Op zoek naar een platte buik na je 50ste?
Ontdek in dit artikel hoe je als 50 plusser hardnekkig buikvet kunt kwijtraken!
Leer over de risico’s van overtollig buikvet op deze leeftijd en krijg de beste tips en oefeningen om op een effectieve manier van ongezond buikvet af te komen.
Direct de buikspier oefeningen bekijken? Klik hier!
Inhoud van dit artikel
Waarom is buikvet slecht voor je gezondheid na je 50ste?
Als je de vijftig bent gepasseerd, merk je misschien dat je lichaam niet meer is wat het ooit was.
Veranderingen in gewicht en lichaamsvorm zijn natuurlijk, en voor velen van ons is een van die veranderingen een toename van buikvet. Maar wat betekent meer buikvet eigenlijk voor je gezondheid, en wat kun je eraan doen?
Welk van de 7 buiktype heb jij? En hoe jij met jouw type een platte buik krijgt!
Doe deze gratis test en ontdek welk buiktype je bent.
Onderhuids vs. visceraal buikvet
Allereerst moet je weten dat buikvet meer is dan alleen een esthetisch probleem. Het kan een belangrijke indicator zijn van je algemene gezondheid, vooral als je de 50 bent gepasseerd.
Visceraal vet, vaak aangeduid als buikvet, is het meest schadelijke type vet dat in het menselijk lichaam voorkomt.
Dit soort vet nestelt zich in je buikholte, rond je interne organen, en is niet altijd direct zichtbaar of voelbaar. Maar laat je hierdoor niet misleiden. De aanwezigheid van veel visceraal vet is gevaarlijk voor je gezondheid (bron).
Uit steeds meer onderzoeken blijkt ook dat de buikomvang belangrijker is dan je lichaamsgewicht (bron).
Onderhuids vet is dat zachte, kneedbare laagje net onder je huid. Hoewel het misschien niet je ideale look is, vormt het niet per se een groot gezondheidsrisico.
Visceraal vet, aan de andere kant, is de verborgen boosdoener. Dit vet verzamelt zich rond je interne organen en is veel actiever in metabole zin. Met de jaren hebben we de neiging om meer van dit type vet in onze buikstreek op te slaan.
Veel vet in de buikholte staat in verband met een verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk (bron). Door af te vallen en vet te verliezen rond de buikstreek, kun je deze gezondheidsrisico’s aanzienlijk verkleinen.
Waarom slaat je lichaam extra buikvet op na je 50ste?
Wanneer je de 50 plus nadert, ervaren veel mensen dat hun lichaam niet meer reageert zoals vroeger. Dit komt door veranderingen in de stofwisseling en hormoonspiegels, een natuurlijk onderdeel van het ouder worden.
Deze veranderingen kunnen leiden tot gewichtstoename en maken het moeilijker om overtollig gewicht te verliezen.
Wat je vroeger kon eten zonder aan te komen, leidt nu vaak tot vetopslag rond je middel. Een van de hoofdoorzaken is het verlies van spiermassa.
Voor de gemiddelde volwassene neemt de spiermassa af met 3-8% per decennium na de leeftijd van 30.
En dit verlies gaat sneller naarmate je ouder wordt. Minder spiermassa betekent een lagere ruststofwisseling, waardoor het makkelijker is om vet op te slaan, vooral rond de taille (bron).
Buikvet kwijtraken na je 50ste: tips voor mannen en vrouwen
Naarmate we ouder worden, brengen biologische veranderingen in ons lichaam nieuwe uitdagingen met zich mee, waaronder het moeilijker kwijtraken van buikvet.
Maar er is goed nieuws: zowel buikvet als het gevaarlijkere visceraal vet reageren goed op de juiste combinatie van lichaamsbeweging en gezonde voeding. Het is dus zeker mogelijk om je tailleomtrek te verminderen, zelfs na je 50ste.
In het volgende deel van ons artikel delen we de beste tips en strategieën die effectief zijn gebleken in het verliezen van buikvet op deze leeftijd. Blijf lezen om te ontdekken hoe je dit op een gezonde en duurzame manier kunt bereiken!
Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode
Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?
Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam
Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.
Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.
Tip #1: Cardio training
Cardiovasculaire oefeningen (beter bekend als cardio) is een uitstekende manier om je gezondheid te verbeteren en vet te verliezen.
Fysieke activiteiten zoals stevig wandelen, fietsen en zwemmen zijn uitstekende vormen van cardiovasculaire oefeningen.
Wandelen is een van de beste oefeningen om buikvet te verliezen na je 50ste. Het is makkelijk te doen, waar en wanneer dan ook, en het belast je lichaam niet te veel.
Probeer het in je dagelijkse routine op te nemen door bijvoorbeeld ’s ochtends, tijdens je lunchpauze of ’s avonds een wandeling te maken. Elk moment is geschikt.
Als je dagelijks 30 minuten aan aerobe activiteiten zoals stevig wandelen toevoegt, help je niet alleen de strijd tegen buikvet, maar profiteer je ook van talrijke gezondheidsvoordelen, zelfs als je niet afvalt. Of probeer dagelijks om minimaal 10.000 stappen te lopen.
Wat zijn aerobe oefeningen?
Aerobe oefeningen vallen in feite onder cardiovasculaire oefeningen, maar leggen meer nadruk op uithoudingsvermogen.
Hoewel aerobe oefeningen op zichzelf niet zo effectief zijn voor algemeen gewichts- en vetverlies als vaak wordt gedacht, zijn ze wel essentieel voor het specifiek aanpakken van buikvet.
Cardio kan je helpen visceraal vet te verliezen, zelfs zonder dat je gewicht verliest. Als je te veel buikvet hebt, kun je je tailleomvang verminderen en je gezondheid verbeteren door cardio op te nemen in je dagelijkse routine.
Tip #2: Voeg Intermittent Fasting toe aan je wekelijkse routine
Intermittent fasting houdt in dat je alleen eet binnen bepaalde tijdsvensters en de rest van de tijd vast.
Tijdens het vasten vermijd je het eten van voedsel, maar je mag wel water, groene thee of zwarte koffie drinken, zolang je geen calorieën binnenkrijgt.
Een populaire vorm van intermittent fasting is het 16:8-schema, waarbij je acht uur per dag eet en de overige 16 uur (inclusief slaaptijd) vast. Deze methode van vasten biedt tal van gezondheidsvoordelen. Het geeft je lichaam de kans om over te schakelen naar vetverbranding.
Het overslaan van maaltijden kan je metabolisme en vetverbranding versnellen. Bovendien is het een eenvoudige methode om in je dagelijks leven te integreren en vol te houden.
Ook kan intermittent fasting helpen het verouderingsproces te vertragen, wat zich kan uiten in minder rimpels en een gezonde huid, simpelweg door jezelf regelmatig voedsel te ontzeggen.
Voor sommige vrouwen kan langdurig vasten minder voordelig zijn dan voor mannen. Vrouwen die intermittent fasting willen proberen, wordt aangeraden dit in aangepaste vorm te doen, zoals niet langer dan 16 uur achtereen vasten en minder vastendagen per week inplannen.
Wil je meer weten over intermittent fasting en hoe je het kunt toepassen? Lees dan hier mijn artikel over dit onderwerp.
Tip #3: Aan de slag met krachttraining of fitness
Een van de beste methoden om de typische kwalen van het ouder worden tegen te gaan, is door fitness of krachttraining toe te passen in je routine.
Het mooie is dat slechts twee tot drie keer per week gericht trainen al een enorm verschil kan maken in hoe je je voelt en eruitziet.
Zelfs na je 50ste is krachttraining een fantastische manier om die extra kilo’s kwijt te raken, met name het hardnekkige buikvet. Gewichten heffen lijkt misschien niet de voor de hand liggende keuze als je denkt aan afvallen, maar het is absoluut cruciaal voor het behouden van een slanke lijn.
Juist als 50-plusser kan krachttraining enorm bijdragen aan het effectief verbranden van buikvet. (bron, bron). Geen zorgen als je geen trainingsapparatuur hebt of liever niet naar de sportschool gaat. Oefeningen met je eigen lichaamsgewicht zijn ook heel effectief.
Het mooie is dat je veel verschillende activiteiten thuis kunt doen om visceraal vet te verbranden. Maar als je één ding zou moeten kiezen, ga dan voor een sport waarbij je gewichten gebruikt en je vet kunt wegtrainen.
Elke activiteit met gewichten is al een grote stap vooruit. En als je denkt dat krachttraining niets voor jou is, maar je wilt toch de voordelen ervan plukken, probeer dan eens groepslessen.
Groepslessen combineren krachttraining met het plezier van samen sporten, waardoor het veel makkelijker wordt om vol te houden. Zo bouw je niet alleen spierkracht op, maar pak je ook dat lastige buikvet aan op een leuke en sociale manier.
Lees ook: 8 Beste 15 Minuten Thuis Workouts Gebaseerd op Wetenschap
Tip #4: Volg een koolhydraatarm dieet
Het verminderen van de inname van bewerkte koolhydraten is een effectieve strategie om snel visceraal vet te verliezen, vaak bekend als het volgen van een koolhydraatarm dieet.
Bij zo’n dieet verminder je aanzienlijk je koolhydraatinname en vervang je deze door gezonde vetten en eiwitten.
Dit betekent vooral het vermijden van geraffineerde koolhydraten zoals suikerrijke producten, maar ook alledaagse voedingsmiddelen zoals brood, pasta, aardappelen en witte rijst.
In plaats daarvan kies je voor voedzamere koolhydraatbronnen zoals groenten, fruit, noten, zilvervliesrijst, havermout en boekweit – en dat allemaal met mate.
Koolhydraatarm eten betekent niet honger lijden. Het mooiste is namelijk dat je het makkelijk kan volhouden (omdat het de eetlust onderdrukt) en je niet zal jojoën.
Een koolhydraatarm dieet vermindert ook ontstekingen, vooral voor mensen met overgewicht (bron, bron). Overstappen op een ander voedingspatroon voelt misschien als een grote uitdaging.
Dat het gelukkig ook anders kan bewijs ik met mijn bestverkochte kookboek de Afslank Receptenbijbel. Als je het boek aanschaft, krijg je meer dan 100 koolhydraatarme recepten inclusief 6 weekmenu’s in duidelijke schema’s.
Klik hier en ontdek mijn effectieve afvalmethode voor een slank en gezond leven.
…en raak je gevaarlijke buikvet kwijt zonder dat het veel geld, tijd of moeite kost! Met dit receptenboek beheers jij de kunst van lekker én gezond eten zonder van iemand anders afhankelijk te zijn.
Tip #5: HIIT voor 50 plussers
Je hebt vast wel eens gehoord dat vetverbranding én spiergroei niet samengaan. Of toch wel?
In tegenstelling tot wat vaak wordt gezegd, is het mogelijk om tegelijkertijd vet te verbranden en spieren op te bouwen.
Als je mensen hoort praten over afvallen, dan bedoelen ze eigenlijk vet verbranden. En dit is ook meteen de grootste uitdaging.
Maar voordat we hier dieper op ingaan, is het belangrijk om te weten dat meerdere studies bevestigen dat je spiermassa kan opbouwen – ondanks een calorietekort met HIIT.
HIIT is een trainingsmethode waarbij je korte periodes van intense oefeningen afwisselt met rustmomenten of minder intensieve activiteiten.
Het is een fantastische manier om snel calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.
Je hebt geen dure uitrusting of veel ruimte nodig om te beginnen. Of het nu gaat om snelle sprongen, burpees, of zelfs intensieve yoga poses, HIIT kan worden aangepast aan wat je thuis beschikbaar hebt.
Een studie uit 2018 wees uit dat vrouwen die 8 weken trainden met weerstand of gewichten en een eiwitrijk dieet aten, tegelijkertijd lichaamsvet verloren en spiermassa opbouwden (bron).
Ben je enthousiast geraakt om HIIT vaker te proberen? En wil jij iedere dag meer energie, lekker eten…en ook nog eens hardnekkig buikvet verliezen met eenvoudige oefeningen die je thuis kunt doen?
Dan is mijn afslankboek de Strakke Buik Bijbel echt iets voor jou!
Je leert in dit boek hoe je als beginner HIIT kan toepassen in je dagelijks leven (met trainingsschema’s). Ik deel ook andere effectieve methoden, speciaal gericht op 50-plussers. Deze zijn nooit saai, wisselen altijd af, en zijn ontzettend effectief in het creëren van je droombuik!
Tip #6: Zorg voor een goede nachtrust
Een goede nachtrust is cruciaal als je buikvet wilt verliezen, vooral voor 50-plussers. Terwijl we slapen, herstelt ons lichaam niet alleen van de dagelijkse stress,
Maar slaap reguleert het ook belangrijke hormonen die invloed hebben op onze eetlust en metabolisme.
Hier zijn enkele redenen waarom slaap zo belangrijk is:
Invloed op gezonde keuzes
Wanneer je niet genoeg slaapt, verandert de manier waarop je brein functioneert. Dit maakt het moeilijker om gezonde keuzes te maken en weerstand te bieden tegen ongezond voedsel.
Stel je voor: je bent oververmoeid op het werk en grijpt zonder nadenken naar die makkelijke, maar ongezonde snack. Uit verschillende onderzoeken is namelijk gebleken dat slaapgebrek zorgt voor een verhoogde eetlust (bron, bron).
Slaaptekort vergroot je eetlust
Slaaptekort kan je eetlust vergroten. Dit komt door de disbalans tussen de hormonen ghreline en leptine. Ghreline stimuleert het hongergevoel en leptine zorgt voor een vol gevoel.
Wanneer je niet genoeg slaapt, stijgt het niveau van ghreline, waardoor je meer honger krijgt. Het resultaat? Je nacht eindigt met het plunderen van de koelkast.
Voor het verliezen van buikvet als 50-plusser is het dus niet alleen belangrijk om naar je dieet en beweging te kijken, maar ook om voldoende rust en slaap te krijgen.
In dit artikel ontdek je praktische tips om beter te slapen en te voorkomen dat slaaptekort leidt tot gewichtstoename.
Tip #7: verminder je alcoholgebruik voor een plattere buik
Je alcoholconsumptie verminderen kan een grote rol spelen in het verliezen van onderbuik vet.
Wanneer je alcohol drinkt, gaat je lever aan de slag met het afbreken van alcohol, waardoor de vetverbranding op een lager pitje komt te staan. Dit komt omdat je lichaam geen alcohol kan opslaan.
Bovendien levert alcohol zelf aardig wat calorieën. Een glas rosé bevat bijvoorbeeld al snel 110 calorieën, en voor een flesje bier zit je rond de 135 calorieën. Nu weet je waar die beruchte bierbuik vandaan komt.
En laten we eerlijk zijn, meestal blijft het niet bij één drankje, wat betekent dat je al snel honderden extra calorieën binnenkrijgt op een avond.
Geniet je graag van een alcoholisch drankje? Overweeg dan om je alcoholgebruik te beperken tot maximaal twee glazen per week.
Je buik (en je gezondheid) zullen je er dankbaar voor zijn (bron). Door deze simpele aanpassing kun je al een aanzienlijk verschil merken in het verminderen van buikvet.
Beste buikspieroefeningen voor 50 plussers (man en vrouw)
Ontwikkelen van sterkere buikspieren is een fantastisch doel voor iedereen, en dit geldt zeker ook voor 50-plussers. Sterke buikspieren zijn niet alleen belangrijk voor een goede lichaamshouding, maar bieden ook essentiële ondersteuning voor de rug- en kernspieren.
Voordat je begint met buikspieroefeningen, is het goed om te weten dat zichtbare resultaten afhangen van je vetpercentage. Voor mannen worden buikspieren vaak zichtbaar bij een vetpercentage van 12% of lager, en voor vrouwen bij ongeveer 18%.
Nu dit duidelijk is, laten we kijken naar de beste buikspieroefeningen voor deze leeftijdsgroep.
In mijn uitgebreide artikel vind je een selectie van de 15 beste buikspieroefeningen (incl. kant-en-klaar schema) speciaal ontworpen om calorieën te verbranden en je lichamelijke conditie te verbeteren.
Oefening #1: Burpees
Laten we beginnen met de eerste oefening: burpees! Burpees zijn een uitstekende keuze voor 50-plussers, gezien ze een volledige lichaamstraining bieden, inclusief de buikspieren.
Deze veelzijdige oefening draagt niet alleen bij aan het versterken van je spieren, maar helpt ook bij het verbeteren van je conditie.
Uitvoeren van de burpee:
- Sta rechtop met je voeten op schouderbreedte uit elkaar.
- Naar Beneden bewegen: Buig door je knieën en breng je lichaam in een gehurkte positie.
- Handen Plaatsen en springen: Zet je handen op de grond voor je en spring dan met je voeten naar achteren, zodat je in een plankpositie belandt.
- Terug naar start: Spring met je voeten weer naar voren, dicht bij je handen, en kom explosief omhoog in een sprong vanuit de hurkzit.
- Zorg ervoor dat je deze bewegingen gecontroleerd en met de juiste techniek uitvoert om het maximale uit de oefening te halen en blessures te voorkomen.
Oefening #2: Mountain climbers
Mountain Climbers zijn zeer geschikt voor 50-plussers, omdat ze een unieke combinatie van cardiovasculaire en krachtoefeningen bieden.
Deze oefening helpt niet alleen bij het versterken van de buikspieren, maar bevordert ook een betere bloedsomloop en bouwt spierkracht op. Dit maakt het een effectieve oefening voor het verbranden van calorieën en het versterken van het hele lichaam.
Uitvoering van Mountain climbers:
- Begin in een plankpositie, met je handen stevig op de grond geplaatst, recht onder je schouders. Zorg ervoor dat je lichaam een rechte lijn vormt van je hoofd tot je hielen.
- Trek een knie naar je borst, terwijl de andere been gestrekt blijft. Wissel snel van been, alsof je op de plaats aan het ‘bergen beklimmen’ bent.
- Houd het tempo hoog, maar zorg ervoor dat je je vorm behoudt. Je rug moet gedurende de hele oefening recht en stabiel blijven.
- Adem ritmisch en gecontroleerd om je kernspieren geactiveerd en je bewegingen vloeiend te houden.
Deze oefening kan in het begin intens zijn, dus begin met een tempo dat voor jou comfortabel is en bouw geleidelijk op.
Oefening #3: De Brug
Deze oefening focust op het versterken van essentiële spiergroepen zoals de bilspieren, hamstrings en de onderrug.
Het mooie van de brug is dat het niet alleen bijdraagt aan een sterkere spieropbouw, maar ook helpt bij het verbeteren van je houding en het verminderen van rugklachten – iets wat veel voorkomt op latere leeftijd.
Deze oefening is zacht voor de gewrichten, waardoor het een ideale keuze is voor iedereen die zoekt naar een effectieve, maar veilige manier om aan kracht te werken.
Hoe voer je de Brugoefening uit?
- Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond, ongeveer op heupbreedte uit elkaar. Plaats je armen naast je lichaam met de handpalmen naar beneden.
- Druk je hielen in de grond en til je heupen op richting het plafond. Span je bilspieren aan terwijl je dit doet. Zorg ervoor dat je lichaam een rechte lijn vormt van je schouders tot je knieën.
- Houd deze positie een paar seconden vast, en zorg ervoor dat je bilspieren en hamstrings het werk doen.
- Laat je heupen langzaam weer zakken naar de startpositie.
Ben je klaar om als 50-plusser het hardnekkige buikvet aan te pakken met effectieve methoden? Ontdek de beste thuisoefeningen en trainingschema’s speciaal ontworpen voor jouw leeftijdsgroep!
Klik hier en ontdek de meest effectieve manier naar een gezond en slank lichaam.
Is het mogelijk om buikvet weg te krijgen in 2 weken?
Het is zeker mogelijk om in 2 weken tijd vooruitgang te boeken met het verliezen van buikvet, vooral als je je aan een strikt regime houdt. Als je bijvoorbeeld intermittent fasting combineert met een zorgvuldig dieet en regelmatig sporten, kun je tot wel 2 kilo per week vet verliezen.
Maar het is wel belangrijk om realistische verwachtingen te hebben; het meeste gewichtsverlies in zo’n korte periode kan ook bestaan uit watergewicht en niet alleen uit vet.
Mensen met veel overgewicht kunnen in het begin sneller vet verliezen. Dit komt omdat een hoger lichaamsgewicht vaak gepaard gaat met een grotere calorieverbranding, waardoor het makkelijker is om een calorietekort te creëren. Naarmate je vetpercentage echter lager wordt, kan het moeilijker zijn om vet te blijven verliezen.
Veelgestelde vragen over buikvet kwijtraken als 50 plusser
Hoeveel is 1 cm buikomtrek?
Een afname van 1 cm in de buikomtrek komt overeen met een geschat gewichtsverlies van ongeveer 750 gram. Van dit gewichtsverlies bestaat ongeveer 500 gram uit lichaamsvet.
Dit houdt in dat je een totaal calorietekort van ongeveer 4000 kcal zou moeten bereiken om deze vermindering in buikomtrek te realiseren.
Voor vrouwen wordt een buikomtrek onder de 88 cm als gezond beschouwd, terwijl voor mannen een buikomtrek onder de 102 cm als gezond wordt gezien. Deze waarden kunnen echter variëren afhankelijk van lengte en lichaamsbouw.
Is roeien goed voor kwijtraken buikvet?
Ja, roeien is een effectieve oefening voor het verbranden van buikvet. Het is een intensieve cardio-oefening die niet alleen calorieën verbrandt, maar ook meerdere spiergroepen aanspreekt, waaronder de buikspieren. Gemiddeld kan 30 minuten roeien ongeveer 200 tot 300 calorieën verbranden, afhankelijk van de intensiteit en het lichaamsgewicht van de persoon.
Hoe kom ik van mijn dikke buik af in de overgang?
Naarmate je ouder wordt, neemt de spiermassa vaak af, wat kan leiden tot een lagere basaal metabolisme. Dit leidt ertoe dat je lichaam minder calorieën verbrandt in rust. Om de toename van buikvet onder controle te houden, kan het nodig zijn om je calorie-inname te verminderen.
Wat veroorzaakt buikvet bij vrouwen?
Buikvet bij vrouwen kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals ongezonde voedingsgewoonten, een sedentaire levensstijl, hormonale veranderingen (zoals tijdens de overgang), en genetica. Stress en slaapgebrek kunnen ook bijdragen aan de ophoping van buikvet.
Waar verlies je het meeste buikvet mee?
Het meeste buikvet verlies je door een combinatie van cardio-oefeningen, krachttraining, en een gezond voedingspatroon. Focus op activiteiten die grote spiergroepen aanspreken en de hartslag verhogen.
Verbrand snel overtollig buikvet en krijg die platte buik van je dromen
Ik heb een methode ontwikkeld om hardnekkig buikvet te verbranden met wetenschappelijk onderbouwde tips, buikspier schema’s en recepten.
Het is het meest complete boek om een strakke en platte buik te krijgen, en dat met minimale investering qua tijd en inspanning.
Je leert onder andere de volgende zaken:
- 50 overheerlijke recepten die snel en makkelijk klaar te maken zijn
- Hoe je drastisch je vetpercentage verlaagt
- 8 regels voor een platte en strakke buik
- Hoe je met 3 keer 20 minuten per week een strakke buik krijgt
- 12 fouten die mensen maken bij het krijgen van een strakke buik
Ontdek hoe je binnenkort al een strakke en platte buik hebt: