1063

Werkt Afvallen met Reductil? + Koopadvies en Alternatieven

Er zijn veel verschillende middelen op de markt voor gewichtsverlies.

Dit omvat allerlei soorten pillen, medicijnen en natuurlijke supplementen.

Een daarvan is de afvalpil Reductil met de stof Sibutramine. Alleen op doktersrecept verkrijgbaar. Dit medicijn zou het makkelijker maken om af te vallen.

In dit artikel bespreek ik hoe Reductil werkt en wat de (gevaarlijke) bijwerkingen zijn. Tot slot zal ik je gezondere alternatieven geven voor als je dit middel wilt slikken.

Wat is Reductil (Sibutramine)?

Reductil 10 mg doosje

Sibutramine is een stof dat als afslank medicijn onder verschillende merknamen verkrijgbaar was.

Het werd voorgeschreven onder de merknamen Reductil, Sibutrex, Meridia en Siredia. In Nederland was sibutramine onder de merknaam Reductil verkrijgbaar.  Al deze middelen hebben dezelfde werkzame stof.

Het was aanvankelijk bedoeld voor mensen met depressieve klachten en werd later tegen mensen met obesitas gebruikt. Het medicijn kon alleen onder toezicht van een arts worden verkregen.

Volgens de fabrikant Abbott Laboratories hebben naar schatting 9 miljoen mensen wereldwijd sibutramine gebruikt voor gewichtsbeheersing sinds het medicijn voor het eerst werd goedgekeurd.

Veel gebruikers van sibutramine ondervonden gevaarlijke bijwerkingen (hierover later meer), waaronder hartproblemen, beroertes, hoge bloeddruk en psychische problemen.

Krantenartikel over dat Reductil uit de handel is genomen

Dit zorgde ervoor dat het medicijn in 2010 uiteindelijk van de markt werd gehaald. Sinds die tijd is het niet meer gefabriceerd.

Na het lezen van dit artikel weet je wat Reductil is, hoe de vermageringspil werkt en wat de beste alternatieven zijn voor dit middel.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

De werking van Reductil

Reductil werd in 1998 op de markt gebracht en was bedoeld als eetlustremmer. Het werkt door je een verzadigd gevoel te geven met minder eten.

Het werd gebruikt om mensen met extreem overgewicht (obesitas) te behandelen die niet in staat waren om met behulp van een caloriearm dieet en lichaamsbeweging af te vallen.

Reductil bevat het actieve ingrediënt sibutramine hydrochloride. Reductil behoort tot een groep van geneesmiddelen genaamd ‘serotonine-noradrenalineheropnameremmer’ (SNRI). Het middel voorkomt dat de neurotransmitters 5-hydroxytryptamine (ook serotonine genoemd) en noradrenaline weer in de zenuwcellen in de hersenen worden opgenomen (bron).

Het medicijn werkt door de niveaus van serotonine en noradrenaline in de hersenen te verhogen. Het werkt dus op een andere manier dan de traditionele eetlustremmers.

De chemische stoffen serotonine en noradrenaline zijn twee chemische boodschappers tussen zenuwen en hersencellen die neurotransmitters worden genoemd.

Ze zijn verantwoordelijkheid voor onze stemming en hoe we ons voelen. Door de heropname ervan te blokkeren, verhoogt sibutramine de hoeveelheid van deze neurotransmitters in de hersenen.

Ook zorgt Reductil ervoor dat de stofwisseling niet vertraagt tijdens het afvallen als normaal. De stofwisseling daalt normaal gesproken tijdens het afvallen omdat je minder voedsel binnenkrijgt. Dit bemoeilijkt het proces van gewichtsverlies omdat je minder calorieën verbrandt.

Caloriearm dieet en sporten

De behandeling van Reductil werd gedaan in combinatie met een caloriearm dieet en voldoende lichamelijke inspanning, als onderdeel van een programma voor gewichtsbeheersing.

Als dit onder toezicht van een arts wordt gevolgd dan zou je aan het einde van de eerste maand van de behandeling, gewichtsverlies moeten opmerken.

Ervaringen van Reductil gebruikers

Ondanks het verbod op Reductil geeft 83% van de gebruikers aan tevreden te zijn over dit middel.

Een meerderheid van de gebruikers is van mening dat het middel effectief is en geeft aan weinig bijwerkingen te ervaren (bron).

Hier een greep uit de ervaringen van Reductil gebruikers:

Geweldig product. Zeer effectief. Volgens mij het enige echt werkende medicatie voor het stoppen van hogergevoel en eetbuien. Naast Orlistat (Vetblokker) is er geen ander middel wat bij mij heeft gewerkt. – Anoniem (bron)

Lieve mensen: dit product is niet zonder reden uit de handel genomen! Ik ben hier bijna aan overleden. In Italie heeft het in 2004 al levens gekost. De bijwerkingen kunnen heel heftig zijn, dat was bij mij ook het geval: ik ben voor de dood weggehaald en kan je wel vertellen dat dat een heel angstige ervaring is geweest. Liever te zwaar dan niet meer leven, is nu mijn motto! Gebruik geen medicatie als je wilt afvallen, maar zoek op een andere manier hulp. – Anoniem (bron)

Heb het middel bijna een jaar gebruikt en was mijn overtollige kilo`s kwijt, plus een hoop energie erbij. Dat is tot vorig jaar zo gebleven, maar door de menopauze kwam ik toch weer die 6 kilo aan. Toen ik weer naar het vertrouwde middel wilde grijpen bleek dat ineens uit de handel genomen te zijn. BALEN!- Anoniem (bron)

Ik ben reductil nu al 4 dagen aan het gebruiken, het helpt mij echt om minder te eten.. Maar nadat ik dit allemaal over reductil lees, begin ik bang te krijgen. Ik heb nog 6 pilletjes en ik weet niet of ik ze nog moet innemen of niet!

Ik moet zeggen dat ik enorm teleurgesteld ben dat dit medicijn van de markt is gehaald. Ik was de hele tijd geobsedeerd door eten. Ik at de hele tijd en ik at extreem grote porties. Ik heb dit twee maanden gebruikt totdat het werd stopgezet. Ik kon het niet geloven. Ik ben 20 pond afgevallen. Ik heb niet één keer geoefend. Verrassend genoeg dacht ik veel minder aan eten. Vreemd genoeg verlangde ik naar gezonder voedsel, ik at kleinere porties en zou tevreden zijn met de hoeveelheid.

Hoewel Obesitas nu brede maatschappelijke belangstelling heeft en de ernst van de ziekte allerwege wordt onderschreven, wordt het recept medicijn REDUCTIL geheel niet vergoed door de verzekeraar (in mijn geval Zilveren Kr. Achmea. SCHANDE. 1 verpakking kost tussen de 70 en 80 euro; wie kan dat zomaar betalen? (bron)

Ik dacht eerst dat het het antwoord was op al mijn gebeden, maar net als een andere kijker denk ik dat het een negatief effect heeft gehad op mijn humeur. Ik zag vanmorgen een diëtist die erop wees dat de reductil eigenlijk een ANTIDEPRESSANT is dat lijkt te werken bij het onderdrukken van eetlust. Ik was een beetje geschokt dat ik de afgelopen 3 maanden een antidepressivum heb gebruikt en het niet wist. Ik ben zelfs nog meer geschokt dat ik het op sommige dagen niet heb ingenomen en op sommige dagen dat ik dat wel deed, voel ik nu de effecten van het starten en stoppen van een antidepressivum.

Meer gebruikerservaringen lezen of je eigen ervaringen met anderen delen? Dat kan op deze pagina van mijnmedicijn.nl.

Op deze sites vind je zowel positieve, negatieve en neutrale ervaringen van anderen. Sommige mensen hebben baat bij metoprolol terwijl anderen dit niet hebben.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Bijwerkingen van Reductil

Zoals helaas met de meeste bijwerkingen het geval is, heeft ook de stof sibutramine bijwerkingen. Iedereen reageert tenslotte anders op medicijnen.

Hieronder staan de meest voorkomende bijwerkingen omschreven die bij meer dan 10% van de gebruikers voorkomen.

De meest voorkomende bijwerkingen van Reductil zijn (bron):

 • Obstipatie (verstopping)
 • Slapeloosheid
 • Hoofdpijn
 • Droge mond
 • Buikpijn
 • Acne
 • Pijn op de borst
 • Angstklachten
 • Gewrichtspijn
 • Zweten
 • Duizeligheid
 • Veranderingen in smaak
 • Onregelmatige menstruatie
 • Keelpijn
 • Hartkloppingen
 • Nervositeit
 • Braken
 • Spierpijn
 • Misselijkheid

Afvallen met Reductil

Gebruikers moeten hun behandelend arts of specialist raadplegen als ze in de eerste 4 weken van de behandeling niet minstens 2 kg niet zijn afgevallen.

De bedoeling van Reductil is om te helpen bij matig gewichtsverlies gedurende 6 maanden (5-10% van het totale lichaamsgewicht) in combinatie met een bewegingsprogramma en verandering in eetgewoonten. Dit is belangrijk om op gezond gewicht te blijven nadat de behandeling met Reductil is gestopt.

Reductil is niet bedoeld om van de ene op de andere dag snel gewichtsverlies te veroorzaken. Een gezond gewichtsverlies is 0,5 tot 1 kg per week. Hoewel sommige gebruikers binnen een paar dagen een vermindering van de eetlust opmerken, kan het bij anderen langer duren.

Dosering en verkrijgbaarheid van Reductil

Reductil 15 mg en 10 mg doosjes met capsules

Reductil was als medicijn uitsluitend op recept verkrijgbaar en moest in tabletvorm en oraal worden ingenomen.

Reductil werd eenmaal daags ingenomen, meestal s ’ochtends. De behandeling was 1 tablet van 10 mg per dag.

De dosis kon na enkele weken door een arts worden verhoogd tot maximaal 15 mg om het gewenste effect te bereiken. Er zijn doses tot 60 mg onderzocht. Reductil kon met of zonder voedsel worden ingenomen.

Het was op recept verkrijgbaar voor patiënten met een Body Mass Index (BMI) van 30 of hoger, of voor patiënten met een BMI van 27 die ook een hoog risico liepen op het ontwikkelen van aandoeningen zoals diabetes type 2 of een hoge bloeddruk.

Reductil moest worden ingenomen in combinatie met een caloriearm dieet en voldoende lichaamsbeweging per dag (bij voorkeur een fitnessprogramma).

Sinds 2010 mag Reductil niet meer in de Europese Unie verkocht worden. 

Waarom is Reductil verboden?

De vermageringspillen bleken vanaf het begin controversieel te zijn.

De effectiviteit ervan bij het behandelen van overgewicht werd in twijfel getrokken toen uit een Amerikaanse studie bleek dat patiënten die 10 mg van het medicijn gedurende een jaar slikten gemiddeld slechts 6,5 pond (3,25 kg) verloren.

Het medicijn werd niet geschikt geacht voor gebruik door patiënten met een voorgeschiedenis van hartproblemen, hoge bloeddruk en beroertes.

Toenemende bezorgdheid zorgde ervoor dat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) het medicijn in 1999 en 2002 herzag, maar de voordelen werden toch belangrijker bevonden dan de risico’s.

In 2002 vroeg EMA de fabrikant van Reductil, Abbott Laboratories, om een ​​studie uit te voeren naar de veiligheid en efficiëntie van het medicijn bij een grote steekproef van obese patiënten.

 Na de vooruitgang van bijna 10.000 mensen in zes jaar en vergeleken met een placebo, bleek dat het gebruik van sibutramine slechts leidde tot een bescheiden gewichtsverlies op korte termijn, en meer hartproblemen veroorzaakte dan de placebo (bron). De bijwerkingen van Reductil bleken toch een stuk gevaarlijker dan gedacht.

Niet alleen de effectiviteit van het medicijn bleek niet zo groot te zijn als men eerder dacht, ook werd het risico op hartproblemen groter na het gebruik van Reductil!

Het duurdere nog enkele jaren (pas in 2010) voordat alle vergunningen voor de stof Sibutramine in Europa werden opgeschort.

De stof Sibutramine in Reductil kan nog steeds worden aangetroffen in illegale vermageringspillen die worden aangeboden op het internet.

De meeste van deze pillen worden aangeboden als ‘kruidengeneesmiddelen’. Illegale afslankpillen kunnen gevaarlijke (zelfs levensbedreigende) bijwerkingen hebben en het wordt dan ook sterk aangeraden om ze niet te kopen.

Alternatieven voor Reductil

Zoals je gelezen hebt is Reductil niet meer te verkrijgen. Het is verboden in Nederland en de rest van Europa.

Wil je op een natuurlijke manier snel gewicht verliezen? Dan kan dit door middel van leefstijl aanpassingen.

Hiermee verlaag je het risico op diabetes, een verhoogd cholesterolgehalte en een verhoogde bloeddruk. Ook zorgt dit voor een verlaagd risico op het krijgen van bepaalde vormen van kanker.

Besef je dat een afslank medicijn als Reductil slechts een vorm van symptoombestrijding is. De onderliggende oorzaak wordt er niet mee weggehaald. De onderliggende oorzaak van jouw overgewicht is vaak te vinden in leefstijlfactoren en zijn hierdoor zelf op te lossen.

Het veranderen van je leefgewoontes heeft niet alleen als voordeel dat je op natuurlijke wijze afvalt, het zorgt ook voor een betere kwaliteit van leven.

Je zal op de eerste plaats geen last hebben van gevaarlijke bijwerkingen die je kunt krijgen van bepaalde afslankpillen. Door de gemaakte leefstijl aanpassingen zal je ook op korte termijn meer energie ervaren.

Verandering van leefstijl

De belangrijkste leefstijl aanpassing is het aanpassen van je eetpatroon. Op het gebied van voeding valt namelijk de grootste winst te behalen als je last hebt van overgewicht.

Mocht je drinken dan is het belangrijk dat je daar ook mee stopt. Deze ongezonde gewoonte kan het afvallen onnodig moeilijk maken.

Naast aanpassingen op het gebied van voeding zijn er nog een paar andere belangrijke leefstijl aanpassingen.

Denk dan aan:

 • Verminderen van stressfactoren (bron)
 • Stoppen met roken (bron)
 • Matigen met alcohol
 • Sporten / bewegen (bron)
 • Zorgen voor meer ontspanning door bijvoorbeeld te mediteren (bron)

Ook stress en onvoldoende lichaamsbeweging hebben een negatief effect op je lichaamsgewicht. Meer bewegen of sporten zorgt ervoor dat je meer calorieën verbrandt en afvalt. Meer beweging zorgt ook voor een betere doorbloeding zodat het lichaam goed van zuurstof wordt voorzien.

Een veel betere aanpak voor effectief gewichtsverlies – zonder jojo-effect en andere vervelende bijwerkingen – is het koolhydraatarme dieet.

Uit de wetenschap lijkt dat het volgen van een koolhydraatarm dieet beter werkt om af te vallen dan een (extreem) caloriearm dieet (bron). Je kunt in relatief korte tijd heel veel kilo’s kwijtraken.

Wil je een goede start maken om af te vallen met koolhydraatarme recepten?

Wil je toch gewicht verliezen met behulp van een pil?

Een effectief en krachtig supplement dat gewichtsverlies ondersteunt is glucomannan. Dit omdat de vezels van glucomannan veel water absorberen en daarmee bijdragen aan een verminderde eetlust en een verhoogd verzadigingsgevoel.

Ontdek precies hoe glucomannan werkt en hoe Christien er gewicht mee verloor en een strakkere buik kreeg.

Bekijk mijn eigen merk Glucomannan (zonder extra vulmiddelen)

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

 • Welk type buik jij hebt
 • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )