852

6 Mogelijke Nadelen bij een Strikt Koolhydraatarm Dieet

6 Mogelijke Nadelen bij een Strikt Koolhydraatarm Dieet

Het lichaam heeft niet perse koolhydraten nodig voor glucose. Dit kan het lichaam ook zelf produceren vanuit eiwitten of vetten (gluconeogenese).

Er zijn volkeren zoals de Inuit en de Masai die zeer weinig toegang hebben tot plantaardig voedsel maar wel in uitstekende conditie zijn (bron).

De ervaringen voor sommige Westerlingen is in de praktijk helaas soms anders. Er zijn namelijk een aantal klachten die kunnen ontstaan bij een strikt koolhydraatarm dieet (keto dieet).

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Mogelijk nadeel #1: moe en sloom

Wanneer je erg weinig koolhydraten eet, rapporteren sommige mensen dat ze (erg) weinig energie ervaren. Dit kan zijn omdat ze nog moeten wennen aan het dieet (1 á 2 weken), maar ook op lange termijn voelen sommige mensen zich moe en sloom.

Toch zijn er veel mensen met positieve ervaringen. Je zou dus voor jezelf moeten testen tot hoe ver je kunt gaan. In ieder geval moet een koolhydraatbeperkt in bijna alle gevallen lukken.

Mogelijk nadeel #2: last van spierpijn

Mensen die aan explosieve krachttraining doen, zoals gewichtheffen, rapporteren last te hebben van te weinig herstel van hun spieren (bron).

Dit komt omdat je bij het eten van koolhydraten groeihormonen aanmaakt, zoals HGH. Deze hoeveelheid hormonen ontbreekt in een strikt koolhydraatarm dieet.

Doe je niet aan explosieve krachttraining, dan kan dit waarschijnlijk wel lukken.

Mogelijk nadeel #3: te weinig fruit eten

In fruit zitten best wat koolhydraten. Zo zit er in banaan per 100 gram iets van 20 gram koolhydraten, in een appel 14 gram en een aardbei 8 gram. In groente zit over het algemeen minder, zoals 7 gram per 100 gram in een broccoli.

Steeds meer mensen denken dat fruit dikmakend is omdat het zoveel fruitsuikers bevat. Maar uit onderzoek blijkt dat je zelfs afvalt van fruit. Uit onderzoek blijkt dat mensen die fruit in hun dieet hadden, uiteindelijk meer gewicht hadden verloren dan de groep die zich onthield van fruit (bron).

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Fruit eten staat in verband met gewichtsverlies

Uit een ander onderzoek blijkt dat iedere 100 gram fruit die je per dag eet geassocieerd is met 300 gram gewichtsverlies in 6 maanden tijd, ongeacht wat je anders eet, aan sport doet of niet (bron). Groenten gaf in dit onderzoek nog een betere afslank resultaten.

Als we puur kijken naar gezondheid blijkt uit onderzoek dat de kans op vroegtijdige sterfte (bijvoorbeeld door kanker) het laagst is wanneer je 300 gram fruit en 375 gram groente per dag eet (bron, bron). Ik weet wat je denkt: maar dat is onhaalbaar!

Voor de meeste mensen is dat inderdaad zo. In Nederland haalt 95% van de bevolking niet eens 200 gram groente per dag (bron). Toch kun je met een dagelijkse grote groene smoothie al ver komen.

Onvoldoende fruit bij een strikt koolhydraatarm dieet?

Maar stel dus dat je die 300 gram fruit haalt uit 100 gram banaan, 100 gram appel en 100 gram aardbeien. Dan kom je al op 45 gram koolhydraten.

Met wat groente, noten en zaden kom je zo vrij gemakkelijk boven de 50 gram per dag.

Kortom, bij een strikt koolhydraatarm dieet van 20-50 gram koolhydraten per dag kom je dus niet aan je hoeveelheid fruit per dag, en hiermee mis je essentiële voedingsstoffen. 

Wist je overigens dat de Australische overheid al in 2005 de “Go for 2+5” campagne is gestart? Deze raad je aan om 2 porties fruit (300 gram) en 5 porties groente per dag te eten (375 gram).

Dit in tegenstelling tot het Voedingscentrum die het in hun Schijf van Vijf houdt bij 2 stukken fruit (200 gram) en 250 gram groente per dag.

Mogelijk nadeel #4: onregelmatige menstruatiecyclus

Als je een strikt koolhydraatarm dieet volgt kan je een onregelmatige menstruatiecyclus krijgen of zelfs amenorroe.

Amenorroe houdt in dat je menstruatiecyclus al 3 maanden afwezig is. Dit probleem kan ontstaan als je te weinig calorieën nuttigt, te weinig koolhydraten eet, bij gewichtsverlies, stress of te veel beweging (bron).

Amenorroe treed op doordat verschillende hormonen dalen in niveau, zoals het GnRH hormoon, dat de menstruatiecyclus start (bron).

Het bewijs dat een strikt koolhydraten dieet leidt tot menstruatieproblemen is nog schaars, en ontstaan voornamelijk pas over een lange tijd (bron).

Mogelijk nadeel #5: jodiumtekort

Zoals besproken is er jodium toegevoegd aan het bakkerszout waar brood mee gebakken wordt. Als je stopt met brood eten en verder niet let op het voldoende binnenkrijgen van jodium kan dat probleem geven.

Bij een tekort aan jodium kun je een vergrote schildklier ontwikkelen (struma genoemd) waardoor je diarree kunt krijgen, hartkloppingen, kortademigheid, etc. (bron)

Volgens het voedingscentrum moeten we daarom brood niet laten staan. Ieder sneetje brood bevat namelijk 25 microgram jodium en bij 6 boterhammen kom je om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 150 mcg.

Toch zijn er veel meer alternatieven voor brood zoals reeds besproken. Denk aan witvis, vette vis, eieren en noten.

Mogelijk nadeel #6: vertraagde schildklier

Wanneer je echt weinig koolhydraten gaat eten, kun je een vertraagde schildklier krijgen. Dit komt omdat je zonder koolhydraten te weinig insuline aanmaakt.

Het klopt dat insuline het vetopslag hormoon is, maar alleen als deze in hoge hoeveelheden aanwezig is. Insuline heeft namelijk veel meer functies.

Door een vertraagde schildklier zal je metabolisme vertragen.

Hieronder vind je nog een aantal instinkers van het koolhydraatarm dieet.

3 instinkers van het koolhydraatarme dieet

Instinker #1: tijdelijk slecht voelen

Sommige mensen denken meer energie te krijgen van koolhydraatarm eten, maar in de eerste 1 á 2 weken voelen ze zich slecht.

Dat is ook niet zo gek, want je lichaam moet zich aanpassen aan je nieuwe eetpatroon. Omdat je minder koolhydraten eet, gaat je lichaam geforceerd vetten verbranden. Voor deze aanpassing heb je 1 tot 2 weken nodig.

Wees dus niet verbaasd als je je tijdelijk niet zo goed voelt.

Instinker #2: vochtverlies bij start

In de eerste week van een koolhydraatarm dieet kun je veel kilo’s verliezen, maar dat is met name water/vocht en geen vet.

Dit komt omdat je glycogeen (suikervoorraad) opraakt in de eerste week. Glycogeen houdt water vast, dus door het verdwijnen van de glycogeen verdwijnt ook dit water. Ook de nieren verliezen water (bron).

Pas na de eerste week ga je dus vet verbranden.

Instinker #3: geen dieet

Het koolhydraatarm dieet moet je eigenlijk niet zien als een dieet. Een dieet betekent tegenwoordig namelijk een tijdelijk aanpassing, en die geven ook altijd tijdelijke resultaten.

Oorspronkelijk betekent ‘dieet’ een ‘leefgewoonte’, maar deze betekenis is ondertussen ‘verloederd’.

Je kunt het dus beter zien als een koolhydraatarme leefstijl in plaats van een dieet. Of om nog preciezer te zijn: een onbewerkte koolhydraatarme leefstijl.

Samenvattend heeft het koolhydraatarm dieet de volgende voordelen:

 • Minder hongergevoelens door meer verzadiging
 • Leidt tot gewichtsverlies en -behoud
 • Geeft een (licht) verhoogd metabolisme
 • Meer stabiele bloedsuikerspiegel
 • Verhoogd HDL en verlaagd triglyceriden
 • Helpt bij hoge bloeddruk, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en neurologische aandoeningen
 • De vetverbranding wordt aangesproken!

Samenvattend heeft het koolhydraatarm dieet de volgende nadelen:

 • Lastig vol te houden in de eerste 1 á 2 weken
 • Slechte adem als gevolg van ketonen
 • De 6 mogelijke nadelen (reeds benoemd)

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

 • Welk type buik jij hebt
 • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
 • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )