Kefir is een gefermenteerde melk en wordt gezien als de gezondere versie van yoghurt. Het is rijk aan probiotica en voedingsstoffen.
Steeds meer mensen ontdekken kefir als een beter alternatief voor gewone melk of yoghurt.
Tegenwoordig is er zoveel vraag naar dat je in de gewone supermarkt zelfs al kunt kiezen uit meerdere merken.
In dit artikel ga je ontdekken aan welke (bewezen) gezondheidsvoordelen kefir zijn populariteit te danken heeft.
Tot slot zullen we je nog een paar lekkere kefir recepten geven zodat je gelijk kunt ontdekken hoe smakelijk het is.
Inhoud van dit artikel
Video: Kefir – Gezond of Ongezond
Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu
Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.
Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.
Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.
Wat is kefir?
Kefir is een drank die gemaakt is van gefermenteerde melk. Deze gefermenteerde drank ontstaat door een mengsel van melkzuurbacteriën en gisten in melk te doen. Dit gummiachtige mengsel worden de kefirkorrels genoemd.
De melkzuurbacteriën en gisten leven van de lactose (melksuikers) in melk. Je kunt kefir maken van alle soorten melk waarin koolhydraten (suikers) zitten. Dit wordt meestal gedaan met koeienmelk maar kan ook gedaan worden met geiten-, schapen,- rijst-, of sojamelk.
De laatste trend is om kefir te maken van kokosmelk of kokoswater. Hoe je dit zelf kunt maken lees je verderop.
Oorsprong van kefir
Kefir mag dan misschien wel het laatste ‘modeverschijnsel’ zijn op het gebied van voeding, feit is dat kefir al duizenden jaren gedronken wordt.
Vermoedelijk werd kefir als eerste in het noordelijk deel van het Kaukasusgebergte gemaakt. Een gebied wat tussen Rusland en Georgië ligt.
De stammen die hier woonde lieten kefirkorrels in eenvoudige leren zaken met koeien- en geiten melk fermenteren. De zakken hingen aan de deur en iedereen die naar binnen of naar buiten ging werd geacht de zak in te duwen zodat de melk met de korrels zou mengen en het fermentatieproces op gang zou blijven.
Er werd continue melk aan de leren zak toegevoegd zonder deze tussendoor helemaal leeg te maken. Het maken van kefir was een continu proces wat altijd doorging.
Zij geloofde dat kefir ze krachten gaven die zij zouden verliezen indien de kefirkorrels in handen van andere zouden vallen. Eeuwen lang hielden zij hun kefirkorrels geheim voor anderen en gaven dit generatie op generatie door.
Pas aan het einde van de 19e eeuw werd kefir pas voor het eerst op industrieel geproduceerd. Dit omdat gedacht werd dat kefir zou helpen tegen tuberculose. Dit gebeurde in Moscow waar in de jaren ’30 van de 20e eeuw op grote schaal kefir werd geproduceerd.
Kefir groeide in Rusland uit tot een populair zuivelproduct. Per hoofd van de bevolking drinkt men in Rusland jaarlijks 4,5 liter kefir. Ook in de Oost- en Noord-Europese landen om Rusland wordt volop kefir gedronken.
Onder de bevolking in de Kaukasusgebergte, die van oorsprong kefir drinken, komen relatief veel 100 jarigen voor. Aan dit feit dankt kefir dan ook voor een deel zijn populariteit. Het is overigens niet bekend of dit volk gezond is dankzij kefir of dat zij dit te danken hebben aan andere eet- of leefstijlgewoonten.
Lactose
Omdat de melkzuurbacteriën en gisten leven van de lactose is het lactose gehalte van kefir lager dan dat van gewone melk. Soms wordt daarom van kefir gezegd dat het lactosevrij is. Dit is echter niet het geval.
Kefir bevat na het fermentatieproces uiteindelijk nog 20% tot 50% van de oorspronkelijke hoeveelheid lactose.
De melkzuurbacteriën en gisten zetten de lactose grotendeels om in melkzuur wat kefir haar zure smaak geeft.
Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode
Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?
Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam
Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.
Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.
Kefir en lactose-intolerantie
Omdat kefir (veel) minder lactose bevat dan gewone melk wordt het wel beter verdragen door mensen die lactose niet goed kunnen verdragen.
Sommige soorten kefirkorrels vertonen actieve β-galactosidase enzymen (lactase) die ook na consumptie actief blijven. Dit maakt de kefir van deze kefirkorrels geschikt voor mensen met lactose-intolerantie.
Lactase zorgt voor de hydrolyse van lactose tot glucose en galactose.
Indien de kefir die je koopt lactosevrij is dan is dit expliciet op verpakking aangegeven.
Lactosevrije kefir heb ik in Nederland nog niet gezien maar wel in Californië. Wie weet komt het nog deze kant op.
Mensen met een lactose-intolerantie kunnen beter een kefir maken op basis van een plantaardige melkvervanger zoals amandeldrink, rijstdrink, sojadrink of kokosmelk. Een andere optie is waterkefir.
Waterkefir maak je van water waarin (gedroogde) vruchten zitten. Deze zorgen voor de suikers waarop de melkzuurbacteriën en gisten zich kunnen voeden. Verderop lees je hoe je waterkefir maakt.
Kefirkorrels
Kefirkorrels zijn 1 tot 10 cm in doorsnee en voelen een beetje rubberachtig aan. Kefirkorrels groeien en zullen steeds groter worden. De micro-organismen groeien van de lactose in melk.
Ga je zelf kefir maken dan zal je zien dat de hoeveelheid kefirkorrels die je hebt na 2 weken tweemaal zo groot is geworden. Je kunt dan iemand anders blij maken met de helft van je kefirkorrels.
Kefirkorrels zien er uit als kleine bloemkooltjes. Het zijn echter geen plantjes, ook geen yoghurtplantjes of kefirbloempjes zoals ze weleens worden genoemd. Het is een samenlevingsvorm (symbiose) waarin de verschillende micro-organismen in harmonie met elkaar samenleven.
Kefirkorrels bestaan uit melkzuurbacteriën die anaeroob zijn. Dit wel zeggen dat ze zonder zuurstof kunnen leven. Ze kunnen dan ook zonder problemen gedroogd of ingevroren worden. Ze zetten koolhydraten (suikers) om in melkzuur.
Kefirkorrels mogen niet in aanraking komen met metaal. Dit zorgt ervoor dat de werking achteruit gaat omdat dit de korrels aantast. Indien je zelf kefir gaat maken dan moet je dan ook altijd een plastic zeef gebruiken en houten lepels.
Je hebt tientallen soorten melkzuurbacteriën. Sommige stammen leven in ons lichaam; in de darmen en de vagina. Ze zijn belangrijk voor een gezonde darm- en vaginaflora. Sommige stammen kunnen tandbederf veroorzaken, het melkzuur wat zij in de mond produceren tast de tanden aan.
De stammen die gebruikt worden voor kefirkorrels komen hoofdzakelijk uit het Lactobacillus geslacht. Deze stammen geven rechtsdraaiend melkzuur. Rechtsdraaiend melkzuur wordt goed door het lichaam opgenomen omdat het identiek is aan het lichaamseigen melkzuur.
Deze stammen van het Lactobacillus geslacht worden gezien als ‘goede bacteriën’. Probiotica zoals dat met een mooi woord heet.
In totaal zitten er ongeveer 30 bacteriestammen inclusief gistsoorten in kefirkorrels die samen de basis vormen. Alle melkzuurbacteriën van kefir hebben met elkaar gemeen dat ze rechtsdraaiend melkzuur produceren.
Door kefirkorrels aan melk toe te voegen begint het fermentatieproces. Dit gaat het best bij een temperatuur tussen de 10 en 25 graden Celsius.
Voor een goede kefir is het nodig dat je het minimaal 24 uur laat fermenteren tot een maximum van 4 dagen. Hoe lang je melk moet laten fermenteren is afhankelijk van de kwaliteit van de kefirkorrels die gebruikt worden, de verhouding tussen melk en kefirkorrels, de temperatuur en het seizoen.
Behalve melkzuur produceren de bacteriën en gisten van de kefirkorrels ook koolzuur en alcohol. Door het koolzuur is kefir licht tintelend.
De alcohol zal je normaal gesproken niet proeven. Kefir bevat tussen de 0,2% en 2% alcohol bevatten. Hoe langer je de kefir laat fermenteren hoe hoger het alcoholpercentage zal zijn.
De kefir die je in de supermarkt koopt bevat geen alcohol (tenzij dit op de verpakking is aangegeven). De kefir uit de supermarkt is eigenlijk ook geen echte kefir. Bij de productie worden geen kefirkorrels gebruikt maar wordt een mengsel van bacteriën aan de melk toegevoegd zonder gisten.
Door gisten weg te laten wordt voorkomen dat de verpakking bol kan gaan staan en ontstaat er geen alcohol. Door het ontbreken van de gisten zal de kant-en-klare kefir echter een andere samenstelling hebben dan zelf (traditioneel) gemaakte kefir.
Fermentatie
Behalve kefir worden veel meer voedingsmiddelen verkregen door fermentatie. Denk hierbij aan yoghurt, kaas, zuurkool, wijn, bier, zuurdesembrood, droge worst, tempé, kimchi, azijn en augurken.
Het fermenteren van voeding, zoals groenten, vlees en vis, gebeurt al duizenden jaren en men is dit gaan doen om voedsel langer te kunnen bewaren. Bij dit fermenteren verandert ook de smaak van het eten.
Het fermenteren wat tegenwoordig nog gedaan wordt is vaak vanwege de smaak en niet zozeer om een product langer te kunnen bewaren.
Door het eten van gefermenteerd voedsel krijg je goede bacteriën binnen die belangrijk zijn voor een gebalanceerde darmflora. Probiotica helpt het spijsverteringssysteem door slechte bacteriën op te ruimen. Dit zorgt voor gezondheidsvoordelen en het vermindert ziekten.
Probiotica heeft de volgende gezondheidsvoordelen (bron):
- Het verbetert de spijsvertering
- Het reguleert de micro-organismen in het spijsverteringskanaal
- Het versterkt het immuunsysteem
- Het beschermt tegen infecties (inflammatie)
- Het zorgt voor een betere opname van voedingsstoffen uit voedsel
- Verlaagt het cholesterol
- Verlaagt het risico op darmkanker
- Helpt het lichaam om beter calcium op te nemen
- Verlaagt bij sommige mensen het risico op allergieën
Tegenwoordig is er niet meer de noodzaak om voedsel te fermenteren.
Om zuivel langer te kunnen bewaren wordt het gepasteuriseerd (verhit). Hiermee gaan niet alleen de slechte bacteriën dood maar ook de goede. En dat is wel een groot nadeel van de manier waarop tegenwoordig het eten wordt verwerkt. Hierdoor krijg je minder goede bacteriën binnen en zal je actief op zoek moeten gaan naar bronnen van goede bacteriën (zoals kefir).
Het verschil tussen kefir en yoghurt
Kefir en yoghurt hebben veel gemeen maar er zijn ook belangrijke verschillen. Beide zijn gemaakt van melk en de smaken lijken op elkaar. Ze smaken beide licht friszuur.
Yoghurt is dik en eet je met een lepel. Kefir is dunner dan yoghurt maar dikker dan melk. Kefir kan je drinken als een drinkyoghurt.
Omdat kefir en yoghurt van melk zijn gemaakt hebben ze beide een vergelijkbare voedingswaarde. Ze zijn een goede bron van hoogwaardige eiwitten, calcium, fosfor, kalium, vitamine A en B vitamines.
Kefir bevat normaal gesproken wat minder koolhydraten dan gewone yoghurt. Dit komt omdat in kefir de lactose (melksuikers) deels worden omgezet in melkzuur.
Het vetgehalte van kefir hangt af van de melk waarvan het gemaakt is. Deze zal hetzelfde blijven omdat de bacteriën zich niet voeden aan de vetzuren.
Het belangrijkste verschil tussen kefir en yoghurt zijn de probiotica culturen. Kefir bevat 3 maal zoveel probiotica dan yoghurt en bovendien meer verschillende soorten goede bacteriën.
In kefir zitten normaal gesproken 12 actieve en levende bacterieculturen terwijl dit er bij yoghurt niet meer dan 6 zijn. Dit is voor veel mensen het belangrijkste argument om yoghurt te gaan vervangen voor kefir.
Dit zijn de 12 probiotica culturen in kefir:
- Lactobacillus Lactis
- Lactobacillus Rhamnosus
- Streptococcus Diacetylactis
- Lactobacillus Plantarum
- Lactobacillus Casei
- Saccharomyces Florentinus
- Leuconostoc Cremoris
- Bifidobacterium Longum
- Bifidobacterium Breve
- Lactobacillus Acidophilus
- Bifidobacterium Lactis
- Lactobacillus Reuteri
Een overeenkomst tussen kefir en yoghurt is dat ze beide rechtsdraaiend melkzuur bevatten.
Voedingswaarde van kefir
De voedingswaarde van kefir is afhankelijk van de ‘grondstof’, dit kan melk zijn maar ook water of een plantaardige melk.
De voedingswaarde die hier vindt is die van melkkefir, gemaakt van biologische volle melk.
Voedingswaarde kefir | Per 100 ml |
Energie | 67 kcal |
Vet | 3,75 gram |
Waarvan verzadigd | 2,35 gram |
Waarvan onverzadigd | 1,40 gram |
Koolhydraten | 4,58 gram |
Waarvan suikers | 2,92 gram |
Eiwitten | 3,75 gram |
Calcium | 120 mg |
Fosfor | 90 mg |
Zink | 0,4 mg |
Kalium | 150 mg |
Magnesium | 11 mg |
Natrium | 40 |
IJzer | 0,1 mg |
Vitamine A | 0,03 mg |
Vitamine B1 | 0,03 mg |
Vitamine B2 | 0,15 mg |
Vitamine B6 | 0,04 mg |
Vitamine B12 | 0,2 mcg |
Vitamine C | 1 mg |
De voedingswaarde van verschillende merken kefir die je in de supermarkt vindt kunnen onderling verschillen.
Verschillen ontstaan door de melk die gebruikt is voor het maken van de kefir en de bacterieculturen die gebruikt worden.
Gezondheidsvoordelen kefir
Iedereen die deze blog volgt weet dat ik geen fan ben van melk. Melk heeft een aantal gezondheidsvoordelen. Daar staan echter zwaarwegende gezondheidsnadelen tegenover.
Samengevat heeft melk de volgende gezondheidsnadelen:
- Draagt bij aan botontkalking
- Verhoogt risico op trombose
- Verhoogt het risico op diabetes type 1
- Magere melk verhoogt het risico op de ziekte van Parkinson
- Verhoogt het risico op bepaalde soorten kanker
- Draagt bij aan de ontwikkeling van acne
- Kan psychologische klachten veroorzaken omdat het de werking van endorfine afremt
- Veel melk drinken verhoogt de kans op vroegtijdige sterfte
De onderbouwingen van deze gezondheidsnadelen lees je in mijn kritische zuivel review.
Je melk vervangen voor kefir is zeker een stap in de goede richting voor het verbeteren van je gezondheid.
Het beste maak je dan je kefir zelf van biologische volle melk. Een aantal gezondheidsnadelen van melk worden specifiek in verbrand gebracht met magere melk. Dit terwijl een aantal gezondheidsvoordelen alleen worden toegeschreven aan volle melk.
Omdat koemelk de basis is van kefir zoals die in de supermarkten wordt verkocht ben ik daar niet helemaal enthousiast over.
Het nadeel van deze supermarkt kefir is dat het gemaakt wordt van magere of halfvolle melk en dat er melkzuurbacteriën aan worden toegevoegd zonder de belangrijke gisten er aan toe te voegen (in ieder geval bij de merken die ik heb onderzocht). Daarnaast is de kefir in de supermarkt niet biologisch (wel te koop in biologische winkels).
Melkkefir heeft een aantal gezondheidsvoordelen (die worden hieronder besproken). Alles bij elkaar genomen sta ik daarom neutraal tegenover koemelkkefir (die je zelf maakt van biologische volle melk).
Ik ben wel positief over kefir die je zelf maakt op basis van geitenmelk, schapenmelk of een plantaardige melk zoals amandeldrink, kokosmelk of kokoswater. Je lichaam profiteert dan wel volop van de probiotica zonder de gezondheidsnadelen en risico’s van koemelk.
Een andere optie is dan natuurlijk nog de waterkefir die je maakt van water met daarin wat gedroogde vruchten. Dit is echter geen eiwitbron maar meer bedoeld als bron van probiotica en past daarom niet helemaal in het rijtje van vergelijkingsmateriaal.
Uiteindelijk zal iedereen voor zichzelf de afweging moeten maken of zij kiezen voor kefir op basis van koemelk of een andere basis. Waar je voorkeur ook naar uitgaat, het is altijd beter dan gewone melk of yoghurt.
Gezondheidsvoordeel #1: verlaagt risico op osteoporose
Van melk wordt vaak gezegd dat dit het risico op osteoporose (botontkalking) verlaagt. Terwijl onderzoeken dit niet bevestigen. Bij kefir wijzen onderzoeksresultaten wel in de goede richting.
In een recente studie bleek dat kefir de opname van calcium door de botten verbeterd (bron). Dit zorgt voor sterke botten wat belangrijk is om botbreuken te voorkomen. Zeker voor vrouwen op leeftijd kan dit een issue zijn. Deze studie is overigens gedaan met ratten.
Kefir die gemaakt is van volle melk is een goede bron van vitamine K2. Deze vitamine speelt een belangrijke rol in de calciumstofwisseling. Uit onderzoek blijkt dat vitamine K2 het risico op botbreuken met wel 80% kan verlagen (bron, bron).
Gezondheidsvoordeel #2: extreem goede bron van probiotica
Kefir en probiotica zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en deze goede bacteriën zijn voor vele de reden om het te gaan drinken. Omdat kefir wel 30 culturen van bacteriën en gisten bevat is het één van de beste probiotica (en misschien wel de allerbeste).
Deze micro-organismes ondersteunen de gezondheid op verschillende manieren. Ze helpen bij de spijsvertering, de geestelijke gezondheid en zelfs om op gewicht te blijven (bron, bron, bron).
Mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS / IBS) kunnen ook baat hebben bij de probiotica van kefir (bron, bron).
PDS komt veel voor en omvatten buikklachten waarvoor door artsen geen zichtbare afwijkingen gevonden kunnen worden. Dit zijn klachten als buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid, opboeren, diarree of verstoping.
De probiotica in kefir helpt ook tegen infectie met Helicobacter pylori (bron, bron). Geschat wordt dat 15% van de Nederlanders besmet is met deze bacterie die leeft in het slijmvlies van de maagwand. Deze bacterie kan leiden tot een maagslijmvliesontsteking of een maagzweer.
Omdat de probiotica in kefir kan helpen om de balans tussen goede en slechte bacteriën terug te krijgen is het ook effectief tegen verschillende vormen van diarree (bron, bron).
Gezondheidsvoordeel #3: antibacteriële werking
Van bepaalde bacterieculturen in kefir wordt aangenomen dat deze beschermen tegen bepaalde infecties. Zo remt kefir o.a. de groei van Helicobacter pylori, Salmonella en E. coli (bron, bron).
Kefiran, een onoplosbaar polysaccharide, in kefir heeft ook antibacteriële eigenschappen. Het zou tevens Candida Albicans bestrijden (bron). Dit is getest door de huid in te smeren met een 70% kefir gel.
Gezondheidsvoordeel #4: kefir helpt mogelijk bij allergieën en astma
In dierenstudies is aangetoond dat kefir de ontstekingsreacties, die worden veroorzaakt door allergieën en astma, onderdrukt (bron, bron). Deze onderzoeken zijn bij dieren gedaan.
Uit een meta-onderzoek (van 23 onderzoeken met in totaal bijna 2000 deelnemers) kwam naar voren dat probiotica de kwaliteit van leven verbeterde en de allergische reacties deed verminderen (bron). Sommige onderzoekers nemen aan dat allergische reacties het resultaat zijn van een gebrek aan goede bacteriën in de darmen.
Gezondheidsvoordeel #5: voorkomt mogelijk bepaalde soorten kanker
In een onderzoek bleek dat de probiotica in kefir kankercellen in de maag zich zelf deden vernietigen (bron).
Ook in andere onderzoeken zijn aanwijzingen dat probiotica van gefermenteerde zuivel producten (zoals kefir en yoghurt) de ontwikkeling van bepaalde tumoren kan vertragen of voorkomen (bron).
Welke kefir raad ik aan en waar bestel ik deze?
Kefir heeft pre- en probiotische werking om de darmflora te verbeteren. De kefir capsules die ik zelf gebruik zijn specifiek hoog geconcentreerd en kun je hier bestellen.
Om je darmflora te verbeteren kun je ook kiezen voor reguliere pro-biotica. Symflora basis van Vitakruid is één van de beste reguliere pre- en probiotica.
Bijwerkingen van kefir
Sommige mensen die beginnen met kefir krijgen last van bijwerkingen. Het gaat hierbij om obstipatie en buikpijn. Dit gaat meestal na verloop van tijd weer over. Begin je met kefir dan begin je het beste met een half glas en kijk je hoe je lichaam hierop reageert om het vervolgens op te bouwen.
Kefir van koemelk bevat net zoals melk A1 caseïne eiwitten die lastig te zijn voor mensen met een lactose intolerantie. Dit zal bij het drinken van koemelk kefir ook het geval zijn.
Mensen bij wie het immuunsysteem is verzwakt, zoals bij aids het geval is, moeten eerst met hun behandeld arts overleggen alvorens ze met kefir (of probiotica in het algemeen) beginnen. Indien een immuunsysteem al uit balans is kan probiotica dit nog verder uit balans brengen.
Vanaf 1 jaar is het veilig om kefir aan kinderen te geven (vraag dit bij twijfel na bij het consultatiebureau). Kinderen onder de 1 jaar geef je het beste moedermelk of flesvoeding.
Zelf kefir maken
Kefir van de beste mogelijke kwaliteit maak je zelf. Je kunt de volgende soorten kefir maken:
- Koemelk kefir
- Geitenmelk kefir
- Schapenmelk kefir
- Kokosmelk kefir
- Kokoswater kefir
- Amandeldrink kefir
- Sojadrink kefir
- Rijstdrink kefir
- Haverdrink kefir
- Cashewdrink kefir
- Water kefir
Al deze soorten kefir maak je met kefirkorrels. De kefirkorrels kan je online bestellen bij verschillende gespecialiseerde webshops. Je gebruikt dezelfde kefirkorrels voor ieder gewenst soort kefir.
Kefirkorrels hebben altijd suiker nodig om van te kunnen leven. Daarom moet je voor water kefir iets suikerhoudends aan het water toevoegen. Bij melk of plantaardige melk als basis is dit meestal niet nodig, hierin zitten van nature al suikers.
Het maken van melk kefir
Melk kefir maak je van koe-, geiten- of schapenmelk. Hoe beter de kwaliteit van je melk hoe beter de kwaliteit van je kefir zal worden.
Koeien die gras eten geven meer omega 3 vetzuren en bovendien meer in vet oplosbare vitamines zoals vitamine K1 en K2. Zo bevat biologische melk meer omega 3 vetzuren en vitamines omdat deze koeien meer gras te eten krijgen en geen ‘krachtvoer’.
Volle melk heeft de voorkeur boven magere melk omdat bepaalde gezondheidsnadelen specifiek in verband worden gebracht met magere melk.
Het maakt niet uit of je gepasteuriseerde, gesteriliseerde of rauwe melk gebruikt. Kefir heeft een sterk conserverende werking.
Of je nu gaat voor kefir van koe-, geiten- of schapenmelk; het beste kies je dus voor een biologische en volle variant.
Wat je nodig hebt om de melk kefir te maken:
- Melkkefir korrels
- Melk
- Een weck-pot
- Een plastic zeef
- Een houtenlepel
- Papieren koffiefilter
- Elastiekje
De kefirkorrels doe je in een schone weck-pot. Het is belangrijk dat er geen zeepresten in deze weck-pot zitten omdat dit melkzuurculturen zal aantasten.
Bij deze kefirkorrels doe je 10 maal zoveel melk als dat er kefirkorrels in de weck-pot zitten. Als je net nieuwe kefirkorrels hebt gekocht dan kan je nog niet zoveel kefir maken. Deze kefirkorrels zullen echter vrij snel groeien iedere keer dat je kefir maakt zodat je steeds meer kefir in 1x kunt maken.
Als het in de winter vrij koel bij je in huis is dan kan je wat meer kefirkorrels gebruiken in de wintermaanden. Je kan dan een verhouding van 1 op 7 aanhouden in plaats van 1 op 10. Door de koelere temperatuur zal het fermentatieproces anders wat trager gaan.
Nadat je de melk aan de kefirkorrels hebt toegevoegd sluit je de weck-pot af met een papieren koffiefilter (of een luchtdoorlatende doek) en een elastiekje.
Laat de weck-pot ergens op kamertemperatuur gedurende 24 uur staan. Zet de pot niet vol in de zon.
Tussentijds kan je een enkele keer de inhoud van de weck-pot rustig omroeren met een houten lepel of de pot een beetje schudden zodat korrels goed mengen met melk die nog niet gefermenteerd is.
Na 24 uur is de kefir klaar en moeten de kefirkorrels eruit gefilterd worden. Deze kefirkorrels kan je gelijk weer gebruiken voor je volgende batch kefir. Doe de inhoud van de weck-pot in een plastic zeef die je boven een grote schaal houdt. Om het uitlekken van de kefir door de zeef te versnellen kan je een houtenlepel gebruiken om er door heen te roeren.
Het is belangrijk dat je geen metalen zeef of lepel gebruikt. Dit zal namelijk de melkzuurbacteriën aantasten waardoor de kwaliteit van je kefirkorrels steeds verder achteruit kan gaan.
Als alle kefir uit de zeef is doorgelopen blijven de kefirkorrels achter. Deze kan je onder de kraan met stromend water afspoelen voordat je ze gebruikt voor je volgende batch. Het afspoelen is optioneel, dit is niet perse nodig. Indien je de kefirkorrels vaak afspoelt dan kunnen ze teveel verstoord worden.
De kefir die je in de grote schaal hebt opgevangen is direct klaar om te drinken. Persoonlijk vindt ik het lekkerder om de kefir eerst in de koelkast af te koelen. Je kunt de kefir in een afgesloten glazen fles of weck-pot in de koelkast bewaren.
De kefir is van nature friszuur qua smaak. Om de kefir zoet te maken kan je er honing, kokosbloesemsuiker of puur stevia extract aan toevoegen. Voor een smaakje kan je er een paar druppeltjes vanille extract in doen of wat gepureerd fruit zoals gepureerde frambozen.
Het maken van kokos kefir
Kokos kefir kan je maken van kokosmelk of kokoswater.
Kokosmelk en kokoswater zijn twee totaal verschillende drankjes. Kokosmelk is gemaakt van het vruchtvlees van de kokosnoot en is dik en romig.
Kokoswater is helder water wat van nature in de kern van de kokosnoot zit en staat er om bekend dat het goed hydrateert dankzij de mineralen en elektrolyten die het geschikt maken als sportdrank.
Zowel kokosmelk en kokoswater zijn van nature lactose vrij en om er kefir van te maken hoef je er helemaal niets extra’s aan toe te voegen. Van nature bevatten ze al suikers waarop de melkzuurbacteriën kunnen leven en om kunnen zetten in melkzuur.
Kokos kefir maak je volgens dezelfde procedure als ‘gewone’ melkkefir.
Zowel kokosmelk en kokoswater behouden hun voedingswaarde door het te fermenteren, maar dan met de toevoeging van probiotica.
Kokos ‘yoghurt’ maken
Om een dikke (zoals dik als yoghurt) kokosmelkkefir te maken kan je kokos crème gebruiken: de kokos crème die je vindt op de afdeling met Aziatische kookproducten in de supermarkt.
Hoe hoger het vetgehalte van de kokos crème hoe beter en het liefst niet een kokos crème uit blik maar uit een kartonnen of plastic verpakking.
Het mooie van een dikke kokosmelkkefir is dat je het goed kunt gebruiken als basis voor je muesli of als toetjes kunt eten met wat fruit erin.
De procedure voor het maken van dikke kokosmelkkefir is hetzelfde als voor het maken van melkkefir.
Kefir van een plantaardige melk maken
De procedure voor het maken van een plantaardige kefir is hetzelfde als die van gewone melkkefir. Je kunt kefir maken van:
- Sojadrink
- Amandeldrink
- Rijstdrink
- Kokosnootdrink
- Haverdrink
- Cashewdrink
De kefirkorrels leven op suikers (koolhydraten). Suikers zitten al in de meeste plantaardige melkvervangers die je in de supermarkt kunt kopen. Zo is haver- en rijstdrink al rijk aan koolhydraten, hier hoef je niets aan toe te voegen.
Cashewdrink en (ongezoete) amandeldrink bevatten niet zoveel suikers. Hieraan kan je wat suikers toevoegen waarop de melkzuurbacteriën kunnen leven. Wat je kunt gebruiken als koolhydraatbron in je kefir lees je hieronder bij het maken van waterkefir.
Waterkefir maken
Voor het maken van waterkefir zal je het water zoet moeten maken. De melkzuurbacteriën hebben suikers nodig om te leven.
Wat je nodig hebt voor 1 liter waterkefir:
- 1 liter water (het liefst bronwater omdat het chloor uit het leidingwater de kefirkorrels op den duur kan aantasten)
- 100 gram kefirkorrels
- 30 tot 80 gram suikers (naar smaak); biologische Ahornsiroop, een biologische suiker, biologische kokosbloesemsuiker of biologische diksap. Let op: gebruik biologische suikers zodat er geen verontreiniging inzit die schadelijk kan zijn voor de melkzuurbacteriën. Gebruik nooit honing, dit is antibiotisch, dat gaan de melkzuurbacteriën niet leuk vinden.
- 2 of 3 gedroogde vruchten zoals dadels, abrikozen, vijgen of een handje rozijnen (gebruik altijd zwavelvrije vruchten zonder smaakstoffen)
- Een halve tot een hele biologische citroen
De citroen is niet per se nodig voor het maken van waterkefir, maar dit wordt meestal wel gedaan omdat het een extra dimensie aan de smaak toevoegt.
Bereiding:
- Doe het water in een weck-pot met het suiker. Roer de suiker door tot dat deze is opgelost.
- Snij de citroen door en doe deze in de weck-pot
- Voeg de overige ingrediënten toe en sluit de weck-pot af. Plaats de pot op een plekje uit direct zonlicht.
- Laat de weck-pot 2 dagen staan
- Haal de gedroogde vruchten uit de waterkefir en gooi deze weg. Deze hebben hun smaak verloren
- Knijp de halve citroen boven een plastic zeef uit over de waterkefir
- Giet de kefirkorrels af op een plastic zeef. De korrels kan je afspoelen onder stromend water en zijn gelijk weer hergebruiken voor je nieuwe batch waterkefir
De waterkefir is het lekkerst als je deze in de koelkast bewaart zodra deze klaar is.
Superfood video’s
Kefir is dankzij haar probiotica een superfood. Het biedt bovengemiddeld meer gezondheidsvoordelen dan ‘gewone’ voedingsmiddelen. Desondanks heeft kefir mijn top 5 favoriete superfoods niet gehaald. Wat mijn favoriete superfoods zijn ontdek je in onderstaande video:
Niet alles wat superfood wordt genoemd is naar mijn mening een echt super voedsel. Sommige dingen worden overhyped als superfood. In onderstaande video ligt ik dit toe.
Kefir recepten
Kefir is een heerlijke frisse drank die ook goed gebruikt kan worden in recepten. We zullen je hier een aantal recepten geven zodat je een idee van de mogelijkheden krijgt en inspiratie op kunt doen.
Recept 1: piña colada salade met kefir dressing
Ik ben liefhebber van de combinatie van kokos en ananas en in deze vruchtensalade komen deze smaken helemaal tot hun recht. Deze salade is ideaal voor bij een BBQ en de frisse kefir dressing maakt deze piña colada vruchtensalade helemaal af.
Ingrediënten:
- 1 verse ananas
- 1 rijpe banaan
- 100 gram gedroogde kokosvlokken
- 200 ml kefir
- 50 ml kokosmelk
- 2 eetlepels honing
Bereiding:
- Schil de ananas en snij deze in blokjes van een centimeter
- Schil de banaan en snij er partjes van
- Doe de ananas, banaan en de kokosvlokken in een grote schaal en meng deze met elkaar
- Doe de kokosmelk in een steelpan met de honing en verwarm het net genoeg om de honing goed in de kokosmelk te kunnen oplossen
- Zet het vuur uit en voeg de kefir toe en roer het goed door
- Giet de dressing uit de steelpan over de vruchten en laat alles nog even een half uurtje in de koelkast afkoelen alvorens je de salade serveert
Recept 2: oosterse dip
Dit is een heerlijke, frisse, oosterse dipsaus voor je rauwkost of Libanese brood op basis van kefir.
Ingrediënten:
- 250 ml kefir
- 2 eetlepels vers gesneden dille of 1 eetlepel gedroogde dille
- 2 teentjes vers geperste knoflook
- Een mespuntje Cayenne peper
- Een mespuntje gemalen gedroogde chilipeper
- Een mespuntje zout
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
Bereiding:
- Doe de ingrediënten in een schaal met uitzondering van de olijfolie en meng deze goed
- Zet de schaal een paar uur in de koelkast voor het uitserveren zodat deze smaken goed kunnen intrekken
- Besprenkel de dip met olijfolie (naar smaak) voor het serveren
Recept 3: gluten- en lactosevrije pancakes
Door het gebruik van boekweitmeel in plaats van tarwemeel maak je deze pancakes glutenvrij. Door kefir van een plantaardige melkvervanger te gebruiken maak je deze pancakes ook nog eens 100% lactosevrij.
Ingrediënten:
- 150 gram boekweit meel
- 250 ml kefir
- 10 gram bakpoeder
- 10 gram zuurdesem starter
- 2 eieren
- 1 theelepel gemalen kaneel
- Een halve theelepel zout
- Een paar eetlepels roomboter
Bereiding:
- Doe de boekweit, kefir, zuurdesem starter in de keukenmachine en meng dit
- Dek de schaal af en laat het deeg een nacht in de koelkast staan
- Klop de eieren los en voeg hier het zout, bakpoeder en kaneel aan toe
- Voeg de eieren toe aan het deeg en meng het geheel
- Smelt wat roomboter in een koekenpan en voeg een soeplepel deeg in de pan zodra deze heet is. Bak de pancakes aan beide zijden gedurende 2 tot 3 minuten.
Eet smakelijk!
Welk van de 7 buiktype heb jij en wat is jouw ideale dieetschema om jouw doel te bereiken?
Doe de test en ontdek direct hoe specifiek jij een platte buik krijgt
Wil je weten welke buiktype je hebt? Hoeveel calorieën jij per dag moet eten om je doel te bereiken? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?
Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.
Je zal het volgende ontdekken:
- Welk type buik jij hebt en potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
- Hoeveel calorieën en koolhydraten we aanraden voor jouw gewichtsdoel
- Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen
- Een op maat gemaakt voedingsschema en recepten op basis van jouw lichaam en voorkeuren waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet en de buik van je dromen krijgt
Hoi, ik heb 3 wkn kefir yoghurt uit de supermarkt gegeten (ipv normale yoghurt) maar heb daardoor verschrikkelijke buikpijn, opgezette buik met lucht, boeren en winderigheid. Ik dacht eerst dat ik gluten gegeten had (coeliakie patiënt) maar het was de kefir. Waarom krijg ik zo’n heftige reactie en zou ik dat ook krijgen als ik het zelf met de korrels maak? Moet ik er wel mee door gaan? Ik wil vooral mijn weerstand verbeteren want die is al tijden veel te laag. Hoor graag je advies
Keuringsdienst van waarde had onlangs een uitzending over supermarktkefir. Daar bleek dat hierin heel ander culturen dan de kefircultuur werden gebruikt. Dit is met name om gasvorming in de verpakking te voorkomen.
Resultaat is echter dat de kefir geen kefir is, maar iets wat meer op de yoghurtcultuur lijkt.
Sinds de uitzending maak ik zelf kefir met echte kefircultuur. Nog simpeler dan zelf yoghurt maken. Zie youtube voor instructiefilmpjes.
Ik kreeg in het begin meer winderigheid. Dat hield later op. Stoelgang is na paar weken veel beter, zachter en toch stevig. Maagzuur is nu ook minder, ik kan met halve dosering maagzuurremmer toe.
Bekijk Keuringsdienst van Waarde: Kefir op https://www.npostart.nl/KN_1709875
Google keuringsdienst van waarde kefir als link het niet doet.
Hallo, sinds een half jaartje gebruik ik waterkefir. Dat is helemaal geweldig vwb mijn darmen, helaas heb ik de laatste weken steeds meer last van mijn vingerknokkels. Ik heb de PH gemeten van mijn urine en die is de laatste tijd 5. Test met comburtest, welke ik gebruikte voor glucosecontrole. Voordat ik waterkefir gebruikte was mijn PH 7..7,5. Is dat het gevolg van de waterkefir en wat kan ik daartegen doen?
Hallo,
Ik vraag me af of de kefir uit de supermarkt dezelfde gezondheidsvoordelen heeft? Daar ben ik wel benieuwd naar. Zelf maken zie ik niet zo zitten en ik woon in een klein dorp. Winkels met exotische dingen zijn hier niet te krijgen. Ik heb die van de Lidl gekocht, Milbona, maar koop ook van Müller, een Duits merk.
Mijn waterkefirkorrels vermenigvuldigen zich enorm. Mijn vraag is of de korrels zelf eetbaar zijn, verwerkt kunnen worden in gerechten, gekookt of gebakken kunnen worden en welke voedingswaarde ze hebben.