shopify site analytics

Calorieen tellen

5 Grootste Problemen van Calorieën Tellen + Gratis Weekmenu

Wetenschappers en de fitnesswereld zijn er heilig van overtuigt… als je MINDER calorieën eet dan dat je aan calorieën verbrandt, ga je afvallen.

Deze theorie noemt men in de wetenschap ook wel de energiebalans en is in talloze studies aangetoond (bron).

Maar moeten we ons echt wel zo focussen op calorieën? In dit artikel geef ik je 5 redenen waarom calorieën tellen niet altijd handig is.

Dit is wat je gaat leren:

  • Waarom calorieën tellen het halve verhaal is bij afvallen
  • Waarom calorieën jou en je gezondheid kunnen misleiden
  • Welke type calorieën er zijn en welke 2 belangrijke effecten die hebben
  • Hoe je met evenveel of zelfs MEER calorieën sneller kunt afvallen
  • Waarom je kunt aankomen van calorie-arme producten (soms zelfs meer dan van calorie-rijke!)

Is calorieën tellen de heilige graal om af te vallen?

Sommige dieetgoeroes zeggen dat de hoeveelheid calorieën helemaal niets te maken heeft met overgewicht. Dat is in ieder geval grote onzin, wat ik hier zelf ook niet ga lopen verkondigen.

Zo heb je studies die duidelijk aantonen dat als je te veel calorieën nuttigt, je in gewicht (bron) en BMI toeneemt (bron).

De BMI stijgt zelfs zeer lineair ten opzicht van het aantal calorieën, zie deze grafiek:

bmi versus aantal calorieen

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze test en ontdek je “Afslank IQ”.

Dus gewoon minder calorieën eten om af te vallen?

Nou, zo simpel is het niet…

Als een diëtiste zegt: “Eet minder calorieën om af te vallen” heeft hij of zij het naar mijn idee niet helemaal begrepen.

Hierdoor gaan sommige mensen zich namelijk compleet blind staren op calorieën tellen, terwijl bezig zijn met calorieën slechts het halve verhaal is om af te vallen.

Calorieën kun je namelijk misleiden en er obsessief over worden, leidt geregeld tot mislukte afslank pogingen.

Daarom geef ik je 5 redenen om de hoeveelheid calorieën per dag niet te gaan tellen.

5 grootste problemen bij calorieën tellen

Reden #1: calorieën kunnen jou en je gezondheid misleiden

Stel dat je mijn bmr calculator gebruikt en je 2000 kcal per dag nodig zou moeten hebben voor je caloriebehoefte.

In dit geval zou je bijvoorbeeld kunnen eten en drinken:

  • 4 boterhammen (500 calorieën)
  • 1 patatje met mayonaise (600 calorieën)
  • 1 portie stampot (500 calorieën)
  • 1 zak chips (200 calorieën)
  • 2 glazen frisdrank (200 calorieën)

Of we maken het nog iets bonter met:

  • 1 pizza (1000 calorieën)
  • 1 patatje met mayonaise (600 calorieën)
  • 1 zak chips (200 calorieën)
  • 2 glazen frisdrank (200 calorieën)

Of gewoon dit:

  • 2 pizza’s (2000 calorieën)

Ik denk dat je het probleem wel ziet…

Op 2 pizza’s per dag ga jij je namelijk niet lekker voelen. Je gaat je futloos voelen en wordt meer kwetsbaar voor ziektes.

Als je je alleen op calorieën tellen focust, verlies je alles wat te maken heeft met gezonde voeding, welke voedingsstoffen bevatten zoals vitaminen en mineralen.

Omdat producten als pizza, frisdrank, chips etc. weinig voedingsstoffen bevatten, noemen we die ook wel ‘lege’ calorieën.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Klopt het aantal calorieën op verpakkingen wel?

In diepvriesmaaltijden zit gemiddeld 8% meer calorieën dan op de verpakking staat vermeld (bron). Waarschijnlijk zal dit wel voor meer producten gelden buiten de diepvries.

Vanuit marketing perspectief is het ook het handigst om een lagere vermelding van calorieën te vermelden.

Ook restaurants zitten er flink naast. Uit dezelfde studie blijkt dat het aantal vermelde calorieën in restaurants in werkelijkheid gemiddeld 18% hoger is.

Dit is allemaal nog binnen de wet, want je mag er op verpakkingen wel wat gram of percentages naar zitten (toleranties genoemd).

Zo mag je voor de voedingswaarden koolhydraten, suikers, eiwitten en vezels het volgende er naast zitten (bron):

  • <10 g per 100 g: ± 2 g
  • 10-40 g per 100 g: ± 20 %
  • >40 g per 100 g: ± 8 g

Voorbeeld: als er een producent 20 gram per 100 gram suikers in zijn product heeft, mag ie er 20% boven of onder zitten. Een producent kan er dan bijvoorbeeld 10% van af halen en dan komt ie uit op 18 gram per 100 gram suikers. Dat laatste klinkt uiteraard al ietsjes aantrekkelijker.

Samenvattend: calorieën zeggen niets over de kwaliteit van voedsel, waardoor je essentiële voedingsstoffen kunt gaan missen.

Reden #2: de ene calorie is de andere calorie niet (huh?!)

Als we redeneren vanuit de biologie zal een calorie onder de microscoop hetzelfde zijn als een andere calorie.

Maar waar je dan niet rekening mee houdt, is het effect van een bepaalde calorie op het lichaam en hoe een calorie door het lichaam wordt omgezet energie (bron).

Zo kun je calorieën nuttigen via de drie macronutriënten, waarvan de ene meer calorieën bevat dan de ander:

  • Eiwitten: ±4 kcal per 1 gram
  • Koolhydraten: ±4 kcal per 1 gram
  • Vetten: ±9 kcal per 1 gram

Je zou nu denken dat je zo min mogelijk vetten moet eten om af te vallen, maar daar gaat men dus de fout in. Je moet namelijk ook kijken naar het effect van het type calorie.

De belangrijkste effecten van de genoemde verschillende calorieën op het lichaam als het om afvallen gaat zijn:

  • Insuline: een hormoon dat vet gaat opslaan als je er te veel van aanmaakt
  • Verzadiging: het lichaam activeert verzadigingshormonen en/of onderdrukt hongerhormonen

effect macronutrienten insuline verzadiging

In dit figuur zie je het volgende:

  • Eiwitten:
    • Middelmatige insuline aanmaak
    • Hoogste verzadigingsgevoel
  • Vetten:
    • Minste insuline aanmaak
    • Middelmatig verzadigingsgevoel
  • Koolhydraten: (belangrijk!)
    • Hoogste insuline aanmaak
    • Laagste verzadigingsgevoel

Je snapt nu waarschijnlijk dat te veel calorieën halen uit koolhydraten niet slim is. Je gaat het vetopslag hormoon insuline dan in grote hoeveelheden aanmaken, terwijl je er ondertussen weinig verzadigd van raakt.

Toch eet men in het Westerse voedingspartroon maar liefst 55% aan koolhydraten (bron). Hierdoor is de balans in de macronutriënten verloren gegaan.

Als we kijken naar de wereldwijde jager-verzamelaar samenlevingen uit de oertijd haalden deze nooit meer dan 40% van hun energiebehoefte uit koolhydraten.

Zie de taartdiagrammen hieronder om de verschillen tussen de jagers-verzamelaars en Westerse samenlevingen te vergelijken wat betreft de macronutriënten:

macronutrienten verhoudingen

Daarom raad ik mensen die willen afvallen aan om over te gaan op een koolhydraatarm dieet. Het is naar mijn idee de beste manier om op een gezonde en snelle manier kilo’s te verliezen.

Hoe het type calorie (niet het aantal) je sneller doet afvallen

Er zijn vele studies die, ongeacht het aantal calorieën, laten zien dat je door het eten van de juiste types calorieën sneller afvalt.

In een studie (bron) werden deelnemers 12 weken gevolgd. De deelnemers werden toegewezen aan één van de drie diëten:

  1. Een vetarm dieet
  2. Een koolhydraatarm dieet (met dezelfde aantal calorieën als het vetarme dieet)
  3. Een koolhydraatarm dieet (met 300 kcal per dag meer dan het vetarme dieet)

Hier zijn de resultaten:

  • Groep 1 verloor gemiddeld 7,7 kilogram per deelnemer
  • Groep 2 verloor gemiddeld 10,4 kilogram per deelnemer
  • Groep 3 verloor gemiddeld 9,1 kilogram per deelnemer

Twee dingen die we hier leren:

  1. Een koolhydraatarm dieet is effectiever dan een vetarm dieet (bekijk hier mijn video hierover)
  2. Als je een koolhydraatarm dieet volgt die in totaal 300 kcal meer calorieën bevat dan een vetarm dieet, val je alsnog 18% sneller af

Ik heb deze data ook in een infographic gemaakt, zodat het nog visueler is:

calorieen tellen dieten

Ondanks deze bevindingen zeggen mensen in de fitnesswereld nog geregeld dat iedere calorie hetzelfde is. Volgens hen is de energiebalans uit de wetenschap heilig.

Deze energiebalans theorie zegt:

  • Negatieve energiebalans (calorietekort): je verbrand meer calorieën dan dat je eet, dus ga je afvallen
  • Positieve energiebalans (calorieoverschot): je eet meer calorieën dan je verbrand, dus ga je aankomen

Maar hiermee doet men net alsof het lichaam een simpele rekenmachine is. Puur vanuit logica kan het niet kloppen dat het lichaam een simpele input en output heeft wat betreft calorieën.

Het is waanzin om te denken dat het lichaam een simpele calorieën rekenmachine is.

Samenvattend: het type calorie (kwaliteit) is misschien nog wel belangrijker dan het aantal calorieën (kwantiteit), omdat de ene calorie een ander effect heeft op het lichaam dan de ander.

Reden #3: calorie-arme producten zijn riskant

Calorie-arme producten zoals light producten is als je het mij vraagt de beste marketingtruc van de 21ste eeuw.

Je laat eerst via talloze wetenschappelijke onderzoeken zien dat overgewicht grotendeels is te verklaren met het aantal calorieën. Daarmee creëer je het idee dat als je minder calorieën eet, je gaat afvallen.

Daarna introduceer je calorie-arme producten waarvan mensen de verwachting hebben dat het beter en gezonder is. In principe zou je dan grote hoeveelheden van dit producten kunnen eten of drinken zonder dat je aankomt. Geloof je dat zelf???

Hier zijn een aantal feiten over light en zero frisdrank die weinig tot geen calorieën bevatten:

  • In een onderzoek van 14 jaar kwam naar voren dat de kans op diabetes meer stijgt met light frisdranken dan de normale suiker variant (bron).
  • In hetzelfde onderzoek steeg de kans op diabetes met 33% als je iedere dag één glas light frisdrank nuttigt (bron).
  • In een ander onderzoek stond het dagelijks drinken van light frisdrank in verband met een 67% meer kans op diabetes type 2 (bron).
  • Uit een onderzoek kwam naar voren dat vrouwen die light frisdrank drinken maar liefst twee keer meer frisdrank drinken dan vrouwen die reguliere suikerrijke frisdrank drinken (bron). Dit komt omdat kunstmatige zoetstoffen verslavender zijn.
  • In een ratten studie waarbij ratten kunstmatige zoetstoffen namen waren dit de gevolgen: ze aten meer en hadden een verhoging van 14% in vetpercentage, en dat terwijl ze minder calorieën hadden genuttigd (bron).

Hierbij hoef je van kunstmatige zoetstoffen zeker niet aan te komen (bron). Toch raad ik in de praktijk geen kunstmatige zoetstoffen aan voor 4 belangrijke redenen:

  1. De lange termijn effecten van kunstmatige zoetstoffen zijn onbekend.
  2. Vrijwel alle onderzoeken rondom kunstmatige zoetstoffen zijn gesponsord door de industrie.
  3. Het is niet raadzaam om je te laten wennen aan zulke zoete stoffen.
  4. Een kopje groene thee blijft altijd gezonder dan een glas light frisdrank.

Kortom, als jij je lichaam probeert te slim af te zijn met calorie-arme producten zal het lichaam jou te slim af zijn.

Samenvattend: calorie-arme producten is misschien wel de beste marketingtruc van de 21ste eeuw, want het betekent niet per se dat je van gaat afvallen en de lange termijn effecten van kunstmatige zoetstoffen zijn onbekend.

Reden #4: het aantal calorieën zegt niets over de opname er van

Je bent niet wat je eet, maar wat je opneemt.

Niet iedere calorie die je uit je voeding haalt wordt opgenomen door je lichaam. Sommige calorieën zijn bijvoorbeeld onverteerbaar en verlaten het lichaam via ontlasting.

Zo komt uit een onderzoek naar voren dat als je 170 kcal aan amandelen eet je daarvan slechts 129 kcal opneemt (bron). De andere 41 kcal (24% van het totaal) worden niet gebruikt en verlaat het lichaam via ontlasting.

Ook verbrand je al direct een gedeelte van je eten bij de vertering er van. Dit noemt men het thermische effect van voeding. Je lichaam gebruikt dus al een deel van de calorieën om het voedsel te verwerken, waar je zelf dus niet voor hoeft te doen!

Hoeveel calorieën je verbrandt bij de vertering hangt af van wat je eet. Zo kost vezelrijke voeding meestal meer energie dan vezelarme voeding, want het afbreken van vezels is een intensief proces voor het lichaam.

Denk bij vezelrijk voeding aan producten als: fruit, groente, volwaardige granen (havermout, quinoa etc.) noten en zaden.

Vezels zorgen tevens sneller voor een verzadigd gevoel, waardoor je automatisch minder eten (bron). Dit komt omdat vezels er letterlijk voor zorgen dat je maag langzamer wordt geleegd (bron).

Hoeveel calorieën verbrand je ongeveer bij de vertering?

Er zijn onderzoeken gedaan die hebben gekeken naar hoeveel calorieën je verbrand bij de vertering er van, ook wel thermisch effect van voeding genoemd.

Daarbij hebben ze per macronutriënt gekeken tot 7 uur na het nuttigen van een circa 557 kcal maaltijd (bron). Zoveel verbrand je per macronutriënt:

  • Eiwitten: circa 11%
  • Koolhydraten: circa 4%
  • Vetten: circa 4%

Kortom, bij eiwitten verbrand je het meeste calorieën bij de vertering er van. Niet alleen dat, maar eiwitten geven ook een hoger verzadigde gevoel dan vetten of koolhydraten (bron, bron).

In de regel is het zo dat voeding dat veel tijd en moeite kost om te verwerken/verteren tevens het meeste verzadigde gevoel geeft.

Samenvattend: niet alle calorieën die je eet worden opgenomen door je lichaam en met name bij eiwitrijke en vezelrijke voeding verbrandt het lichaam al flink wat calorieën bij de vertering er van.

Reden #5: slanke mensen tellen hun calorieën niet

Misschien is dit nog wel het belangrijkste argument. Slanke mensen tellen namelijk bijna nooit hun calorieën.

Waarom niet?

Nou, als je de juiste dingen eet, stop je vanzelf met eten als je verzadigd bent.

Als je daarentegen continu fastfood eet, gaat het mis. Fastfood heeft namelijk een krachtig effect op het beloningscentrum in het brein (bron). Specifiek zijn bewerkte producten (waaronder fastfood), suiker en tarwe het meest problematisch.

Verslaafd zijn aan voedsel, in dit geval ongezond voedsel, heeft ook veel weg van het verslaafd zijn aan drugs. Het activeert namelijk dezelfde delen van het brein, dezelfde neurotransmitters en veel symptomen zijn hetzelfde als drugsverslavingen (bron).

Als je groepen ratten een gezond dieet geeft, een deels gezond dieet of een dieet alleen gebaseerd op fastfood, krijgt alleen de laatste groep problemen.

De ratten die namelijk alleen fastfood eten, willen hier steeds meer van (bron). Dit is ook iets waar fastfood bedrijven op inspelen door de porties steeds groter te maken. Zo heb je bijvoorbeeld ‘super size’ opties.

super size fastfood

De super size frisdrank is ruim 1 liter en bevat maar liefst 410 kcal. De super size frietjes bevatten 610 kcal. Dit is dus al ruim 1000 kcal terwijl je dan het nog niet eens hebt over de hamburger die je er bij neemt.

Uiteraard is het niet zo dat je gelijk verslaafd bent aan fastfood wanneer je het eet. Uit onderzoek blijkt dat één cheatday in de week waarop je kunt eten wat je wilt grote voordelen heeft.

De voordelen zijn als volgt:

  • Je metabolisme versnelt met 6,6% voor slanke mensen en 2,7% voor mensen met obesitas* (bron)
  • Een hogere aanmaak van het hormoon leptine, waardoor het brein het signaal krijgt om meer vet te verbranden (bron)
  • Het hongergevoel hormoon ghreline daalt voor circa 3 dagen (bron)
  • Je mag even helemaal los gaan!

Kortom, door het introduceren van een cheatday houd je makkelijker een gezond voedingspatroon vol én kun je gewoon kilo’s blijven verliezen.

Maar als je dus gezond eet, is calorieën tellen overbodig. Bij het calorieën tellen ontstaan ook nog een aantal vervelende zaken, zoals:

  • Het haalt het plezier gedeeltelijk weg van eten
  • Het zorgt ervoor dat je minder gaat voelen wat eten met je doet
  • Je gaat voor verpakkingen met spreuken als ‘calorie-arm’ en ‘light’

Samenvattend: als je gezond eet, hoef je geen calorieën te tellen want je stop vanzelf met eten als je verzadigd bent. Dit in tegenstelling tot bewerkt voedsel zoals fastfood.

Automatisch minder calorieën eten dan dat je door hebt?

Bekijk mijn onderstaande video waarin je zonder dat het doorhebt minder calorieën gaat eten. Dus zonder calorieën te tellen, ga je ze al minder binnenkrijgen.

Hoe je op een gezonde en snelle manier afvalt zonder calorieën te tellen

Aangezien je op deze pagina bent gekomen, vermoed ik dat je wilt afvallen. De eerste stap om je streefgewicht te bereiken en overtollig buikvet voorgoed kwijt te raken, is mijn afslank receptenboek.

Hierin ontdek je het volgende:

  • Meer dan 100 overheerlijke recepten die snel en makkelijk klaar te maken zijn (en waar de rest van het gezin ook van meegeniet)
  • Hoe je met mijn lekkere recepten, zoals vlees-, vis-, kip- of vegetarische gerechten, meerdere kilo’s per week verliest
  • 6 verschillende categorieën van recepten, met onder meer kipgerechten, visgerechten, vegetarische gerechten, salades, sauzen, dressings, desserts en meer
  • Tijdbesparende kant-en-klare dag- en weekmenu’s + boodschappenlijstjes

Ontdek hoe je afslankt en meer buikvet gaat verbranden met lekkere en simpel te maken afslank recepten:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

10 Reacties op "5 Grootste Problemen van Calorieën Tellen + Gratis Weekmenu"

  1. MarkN says:

    Hoi Oscar, een heel interesssant en nuttig artikel. Wat ik graag zou willen weten is wat nu beter is om te eten: magere yoghurt of volle yoghurt. Volle yoghurt is vetter en ook veel lekkerder. Daar komt nog eens bij dat de glycemische lading van volle yoghurt 3 is en van magere yoghurt 4 (https://www.sugarchallenge.nl/wp-content/uploads/2013/07/Mendoza-Lijst-Glycemische-Index-en-Glycemische-Lading.pdf). Theoretisch gezien zou je dus kunnen zeggen dat je veel beter volle yoghurt kan eten. Psychologisch gezien kies ik toch voor de magere yoghurt. Misschien kun jij er nog iets meer over vertellen.

    • Drs. Oscar Helm says:

      Je kunt altijd gaan voor de volvette producten zoals volle yoghurt, volle melk etc. Mensen zijn onterecht bang gemaakt voor vetten.

      De beste optie is nog wel helemaal geen zuivel te eten maar dat is weet een stop verder.

      • Lotte vd Kogel says:

        echt waar?? Dus al die low fat producten zijn eigenlijk gewoon nutteloos en onzin en ik kan gewoon volle producten eten ,zelfs als ik af wil vallen? Bvd, Lotte

        • Drs. Oscar Helm says:

          Jazeker. Volvette producten zijn verre van ongezond, het is vaak juist de beste variant.

          En bij low fat producten is het vet wat er uit is gehaald vaak vervangen met suiker. Over het algemeen wordt je dikker van suiker dan van vetten.

          Low fat is pure marketing die bijna op niets gebaseerd is.

          • marnix kramer says:

            wat mega triest!! Stelletje aasgieren….

  2. Joëlle says:

    Jouw website heeft echt mijn ogen geopend Oscar… Ik heb zo veel van jou geleerd! Eerst leer je me al over snelle en langzame koolhydraten, dat wist ik allemaal al niet. Dus ik ging veel meer langzame dan snelle koolhydraten eten. En ik denken dat ik goed bezig was, nou niet dus. Want koolhydraten zijn blijkbaar sowieso slecht voor je!

    Toen ging ik letten op mijn calorieën, want ja minder calorieën is meer afvallen. En nu blijkt weer dat ook niet elke calorie hetzelfde is. Ik vind het wel steeds ingewikkelder worden hoor. Even nu wat ik op een rijtje heb

    – Je moet snelle koolhydraten niet eten en langzame wel

    – Eigenlijk moet je helemaal geen koolhydraten eten

    – Veel water drinken

    – Combineren met sporten

    – Calorieën tellen heeft geen zin want niet alle calorieën zijn het zelfde (maar hoe weet je dan of je niet te veel of te weinig eet?)

    Kun je me verder helpen aub?? Wil graag 15 kilo afvallen volgend jaar

    Gr Joëlle

    • Drs. Oscar Helm says:

      Ja dat klopt allemaal! Mijn punt van dit artikel is vooral dat veel mensen alleen op de verpakking van producten kijken naar hoeveel calorieën erin zitten, maar dat zegt dus helemaal niet zo veel. Als jij mijn Afslank Receptenbijbel gebruikt en dat combineert met regelmatig bewegen weet ik zeker dat je die 15 kilo dit jaar kwijt kan raken!

      https://afslankreceptenbijbel.nl/?pn=hh

  3. Yvonne says:

    So hee er zit echt veel meer achter die calorieën dan ik dacht ik dacht gewoon hoe meer calorieën hoe dikker je wordt maar zo is het dus niet was het maar zo makkelijk. Bedankt!!

  4. Charlotte says:

    Is de drank Crystal Clear ook zo’n marketing stunt!?
    Maak ik hierdoor dus insuline aan en word ik dikker nu ik dit ben gaan drinken?

  5. Marja says:

    Goed artikel! Inderdaad is gezondheid niet een kwestie van calorien tellen. Echter het is ook niet zo dat je automatisch heel slank wordt als je normaal eet. Het heeft ook te maken met je instelpunt. Je natuurlijke gezonde gewicht is afhankelijk van je erfelijke eigenschappen. Kijk maar eens naar oude foto’s dan zie je dat er 100 jaar geleden ook al veel variatie zat in postuur. En toen was er nog geen Mc Donalds. Beste is om gezond echt voedsel te eten en geen bewerkte troep. En om veel te bewegen op een normale niet geforceerde manier. Dan doet je lichaam waar het voor gebouwd is en blijf/wordt je gezonder.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *