1063

Werkt het Cambridge Dieet / 1 op 1 Dieet? + Kosten

Het Cambridge dieet is een dieet waarbij je snel gewicht kunt verliezen. Dit doe je door het gebruik van maaltijdvervangers in de vorm van shakes, eiwitrepen, smoothies en soep.

Over het algemeen eet je 3 maaltijden per dag en als je verder nog honger hebt is er ruimte voor maximaal 2 tussendoortjes.

Het Cambridge dieet wordt ook wel het 1 op 1 dieet genoemd.

Het nieuwe Cambridge dieet maakt gebruik van een stappenplan die je elke week moet gebruiken. Daarnaast krijg je hulp, adviezen en coaching van je eigen consultant.

Maar hoe goed werkt het 1 op 1 dieet eigenlijk? En is het een verantwoorde manier van afvallen? Dat leer je allemaal in dit artikel.

Inhoudsopgave

Wat is het Cambridge dieet?

Het 1 op 1 dieet, oorspronkelijk bekend als het Cambridge dieet, is één van de meest bekende diëten voor gewichtsverlies.

Het staat met name bekend om zijn maaltijdvervangers door middel van shakes. Het dieet is bedacht door Dr. Alan Howard in 1970 die werkte voor de Cambridge universiteit. Vandaar de naam van het dieet.

Voorheen bestond het dieet voornamelijk uit 3 shakes die samen 330 kilocalorieën bevatten. Dat geeft al wel aan hoe extreem destijds was.

Gebruikers kunnen vandaag de dag kiezen hoeveel kilocalorieën ze willen eten, variërend van 500 kilocalorieën tot 1500 kilocalorieën, afhankelijk van hun doelstellingen voor gewichtsverlies.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Hoe werkt het 1 op 1 dieet?

Het Cambridge dieet bestaat uit maaltijdvervangers. Het dagelijkse eetschema is opgebouwd uit een mix en match plan dat bestaat uit 7 stappen.

Je bepaalt samen met je consulent waar in je in wilt stappen en hoe lang je die stap wilt volhouden. Dit hangt natuurlijk samen met hoeveel gewicht je wilt verliezen.

7-delige stappenplan van het 1 op 1 dieet

Hieronder licht ik de 7 stappen van het Cambridge / 1 op 1 dieet toe:

Stap 1: Dit is de “Total reset” fase

Hierbij is het de bedoeling dat je enkel 3 maaltijdvervangers neemt op een dag. Verder mag je geen groente, eiwit, zuivel, fruit, graan of pasta eten.

Eigenlijk is dit de basis van het Cambridge dieet en dit is hoe veel mensen beginnen. In deze fase krijg je niet meer dan 500 kilocalorie per dag binnen.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Stap 2: De “Back tot basic” fase

Hier is het de bedoeling dat je de basis van 3 maaltijdvervangers eet. Daarnaast mag je een halve portie groente eten, wat 125 gram aan groenten is.

Ook mag je 125 gram eiwit eten. Denk hierbij aan kipfilet met wat groenten.

Stap 3: De “Basic +” fase.

Ook hier neem je nog steeds de 3 maaltijdvervangers. Daarnaast mag je 200 gram groente eten. Ook mag je 1 portie eiwit van 125 gram en 1 portie zuivel.

Stap 4: De “In between” fase

Van 3 maaltijdvervangers mag je nu overstappen op 2 maaltijdvervangers. Je mag 250 gram groenten eten (1 portie). Ook mag je 1 portie eiwit, 2 porties zuivel, 1 portie van graanproducten en 1 portie fruit (150 gram). Dit begint iets meer op een normaal eetpatroon te lijken.

Stap 5: Dit is de “Hi five” fase

Deze lijkt heel erg op de voorgaande stap. Alleen mag je hier een extra portie graanproducten eten. In deze fase draait het niet per se meer om gewichtsverlies, maar laat je je lichaam wennen aan grotere hoeveelheden koolhydraten.

Stap 6: De “In the mix” fase

Hier is het de bedoeling dat je 1 maaltijdvervanger neemt. Daarnaast eet je: 1 portie groente, 1 portie eiwit, 3 porties zuivel, 2 porties graan producten, 1 portie fruit en 1 portie aardappelen, rijst of pasta.

Stap 7: Dit is de “My life” fase

Deze fase is gelijk aan fase 6. Alleen mag je hier een extra portie fruit en een extra portie aardappelen, pasta of rijst.

Bij stap 1 en 2 is het de bedoeling dat je alleen sportactiviteiten zoals wandelen doet. De rest is te zwaar voor de hoeveelheid kilocalorieën die je binnenkrijgt.

Bij stap 3 en 4 mag je gaan joggen, zwemmen of fietsen en wordt beweging als belangrijker gezien. Vanaf stap 5 mag je sporten kiezen die langer duren zoals teamsporten en explosieve sporten van maximaal 1 uur. En vanaf stap 6 mag je je normale sportroutine weer oppakken.

Bij de maaltijdvervangers heb je keuze uit de volgende productgroepen:

  • Shakes
  • Soepen
  • Repen
  • Pappen
  • Warme maaltijden
  • Smoothies
  • Extra’s

De meeste producten kosten 2,55 euro per stuk. Dit is voor één vervangende maaltijd. Over het algemeen zijn de repen en de warme maaltijden duurder.

Je bent dus minimaal 50 euro per week kwijt aan de maaltijdvervangers. En dit is zonder de normale voedingsstoffen die je op een dag hoort binnen te krijgen.

Wat zijn de kenmerken van het 1 op 1 dieet?

Een dieet kent altijd een aantal kenmerken. Een dieet zou een dieet niet zijn als je geen calorierestrictie zou hanteren.

Maar afgezien van de hoeveelheid calorieën die je moet eten wordt een dieet vaak gekenmerkt door een voedingsstof die in grote hoeveelheden voorkomt.

Zo heb je de volgende vormen:

Het Cambridge dieet is een restrictief caloriearm dieet vanwege de lage hoeveelheid calorieën die je mag eten. Daarnaast is het een koolhydraatarm dieet.

Als een dieet koolhydraatarm is dan moet dit wel betekenen dat je veel van een andere macronutriënt moet eten. In dit geval kunnen dat dus de vetten of de eiwitten zijn.

De maaltijdvervangers zijn eiwitrijk. Vandaar dat het dieet ook een eiwitrijk is.

Het doel van het 1 op 1 dieet is gebruikers aanleren om de juiste portiegroottes te eten

Video: De zin & onzin van het Cambridge dieet

Voordelen van het Cambridge dieet

Wat zijn de voordelen van het 1 op 1 dieet? Ik licht het hieronder toe:

Voordeel #1: snel gewichtsverlies mogelijk

Deze is natuurlijk voor de hand liggend. In principe val je van elk dieet af. Of je nu een koolhydraatarm, vetarm of een eiwitrijk dieet volgt, bij alle diëten ga je bewust minder en waarschijnlijk ook gezonder eten.

Het Cambridge dieet is een eiwitrijk/koolhydraatarm crashdieet. Met de nadruk op een restrictief caloriearm dieet.

De meeste mensen beginnen in stap 1 van het Cambridge dieet. Bij stap 1 eet je enkel 3 maaltijdvervangers die niet meer dan 500 kilocalorieën leveren. Je verliest gewicht doordat je lichaam extreem weinig calorieën binnenkrijgt. Op deze manier zal je erg snel gewicht verliezen.

Dit is natuurlijk het voordeel waarvoor de meeste gebruikers het 1 op 1 dieet volgen.

Maar gewicht verliezen is niet per se hetgeen wat je wilt. Je wilt met name vet verliezen.

En bij een restrictief caloriearm dieet zoals het Cambridge dieet verlies je in eerste instantie vooral veel watergewicht.

Uit onderzoek blijkt dat in de eerste week van een crash dieet, ongeveer 34% van het verloren gewicht komt uit de verbranding van lichaamsvet. De resterende 66% is afkomstig van verloren watergewicht en spiermassa. In de tweede en derde week neemt de vetverbranding toe tot 64 en 68% (bron).

Voordeel #2: Je hoeft weinig zelf te doen

Voor mensen die van structuur houden kan dit dieet erg nuttig zijn. Het 1 op 1 dieet beschrijft immers wat je wel en niet mag eten tijdens elke fase.

Het Cambridge dieet maakt gebruik van maaltijdvervangers. Hierbij hoef je enkel wat water bij de maaltijdvervanger te doen en een shake vervolgens te schudden voordat je het op kunt drinken.

Kies je voor een warme maaltijd, dan zijn er ook heel weinig stappen die je moet doen voordat de maaltijd klaar is. En ik hoef niet eens te beginnen over de repen, die je gewoon in je mond kunt stoppen zonder enkele moeite.

Gemakzucht kun je dus echt als een pluspunt van dit dieet zien. Je bent geen tijd meer kwijt aan ingewikkelde boodschappen, het bedenken van maaltijden en het klaarmaken van maaltijden. Voor veel mensen is dit een echt pluspunt van het dieet.

Ben je juist iemand die graag zijn eigen maaltijden verzint en graag kookt? Dan kun je dit als een nadeel zien. Er valt namelijk weinig te koken in de eerste stappen van het stappenplan.

Voordeel #3: ondersteuning

De ondersteuning die bij het 1 op 1 dieet hoort is een bijkomend voordeel. Sommige mensen hebben een extra stok achter de deur nodig als ze met een dieetplan aan de slag gaan.

Deze consultants geven je motiverend advies en helpen je bij het volgen van het dieetplan en ondersteunen je gedurende het traject.

Vraag wel altijd naar diploma’s of behaalde certificaten voordat je met dieetbegeleiding van start gaat. Een consultant is geen beschermd beroep. Met andere woorden: iedereen kan zichzelf deze titel geven.

Nadelen van het Cambridge dieet

Ik moet je helaas teleurstellen want meer voordelen van dit dieet kan ik echter niet benoemen. Nu is gewicht verliezen de voornaamste reden waarom mensen dit dieet volgen.

Maar naast het feit dat je gewicht verliest, is het ook niet goed voor je gezondheid. Hieronder benoem ik de nadelen van het Cambridge dieet.

Nadeel #1: kans op bijwerkingen

Veel voorkomende bijwerkingen van een extreem caloriearm dieet zijn hoofdpijn, misselijkheid, obstipatie, vermoeidheid, diarree en slechte adem.

Het is belangrijk om op te merken dat niet iedere gebruiker dit zal ervaren, maar dit kunnen vervelende bijwerkingen zijn.

Deze bijwerkingen en de strikte aard van het dieet kan op een gegeven moment gebruikers ontmoedigen om door te gaan met het dieet.

Het verlangen naar voedsel wordt groter, wat kan leiden tot overeten en gewichtstoename. Het 1 op 1 dieet is dus mogelijk niet erg effectief voor langdurig gewichtsbehoud.

Nadeel #2: een tekort aan vezels

Bij het Cambridge dieet kom je absoluut vezels tekort. Zo krijg je met de drie maaltijdvervangers maximaal 5 gram vezels binnen. Je eet verder geen graanproducten, nauwelijks tot geen groenten en fruit.

Wat zijn de voordelen van vezels:

  • Vezels voorkomen obstipatie (bron)
  • Vezels verbeteren je darmflora (bron)
  • Vezels voorkomen schommelingen in je bloedsuikerspiegel (bron)
  • Vezelrijke voeding zorgt voor verzadiging (bron)

Een verlaagde opname van vitaminen en mineralen

Daarnaast verlies je veel vocht vanwege het lage caloriegehalte van het dieet. Hierdoor kun je ook tekorten krijgen aan vitaminen en mineralen, ondanks dat het Cambridge dieet beweert deze vitaminen en mineralen aan te vullen.

Omdat je koolhydraatarm en caloriearm eet maak je weinig insuline aan. Insuline is het hormoon dat voor opslag zorgt. Zo ook voor de opslag van vitaminen en mineralen. Hierdoor is de kans op een magnesium en kalium tekort groot.

Aan de ene kant omdat je hier weinig van binnenkrijgt, aan de andere kant omdat de opname hiervan laag is. Hierdoor is de kans groot dat je je gedurende het eerste deel van het dieet moe, futloos en duizelig voelt.

Nadeel #2: Je stofwisseling kan vertragen

Naast het feit dat je gewicht verliest is er nog iets dat je verliest:

  • De werking van je stofwisseling

Het 1 op 1 dieet kan ervoor zorgen dat je metabolisme vertraagt. Zo toont onderzoek aan dat als je een calorierestrictie dieet volgt dat je metabolisme vertraagt (bron).

Hoe dit precies zit? Je lichaam komt in spaarstand te staan. Dit overlevingsmechanisme ontstaat wanneer je lichaam veel te weinig calorieën binnenkrijgt gedurende een langere tijd.

Verschillende studies tonen aan dat een crashdieet, zoals het Cambridge dieet, de verbranding van calorieën door het lichaam tot wel 23% kan vertragen (bron, bron).

Nadeel #3: Je kunt last krijgen van het jojo effect

Eigenlijk is dit nadeel een gevolg van het nadeel hiervoor.

Je metabolisme vertraagt. Dat houdt in dat je lichaam minder calorieën verbruikt terwijl je lichaam in rust verkeerd.

Een lagere stofwisseling nadat je bent gestopt met diëten vergroot de kans op gewichtstoename drastisch. Daarom komen veel mensen het gewicht weer aan nadat ze gestopt zijn met diëten. Vaak is dit nog meer dan het gewicht waarmee ze begonnen voor het volgen van het crashdieet (bron).

Het blijkt dat 1 op de 3 mensen zwaarder is na het volgen van crashdieet dan voordat ze aan het crashdieet begonnen (bron).

Dit fenomeen wordt ook wel het jojo effect genoemd:

  • Mensen volgen een crashdieet en vallen af.
  • Hun metabolisme is vertraagd.
  • Vervolgens eten ze weer normaal en komen het gewicht weer aan.
  • Waarna ze weer en crashdieet volgen waarbij hun metabolisme nog meer vertraagd.

Herhaal je deze cyclus vaak? Dan bestaat de kans dat je metabolisme blijvend veranderd. Dit verhoogt de kans op gewichtstoename, ook als je weer gezond eet.

Naast het feit dat je gewicht aankomt, laat een onderzoek ook zien dat het jojo-effect ervoor zorgt dat je een hoger lichaamsvetpercentage krijgt (bron).

Nadeel #4: Spierverlies is mogelijk

In de hoop dat je veel gewicht verliest, is kans ook zeker aanwezig dat spiermassa verliest. Met het 1 op 1 dieet breng je je lichaam in een zeer laag calorietekort.

Ben je iemand die fanatiek aan sport doet, dan is het Cambridge dieet niet aan te raden. Je spieren krijgen tijdens het sporten een opdonder. Deze moeten vervolgens herstellen en daar is energie voor nodig. Maar die energie komt je lichaam helaas niet binnen via calorieën.

Je lichaam heeft het al zwaar genoeg om zijn of haar lichamelijke processen normaal te laten verlopen. Je spieren laten herstellen is dus een bijzaak. Die heb je niet per se nodig om te overleven.

Het verlies van spiermassa bij het volgen van een crashdieet

Dan is er nog een tweede punt, de kans dat je spiermassa verliest zonder dat je sport is ook groot.

Tijdens het volgen van een crashdieet spreekt je lichaam eerst je glycogeenvoorraden aan voor energie. Zodra deze glycogeenvoorraden op zijn gaat je lichaam op zoek naar een andere energiebron. Dit kan komen uit:

  • Lichaamsvet
  • Spierweefsel

En het is vaak niet één van beide. Ze worden beide aangesproken. Meerdere onderzoeken laten zien dat het volgen van een crashdieet met minder dan 1000 kilocalorie kan leiden tot spierverlies (bron). Als je gewicht te snel verliest, verlies je meer spiermassa dan wanneer je langzaam gewicht verliest (bron).

Nadeel #5: het is niet duurzaam

Het 1 op 1 dieet is verre van duurzaam en geeft mensen niet de informatie en hulpmiddelen die ze nodig hebben om hun leefstijl aan te passen en tegelijkertijd een gezonde relatie met voedsel te behouden.

Het 1 op 1 dieet bestaat voornamelijk uit het consumeren van maaltijdvervangende producten zoals shakes, soepen en smoothies.

Omdat het assortiment vrij beperkt is kan het je al snel tegenstaan. Je wilt niet dagelijks verveeld raken van het voedsel dat je eet. Dat is geen duurzame verandering in je eetpatroon op de lange termijn.

Het Cambridge dieet kan weliswaar snelle resultaten opleveren, maar wat doe je wanneer het afloopt? Het is belangrijk om te weten dat er veel gezondere manieren zijn om je ideale gewicht te bereiken.

Nadeel #6: Het is een duur dieet

Dit is een nadeel waarvan iedereen voor zichzelf kan bepalen of dit het waard is of niet. Maar laat ik even de feiten op een rijtje zetten:

  • Gemiddeld kost een maaltijdvervanger 2,55 euro per stuk. Dit is voor 1 maaltijd vervanger.

  • Over het algemeen zijn de repen en de warme maaltijden duurder en liggen rond de 3 euro.

Voor een week ben je dan dus al snel meer dan 50 euro kwijt. En dan heb ik alleen de goedkope zakjes meegenomen in de berekening, laat staan als ik de duurdere maaltijdvervangers meeneem.

Nu hoor ik je denken:

“Maar 50 euro per week is toch niet zoveel Oscar? Dat ben ik normaal gesproken ook kwijt voor boodschappen.”

Wat het verschil met een normaal dieet is, is dat je gemiddeld ongeveer 2000 kilocalorie binnenkrijgt. Bij dit dieet krijg je gemiddeld 500 tot 1000 kilocalorie binnen in de eerste 3 stappen van het stappenplan.

Druk je de prijs dus uit in: “prijs/kilocalorie”? Dan is dit dieet met maaltijdvervangende producten toch wel aardig aan de prijzige kant. En bedenk je ook dat je voor de rest van de familie apart zult moeten koken. Dat brengt extra kosten met zich mee.

Meer informatie over het 1 op 1 dieet, kijk deze aanvullende video:

Ervaringen met het Cambridge dieet

De ervaringen over het Cambridge dieet zijn verschillend. De meeste mensen verliezen snel veel gewicht. En dat is tenslotte waar ze het voor doen.

Daarnaast zijn de meeste mensen blij met de begeleiding die ze krijgen. Andere mensen zijn ontevreden omdat ze last kregen van bijwerkingen en het 1 op 1 dieet daardoor niet konden volhouden.

De negatieve ervaringen zijn over het algemeen dat:

  • Mensen last krijgen van verstoppingen of diarree, waarbij één iemand zelf darmbloedingen kreeg.
  • Ze voelen ze zich aan het begin van het dieet vaak moe, futloos en duizelig en hebben last van spierkrampen.
  • De meeste mensen ervaren de eerste week erg veel honger. Met name als ze bij stap 1 van het stappenplan beginnen waar je maximaal 500 kilocalorie eet.
  • Sommigen ervaren dat ze sneller ziek worden, waarschijnlijk door een tekort aan voedingstoffen.

Is er een betere manier om af te vallen? Jazeker. Het Cambridge dieet is een makkelijke manier om snel veel gewicht te verliezen. Maar als je dit gewicht er ook af wilt houden en de bijwerkingen niet wilt ervaren dan raad ik je aan om je levensstijl aan te passen en gewoon gezond te gaan eten.

Want als je uiteindelijk doel gewichtsverlies is (en je ook van plan bent om je streefgewicht te behouden)

Je kunt dan het beste kiezen voor een gezond koolhydraatarm dieet. Wil je hier meer over weten? Lees dan het onderstaande artikel door:

Het gaat dan misschien niet zo snel als een crash dieet, maar het zorgt wel voor een duurzame verandering in je eetpatroon.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

  • Welk type buik jij hebt
  • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
  • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

1 reactie op dit artikel

  • Stap 1, dat je alleen 3 shakes neemt, dat klopt niet. Stap 1 is er niet meer. Het begint nu bij stap 2, wat nu dus de eerste stap is.
    Verder een goed artikel.

    Dorien

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )