijn om obesitas te bestrijden.

Bovendien wordt dit medicijn door verzekeraars (nog) niet vergoed als afslankmiddel. De behandeling zal dus wellicht in de toekomst uit eigen zak moeten worden betaald.

De rekening kan flink oplopen met een paar duizend euro behandelingskosten per maand. En de verwachting is dat patiënten het hun hele leven moeten gebruiken om te voorkomen dat het verloren gewicht weer terugkomt.

Alternatieven voor semaglutide

eiwitrijke en vetrijke voedingsmiddelen op tafel

Semaglutide kan de eetlust verminderen. Als gevolg hiervan zien we dat mensen met diabetes die het medicijn gebruiken, gewicht verliezen.

Als dit medicijn wordt goedgekeurd voor de afslankmarkt, zou het een potentiële grote doorbraak kunnen zijn in de behandeling van obesitas. Maar toch dring ik aan op voorzichtigheid, aangezien ook de kosten een belangrijke overweging zijn.

Het dure medicijn is niet te betalen als het niet in de toekomst wordt vergoed door zorgverzekeraars. Zoals ik al schreef is de verwachting dat patiënten het hun leven lang zullen moeten gebruiken om te voorkomen dat ze weer in gewicht aankomen.

Bovendien wil je altijd voorzichtig zijn als er veel hype is rond een nieuw ‘afslankmedicijn’. In het verleden zijn verschillende medicijnen voorgeschreven waarvan al snel werd ontdekt dat ze gevaarlijk voor de gezondheid zijn, zoals Avandia en Vioxx.

Avandia en Vioxx: gevaarlijke medicijnen

Het medicijn Avandia (middel tegen suikerziekte) is in het verleden van de markt gehaald omdat het middel het risico op hart- en vaatziekten zou vergroten. Alleen al door Avandia kregen 47.000 mensen een dodelijke hartaanval (bron)! De pijnstiller Vioxx werd ook van de markt gehaald wegens onverwachte bijwerkingen, zoals een hartinfarct of beroerte (bron).

Om artsen te bewegen een bepaald middel voor te schrijven, maken pillenfabrikanten gebruik van farmamarketing. Daar gaan jaarlijks wereldwijd tientallen miljarden in om (bron).

Voordat artsen dit soort medicijnen voorschrijven voor zwaarlijvige patiënten zonder diabetes, zouden ze zich eerst moeten concentreren op veranderingen in levensstijl. Leer om op de langere termijn af te vallen door je voedingspatroon aan te passen.

Dit kun je het beste doen door het populaire koolhydraatarme dieet of een vetrijk dieet (zoals het keto dieet) te volgen. Het aanleren van nieuwe leef- en eetgewoonten zou mijns inziens altijd de eerste benadering moeten zijn waaraan dan eventueel medicijnen kunnen worden toegevoegd.

Wil je een goede start maken om af te vallen met koolhydraatarme recepten?

Het voordeel van leefstijl aanpassingen is dat je geen last van (gevaarlijke) bijwerkingen hebt en je algehele gezondheid erdoor zal verbeteren. En zeg nou eerlijk, wie wil er nou de rest van zijn leven afhankelijk zijn van medicijnen?

Doe mijn gratis dieet test en ontdek welke dieet voor jou het meeste resultaat oplevert

Wil je succes maar wil je je tijd niet verspillen aan diëten die niet passen bij jouw situatie?

Met al mijn kennis en ervaring heb ik een korte test ontwikkeld. De uitslag geeft je een dieet dat het beste past bij jouw situatie, jouw persoonlijkheid en jouw behoeften.

Hiermee vergroot je je kansen op een succesvol dieetproces, zonder jojo-effect of andere vervelende bijeffecten.

Het duurt slechts enkele minuten.

Ga naar de test en ontdek welke dieet het beste bij jou past »»

5 reacties op dit artikel

 • Heb geen echt overgewicht, fitness als jaren. Maar wou dit medicijn toch proberen om mijn laatste 10kg te doen verdwijnen, nou na het lezen van dit artikel never nooit dat ik dit levensgevaarlijke medicijn ga gebruiken. Het wordt de komende 3 maanden gewoon extra hard cardio.

  Anoniem.
 • Meestal wordt er geen verschil gezien tussen overgewicht en obestitas terwijl een obesitaslijf totaal anders werkt. Wie zich hierin verdiept weet dat ‘ga maar gezond eten’ een non-advies is bij obesitas. Zeker als mensen al dik waren voor hun 21ste. Hard maar waar. Of dit medicijn een oplossing is? Misschien. Het is altijd een kwestie van kiezen uit twee kwaden,

  Anoniem
 • 24 juni 2021

  Ik heb reeds verscheidene jaren problemen met zwaar overgewicht dus zeg maar obesitas. In al deze jaren heb ik verscheidene vermageringskuren gedaan met succes van -10KG tot – 35KG. Na verloop van tijd kwamen de kilo’s terug door stress en tegenslagen. Ondertussen bleef ik steeds onder controle bij mijn arts.
  Toen ik in november 2020 corona kreeg besefte ik dat er terug echt iets moest gebeuren en in overleg met mijn arts besloot ik OZEMPIC te gebruiken.
  Eind februari voelde ik mij na mijn corona sterk genoeg en begin maart startte ik met de inspuitingen OZEMPIC 0,5mg in combinatie met een gezond voedingsplan en wat beweging. Vanaf juni gebruik ik OZEMPIC 1mg en ben ik reeds 7 KG afgevallen, dit vind ik toch al een goede start. Ik vind dit medicijn zeker een stimulans om gezonde gewoontes vol te houden en zo op termijn zonder deze medicatie verder te gaan.

  ANONIEM
 • 8 augustus 2021

  heb Ozempic voorgeschreven gekregen voor diabetes2
  12 weken gebruikt 4 x 025 en 8 x 050 werd alleen maar zieker
  na 2 weken 0.50 bijna dagelijks in bed gelegen het ergste is het vreemde gevoel in mijn hoofd ook duizelig en bijna niks kunnen eten.
  In overleg met de arts gestopt 28 juli de laatste dosis genomen maar het vreemde gevoel in mijn hoofd heb ik nog steeds en lig dan weer in bed vreselijk wordt er angstig van.
  Hoop toch echt dat ik me beter ga voelen nooit meer Ozempic.

  Alie
 • 15 oktober 2021

  Ik neem nu ozempic 4 weken 0,25 ben wat misselijk en droge mond .
  Ben niet deabetish.
  Heb vroeger saxenda gebruik gie resultaat maar heel duur .met ozempic duurd het presies langer.
  Heeft er iemand tips
  Alvast bedankt

  Luypaerts malika

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Keto Dieet: Uitleg, Voedingsschema, 9 Recepten en 4 Nadelen

Ontdek wat het ketogeen dieet is, wat je wel en niet kunt eten, waarom je er van afvalt en de beste ...

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Gouden Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 gouden tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde cl...

HappyHealthy.nl wint prijs ‘Website van het Jaar’ 2020!

Doe de “Afslank IQ” test

HappyHealthy op Facebook!

HappyHealthy Facebook

Oscar’s sapjes