1063

Is een Cavitatie Effectief en Veilig om Buikvet te Verwijderen?

Cavitatie is een nieuwe, niet-chirurgische behandelingsmethode om vetophopingen in de zogeheten probleemgebieden – zoals de billen en buik – te verwijderen.

Met een cavitatiebehandeling worden vetzuren en afvalstoffen met behulp van hoogfrequente geluidsgolven uit het lichaam verwijderd.

Het zou vooral effectief zijn bij het verminderen van cellulitis.

Maar hoe werkt een cavitatie behandeling precies? En kan het werkelijk overtollig buikvet voorgoed te verwijderen? Je ontdekt het in dit artikel.

Inhoud van dit artikel

Wat is cavitatie?

Mensen met overmatig buikvet neigen steeds vaker naar chirurgische ingrepen, maagverkleiningen of liposuctie om vetophoping aan te pakken.

Daar is nu een nieuwe methode bijgekomen die geen pijn veroorzaakt.

Deze behandeling is niet-invasief, dat wilt zeggen dat de behandeling uitgevoerd kan worden zonder dat er in de huid hoeft te worden gesneden.

Specialist voert cavitatie uit op buik van een cliënt

Cavitatie, ook wel ultrasone cavitatie genoemd, is een afslankbehandeling die gebruik maakt van hoogfrequente geluidsgolven (ultrasound). Het woord betekent letterlijk “holtevorming”. Het idee is dus holtevorming van vetcellen waardoor die afbreken (bron).

Het wordt gezien als een alternatief voor liposuctie. De behandeling hebben beide als doel om overtollig vet uit het lichaam te verwijderen.

Welk van de 5 buiktype heb jij? En hoe jij met jouw type een platte buik krijgt!

Doe deze gratis test en ontdek welk buiktype je bent.

Wat is het verschil met liposuctie?

Het belangrijkste verschil is dat liposuctie een chirurgische behandeling is, in tegenstelling tot een cavitatie behandeling.

De cavitatie behandeling werkt op basis van lage geluidsgeloven. Ultrageluiden zijn geluidsgolven die niet hoorbaar zijn voor mensen (boven de 20.000 hertz). Het apparaat veroorzaakt  microbubbels waardoor het celmembraan van de vetcellen, ook wel adipocyten genoemd, wordt verzwakt en triglyceriden vrijmaakt (bron).

Het is het proces van lipolyse, waarbij triglyceriden worden afgebroken tot glycerol en vrije verzuurmoleculen.

Het losgemaakte vet komt vervolgens in de bloedsomloop terecht en wordt opgenomen door de lever, nieren en spieren. De overtollige vetzuren en afvalstoffen die overblijven verlaten het lichaam op natuurlijke wijze.

Er zijn aanwijzingen dat de behandeling helpt om van hardnekkig vet af te komen, al zijn wetenschappers vooralsnog verdeeld over de effectiviteit van deze nieuwe  afslankmethode (bron).

Hoe werkt een cavitatie behandeling?

Vetcellen onder het huidoppervlak verdwijnen door laagfrequente geluidsgolven

Behandelklinieken maken gebruik van verschillende apparaten om de behandeling uit te voeren. Hoewel vergelijkbaar, kunnen de apparaten van elkaar verschillen als het gaat om de frequentie en concentratie van de geluidsgolven.

Het is belangrijk om te benadrukken dat ultrasone cavitatie geen vetcellen vernietigt. De methode maakt enkel de vetcellen ‘leeg’ van hun inhoud en cellulitis minder zichtbaar.

Dit betekent dat de vetcellen in staat zijn om vet weer op te slaan op het moment dat er een langdurig calorieoverschot plaatsvindt.

Cavitatie wordt uitgevoerd met een echo apparaat dat zich richt op specifieke delen van het lichaam met hoogfrequente geluidsgolven. De werking van het apparaat vormt een lichte zuigkracht op de huid.

Dit proces verwarmt en vibreert de laag vetcellen onder het huidoppervlak. De druk van het apparaat veroorzaakt uiteindelijk dat de vetcellen vloeibaar worden en hun inhoud afgeven in de bloedbaan.

De vrije vetzuren in het bloed worden afgebroken tot energie of verlaten het lichaam via de urine, ademhaling of zweten (bron).

Prijs en kosten cavitatie behandeling

De kosten van een cavitatie behandeling kunnen verschillen, afhankelijk van de kliniek waar de behandeling wordt ondergaan. De prijs van een cavitatie sessie varieert tussen de € 45 en € 100. Een sessie duurt gemiddeld 30 minuten.

De behandeling kent geen herstelperiode. Maar toch wordt aangeraden om 2-3 dagen tussen de sessies te houden. Het menselijk lichaam heeft namelijk enkele dagen de tijd nodig om de vetzuren en afvalstoffen na een behandeling te verwijderen.

Houd er rekening mee dat om goede resultaten te bereiken er meerdere behandelingen worden uitgetrokken. Een totaal van 10-20 sessies zijn niet ongebruikelijk om de gewenste resultaten te bereiken. Voor onderhoudsbehandeling wordt minimaal 1 sessie per maand aanbevolen om de resultaten in de loop van de tijd te behouden.

Voor het beste resultaat wordt aanbevolen om de dagen voor de behandeling geen koffie en alcohol te drinken en om goed gehydrateerd te zijn voor de duur van de behandeling.

Het is belangrijk om zowel voor als na de behandeling veel water te drinken. Dit kan een effect hebben op de resultaten. Aangeraden wordt om voor vóór de behandeling minstens een 1 liter water te drinken.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Voordelen en nadelen van de cavitatie methode

Wat zijn de voordelen en nadelen van cavitatie? Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

Voordeel #1: de behandelingen zijn niet-invasief

Een cavitatie behandeling is een niet-invasieve methode, waardoor het over het algemeen als pijnloos wordt ervaren. In tegenstelling tot liposuctie heeft cavitatie geen chirurgische ingrepen nodig.

Dit houdt in dat je geen blijvende littekens overhoudt aan de behandelingen. In plaats daarvan vertrouwt de behandeling op hoogfrequente geluidsgolven om vet te verwijderen, zonder dat er direct lichamelijk letsel wordt veroorzaakt.

Voordeel #2: het is pijnloos

De cavitatie behandelingen worden over het algemeen door de meeste mensen als pijnloos beschouwd, zonder pijn na de behandeling. Tijdens de behandeling kan er ongemak worden ervaren, met name een tintelend of warm gevoel wordt door gebruikers gemeld.

Voordeel #3: neemt weinig tijd in beslag

De sessies duren korter dan een beurt bij de kapper. Houd er rekening mee dat je tussen de 20 tot 50 minuten aan tijd kwijt bent voor een behandeling.

Voordeel #4: gericht op specifieke probleemgebieden

De meest voorkomende probleemgebieden van vrouwen zijn de billen buik, bovenarmen en vetrolletjes rond de heupen. Met cavitatie kunnen deze probleemgebieden succesvol worden aangepakt.

Nadeel #1: meerdere sessies noodzakelijk voor zichtbare resultaten

Voor de beste resultaten hebben de meeste mensen meerdere behandelingen nodig. Een enkeling zag direct resultaat na de eerste behandeling, maar anderen zagen na meerdere behandelingen nog steeds geen verschil.

Nadeel #2: lange termijn gevolgen onduidelijk

Veel onderzoek is er nog niet gedaan naar cavitatie. Het is daardoor nog onduidelijk wat de gevolgen zijn van deze methode op de lange termijn voor het menselijk lichaam.

Nadeel #3: niet voor iedereen geschikt

Mensen met een pacemaker of coronaire hartziekten komen niet in aanmerking voor deze behandeling. Ook wordt de behandeling niet aanbevolen voor zwangere vrouwen, hoewel er geen sluitend bewijs is dat cavitatie de zwangerschap in gevaar brengt.

Volgens sommige artsen kunnen vrijkomende geluidsgolven zeer waarschijnlijk het gehoor van het ongeboren kind schaden en een negatief effect hebben op het immuunsysteem van het kind.

Ook mag de afslankmethode niet worden uitgevoerd op personen jonger dan 18 jaar omdat het lichaam nog volop groeit en in ontwikkeling is.

Bij jongeren vinden er nog vele hormonale veranderingen plaats die invloed hebben op de vetopslag. Dus als je dit leest en minderjarig bent is het advies om te wachten tot je minimaal 18 bent om aanspraak te kunnen maken op deze behandelingsmethode.

Nadeel #4: kans op lichamelijke bijwerkingen

Veelvoorkomende bijwerkingen van cavitatie behandelingen zijn gevoelloosheid, zwellingen, tijdelijke blauwe plekken op het behandelgebied en een tintelend gevoel in de huid. Ook misselijkheid, verhoogd dorstgevoel en een verminderde eetlust zijn bijwerkingen die kunnen worden ervaren na een cavitatie sessie.

Nadeel #5: risico op bloedstolsels en schade aan zenuwen

Cavitatie kan bloedstolsels en zenuwschade veroorzaken. Bloedstolsels ontstaan doordat het apparaat de temperatuur in de bloedvaten opwarmt. Als zich een stolsel vormt in het gebied dat dat zuurstof aan de huid levert, kan de huid afsterven.

Zenuwbeschadiging kan langdurige gevoelloosheid veroorzaken in het behandelgebied. Dit komt het meeste voor in de armen, benen, gezicht en nek.

Nadeel #6: de behandeling is niet goedkoop

Cavitatie is geen goedkope manier om overtollig vet kwijt te raken. Een enkele sessie kost meer dan € 50. Bedenk daarbij dat meerdere behandelingen noodzakelijk zijn om resultaten te zien en je snapt dat je diep in de portemonnee mag tasten wil je er het maximale uithalen.

Ervaringen met de cavitatie-techniek

De meningen zijn nogal verdeeld als het gaat om de cavitatiebehandeling voor vetverlies. Net als de meeste producten en behandelingen voor gewichtsverlies zijn er zowel positieve als negatieve ervaringen te vinden.

Sommigen merkten een aanzienlijk smallere taille op na enkele sessies te hebben uitgevoerd. Anderen zagen geen tot weinig veranderingen in hun uiterlijk.

De negatieve beoordelingen zijn vooral gebaseerd op slechte ervaringen met nauwelijks zichtbare resultaten. Kosten van de behandeling is ook een probleem voor veel gebruikers:

Voor mij hebben de cavitatiebehandelingen goed gewerkt (ik deed er in totaal 7). Na de derde behandeling zag ik zichtbaar verschil. Mijn love handles waren beduidend kleiner geworden en mijn onderbuik leek een stuk kleiner. Ik ben in die tijd ook veel meer op mijn eten gaan letten omdat ik wilde voorkomen dat dit buikvet nog een keer terug zou komen. Enige nadeel was dat ik de behandelingen aan de dure kant vond. Per behandeling was ik 75,- euro kwijt. Dat is veel geld voor een alleenstaande moeder! – Susan

Deze behandelingen waren mijn geld niet waard. Na 6 behandelingen te hebben gehad zag ik geen enkel verschil. Ik denk dat ik mijn tijd beter aan trainen had kunnen besteden dan aan deze onzin. Voor mij waren deze behandelingen hun geld zeker niet waard! – Elise

Ik heb een aantal keren cavitatie geprobeerd – ik vond een goedkope aanbieding op Groupon – maar ik was teleurgesteld over het resultaat. Misschien is het mijn leeftijd (ik ben 52).  Maar ik ben niet meer of ongezonder gaan eten in de tijd dat ik de behandelingen deed, dus dat kan niet de reden zijn geweest. Het volstaat om te zeggen dat ik geen verder geld meer zal investeren in deze voor mij nutteloze behandelingen. – Julie

In totaal heb ik 8 cavitatie sessies gehad. Mijn ervaring is dat het niet werkt. Ik moet wel toegeven dat ik aanvankelijk dacht dat ik de resultaten kon zien. Mijn broek voelde losser aan. Maar ik heb zowel voor als na iedere sessie gemeten en zag op papier geen verschil. Misschien kwam het doordat ik veel meer water ben gaan drinken? Ik krijg in ieder geval betere resultaten met een koolhydraatarm dieet. – Damien

Conclusie: is een cavitatie behandeling de moeite waard?

Cavitatie kan nuttig zijn wanneer het wordt toegepast op lokale gebieden waar zich veel vet bevindt.

Resultaten verschillen van persoon tot persoon, afhankelijk van je lichaamssamenstelling, geslacht en leeftijd. Belangrijk om te onthouden is dat minder vetcellen niet betekent dat je andere vetcellen niet groter worden als je een ongezond voedingspatroon aanhoudt.

Als je zwaarlijvig bent of veel vet rondom de buik hebt dan zal cavitatie niet heel veel helpen. Het verwijdert geen significante hoeveelheden lichaamsvet.

Eén behandeling zorgt er niet voor dat je een sixpack krijgt en je zult nooit van je vetrolletjes verlost raken als je een ongezond voedingspatroon aanhoudt.

Wil jij weten of je een gezond vetpercentage hebt? Lees dan dit artikel: Wat Is een Gezond Vetpercentage? Tabel voor Man, Vrouw en Kind

De cavitatie methode haalt alleen plaatselijk vet weg, waardoor het algehele vetpercentage niet omlaag gaat en je vreemde lichaamsverhoudingen kunt krijgen. Het verwijderen van vet in de buikstreek zorgt er namelijk niet voor dat vetvermindering ook op andere probleemgebieden plaatsvindt.

Cavitatie geen langetermijnoplossing

We kunnen stellen dat cavitatie geen langetermijnoplossing is voor vetverlies. Het verwijderde buikvet zal snel terugkeren zonder een gezond dieet en de juiste oefeningen voor een strakke buik.

Want hoe je het ook wendt of keert, voeding en lichaamsbeweging blijven de belangrijkste factoren bij het verlagen van je vetpercentage of het aanpakken van je bierbuik. Dat maakt cavitatie geen duurzame oplossing om af te vallen. Het is een tijdelijke noodoplossing.

Om effectief vet te verbranden moet je gezonde maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat je afvalt en het verwijderde vet nooit meer terugkomt. Een uitgebalanceerd dieet is de enige manier om blijvende resultaten te garanderen.

Mensen die ongezond eten en meer calorieën binnenkrijgen dan ze verbranden, zullen na verloop van tijd weer aankomen in gewicht. Tot slot raad ik aan om dit artikel te lezen als je op zoek bent naar de beste tips om snel buikvet te verbranden.

Verbrand snel overtollig buikvet en krijg die platte buik van je dromen

Ik heb een methode ontwikkeld om hardnekkig buikvet te verbranden met wetenschappelijk onderbouwde tips, buikspier schema’s en recepten.

Het is het meest complete boek om een strakke en platte buik te krijgen, en dat met minimale investering qua tijd en inspanning.

Je leert onder andere de volgende zaken:

  • 50 overheerlijke recepten die snel en makkelijk klaar te maken zijn
  • Hoe je drastisch je vetpercentage verlaagt
  • 8 regels voor een platte en strakke buik
  • Hoe je met 3 keer 20 minuten per week een strakke buik krijgt
  • 12 fouten die mensen maken bij het krijgen van een strakke buik

Ontdek hoe je binnenkort al een strakke en platte buik hebt:

Strakke Buik Bijbel Risicovrij Uitproberen

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )