850

5 Grootste Problemen van Calorieën Tellen + Gratis Weekmenu

Wetenschappers en de fitnesswereld zijn er heilig van overtuigd… als je MINDER calorieën eet dan dat je aan calorieën verbrandt, ga je afvallen.

Deze theorie noemt men in de wetenschap ook wel de energiebalans en is in talloze studies aangetoond.

Maar moeten we ons echt wel zo focussen op calorieën? In dit artikel geef ik je 5 redenen waarom calorieën tellen niet altijd handig is.

Dit is wat je gaat leren:

  • Waarom calorieën tellen het halve verhaal is bij afvallen
  • Waarom calorieën jou en je gezondheid kunnen misleiden
  • Welke type calorieën er zijn en welke 2 belangrijke effecten die hebben
  • Hoe je met evenveel of zelfs MEER calorieën sneller kunt afvallen
  • Waarom je kunt aankomen van calorie-arme producten (soms zelfs meer dan van calorie-rijke!)
Inhoud van dit artikel

Is calorieën tellen de heilige graal om af te vallen?

Sommige dieetgoeroes zeggen dat de hoeveelheid calorieën helemaal niets te maken heeft met overgewicht. Dat is in ieder geval grote onzin, wat ik hier zelf ook niet ga lopen verkondigen.

Zo heb je studies die duidelijk aantonen dat als je te veel calorieën nuttigt, je in gewicht (bron) en BMI toeneemt (bron).

De BMI stijgt zelfs zeer lineair ten opzicht van het aantal calorieën, zie deze grafiek:

bmi versus aantal calorieen

In de laatste 50 jaar is de gemiddelde BMI gestegen met 3 punten (bron). Iedere extra inname van 100 calorieën per dag, staat in verband met een gemiddelde toename van 0,62 BMI (bron). Kortom, hoe meer calorieën mensen nuttigen hoe hoger hun BMI.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

Start keto test

 

Dus gewoon minder calorieën eten om af te vallen?

Nou, zo simpel is het niet…

Als een diëtiste zegt: “Eet minder calorieën om af te vallen” heeft hij of zij het naar mijn idee niet helemaal begrepen.

Hierdoor gaan sommige mensen zich namelijk compleet blind staren op calorieën tellen, terwijl bezig zijn met calorieën slechts het halve verhaal is om af te vallen.

Calorieën kun je namelijk misleiden en er obsessief over worden, leidt geregeld tot mislukte afslank pogingen.

Daarom geef ik je 5 redenen om de hoeveelheid calorieën per dag niet te gaan tellen.

5 grootste problemen bij calorieën tellen

Reden #1: calorieën kunnen jou en je gezondheid misleiden

Stel dat je mijn bmr calculator gebruikt en je 2000 kcal per dag nodig zou moeten hebben voor je caloriebehoefte.

In dit geval zou je bijvoorbeeld kunnen eten en drinken:

  • 4 boterhammen (500 calorieën)
  • 1 patatje met mayonaise (600 calorieën)
  • 1 portie stampot (500 calorieën)
  • 1 zak chips (200 calorieën)
  • 2 glazen frisdrank (200 calorieën)

Of we maken het nog iets bonter met:

  • 1 pizza (1000 calorieën)
  • 1 patatje met mayonaise (600 calorieën)
  • 1 zak chips (200 calorieën)
  • 2 glazen frisdrank (200 calorieën)

Of gewoon dit:

  • 2 pizza’s (2000 calorieën)

Ik denk dat je het probleem wel ziet…

Op 2 pizza’s per dag ga jij je namelijk niet lekker voelen. Je gaat je futloos voelen en wordt meer kwetsbaar voor ziektes.

Als je je alleen op calorieën tellen focust, verlies je alles wat te maken heeft met gezonde voeding, welke voedingsstoffen bevatten zoals vitaminen en mineralen.

Omdat producten als pizza, frisdrank, chips etc. weinig voedingsstoffen bevatten, noemen we die ook wel ‘lege’ calorieën.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Klopt het aantal calorieën op verpakkingen wel?

In diepvriesmaaltijden zit gemiddeld 8% meer calorieën dan op de verpakking staat vermeld (bron). Waarschijnlijk zal dit wel voor meer producten gelden buiten de diepvries.

Vanuit marketing perspectief is het ook het handigst om een lagere vermelding van calorieën te vermelden.

Ook restaurants zitten er flink naast. Uit dezelfde studie blijkt dat het aantal vermelde calorieën in restaurants in werkelijkheid gemiddeld 18% hoger is.

Dit is allemaal nog binnen de wet, want je mag er op verpakkingen wel wat gram of percentages naar zitten (toleranties genoemd).

Zo mag je voor de voedingswaarden koolhydraten, suikers, eiwitten en vezels het volgende er naast zitten (bron):

  • <10 g per 100 g: ± 2 g
  • 10-40 g per 100 g: ± 20 %
  • >40 g per 100 g: ± 8 g

Voorbeeld: als er een producent 20 gram per 100 gram suikers in zijn product heeft, mag ie er 20% boven of onder zitten. Een producent kan er dan bijvoorbeeld 10% van af halen en dan komt ie uit op 18 gram per 100 gram suikers. Dat laatste klinkt uiteraard al ietsjes aantrekkelijker.

Samenvattend: calorieën zeggen niets over de kwaliteit van voedsel, waardoor je essentiële voedingsstoffen kunt gaan missen.

Reden #2: de ene calorie is de andere calorie niet (huh?!)

Als we redeneren vanuit de biologie zal een calorie onder de microscoop hetzelfde zijn als een andere calorie. Eén calorie is namelijk de hoeveelheid energie die nodig is om één gram zuiver water 1 graad Celsius te verwarmen.

Maar waar je dan niet rekening mee houdt, is het effect van de voedingseigenschappen die gepaard gaan met de calorieën op het lichaam en hoe een calorie door het lichaam wordt omgezet energie (bron).

Zo kun je calorieën nuttigen via de drie macronutriënten, waarvan de ene meer calorieën bevat dan de ander:

Je zou nu denken dat je zo min mogelijk vetten moet eten om af te vallen, maar daar gaat men dus de fout in. Je moet namelijk ook kijken naar het effect van het type calorie.

De belangrijkste effecten van de genoemde verschillende calorieën op het lichaam als het om afvallen gaat zijn:

  • Insuline: een hormoon dat vet gaat opslaan als je er te veel van aanmaakt
  • Verzadiging: het lichaam activeert verzadigingshormonen en/of onderdrukt hongerhormonen

effect macronutrienten insuline verzadiging

In dit figuur zie je het volgende:

  • Eiwitten:
    • Middelmatige insuline aanmaak
    • Hoogste verzadigingsgevoel
  • Vetten:
    • Minste insuline aanmaak
    • Middelmatig verzadigingsgevoel
  • Koolhydraten: (belangrijk!)
    • Hoogste insuline aanmaak
    • Laagste verzadigingsgevoel

Je snapt nu waarschijnlijk dat te veel calorieën halen uit koolhydraten niet slim is. Je gaat het vetopslag hormoon insuline dan in grote hoeveelheden aanmaken, terwijl je er ondertussen weinig verzadigd van raakt.

Toch eet men in het Westerse voedingspartroon maar liefst 55% aan koolhydraten (bron). Hierdoor is de balans in de macronutriënten verloren gegaan.

Als we kijken naar de wereldwijde jager-verzamelaar samenlevingen uit de oertijd haalden deze nooit meer dan 40% van hun energiebehoefte uit koolhydraten.

Zie de taartdiagrammen hieronder om de verschillen tussen de jagers-verzamelaars en Westerse samenlevingen te vergelijken wat betreft de macronutriënten:

macronutrienten verhoudingen

Daarom raad ik mensen die willen afvallen aan om over te gaan op een koolhydraatarm dieet. Het is naar mijn idee de beste manier om op een gezonde en snelle manier kilo’s te verliezen.

Hoe de impact van bepaalde calorieën je sneller doen afvallen

Er zijn vele studies die, ongeacht het aantal calorieën, laten zien dat je door het eten van de juiste types calorieën sneller afvalt.

In een studie (bron) werden deelnemers 12 weken gevolgd. De deelnemers werden toegewezen aan één van de drie diëten:

  1. Een vetarm dieet
  2. Een koolhydraatarm dieet (met dezelfde aantal calorieën als het vetarme dieet)
  3. Een koolhydraatarm dieet (met 300 kcal per dag meer dan het vetarme dieet)

Hier zijn de resultaten:

  • Groep 1 verloor gemiddeld 7,7 kilogram per deelnemer
  • Groep 2 verloor gemiddeld 10,4 kilogram per deelnemer
  • Groep 3 verloor gemiddeld 9,1 kilogram per deelnemer

Twee dingen die we hier leren:

  1. Een koolhydraatarm dieet is effectiever dan een vetarm dieet (bekijk hier mijn video hierover)
  2. Als je een koolhydraatarm dieet volgt die in totaal 300 kcal meer calorieën bevat dan een vetarm dieet, val je alsnog 18% sneller af

Ik heb deze data ook in een infographic gemaakt, zodat het nog visueler is:

calorieen tellen dieten

Ondanks deze bevindingen zeggen mensen in de fitnesswereld nog geregeld dat iedere calorie hetzelfde is. Volgens hen is de energiebalans uit de wetenschap heilig.

Deze energiebalans theorie zegt:

  • Negatieve energiebalans (calorietekort): je verbrand meer calorieën dan dat je eet, dus ga je afvallen
  • Positieve energiebalans (calorieoverschot): je eet meer calorieën dan je verbrand, dus ga je aankomen

Maar hiermee doet men net alsof het lichaam een simpele rekenmachine is. Puur vanuit logica kan het niet kloppen dat het lichaam een simpele input en output heeft wat betreft calorieën.

In het lichaam lopen namelijk honderden processen die van invloed kunnen zijn op de calorie opname, het calorieverbruik en ga zo maar door.

Samenvattend: voedingseigenschappen die gepaard gaan met de calorieën (kwaliteit) is misschien nog wel belangrijker dan het aantal calorieën (kwantiteit), omdat de ene voedingseigenschap een ander effect heeft op het lichaam dan de ander.

Reden #3: calorie-arme producten kunnen riskant zijn

Calorie-arme producten zoals light producten is als je het mij vraagt de beste marketingtruc van de 21ste eeuw. Feit is namelijk dat light producten helemaal niet minder calorieën hoeven te bevatten.

Zo zijn er voldoende producten te vinden die minder vet bevatten maar waarbij dit vervangen is met suiker, waardoor soms het aantal calorieën zelfs hoger wordt (of gelijk).

Bij een hoop andere producten worden kunstmatige zoetstoffen gebruikt, zoals acesulfaam-k, aspartaam, sucralose etc.

Hierover zijn een boel fabels te vinden op internet. Zo zijn er onderzoeken die een verband laten zien tussen kunstmatige zoetstoffen en gewichtstoename (bron). Helaas gaat het hier dan wel over observationele studies die niet zo betrouwbaar zijn.

Ondertussen zijn er meer betrouwbare studies die laten zien dat kunstmatige zoetstoffen juist tot een bescheiden gewichtsverlies leiden.

In een studie van 18 maanden met 641 kinderen hadden de kinderen die 250 ml light frisdrank dronken significant minder gewichtstoename dan de kinderen die reguliere frisdrank dronken (bron). Een ander overzichtsartikel met 15 klinische studies vond dat het vervangen van reguliere frisdrank met light frisdrank een bescheiden gewichtsverlies gaf van 0,8 kilo (bron).

Toch raad ik in de praktijk op geen enkele manier kunstmatige zoetstoffen aan wegens de volgende 4 argumenten:

  1. De lange termijn effecten van kunstmatige zoetstoffen zijn onbekend
  2. Vrijwel alle onderzoeken rondom kunstmatige zoetstoffen zijn gesponsord door de industrie
  3. Het is niet raadzaam om je te laten wennen aan zoetstoffen (paar honderd keer zoeter dan suiker)
  4. Het bevat geen enkele voedingswaarde, dus bijv. een kopje groene thee blijft altijd gezonder dan een glas light frisdrank

Samenvattend: calorie-arme producten is misschien wel de beste marketingtruc van de 21ste eeuw, want het betekent niet per se dat je van gaat afvallen en de lange termijn effecten van kunstmatige zoetstoffen zijn onbekend.

Reden #4: het aantal calorieën zegt niets over de opname er van

Je bent niet wat je eet, maar wat je opneemt.

Noten bevatten nogal veel calorieën maar uit onderzoek blijkt dat diëten met noten geen gewichtstoename geven ten opzichte van diëten zonder noten (bron). Sterker nog, consumptie van noten op lange termijn is geassocieerd met minder gewichtstoename en een lagere kans op overgewicht (bron). Maar let op: houd het maximaal bij één handje per dag (30 gram).

Mogelijk komt dit omdat niet iedere calorie die je uit je voeding haalt wordt opgenomen door je lichaam. Sommige calorieën zijn bijvoorbeeld onverteerbaar en verlaten het lichaam via ontlasting.

Zo komt uit een onderzoek naar voren dat als je 170 kcal aan amandelen eet je daarvan slechts 129 kcal opneemt (bron). De andere 41 kcal (24% van het totaal) worden niet gebruikt en verlaat het lichaam via ontlasting.

Ook verbrand je al direct een gedeelte van je eten bij de vertering er van. Dit noemt men het thermische effect van voeding. Je lichaam gebruikt dus al een deel van de calorieën om het voedsel te verwerken, waar je zelf dus niet voor hoeft te doen!

Hoeveel calorieën je verbrandt bij de vertering hangt af van wat je eet. Zo kost vezelrijke voeding meestal meer energie dan vezelarme voeding, want het afbreken van vezels is een intensief proces voor het lichaam.

Denk bij vezelrijk voeding aan producten als: fruit, groente, volwaardige granen (havermout, quinoa etc.) noten en zaden.

Vezels zorgen tevens sneller voor een verzadigd gevoel, waardoor je automatisch minder eten (bron). Dit komt omdat vezels er letterlijk voor zorgen dat je maag langzamer wordt geleegd (bron).

Hoeveel calorieën verbrand je ongeveer bij de vertering?

Er zijn onderzoeken gedaan die hebben gekeken naar hoeveel calorieën je verbrand bij de vertering er van, ook wel thermisch effect van voeding genoemd.

Daarbij hebben ze per macronutriënt gekeken tot 7 uur na het nuttigen van een circa 557 kcal maaltijd (bron). Zoveel verbrand je per macronutriënt:

  • Eiwitten: circa 11%
  • Koolhydraten: circa 4%
  • Vetten: circa 4%

Kortom, bij eiwitten verbrand je het meeste calorieën bij de vertering er van. Niet alleen dat, maar eiwitten geven ook een hoger verzadigde gevoel dan vetten of koolhydraten (bron, bron).

In de regel is het zo dat voeding dat veel tijd en moeite kost om te verwerken/verteren tevens het meeste verzadigde gevoel geeft.

Samenvattend: niet alle calorieën die je eet worden opgenomen door je lichaam en met name bij eiwitrijke en vezelrijke voeding verbrandt het lichaam al flink wat calorieën bij de vertering er van.

Reden #5: slanke mensen tellen hun calorieën niet

Misschien is dit nog wel het belangrijkste argument. Slanke mensen tellen namelijk bijna nooit hun calorieën.

Waarom niet?

Nou, als je de juiste dingen eet, stop je vanzelf met eten als je verzadigd bent.

Als je daarentegen continu fastfood eet, gaat het mis. Fastfood heeft namelijk een krachtig effect op het beloningscentrum in het brein (bron). Specifiek zijn bewerkte producten (waaronder fastfood), suiker en tarwe het meest problematisch.

Verslaafd zijn aan voedsel, in dit geval ongezond voedsel, heeft ook veel weg van het verslaafd zijn aan drugs. Het activeert namelijk dezelfde delen van het brein, dezelfde neurotransmitters en veel symptomen zijn hetzelfde als drugsverslavingen (bron).

Als je groepen ratten een gezond dieet geeft, een deels gezond dieet of een dieet alleen gebaseerd op fastfood, krijgt alleen de laatste groep problemen.

De ratten die namelijk alleen fastfood eten, willen hier steeds meer van (bron). Dit is ook iets waar fastfood bedrijven op inspelen door de porties steeds groter te maken. Zo heb je bijvoorbeeld ‘super size’ opties.

super size fastfood

De super size frisdrank is ruim 1 liter en bevat maar liefst 410 kcal. De super size frietjes bevatten 610 kcal. Dit is dus al ruim 1000 kcal terwijl je dan het nog niet eens hebt over de hamburger die je er bij neemt.

Uiteraard is het niet zo dat je gelijk verslaafd bent aan fastfood wanneer je het eet. Uit onderzoek blijkt dat één cheatday in de week waarop je kunt eten wat je wilt grote voordelen heeft.

De voordelen zijn als volgt:

  • Je metabolisme versnelt met 6,6% voor slanke mensen en 2,7% voor mensen met obesitas* (bron)
  • Een hogere aanmaak van het hormoon leptine, waardoor het brein het signaal krijgt om meer vet te verbranden (bron)
  • Het hongergevoel hormoon ghreline daalt voor circa 3 dagen (bron)
  • Je mag even helemaal los gaan!

Kortom, door het introduceren van een cheatday houd je makkelijker een gezond voedingspatroon vol én kun je gewoon kilo’s blijven verliezen.

Maar als je dus gezond eet, is calorieën tellen overbodig. Bij het calorieën tellen ontstaan ook nog een aantal vervelende zaken, zoals:

  • Het haalt het plezier gedeeltelijk weg van eten
  • Het zorgt ervoor dat je minder gaat voelen wat eten met je doet
  • Je gaat voor verpakkingen met spreuken als ‘calorie-arm’ en ‘light’

Samenvattend: als je gezond eet, hoef je geen calorieën te tellen want je stop vanzelf met eten als je verzadigd bent. Dit in tegenstelling tot bewerkt voedsel zoals fastfood.

Automatisch minder calorieën eten dan dat je door hebt?

Bekijk mijn onderstaande video waarin je zonder dat het doorhebt minder calorieën gaat eten. Dus zonder calorieën te tellen, ga je ze al minder binnenkrijgen.

 

Welk van de 7 buiktype heb jij en wat is jouw ideale dieetschema om jouw doel te bereiken?

Doe de test en ontdek direct hoe specifiek jij een platte buik krijgt

Wil je weten welke buiktype je hebt? Hoeveel calorieën jij per dag moet eten om je doel te bereiken? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende ontdekken:

  • Welk type buik jij hebt en potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
  • Hoeveel calorieën en koolhydraten we aanraden voor jouw gewichtsdoel
  • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen
  • Een op maat gemaakt voedingsschema en recepten op basis van jouw lichaam en voorkeuren waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet en de buik van je dromen krijgt

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

17 reacties op dit artikel

  • Hoi Oscar, een heel interesssant en nuttig artikel. Wat ik graag zou willen weten is wat nu beter is om te eten: magere yoghurt of volle yoghurt. Volle yoghurt is vetter en ook veel lekkerder. Daar komt nog eens bij dat de glycemische lading van volle yoghurt 3 is en van magere yoghurt 4 (https://www.sugarchallenge.nl/wp-content/uploads/2013/07/Mendoza-Lijst-Glycemische-Index-en-Glycemische-Lading.pdf). Theoretisch gezien zou je dus kunnen zeggen dat je veel beter volle yoghurt kan eten. Psychologisch gezien kies ik toch voor de magere yoghurt. Misschien kun jij er nog iets meer over vertellen.

    MarkN
    • Je kunt altijd gaan voor de volvette producten zoals volle yoghurt, volle melk etc. Mensen zijn onterecht bang gemaakt voor vetten.

      De beste optie is nog wel helemaal geen zuivel te eten maar dat is weet een stop verder.

      Avatar for Drs. Oscar Helm
      Drs. Oscar Helm Auteur
      • echt waar?? Dus al die low fat producten zijn eigenlijk gewoon nutteloos en onzin en ik kan gewoon volle producten eten ,zelfs als ik af wil vallen? Bvd, Lotte

        Lotte vd Kogel
        • Jazeker. Volvette producten zijn verre van ongezond, het is vaak juist de beste variant.

          En bij low fat producten is het vet wat er uit is gehaald vaak vervangen met suiker. Over het algemeen wordt je dikker van suiker dan van vetten.

          Low fat is pure marketing die bijna op niets gebaseerd is.

          Avatar for Drs. Oscar Helm
          Drs. Oscar Helm Auteur
          • wat mega triest!! Stelletje aasgieren….

            marnix kramer
          • Hey Oscar, hoe moet ik precies mijn BMI en calorieën berekenen heb veel dingen geprobeerd maar ik zie geen resultaat.

            Sinda
      • Hallo Oscar, waarom zou het beter zijn helemaal geen zuivel te eten?

        frank
  • Jouw website heeft echt mijn ogen geopend Oscar… Ik heb zo veel van jou geleerd! Eerst leer je me al over snelle en langzame koolhydraten, dat wist ik allemaal al niet. Dus ik ging veel meer langzame dan snelle koolhydraten eten. En ik denken dat ik goed bezig was, nou niet dus. Want koolhydraten zijn blijkbaar sowieso slecht voor je!

    Toen ging ik letten op mijn calorieën, want ja minder calorieën is meer afvallen. En nu blijkt weer dat ook niet elke calorie hetzelfde is. Ik vind het wel steeds ingewikkelder worden hoor. Even nu wat ik op een rijtje heb

    – Je moet snelle koolhydraten niet eten en langzame wel

    – Eigenlijk moet je helemaal geen koolhydraten eten

    – Veel water drinken

    – Combineren met sporten

    – Calorieën tellen heeft geen zin want niet alle calorieën zijn het zelfde (maar hoe weet je dan of je niet te veel of te weinig eet?)

    Kun je me verder helpen aub?? Wil graag 15 kilo afvallen volgend jaar

    Gr Joëlle

    Joëlle
    • Ja dat klopt allemaal! Mijn punt van dit artikel is vooral dat veel mensen alleen op de verpakking van producten kijken naar hoeveel calorieën erin zitten, maar dat zegt dus helemaal niet zo veel. Als jij mijn Afslank Receptenbijbel gebruikt en dat combineert met regelmatig bewegen weet ik zeker dat je die 15 kilo dit jaar kwijt kan raken!

      https://afslankreceptenbijbel.nl/?pn=hh

      Drs. Oscar Helm
  • So hee er zit echt veel meer achter die calorieën dan ik dacht ik dacht gewoon hoe meer calorieën hoe dikker je wordt maar zo is het dus niet was het maar zo makkelijk. Bedankt!!

    Yvonne
  • Is de drank Crystal Clear ook zo’n marketing stunt!?
    Maak ik hierdoor dus insuline aan en word ik dikker nu ik dit ben gaan drinken?

    Charlotte
    • Crystal Clear heeft een additioneel probleem. Hoewel er heel weinig kcal in zitten lijkt de (zeer sterke) zoetstof in deze drank zodanig op suiker dat de hersenen er op reageren en echte suiker in het bloed gaan opslaan. Hierdoor verlaagt het echte suikerpeil in het bloed (glucose balans verstoord, diabetes issue) én er worden toch kcal opgeslagen die je helemaal niet hebt ingenomen!

      Michael Duijvestijn
  • Goed artikel! Inderdaad is gezondheid niet een kwestie van calorien tellen. Echter het is ook niet zo dat je automatisch heel slank wordt als je normaal eet. Het heeft ook te maken met je instelpunt. Je natuurlijke gezonde gewicht is afhankelijk van je erfelijke eigenschappen. Kijk maar eens naar oude foto’s dan zie je dat er 100 jaar geleden ook al veel variatie zat in postuur. En toen was er nog geen Mc Donalds. Beste is om gezond echt voedsel te eten en geen bewerkte troep. En om veel te bewegen op een normale niet geforceerde manier. Dan doet je lichaam waar het voor gebouwd is en blijf/wordt je gezonder.

    Marja
  • Beste Oscar,
    Zou je willen uitleggen wat ik mij in de praktijk met het ketodieet moet voorstellen met 65% vetten en 35% eiwitten. Bedoel je hiermee het gewicht van het voedsel? Of moeten de Kcal worden geteld? Indien het de Kcal betreft hoeveel mag ik als man van 185 cm van 52 jaar oud dan aan Kcal binnen krijgen met het ketodieet?

    Alvast vriendelijk dank voor je uitleg.

    Met vriendelijke groet,
    Mischa

    Mischa
  • Beste Mischa, dat betekent dat je tijdens het keto dieet 65% van je dagelijkse caloriebehoefte uit vetten haalt en de overige 35% van je calorieën uit eiwitten.
    In dit artikel kun je met behulp van mijn BMR calculator je stofwisselingssnelheid berekenen: https://happyhealthy.nl/bmr-berekenen/

    Avatar for Drs. Oscar Helm
    Drs. Oscar Helm Auteur
  • Beste Oscar,

    Ik eet elke ochtend een bak volle griekse yoghurt met gebrande macadamiamix, lijnzaad en wat Acacia honing. Tussendoor nog eens een appel en daarna avondeten wat voornamelijk bestaat uit vlees of vis, groente en zoete aardappel. Hiervoor at ik veel meer koolhydraten (brood, pasta). Sinds ik mijn voeding heb aangepast ben nauwelijks afgevallen. Volgens de voedingsapp Food krijg ik te weinig calorieen binnen (tussen de 1300 – 1500) Kan dat een oorzaak zijn dat ik weinig afval? En is het negatief als je te weinig calorieen binnenkrijgt?

    Alvast bedankt! :)

    Sanne
  • Mooi artikel en weer aardig wat geleerd. Ben het alleen niet helemaal eens met de uitspraak dat volle melk vaak beter is dan low fat producten, indien het met suiker wordt aangevuld is dat met oog op afvallen idd niet goed, maar verzadigde vetten zijn slecht voor cholesterol en het hart, dus met oog op deze factoren is het voor producten als kaas en zuivel toch aan te raden voor de lagere vet opties te gaan, of iig de portie grootte te limiteren.

    Marcus Koolmees

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...
Array ( [0] => Male )