943

Wat is de Citroensapkuur en Welke Voordelen Heeft het?

Een van de nieuwste trends is het volgen van de citroensapkuur. De kuur wordt gedaan als een manier om af te vallen en het lichaam te ontgiften en reinigen van afvalstoffen en gifstoffen.

Hoe gaat een citroensapkuur in zijn werk? En ondersteunt de wetenschap de beweringen die over een citroensapkuur worden gedaan? Je leest er alles over in dit artikel.

Wil je direct ontgiften en afvallen met 100% natuurlijke sapjes en een kant-en-klaar sapkuur schema ontvangen?

Klik dan hier en ontdek meer over onze 5-daagse detox sapkuur.

Inhoud van dit artikel

Wat is citroensap?

Citroensap is een drank gemaakt van water met sap van een citroen. Aan citroensap kunnen ook andere ingrediënten worden toegevoegd om het drankje op smaak te brengen.

Veel mensen beginnen hun dag met een verfrissend glas citroensap, maar het kan op elk moment van de dag koud of warm gedronken worden.

Wat is een citroensapkuur?

Een citroensapkuur is een kuur waarbij voor een bepaalde tijd vers geperst citroensap met ahornsiroop en cayennepeper wordt gedronken, zonder het eten van vast voedsel. Deze ingrediënten worden gemixt in een 1,5 liter fles.

De citroensapkuur is meestal gericht op afvallen en het reinigen van het lichaam. De kuur kan enkele dagen tot een week lang duren. Feitelijk bepaal je zelf hoelang het duurt want er zijn geen algemene regels voor deze kuur.

Kun je een citroensapkuur combineren met eten?

Een citroensapkuur zonder vast voedsel is zeer restrictief en extreem caloriearm. Niet iedereen voelt zich er prettig bij of kan het aan om enkel citroensap met ahornsiroop en cayennepeper voor enkele dagen te drinken. In dat geval zou je citroensap kunnen combineren met eten. Het beste kun je alleen fruit en rauwe (of gestoomde) groente eten als wilt afvallen en detoxen.

Hoeveel kun je afvallen met een 5 dagen citroensapkuur?

De sleutel tot gewichtsverlies is het creëren van een calorietekort. Om dat te doen zul je minder moeten eten of meer moeten bewegen. Oftewel, je moet minder calorieën binnenkrijgen dan je verbrandt.

Er zijn geen aanwijzingen dat citroensap meer voordelen heeft voor gewichtsverlies dan het drinken van water. Dat gezegd hebbende, citroensap bevat van nature weinig calorieën, wat altijd een stap in de goede richting is om het bereiken van een gezond gewicht.

Hoeveel kilo je kunt afvallen met een citroensapkuur is afhankelijk van het aantal calorieën dat je dagelijks tot je neemt. Houd rekening met een gewichtsverlies van 1 tot 4 kilo bij het volgen van een citroensapkuur voor 5 dagen. Dit is een combinatie van vetverlies en vochtverlies.

Eigenlijk ben je dan met een strenge vorm van intermittent fasting bezig, aangezien je enkel een drank drinkt met weinig calorieën.

Wat betekent dat je meerdere kilo’s kunt verliezen tijdens een citroensapkuur. Toch raad ik geen citroensapkuur voor 5 dagen aan omdat je veel belangrijke vitamines en mineralen zult missen.

Afvallen met een detox sapkuur van HappyJuicy

Beter kies je voor een detox sapkuur om het afvallen een stuk leuker (en makkelijker) voor je te maken. Want de detox sapjeskuur van HappyJuicy neemt je alle zorgen uit handen.

Deze sapvastenkuur is vrij mild en geschikt voor mensen die voor het eerst een detox reiniging willen doen.

De groentesapjes die je tijdens deze kuur gaat drinken zijn gemaakt van 100% natuurlijke koudgeperste groenten en fruit om optimaal te kunnen ontgiften.

Het detox juice cleanse programma van HappyJuicy is een 3 daagse sapkuur, 5 daagse sapkuur of 7 daagse sapkuur, en maakt gebruik van 9 soorten sapjes.

Bij jouw sapjespakket zit ook een handig kuurschema zodat je altijd weet wat je moet drinken. Alles is dus al van tevoren voor je bedacht, je hoeft alleen de simpele stappen te volgen.

Ben je enthousiast en wil je de kracht van een detox sapkuur zelf ervaren?

Als je aan het einde van de week gewicht bent verloren (zonder al te veel moeite) zal je deze heerlijke sapjes dankbaar zijn.

Voordelen van een citroensapkuur

#1: het ondersteunt de natuurlijke ontgifting

Citroensap helpt afvalstoffen en gifstoffen weg te spoelen.

Ook uit een dierstudie is gebleken dat citroenzuur in citroenwater de leverfunctie helpt te beschermen en oxidatieve schade kan helpen voorkomen (bron). Dit ondersteunt het herstellend vermogen van de lever om zich te ontdoen van afvalstoffen en gifstoffen.

Voldoende citroensap drinken helpt ook om de vochtbalans in het lichaam te herstellen en je lichaam te ontgiften. Goede hydratatie is belangrijk omdat het de lichaamstemperatuur helpt te reguleren, voedingsstoffen aan de cellen levert, infecties helpt voorkomen en organen goed laat functioneren. Voldoende vocht zorgt ook voor een soepele ontlasting.

Citroensap kan ook werken als een (mild) diureticum, wat betekent dat je tijdens een citroensapkuur misschien vaker naar het toilet moet. Dit kan echter gunstig zijn omdat het bacteriën in de blaas en de urinewegen helpt doorspoelen (bron).

#2: het ondersteunt gewichtsverlies

Een citroensapkuur volgen is een vorm van extreme caloriebeperking. Het kan ervoor zorgen dat je snel gewicht verliest. Dat blijkt ook uit een Zuid-Koreaans onderzoek waarbij vrouwen met overgewicht op een 7-daagse detox kuur van citroensap werden gezet. De vrouwen zagen een vermindering van lichaamsvet (bron).

Een onderzoek van 7 dagen, waarbij de vrouwelijke deelnemers op een detox dieet werden gezet met citroen, zag een vermindering van lichaamsvet.

Het is echter belangrijk op te merken dat deze voordelen allemaal afkomstig zijn van het belangrijkste ingrediënt: water. Citroenwater bevat wel wat extra voedingsstoffen uit het citroensap, zoals vitamine C en antioxidanten, maar het is onwaarschijnlijk dat deze enig effect hebben op je gewicht.

#3: het is rijk aan antioxidanten en flavonoïden

Citroensap is rijk aan vitamine C. Vitamine C is een antioxidant die je cellen helpt te beschermen tegen vrije radicalen. Het sap van een citroen levert ongeveer 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Ook bevat citroensap een hoge concentratie aan flavonoïden. Flavonoïden zijn antioxidanten die in groente en fruit zitten. Ze verminderen ook ontstekingen in het lichaam.

Hoewel een enkel glas niet veel voedingsstoffen lijkt te bevatten, is citroenwater een gezonde en caloriearme drank waarmee je de vitamine C inname eenvoudig kunt verhogen. Afgezien daarvan bevatten citroenen weinig voedingsstoffen. Citroenwater bevat heel weinig eiwitten, vetten en koolhydraten.

#4: het is goed voor de reinigende werking van de lever

Citrusflavonoïden in citroensap zijn stoffen die je lever kunnen helpen om gifstoffen beter uit je lichaam af te voeren. Het kan ook de lever beschermen tegen schade die wordt veroorzaakt door gifstoffen en vermindert de ophoping van overtollig vet in de lever (bron).

#5: het is goed voor de spijsvertering

Wist je dat citroensap vergelijkbaar is met de spijsverteringssappen die in de maag worden aangetroffen? Dit ‘bedriegt’ als het ware de lever om gal te produceren, waardoor het gegeten voedsel door je lichaam en het maagdarmkanaal kan stromen.

Dat is belangrijk omdat uit een onderzoek is gebleken dat meer dan 30% van de mannen en vrouwen ouder dan 60 jaar atrofische gastritis had, een aandoening die wordt gekenmerkt door weinig of geen maagzuur (bron).

#6: mogelijk gunstig effect bij nierstenen

Heb je regelmatig terugkerende nierstenen? Dan kan het drinken van citroensap een mogelijk gunstig effect op je gezondheid hebben. Dit heb je te danken aan het stofje citraat, dat de urine minder zuur maakt (alkalischer) en helpt te voorkomen dat zich calcium- en oxalaat kristallen zich vormen tot grotere nierstenen.

Uit een review (overzichtsartikel) van 2015 blijkt dat het eten van citrusvruchten (zoals citroen, grapefruit, limoen, enz.) de concentratie van citraat in de urine kan verhogen (bron).

Een goede vochtbalans geeft de vorming van nierstenen ook minder kans. Een tekort aan vocht in het lichaam is namelijk een veelvoorkomende oorzaak van nierstenen. Door meer water te drinken kan het ontstaan van nierstenen worden voorkomen, ongeacht of er citroensap in zit of niet.

Is een citroensapkuur gevaarlijk?

In principe is een citroensapkuur van enkele dagen voor een gezonde volwassene niet gevaarlijk.

Besef je wel dat een citroensapkuur in essentie een extreem caloriearm dieet is, oftewel een crash kuur, waarbij de calorieën op een extreme manier beperkt worden. Gezien de lage calorie-inname per dag is deze kuur dan ook niet geschikt voor sporters of mensen die een fysiek zwaar beroep uitoefenen.

Slik je medicijnen en wil je een citroensapkuur volgen? Raadpleeg dan eerst je arts. Als je een geschiedenis hebt met eetstoornissen zoals anorexia nervosa, dan is het niet verstandig om met een citroensapkuur te starten.

Wat zijn de risico’s en bijwerkingen van een citroensapkuur?

Hoewel citroensap een drank is die je veilig kunt drinken, is het minder goed voor je gebit. Het grootste risico van een citroensapkuur is de mogelijke schade die voedingszuren aanrichten aan je tanden.

Dit komt omdat citroensap van nature een lage pH (erg zuur) heeft die het glazuur kan aantasten. Het verdunnen met water heeft weinig nut. Dit maakt je tanden gevoeliger voor het eten van voedsel en ook vatbaarder voor gaatjes. Gelukkig kun je dit risico verminderen door citroensap met een rietje te drinken.

Citroensapkuur recept zelf maken?

Klinkt het idee van een citroensapkuur bij jou wel interessant in de oren? Dan kun je overwegen om met een korte kuur te beginnen.

Het is de bedoeling dat je een paar keer per dag citroensap drinkt en verder alleen water binnenkrijgt.

Koop geen kant-en-klare flesjes citroensap in de supermarkt. Deze bevatten vaak veel toegevoegd suiker en bevatten amper vitamines.

Vitamine C verliest zijn kracht wanneer het wordt blootgesteld aan lucht, en citroensap in flessen is verwarmd (waardoor gezonde levende enzymen worden gedood) voordat het op een winkelschap belandt. Beter kun je dan citroensap zelf maken.

Als je citroenen besluit te kopen, ga dan voor citroenen die volledig geel gekleurd zijn  en, indien mogelijk, biologisch. Als de vrucht nog groen is, is hij nog niet volledig rijp. Citroenen met een dunnere schil zijn vaak wat sappiger

Wat heb je nodig om een citroensapkuur recept te maken? Om te beginnen een hele citroen (geschild) en 1 liter water.

Bereiding:

  • Doe de citroen in een slowjuicer of blender.
  • Voeg water (en eventueel andere ingrediënten) toe.
  • Schenk het sap in een glas en het drink het op.

Let alleen wel op dat je geen suiker of suikerhoudende producten toevoegt. Dat maakt het namelijk minder gezond. Bovendien schiet je dan het doel van detoxen voorbij. Je wilt tenslotte minder belastende stoffen binnenkrijgen.

Veel vitamines verliezen namelijk hun voedingswaarde wanneer het langdurig wordt blootgesteld aan zuurstof. Als je tijdens een toiletbezoek donkergekleurde urine opmerkt dan kan dit een teken zijn dat je te weinig drinkt.

Wat zijn de ervaringen met een citroensapkuur?

Ik heb gezocht naar ervaringen met een citroensapkuur en kwam verschillende reacties tegen:

Het was mijn bedoeling om een week lang iedere dag enkel citroensap te drinken als onderdeel van een detox kuur. Sommige mensen gaven me het advies om citroensap warm te drinken, maar dat zorgde voor een vieze smaak. Ik had het idee dat mijn huid zichtbaar veranderde en een stuk stralender was. Ook acne in mijn gezicht leek een stuk minder te worden, waar ik natuurlijk superblij mee was! Moet wel zeggen dat ik vanaf dag 3 enorm veel last kreeg van hongeraanvallen. Op de 4de dag twijfelde ik om ermee te stoppen. Uiteindelijk dit wel gedaan op dag 5. De weegschaal gaf aan dat ik 2,5 kg was verloren. Aan het einde van de week merkte ik ook dat ik een stuk minder opgeblazen was.

Ik heb in het verleden verschillende detox producten geprobeerd. Nadat ik had gelezen dat een citroensapkuur ook goed kon helpen om te ontgiften, ben ik het eens gaan proberen. Baat het niet dan schaadt het niet dacht ik. De smaak van citroensap is goed te doen, al was ik er na drie dagen wel klaar mee. Het fijne is dat het amper calorieën bevat. Ik heb het uiteindelijk 4 dagen volgehouden en ben 2 kilo afgevallen.

Na aandringen van een vriendin probeerde ik de citroensap uitdaging. Ik zou in de ochtend alleen maar citroensap drinken. Ik las op het internet dat citroensap warm moest zijn, maar dat zorgde voor een niet zo geweldige smaak. Het viel me op dat ik vaker naar het toilet moest, maar toen las ik dat citroensap werkt als een natuurlijk dirueticum, wat dit kan verklaren. Toen de week voorbij was merkte ik op dat mijn huid er gezonder uitzag. Het is moeilijk om te zeggen of het echt voordelen met zich mee brengt, maar ik voelde me er goed bij. Wil dus zeker vaker citroensap aan mijn dagelijkse routine toevoegen.

Tot slot

Een citroensapkuur is een kuur dat enkel bestaat uit citroensap. Het idee achter deze kuur is om je lichaam te helpen reinigen van gifstoffen en afvalstoffen. Het reinigt je lichaam door als een diureticum te werken om potentiële afvalstoffen en gifstoffen weg te spoelen. Het kan ook gewichtsverlies bevorderen omdat een citroensapkuur neerkomt op een extreme caloriebeperking.

Citroensap is geen wondermiddel en we moeten de potentiële gezondheidsvoordelen van één ingrediënt ook niet groter maken dan het is. Citroenwater kan gunstig zijn voor gewichtsverlies, maar heeft geen toegevoegde voordelen ten opzichte van gewoon water drinken. Het dagelijks drinken van citroensap als onderdeel van een kuur kan zelfs schadelijk zijn vanwege de zuurgraad  voor het tandglazuur.

Een citroensapkuur kan helpen met gewichtsverlies, maar is het de moeite waard? Een tekort aan belangrijke vitamines, mineralen en antioxidanten kan zorgen voor klachten zoals vermoeidheid en een gebrek aan energie.

Een citroensapkuur volgen voor 5 dagen gaat in tegen de basisprincipes van gezonde voeding en is voor de meeste mensen moeilijk vol te houden. Bovendien onthoud je tijdens een citroensapkuur je lichaam van essentiële voedingsstoffen.

Detox sapkuur met slowjuice groentesap

Wat je wel kunt doen is verse groentesapjes drinken die lekker en voedzaam zijn als onderdeel van een detox sapkuur.

In de 100% natuurlijke slowjuice sapjes van HappyJuicy is citroensap als ingrediënt in maar liefst 5 sapjes aanwezig, aangevuld met andere gezonde ingrediënten en superfoods. Extra gezond dus!

Een detox kuur voor 3, 5 of 7 dagen met verse groentesapjes is bovendien een gemakkelijke manier om snel gewicht te verliezen.

Dus wil je enkele kilo’s kwijtraken met een detox sapkuur? Of zoek je lekkere sapjes als aanvulling op een gezond voedingspatroon?

Klik hier om direct de lekkerste groentesapjes van HappyJuicy uit te proberen met de hoogste korting.

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )