614

Werkt het Cambridge Dieet of Is het Gevaarlijk? + Ervaringen

Het Cambridge dieet is een dieet waarbij je snel gewicht kunt verliezen. Dit doe je door het gebruik van maaltijdvervangers in de vorm van shakes, eiwitrepen, smoothies en soep.

Over het algemeen eet je 3 maaltijden per dag en als je verder nog honger hebt is er ruimte voor maximaal 2 tussendoortjes. Het nieuwe Cambridge dieet maakt gebruik van een stappenplan die je elke week moet gebruiken. Daarnaast krijg je hulp, adviezen en coaching van je eigen consultant.

Maar hoe goed werkt het Cambridge dieet eigenlijk? En is het een verantwoorde manier van afvallen? Dat leer je allemaal in dit artikel.

Wat je verder in dit artikel te weten gaat komen:

 • Hoe het Cambridge dieet is opgebouwd
 • Waarom je snel gewicht kunt verliezen met dit dieet
 • Wat de kosten van het Cambridge dieet zijn
 • Waarom het jojo-effect een veelvoorkomend probleem is bij dit dieet
 • Of de voordelen opwegen tegen de nadelen
 • Wat de ervaringen met dit dieet zijn
Inhoudsopgave

Wat is het Cambridge dieet?

Het Cambridge dieet is één van de meest bekende diëten om snel gewicht te verliezen. Het staat met name bekend om zijn maaltijdvervangers door middel van shakes.

Het dieet is bedacht door Dr. Alan Howard in 1970. Het dieet is al jarenlang razend populair. Als jij je afvraagt waarom de naam van dit dieet je zo bekend voorkomt, dan is dat vanwege de universiteit die dezelfde naam heeft. Tijdens het bedenken van dit dieet was Alan Howard namelijk verbonden met deze universiteit, vandaar de naam.

Voorheen bestond het dieet voornamelijk uit 3 shakes die samen 330 kilocalorieën bevatten. En dat was het enige wat je at gedurende de dag. Toen is als snel gebleken dat veel mensen ziek werden en bleken er zelfs een aantal sterfgevallen te zijn (bron). Dit kan natuurlijk met meerdere dingen te maken hebben. Maar dat geeft al wel aan hoe gezond dit dieet is.

Als je lichaam moet leven op 330 kilocalorieën, dan is de kans dat je ziek wordt erg groot. Je krijgt niet voldoende voedingstoffen binnen om al je lichaamscellen te voorzien van energie. Gelukkig is de kwaliteit van het dieet daarna wel omhoog gegaan. Niet dat het veel slechter kon dan dat…

Gebruikers kunnen vandaag de dag kiezen hoeveel kilocalorie ze willen eten, gevarieerd van 500 kilocalorie tot 1500 kilocalorie, afhangend van hoeveel gewicht ze willen verliezen.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

Hoe werkt het Cambridge dieet?

Het Cambridge dieet bestaat dus altijd uit maaltijdvervangers. Het dagelijkse eetschema is opgebouwd uit een mix en match plan dat bestaat uit 7 stappen. Je bepaalt samen met je consulent waar in je in wilt stappen en hoe lang je die stap wilt volhouden. Dit hangt natuurlijk samen met hoeveel gewicht je wilt verliezen.

Hieronder licht ik de 7 stappen toe:

 • Stap 1: Dit is de “Total reset” fase. Hierbij is het de bedoeling dat je enkel 3 maaltijdvervangers neemt op een dag. Verder mag je geen groente, eiwit, zuivel, fruit, gran of pasta eten. Eigenlijk is dit de basis van het Cambridge dieet en dit is hoe veel mensen beginnen. In deze fase krijg je niet meer dan 500 kilocalorie per dag binnen.
 • Stap 2: De “Back tot basic” fase. Hier is het de bedoeling dat je de basis van 3 maaltijdvervangers eet. Daarnaast mag je een halve portie groente eten, wat 125 gram aan groenten is. Ook mag je 125 gram eiwit eten. Denk hierbij aan kipfilet met wat groenten.
 • Stap 3: De “Basic +” fase. Ook hier neem je nog steeds de 3 maaltijdvervangers. Daarnaast mag je 200 gram groente eten. Ook mag je 1 portie eiwit van 125 gram en 1 porti zuivel.
 • Stap 4: De “In between” fase. Van 3 maaltijdvervangers mag je nu overstappen op 2 maaltijdvervangers. Je mag 250 gram groenten eten (1 portie). Ook mag je 1 portie eiwit, 2 porties zuivel, 1 portie van graanproducten en 1 portie fruit (150 gram). Dit begint iets meer op een normaal eetpatroon te lijken.
 • Stap 5: Dit is de “Hi five” fase. Deze lijkt heel erg op de voorgaande stap. Alleen mag je hier een extra portie graanproducten eten. In deze fase draait het niet per se meer om gewichtsverlies, maar laat je je lichaam wennen aan grotere hoeveelheden koolhydraten.
 • Stap 6: De “In the mix” fase. Hier is het de bedoeling dat je 1 maaltijdvervanger neemt. Daarnaast eet je: 1 portie groente, 1 portie eiwit, 3 porties zuivel, 2 porties graan producten, 1 portie fruit en 1 portie aardappelen, rijst of pasta.
 • Stap 7: Dit is de “My life” fase. Deze fase is gelijk aan fase 6. Alleen mag je hier een extra portie fruit en een extra portie aardappelen, pasta of rijst.

Bij stap 1 en 2 is het de bedoeling dat je alleen sportactiviteiten zoals wandelen doet. De rest is te zwaar voor de hoeveelheid kilocalorieën die je binnenkrijgt. Bij stap 3 en 4 mag je gaan joggen, zwemmen of fietsen en wordt beweging als belangrijker gezien. Vanaf stap 5 mag je sporten kiezen die langer duren zoals teamsporten en explosieve sporten van maximaal 1 uur. En vanaf stap 6 mag je je normale sportroutine weer oppakken.

Bij de maaltijdvervangers heb je keuze uit de volgende productgroepen:

 • Shakes
 • Soepen
 • Repen
 • Pappen
 • Warme maaltijden
 • Smoothies
 • Extra’s

De meeste producten kosten 2,55 euro per stuk. Dit is voor één vervangende maaltijd. Over het algemeen zijn de repen en de warme maaltijden duurder.

Je bent dus minimaal 50 euro per week kwijt aan de maaltijdvervangers. En dit is zonder de normale voedingsstoffen die je op een dag hoort binnen te krijgen. En dan heb ik de duurdere maaltijdvervangers nog niet eens meegenomen.

Wat zijn de kenmerken van het Cambridge dieet?

Een dieet kent altijd een aantal kenmerken. Een dieet zou een dieet niet zijn als je geen calorierestrictie zou hanteren. Maar afgezien van de hoeveelheid calorieën die je moet eten wordt een dieet vaak gekenmerkt door één macronutriënt.

Zo heb je de volgende vormen:

 • Koolhydraatarm dieet
 • Eiwitrijk dieet
 • Vetrijk dieet
 • Vetarm dieet

Het Cambridge dieet is een crashdieet vanwege de lage hoeveelheid calorieën die je eet. Daarnaast is het een koolhydraatarm dieet. Als een dieet koolhydraatarm is dan moet dit wel betekenen dat je veel van een andere macronutriënt moet eten. In dit geval kunnen dat dus de vetten of de eiwitten zijn.

De maaltijdvervangers zijn eiwitrijk. Vandaar dat het dieet ook een eiwitrijk is.

Het doel van dit dieet is vervolgens om je lichaam in een toestand van ketose te krijgen.

Wat is ketose?

Ketose is een staat waarin je lichaam verkeerd als het een lange tijd geen koolhydraten of suikers heeft binnengekregen. Hierdoor draait je lichaam niet meer op je suikervoorraden maar stapt over op je vetreserves. Eerst worden vetten vrijgemaakt in het lichaam die vervolgens door de lever worden omgezet in ketonen die als energiebron gebruikt kunnen worden.

Deze ketonen in het bloed kunnen gemeten worden. Hierdoor kun je dus weten of je in ketose zit of niet.

Wat mensen echter vaak niet beseffen is dat het ontzettend moeilijk is om in ketose te belanden en daar te blijven.

Zelfs bij het Cambridge dieet is dat lastig. Ondanks dat ze spreken over het feit dat je in ketose zit zodra je vet verbrand, is de kans groter dat dit komt door een tekort aan calorieën dan dat dit door ketose komt.

 • Om in ketose te belanden moet je per dag eigenlijk minder dan 20 gram koolhydraten eten.

Gemiddeld bevatten de drie maaltijdvervangers al 50 gram koolhydraten (bron).

Om je lichaam in ketose te krijgen moet je ook weinig eiwitten eten. Eiwitten kunnen door je lever namelijk omgezet worden tot glucosemoleculen waardoor je alsnog op suikerreserves draait en dus niet in ketose belandt.

 • Deze grens verschilt van persoon tot persoon, maar deze is ongeveer 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht.

Je moet dus zowel weinig koolhydraten als weinig eiwitten eten om in ketose te belanden.

Weeg je 80 kilogram? Dan kun je over het algemeen al niet in ketose komen wanneer je meer dan 80 gram eiwit eet. En geloof mij, ondanks dat dit dieet je weinig laat eten, zorgt het er wel degelijk voor dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt. Alleen in stap 1 van dit dieet blijf je onder de hoeveelheid eiwitten van de grens van ketose. Bij de rest van de 6 stappen zit je hier ruimschoots boven.

Het is dus niet de ketose die ervoor zorgt dat je afvalt. Nee, dat heeft er eerder mee te maken dat je aan crashdieet volgt. Er komen minder calorieën je lichaam binnen dan dat je nodig hebt. Vervolgens moet je lichaam je vetvoorraden aanspreken om zichzelf van energie te kunnen voorzien. Daarnaast is er nog iets wat voor veel gewichtsverlies zorgt, maar daar kom ik later in dit artikel op terug.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Voordelen van het Cambridge dieet

Het Cambridge dieet is een crash- en een koolhydraatarm/eiwitrijk dieet. Ondanks dat de kans klein is dat je in ketose belandt, is de kans wel groot dat je gewicht verliest. Hoe dat zit licht ik hieronder toe. Daarnaast leer je nog eventuele andere voordelen van dit dieet.

Voordeel #1: Je verliest gewicht

Deze is natuurlijk voor de hand liggend. In principe val je van elk dieet af. Of je nu een koolhydraatarm, vetarm of een eiwitrijk dieet volgt, bij alle diëten ga je bewust minder en waarschijnlijk ook gezonder eten.

Nu zijn er natuurlijk diëten die sneller voor gewichtsverlies zorgen. En dat betekent zeker niet dat dat beter is.

Het Cambridge dieet is een eiwitrijk/koolhydraatarm crashdieet. Met de nadruk op CRASH.

De meeste mensen beginnen in stap 1 van het Cambridge dieet. Bij stap 1 eet je enkel 3 maaltijdvervangers die niet meer dan 500 kilocalorieën leveren. Je verliest gewicht doordat je lichaam absurd weinig calorieën binnenkrijgt. Op deze manier zul je erg snel gewicht verliezen.

Dit is natuurlijk het voordeel waarvoor je het allemaal doet. Je wilt uiteindelijk toch een aantal kledingmaten zakken.

Maar gewicht verliezen is niet per se hetgeen wat je wilt. Je wilt met name vet verliezen.

En bij een koolhydraatarm crashdieet zoals het Cambridge dieet verlies je in eerste instantie vooral veel watergewicht.

Wat is het gewicht dat je verliest?

Uit onderzoek blijkt namelijk in de eerste week van een crashdieet, dat slechts 34% van het gewichtsverlies ook werkelijk toe te schrijven is aan lichaamsvet (bron). De overige 66% blijkt enkel watergewicht en spiermassa te zijn.

Dat is precies de reden waarom mensen zoveel gewicht verliezen in de eerste week. Het watergewicht dat je verliest komt van de zogenaamde glycogeenvoorraden. Wanneer glycogeen in je lichaam opgeslagen wordt, dan bindt het zich eerst aan watermoleculen. Deze watermoleculen zijn drie keer zo zwaar als het gewicht van een glycogeenmolecuul. Een volwassen persoon heeft 450 gram aan glycogeenvoorraden in de lever. Moet je nagaan wat hier voor watergewicht aan vast zit. 

Bij een crashdieet, moet je lichaam zichzelf snel voorzien van energie anders bestaat de kans dat je dood gaat. De snelste en makkelijkste bron van energie komt van de glycogeenvoorraden. Deze worden dus als eerste aangesproken waardoor je dus ook een groot deel vocht verliest.

Dit geldt wel vooral voor de eerste week. Is dit er eenmaal af? Dan zul je ook daadwerkelijk vet gaan verliezen. Langzaamaan bouw je terug naar een “normaler” eetpatroon. Nu is het natuurlijk de vraag of dit overtollige vet er ook af blijft, maar daar later meer over.

Voordeel #2: Je hoeft geen boodschappen meer in huis te halen + de maaltijden zijn snel klaar

Mensen zijn lui aangelegd. Nu wil ik niet gelijk dat je boos op mij wordt, maar dat is gewoon de waarheid.

Evolutionair gezien was dat natuurlijk erg handig.

De weg van de minste weerstand kiezen kon er vroeger voor zorgen dat je een hogere overlevingskans had.

Je verbruikt immers minder calorieën en in de oertijd wist je nooit zeker of er eten voorradig was.

Het Cambridge dieet maakt gebruik van maaltijdvervangers. Hierbij hoef je dus enkel wat water bij de maaltijdvervanger te doen en een shake vervolgens te schudden voordat je het op kunt drinken. Kies je voor een warme maaltijd, dan zijn er ook heel weinig stappen die je moet doen voordat de maaltijd klaar is. En ik hoef niet eens te beginnen over de repen, die je gewoon in je mond kunt stoppen zonder enkele moeite.

Gemakzucht kun je dus echt als een pluspunt van dit dieet zien. Je bent geen tijd meer kwijt aan ingewikkelde boodschappen, het bedenken van maaltijden en het klaarmaken van maaltijden. Voor veel mensen is dit een echt pluspunt van het dieet.

Ben je juist iemand die graag zijn eigen maaltijden verzint en graag kookt? Dan kun je dit als een nadeel zien. Er valt namelijk weinig te koken in de eerste stappen van het stappenplan.

Nadelen van het Cambridge dieet

Ik moet je helaas teleurstellen want meer voordelen van dit dieet kan ik echter niet benoemen. Nu is gewicht verliezen de voornaamste reden waarom mensen dit dieet volgen. Maar naast het feit dat je gewicht verliest, verlies je ook een stukje gezondheid. Hieronder benoem ik de nadelen van het Cambridge dieet.

Nadeel #1: Je komt nutriënten tekort

Bij Cambridge wordt er gesproken over het feit dat er in de maaltijdvervangers genoeg vitaminen en mineralen zitten om gezond door het leven te gaan.

Dat mag dan wel zo zijn, maar je krijgt überhaupt een tekort aan voedingsstoffen binnen wat op zichzelf al ongezond is.

In de eerste stappen van het stappenplan eet je gerust minder dan 1000 kilocalorie per dag. Dit kun je dus wel een crashdieet noemen. Om gezond te blijven is het belangrijk dat je de juiste macronutriënten binnenkrijgt.

Je eet bij dit dieet weinig vetten en koolhydraten. Dan is er nog een groep die officieel niet tot de macronurtiënten behoort maar wel degelijk erg belangrijk is voor je gezondheid en dat zijn de vezels.

Bij het Cambridge dieet kom je absoluut vezels tekort. Zo krijg je met de drie maaltijdvervangers maximaal 5 gram vezels binnen. Je eet verder geen graanproducten, nauwelijks tot geen groenten en fruit.

Wat zijn de voordelen van vezels:

 • Vezels voorkomen obstipatie (bron)
 • Vezels verbeteren je darmflora (bron)
 • Vezels voorkomen schommelingen in je bloedsuikerspiegel (bron)
 • Vezelrijke voeding zorgt voor verzadiging (bron)

Een verlaagde opname van vitaminen en mineralen

Daarnaast verlies je veel vocht vanwege het lage caloriegehalte van het dieet. Hierdoor kun je ook tekorten krijgen aan vitaminen en mineralen, ondanks dat het Cambridge dieet beweert deze vitaminen en mineralen aan te vullen.

Omdat je koolhydraatarm en caloriearm eet maak je weinig insuline aan. Insuline is het hormoon dat voor opslag zorgt. Zo ook voor de opslag van vitaminen en mineralen. Hierdoor is de kans op een magnesium en kalium tekort groot.

Aan de ene kant omdat je hier weinig van binnenkrijgt, aan de andere kant omdat de opname hiervan laag is. Hierdoor is de kans groot dat je je gedurende het eerste deel van het dieet moe, futloos en duizelig voelt.

Nadeel #2: Je stofwisseling vertraagt

Naast het feit dat je gewicht verliest is er nog iets dat je verliest:

 • De werking van je stofwisseling

En dat is niet iets om trots op te zijn. Wanneer je plotseling het aantal calorieën naar beneden schroeft, dan brengt dit verschillende lichamelijke veranderingen met zich mee.

 • Één positieve verandering is je gewichtsverlies.

 • Één negatieve is een vertraging van je metabolisme.

Het Cambridge dieet zorgt er zeker voor dat je metabolisme vertraagt. Zo toont onderzoek aan dat als je een calorierestrictie dieet volgt dat je metabolisme vertraagt (bron).

Hoe dit precies zit?

Je lichaam komt in spaarstand te staan. Dit overlevingsmechanisme ontstaat wanneer je lichaam veel te weinig calorieën binnenkrijgt gedurende een langere tijd. Eigenlijk is dit evolutionaire mechanisme erg handig. In de oertijd kwam het nogal eens voor dat er een hongersnood ontstond waardoor er dagenlang geen eten voorradig was. De kans om te overleven nam drastisch toe als je metabolisme vertraagde.

Verschillende studies tonen aan dat een crashdieet, zoals het Cambridge dieet, de verbranding van calorieën door het lichaam tot wel 23% kan vertragen (bron, bron).

Tegenwoordig is er altijd eten voorradig waardoor dit meer een nadeel dan een voordeel is geworden aangezien dit het afvalproces bemoeilijkt. De enige manier om je metabolisme een beetje op te kunnen krikken is door te gaan sporten (bron).

Het jammere is echter dat sporten in de eerste stappen van het stappenplan afgeraden wordt. Dit advies wordt waarschijnlijk gegeven door de lage calorie-inname tijdens de eerste stappen.

Sporten moeten afraden omdat je lichaam dit waarschijnlijk niet aankan. Dat zegt meer over het dieet dan over je lichaam.

Nadeel #3: Je krijgt last van het jojo effect

Eigenlijk is dit nadeel een gevolg van het nadeel hiervoor.

Je metabolisme vertraagt. Dat houdt in dat je lichaam minder calorieën verbruikt terwijl je lichaam in rust verkeerd.

Een lagere stofwisseling nadat je bent gestopt met diëten vergroot de kans op gewichtstoename drastisch. Daarom komen veel mensen het gewicht weer aan nadat ze gestopt zijn met diëten. Vaak is dit nog meer dan het gewicht waarmee ze begonnen voor het volgen van het crashdieet (bron).

Het blijkt dat 1 op de 3 mensen zwaarder weegt na het volgen van crashdieet dan voordat ze aan het crashdieet begonnen (bron).

Dit fenomeen wordt ook wel het jojo effect genoemd:

 • Mensen volgen een crashdieet en vallen af.
 • Hun metabolisme is vertraagd.
 • Vervolgens eten ze weer normaal en komen het gewicht weer aan.
 • Waarna ze weer en crashdieet volgen waarbij hun metabolisme nog meer vertraagd.

Herhaal je dit riedeltje vaak? Dan bestaat de kans dat je metabolisme blijvend vertraagd. Dit verhoogd de kans op overgewicht, ook als je “gewoon” gezond eet.

Naast het feit dat je gewicht aankomt, laat een onderzoek ook zien dat het jojo-effect ervoor zorgt dat je een hoger lichaamsvetpercentage krijgt en dit gaat met name rondom je buik zitten (bron).

En dat buikvet verhoogd de kans op (bron):

 • Hartaanvallen
 • Hart- en vaatziekten
 • Verhoogde bloeddruk
 • Diabetes type 2
 • Beroertes

Waar crashdiëten dus onschuldig beginnen, eindigen ze met veel grotere problemen op de lange termijn.

Nadeel #4: Spierverlies is mogelijk

In de hoop dat je veel gewicht verliest, is kans ook zeker aanwezig dat spiermassa verliest.

Ben je iemand die fanatiek aan sport doet, dan is het Cambridge dieet niet aan te raden.

Je spieren krijgen tijdens het sporten een opdonder. Deze moeten vervolgens herstellen en daar is energie voor nodig. Maar die energie komt je lichaam helaas niet binnen via calorieën.

Je lichaam heeft het al zwaar genoeg om zijn of haar lichamelijke processen normaal te laten verlopen. Je spieren laten herstellen is dus een bijzaak. Die heb je niet per se nodig om te overleven.

Meer spiermassaverlies bij het volgen van een crashdieet

Dan is er nog een tweede punt, de kans dat je spiermassa verliest zonder dat je sport is ook groot. Tijdens het volgen van een crashdieet spreekt je lichaam eerst je glycogeenvoorraden aan voor energie. Zodra deze glycogeenvoorraden op zijn gaat je lichaam op zoek naar een andere energiebron. Dit kan komen uit:

 • Lichaamsvet
 • Spierweefsel

En het is vaak niet één van beide. Ze worden beide aangesproken. Meerdere onderzoeken laten zien dat het volgen van een crashdieet met minder dan 1000 kilocalorie kan leiden tot spierverlies (bron). Als je gewicht te snel verliest, verlies je meer spiermassa dan wanneer je langzaam gewicht verliest (bron).

Met name de eerste week van het volgen van een crashdieet komt de helft van de energie uit opgeslagen lichaamsvet, de rest komt uit spierweefsel en vocht (bron).

Waarom heb je liever niet dat je spiermassa verliest?

Spieren zorgen voor een groot deel van de totale calorieën die je verbrandt in ruststand. Hoe minder spiermassa je hebt, hoe lager je metabolisme zal zijn. Na het volgen van het Cambridge dieet bestaat de kans dat je stofwisseling dus vertraagd is.

Nadeel #5: Veel mensen krijgen last van verstopping

Ik lees weinig negatieve reviews op het internet. Nu vertrouw ik de website van het Cambridge dieet zelf niet. Waarom zou je kritiek leveren op je eigen product?

Wat ik wel voorbij zie komen bij mensen die het dieet geprobeerd hebben, is dat ze last krijgen van verstopping.

Hetgeen wat het dieet absoluut te kort kwam, waren vezels (zie nadeel #1).

Vezels zitten met name in gezonde koolhydraatrijke producten. En deze vezels zorgen ervoor dat je darmen geprikkeld worden zodat de voedselbrij door de samentrekking van de darmen het lichaam verlaat.

Met name de onoplosbare voedingsvezels hebben invloed op  de snelheid waarmee het voedsel je maag-darmkanaal passeert. Bepaalde typen vezels nemen namelijk veel water op waardoor het volume van je ontlasting toeneemt en zachter wordt. Om deze reden kunnen vezels je helpen buikpijn en obstipatie te voorkomen (bron, bron).

Een dieet zonder vezels, zoals het Cambridge dieet (bron) kan dus voor verstopping zorgen.

Gedurende de eerste drie stappen van het stappenplan eet je nauwelijks groente, fruit en graanproducten. Dit wordt ook bij de bijwerkingen van dit dieet gemeld (bron).

Hetgeen wat ik meerdere keren heb gelezen over het Cambridge dieet is het volgende:

“The worst constipation I’ve had, was on the Cambridge diet – unbelievable pain! And it happened both times that I did the diet (bron).”

Nadeel #6: Het is een duur dieet

Dit is een nadeel waarvan iedereen voor zichzelf kan bepalen of dit het waard is of niet. Maar laat ik even de feiten op een rijtje zetten:

 • Gemiddeld kost een maaltijdvervanger 2,55 euro per stuk. Dit is voor 1 maaltijd vervanger.

 • Over het algemeen zijn de repen en de warme maaltijden duurder en liggen rond de 3 euro.

Voor een week ben je dan dus al snel meer dan 50 euro kwijt. En dan heb ik alleen de goedkope zakjes meegenomen in de berekening, laat staan als ik de duurdere maaltijdvervangers meeneem.

Nu hoor ik je denken:

“Maar 50 euro per week is toch niet zoveel Oscar? Dat ben ik normaal gesproken ook kwijt voor boodschappen.”

Wat het verschil met een normaal dieet is, is dat je gemiddeld ongeveer 2000 kilocalorie binnenkrijgt. Bij dit dieet krijg je gemiddeld 500 tot 1000 kilocalorie binnen in de eerste 3 stappen van het stappenplan.

Druk je de prijs dus uit in: “prijs/kilocalorie”? Dan is dit dieet toch wel aardig aan de dure kant. Vooral als je vervolgens weer terug bij af bent als je al het gewicht door het jojo-effect weer aan bent gekomen.

Ervaringen met het Cambridge dieet

De ervaringen over het Cambridge dieet zijn over het algemeen positief. De meeste mensen verliezen snel veel gewicht. En dat is tenslotte waar ze het voor doen. Daarnaast zijn de meeste mensen blij met de begeleiding die ze krijgen. Ergens kan ik wel begrijpen dat dit een extra stok achter de deur is.

De negatieve ervaringen zijn over het algemeen dat:

 • Mensen last krijgen van verstoppingen of diarree, waarbij één iemand zelf darmbloedingen kreeg.
 • Ze voelen ze zich aan het begin van het dieet vaak moe, futloos en duizelig en hebben last van spierkrampen.
 • De meeste mensen ervaren de eerste week erg veel honger. Met name als ze bij stap 1 van het stappenplan beginnen waar je maximaal 500 kilocalorie eet.
 • Sommigen ervaren dat ze sneller ziek worden, waarschijnlijk door een tekort aan voedingstoffen.

Is er een betere manier om af te vallen? Jazeker. Het Cambridge dieet is een makkelijke manier om snel veel gewicht te verliezen. Maar als je dit gewicht er ook af wilt houden en de bijwerkingen niet wilt ervaren dan raad ik je aan om je levensstijl aan te passen en gewoon gezond te gaan eten.

Je kunt dan het beste kiezen voor een gezond koolhydraatarm dieet. Wil je hier meer over weten? Lees dan het onderstaande artikel door:

Het gaat dan misschien niet zo snel als dat je wilt, maar het is zeker zo effectief.

Verbrand snel overtollig buikvet met HappyHealthy Premium

De meeste diëten zijn incompleet, focussen zich op een beperkt aantal van de belangrijke elementen en pakken jouw doel niet bij de kern aan.

Met wekelijkse video’s, heerlijke recepten, weekmenu’s, apps en meer exclusieve tools leer jij binnen no-time een gezonde en leuke leefstijl te hebben waarmee jij jouw streefgewicht zal bereiken.

Het is belangrijk voor ons om ervoor te zorgen dat je een leefstijl aanleert waardoor je niet terugvalt in oude gewoonten.

Dus geen jojo-effect en geen honger lijden maar voorgoed afrekenen met overtollig buikvet.

Je kan HappyHealthy Premium op dit moment een maand lang voor één euro uitproberen.

Klik op de volgende link:

Neem direct een kijkje op de informatiepagina en leer hoe jij binnenkort jouw streefgewicht kan bereiken

Plaats een reactie

Doe de GRATIS afslank quiz en meet je ‘Afslank IQ’

Doe binnen 5 minuten mijn quiz en zie direct jouw afslank IQ score inclusief goede antwoorden.

Doe de quiz

Over HappyHealthy

Drs. Oscar Helm Afslankcoach, voedingsdeskundige, dieetpsycholoog en orthomoleculair therapeut

Hoi, ik ben drs. Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Keto Dieet: Uitleg, Voedingsschema, 9 Recepten en 4 Gevaren

Wat is het ketogeen dieet en waarom val je er zoveel van af? Is het keto dieet gevaarlijk? Lees hier...

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fatale Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 FATALE ...

25 Gouden Tips voor Snel Afvallen (zonder onzin hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 25 gouden tips om snel gewicht te verliezen zonder een waardeloos d...

HappyHealthy op Facebook!