846

Werkt het Sirtfood-Dieet waar Adele 35 Kilo mee af viel?

De kans is groot dat je over het Sirtfood dieet hebt gehoord door Adele.

De Britse popzangeres verloor tientallen kilo’s door een dieet te volgen waar chocolade en rode wijn zijn toegestaan. Dat klinkt als het perfecte dieet! Toch?

Het Sirtfood dieet wekt de indruk dat je binnen afzienbare tijd van je overgewicht en andere gezondheidsproblemen af bent.

Het is volgens Google (de zoekmachine) het zevende meest gezochte dieet in 2019.

Is deze dieet-rage werkelijk zo effectief als wordt beweerd of is het toch te mooi om waar te zijn?

In dit artikel leer je wat het Sirtfood dieet precies is en ontdek je de belangrijkste voor- en nadelen van dit dieet.

Inhoud van dit artikel

Wat is het Sirtfood dieet?

het sirt food dieet boekcover

De naam ‘Sirtfood’ klinkt alsof het een buitenaards oorsprong heeft, maar niets is minder waar. In feite is Sirtfood een verzamelnaam voor voedingsmiddelen die – volgens de makers van het dieet – ervoor kunnen zorgen dat sirtuins (silent information regulator proteins) worden geproduceerd.

Sirtuins zijn een groep eiwitten waarvan er zeven (variërend van SIRT1 tot SIRT7) zijn geïdentificeerd bij mensen.

Uit onderzoeken met muizen en fruitvliegjes is gebleken dat sirtuins de stofwisseling regelen, spiermassa vergroten en de vetverbranding stimuleren (bron).

Het Sirtfood dieet werd voor het eerst gepubliceerd in 2016. Twee voedingsdeskundigen uit het Verenigd Koninkrijk ontwikkelden het Sirtfood dieet. Het dieet combineert sirtfoods met energierestrictie.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

Start keto test

 

Aanmaak van sirtuins stimuleren

Omdat periodiek vasten en extreme caloriebeperking voor veel mensen moeilijk is om vol te houden, ontwikkelden de makers hun dieetplan gericht op het eten van veel sirtfoods – als een manier om de aanmaak van sirtuins in het lichaam te verhogen.

Zangeres Adele is veel afgevallen in vergelijkingsfoto

Volgens de makers helpen sirtuins om je vetverbranding te verhogen en de stofwisseling op gang te houden terwijl ze de eetlust verminderen.

Toen de Amerikaanse versie ervan uitkwam, werd het dieet enorm populair. Met name toen de popzangeres Adele aangaf minstens 35 kg verloren te hebben door het volgen van dit dieet.

Gewicht verliezen terwijl je rode wijn, dat klinkt als het perfecte dieet! Of toch niet?

Lees verderop in dit artikel de belangrijkste voor- en nadelen van dit dieet, voordat je je portemonnee trekt om voedingsmiddelen te kopen die rijk zijn aan sirtuins.

Hoe werkt het Sirtfood dieet?

gezonde voedingsmiddelen op een houten plankje

Het Sirtfood dieet baseert zich op het idee dat het eten van bepaalde voedingsmiddelen sirtuins in het menselijk lichaam activeren. Van deze groep eiwitten wordt gedacht dat ze zorgen voor potentiële gezondheidsvoordelen.

Het dieet bestaat uit 2 fasen die in totaal drie weken in beslag nemen:

Fase 1 van het Sirtfood dieet

Deze fase duurt zeven dagen en betekent vooral veel sap drinken en strenge caloriebeperking.

De eerste drie dagen mag je drie groene sappen drinken en een warme maaltijd met Sirtfoods. Bij Sirtfood maaltijden kun je denken aan een roerbakgerecht of boekweitnoedels. In de eerste dagen van het dieet kom je op maximaal 1000 kcal per dag.

Van dag vier tot zeven wordt de calorie-inname verhoogd tot 1500 kcal bestaande uit twee sirtfood groene sappen en twee sirtfoodrijke maaltijden per dag. De makers beweren dat je in de eerste week flink wat kilo’s kunt kwijtraken.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Fase 2 van het Sirtfood dieet

De tweede fase staat bekend als de onderhoudsfase die 14 dagen duurt.

Het 14-daagse onderhoudsplan bestaat uit drie maaltijden, het drinken van één groene sap en een of twee snacks per dag. Ook wordt aangemoedigd om vijf dagen in de week minstens een halfuur lichamelijk actief te zijn.

In principe kunnen deze twee fasen zo vaak als je wilt worden herhaald totdat het streefgewicht is bereikt. Focus op gewichtsverlies is volgens de makers echter niet waar het dieet om draait – het is ontwikkeld om het meest gezonde voedsel te eten dat de natuur ons te bieden heeft.

Op de lange termijn raden ze aan om drie uitgebalanceerde sirtfoodrijke maaltijden per dag te eten, samen met één sirtfood groen sap. Op deze manier wordt het Sirtfood-dieet meer een verandering in levensstijl dan een kortdurend dieet.

Sirtfood dieet voedingslijst

Wat kun je eten en drinken tijdens het Sirtfood dieet?

De onderstaande voedingsmiddelen zijn in het Sirtfood dieet toegestaan (bron):

 • Groene thee
 • Pure chocolade
 • Appels
 • Aardbeien
 • Uien
 • Sojasaus
 • Extra vierge olijfolie
 • Boekweit
 • Chilipepers
 • Rucola
 • Walnoten
 • Citrusvruchten
 • Peterselie
 • Kurkuma
 • Boerenkool
 • Bosbessen
 • Kappertjes
 • Roodlof
 • Koffie
 • Rode wijn

Sirtfood gerechte en sappen worden gemaakt van bovenstaande voedingsmiddelen.

Al deze voedingsmiddelen bevatten specifieke polyfenolen waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze de sirtuinactiviteit in het menselijk lichaam verhogen (bron). Dus in dat opzicht is het Sirtfood dieet enigszins gebaseerd op de wetenschap.

Het probleem is echter dat deze voedingsmiddelen onvoldoende polyfenolen bevatten om sirtuins op een nuttige manier te activeren.

Veel van de onderzoeken die polyfenolen in verband brengen met een verhoogde concentratie sirtuins zijn alleen uitgevoerd op sterk geconcentreerde vormen van deze chemische verbindingen.

Om de Sirtfood sappen te maken heb je behalve een sapcentrifuge ook een keukenweegschaal nodig omdat de ingrediënten van een recept per gewicht worden vermeld.

Ben je op zoek naar specifieke Sirtfood recepten? Dan zal je het Sirtfood dieetboek moeten kopen.

De wetenschap achter het Sirtfood dieet

De grootste claim die wordt gedaan is dat sirtuin eiwitten kunnen helpen met afvallen. Laat er geen misverstand over bestaan dat sirtfoods goed zijn voor de gezondheid.

Maar er is vooralsnog te weinig bekend over hoe deze voedingsmiddelen de menselijke gezondheid beïnvloeden.

Dierstudies tonen aan dat een verhoogde aanwezigheid van sirtuins in het lichaam kan leiden tot een langere levensduur (bron).

Ook is uit onderzoek gebleken dat verhoogde sirtuinwaarden zorgen voor een verhoogde vetverbranding bij muizen (bron). Onderzoekers vermoeden dat sirtuin eiwitten ook een rol spelen bij het verminderen van ontstekingen en het remmen van tumoren (bron).

Studies hebben lage betrouwbaarheid

Hoewel deze onderzoeken positieve resultaten hebben aangetoond, is het nog maar de vraag wat de invloed hiervan is op mensen aangezien de resultaten in dierstudies niet 1-op-1 kunnen worden vertaald naar mensen.

De enige studie die is gedaan naar dit dieet was een door de auteurs uitgevoerde pilotstudie en gepubliceerd in het Sirtfood Diet boek. Bij deze pilotstudie waren 39 deelnemers uit hun fitnesscentrum betrokken. De deelnemers verloren gemiddeld 7 pond (3.1 kg) in zeven dagen en hun spiermassa bleef behouden of was toegenomen.

De resultaten van dit onderzoek lijken echter nergens anders te zijn gepubliceerd.

Een pilotstudie is de eerste van vele onderzoeken die over een bepaald onderwerp moeten worden uitgevoerd en mag op geen enkele manier de enige bron van bewijs zijn voor het promoten van een nieuw eetpatroon.

Ook was er geen controlegroep bij betrokken. Zonder een controlegroep kan je niet met zekerheid zeggen of de sirtfoods een directe invloed hadden op de onderzoeksresultaten.

Al deze beperkingen zorgen voor een zeer rammelend onderzoek met weinig bewijskracht. Het lijkt bovendien het enige onderzoek te zijn waar de makers van het dieet zich aan vastklampen.

Video: De zin & onzin van het Sirtfood Dieet

 

De voordelen en nadelen van het Sirtfood dieet

OK, genoeg theorie. Het wordt tijd om de belangrijkste voordelen en nadelen van dit dieet te bespreken. Je zult op korte termijn veel gewicht verliezen als je dit dieet strikt opvolgt.

Want of je nu 1000 kcal binnenkrijgt door vlees, groenten of eieren te eten, je zult zeker afvallen met zo weinig calorieën. Maar of dit gezond en duurzaam is waag ik te betwijfelen. Gewichtsverlies kun je ook bereiken met een gematigd koolhydraatarm dieet.

Ook zijn de voedingsmiddelen die mogen worden gegeten zeker niet ongezond. Voedingsmiddelen als aardbeien, boerenkool, chilipepers, walnoten etc. bevatten belangrijke voedingsstoffen en hebben ontstekingsremmende eigenschappen.

Toch is het eten van enkel een handjevol gezonde voedingsmiddelen niet voldoende om je lichaam te voorzien van de juiste energie.

Een ander nadeel is dat het dieet erg streng is in wat je mag eten. Met name tijdens de eerste fase zul je waarschijnlijk een tekort krijgen aan vitamines, mineralen en eiwitten.

Ook maakt het extreme calorietekort moeilijk om dit dieet op de lange termijn vol te houden. Bedenk daarbij dat de recepten van het Sirtfood dieet niet eenvoudig zijn om te maken en bovendien dure ingrediënten bevatten.

Is het Sirtfood dieet gevaarlijk?

Tijdens de twee fasen van het Sirtfood dieet kun je vervelende bijwerkingen ervaren, zoals duizeligheid, prikkelbaarheid en vermoeidheid als gevolg van een strikte caloriebeperking.

Een gezonde volwassene zal geen gevaarlijke gezondheidsproblemen ervaren als het dieet voor de duur van drie weken wordt uitgeprobeerd.

Het moeilijkste gedeelte van het Sirtfood dieet is de strenge caloriebeperking en de afhankelijkheid van sappen.

Gebruik je medicijnen of heb je diabetes type 2? Dan raad ik het drinken van suikerrijke sappen af omdat het tot sterke bloedsuikerschommelingen zal leiden (bron).

Ook zal je op een dieet van rond de 1000 kcal per dag veel honger hebben. Vooral het drinken van sappen (weinig vezels) zal niet leiden tot het onderdrukken van de eetlust (bron).

Dit dieet biedt weinig bewegingsruimte en gewichtsverlies kan alleen worden bereikt als je de strenge regels van het dieet handhaaft.

Dat maakt het moeilijk om op de lange termijn vol te houden. Dat betekent dat het gewicht wat je in eerste weken bent kwijtgeraakt, snel terugkeert als je de handdoek in de ring gooit en je oude eetpatroon weer oppakt.

Ervaringen met het Sirtfood dieet

Naast beroemdheden als Adele zijn er ook nog duizenden anderen die het dieet geprobeerd hebben.

Hieronder lees je enkele reacties van lijners die het Sirtfood dieet hebben gevolgd:

Ik dacht in eerste instantie dat het Sirtfood dieet ontzettend moeilijk zou zijn om te volgen. Ik hou van eenvoud en dit dieet leek me het tegenovergestelde. Gelukkig heb ik me vergist! Het maken van de sappen is zeker tijdrovend, maar als je aan maaltijdplanning en wat sappen klaarmaakt en goed afsluit en in de koelkast bewaart, dan wordt het al een stuk makkelijker. Ik was bang dat de smaak verschrikkelijk zou zijn, maar na een beetje schudden was het goed te drinken. Sirtfood lijkt vooralsnog mijn eetlust te onderdrukken ondanks dat ik wel wat hoofdpijn ervaar. Ik kan niet wachten om resultaten te zien! – Ashley

Eerlijk gezegd trok dit dieet mijn aandacht nadat ik de resultaten bij Adele zag. Als zij het kan, waarom ik dan niet dacht ik! Ik worstel al jaren met mijn overgewicht en zag dit als een buitenkans om af te vallen. De eerste drie dagen waren een nachtmerrie en de vierde dag lag ik al met griepverschijnselen in bed. Door mijn drukke werkweek als verpleegkundige is zo weinig calorieën gewoon niet te volhouden. Misschien verwachtte ik meer van dit dieet door de hele hype eromheen. – Anoniem

Ik ben iemand die regelmatig in de sportschool te vinden is en intensief traint. Ik ga drie keer per week en met zo weinig calorieën was ik bang dat ik mijn lichaam niet goed meer zou herstellen. Na de eerste week merkte ik dan ook dat mijn trainingen niet zo goed gingen met zo weinig voedsel. Ik besloot om met het dieet te stoppen op mijn trainingsdagen. Het overslaan van twee maaltijden per dag was het niet waard vond ik. Als je geen moeite hebt met weinig eten en van groene smoothies houdt, dan kan dit dieet misschien iets voor jou zijn. Maar voor mij was het allemaal net iets te weinig.

Ik ben 6 dagen bezig. De theorie achter het dieet klinkt allemaal heel mooi en misschien zit er ook wel een kern van waarheid in:
– Ik vind de groentesappen niet echt fantastisch, de eerste week is dus zeker afzien;
– Je ontlasting wordt groen;
– De drankjes zijn ook een heel karwei om te maken doordat uit sommige ingrediënten niet veel sap komt en je het dus meermalen door de sapcentrifuge moet halen (die heb je dus wel nodig);
– De sapjes zijn echt niet lekker, je moet er van houden zal ik maar zeggen;
– Je bent al snel zo’n 40 minuten bezig voor 2 groentesapjes;
– De eerste andere recepten zijn best lekker, maar kosten ook de nodige tijd en de ingrediënten zijn niet zo maar te vinden;
– Al met al kost het best de nodige centen ook al zegt het boek van niet en loop je veel naar de supermarkt omdat je van sommige ingrediënten veel nodig hebt;
[….] Na 6 dagen komen de groentes (veel hetzelfde) je wel redelijk de neus uit. Maar goed, je moet er wat voor over hebben waarschijnlijk :-) – Andre (bron)

Conclusie: is het Sirtfood dieet de moeite waard om te volgen?

Laat ik beginnen met het goede nieuws. Het Sirtfood dieet bestaat uit voedingsmiddelen die gezond en rijk aan vitamines en mineralen zijn.

Maar het is veel beter om ze in een dieet op te nemen dat uitgebalanceerd en duurzaam is. Je wil veel meer verschillende soorten fruit en groenten eten dan alleen wat op de Sirtfood voedingslijst staat.

Het Sirtfood dieet bestaat uit gezonde voeding maar kent geen gezond voedingspatroon.

Het drinken van een glas rode wijn of een stukje chocolade kan helemaal geen kwaad, maar ik zou het niet aanbevelen om het iedere dag te doen.

Er is bovendien weinig bewijs dat de beweringen van het dieet ondersteunt. Als je het toch wil proberen vergeet dan niet om veel gezonde vetten en eiwitten op te nemen.

Er is een betere manier waarmee je op korte termijn kunt afvallen zonder dat het je enorm beperkt in je voedselkeuze. Met het koolhydraatarm dieet kun je een stuk gezonder leven zonder dat je er strikt mee bezig bent. Ook kunnen groene smoothies helpen met afvallen.

En hoe zit het dan met Adele? Die krijgt hoogstwaarschijnlijk hulp van professionals (denk aan een diëtist, personal trainer en privé kok).

Welk van de 7 buiktype heb jij en wat is jouw ideale dieetschema om jouw doel te bereiken?

Doe de test en ontdek direct hoe specifiek jij een platte buik krijgt

Wil je weten welke buiktype je hebt? Hoeveel calorieën jij per dag moet eten om je doel te bereiken? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende ontdekken:

 • Welk type buik jij hebt en potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Hoeveel calorieën en koolhydraten we aanraden voor jouw gewichtsdoel
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen
 • Een op maat gemaakt voedingsschema en recepten op basis van jouw lichaam en voorkeuren waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet en de buik van je dromen krijgt

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )