461

Documentaire ‘What the Health’ Ontmaskerd – 4 Kritiekpunten

Deze zomer kreeg ik meerdere vragen over de nieuwe documentaire ‘What the Health’. Een film die je misschien hebt voorbij zien komen op Netflix.

Als je de film hebt bekeken kan je geschrokken zijn van de schadelijke effecten van vlees, melk, pluimvee en eieren op onze gezondheid.

De vlees- en zuivelindustrie zou bewust de belangrijkste oorzaken van Westerse ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas onder het tapijt vegen.

Als kijker word je geconfronteerd met talloze angstaanjagende verhalen.

Is deze documentaire van toegevoegde waarde of hebben we het over misleidende propaganda? Ik ben er eens kritisch voor gaan zitten.

Inhoud van dit artikel

Staat één ei eten werkelijk gelijk aan het roken vijf sigaretten? Gaan we van vlees eten dood? Deze documentaire slaat je met nogal wat argumenten om de oren.

Maar hoe zit het werkelijk?

Ik heb de belangrijkste claims van de film op een rijtje gezet en zal ze stuk voor stuk behandelen.

Cowspiracy

Maar laat ik je eerst iets vertellen over het hoofdpersonage in de film; Kip Andersen. Deze man is veganist en liet in 2014 ook veel stof opwaaien met zijn film Cowspiracy.

In die film was boodschap dat de bio-industrie hoofdverantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde.

De conclusie van de film was dat de aarde alleen nog te redden viel als iedereen zijn vleesconsumptie drastisch zou verminderen en over zou stappen naar plantaardig voedsel.

Terug naar What the Health, in deze documentaire wordt ook een eenzijdig beeld geschetst. De film maakt maar liefst 37 gezondheidsclaims, waarvan ik de belangrijkste heb onderzocht.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

#1: Rood en bewerkt vlees verhoogd sterk het risico op kanker

In de film komt men aan met een samenvatting van epidemiologische studies die zouden aantonen dat het eten van een enkele portie bewerkt vlees per dag het risico op dikke darmkanker met 18% verhoogt. Klinkt verontrustend, niet?

Het ligt toch wat genuanceerder. In de eerste plaats kunnen epidemiologische studies alleen correlatie tonen, geen oorzaak. In de tweede plaats is die stijging van 18% in relatief risico, niet absoluut risico.

Een meta-analyse van maar liefst 27 studies concludeerde dat het verband tussen kanker en rood vlees eigenlijk vrij zwak is (bron).

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) was de verantwoordelijke voor de controverse over vlees (bron). Sinds de uitgave van het rapport was de WHO genoodzaakt om enige nuance aan te brengen. Het rapport over vlees en kanker zou door de media verkeerd zijn ‘geïnterpreteerd’ (bron).

De filmmaker heeft het ook over de IARC-classificatie van bewerkt vlees. Dit internationaal agentschap voor kankeronderzoek zou rood en bewerkt vlees op de lijst van kankerverwekkende stoffen hebben gezet. Dat is dezelfde categorie als asbest, tabak en alcohol.

Dat wilt echter nog niet zeggen dat het eten van rood vlees even schadelijk is als sigaretten of asbest.

Op de WHO informatie pagina staat duidelijk dat classificatie in groep 1 is gebaseerd op het feit of het een risicofactor voor kanker vormt, niet de mate van risico (bron). Dat wilt zeggen dat niet alle stoffen in deze groep even schadelijk zijn. De kans op kanker door roken is veel hoger (maar liefst 900%).

#2: Geraffineerd suiker veroorzaakt geen diabetes maar vlees

Een stuk gevaarlijker vind ik claim over diabetes type 2 (suikerziekte). Suiker en geraffineerde koolhydraten zouden geen diabetes veroorzaken, maar vlees en vet. Ze halen enkele zwakke studies aan die deze claim moeten verdedigen. Het typische cherry picking waarbij onderzoeken met een bepaalde uitkomst worden aangehaald en de rest verzwegen.

In een grootschalig onderzoek in 175 landen blijkt dat er een correlatie bestaat tussen de consumptie van suiker en diabetes type 2 (bron).

Lees ook mijn uitgebreide artikelen over diabetes en het genezen van diabetes type 2.

#3: Een ei is net zo schadelijk als 5 sigaretten

Nee dit is geen grap, dit wordt stellig beweerd. Wat natuurlijke grote onzin is. Eieren moeten het wel vaker ontgelden, maar dit gaat wel heel erg ver. Een ei bestaat uit essentiële voedingstoffen (waaronder choline en vitamine D) en is niet geassocieerd met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten (bron).

Uit onderzoek blijkt dat je als gezonde volwassene prima 3 eieren op een dag kunt eten. Dit heeft zelfs een positiever effect op je cholesterolprofiel dan bijvoorbeeld één ei per dag (bron).

We weten onderhand dat eieren wel besmet zijn met Fipronil. Toch is dit alleen schadelijk in grote hoeveelheden. Ter vergelijking, in Sri Lanka hebben een paar mensen geprobeerd zelfmoord te plegen door pure fipronil in te nemen in een dosis die gelijk staat aan tien miljoen(!) besmette eieren. Allemaal waren ze na twee tot vier dagen weer uit het ziekenhuis (bron).

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

#4: Zwangere vrouwen mogen geen vlees, melk of eieren eten

Vlees, melk en eieren zouden schadelijk zijn voor het ongeboren kind en moeten door zwangere vrouwen worden vermeden.

Het is waar dat je als zwangere vrouw geen risico moet nemen met rauw en ondoorbakken vlees. Maar een gematigde consumptie van goed doorbakken vlees en vis kan helemaal geen kwaad. Tijdens de zwangerschap heb je meer ijzer nodig en met name (dierlijk) heemijzer zit hoofdzakelijk in vlees en vis.

Ook wordt zwangere vrouwen aangeraden om voedsel te eten die voldoende hoeveelheden choline bevatten. En laat melk, vlees en eieren nou cholinerijk zijn (bron)!

Nu kan je zeggen dat zwangere vrouwen ook prenatale vitaminen zouden kunnen slikken ter vervanging van vlees, melk en eieren. Nee, zeggen de onderzoekers. Prenatale vitamine supplementen bevatten geen adequate bron van choline (bron).

Conclusie ‘What the Health’

De film wordt gezien als een documentaire, maar ik zou het eerder als een filmkomedie willen bestempelen omdat het belachelijk veel absurde beschuldigingen over dierlijke voedingsmiddelen heeft. Aan het einde van de film wordt de ware boodschap van de film duidelijk. Alleen door het veganisme te omarmen zou je in staat om veel gezondheidsproblemen op te lossen.

Begrijp me niet verkeerd, ik juich gematigde consumptie van met name vlees toe. De vleesindustrie is erg belastend voor het milieu en stoot meer CO2 uit dan alle voertuigen wereldwijd samen. Daarom raad ik je af om dagelijks vlees te eten, iets dat tevens vanuit gezondheidsoverwegingen niet aan te raden is.

Maar de makers van What the Health maken de fout door alle middelen in te zetten om de kijker te misleiden, puur voor de kijkcijfers. En dat is een kwalijke zaak.

26 reacties op dit artikel

 • je hebt helemaal gelijk wat je zegd,die film lijkt nergens op,mijn mening is dat je eieren hard nodig hebt,en vlees heb je ook nodig,niet bewerkt dan,als je gewoon eet zonder enummers en zo weinog mogelijk gifstoffen in je licgaam,en je rookt en drinkt niet en goede verzadigde vetten eet,kan je gewoon oud worden,ook met wat geluk dan,gezondheid kan je gedeeltelijk afdwingen,en zorgen dat je omega 3 vetten in balans is,dus geen verhitte olien,je aders schoonhouden is het belangrijkste,en je darmen.maar ik wil maar zeggen,dit filmpje zet wel de mensen op het verkeerde pad,is meer bangmakerij.

  joop
  • Eten zonder e nummers wordt een hele opgave. Dit zijn namelijke een heleboel stoffen die als ongevaarlijk voor de gezondheid zijn geclassificeerd door de EU. Citroensap is ook zo’n eng e nummer.

   Annemiek Zwart-Zonjee
   • de e nummers vermijden is helemaal niet moeilijk,v de 2000 artikelen die in de winkel liggen grbruik ik e rmaar tien bewijze van,maar het is selecteren wat je eet,en niet alles maar naar binnen stouwen

    joop
    • Zelfs zuurstof is een E-nummer… er zijn een aantal chemisch gefabriceerde E-nummers die schadelijk kunnen zijn als je meer dan 100 keer de goedgekeurde hoeveelheid binnenkrijgt. Je bent dan wel al lang overleden aan het feit dat je 100 kilo voedsel op een dag naar binnen hebt gewerkt..

     Remco
   • Citroensap is toch gezond? Ik drink dit op de vroege ochtend, om een beetje wakker te worden in mijn hoofd een uitgeperste citroen met lauw water. Het helpt mij wel. Ik moet er alleen vaak van plassen 4 keer op een ochtend. en heb me wel eens afgevraagd of dat normaal is. Het zelfde geld voor mij als ik 1 sinaasappel eet. Irritant op het werk of op school om zo vaak te plassen, maar ik voel me wel wat fitter en helderder. Ik gebruik geen medicijnen, en heb voor zover ik weet van de dokter geen suikerziekte.

    melanie
 • Ik heb de documentaire gezien ik sta hier volledig achter, ik ben zelf vijftien jaar geleden vegan geworden én ik kan je vertellen dat ik er alleen maar beter van ben geworden. De medicijnen waar ik jarenlang van afhankelijk was gebruik ik niet meer. Mijn huid haar en nagels zijn mooi en sterk. Heb meer energie gekregen en ik ben nooit ziek . En voor mij het allerbelangrijkste dat ik geen deel neem aan het walgelijke dierenleed dat erbij komt kijken. En dat is ook what the health heel duidelijk maakt. En ik geloof wel degelijk dat de vlees industrie milieu vervuiling veroorzaakt. Er zijn meer dan genoeg mensen én topsporters die veganistisch zijn en net als ik kerngezond en vol energie zijn. Dat zegt toch ook genoeg. Misschien moeten mensen eens wat minder in de verdediging schieten en kijken naar de mensen die een gezond en leuk leven leiden, bewijs genoeg dat het kan zonder vlees en zuivel. What the health is zeker een eyeopener voor degenen die realistisch in het leven staan en hun kop niet meer in het zand willen steken.
  Groet Tineke.

  Tineke
  • Beste Tineke,
   Mag ik raden?
   Jouw bloedgroep is niet O.
   Ben ik juist?
   Groeten,
   CoachSpartan

   CoachSpartan
   • o positief

    joop
   • Hahahahaha . Ik ben O positief en een veganistisch dieet bevalt mij enorm goed.

    Mary
   • Beste coachspartan,
    Wat heeft het met je bloedgroep te maken?
    Ik heb iedere maand net zoals als vele vrouwen menstruatie leed, (de idiote pms/ of zelfs pmdd ) wat je sociale en werk leven even een paar weken van de maand op de kop kan zetten, en er zijn ook vrouwen die gewoon alles eten en hier weinig tot bijna geen last van hebben. Kunt u hier meer informatie over geven?
    Alvast bedankt.

    melanie
  • Inderdaad, eigen bevindingen zijn nog altijd het allerbeste. Ik heb dit jaren geleden al ondervonden. Vreemd dat deskundigen zich blijven vasthouden aan theoretische ‘feiten’ en voor andere verhalen nauwelijks een luisterend oor hebben. Deze zaken stonden waarschijnlijk destijds niet in hun studieboeken, of een item als (dieren)ethiek. Daarnaast mag je, met name, de vlees – en zuivelindustrie, natuurlijk nooit afvallen. “Economie staat boven alles.” ;-)

   A.G. Koenders
  • Beste Tineke,
   Volgens mij ga jij aardig in de verdediging. Inderdaad, er is veel dierenleed. Tijgers eten lieve hertjes, slangen eten muizen, ritueel slachten en ga zo maar door. Dat te veel consumptie van met name rundvlees zorgt voor een te grote belasting van het milieu daar heb je gelijk in. Wel vind ik de documentaire ontzettend eenzijdig en worden de vleeseters nog net geen paria’s genoemd. Vergeet niet dat het behoorlijk elitair is om veganist te zijn. De meeste mensen op aarde kunnen dit zich niet eens veroorloven. Is n.l. niet te betalen voor jan met de pet.

   Marcel
   • Hoi Marcel,

    Ik vraag mij af warom je vindt dat vegan eten elitair is? Als je onbewerkte producten eet is het juist goedkoper dan een niet volledig dieet. Wat duur is zijn de vleesvervangers die wel lekker zijn maar qua voeding echt niet nodig. Met bonen/linzen en bijv. tofu kun je gevarieerd eten en dat kost evht niet veel (1kg droge bonen kost maar ongeveer 2 euro). Van kikkererwten kun je alle soorten humus voor op brood maken, net sojamelk en zonnenbloemenolie maak ik voor een paar dubbeltjed verrukkelijke majo. Plantenmelk (van noten of bijv. haver) kost zelfgemaakt evenveel als een liter koemelk en is (incl schoonmaken) in 5 min. klaar. Van de pulp maak ik cruesli en het scheelt ook nog eens afval. Kaas is een dure hobby en nepkaas nog meer, met edelgist en cashews kun je heel lekkere strooikaas maken, komt in de buurt van oudr kaas qua smaak, is goedkoper 3n gezonder (minder vet, meer vezels… in kaas zit 0% vezels!). Soja yoghurt is ook betaalbaar en zovel voor toetjes als ook voor hartige gerechten erg bruikbaar. En zo kan ik nog even doorgaan. Vegan eten is echt ook voor lowbudget prima te doen. Los daarvan heb ik ook best wat kritiek op de film maar jouw commentaar over elite dieet moest ik wel even corrigeren.

    Mima
    • Hoi Nina,
     Je hebt zeker wel een punt. Ik heb ook 2 maanden geprobeerd volledig veganistisch te leven maar…..
     Waar haal jij de tijd vandaan?
     Ik ben toch echt een flink stuk duurder uit.
     Is erg lastig (iig in nederland)
     Ik vind het gewoon echt niet lekker, Mis soms de kaas of bijvoorbeeld room door een gerecht.
     En tofu is nu niet echt een vervanger qua structuur voor mondgevoel voor kip.
     Probeer het te verkopen aan 2 pubers (ga niet dubbel koken)

     De mensen om mij heen vonden mij minder aardig door al het bonen eten (Leest ruften)
     En als laatste puntje: Vreemd genoeg kwam ik alleen maar aan.

     Nu ben ik niet meer veganistisch maar wel een stuk minder vlees en kip gaan eten, eet het zeker niet meer dagelijks en anders minder dan voorheen.
     En voel me evengoed al een stuk gezonder.
     Flexitarier heet dat geloof ik.

     Arjan
 • Interessant artikel, al ben ik het bij lange na niet eens met de conclusies en bevindingen. Zo zijn er wel degelijk voldoende recente, wetenschappelijke onderzoeken te vinden die een sterk verband tussen het consumeren van geraffineerd, rood vlees en diabetes type 2 aantonen. Zie o.a. dit grootschalige, Franse onderzoek: http://care.diabetesjournals.org/content/35/1/128.short. Je kunt moeilijk beweren dat dat geen gedegen onderzoek is.
  Ik vind iedere discussie en publicatie over vlees en het eten ervan zinvol, maar de conclusies in dit artikel vind ik erg kort door de bocht en te eenzijdig belicht (iets te veel vanuit het oogpunt van de vleesliefhebbende consument). Ik vind de gebruikte bronnen bovendien niet overtuigender dan die welke door de filmmakers zijn gebruikt. Kortom, ik houd mij ook na het lezen van dit artikel verre van de consumptie van vlees en zuivel.

  Roel Krottje
 • Wat men ook moge beweren in de documentaire, ik sta volledig achter een plantaardige levensstijl. Of de claims in de documentaire onzin zijn, of juist niet? Menig mens die zich eerder al informeerde over de invloed van vlees- en zuivelindustrie op verschillende aspecten van het leven (milieu, gezondheid, bijvoorbeeld), weet dat de vlees- en zuivelindustrie in stand houden gewoon misdadig zou kunnen genoemd worden.
  Je moet niet stoppen met eieren eten omdat het zogezegd slechter is dan 5 sigaretten roken. Als je een beetje levensbewust bent, en weet waar die eieren vandaan komen en hoe ze in de koelkast terecht komen, dan wil je geen ei meer.
  Reacties van niet-vegetariërs:”jullie eten veel soja, daar worden wel regenwouden voor omgekapt hé!!”
  inderdaad.. Voor soja worden regenwouden gekapt. Helaas wordt die soja aan koeien gevoederd, om zo de rijke westerlingen van biefstuk te voorzien.
  Als alle soja, verbouwd op regenwoudgrondgebied, naar mensen zou gaan in plaats van naar koeien, was het wereldvoedselprobleem opgelost.
  Dan vraag ik mij af of men in de spiegel kan kijken, etend van een biefstuk, die het hongermaal van een medemens heeft afgenomen.

  Nele
 • Er wordt hier ook volledig voorbij gegaan aan het feit dat er in de documentaire wordt aangetoond dat veel instituten die voor de belangen van de gewone mens zouden moeten opkomen dik financieel gesteund worden door de industrie. Maakt niet uit joh, ze geven vast onafhankelijk advies!?

  Eric
 • Ai Oscar, je krijgt er hier toch stevig van langs zo te zien… Ik ben het overigens, als veganist, volledig eens dat what the health een nogal éénzijdige belichting is, en het vaak niet zo nauw neemt met de wetenschap omtrent voeding (voor zover er goede wetenschap omtrent voeding wordt gevoerd: de overgrote meerderheid zijn retrospectieve, volstrekt gebiaste bevolkingsanalyses). Daarom neem ik ook afstand van de film. Desalniettemin valt wel wat te zeggen voor een meer plantaardig dieet, en zijn daar toch belangrijke gezondheidsvoordelen aan verbonden.
  Ik vroeg me trouwens nog af vanwaar jij de titel drs. gebruikt. Ik zie je niet als doctorandus verbonden aan één of andere universiteit.
  Als laatste wou ik je ook nog meedelen, dat net zoals jij commentaar geeft op de wetenschappelijkheid van What the health, andere mensen evenzeer jouw blog bekritiseren voor exact dezelfde redenen. Verbeter de wereld, begin bij jezelf? Veel succes

  Matthias Vanoverpelt
 • Oscar,
  Je artikelen lees ik met veel plezier. Het informatiegehalte is hoog, en het onderwerp boeit me bijzonder. Ik ben zelf nog niet overtuigd welk voedingspatroon nou het gezondst is, maar zolang ik er nog niet uit ben, zal ik er geïnteresseerd over blijven lezen.

  Agnes
 • Ik ben nu net begonnen met het keto dieet. Ik ben van mening dat er meer dan 1 juiste voedingswijze bestaat, en dat het ene dieet beter past bij de ene dan de andere.

  Het voornaamste lijkt me om te zorgen dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, in de juiste verhoudingen, en dat je overmatige calorie-inname beperkt.

  Dit is zeker een opgave. Veel respect voor mensen ie dit voor elkaar krijgen.

  Iedereen veel succes en gezondheid toegewenst.

  Remco
 • Natuurlijk is het beter als de Bio industrie afgeschaft wordt. Dieronwaardig en slecht voor het milieu én mens. Maar als mensen 2 x per week een stukje vlees willen eten dat van een boerderij of uit het wild afkomstig is, dat goed en gezond heeft geleefd, ga ik niet zeggen dat dat niet mag. Het heeft wel degelijk gezondheidsaspecten en veel mensen voelen zich er heel goed op. Je kunt niet voor een andere bepalen dat ie helemaal vleesloos kan. Dat moet je als persoon ervaren en dan beslissen.
  Wat ik heel bijzonder vind is dat niemand over suiker begint…. Een ei zou net zo slecht zijn als 5 sigaretten, wat helemaal niet klopt, en je krijgt volgens hun alleen diabetes van vlees. Dat klopt ook niet, dat filmpje over vetten die suikeropname blokkeren is veel te simplistisch. Maar erg interressant is dat er heel mild verteld wordt dat je prima zakken snoepgoed weg kunt werken en een dieet van witte rijst, witte suiker en fruit “gezond”zou zijn… alle aandacht van de suiker af, de aanval volledig op het vlees en de zuivel gericht. Zou de suikerlobby hier ook niet iets mee van doen hebben?

  Micha
 • ik at vroeger vlees en geheid kreeg ik iedere keer opstopping. Mijn huid zag er niet best uit. Ik voel me stukken beter nu ik geen vlees meer eet. ik zie er veel jonger uit dan ik ben , zeker 7 jaar jonger en ik ben nooit ziek. Een aanrader!
  ik eet tegenwoordig alleen rode wilde zalm, noten, groenten en fruit en 3 x per week een ei en elke ochtend muesli met yoghurt.
  als je toch vlees wil eten, raad ik aan 1 x per week.

  jane de wit
 • 10 april 2019

  Na het lezen van dit stuk moet ik zeggen, dat ik wel schrik van de bewering dat je gerust drie eieren per dag mag eten. Eieren hebben gemiddeld zo’n 300 mg cholesterol. Geadviseerd wordt niet meer dan 300 mg per dag te eten. Als gezondheidswebsite moet je dit eigenlijk weten.

  Elena
  • 15 april 2019

   Beste Elena,

   Een eitje kan je als volwassene gewoon eten en is geen reden tot paniek. Eieren werden voor lange tijd geassocieerd met een verhoogd cholesterol in het bloed. Dit is onjuist gebleken. Uit verschillende onderzoeken van de laatste jaren blijkt namelijk dat eieren niet het slechte cholesterol in het bloed verhoogt en er geen verband bestaat tussen hart- en vaatziekten en eieren. Zie: https://www.bmj.com/content/346/bmj.e8539 en https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19369056 Er zit weliswaar vet en cholesterol in de dooier, maar het vet is voornamelijk onverzadigd. Je lichaam maakt bovendien 70-80% van het cholesterol zelf aan. Als je veel cholesterol eet, maakt je lever minder cholesterol aan en omgekeerd. Het balanceert zich uit dus.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • 19 mei 2019

  Uit alles blijkt dat meneer Helm een vleeseter is. Bagataliseren uit eigen belang. Haalt een paar Amerikaanse sites aan als bron. Waaronder jawel artsen zonder grenzen, hahaha artsen zijn geen wetenschappers. Die zijn ook geindoctrineerd door alles wat ze geleerd hebben. Geloven nog in de theorie van Darwin en allerlei achterhaalde onzin. Eet een tijdje geen vlees en eet na een week geen vlees eten gewoon 200 gram biefstuk. En voel wat dit met je lichaam doet. Ik ga niets verklappen eet het tijdens de middag. Laat je vrouw of vriend niet dat vlees eten en vraag of er verschillen te merken zijn.

  Als je de tijd neem om het hele internet af te struinen zodat je je eigen gedachtens kan bevestigen door het juiste uitspraakje er bij te zoeken dan kan je hier ook wel even de tijd voor nemen.

  Als ik wil kan ik ook een commentaar vinden dat roken niet ongezond is, dat alcohol juist goed voor je is.

  Peter
  • 20 mei 2019

   Beste Peter, als je mijn blogs leest dan weet je dat ik niemand aanraad om dagelijks vlees te eten omdat de productie erg belastend is voor het milieu. Maar feit blijft dat de oudste mensen in de blauwe zones nog altijd iets eten van vis of vlees. Mogelijk zouden ze nog ouder worden door het niet te eten, maar dat is onduidelijk. Plantaardige voedingsmiddelen missen vaak een of meer aminozuren, waardoor het voor de mens lastig is om alle essentiële aminozuren binnen te krijgen. Regelmatig vlees eten voorkomt ook een tekort aan zwavel. Zwavel is een essentiële voedingsstof die zorgt voor gezond bindweefsel. Het gezondste voedingspatroon blijkt uit onderzoek een ‘bijna-vegetariër’ te zijn. Met de nadruk op ‘bijna’ want volledig vegetarisch kan de kans op vroegtijdige sterfte iets verhogen. Ik noem dit een ‘minitariër’, iemand die minimaal vlees eet maar het niet volledig uitsluit.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur

Plaats een reactie

Doe de GRATIS afslank quiz en meet je ‘Afslank IQ’

Doe binnen 5 minuten mijn quiz en zie direct jouw afslank IQ score inclusief goede antwoorden.

Doe de quiz

Over HappyHealthy

Drs. Oscar Helm Afslankcoach, voedingsdeskundige, dieetpsycholoog en orthomoleculair therapeut

Hoi, ik ben drs. Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Ketogeen Dieet: Uitleg, Voedingsschema, 9 Recepten en 4 Gevaren

Wat is het ketogeen dieet en waarom val je er zoveel van af? Is het keto dieet gevaarlijk? Lees hier...

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Weekmenu en 9 Recepten

Er gaat onvolledige en onduidelijk informatie de ronde als het gaat om het koolhydraatarm dieet. Daa...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fatale Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 FATALE ...

25 Gouden Tips voor Snel Afvallen (zonder onzin hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 25 gouden tips om snel gewicht te verliezen zonder een waardeloos d...

HappyHealthy op Facebook!