846

Joylent / Soylent Shakes: Super Poeders of Slecht Onderbouwd?

We hebben vandaag de dag steeds meer moeite om het hectische leven het hoofd te bieden. Mensen zijn druk bezig met werken, reizen en andere verplichtingen.

Voor de drukke volwassene kan het koken van gezond voedsel tijdrovend zijn. Tegelijkertijd willen we gezond blijven en een gezond gewicht bereiken.

Ik krijg regelmatig e-mails met de vraag of voedsel in poedervorm een gezond alternatief is. Kunnen Joylent shakes vast voedsel vervangen? In dit artikel kom je erachter.

Dit is wat je gaat ontdekken in dit artikel:

 • De verschillende Joylent shakes en ingrediënten
 • De ervaringen met Joylent shakes en afvallen
 • Of maaltijdvervangers in poedervorm een gezond alternatief zijn voor vast voedsel
 • Wat je moet weten over vitamines, antioxidanten en mineralen die kunstmatig gemaakt zijn
 • En nog veel en veel  meer..

Inhoud van dit artikel

Wat is Joylent?

Joylent shakes naast zak met poeder op tafel

Joylent, nu ook bekend als Jimmy Joy, is een Nederlands bedrijf dat gevestigd is in Amsterdam en in 2014 werd opgericht.

De oprichter zag een gat in de markt en begon zich te richten op het verkopen van poeder als vervanger van vast voedsel.

Soylent, de Amerikaanse concurrent van Joylent, verscheepte niet over de grenzen heen en dus lag voor Joylent de weg vrij om de Europese markt te veroveren.

Joylent kon de open source-formule gebruiken en daarop voortbouwen en begon met het wereldwijd verzenden van joylent shakes als maaltijdvervanger.

Het bedrijf heeft verschillende groeispurten achter de rug en groeide in het eerste jaar naar meer dan 35 werknemerse om de vraag van klanten bij te houden.

Na een geschil in 2017 met het Amerikaanse Soylent veranderde Joylent haar naam in Jimmy joy. De meeste mensen herkennen de maaltijdvervangers nog steeds als Joylent shakes.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

Start keto test

 

Verschillende Joylent shakes en ingrediënten

Dus wat is Joylent precies en hoe werkt het? Joylent is een poeder dat wordt geleverd in maaltijdporties van één dag. Een zakje Joylent bevat 3 maaltijdporties.

Met dit poeder zou je op een eenvoudige manier shakes moeten kunnen maken, ter vervanging van een maaltijd. Joylent shakes kun je gebruiken als je wilt afvallen, maar ook als je geen zin hebt om te koken.

Er bestaan verschillende soorten Joylent shakes:

Joylent shake standaard

De joylent shake is vervaardigd voor volwassen consumenten. De kant en klare shake-mix poedervorm bevat een mix van ingrediënten, waaronder eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. Ze zijn afkomstig van haver, soja, lijnzaad en melk.

Een portie van 175 gram met 500ml water bevat 704 calorieën, waaronder 10 gram suikers, 45 gram eiwitten en 17 gram vetten.

Joylent vegan shake voor vegetariërs

Zoals de naam al zegt is de jolent vegan shake bedoeld voor vegetariërs, er zitten namelijk geen dierlijke ingrediënten in deze maaltijdshake. Ook bevat deze shake weinig lactose.

De ingrediënten in deze shake bestaan uit haver, soja, gemalen lijnzaad, hennep, soja-eiwit en wat gedroogd fruitpoeder om de smaak op te poetsen. Een portie van 178 gram levert 700 calorieën op.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Joylent ontbijt shake

In deze shake is 200 mg cafeïne gestopt om wakker mee te worden. Een portie van 175 gram bestaat uit 83 gram koolhydraten (waarvan 10,6 gram suikers), 44 gram eiwitten en 17,1 gram vetten. Een joylent ontbijt shake bevat 689 calorieën.

Joylent sport shake

De sport shake zou je energieniveau moeten ondersteunen, de spiergroei stimuleren en helpen bij het herstel van je spieren na lichamelijke inspanning.

Een portie van 222 gram, gemengd met water, levert 58 gram eiwitten op en bestaat uit maar liefst 886 calorieën.

Alle bovengenoemde Joylent shakes zijn verkrijgbaar in verschillende smaken, waaronder vanille, chocolade en aardbei.

Joylent kopen? Bekijk hier wat de Joylent shakes kosten

Zijn de maaltijdshakes van Jimmy Joy goedkoop als je wilt afvallen met shakes? Laten we eens de joylent prijslijst bekijken en dit vergelijken met andere maaltijdvervangers.

De standaard Joylent maaltijdshake kost € 30,- voor 5 dagen. Dat komt neer op 3 maaltijdvervangers per dag voor € 6,-.

De andere productvarianten kosten:

 • Joylent vegan shake kost € 30,-  voor 15 maaltijden (5 zakken)
 • Joylent ontbijt shake kost € 37,50,- voor 15 maaltijden (5 zakken)
 • Joylent sport shake kost € 37,50.- voor 15 maaltijden (5 zakken)

Als je dit vergelijkt met andere maaltijdvervangers dan zijn Joylent shakes goedkoper dan veel concurrenten. Met bijvoorbeeld Yokebe shakes en Dieet pro shakes ben je veel duurder uit.

Dat maakt Joylent op dit moment misschien wel de goedkoopste maaltijdvervanger op de markt in Europa en het Verenigd Koninkrijk.

De Joylent shakes zijn eenvoudig te bestellen via de Joylent website.

Joylent review en ervaringen

Joylent shake op bord gelegd als maaltijdvervanger naast mes en vork

Wat zijn de ervaringen met Joylent shakes? Zijn de Joylent shakes te pruimen en vullen de shakes ook voldoende? Of zijn de ervaringen met deze maaltijdvervangers minder positief?

Op het internet zijn tientallen reviews te lezen.

Gebruikers waren over het algemeen tevreden over de smaak van Joylent shakes. De shakes zijn niet smerig en hebben ook geen dominante smaak. Voor sommigen had de smaak zelfs iets sterker gemogen.

In het begin kregen sommige gebruikers last van hun darmen. Dit verdween na enkele dagen. Gebruikers prijzen de eenvoud van het product, de maaltijdshake is snel gemaakt en de poederzakjes zijn makkelijk om mee te nemen.

Na een week blijkt het voor veel mensen toch wat lastiger om vol te houden. Gebruikers missen het kauwen op voedsel en verlangen naar warm eten. Dit is waar veel gebruikers van afslankshakes over klagen.

De Joylent shakes mogen dan wel veel voedingsstoffen bevatten, het blijft uiteindelijk vloeibare voeding. Je zult er misschien mee afvallen (als je voor de rest niets eet), maar echt vullend zijn de shakes niet.

Reden #1: joylent shakes kunnen geen hele voedingsproducten vervangen

Joylent shakes zijn niet voor iedereen geschikt. Waarom niet? Omdat eten ook genot betekent. We hebben tanden, tong, en smaakpupillen om een reden gekregen: om voedsel te kauwen, proeven en te vermalen.  Zelfs onze neus ademt de geurige aroma’s van vers bereide maaltijden in en prikkelt onze zintuigen.

Volgens de gebruikers van joylent shakes ruiken de maatijdvervangers vooral synthetisch en onnatuurlijk. Een gezonde maaltijd is meer dan alleen een samenvoeging van belangrijke voedingsstoffen.

Voedingsvezels hebben bijvoorbeeld ook een belangrijke rol in maaltijden. In een joylent shake zitten naar mijn mening onvoldoende vezels. Vezels dienen niet alleen als voedingsbodem voor nuttige darmbacteriën, ook spelen ze een belangrijke rol waarop voedingsstoffen (eiwitten, koolhydraten en vetten) in het lichaam worden geabsorbeerd.

Ook voor de darmflora zijn voldoende voedingsvezels van belang. Het eten van bijvoorbeeld  lijnzaad is goed voor onder andere jouw maag- en darmstelsel. De goede bacteriën in je darmen overleven dankzij de aanwezigheid van voedingsvezels (bron).

Je geeft met kauwen op vezels het signaal af aan je darmen dat er voedsel aankomt. Door te kauwen, worden er maag afscheidingen en verteringsenzymen (amylasen) vrijgemaakt, die helpen met het afbreken van voedsel.

Het is alsof je de oven aanzet voordat je er iets in stopt. Maar het is niet alleen de maag die betrokken is bij het spijsverteringsproces, ook de mond en hersenen zijn belangrijk. Alles wat je in je mond stopt, zal een reactie in de hersenen teweegbrengen.

Reden #2: ze bevatten synthetische voedingsstoffen

Joylent beweert dat de kunstmatige voeding in een joylent shake voldoet aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voedingstoffen, vitamines en mineralen die gezonde mensen nodig hebben.

Dat mag dan wel zo zijn, maar dat betekent nog niet dat je lichaam ze kan absorberen of dat je er überhaupt van kunt profiteren. Het wegdrinken van kunstmatige voeding zegt niets over de opname ervan.

Laat ik het wat duidelijker stellen: er is een verschil tussen het drinken van vitamines en mineralen en het daadwerkelijk absorberen ervan. Er is veel discussie geweest over de vraag of synthetische voedingsstoffen dezelfde voordelen bieden als natuurlijke voedingsstoffen.

Het grote verschil is dat natuurlijke voedingsstoffen worden verkregen uit natuurlijke voedselbronnen en dat synthetische voedingsstoffen kunstmatig gemaakt worden in een industrieel proces en vaak slechts één component bevatten van een hele reeks micro-voedingsstoffen die wel in ‘hele’ producten (whole foods) voorkomen.

Eten is meer dan alleen voedingstoffen binnenkrijgen

De vitamines, antioxidanten en mineralen in maaltijdvervangers zijn bijna altijd kunstmatig gemaakt.

De geaccepteerde opvatting is dat synthetische voedingsstoffen bijna chemisch identiek zijn aan die in vast voedsel. Het productieproces van synthetische voedingsstoffen verschilt echter heel erg van de manier waarop planten en dieren ze creëren.

Dus ondanks een vergelijkbare structuur, kan je lichaam anders reageren op synthetische voedingsstoffen.

Kijk eens naar het onderstaande plaatje:

Synthetische vitamine C versus de natuurlijke vorm van vitamine C

Je ziet hier de synthetische vitamine C en de natuurlijke vorm van vitamine C.

Wat valt je op? Volgens het Voedingscentrum maakt ons lichaam geen onderscheid tussen natuurlijke en synthetische voedingsstoffen.

Maar wetenschappers zijn er nog niet over uit. Sommige synthetische voedingstoffen worden namelijk gemakkelijker opgenomen in het lichaam dan anderen (bron).

Dat komt omdat wanneer je een voedingsmiddel in zijn geheel (whole foods) eet, je een hele reeks aan vitamines, mineralen en enzymen binnenkrijgt die een ander effect hebben op het menselijk lichaam dan voedingsstoffen die slechts uit één component bestaan en kunstmatig gemaakt zijn.

Zonder deze extra stoffen is het onwaarschijnlijk dat alle synthetische voedingsstoffen door het lichaam op dezelfde manier worden gebruikt als hun natuurlijke varianten (bron).

Studies tonen bijvoorbeeld aan dat natuurlijke vitamine E tweemaal zo efficiënt wordt geabsorbeerd als synthetische vitamine E (bron).

Dus ook al denk je dat een joylent shake vrijwel alles bevat wat je dagelijks nodig hebt, feit is dat we kunstmatige voeding niet altijd op dezelfde manier absorberen.

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (ADH) vitamines en mineralen voor gezonde mensen in dit soort maaltijdvervangers kan dus in werkelijkheid veel minder zijn omdat we er slechts een deel van kunnen opnemen. Omdat we nog niet goed weten hoe synthetische voedingsstoffen worden opgenomen in het lichaam, is de natuurlijke vorm naar mijn mening nog steeds de beste optie.

Reden #3: veel calorieën in Joylent shakes

De joylent maaltijdshakes bevatten veel calorieën als je het vergelijkt met andere maaltijdshakes. Dit kan problemen opleveren als je wilt afvallen.

Een zak Joylent poeder van 530 gram levert 2146 calorieën, 138 gram eiwitten, 265 gram koolhydraten (waarvan 32 gram suikers) en 48 gram vetten op. Dit krijg je allemaal binnen als je 3 Joylent shakes op een dag wegdrinkt.

Voor een normaal koolhydraatarm dieet zou je tussen de 100 en 150 gram koolhydraten per dag moeten zitten. Je ziet dat je met Joylent shakes hier ver overheen gaat. Als je dan ook nog eens vast voedsel gaat eten dan is de kans groot dat je aankomt in gewicht in plaats van afvalt.

Maar er is nog een ander nadeel aan vloeibare voeding. Het menselijk lichaam is ervoor gemaakt om heel voedsel te kauwen en te verteren. Het registreert niet de calorieën die we drinken op dezelfde manier als de calorieën die we eten.

Drink je bijvoorbeeld met vloeibare voeding 250 calorieën weg, dan voel je je waarschijnlijk minder verzadigd dan wanneer je twee gebakken eitjes eet. Dit kan leiden tot hongergevoelens en het nuttigen van meer calorieën, zelfs als je genoeg calorieën voor die dag hebt gehad.

Reden #4: minder verzadigend gevoel

Vloeibare calorieën in maaltijdshakes bevatten geen sterke verzadigingseigenschappen die de honger onderdrukken.

Honger wordt gereguleerd in je maag en darmen. Terwijl je aan het eten bent detecteren zenuwen in de maagwand dat ze worden opgerekt en zenden ze verzadigingssignalen naar de hersenen. Tegelijkertijd neemt het hongerhormoon ghreline, dat wordt vrijgegeven bij een lege maag, af. Dit alles helpt je verzadigd te voelen.

Omdat vloeibare voeding sneller door het lichaam wordt verteerd, veranderen ze de snelheid van de opname van voedingsstoffen, wat invloed kan hebben op verzadigingshormonen en signalering.

Wanneer het aantal calorieën hetzelfde zijn, zullen de calorieën in vloeibare vorm het eetlustopwekkend hormoon ghreline niet zo effectief onderdrukken als wanneer dezelfde calorieën in vaste vorm worden gegeten.

Conclusie Joylent shakes

Joylent poster

Er is natuurlijk een reden dat Joylent/Jimmy Joy shakes mateloos populair zijn. De maaltijdshakes zijn relatief goedkoop, de smaken zijn niet overheersend en ze zijn ook makkelijk te bereiden.

De maaltijdshakes zouden voldoen aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voedingstoffen, vitamines en mineralen. Dit mag dan op papier het geval zijn, synthetisch voedingsingrediënten kunnen nooit natuurlijke voedingsproducten vervangen.

Voor lange tijd leven op vloeibare voeding zorgt uiteindelijk voor een hormonale disbalans en ernstige tekorten aan belangrijke voedingsstoffen. Het gebrek aan vezels in vloeibare voeding kan leiden tot een verstopping van je darmen en ook je maag is het op den duur niet meer gewend om vast voedsel te verteren.

Dit soort poeders kunnen ook niet de volledige eetervaring van vast voedsel vervangen. Eten houdt veel meer in dan alleen het eten van calorieën. Eten is noodzakelijk om te overleven, maar evengoed voor plezier, smaak, geur én ervaring. Daarom zie ik dit maaltijdshakes ook niet zo snel vast voedsel vervangen op de lange termijn.

Ik zou niemand aanraden langer dan een paar weken op een vloeibaar dieet van poeders te blijven. Leven op poeders lijkt me niet gezond. Maar gebaseerd op ervaringen zullen de meeste mensen dat ook niet zolang volhouden.

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

2 reacties op dit artikel

 • “synthetisch voedingsingrediënten kunnen nooit natuurlijke voedingsproducten vervangen”

  Deze conclusie trek je omdat…? Uiteraard kunnen synthetische producten wél natuurlijke producten vervangen, als ze maar op dezelfde manier worden opgebouwd. Of dat met hoyle het geval is kan ik niet beoordelen, maar je uitspraak klopt absoluut niet. Daarnaast is al het voedsel dat wij eten in een of meerdere vormen aangepast, hetzij langzaam (kruisen) danwel snel (modificatie).

  Tom
  • Ja idd, er worden hier echt hele vreemde conclusies getrokken. Slecht artikel met een vooringenomen mening die middels cherrypicking wordt bevestigd. Ik herken ook wel dat smachten naar warm, hartig voedsel na een week alleen Joylent, en er zijn ook wel redenen om te denken dat je lichaam dit anders opneemt, maar dat heeft voor geen meter te maken met ‘synthetisch’.
   En te weinig vezels, omdat hij dat zo vindt.. *facepalm*

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )