1063

Moe na het Eten? 6 Mogelijke Oorzaken & 7 Oplossingen

Je kent het gevoel vast wel: je hebt net lekker gegeten en plotseling overvalt een gevoel van vermoeidheid je.

Waarom word ik zo moe na het eten?

Veel mensen hebben hier last van, maar wat is nu precies de oorzaak eigenlijk?

In dit artikel ontdek je de verschillende oorzaken waarom je je moe kunt voelen na het eten en krijg je praktische oplossingen om deze vermoeidheid tegen te gaan.

Inhoud van dit artikel

Waarom ben je moe na het eten?

Herken je dat gevoel? Je hebt net lekker gegeten en plotseling overvalt je een onweerstaanbare vermoeidheid.

Je ogen willen sluiten, je lichaam smeekt om een pauze, en die bank ziet er opeens wel heel uitnodigend uit.

Dit fenomeen, ook wel beschreven als voedselcoma of ‘after dinner dip’, is een ervaring die velen van ons wel kennen. Maar wat zorgt er nu precies voor dat we ons zo moe voelen na een maaltijd?

Veel mensen denken dat alleen een grote, uitgebreide maaltijd tot deze vermoeidheid kan leiden, maar het gaat veel verder dan dat.

Het soort voedsel dat je eet en hoe je lichaam dit verwerkt, speelt een grote rol in hoe je je voelt na het eten.

Voel je je bijvoorbeeld vaker moe na het eten van bepaalde voedingsmiddelen, zoals die rijk zijn aan het aminozuur tryptofaan?

Hoewel het volkomen normaal is om je een beetje slaperig te voelen na het eten, is het goed om te begrijpen waarom dit gebeurt.

Verschillende oorzaken kunnen de vermoeidheid die je voelt na het eten verklaren. In dit artikel duiken we in de oorzaken waarom je je slaperig kunt voelen na een maaltijd.

Ook kijken we of dit enige risico’s met zich meebrengt, en hoe je de effecten ervan kunt verminderen. Als laatste geven we je praktische tips om ervoor te zorgen dat je energieniveau hoog blijft na de maaltijd.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Moe na het eten? 6 oorzaken op een rij

Voordat we de mogelijke oorzaken gaan bespreken

Veel mensen hebben regelmatig last van vermoeidheid na het eten, maar eigenlijk weten we nog helemaal niet zo goed hoe dat precies komt. Er is namelijk verrassend weinig onderzoek naar gedaan.

Toch gaan we ons best doen om wat meer duidelijkheid te scheppen. We duiken in de beschikbare informatie en zetten de meest logische oorzaken van vermoeidheid na het eten op een rijtje.

#1: Bloedtoevoer naar de hersenen

Lange tijd dachten mensen dat veranderingen in de bloedsomloop de belangrijkste oorzaak waren van vermoeidheid na het eten.

Nieuwe inzichten wijzen echter uit dat dit waarschijnlijk niet de hoofdreden is waarom je uitgeput bent.

Het idee was dat er na het eten meer bloed naar je darmen stroomt om het eten te verteren, waardoor er minder bloed naar je hersenen zou gaan (bron). Hierdoor zou je je slaperig gaan voelen.

Maar klopt dit wel? Ons lichaam is eigenlijk heel goed in staat om de bloedtoevoer naar de hersenen constant te houden, zelfs in stressvolle situaties zoals tijdens het sporten, wanneer de spieren meer bloed nodig hebben.

Het is dus onwaarschijnlijk dat de bloedtoevoer naar de darmen zoveel bloed ‘steelt’ dat je er slaperig van wordt.

Sterker nog, een oudere studie suggereert zelfs dat de bloedtoevoer naar de hersenen juist kan toenemen na het eten (bron).

Een ander recent onderzoek vond wel een afname van de bloedtoevoer naar de hersenen na de lunch, maar alleen bij mensen die het ontbijt hadden overgeslagen (bron). Bovendien werd er in deze studie geen verband gevonden tussen de verminderde bloedtoevoer en gevoelens van vermoeidheid.

#2: houd rekening met je natuurlijke slaapritme

Wist je dat die vervelende middagdip na eten te maken kan hebben met je natuurlijke slaapritme?

Je lichaam heeft namelijk een ingebouwde 24-uurs klok, ook wel het circadiaans ritme genoemd.

Naast de lange slaapperiode ’s nachts, blijkt er ook een kortere slaperige fase te zijn in de vroege middag (bron, bron).

Deze ‘middagdip’ is te herkennen aan een lagere werkprestatie en meer verkeersongelukken tussen 14.00 en 16.00 uur.

In veel culturen over de hele wereld is het dan ook heel normaal om een middagdutje te doen (bron). Maar eten kan die middagdip nog meer versterken…

Een oude studie ontdekte dat maaltijden de duur van een middagdutje verlengden, maar het dutje niet veroorzaakten. En uit onderzoek met nachtdienstwerkers blijkt dat ’s nachts eten de vermoeidheid verhoogt, vergeleken met niet eten (bron).

Dus hoewel je natuurlijke slaapritme op zich al kan leiden tot een middagdip, kan eten op dat moment de slaperigheid nog eens extra vergroten.

Het is dus goed mogelijk dat de combinatie van deze twee factoren bijdraagt aan het ontstaan van vermoeidheid in de vroege middag. Denk hieraan de volgende keer dat je bijna in slaap valt op je toetsenbord na de lunch.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

#3: Je eet te veel

Je hebt net genoten van een heerlijke, uitgebreide maaltijd en plotseling overvalt een gevoel van extreme slaperigheid je. Je ogen vallen bijna dicht en je zou het liefst even een dutje doen.

Maar waarom krijgen we hier eigenlijk last van? Wetenschappers hebben dit fenomeen zelfs bij fruitvliegen onderzocht.

Wat blijkt? Hoe groter de maaltijd, hoe langer de vliegjes daarna gingen slapen – vooral als ze veel eiwitten en zout hadden gegeten (bron).

Ook bij mensen zijn er aanwijzingen dat de grootte van de maaltijd een rol speelt bij vermoeidheid na het eten.

In een onderzoek kregen mannen pizza te eten. Degenen die zich helemaal volpropten, hadden daarna 4 uur lang last van minder energie, meer vermoeidheid en slaperigheid.

Maar de mannen die stopten met eten toen ze comfortabel vol zaten, hadden nergens last van (bron).

In een kleinschalige studie uit 2012 is gebleken dat mensen die een zware lunch aten vaker van hun rijstrook afweken dan degenen die een lichte lunch hadden (bron). Dit toont aan dat een grote maaltijd je alertheid kan verminderen.

#4: De rol van koolhydraten, eiwitten en vetten

Als je vaak moe bent na het eten, dan is de kans groot dat je net een maaltijd hebt gegeten die rijk was aan koolhydraten, vetten of eiwitten.

Deze drie macronutriënten kunnen namelijk allemaal op hun eigen manier bijdragen aan dat gevoel van slaperigheid na het eten.

Neem bijvoorbeeld koolhydraten: als je veel koolhydraten eet, kan dit een indirect effect hebben waardoor het niveau van het aminozuur tryptofaan relatief stijgt in je bloed.

En dat leidt weer tot meer serotonine in je hersenen – een stofje dat gekoppeld is aan slaap (bron). Dus die grote portie pasta of rijst kan je zomaar in slaap sukkelen.

Maar ook eiwitten kunnen je slaperig maken, vooral als je voedsel eet dat veel tryptofaan bevat.

Denk aan kip, eieren, kaas, vis, kalkoen, melk en tofu (bron). Dus ook na een eiwitrijke maaltijd kun je zomaar een dutje gaan doen.

En wat dacht je van vetrijk eten?

Samen met calorierijke en koolhydraatrijke maaltijden kunnen vetrijke maaltijden ervoor zorgen dat je lichaam kleine eiwitten aanmaakt, cytokines genoemd, die verband houden met vermoeidheid (bron).

Niet zo gek dus dat je na een vette hap soms even wilt gaan liggen.

Maar wacht, er is meer! Maaltijden met veel vet of eiwit kunnen ook de niveaus van peptide YY en het hormoon cholecystokinine verhogen, wat het gevoel van slaperigheid nog eens extra kan versterken.

Welke stofjes nu precies verantwoordelijk zijn voor die ‘after dinner dip’ is nog niet helemaal duidelijk. Maar dat de drie belangrijkste voedingsstoffen – koolhydraten, vetten en eiwitten – allemaal een rol spelen, dat is wel zeker.

#5: Moe na eten door schildklier

Vermoeidheid is een veelvoorkomend symptoom van hypothyreoïdie, ook bekend als een trage schildklier.

Problemen zoals een onderactieve schildklier kunnen ervoor zorgen dat je je na het eten bijzonder moe of lusteloos voelt.

Omdat de symptomen zich geleidelijk ontwikkelen, worden ze vaak niet direct opgemerkt. Naast vermoeidheid kun je bij een onderactieve schildklier ook te maken krijgen met gewichtstoename, depressieve gevoelens en spierpijn.

Een bloedonderzoek kan helpen om de hormoonspiegels in je lichaam te bepalen, wat essentieel is voor een correcte diagnose. Hypothyreoïdie komt vaker voor bij vrouwen en oudere volwassenen.

#6: Test of je diabetes type 2 hebt

Veel mensen vragen zich af of vermoeidheid na de maaltijd een aanwijzing kan zijn voor diabetes type 2.

Een van de oorzaken van vermoeidheid na het eten kan een suikerdip zijn.

Na het eten van koolhydraten of suiker maakt je lichaam namelijk insuline aan. Deze insuline helpt de suiker vanuit je bloed naar je cellen te transporteren, waar het als energie gebruikt wordt.

De suikerdip na het eten

Bij mensen met insulineresistentie of diabetes kan de bloedsuiker hoog blijven omdat de suiker niet goed naar de cellen wordt verplaatst.

Dit laat de cellen zonder de benodigde energie, wat kan leiden tot vermoeidheid. Dit kan ook andere symptomen veroorzaken zoals een verhoogde dorst en vaker urineren (bron, bron).

Bovendien kunnen mensen met diabetes die insuline gebruiken, gevoeliger zijn voor lage bloedsuikerspiegels, vooral als ze niet genoeg koolhydraten binnenkrijgen.

Een lage bloedsuikerspiegel kan niet alleen slaperigheid veroorzaken, maar ook duizeligheid, honger, prikkelbaarheid en verwarring (bron).

Als je naast regelmatig moe zijn ook vaak moet plassen, veel dorst hebt en last hebt van een droge mond, dan kan dit wijzen op type 2 diabetes. Neem dan contact op met je huisarts.

Tip #1: Voel je energiek met Mijn Keto Menu

Ben je vaak moe na het eten en zoek je een manier om dit tegen te gaan? Het kan zijn dat een aanpassing in je dieet de oplossing is tot meer energie.

Mijn Keto Menu is de perfecte oplossing voor iedereen die zich na het eten vaak moe voelt. Onze revolutionaire app maakt het volgen van een ketogeen dieet eenvoudig, met toegang tot meer dan 450 smakelijke, koolhydraatarme recepten.

Deze manier van eten is ideaal als je de nadelen van een dieet rijk aan suikers en koolhydraten wilt vermijden, zoals die vervelende energiedips na de maaltijd.

De recepten van Mijn Keto Menu helpen je koolhydraten en suikers te beperken, waardoor je energieniveau stabiel blijft gedurende de dag. Zo voel je je niet alleen na het eten energieker, maar geniet je ook de hele dag van overheerlijke recepten.

Doe nu de gratis Keto test en ontvang jouw persoonlijk afgestemde Keto menu!

Ontdek hoe Mijn Keto Menu jou kan helpen om een stabiel energieniveau te behouden en vermoeidheid na de maaltijd te voorkomen!

Tip #2: test jezelf op voedselintoleranties

Als je vermoedt dat je na het eten van bepaalde voedingsmiddelen altijd moe wordt, kan het nuttig zijn om jezelf te laten testen op voedselintoleranties.

Voedselintoleranties kunnen namelijk leiden tot vermoeidheid omdat je lichaam moeite heeft met het verteren van bepaalde ingrediënten.

Je kunt beginnen met het bijhouden van een voedingsdagboek waarin je noteert wat je eet en hoe je je daarna voelt. Als je patronen opmerkt, bespreek deze dan met je huisarts of een diëtist.

Zij kunnen je adviseren over geschikte tests en vervolgstappen om te bepalen of voedselintoleranties bij jou een rol spelen in het ervaren van vermoeidheid na het eten.

Tip #3: kom in beweging

Fysieke activiteit kan je energie een flinke oppepper geven.

Door te bewegen verbeter je de bloedsomloop, verhoog je de zuurstofvoorziening naar je hersenen en maak je efficiënter gebruik van de energie uit je voedsel.

Probeer na een maaltijd een rustige wandeling te maken of doe wat huishoudelijke taken, zoals opruimen of tuinieren. Dit helpt je om de slaperigheid na het eten te verminderen.

Zelfs een dagelijkse wandeling van slechts 15 minuten na het eten kan al een groot verschil maken. Onderzoek wijst uit dat zo’n korte wandeling na de maaltijd effectief helpt om je bloedsuikerspiegel te verbeteren (bron).

Tip #4: Los je slaapschuld af

Onvoldoende slaap kan leiden tot wat we noemen ‘slaapschuld’. Dit is wat veel mensen chronisch vermoeid maakt.

Slaapschuld bouw je op als je voor langere tijd niet genoeg slaapt, wat negatieve effecten kan hebben op je gezondheid, zoals het verhogen van je cortisolniveau of het veroorzaken van insulineresistentie.

Je kunt verloren slaap niet volledig compenseren, maar het aanpassen van je levensstijl kan een grote stap zijn naar herstel. Denk aan het terugbetalen van je slaapschuld.

Overweeg om in het weekend wat langer te slapen of door de week  eerder naar bed te gaan om je lichaam en geest de rust te geven die ze nodig hebben.

Tip #5: Vermijd alcohol bij de maaltijd

Alcohol staat bekend als een centraal zenuwstelsel depressivum, wat betekent dat het de activiteit in je hersenen vertraagt. Het is algemeen bekend dat alcohol je slaperig en suf in je hoofd kan maken.

Als je alcohol drinkt tijdens een maaltijd, kan dit deze effecten versterken en de vermoeidheid na het eten vergroten. Bovendien kan het drinken van alcohol tijdens of vlak na een maaltijd de spijsvertering vertragen, wat extra energie van je lichaam vereist en daardoor kan bijdragen aan een gevoel van vermoeidheid.

Om deze redenen is het aan te raden om alcoholgebruik rondom maaltijden te beperken als je wilt voorkomen dat je je moe voelt na het eten.

Wanneer is het verstandig om een arts te raadplegen?

Als je vaak moe bent en dit is een nieuw of verergerend probleem, is het verstandig om met je huisarts te praten over mogelijke oplossingen. Deze veranderingen kunnen wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen die verder onderzoek vereisen.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

  • Welk type buik jij hebt
  • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
  • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )