731

Hoe Kom Ik van Mijn Bierbuik af? 8 Tips voor een Snel Resultaat

Als je een man van boven de dertig bent en regelmatig bier drinkt, dan is de kans groot dat je je onder de douche hebt gerealiseerd dat je het contact met je onderlichaam hebt verloren.

Die vervelende bierbuik overheerst bij alles wat je doet. Of je nu rent of een strak shirtje aantrekt, je voelt je er ongemakkelijk bij.

Maar een bierbuikje is niet alleen extra ballast, het gaat ook gepaard met gezondheidsrisicos. Alleen dit moet je al voldoende motivatie geven om van dat hardnekkige buikje af te komen.

Heb jij last van een bierbuik en wil je er voorgoed vanaf? Met een beetje vastberadenheid en de tips in dit artikel ga jij die strijd winnen!

Wat je in dit artikel gaat ontdekken is onder andere:

 • Wat een bierbuik precies is
 • De verschillende oorzaken van het ontstaan van een bierbuik
 • Wat er gebeurt met je lichaam als je alcohol opgeeft
 • Hoe je het snelst van je bierbuik afkomt
 • Het antwoord op de vraag: “wordt een bierbuik echt veroorzaakt door bier?”
 • En nog veel en veel meer…

Inhoudsopgave

Wat is een bierbuik?

In de volksmond wordt een bierbuik vaak genoemd als het over mannen gaat met een uitpuilende buik. Dit komt omdat veel bier drinken wordt geassocieerd met een toename van lichaamsvet, met name rond de buikstreek.

Eigenlijk bedoelen we met een bierbuik een ophoping van lichaamsvet in het abdominale gebied. Het is vaak het gevolg van te veel calorien consumeren door (alcoholische) voedingsmiddelen en/of niet genoeg lichaamsbeweging.

Het verschil tussen een bierbuik en een opgezwollen buik is dat in het geval van de bierbuik het vaak om visceraal vet gaat, terwijl een opgeblazen buik komt door het vasthouden van vocht of winderigheid (gasvorming in de buik).

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

Wat is de oorzaak van een bierbuik?

De klassieke bierbuik wordt veroorzaakt door een hoog visceraal vetgehalte. Visceraal vet is intern vet en bevindt zich tussen onze organen. Het is het vet dat in de buikstreek wordt opgeslagen en wordt beschouwd als het gevaarlijkste type vet voor je gezondheid. Zelfs slanke mensen hebben een grotere kans op gezondheidsproblemen als ze een grote hoeveelheid orgaanvet hebben (bron).

Waar je lichaam precies vet opslaat heb je helaas niets over te zeggen. Het wordt vooral benvloed door je geslacht, leeftijd, levensstijl en genen. Het kan dus best zo zijn dat jij last hebt van een uitpuilend bierbuikje, terwijl je beste vriend – met wie je ieder weekend de kroeg induikt – nergens last van heeft.

Mannen hebben de neiging om vet rondom de buik op te slaan als ze aankomen in gewicht, terwijl bij vrouwen vet zich vooral rond de heupen, billen en dijen opslaat (bron, bron, bron).

Dit betekent niet dat vrouwen geen bierbuik kunnen krijgen, het is alleen zo dat ze sneller dik zullen worden op de andere gebieden. Voor vrouwen is buikvet kwijtraken ook een stuk lastiger omdat het vrouwelijk lichaam meer vet opslaat voor vruchtbaarheidsdoeleinden. Dit is evolutionair ontstaan om voldoende energie te hebben voor de foetus tijdens de zwangerschapsperiode.

Een andere reden waarom mannen meer risico lopen op het krijgen van een bierbuik is te wijten aan het negatieve effect van alcohol op het mannelijk geslachtshormoon testosteron. Het drinken van veel alcoholische dranken, waaronder bier, zorgt ervoor dat het testosterongehalte daalt (bron, bron, bron).

De reden waarom ik dit aankaart is omdat een laag testosterongehalte het risico op gewichtstoename kan verhogen, en dan vooral meer buikvet (bron, bron, bron).

Onderzoek heeft uitgewezen dat een hoge alcoholinname (waaronder bier) in verband staat met een verhoogd risico op buikvet (bron). Veelvuldig alcoholgebruik van meer dan 3 glazen per dag zorgt ervoor dat mannen 80% meer kans op hebben op het krijgen van buikvet dan mannen die minder of geen alcoholische dranken drinken (bron).

Over het algemeen wordt aangenomen dat hoe meer alcohol je drinkt, des te groter de kans is om in gewicht aan te komen of het ontwikkelen van een bierbuik (bron, bron). Veel bier drinken blijkt niet alleen in verband te staan met een grotere tailleomtrek, het zorgt ook voor meer lichaamsgewicht.

Met andere woorden, veel bier drinken beperkt zich niet alleen tot het krijgen van een bierbuikje, het maakt je ook echt dikker (bron)! Het risico op gewichtstoename is bovendien een stuk hoger bij mensen die al zwaarlijvig zijn in vergelijking met slanke mensen die bier drinken, zo blijkt uit een studie uit 2009 (bron).

Samenvattend: Mannen drinken over het algemeen meer alcohol dan vrouwen, wat gewichtstoename – door een verhoogd aantal calorien – kan veroorzaken. Daarnaast stapelt lichaamsvet bij mannen zich eerder op in de buikholte. Veel alcohol drinken kan ook het mannelijk geslachtshormoon testosteron verlagen, waardoor de kans op buikvet groter wordt.

Wordt een bierbuik echt veroorzaakt door bier?

Er wordt vaak gesuggereerd dat bier drinken op een aantal manieren buikvet kan bevorderen. Maar is dat ook zo? Ja, zoals ik al eerder heb geschreven valt er zeker iets over te zeggen.

De bierbuik is niet alleen maar een mythe. Maar bier is waarschijnlijk niet alleen de oorzaak van je bierbuik. Hoe dat precies zit zal ik je haarfijn uitleggen.

Verhoogde calorie inname

Bier bevat evenveel calorieën als een glaasje frisdrank, dus bier drinken zorgt voor extra calorieën aan je dieet.

Bier bevat bovendien veel lege calorieën, het bevat niet vezels, vitaminen of mineralen die je nodig hebt om je energiek en verzadigd te voelen, wat ook leidt tot een overschot aan calorieën en lichaamsvet.

Het verband tussen gewichtstoename en alcoholgebruik is sterker bij mannen dan bij vrouwen. Je kan misschien wel vermoeden waardoor dit komt

Mannen hebben nu eenmaal de neiging om zwaarder te drinken dan vrouwen, uit onderzoek blijkt zelfs tot wel drie keer zoveel! (bron, bron, bron).

Mannen drinken over het algemeen ook vaker bier. En bier bevat(vanwege de hoeveelheid die je per glas drinkt) meer calorien dan de meeste andere alcoholische dranken, zoals sterke drank en wijn. Alleen suikerrijke cocktails bevatten wel eens meer calorieën per glas.

Wat je vaak ziet is dat met name jongeren en studenten aan comazuipen doen. Dit is het consumeren van grote hoeveelheden alcohol in korte tijd met de intentie om dronken te worden. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat het drinken van meer dan vier drankjes in korte tijd het risico op buikvet kan vergroten, ongeacht welke alcoholische drank die je drinkt (bron, bron, bron).

Daarnaast zorgt het drinken van alcohol ervoor dat je eetlust op korte termijn verhoogd wordt, waardoor je sneller geneigd bent om iets te eten dan als je nuchter zou zijn (bron). Bovendien is gebleken dat de calorien uit bier er niet voor zorgen dat je daardoor minder gaat eten.

Dit betekent dat de calorien uit bier er dus nog eens extra bijkomen, naast je dagelijkse calorie-inname. Drink je 6 biertjes op een avond dan mag je 600 calorien erbij tellen (bron). Tel uit je winst

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze direct gratis naar je toe.

Voorkomt vetverbranding

Alcoholische dranken, waar bier onder valt, verhogen het risico op buikvet omdat de lever prioriteit geeft aan de afbraak van alcohol ten opzichte van vetverbranding.

In theorie zou dit ervoor kunnen zorgen dat er meer vet in je lichaam wordt opgeslagen, waaronder je buikstreek. Onderzoek heeft tot nu toe echter gemengde resultaten opgeleverd.

Op de lange termijn lijkt het drinken van gematigde hoeveelheden bier (minder dan 500 ml per dag) niet te leiden tot een toename van het lichaamsgewicht of buikvet (bron, bron). Ondanks dat kan het drinken van veel bier (meer dan 500 ml/dag) in de loop van de tijd tot gewichtstoename leiden (bron).

Fyto-oestrogenen in hop

Bier wordt onder andere gemaakt van water, graan, hop en gist (bron). Hop werd aanvankelijk aan bier toegevoegd als conserveringsmiddel.

Maar tegenwoordig wordt hop vooral gebruik om bier op smaak te brengen omdat het vrij bitter is, waardoor de zoetheid van suiker in de granen in evenwicht wordt gebracht.

Wat je van hop waarschijnlijk niet wist is dat het fyto-oestrogenen bevat. Fyto-oestrogenen zijn plantenstoffen die de werking van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen in je lichaam kunnen imiteren (bron).

Vanwege het hoge fyto-oestrogeengehalte in hop wordt gedacht dat de hop in bier voor hormonale veranderingen bij mannen kan zorgen die de kans op buikvet vergroten. Hoe deze plantaardige stoffen het buikvet precies benvloeden is nog niet bekend (bron).

Kortom, veel bier drinken is geen goed idee voor iedereen die zijn vetpercentage wilt verlagen. Genoeg reden dus om iets aan je bierbuikje te doen en je bierconsumptie te matigen!

Zoek je goede tips om je bierbuikje weg te werken? Lees dan snel verder.

Hoe kom ik van mijn bierbuik af?

Hoogstwaarschijnlijk ben je op dit artikel terecht gekomen omdat je last hebt van een uitpuilend bierbuikje.

Dat is goed, want erkennen dat je een gezondheidsprobleem hebt is de eerste stap om het aan te pakken.

Er zijn helaas geen superfoods die je buikvet doen laten wegsmelten. Er bestaan ook geen specifieke oefeningen, zoals crunches, die je bierbuikje laten verdwijnen.

Ik zie je al denken Nee, cosmetische chirugie zoals een liposuctie is ook geen oplossing. Het bereikt bovendien het vet aan de binnenkant van de buikwand niet.

Een crash dieet is ook niet de gewenste oplossing. Je verliest dan vooral spiermassa. Iets wat je als man zeker wilt vermijden.

Soms is de oplossing dichterbij dan je denkt…

De beste manier om van je bierbuik af te komen is namelijk met behulp van voeding en lichaamsbeweging.

Ben je iemand die graag bier drinkt? Probeer dan te matigen met je alcoholgebruik of stop een tijdje helemaal met het drinken van alcohol. Houd namelijk in gedachten dat hoe meer je drinkt, des te groter de kans op gewichtstoename is.

Als je probeert af te vallen en je gezondheid wilt verbeteren, stap dan over naar een dieet dat is gebaseerd op natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen en vermijd toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten (zie tip 2 hieronder).

Voldoende lichaamsbeweging en sporten zijn ook effectieve manieren voor mannen en vrouwen om buikvet te verliezen. Zowel cardio- als hoge intensiteitstraining kunnen daarbij helpen om je bierbuikje of love handles weg te werken.

OK, nu wordt het tijd voor het echte werk!

Van bierbuik naar sixpack met 8 tips

Hieronder volgen een aantal bewezen tips om van je bierbuik af te komen:

Tip #1: Minder met alcohol

Het mag onderhand wel duidelijk zijn dat te veel alcohol drinken eraan bijdraagt dat je bierbuikje nooit meer verdwijnt.

Daarmee zeg ik niet dat je een geheelonthouder moet worden. Je hoeft helemaal niet te stoppen met alcohol. Iedere man (en vrouw) heeft het tenslotte recht om af en toe te genieten van een heerlijke Affligem of Hertog Jan.

Maar je kunt wel je gezondheid verbeteren en afslanken door met alcohol een flink stuk te minderen. Overmatig alcoholgebruik leidt hoe dan ook tot meer buikvet.

En alcoholisten dan, die zijn meestal toch ook slank? zal de slimme lezer misschien opmerken. Dat klopt, maar de meeste alcoholisten hebben een zeer slecht dieet en eten vaak niet. Dat maakt hun dun. Bovendien is de kans groot dat een alcoholist veel visceraal vet heeft. Dat is met het blote oog niet zichtbaar, maar wel zeer ongezond.

Beperk je tot n avondje drinken in de week en giet dan niet meteen 20 bierglazen in je keelgat. Geniet van een wodka of whisky en sla de frisdrank en het bier voor die avond over.

Tip #2: Eet meer eiwitten

Eiwitten zijn je bondgenoten in de strijd tegen vetzucht!

Een meta-analyse uit 2009 keek naar de korte-termijn effecten van het volgen van een eiwitrijk dieet (bron). De onderzoekers keken naar de gegevens uit drie gerandomiseerde studies die allemaal drie maanden duurden.

Uit de onderzoekersresultaten blijkt dat het eten van eiwitrijke voedingsmiddelen zorgt voor gewichtsverlies, een afname van buikvet en het risico op hartziekten vermindert.

Het blijkt dat mensen die meer eiwitten eten over het algemeen minder buikvet hebben dan mensen die weinig eiwitten in hun voedingspatroon hebben (bron, bron).

Als je besluit om te gaan fitnessen als onderdeel om je bierbuikje weg te trainen, is meer eiwitten eten ook raadzaam voor het kweken van spiermassa.

Meer spieren betekent ook dat je veel efficinter calorien verbrandt omdat spieren meer energie nodig hebben om te worden onderhouden, zelfs als je na het sporten een even op de bank ligt. Dit noemen we het afterburn effect na het sporten waardoor je vetverbranding op gang blijft.

Op zoek naar goede bronnen van eiwitten? Lees dan onderstaand artikel:

Wist je ook dat eiwit de meest verzadigend macronutrinten is (nog meer dan koolhydraten en vetten) (bron)? Na het eten van een eiwitrijke maaltijd daalt het ghrelineniveau flink. Ghreline wordt ook wel het hongerhormoon genoemd. Hoe lager het ghreline-niveau in je lichaam, des te minder je last hebt van een hongerig gevoel.

Tip #3: Eet koolhydraatarm

Beperk slechte koolhydraten, zoals geraffineerde of bewerkte koolhydraten, in je dieet. Deze omvatten voedingsmiddelen met veel toegevoegde suikers. Denk bijvoorbeeld aan frisdrank, wit brood, gebak en koek.

Deze geraffineerde koolhydraten hebben weinig voedingswaarde en bevatten weinig voedingstoffen, zoals vitaminen, vezels en mineralen. Ze laten je bloedglucose snel stijgen en zorgen ervoor dat er meer insuline wordt aangemaakt. Dit hormoon bevordert ook de vetopslag, met name rond de buikstreek (bron).

Koolhydraatarme diten hebben bewezen effectief te zijn in het verbranden van lichaamsvet, waaronder buikvet. Dit wordt ondersteund door verschillende onderzoeken (bron, bron). Wanneer mensen hun koolhydraatinname drastisch beperken, neemt hun eetlust af en verliezen ze gewicht (bron).

Vergeleken met typische vetarme dieten tonen onderzoekers aan dat koolhydraatarme diëten beter zijn voor het reguleren van het verzadigingsgevoel en de eetlust (bron, bron).

Hoe komt dat zul je je misschien afvragen? Dit is vooral te wijten aan de hogere eiwitinname en het feit dat een koolhydraatarm dieet niet voor schommelingen zorgt in de bloedsuikerspiegel.

Waarschijnlijk is de grootste verklaring voor het gewichtsverlies van een koolhydraatarm dieet het krachtige effect op de eetlust. Wanneer mensen minder (slechte) koolhydraten eten, daalt hun eetlust en eten ze automatisch minder calorien (bron).

Overweeg gezonde koolhydraten, met name fruit, groenten, volkoren granen, quinoa en peulvruchten. Deze voedingsmiddelen hebben meestal een hoger vezelgehalte en en bevatten weinig (toegevoegde) suiker. Meer vezels betekent dat het voedsel langer in je spijsvertering blijft en dat je je voller voelt, zelfs als je minder eet.

Met deze gezonde koolhydraten in gedachten, wil je nog steeds een koolhydraatarm dieet volgen voor de beste afslankresultaten (bron).

Tip #4: Probeer minder te stressen

Stress in de auto

Ben je een persoon die snel gestrest is? Ga er dan maar eens even rustig voor zitten.

Teveel stress in je leven kan ervoor zorgen dat de drang naar vettig en suikerrijk voedsel groter wordt.

Als je last hebt van chronische stress dan is de kans groot dat je bijnieren een hormoon genaamd cortisol produceren. Cortisol is een hormoon dat de eetlust verhoogt en de opslag van vet in de buikstreek bevordert (bron, bron).

Zodra een stressvolle periode voorbij is, zouden de cortisolspiegels moeten dalen. Maar je begrijpt dat als de stress in je leven niet verdwijnt, het cortisolgehalte ongezond hoog blijft.

Bij vrouwen die een grote taille hebben in verhouding tot hun heupen is uit onderzoek gebleken dat ze meer cortisol afscheiden wanneer ze gestrest zijn (bron).

Stress lijkt ook de voorkeur van voedsel te benvloeden.

Sommige onderzoeken wijzen op een verschil tussen mannen en vrouwen in het omgaan met stress. Vrouwen lijken bij stress eerder geneigd te zijn om voedsel te eten, terwijl mannen zich liever te goed doen aan roken en alcohol (bron).

Met dit in het achterhoofd vraag je je misschien af wat je kunt doen om minder gestrest door het leven te gaan.

Hier volgen enkele tips tegen stress:

 • Lichaamsbeweging: in beweging blijven is een effectieve manier om dagelijkse stress te verminderen. Zelfs iets simpels als wandelen in de natuur of gewoon even een blokje om lopen en een frisse neus halen kan je kijk en perspectief op het leven verbeteren
 • Ontspan: het is belangrijk dat je fysiek leert ontspannen. Doe spieroefeningen, mindfulness of meditatie. Zelfs iets simpels als het leren van ademhalingsoefeningen kunnen je lichaam helpen kalmeren en je helpen stress beter te beheersen.
 • Verander je gedachten: de manier waarop je situaties interpreteert, kan ook stress veroorzaken. Door je manier van denken te veranderen kun je op een meer positieve en productieve manier omgaan met vervelende situaties.

Tip #5: Cardiovasculaire oefeningen

Cardio is een effectieve manier om je bierbuikje kwijt te raken en je gezondheid te verbeteren. Je gaat op een loopband of crosstrainer staan en komt in beweging.

Doe dit een halfuurtje per dag en het kan niet anders dan dat je op den duur gewicht verliest, mits je ook gezond eet uiteraard.

De geheime formule is vrij simpel: hoe meer tijd je lichaam in beweging is, des te meer calorieën je lichaam zal verbranden.

Een studie gepubliceerd in 2018 heeft vastgesteld dat langdurig zitten het risico op een buikje vergroot, evenals visceraal vet dat zich ophoopt rond de organen zoals de lever (bron).

Deskundigen zijn er nog niet over uit of een matige intensiteit of intensieve cardiotraining gunstiger is voor het verminderen van buikvet (bron, bron). In elk geval zijn de frequentie en duur belangrijker dan de intensiteit ervan.

Een studie uit 2015 concludeerde dat vrouwen meer lichaamsvet verloren wanneer ze 300 minuten per week aan matige intensiteit aerobics oefeningen deden dan wanneer ze dat 150 minuten per week deden (bron).

Voor vetverbranding is eigenlijk iedere vorm van cardio goed. Als jij graag groepslessen in de sportschool doet om extra calorieën te verbranden, doe dat dan. Als je het leuker vindt om dagelijks voor minimaal dertig minuten te wandelen, dan is dat ook prima.

Het allerbelangrijkste is om consistent te blijven met wat je doet. Dus kies iets uit dat je leuk vindt en voor langere periode kunt volhouden.

Uit onderzoek blijkt het geen voordeel te hebben om cardio op een lege maag uit te voeren (bron). Als cardio echter op een lege maag wordt uitgevoerd, kan het drinken van een protene-shake of eiwitrijke maaltijd daarna helpen spierverlies te voorkomen.

Tip #6: Vermijd toegevoegde suikers

Al werk je tientallen oefeningen af in de sportschool, als je het niet combineert met een gezond voedingspatroon dan zijn alle inspanningen die je gedaan hebt vrij zinloos.

Span je in om je eetgewoonten voorgoed te verbeteren.Toegevoegde suikers zijn namelijk de grootste vijand voor je gezondheid.

Om je bierbuik kwijt te raken moet je suikerhoudende producten proberen te vermijden. Overmatige suikerconsumptie kan namelijk een belangrijke oorzaak zijn van overtollig buikvet.

Met name frisdranken die rijk zijn aan suikers zijn een dikmakertje. Vloeibare calorieën worden niet op dezelfde manier geregistreerd als calorieën die je eet (vaste calorieën). Dus als je zoete dranken drinkt, zal je uiteindelijk meer calorieën op een dag binnenkrijgen.

Uit onderzoek blijkt dat er een verband bestaat tussen de consumptie van zoete dranken en obesitas bij kinderen (bron).

Hier zijn enkele gezonde suggesties:

 • Drink voldoende glazen water per dag
 • Eet meer verse groenten en fruit
 • Kies mager vlees met weinig vet
 • Eet meer oplosbare vezels
 • Drink geen suikerrijke dranken (denk aan siroop, frisdrank, vruchtensappen en suikerhoudende sportdranken)
 • Vermijd cake, chips, koekjes, snoep, fastfood, hotdogs, snacks en bewerkte vleeswaren zoals hotdogs, saucijzenbroodjes en knakworsten.

Bepaalde koolhydraatsoorten (korte keten koolhydraten en suikeralcoholen) in voedingsmiddelen kunnen er ook voor zorgen dat je last hebt van een opgeblazen buik.

Je hoeft niet bang te zijn voor het eten van fruit omdat ze koolhydraten bevatten. Porties fruit zijn gezond en bevatten veel vezels. De hoeveelheid fructose in fruit is bovendien verwaarloosbaar in vergelijking met wat je binnenkrijgt als je een dieet volgt met veel geraffineerde koolhydraten en toegevoegde suikers.

Tip #7: Begin met krachttraining of fitness

Verrassend genoeg kan het opbouwen van spieren je stofwisseling helpen verhogen. Een kilo spieren verbrandt meer calorieën dan een kilo vet, zelfs als je na je training geen klap uitvoert.

Ook zal het versterken van je spieren je helpen om beter te presteren als je aan het trainen bent, wat betekent dat je zwaarder kunt trainen en meer lichaamsvet kunt verbranden.

En als je aan je spieren werkt en ook aan cardio doet, dan kan het niet anders dan dat je een aantrekkelijk figuur krijgt waar je trots op mag zijn. Je wilt oefeningen doen die meerdere spiergroepen aanspreken (denk bijvoorbeeld aan squats, deadlifts en pullups).

Je kunt je niet alleen op je buikstreek richten om af te vallen, omdat plaatselijke vetverbranding onmogelijk is. Wat je wilt is je totale hoeveelheid vet in je lichaam verlagen om van die bierbuik af te komen.

Met compound oefeningen, oftewel samengestelde oefeningen, spreek je meerdere spiergroepen aan. Dit zorgt niet alleen voor het opbouwen van meer spiermassa, je verliest er ook een hoop calorieën mee!

Spierweefsel gebruikt tenslotte meer calorieën dan vetweefsel.

Door het ontwikkelen van spiermassa gaat je lichaam in rust meer calorieën verbranden. Mannen hebben wat dat betreft geluk omdat ze een stuk makkelijker in staat zijn om spiermassa op te bouwen vanwege hun hogere testosterongehalte.

Maar beperk je oefeningen niet alleen tot het doen van situps of pullips. Train alle spiergroepen van je lichaam! Daarmee bedoel ik dus ook je armen, benen, rug, schouders en buikspieren.

Het beoefenen van fitness en krachtsport leidt ook tot minder ontstekingen in je lichaam, een lagere bloedsuikerspiegel en minder risico op diabetes en hart- en vaatziekten (bron).

Tip #8: Ontspan en geef het even de tijd

afvallen door ontspanning

Laten we onszelf niet voor de gek houden, je bierbuik verliezen en weer in vorm komen kost nu eenmaal tijd, inzet en geduld.
Geef jezelf realistische doelen en raak niet in paniek als je na een week voor de spiegel staat en er niets lijkt te zijn veranderd. Sporten en op je voeding letten werkt cht, maar je moet het wel even de tijd geven (minimaal 2 maanden) om resultaten te zien.
Zorg ervoor dat je regelmatig rust neemt en ontspant. Bij tip 4 heb ik je al verteld dat stress leidt tot hormonale veranderingen die de vetopslag in de buikstreek lijken te bevorderen. Dus maak jezelf niet gek en ga door met je gezonde veranderingen!

Verbrand snel overtollig buikvet en krijg die platte buik van je dromen

Ik heb een methode ontwikkeld om hardnekkig buikvet te verbranden met wetenschappelijk onderbouwde tips, buikspier schema’s en recepten.

Het is het meest complete boek om een strakke en platte buik te krijgen, en dat met minimale investering qua tijd en inspanning.

Je leert onder andere de volgende zaken:

 • 50 overheerlijke recepten die snel en makkelijk klaar te maken zijn
 • Hoe je drastisch je vetpercentage verlaagt
 • 8 regels voor een platte en strakke buik
 • Hoe je met 3 keer 20 minuten per week een strakke buik krijgt
 • 12 fouten die mensen maken bij het krijgen van een strakke buik

Ontdek hoe je binnenkort al een strakke en platte buik hebt:

Strakke Buik Bijbel Risicovrij Uitproberen

3 reacties op dit artikel

 • Wat betekent een ontregelde hormonale balans voor overgewicht en buikvet bij vrouwen?

  Kristin
  • Dat kan allerlei gevolgen hebben voor je lichaam. Verschillende hormonen beïnvloeden onze eetlust, stofwisseling en lichaamsvetverdeling. Extreem overgewicht bij vrouwen kan het risico op bijvoorbeeld borstkanker en onvruchtbaarheid verhogen. Afvallen door veranderingen in je eetpatroon en lichaamsbeweging kunnen deze hormoonspiegels weer in balans brengen en waarschijnlijk ook het risico op borstkanker verlagen. Ongeacht je leeftijd of geslacht is het daarom belangrijk dat je hardnekkig buikvet aanpakt.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Mooi artikel. Fijn alles samengevat. Het inspireert me.

  Connie

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Keto Dieet: Uitleg, Voedingsschema, 9 Recepten en 4 Nadelen

Ontdek wat het ketogeen dieet is, wat je wel en niet kunt eten, waarom je er van afvalt en de beste ...

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Gouden Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 gouden tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde cl...

HappyHealthy.nl wint prijs ‘Website van het Jaar’ 2020!

Doe de “Afslank IQ” test

HappyHealthy op Facebook!

HappyHealthy Facebook

Oscar’s sapjes